Apple neemt bedrijf over voor 'mobile device management'

Apple heeft Fleetsmith overgenomen, een bedrijf dat mobile device management-tools aanbiedt voor Apple-apparaten. Daarmee gaat Apple voor het eerst aan zakelijk apparaatbeheer doen, iets dat tot nu toe alleen door bedrijven van derden gebeurde.

Fleetsmith gaat na de overname door met het aanbieden van zijn diensten, waardoor Apple dus voor het eerst in eigen beheer een mdm-aanbod heeft. "Door onze gedeelde waarden (...) kunnen we echt onze missie vervullen: Fleetsmith leveren aan bedrijven en instellingen van alle groottes, over de hele wereld", aldus de oprichters van Fleetsmith in de aankondiging.

Het valt op dat het bedrijf zelf aankondigt dat er een overname is door Apple. Apple doet tientallen overnames per jaar, maar in veel gevallen komt dat op andere manieren naar buiten dan met een officiële aankondiging.

Mdm-diensten op Apple-apparaten worden tot nu toe aangeboden door derde bedrijven, zoals Jamf, Mobile Iron en Mosyle. Apple heeft zelf nog geen toelichting gegeven op de overname. Ook is onbekend hoeveel Apple betaalt om Fleetsmith te mogen overnemen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-06-2020 • 20:55

66 Linkedin

Submitter: Cybex

Reacties (66)

Wijzig sortering
Sorry maar Apple biedt al jaren de Profile Manager op OSX server. Dit is een volwaardig mdm platform. Ik heb er bij m’n huidige werkgever 450 iPads en iPhones in staan.
https://support.apple.com/guide/profile-manager/welcome/mac
Niet voor alle bedrijven. Wij draaien op Jamf/JSS icm Apple DEP om goed beheer te kunnen doen. Dat kan niet met alleen de Profile Manager op OSX. Bij verlies hebben we de mogelijkheid om ook devices te locked en/of te wissen. Plus kunnen we voorkomen dat ze iCloud Drive gebruiken en het alle handigste: De installatie van MacBooks automatiseren.
Ook MacBooks met T2 chip?
Ja dat is mogelijk door een Master FileVault key aan te maken (als het om encryptie/decryptie van de schijven gaat).
Hmm, wij gebruikten eerst altijd "DeployStudio" en dan opstarten vanaf netboot.

Heb me er ook niet meer in verdiept de laatste tijd, maar volgensmij zou dat niet werken met de T2 chip.

Weet niet of die Master FileVault key daar iets in oplost, want zelfs zonder schijfencryptie was het m.i een probleem.
Deploystudio??? Dat is al een hele tijd passé hoor! Heel dat netboot gegeven werkt niet meer sinds 10.14 (of15?).
Jammer overigens want dat was echt schitterende sofware. Als onze workflows geautomatiseerd. Op 4u tijd hadden we meer dan 400 Macs opnieuw voorzien van een image, software, scripts, instellingen, ... Dat mis ik toch nog altijd!
DeployStudio is idd niet echt meer up to date... Apple ondersteund officieel ook geen imaging meer (wil niet zeggen dat het niet werkt).
Veel DeployStudio gebruikers zijn overgegaan op MDS van two canoes. Daarbij werk je vanaf de recovery volume om vandaaruit installaties te starten of zelfs te imagen (wel met wat haken en ogen).

Maar de meeste bedrijven gebruiken een MDM, daarin kan je alle zaken goed oplossen zoals FileVault, maar ook Activation Lock wat een dingetje is geworden (in positieve zin) sinds Catalina icm T2 Macs
Ja die ook en met Apple DEP is het uitleveren wel eenvoudiger voor ons. Wij kunnen een laptop nieuw meegeven. De gebruiker krijgt dan een handleiding mee om de laptop te installeren. Naar een centraal systeem wordt de FileFault key verzonden. Zodat wij ook een systeem kunnen ontgrendelen als een gebruiker bijv het wachtwoord vergeet.
Je kan natuurlijk ook gewoon het telefoon met een zakelijk e-mail account activeren.

En als de gebruiker uit dienst gaat of hem verliest, daar me wissen.
Nee. Dat werkt niet bij ons. Helaas komt het nog wel eens voor dat gebruikers spullen gewoon niet inleveren en dan wil je een apparaat ook kunnen blokkeren als ze het na meerdere oproepen nog steeds niet ingeleverd hebben.
Dat kan natuurlijk als je dus met een zakelijk account activeert wel degelijk via FMI. Betekent echter wel dat Apps en iCloud zaken via dat account geregeld moeten worden. Vanuit usability aspect echt een heeeeeeel groot nadeel.
Dan wipe je ze via exchange
Dan wipe je ze via exchange
Om te voorkomen dat belangrijke data verloren gaat locken wij ze altijd. Want de data is sowieso versleuteld dus die kunnen ze er na een lock toch niet af krijgen.
Niet voor alle bedrijven.
Wat bedoel je met niet voor alles bedrijven? MDM oplossingen zijn toch altijd icm met DEP en business manager? Elk bedrijf met een KVK nummer kan gebruik maken van Profile manager.
Wij gebruiken ook al jaren ProfileManager van macOS Server. De laatste jaren is dat eindelijk een beetje werkbaar geworden maar er zijn toch wel heel wat tekortkomingen om het als 'volwaardig MDM platform' te bestempelen.

Zo is het niet altijd even stabiel gebleken en hebben we enkele keren op databank-niveau (PostgreSQL) moeten ingrijpen om enkele zaken manueel te corrigeren. Verder merken we dat er soms spontaan taken in de wachtrij komen te staan zonder dat we iets hebben gewijzigd. We zien ook dat veel van die taken niet goed tot op de toestellen komen, vaak moet een computer eerst herstart worden. We hebben ondertussen getest met Zuludesk/Jamf School en dat werkt echt een pak vlotter en stabieler. Al heeft dat uiteraard wel zijn prijs... en is ProfileManger zo goed als gratis (7 jaar geleden eens gekocht en sindsdien alle updates gratis gekregen).

Ik hoop dat Apple eindelijk eens duidelijkheid schept over wat het van plan is met ProfileManager of een eventuele opvolger. Wordt dat verder uitgewerkt? Komen er functies (zoals scripting, makkelijk instellingen kopiëren, ...) bij? Gaan we eindelijk kolommen kunnen sorteren door op de hoofding te klikken?

Wij gaan in augustus de overstap maken naar Zuludesk/Jamf School. We zagen het niet zitten om meer dan 800 toestellen (waaronder 300 iPads van leerlingen) op die manier te blijven managen.

Persoonlijk hoop ik op een doorstart van ProfileManager met enkele mooie toevoegingen na deze overname. Het zou een groot deel van het budget terug vrijmaken voor andere mooie dingen.
Klopt ik heb me ooit een beetje ingelezen in de materie voor een sollicitatie bij Apple en er zijn heel veel enterprise services:
Helemaal gelijk dat ze al een MDM hebben. Bij Apple zullen ze het gebruik van Profile Manager niet echt promoten voor iig grotere organisaties. Profile Manager is een beetje een showcase van Apple geworden van wat er met een MDM kan. Wij geven trainingen voor Apple, en laten daarin ook de PM zien (en laten de cursisten dit ook gebruiken). Echter is het advies ivm Support en betrouwbaarheid om iets anders dan PM te gebruiken.
Profile Manager is een volwaardige mdm-oplossing in de zin van de mdm-functionaliteiten die het biedt. Het is echter geen oplossing die goed schaalt. Met de door jou genoemde 450 devices zit je aardig op de limiet waarbij het nog goed werkt.
Bij grotere bedrijven met duizenden devices wil je geen Profile Manager gebruiken. Dan wil je een cloud-oplossing, of iets dat je zelf goed kunt draaien op snelle, redundante server-hardware. Die heeft Apple niet meer.
Met de door jou genoemde 450 devices zit je aardig op de limiet waarbij het nog goed werkt.
Dat klopt inderdaad. 450 is behoorlijk op de limiet van wat hij kan hebben, met de juiste hardware er onder gaat het nog goed. Mijn punt wat meer wat je ook aangeeft, dat Profile Manager wel degelijke een volwaardige Apple eigen MDM oplossing is.
Jamf heeft ZuluDesk overgenomen en omgedoopt tot Jamf school. Wij werken er al even mee en werkt prettig kwa beheer voor onze onderwijs iPads.

Ik ben benieuwd of ze dit groot in gaan zetten en zo de andere spelers (makkelijk) uit de markt kunnen concurreren.
Makkelijk zal dat niet gaan, Intune is ook vrij populair bij grote bedrijven.
Vooral omdat men middels Intune zowel smartphones van verschillende OS'en ondersteund als laptops.
Ik wacht vooral op het moment dat we niet al onze Macs hoeven weg te gooien en opnieuw moeten kopen om DEP te kunnen gebruiken, dat is m.i. de grootste tekortkoming aan MDM bij Apple. Dat is m.i. puur pesterij om mensen op kosten te jagen, machines kunnen nu eenmaal een keer voor iets anders ingezet worden, en er is geen enkele goede technische reden waarom Apple dat niet gewoon kan toestaan voor al hun Macs.
Ik weet dat het nu bij iphone en ipad zo werkt, dat je een niet-DEP device via een macbook wel in je DEP ongeving kan instellen dmv Apple Configurator software.

Dat kan dat ca 30 dagen nog overruled worden door een gebruiker en daarna wordt het fixed.

Hoe dat bij een macbook zit weet ik eigenlijk niet, dat heb ik nog nooit bij de hand gehad...

Wellicht een mede-tweaker die hier ervaring mee heeft?
Helaas werkt dit trucje momenteel alleen voor iOS devices. Zelf Macs in DEP invoeren via Apple Configurator kan helaas niet op dit moment, dus ben je inderdaad gedwongen om dit door Apple of de reseller te laten doen direct bij de aankoop van een nieuwe Mac.
Het kan ook na aankoop via een reseller. Wij hebben onlangs iMacs van ongeveer 4 jaar oud laten toevoegen aan onze Dep Account.
Kan je misschien aangeven welke weg jij daarvoor hebt bewandeld.
Leer ik (en anderen) ook weer wat bij 👍😇
Ja kan dus niet op een Mac. Heel erg jammer, want de keten van Mac leveranciers is ook een stuk minder ingesteld op DEP mogelijkheden dan die van iPads en iPhones. Op mijn werk moeten we ze via een bepaalde leverancier kopen die niet alleen Apple doet maar veel meer, en die snapt niks van DEP :-(

Overigens kan je DEP op een Mac gewoon omzeilen dus zo erg zou het helemaal niet zijn als het handmatig kan, want je kan er toch gewoon onderuit. Het enige dat je hoeft te doen is bij de setupwizard geen internet verbinding maken, maar pas later als je eenmaal op de desktop bent. Dan zal hij nooit meer om DEP vragen tot je hem weer opnieuw installeert.

Ik doe dit regelmatig op mijn MacBook Pro met DEP omdat ik een heel park beheer dat zowel met als zonder DEP werkt, dus zo kan ik beiden gewoon testen zonder steeds mijn MBP los te hoeven koppelen in de business portal.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juni 2020 00:47]

Jep dat klopt, je moet dan alleen zorgen dat je na een minor update (bijv 14.X.0 de X dus) ook geen internet hebt, want anders enrolled hij alsnog :)

Ook krijgt de gebruiker af en toe popups dat organisatieX een configuratie voor je klaar heeft staan.
Hee dat heb ik nooit gehad, al moet ik zeggen dat ik dat ding regelmatig 'opblaas' om een nieuwe verse install te testen dus wellicht komt dat daardoor. Het is puur mijn testmachine.

Die popups krijg ik wel en dit is heel vervelend want als je ze probeert te volgen door te enrollen, werkt dat niet want je bent al enrolled (maar dan handmatig). Dat voorkomt dus niet dat die verschijnen, helaas.

Bedankt voor de tip!
Om een apparaat in DEP te krijgen kan alleen met Apple Configurator 2. Apple Configurator 2 werkt alleen op MacOS. Dit geldt voor bestaande iOS apparaten die nog niet DEP enabled zijn. Heel simpel actie, mIts je een MacOS apparaat hebt.

DEP is niet Apple Business Manager maar een soort van MDM protocol in iOS. Met DEP krijg je supervisor rechten over het iOS apparaat. Je kunt dan meer instellen via een MDM oplossing zoals Microsoft Intune.

[Reactie gewijzigd door albert04 op 24 juni 2020 23:25]

DEP moet je zien als een registratie bij Apple waarbij het serienummer van het device aan jouw organisatie gekoppeld wordt in Apple Business Manager (DEP is hierin opgenomen). Bij de eerste setup van het device (iOS maar ook MacOS) wordt er contact gezocht met de Apple servers om te controleren of het serienummer van het device in DEP is opgenomen. Zo ja, dan kan er indien dit door je geconfigureerd is vanuit Apple een MDM profiel toegewezen worden aan het device. Voordeel hiervan is dat dit niet door de gebruiker omzeild kan worden en het device dus ook meteen in je MDM aangemeld wordt.
Idd, dat klopt wat je zegt. Het zijn twee fases. DEP zorgt voor het autopilot gedeelte voor een iOS apparaat. Bij het bestellen van een nieuw iOS apparaat kan er aangegeven worden of je het apparaat in DEP wilt hangen. Op basis van het serienummer wordt het apparaat gekoppeld aan het ID van Apple Business Manager. Op dat moment kun je hem idd toewijzen aan een MDM server en is het apparaat gereed voor "externe beheer". Dit kan bijvoorbeeld Microsoft Intune zijn. Intune synct met Apple Business Manager op basis van een DEP profiel in Intune. Op dat moment wordt het apparaat gekoppeld aan dat profiel. In dat profiel kun je bepaalde instellingen instellen, zoals; het onderdrukken van een aantal setupstappen die je altijd in het begin van de opstartfase krijgt. Op deze manier kun je een iOS apparaat geheel automatisch configureren zonder enige interactie van de beheerder of gebruiker. De gebruiker dient het apparaat enkel aan te zetten en een keer in te loggen voor Microsoft Intune, daarna is het apparaat gereed voor gebruik en wordt het beheerd door Microsoft Intune (of een andere MDM oplossing).
Via Apple configurator kan je je volgens mij je Apple devices handmatig aan DEP koppelen. Hierna kan je ze weer aan een MDM oplossing hangen. Devices worden wel gewist bij toepassen van DEP profiel via configurator.
Het klopt inderdaad dat je iOS devices in DEP kan zetten met Apple configurator.
Wat wel even belangrijk is om te weten, is dat de gebruiker het DEP profiel nog 30 dagen handmatig van het device zou kunnen verwijderen, daarna is het "permanent" tot je ze weer uit DEP haalt via de Apple Business manager.
Ik raad het je aan om contact op te nemen met uw leverancier. Recentelijk een MacBook met een aankoop datum van begin 2017 aan DEP kunnen koppelen door gewoon met het leverancier te mailen.
Het mag duidelijk zijn dat Apple nog meer grip wil hebben op zijn ecosysteem. De groei zal waarschijnlijk ook van de zakelijke markt moeten komen. Gezien de prijzen en de marktverzadiging in de consumentenmarkt blijft de zakelijke markt nog steeds groeien.
Ben benieuwd ja of ze ooit met een Microsoft 365 of G Suite concurrent gaan komen.
Dat is wel iets wat je nog mist bij Apple ze hebben al mooie merken ervoor Facetime & iCloud.
ik heb meer het idee de laatste paar jaar dat ze steeds intensiever met microsoft werken.
Inderdaad dit. Ze werken juist steeds meer samen om gelijk software goed te laten werken op haar eigen platform.
Apple heeft in zijn iCloud ecosystem al iets in de richting van Office en Google Docs waarmee je documenten kan bewerken en delen met anderen.
Misschien een concurent als G.suite, want dat is zo beperkt. Moet er elke dag mee werken, maar ik mis zo veel functies, alleen al een eigen stijl maken kan niet eens, of handige sortering in Mail kan niet. Nee Office is een stap te ver nog.
Anoniem: 44530
@Wim-Bart25 juni 2020 16:33
Hoi Wim Bart
Welke sortering mis je ? , Ik gebruik Gmail al zolang dat ik er waarschijnlijk blind voor ben.

Hier wat mogelijk is
https://internetpedia.nl/...ren-op-afzender-mogelijk/
In outlook kan ik op verzender sorteren bijvoorbeeld, gevolgd door tijdstip. Om maar iets simpels te noemen. Daarnaast kan ik met Outlook mappen en labels aanmaken, bij Gmail alleen maar labels.

Stel ik heb 4 mappen dan kan ik aan items in alle 4 de mappen een label "belangrijk" is a hangen. Moet Gmail kan dat beperkt maar heeft ook zijeffecten waar ik niet op zit te wachten.

Daarnaast is Gmail web gebaseerd, dus dat is al een beperking, extra handelingen, of per ongeluk backspace terwijl focus verkeerd staat, wel er nu een jaar mee en ben het gewoonweg zat met Gmail.
Anoniem: 44530
@Wim-Bart25 juni 2020 17:50
Ieder zijn ding, maar je kunt gewoon Outlook koppelen aan gsuite met gsmmo
Helaas hier niet toegestaan :(
Anoniem: 44530
@Wim-Bart25 juni 2020 21:28
Als je voorkeur voor Outlook hebt , dan heb ik met je te doen.

Maar thx
En wie weet heb je wat aan mijn linkje die ik eerder stuurde.

Grt
Die oplossing ken ik, maar is in vele gevallen niet afdoende. Helaas. En we hebben een strikt plugin beleid dus dat is ook niet mogelijk.

Overigens geen voorkeur voor Outlook want privé gebruik ik het niet, maar zakelijk biedt het zo veel voordelen.
Nouja ze hebben tot zekere hoogte natuurlijk Pages, Numbers en Keynote voor iCloud. Niet zo uitgebreid als MS 365 en G Suite maar t werkt tot zekere hoogte best goed. Dus de basis ligt er al.
Een Apple variant van 365 heeft wel een hele lange adem nodig. 365 apps zijn zo'n beetje de de facto standaard in zakelijke omgevingen (en daarbuiten). Dan moet je heel veel investeren om daar een voet tussen de deur te krijgen. Ik denk dat het slimmer is om die energie te steken om bedrijven meer gebruik te laten gaan maken van Apple producten. M.i. is een MacBook/iMac + Microsoft 365 de perfecte combi voor het grootste deel van de kantoorwerkers. Mac's door de lagere TCO, 365 door de productiviteit.
Wij hebben enkele duizenden Apple devices gekoppeld door middel van Intune. Hiermee kunnen we precies bepalen wat we wel/niet willen.
Toen ik inTune vorig jaar (of was het twee jaar geleden) heb getest, waren de opties voor Apple toestellen nog heel beperkt. Zo werd bijvoorbeeld VPP voor het centraal aankopen van apps niet ondersteund. Is dat ondertussen wel al het geval?
Intune was twee jaar geleden in het algemeen heel beperkt. Nu is een Microsoft 365 omgeving eigenlijk onlogisch zonder Intune.
Tegenwoordig is het inderdaad helemaal niet beperkt.. netwerk koppelingen maken via scripts... netwerk printers koppelen via scripts... logische interface... goede logging om te zien wat er allemaal misgaat op een cliënt... ik kan mij geen wereld zonder voorstellen... /s
Toen ik inTune vorig jaar (of was het twee jaar geleden) heb getest, waren de opties voor Apple toestellen nog heel beperkt. Zo werd bijvoorbeeld VPP voor het centraal aankopen van apps niet ondersteund. Is dat ondertussen wel al het geval?
Helaas nog steeds niet centraal geregeld.
VPP koppel je gewoon aan intune waarna je vanuit intune je apps kan distribueren. De initiële “aankoop” doe je via Apple business platform.
Dat werkt prima voor iPad/iPhone (iOS)
Nope dat klopt niet. VPP kun je het centraal regelen, ook aankoop apps. VPP synct met Intune en daardoor kun je het centraal regelen. Dat kon twee jaar geleden ook.
Intressant, Apple werkt samen met JAMF (JAMF Now/Pro) en Microsoft (Intune) voor hun MDM's zou dat nu gaan veranderen omdat ze zelf een MDM hebben?

[Reactie gewijzigd door mr01z0 op 24 juni 2020 21:14]

Microsoft (Intune) werkt inmiddels ook samen met Jamf voor MDM m.b.t. Apple devices
MS is wel dusdanig hard bezig om maand na maand meer MacOS functies in Intune te krijgen dat ik me oprecht afvraag hoe lang de jamf partnership nog blijft bestaan. Jamf is momenteel echt nog verder en beter dan Intune maar de ontwikkelingen gaan echt rap.
Waarom zouden ze dat veranderen, ze weten ook wel waar hun klanten zitten. Ze gaan echt niet plots deuren dichtgooien, vooral niet voor tools als Intune en andere enterprise tools.

Wat hun plan wel is, Joost mag het weten, het zal ergens wel een toegevoegde waarde krijgen.
Wij gebruiken Workspace One. zeer tevreden van. Ik denk dat we er zo een 30’000+ apparaten in hebben
Workspace One is ook een goed product. Was vroeger AirWatch. Maar dat is overgenomen door VMware en paar jaar later omgedoopt tot VMware Workspace One.

Wij hadden ook AirWatch maar zijn overgestapt naar Intune. Was een bedrijfskeuze aka kosten, maar ook voor betere integratie met Office 365 etc.

Workspace One is een stuk "flexibeler" dan Intune in mijn opinie.
Zakelijk beheer? Ik denk dat Apple het eerst aan scholen beschikbaar zal stellen via Apple School Manager hoor.
Begrijp de stap van apple wel. Ze kunnen hierdoor, zakelijk gezien, een nog bredere dienst aanbieden die geheel in het ecosysteem van apple valt.

De samenwerkingen met Google en Microsoft zijn wat dat betreft ook logisch. Het meerendeel van de mensen/bedrijven gebruikt nog steeds office en de diensten die hier tegenwoordig allemaal onderbalken met de sharepoint omgevingen etc. Gaat apple daar niet in mee missen ze die integratie en wellicht op den duur ook een afzetmarkt. Een vergelijkbaar iets voor Google en de diensten die zij aanbieden...

Er zullen ongetwijfeld nu al mogelijkheden zijn om grote hoeveelheden apple devices te kunnen beheren. Maar denk dat apple met deze overname net weer iets meer naar zich toe trekt dan het voorheen kon bieden...
Ik wil graag even in contact komen met een aantal gebruikers hier die ook Apple Profile Manager gebruiken.
Heb hier alle reacties op dit artikel even gelezen en heb daar diverse tegenstrijdigheden gelezen.

Bottomline, ik gebruik al 9 jaar Apple Profile Manager met ASM en DEP.
Inmiddels ruim 4200 iPads en zo’n 400 MacBooks. En aankomend jaar komen er weer 600 iPads bij.
Heb het 7 jaar lang virtueel gedraaid op vmware, Apple virtueel dus. Maar sinds 2 jaar draai ik hem weer fysiek op een hele zware Mac mini met 2x10gb LAN interface en 64gb geheugen. Dit omdat we ook die snelheden hebben!
(gemigreerd van virtueel VMware esx naar fysiek)

Ik wil hierbij dus zeggen, werkt prima met zoveel devices. Zolang je weet hoe ermee om te gaan.

[Reactie gewijzigd door TheRaYNL op 27 juni 2020 01:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee