Apple heeft Nederlandse vr-expert Arthur van Hoff in dienst genomen

Arthur van Hoff, de Nederlander die betrokken was bij het oprichten van vr-bedrijf Jaunt, is in dienst van Apple. Dat blijkt uit zijn LinkedIn-pagina. De naam van zijn functie is senior architect. Wellicht werkt hij bij Apple aan een augmentedrealitybril.

De nieuwe aanwinst van Apple werd opgemerkt door Variety en die website schrijft ook dat Apple eerder al medewerkers van Jaunt heeft aangetrokken. Arthur van Hoff was een van de oprichters en de technische man achter het bedrijf dat in 2013 werd opgericht. Sinds april dit jaar werkt hij bij Apple, blijkt uit zijn LinkedIn-profiel.

Eind vorig jaar ontsloeg Jaunt een significant deel van zijn werknemers en werd de focus verlegd van virtual reality naar augmented reality. Dat zou nodig zijn geweest om het bedrijf succesvol te houden. Destijds zei van Hoff al dat hij Jaunt tot het einde van 2018 zou bijstaan bij de transformatie. Dat hij zou vertrekken was dus al bekend.

Wat van Hoff precies doet bij Apple, is niet duidelijk, maar het lijkt aannemelijk dat hij zich aansluit bij het team dat aan een augmentedrealitybril werkt. Apple heeft in de afgelopen jaren duidelijk aangegeven dat augmented reality de toekomst heeft. Directeur Tim Cook ziet daar meer in dan in virtual reality.

Apple zou in 2020 een ar-headset met eigen besturingssysteem willen uitbrengen. Vorig jaar nam Apple Akonia Holograhics over. Die start-up claimt met zijn HoloMirror-technologie goedkope en lichte ar-headsets met een grote kijkhoek te kunnen maken.

Tweakers publiceerde in 2014 een reportage over een bezoek aan Jaunt in Silicon Valley. Arthur van Hoff gaf destijds uitleg over de techniek en de plannen van het bedrijf. Van Hoff is ook bekend als een van de grondleggers van programmeertaal Java.

Reportage uit 2013 waarbij Tweakers in San Francisco op bezoek ging bij Arthur van Hoff.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-04-2019 • 10:41

28

Reacties (28)

28
26
7
1
0
15
Wijzig sortering
Ik vind de spullen die Jaunt uitgebracht heeft voor VR brillen niet echt bijzonder. Het zijn meestal gewoon 360 graden films die je zelf kunt draaien door je hoofd te bewegen. Je kan dan wel van camera punt naar camera punt springen maar echt bijzonder vond ik dat niet.
Als je dat dan met spellen in VR vergelijkt (Assetto Corsa de 1e keer in VR blies me echt weg) dan is dat toch wel echt ff wat anders.
Maar goed. Wellicht zijn ze wel met meer bezig dan alleen platte 360 graden video's. Maar om dan meteen van een VR-expert te spreken...
Je haalt me de woorden uit de mond, 360 video is zo'n slap aftreksel vergeleken met een 3d wereld waarin je zelf kan rondlopen en je eigen perspectief kan kiezen.
Niet helemaal eens; ik plaats zelf geregeld 360 graden VR content op Veer.TV opgenomen vanuit het programma waarmee ik werk, bijvoorbeeld Tilt Brush, maar de ervaring is ongeveer hetzelfde als wanneer je zelf in het programma zit.
Het enige wat mist is de interactie d.m.v. controllers, je kunt je zelf dus niet door een scene verplaatsen en bent afhankelijk van hoe de video is opgenomen, maar je kunt wel aan alle kanten om je heen kijken in een 3D VR omgeving met alle aspecten die daarbij horen.
Maar alleen vanuit het standpunt van waaruit het is opgenomen. Het mooie aan realtime 3d is dat je zelf in staat bent om je positie te veranderen.
Klopt, dat wel. Je bent dus qua positie afhankelijk van hoe het is opgenomen. Voor puur rondkijken als toeschouwer werkt zo'n filmpje echter handiger omdat je niet hoeft te leren hoe controllers werken e.d., en je wordt als het ware langs de "hoogtepunten"geleid.
Snap ik, alleen haal je een groot deel van de autonomie van de gebruiker weg, als ik jouw voorbeeld van Tilt Brush neem dan is het heel waarschijnlijk dat ik tot iets anders aangetrokken wordt dan jij in een scene.

Voor iets met een verhaallijn snap ik het deels, maar je kan ook prima iets maken zodat de "hoogtepunten" natuurlijk door de gebruiker worden opgemerkt, iets dat ze met computerspelletjes al redelijk onder de knie hebben.

Photogrammetry is een mooie tussenweg.
Agreed. 360/180 graden video is een leuke gimicky placeholder en heeft vast zn toepassingen, maar ik wacht nog steeds op volumetrische video.

Nu dat Intel zich er tegenaan bemoeit, komt het wellicht in een stroomversnelling.. door grotere investeringen en r&d dan kleine bedrijven tot nog toe konden doen.
Deze gimmicks worden ook zelfs bij Facebook getoond. Dus misschien zien ze potentie ? Om het voor hun ding te doen.

Maar voor dr "VR-expert" heeft vast zakken met geld gevuld nu voor iets wat eigenlijk zonder hem ook kan. Maar misschien is hij goedkoper dan andere
Krijgt zo iemand dan geen problemen met concurrentie beding ? Ik weet dat dat vrijwel nooit stand houd, maar hij gaat weg bij een partij die focus legt op AR om succesvol te zijn (daaruit haal ik dat ze in de VR tak niet succesvol waren en het misschien niet zouden overleven), hij gaat weg, en gaat vervolgens bij Apple (bedrijf met miljarden te spenderen) aan de slag ook aan AR.

Is die Jaunt dan niet al ten dode opgeschreven nu ?
Anoniem: 288526 @iketot10 april 2019 10:57
Jaunt is (was) zijn eigen bedrijf, ik denk niet dat de CEO zichzelf een concurrentiebeding oplegt als dat al mogelijk zou zijn.
En buiten dat: een concurrentiebeding is eigenlijk altijd op straffe van een bepaalde geldboete. Als iemand echt een goede staat van dienst heeft betaald de nieuwe werhgever die boete gewoon. Apple heeft er in ieder geval het geld wel voor! ;)
Dat is waar, en dat maakt het in mijn ogen nog wat aparter, hij gaat weg bij z'n eigen bedrijf wat exact (neem ik aan dan) hetzelfde doet als het bedrijf waar hij nu werkt.

M.a.w. hij heeft er geen vertrouwen in dat zijn eigen Jaunt het gaat overleven op termijn.

Maar dit zijn uiteraard speculaties, we wachten het af en merken het wel (of niet).
In Californië hebben ze het niet zo op non-competes: https://www.huffpost.com/..._58af1626e4b0e5fdf6196f04
Je kunt Jaunt toch niet echt als concurrent van Apple beschouwen. Verder gaat een concurrentiebeding meestal over klanten en regio's. Beiden lijken me niet van toepassing in deze situatie.
Moet zeggen: ik zie héél voorzichtig weer positieve signalen vanuit Apple. Heb de afgelopen jaren vaak het beleid van Apple gehekeld dat ze te weinig vernieuwend zijn en de klant niet meer centraal stellen binnen de innovatie die ze wel doen. Heb op basis van berichten als dit het gevoel dat ze zich aan het herpakken zijn en weer op zoek zijn naar innovatie in dienst van de gebruiker... Ik hoop het!!
Apple heeft de afgelopen jaren heel veel innovatie onder de motorkap gedaan. Denk bijvoorbeeld aan hun eigen SoC's die in combinatie met slimme dingen in iOS een veel betere performance leveren dan wat je op basis van de specs mag verwachten. Dat is ook innovatie. MIsschien wel veel moeilijker dan nieuwe producten ontwikkelen.
Innovatie door software en hardware samen op te bouwen? Mooi werk wat Apple verder met hun SoCs doet, maar innovatief? mwah.
Ik doel inderdaad met name op de innovatie met de klant centraal en dus vooral boven de motorkap... Technische vernieuwing (onder de motorkap) is leuk en ook absoluut noodzakelijk om verder te komen... Maar het levert de gebruiker geen directe, tastbare, zichtbare meerwaarde op. En juist daar was Apple onder Jobs heel sterk in. Was lang niet altijd de nieuwste technologie, maar wel vaak de eerste die een nieuwe toepassing bedacht voor bepaalde technologie waarmee de consument echt verder geholpen werd Waarmee veelal een probleem opgelost werd waarvan de gemiddelde consument niet eens wist dat hij dat probleem had! iPod, iMac, iPhone, iPad, ... geniale producten waarvan we nu niet meer kunnen voorstellen dat ze er ooit niet waren (inclusief de vergelijkbare producten die concurrenten zijn gaan maken)... Apple wist het steeds neer te zetten. Door goede technologie, maar vooral door de gebruiker echt centraal te stellen, te denken vanuit wat de gebruiker echt wil (plus een mooi stuk marketing daar omheen...)

En met dit soort berichten krijg ik het gevoel dat ze weer die kant op (willen) bewegen... En dat juich ik toe!! Ik mis het oude Apple dat ineens op een pdium stond met een nieuw product waarbij je instant wist: dat heeft over 5-10 jaar iedereen (van Apple of andere merken), want hoe is het mogelijk dat dit niet al lang bestond???
Ik zie in AR en VR beide toegevoegde waarde.

AR bijvoorbeeld in het verkeer of dagelijks leven achter je computer etc. Je kunt je normale werk doen maar ziet in je AR bril aan de zijkant gelijk alle info die binnen komt zoals telefoongesprekken, berichten etc. In het verkeer zie bijvoorbeeld de files en informatie over je route. Net zoals je nu al ziet bij een headsup display.

In VR kun je veel meer, vooral in de toekomst met de hoge resolutie schermen waarbij de kwaliteit een stuk verder vooruit gaat. Je bevindt je letterlijk in een andere wereld waarin je bijvoorbeeld over circuits kunt rijden wat je normaal nooit kunt doen, of op scholen operaties kunt zien, bij bedrijven kraanoperator kunt oefenen etc.
De dingen die je noemt voor VR gebeuren vandaag de dag al. Proffesionele coureurs oefenen nu al regelmatig met een simulator, waarbij tegenwoordig ook gebruik wordt gemaakt van een VR set-up. Hier meer info over de simulator: https://www.motorsport.co...ator-really-works/639880/ (let dit artikel is uit 2015 waar nog geen VR genruikt werd).

Hier een artikel over VR operaties in scholen en ziekenhuizen: http://fortune.com/2019/0...y-surgery-operating-room/

En mammoet: https://www.mammoet.com/n...es-virtual-reality-crane/ Alleen wordt hier begrijpelijkerwijs geen gebruik gemaakt van een VR bril, omdat een simulator met beeldschermen een realistischer ervaring kan bieden.
persoonlijk verwacht ik dat VR als specialisme gebruikt wordt, zoals @DdeM ook schrijft; voor ondersteuning, hulpmiddel, training, handelingen etc.
AR zal 'iedereen' in de toekomst gaan gebruiken. Hoe die wereld eruit gaat zien ....?
Ik verwacht dat uit project “mirror shades” een AR bril komt die je kunt afsluiten voor een VR ervaring. Hopelijk dmv een glaslaag die ondoorlatend kan worden obv elektrische spanning.
Ik ben heel erg benieuwd hoe Apple zo'n AR headset in de markt gaat zetten. Wie gaat volgens hen zo'n product kopen? Wat is de toegevoegde waarde voor de doorsnee consument? Microsoft mikt met de Hololens op de zakelijke markt. Zou Apple hier ook willen aankloppen, de Pro user is de afgelopen jaren nou niet heel netjes behandeld.
Waarom den kje dat het headset is?
Ik denk dat er wel een markt is, zolang de formfactor goed is. Magic Leap richt zich 100% op de consumentenmarkt en heeft ook 2 miljard aan investeringen binnen, dus er zijn een aantal grote partijen die er vertrouwen in hebben.
En ik moet zeggen, de demo's op magic Leap zijn ook echt tof (ik werk er mee). Wat simpel nog, net zoals toen de iPhone pas net uit was, maar zodra games meer diepgang hebben en er meer keuze is dan wordt het heel interessant denk ik!
Ik zie het niet 123 gebeuren dat mensen constant met een bril gaan rondlopen, maar ik denk dat je die afentoe opzet, bijvoorbeeld bij navigatie en het ontdekken van nieuwe plekken en steden, en natuurlijk voor gaming (buiten!). Het wordt dan ook waarschijnlijk een accessoire voor de iPhone.
wat dat betreft geeft NReal ook een leuk kijkje in de toekomst wat formfactor betreft (ok, nog steeds te lomp, maar al stukken beter dan een hololens2). Die computer die ze erbij leveren kun je binnenkort vervangen door een Android telefoon. En die kabel, die weet Apple bij zijn bril vast wel te vervangen door een draadloze verbinding :)
Arthur van Hoff is natuurlijk vooral bekend omdat hij aan de wieg stond van Java.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.