Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Van aardappel naar telefoondoosje - De wereld achter een productverpakking

20-11-2016 • 06:00

60

Hoewel Silicon Valley bekendstaat om technologie in al zijn vormen, zijn de mensen die er wonen en werken ook bovengemiddeld veel bezig met de natuur, duurzaamheid en groen ondernemen. Dat maakt het tot de perfecte plek voor het Barneveldse bedrijf PaperFoam om zijn waar aan de man te brengen: productverpakkingen op basis van aardappelzetmeel. Heel groen en compleet biologisch afbreekbaar.

Het hoofdkantoor mag dan in Barneveld staan, dat is natuurlijk niet de plek waar potentiële klanten rondlopen. Daarom besloot het bedrijf om een van zijn medewerkers, Philip Bredt, naar Silicon Valley te sturen. Het doel: de verpakkingen van PaperFoam onder de aandacht brengen bij de grote techbedrijven en een groot netwerk van partners opbouwen. Het is aan hem om zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces van een elektronicaproduct aangehaakt te worden, zodat zelfs de productontwerpers al rekening kunnen houden met de manier waarop het product uiteindelijk wordt verpakt.

De keuze om een Nederlander ter plekke te hebben heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Zo werkte PaperFoam al voor Valve, Plantronics, Samsung, Nest en Fairphone. Wij zochten Philip op in zijn kantoor aan de rand van San Francisco, waar hij ons uitlegde hoe hij in deze wereld verzeild is geraakt, hoe je van aardappelzetmeel een verpakking maakt en hoe het hem bevalt in Silicon Valley te wonen en te werken.

Dit is de derde aflevering in het tweede seizoen van onze serie Van de Polder naar de Valley. Hierin gaan we langs bij Nederlanders die van het techmekka aan de Amerikaanse westkust hun thuis hebben gemaakt. Eerder verschenen in deze serie al de volgende afleveringen:

Serie 2:

De man achter de AI van NASA en Nissan
Sleutelen aan foto-chatapp in San Francisco

Serie 1:

Apps bouwen bij Facebook
De man achter Jazz en Killzone
Java-grondlegger Arthur van Hoff
Interfaces ontwerpen bij Adobe
Designer bij Apple en DoubleTwist
Zoek-expert bij eBay en Airbnb

Reacties (60)

60
57
37
4
0
8
Wijzig sortering
Bij de opstelling van de Steam controller had ik het gevoel van How it's made. In dit geval was een overtreffende trap. How it's made 2.0 met een Nederlander in de top. Verpakkingsmateriaal vind ik altijd interessant en dat probeer ik ook te omschrijven bij mijn reviews. Het hoort bij een product en ik vind het mooi als daaraan extra aandacht aan is besteed door de fabrikant.

Dit was voor mij een verrassende en mooie aflevering.
Erg leuk item en op veel punten heel erg herkenbaar. Bij MSI zijn de meeste verpakkingen ook door onszelf vanuit het Europese kantoor in Nederland ontworpen. Daar komt zo verschrikkelijk veel bij kijken, zoveel details en zoveel dingen om rekening mee te houden... Afmetingen, vertalingen, teksten, kosten, productie deadlines, ontwerp etc. etc... en dat voor een verpakking die bij 80% van de kopers misschien wel linea-recta bij het oud-papier staat. Maar goed, als je de producten met jouw design en verpakkingen in de schappen ziet staan maakt dat je telkens weer stiekem een beetje trots. :)
Maar kan je dus zo'n paperfoam tree zo de groene container in gooien? Of moet dit alsnog bij het restaval, en beland het dus toch in de verbrandingsoven?
deze zou in 5 weken moeten vergaan:

https://www.rabobank.com/...oam-compostproces-eng.jpg

Waar ik wel problemen mee heb is concurentie met voedselvoorziening zoals ook met biobrandstoffen.

[Reactie gewijzigd door Mr.Nonflex op 23 juli 2024 17:49]

Waarschijnlijk wordt de gebruikte aardappelzetmeel gewonnen uit reststromen bij de productie van friet en andere aardappelproducten. Er gaat dan niets verloren voor menselijke consumptie.
In principe wordt alleen gebruik gemaakt van "industrial grade starch". Dit is zetmeel gewonnen uit producten die niet (meer) geschikt zijn voor menselijke consumptie, hetzelfde soort zetmeel wordt ook gebruikt in alle papier en karton wat op dit moment om jou heen ligt.

*BRON: Ik heb zelf een half jaar stage mogen lopen op de Engineering & Design afdeling van PaperFoam. Het kwam slechts heel zelden voor dat wanneer de lokale leverancier geen industrial grade starch meer voor handen had deze food grade starch stuurde, zo zelden dat ik dat in dat halve jaar niet heb mee gemaakt. ;)
deze zou in 5 weken moeten vergaan:

https://www.rabobank.com/...oam-compostproces-eng.jpg

Waar ik wel problemen mee heb is concurentie met voedselvoorziening zoals ook met biobrandstoffen.
Helemaal mee eens. Het zorgt voor concurrentie met de voedselvoorziening.
Misschien over nadenken hoe je de verpakking kan bereiden, als gerecht, dat zou echt mooi zijn.
Receptje achterop hoe je er aardappel puree van maakt bijvoorbeeld.
Anoniem: 842319 @MenN21 november 2016 19:00
Goede vraag!
Anoniem: 256386 20 november 2016 12:28
Dan zou toch Apple hier naar moeten kijken. Dat zou meer courage zijn dan het weglaten van een 3.5 mm jack. Maar die kijkt alleen naar winstmarge.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 23 juli 2024 17:49]

Apple heeft al eerder in paperfoam verpakt. Onder andere de eerste ipod nano, en de iphone 3g hadden een paperfoam tray in het doosje.
Nu dus niet meer.
Blijkbaar toch te duur?
Ik denk dat het voor met formaat te maken heeft. De iphone verpakking wordt elk jaar kleiner en moet dus met een kleiner volume dezelfde klappen opvangen. Daar is plastic geschikter voor dan dit materiaal. Dat formaat is overigens erg belangrijk omdat daardoor meer verpakkingen in een vliegtuig passen. Dat zorgt voor minder transport-uitstoot per telefoon (en natuurlijk minder kosten).
Dat klinkt heel onlogisch. Ik zou eerder zeggen: Hoe kleiner de doos is, des te steviger dat hij is. Ongeacht het materiaal.
Kijk maar eens naar het dunne plastic randje tussen de telefoon en het kartonnen bakje. Die fijne detailllering kan bijna alleen met plastic gemaakt worden.
Plastic is overigens niet perse slecht. Indien goed gerecycled kan het prima zijn waarde behouden. En mogelijk gebruikt apple bioplastic of een biologisch afbreekbare plasticvariant.
Grappig om dat machine park te zien. Ik werk zelf in een golfkarton fabriek. Ik herken wel een hele hoop dingen. Golfkarton is zelf natuurlijk papier van houtvezels. Aardappelzetmeel wordt ook gebruikt. Maar dan alleen om lijm van te maken.
In mijn uitzendtijd heb ik vele fabrieken van binnen gezien.
Van honden/kattenvoer bij Bonzo en Hill's tot aan Tetrapak op moerdijk, tot aan auto en snoep maken / verpakken.
Allemaal gebruiken ze nagenoeg dezelfde machine's, setup en gereedschappen.
Ik kreeg een spoedcursus operator, en het lastigste was de certificering heftruck :)
Daarna kon ik op vele plekken werken, product maakte uiteindelijk niet uit, maar de vraag naar 'goede' operators kwam uit elke hoek, ik had geen moment zonder werkplek
( geen idee hoe het nu, 20 jaar later is )

Ik vond het opmerkelijk dat ik ook de meeste apparaten wel herkende, dus ook Silicon Valley is voor mij weggelegd :+
Echt super interessant. Leuk dat jullie zulke video's maken, dit is een van de redenen waarom ik adblock uit heb staan op Tweakers. Bedankt! :Y)
Geweldig om een kijkje te nemen achter een dergelijk product en een van de mensen. Fascinerend!
Wauw, wat een super boeiende job! :) Deze Nederlander is duidelijk heel gepassioneerd bezig.

Ik heb thuis ook een Steam Controller liggen en de verpakking viel me meteen op. Het draagt echt bij tot een mooier afgewerkt product. Top aflevering!

[Reactie gewijzigd door degeens op 23 juli 2024 17:49]

Wow, mooi werk, en ook interessant om te zien hoe het gemaakt wordt. Ergens heb ik toch wel een zwak plekje in mijn hart voor industriele vormgeving/industrieel ontwerp!

[Reactie gewijzigd door RobV op 23 juli 2024 17:49]

Vet hoor dit! Prachtig om te zien.
Iets waarvan je eigenlijk nauwelijks bij nadenkt, toch een diepe achtergrond heeft.

Leuk Tweakers, om dit te presenteren :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.