Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Van de Polder naar de Valley: Java-grondlegger Arthur van Hoff

14-07-2013 • 08:00

65 Linkedin

Zeg 'Java' en velen zullen denken aan de applets die op veel websites in de jaren '90 gebruikt werden. Toch was Java origineel niet voor het web bedoeld: in beginsel wilde het ontwikkelteam bij Sun Microsystems een programmeertaal ontwikkelen die makkelijker was dan andere talen en programmeurs werk uit handen zou nemen. Java zou daarbij vooral gebruikt moeten worden voor kleine elektronica, zoals lampen, bankpassen en zakcomputers. Dankzij het gebruik van een virtual machine moest Java op alle mogelijke hardware optimaal draaien.

Zeer verdienstig in die vroege jaren was een Nederlandse programmeur genaamd Arthur van Hoff. Hij was binnen het Java-team verantwoordelijk voor de compiler en heeft een grote invloed gehad op de uiteindelijke specificatie van de taal. Toen Java uiteindelijk ingezet werd als een taal voor het web was hij daar ook nauw bij betrokken.

Na zijn jaren bij Sun heeft Van Hoff bij veel bedrijven gewerkt, waarvan hij een deel zelf oprichtte en weer doorverkocht. Hij mag dan ook met recht een Silicon Valley-veteraan genoemd worden. Recentelijk werkte hij nog als chief technology officer bij Flipboard, waar hij in zijn 'eigen' taal Java de Android-versie van het digitale magazine maakte.

Tegenwoordig is Van Hoff druk bezig met zich verdiepen in nieuwe technieken en ontwikkelingen in aanloop naar een nieuw project. In de tussentijd is hij adviseur bij een grote investeringsmaatschappij waar hij zich bezighoudt met tech-startups.

Wij gingen bij Van Hoff langs en spraken met hem over zijn beginjaren bij Java en natuurlijk ook over zijn meer recente projecten.

In deze serie verscheen eerder:

Aflevering 1: Apps bouwen bij Facebook
Aflevering 2: De man achter Jazz en Killzone

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (65)

Wijzig sortering
Wat ik me nog steeds afvraag.

De basis zijn nog steeds elektropulsen volgens mij (1 en 0).
Hoe is Java en andere programmeer taal hier op gebaseerd.

Leuk dat het bestaat maar wat is de definitieve achtergrond. Ik weet het niet, maar vraag me de Origin wel af.
De achtergrond van zo'n beetje alle computer science is "abstractie". Daar kun je vele pagina's over volschrijven, maar even heel grofweg (en technisch niet compleet) komt het hier op neer:

In het geval van programmeertalen betekent abstractie: hoe maak je de hardware bruikbaar voor een applicatieprogrammeur. Dat loopt van stroom/geen stroom => 1, 0 => CPU instructieset => assembly language => 2GL => 3GL/managed talen zoals Java => 4GL/DSL, etc. De CPU/chipset biedt al een bepaalde mate van abstractie (bits, bytes, registers, opcodes, instructieset) van het hele basale stroom/geen stroom. De firmware biedt daar bovenop alweer meer abstracte services, zoals toegang tot de functies van de hardware. Het OS en de daarbij behorende drivers abstraheren daarop verder om het voor applicatieprogrammeurs weer makkelijker te maken om gebruik te maken van de hardware.

Dus in plaats van na te hoeven denken over hoe je via het aan- en uitzetten van stroom in hemelsnaam een melding op het scherm moet tonen, de input van de gebruiker via een muisklik moet afhandelen en dan iets anders doen, kan een applicatieprogrammeur in bijvoorbeeld een 3GL taal simpelweg een regel code invoeren die iets zegt als "display.showDialog('Klik op ok')". Bij het uitvoeren van die code, zorgt de runtime-omgeving van zo'n programmeertaal er dan voor dat dit vertaald wordt naar een lager niveau en zo wordt het door de verschillende abstractielagen heen steeds verder concreet gemaakt, totdat de CPU/GPU weer iets kunnen doen met "stroom/geen stroom" zodat de juiste pixels op het scherm in de juiste kleur oplichten en de muisklik van de gebruiker wordt gedetecteerd en weer op de juiste manier in de applicatie terechtkomt.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 15 juli 2013 12:00]

Super leuke serie, vooral nu het ook iets meer technische verhaal gaat.
En soms word je toch wel beetje jaloers op dat soort mensen. Na school tijd programmeren door middel van ponskaarten. Geweldig toch!
Minder geweldig dan het lijkt. :-)
Ik denk dat je het nu beter hebt.

Ik ben net zo oud als Van Hoff.
En ik heb precies net zo, mijn eerste contact met een computer gehad via een extra uur in de week, gegeven door mijn wiskunde leraar op de middelbare school. En op mijn 18e ben ik Informatica gaan studeren.

In 1980 had je al goedkope computers, met een beeldscherm en een toetsenbord. Die heten toen "thuiscomputers". Wij hadden een Tandy TRS-80 van een paar honderd gulden. De PC (aka de "IBM-compatible Personal Computer" met DOS), bestond toen nog niet. Die kwam in 1982. (En kosten 20k gulden (=10k euro)). Waarom Van Hoff's wiskunde leraar toen lag te rommelen met een modem en inbellen, is me een raadsel. Hoewel, een vriend van me aan de TUE, die wiskunde ging studeren, heeft ook nog met ponskaarten gewerkt. Echter, in 1983 waren ponskaarten aan universiteiten en in het onderwijs toch echt overal verleden tijd in Nederland.

Toen ik in 1982 ging studeren, kreeg je een aantal uren "inlog tijd" per week voor je practica. Nu kun je net zo veel rommelen als je wilt. Stel je dat maar eens voor.

Maar imho is het grootste verschil de documentatie.
Als je nu iets wilt weten, zoek je het even op, op het Net.
20 jaar geleden moest je alles zoeken in manuals van de vendors. Of een boek kopen. Dat ze natuurlijk niet hadden in de boekwinkel. Kennis was schaars. Dat maakt alles traag. Een van de redenen dat alles nu zo veel sneller gaat is dat kennis zo verschikkelijk makkelijk te vinden is.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 15 juli 2013 15:39]

Wat ik wel interessant vind is dat compiler van java in java is geschreven... maar hoe is de compiler gecompileerd als er nog geen compiler was? :)

(Schijnt geloof ik dat de eerste compiler geschreven was in C/C++?)
Wat ik wel interessant vind is dat compiler van java in java is geschreven... maar hoe is de compiler gecompileerd als er nog geen compiler was? :)

(Schijnt geloof ik dat de eerste compiler geschreven was in C/C++?)
Kijk, jij hebt er over nagedacht :)

Arthur heeft dit wel eens uitgelegd, en het is inderdaad heel simpel. De aller eerste compiler ondersteunde vrijwel niets, en was geschreven in C. Hiermee is de eerste versie van de Java compiler gecompileerd. Welke daaropvolgend gebruikt werd om nieuwe versies van zichzelf te compileren :p

Erg leuk om dit interview te zien. Destijds heb ik meegewerkt aan de implementatie van de software voor Ellerdale. De 'setting' daar is heel erg inspirerend om met een startup iets nieuws te proberen. En Arthur is een van de beste om de juiste onderwerpen te kiezen ;)

[Reactie gewijzigd door Xandrios op 15 juli 2013 12:41]

@Xandrios, heb jij misschien het email adres van Arthur, ik heb namelijk een goed idee wat ik hier niet echt van de grond krijg omdat ik het in mijn eentje moet doen. Daarnaast is het voor mij zaak om met mensen spreken die er verstand van hebben, hier kom ik alleen maar mensen tegen die niet snappen waarover je het hebt. Stuur mij een private mail als je het weet, ik zou je erg dankbaar zijn!
Xandrios legt het voor Java al uit, hier nog een algemeen artikel over dit probleem op Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Bootstrapping_(compilers)
Leuk om een stukje historie van Java terug te zien!
Haha wat een baas dat hij HTML5 een Clusterfuck noemt :P
Deze hele serie is echt tof, ik kijk elke zondagochtend even :)
En dan heeft hij t over matrixen met browsers en wat er wel en niet in werkt.

Maar Java is daar niet beter in. Als een bedrijf een programma maakt in Java leveren ze daar een JRE bij. Heb je nog een programma, weer een JRE. Voor je browser weer een JRE. Misschien heeft je browser voor een programma wat in Java geschreven is, en al even oud, wel een JRE nodig die al lang niet meer veilig is.

Ik zou het liefst zien dat Java volledig verdwijnt van PC's en het web. Enkel nog in mobiele en kleinere devices voorkomt.

Vooral sinds HTML5 begint er toch wel een echte standaard te komen. Ja, oké.. er zijn genoeg browser specifieke CSS codes. Maar dat is enkel opmaak.
Dan ligt het toch echt aan dat bedrijf en hun (vertrouwen in) het programmeer werk.
Door specifiek een bepaalde versie te vereisen hebben ze weinig vertrouwen in hun werk of willen ze alleen makkelijk doen.
Wat ook in het filmpje wordt gezegd: Zijn eerste applets werken nog steeds in de huidige JVM.
Dat is kort door de bocht. Mijn ervaring is dat er wel degelijk verschillend gedrag bij verschillende JREs kan optreden. Zeker als er ook gebruik wordt gemaakt van bepaalde DLLs. Omdat je als leverancier er graag voor zorgt dat het bij je klant werkt, is het dan handig om zelf een JRE mee te leveren. Ik ben het wel met je eens dat dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn.
Het maakt niet zo heel erg veel uit wat precies de reden is, in de praktijk heeft trix0r wel gelijk. Zo heb ik ook nog een stuk desktop software wat een steenoude JRE vereist. Upgraden breekt het complete programma. Daarnaast is het volgens mij toch echt wel zo dat JREs niet altijd backwards-compatible zijn.
Java mag van mij ook weg van particuliere PC's, persoonlijk gebruik ik dat zeer weinig, alleen als het moet bi gebruik van bijvoorbeeld Citrix plugin's enzo.

Echter Java van het web, dat gaat zo snel nog niet gebeuren. Ten minste aan de server kant dan. Daar is Java samen met .Net namelijk een hele grote in de Enteprise wereld. En daar is het ook heel erg sterk.
Ik zou het liefst zien dat Java volledig verdwijnt van PC's en het web.
Dat is van de viewpoint van een "domme gebruiker". Je hebt er klaarblijkelijk geen idee van hoeveel Java serverside gebruikt voor. Half Facebook en Twitter draaien b.v. op Java. Daar zie jij als gebruiker niets van, omdat jij Java alleen associeert met applets en een JRE op je eigen OS. Maar de server gebruikt OOK Java om de response te genereren die je als HTML binnenkrijgt.
Je kan hem geen ongelijk geven.

Inderdaad toffe serie die ik trouw kijk.
Vergis je niet in zijn kennis het is een echte vak man die weet hoe alles in elkaar steekt.
vergeet niet dat dit 1 van de mannen is die de compiler heeft geschreven waar internet groot mee geworden is. Deze baas weet echt wel hoe je iets moet maken en ontwikkelen.
doe eens google gebruiken om te zien of het waar is en ... poef mensen met echte kennis van zaken maakte deze pagina
http://homakov.blogspot.n...ml5-sandbox-bad-idea.html
Als hij technische termen gaat gebruiken lijkt het net even alsof hij Engels praat!

Ik vind het ook wel grappig dat hij zegt dat html, javascript en css zon wirwar is terwijl ik het juist andersom vind ik vind het heel logies dat je structuur, opmaak en code apart houd. Voor mij is Java juist een hele wirwar maar goed misschien komt dat omdat html, php enz. bij mij met de paplepel is ingegoten en c en Java niet!?

Overigens ben ik ook pas met computers en programmeren bezig vanaf mijn 16e

[Reactie gewijzigd door meneer william op 14 juli 2013 10:38]

In Java is het ook de bedoeling dat je je presentation layer (bijv je GUI d.m.v. JFrames) gescheiden houdt van je onderliggende code, maar ik denk dat van Hoff meer doelde op het feit dat "HTML5" zo ongelofelijk breed is (want met HTML5 wordt meer de JavaScript en CSS3 bedoelt dan de toegevoegde html tags).

En het is ook een rommel, helemaal met die altijd vage gedateerde specificaties van W3 en elke vendor die deze specificaties op zijn eigen manier implementeerd waardoor je als developer voor bijna elk stukje JavaScript en CSS in elke browser moet testen (waar je een Java Applet in principe alleen op 1 computer zou moeten hoeven te testen).
Klopt, zelfs de huidige schrijver van de HTML5 spec (wat tegenwoordig simpelweg de "HTML" spec is) geeft openlijk toe dat HTML en CSS beiden zeer rommelig zijn. Het is een organisch gegroeid bouwwerk.

Iedereen is het er over eens dat we met de wijsheid van nu sommige aspecten van HTML en CSS compleet anders zouden ontwerpen. Echter, en dat is DE reden dat het een rommel is, het web mag nooit "breken". Er zijn miljarden web pagina's die wel of niet aan standaarden voldoen, en die pagina's moeten ongeveer hetzelfde blijven werken. Dat betekent automatisch dat een redesign geen optie is.

De tweede reden is het proces waarmee standaarden tot stand komen. Een private partij kan een consistent geheel ontwerpen, bij een W3C standaard ligt dat veel complexer. Het proces is veel democratischer, en daardoor ook verwarrender, langzamer en vol comprissen.

Ik bouw al 15 jaar op het web en het is altijd een zooitje geweest. Dit wordt echter goedgemaakt door de zeer hoge penetratie-graad. Een goed ontworpen web site, hoe lastig die ook is om te implementeren, zal op honderden miljoenen apparaten beschikbaar zijn.
Tuurlijk is redesign wel een optie.
Je moet er alleen wel de ballen voor hebben.
Het is geen kwestie van ballen. XHTML2 was een poging met ballen en die is jammerlijk mislukt. Iedere nieuwe standaard die het bestaande web significant breekt zal het niet halen.
Leuk om te zien hoe Java geëvolueerd is. Waarschijnlijk zal in de toekomst een nieuwe standaard voor het 'internet of things' gaan bepalen hoe we informatie gaan verwerken.

Op den duur zullen apparaten misschien op een parallelle netwerkstructuur leunen (iets als internet 2.0).

Er zijn miljoenen, zo niet miljarden, websites waardoor het hele internet een ratjetoe wordt.

Door ieder apparaat met een stukje software te voorzien waardoor deze overweg kan met beide protocollen, kun beginnen met het herzien van de huidige programmeertalen.

Eens zal iemand de eerste moeten zijn - en diegene moet wel ballen en middelen hebben.

Zo zou ik bijvoorbeeld Apple er best voor aanzien, aangezien zij liever gesloten systemen behouden, om een alternatief te zoeken op den duur, voor de oude 'protocollen'.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 17 juli 2013 10:58]

De meeste design patterns in OOP (zoals: program to an interface, DRY, Delegation, composition, etc. En het zeer populaire MVC) zijn allemaal afkomstig uit de Java wereld, de OOP structuur van PHP is grotendeels gebaseerd op die van Java.

Waar het soms rommelig word met Java is de vele abstractie die elk Component of Framework probeert te bieden, wat bedoeld was om werk makkelijker te maken veranderd al snel in meer werk en komt iemand met een lumineuze idee: Een extra abstractie laag zou dit probleem moeten oplossen.

Juist bij Java is belangrijk om gedrag en representatie gescheiden te houden omdat ALLE weergaven via OOP gebeurd, met name een UI is zonder goede scheiding een ramp om te onderhouden. Bij PHP word de weergaven geregeld via HTML die word uit geschuwd via een echo/print en daarna door de browser word verwerkt, een UI opbouwen is wel iets meer werk :Y)
Eens over al die abstractie lagen. Soms moet je 5 lagen doorworstelen voordat je weet wat iets doet, en vaak is het niets meer dan een SQL statement genereren :) De Factory class die de Factory interface implementeerd die entity managers instantieert die de Business Class abstract class implementeerd die de Connection manager interface implementeerd om via de DAL......I could go on.
De hele HTML en javascript ontwikkeling is inderdaad knudde.

Zoals Arthur al uitlegt; je hebt complete matrixes om uit te zoeken welke functie wel en niet waar en op welke browser werkt. Er zijn dan weer compatibiliteits libraries nodig zoals jQuery die de verschillen tussen browsers proberen te overbruggen.

HTML zelf is ook oorspronkelijk bedoeld om nagenoeg statische text weer te geven met hyperlinks er tussen. Javascript is bedoeld om met kleine stukjes code de browser te scripten.

Dit betekent dat Javascript voornamelijk bedoeld is om objecten te consumeren en te gebruiken en veel minder om enorm veel objecten zelf te defineren. M.a.w. Javascript in de core is niet bedoeld om hele applicaties in te schrijven. Dat men dit toch gaat doen, en dat andere mensen dat dan weer toe juichen is eigenlijk diep en diep triest.

HTML is ook nooit gemaakt dus om applicaties voor te ontwikkelen, en het HTTP protocol is ook nooit bedoeld voor app-like interacties.

Met enorm voor gehack en laag op laag van abstracties en gelayerde specs hebben we nu een omgeving die het ongeveer doet voor web based app deployment, maar het had gewoon zo veel beter kunnen zijn.
Gaan jullie ook langs bij matthijs hoekstra, die is net een paar maanden verhuisd, misschien leuk om hoe dat dan gaat en zo
Matthijs zit in Seattle, niet in de omgeving van San Francisco/Silicon Valley :)
Als Java enigneer is dit natuurlijk een mooi filmpje. Erg interessant om de mensen die erachter te zitten (die je wel kent van naam) ook eens echt ziet spreken (en dat nog in eens in Nederlands). Mooie video serie en ga zo door zou ik zeggen :)
Dit zit anders al wel eventjes in de US. Wat het Nederlands is wel wat Verengelst. Mooi filmpje!
Dit zit anders al wel eventjes in de US. Wat het Nederlands is wel wat Verengelst. Mooi filmpje!
Lijkt ook op de schrijver/interviewer invloed te hebben gehad. instrumentaal != instrumental. Muziek kan instrumentaal zijn, mensen niet.
instrumentaal != instrumental. Muziek kan instrumentaal zijn, mensen niet.
mensen kunnen wel instrumenteel (=instrumental) worden ingezet of instrumenteel worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 14 juli 2013 23:05]

Niet in de zin die hier (neem ik aan) bedoelt wordt (essentieel, belangrijk).
Niet andersmans taal corrigeren als je zelf nog geen zin correct kan schrijven.
Uhh, nee. Weer een foute titel. De Java grondlegger is James Gosling. Verder was Sun Microsystems een nogal apart bedrijf dat enerzijds utopische prijzen vroeg voor z'n hardware maar anderzijds z'n software gratis ter beschikking stelde, oa. Java. Het is ook niet gek dat ze zelfstandig niet meer verder konden en werden ingelijfd door Oracle. Niet echt een toonbeeld voor het 'succes' van Silicon Valley, het tweede artikel 'Van de Polder naar de Valley' op een rij dat de plank volledig misslaat.
Blijkbaar toch meer succesvol dan de meesten.
Solaris werd namelijk redelijk veel in ziekenhuizen toegepast vanwege betrouwbaarheid.

Laten we nu Microsoft met Windows niet bepaald succesvol noemen op dat gebied.
Natuurlijk is Gosling DÉ grondlegger. Echter dat deze meneer de eerst compiler geschreven heeft, betekend natuurlijk dat hij ook een van de grondleggers geweest is...

Daarnaast was Sun toch een redelijk succes te noemen, het heeft 27 jaar bestaan en een van de meest gebruikte programmeer talen onder zijn hoede gehad. Sun was alleen te klein in de wereld om het te overleven, dus is het opgekocht.

Daarnaast gaat het hier niet over Sun maar over meneer van Hoff. En ik moet zeggen hij heeft mooie dingen laten zien en dit is een zeer interessant filmpje. Zeker geen plank die misgeslagen is...
Helemaal mee eens! Er is zelden 1 enkele absolute grondlegger. De meeste non-triviale software wordt geschreven door teams. Er is wel een sterk persoon nodig die de kar trekt, maar het is echt zelden het werk van echt een enkeling.

Helaas is onze beroemdheid vererende maatschappij zo ingericht dat die ene persoon alle credits krijgt, terwijl de anderen die net zo hard aan het project hebben gewerkt en misschien nog wel meer innovatieve of key beslissingen hebben genomen vrijwel anoniem blijven.
Dat gebeurt al veel sneller hoor ik heb hetzelfde na 5 jaar in Engeland te hebben gewoond, Engelse woorden vallen me sneller in dan de nederlandse.
Vette serie hoor! Ga zo door! :)
Leuke serie! Prachtig om iemand die al ruim 20 jaar in die branche zit zijn mening te horen geven, vooral over html5. Ook mooi dat hij elke keer iets anders doet en niet verder gaat waar hij mee bezig is geweest. Ga zo door :)
Super vette serie. Ook goed in gemonteerd. Kijkt lekker weg.
Nog vele afleveringen van dit maken jongens! _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee