Hoewel Silicon Valley bekendstaat om technologie in al zijn vormen, zijn de mensen die er wonen en werken ook bovengemiddeld veel bezig met de natuur, duurzaamheid en groen ondernemen. Dat maakt het tot de perfecte plek voor het Barneveldse bedrijf PaperFoam om zijn waar aan de man te brengen: productverpakkingen op basis van aardappelzetmeel. Heel groen en compleet biologisch afbreekbaar.
Het hoofdkantoor mag dan in Barneveld staan, dat is natuurlijk niet de plek waar potentiële klanten rondlopen. Daarom besloot het bedrijf om een van zijn medewerkers, Philip Bredt, naar Silicon Valley te sturen. Het doel: de verpakkingen van PaperFoam onder de aandacht brengen bij de grote techbedrijven en een groot netwerk van partners opbouwen. Het is aan hem om zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces van een elektronicaproduct aangehaakt te worden, zodat zelfs de productontwerpers al rekening kunnen houden met de manier waarop het product uiteindelijk wordt verpakt.
De keuze om een Nederlander ter plekke te hebben heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Zo werkte PaperFoam al voor Valve, Plantronics, Samsung, Nest en Fairphone. Wij zochten Philip op in zijn kantoor aan de rand van San Francisco, waar hij ons uitlegde hoe hij in deze wereld verzeild is geraakt, hoe je van aardappelzetmeel een verpakking maakt en hoe het hem bevalt in Silicon Valley te wonen en te werken.
Dit is de derde aflevering in het tweede seizoen van onze serie Van de Polder naar de Valley. Hierin gaan we langs bij Nederlanders die van het techmekka aan de Amerikaanse westkust hun thuis hebben gemaakt. Eerder verschenen in deze serie al de volgende afleveringen:
Serie 2:
De man achter de AI van NASA en Nissan
Sleutelen aan foto-chatapp in San Francisco
Serie 1:
Apps bouwen bij Facebook
De man achter Jazz en Killzone
Java-grondlegger Arthur van Hoff
Interfaces ontwerpen bij Adobe
Designer bij Apple en DoubleTwist
Zoek-expert bij eBay en Airbnb