Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Van de Polder naar de Valley - Apps bouwen bij Facebook

30-06-2013 • 08:00

80 Linkedin

De Nederlander Dirk Stoop begon zijn carrière als softwarebouwer toen hij in een winkel werkte en gefrustreerd raakte van het slechte point-of-sale-systeem. Hij besloot samen met een aantal collega's een beter softwarepakket te maken en vormde daar een eigen bedrijf omheen: Sofa. Het Amsterdamse bedrijf groeide door de jaren heen flink en ontwikkelde nog de populaire Mac-apps Kaleidoscope en Versions. In 2011 werd Sofa overgenomen door Facebook, en Stoop vertrok met zeven andere collega's richting Silicon Valley om voor het populaire sociale netwerk te werken.

Voor de eerste aflevering van de nieuwe videoserie Van de Polder naar de Valley reisden we af naar de campus van Facebook en zochten we Stoop op, om te praten over zijn huidige werk bij Facebook en hoe hij in Silicon Valley terecht is gekomen.

Reacties (80)

80
77
56
16
2
15
Wijzig sortering
Tof voor hem, maar wat is nu de reden van Facebook geweest om hem en zijn bedrijf over te nemen? De ontwikkelde producten waren niet echt een succes, en eigenlijk ook niet heel geweldige applicaties. En toch ineens een mail van Facebook? Ik mis die link een beetje.

Ook wat hij daar doet wordt niet verteld. Komt op mij over dat hij daar maar wat zit te doen om de tijd door te komen, hij wil een team wat autonoom aan één 'probleem' werkt toch het hele geheel ... (hier zegt hij iets waarvan het over komt alsof hij ook niet weet wat hij wil zeggen). Maar dat komt op mij over dat hij bezig is om een nieuw soort SCRUM/Agile iets te verzinnen. Apart.

[Reactie gewijzigd door Montaner op 30 juni 2013 21:40]

De overname was een talent buyout, het ging Facebook niet om de producten. We hebben hem natuurlijk ook gevraagd wat hij daar van dag tot dag doet, maar omdat hij als productmanager een team aanstuurt, komt zijn werk op veel vlakken overeen met dat veel andere managers. Vandaar dat we de focus meer op de weg naar Facebook toe gelegd hebben, dan op zijn dagelijkse bezigheden :)
Leuk item, ik kijk uit naar de rest van de serie! Zelf vertrek ik binnen 3 maanden ook naar Silicon Valley voor het grote avontuur daar, dus het is leuk om te zien hoe anderen daar ook terecht zijn gekomen.

Nog een leuk weetje overigens; als ik het goed zie in de video is dit de campus aan Willow Road / Hacker Way in Menlo Park? Dat was waar vroeger Sun Microsystems namelijk zat, scheen een heel erg fijne locatie te zijn om te werken, aldus meerdere oude Sun mensen die ik gesproken heb.

[Reactie gewijzigd door Squee op 30 juni 2013 21:35]

Echt geweldig deze serie. Tweakers is echt goed bezig om orginele content te maken. Net als de voorgaande series is dit ook weer top! Het is allemaal wat diepgaander hier dan in de reguliere media, wat heerlijk is om naar te kijken. Ik kijk al uit naar de volgende afleveringen en komende series!
Interessante video!

Echter ik had graag gezien dat er wat dieper ingegaan zou worden op de financiële kant van dit verhaal: Wat betekend het financieel voor jou als jouw bedrijf door Facebook overgenomen wordt? Ik weet uit eigen ervaring namelijk dat veel (internet) ondernemers hier op hopen.

Uit deze video blijkt dat de hoofdpersoon zijn (succesvolle?) eigen zaak opgedoekt heeft om een "managertje" te worden bij Facebook? Als ik denk aan "Overgenomen door Facebook" dan denk ik aan hele andere dingen.

Tenzij de hoofdpersoon daar een vrijstaande villa en een Ferrari heeft natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatTheFuck op 1 juli 2013 23:12]

Interessante video weer. Alleen, wat zegt hij nou rond 09.35?
"Een van de uitdagingen die we hebben is de balans te vinden om als team ...... maar ook het hele product als consistent geheel te laten werken."
Heb het een paar keer teruggeluisterd maar ik kan er geen chocola van maken.
"om het team autonoom aan zijn eigen probleem te laten werken, maar ook het hele product als consistent geheel te laten voelen"
Ik vind het een beetje tegenvallen. Hij heeft zijn eigen (erg) succesvolle bedrijf opgezegd om aan facebook te gaan werken, maar wat doet hij nou precies bij facebook? Ze laten zijn werk wat hij nu doet nauwelijks zien. Had graag meer van zijn werk gezien bij facebook. Wat heeft hij nou precies aan de foto app gedaan? Had graag meer een technische verhaal willen zien. Vind vooral het persoonlijke mij wel aanspreken maar het mag wel iets meer het tweakers gehalte hebben! ;)
Ik ben er niet bij geweest, maar van wat ik gehoord heb bleek hij vrij omzichtig. Dat moest ook wel, want een persvoorlichter van Facebook MOEST bij het interview zitten, ondanks dat zo iemand geen Nederlands kan. Net op het moment dat hij wilde uitwijden over zijn precieze bijdrage, beëindigde die persvoorlichter het gesprek. Jaja, het is allemaal erg spontaan in Silicon Valley.
Welcome to the USA !
Hoe langer en hoe vaker je er komt hoe doorzichtiger en voorspelbaarder het wordt.
Leuk land voor vakanties en voor de succesvolle tweakers de zakken goed te vullen maar gezelligheid en diepgang ga je er niet vinden.
Wat een genuanceerde reacties weer, zeg. 'Het is Amerika, dus <generalisatie>!'.

Dirk werkt gewoon voor een groot bedrijf waarvoor een NDA meer is dan een verzameling letters en waarvoor een slip-up in de pers van een enkele medewerker (zowel op technisch als marketing vlak) flinke schade kan berokkenen.

Aangezien IP en de mening van de klant een bedrijf in die markt kan maken of breken (zie google +), kan ik me goed voorstellen dat ze met zoveel werknemers en persbelangstelling de interviews wat moeten formaliseren. Voor dezelfde reden verwacht ook ook niet dat je bij interviews met werknemers bij Philips enige design specs in de achtergrond zult zien hangen :-)

En wat die banale generalisatie betreft; ik vind hier persoonlijk meer dan genoeg geeky gezelligheid en diepgang bij mijn SV bedrijf. Meer dan ik ooit bij bedrijven in NL heb gevonden.

Beste stuurlui staan aan Pier 39?
Dirk heeft simpelweg niet een extreem technische functie ;) Dat zegt hij zelf ook, als manager stuurt hij een team aan van designers en programmeurs. We hebben er daarom voor gekozen niet teveel op zijn dagelijkse activiteiten in te gaan ('managen'), maar om het verhaal van Sofa en de weg naar Facebook meer aandacht te geven.
Opgezegd? Verkocht aan FB toch?
Wat ik me af vraag, hij zegt dat hij een vrouw heeft ("mijn vrouw zit al jaren te zeuren; neem nou een facebook account")...
Is zijn vrouw ook mee naar San Francisco?
Zo ja, mochten de andere 8 ook hun gezin/vriendin/vrouw mee nemen?
Vraag me af of zij daar ook een nieuwe baan hebben gevonden etc.
Of je anderen mee kunt nemen hangt o.a. af van het werk visum waarop je naar de V.S. gaat. Veelal zal het een H1-B visum zijn (voor high-tech knowledge workers), en op basis daarvan kan je vrouw en kinderen meenemen, maar wel met restricties. Je vrouw zal bijvoorbeeld niet zelf mogen werken daar, omdat ze niet automatisch ook een werkvisum krijgt. Als je alleen een vriendin hebt dan zit er maar een ding op; zo snel mogelijk trouwen, of elkaar maar 2x 3 maanden per jaar zien op een touristenvisum...
Zijn vrouw is Amerikaanse, wat meteen het accent deels verklaart ;)
He? Als zijn vrouw op het moment van overname al jaren zat te zeuren om een Facebook account te nemen en ze Amerikaanse is, is het dan niet aanneembaar dat er sprake was van een long-distance relatie anno overname?

Dat lijkt me toch een groot element in die beslissing om naar SV te verhuizen (althans, dat was voor mij het geval). De grote vraag die bij mij opkomt als de aanname correct is, is of hij de mail compleet out of the blue had gekregen, of dat hij al een tijdje zat te lobbyen voor een baan in de VS en dat de heer Zuckerberg wellicht zijn werk had gezien door via-via connecties?

Maar misschien is ze gewoon toevallig een Amerikaanse die in NL woonde .. de reden waarom ik het aanhaal is dat het voor de tweakers in NL die een baan in SV ambiëren het wellicht handig is om te weten dat het vaker meer een zaak is van passie, initiatief en actief zoeken in plaats van op een mooie zomerdag in NL ineens een mailtje van een V.I.P. te ontvangen. Maar dat dit voor mij het geval was vormt wellicht een indicatie van gebrek aan talent aan mijn kant ;-].

Hoe dan ook, hardstikke toffe serie. Het is mooi om te zien wat andere tweakers hier zoal uitspoken :-).
Superleuke video en inspirerend!

10:35 leuke android poster! :9
Die Android poster is er voor een reden opgehangen. Veel van de developers daar (ook voor Android) lopen zelf met een iPhone toestel rond in plaats van een Android toestel. Mogelijk hierdoor is bijvoorbeeld Facebook Home de flop geworden die het is. Men gebruikte niet daadwerkelijk het toestel waarop het moest werken dagelijks, hoe kan je er dan ooit echt goede software voor schrijven?
TechCrunch reports that many of the Facebook engineers that were building Home are iPhone users. iPhones have long been standard issue to professional Facebookers, although employees could request an Android.

iPhone usage among Facebook employees was so prevalent that the company actively tried to promote its talent to switch to Android to get a better feel for the platform. With Facebook's heavy emphasis on mobile recently and Android's utter global domination, learning the ins and outs of Android was key.
http://www.fool.com/inves...facebook-home-to-flo.aspx

Het is dus een vraag van Facebook naar de developers toe om toch meer op Android toestellen te gaan werken.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 30 juni 2013 11:12]

Ondertussen wel Apple laptops (achtergrond) gebruiken ;)
Apple == > Unix == > Goed om aan de backend van FB te kunnen werken.
Natuurlijk willekeurige linux distro zou ook voldoen.
Complimenten hoor! Heerlijk om te zien. Mooi dat je door je "gewone" werk in de picture kan komen van zo'n groot bedrijf als FB.

Misschien komt het dat ik techneut ben, maar dit is toch 100x beter dan al die sh*t die op de TV komt. Je zou bijna een Tweakers omroeporganisatie beginnen :)
Daar hebben ze podcasts voor uit gevonden :) Genoeg mooie 'series' te vinden online. Zoek eens naar Foundation (Kevin Rose), This Week in Startups, This Week in Tech o.a.
Komt de vorige serie niet meer terug? Bij de tweaker thuis vind ik leuker dan bv gepraat over Facebook...
Gathering of the Tweakers loopt nog steeds hoor, daar ga je later deze zomer weer nieuwe afleveringen van zien :)
Same here. Het filmpje was uberhaupt te lang. Heb het begin gezien en wat doorgeskipped.
Daarvan heb ik het meest interessante, hoe het voor de groep was om huis en haard te verlaten, gemist. Ik 'moest' zelf voor mijn werk voor een jaar naar de States en weet dat huis en haard verlaten geen kattepis is. Het kwam me nu wat al te romantiseerd over.
Dat heeft niks met romantiseren te maken: Dirk had al een Amerikaanse vrouw en zat geregeld in de VS voor werk. Natuurlijk hebben we hem gevraagd of het moeilijk was, maar voor hem viel dat dus wel mee.
dat je Familie en Vrienden moet achterlaten gaat je idd niet in je koude kleren zitten.

Dirk had het geluk dat zijn collega's/Vrienden ook mee gingen. Dan is de klap ook groot maar kan je altijd nog een beetje terugvallen op bekende mensen :)

Daarnaast precies wat hij zeg. Ik heb nu de kans.. En ik wil niet als ik 65 ben zeggen had ik het maar gedaan.. Je kan beter zeggen had ik het niet gedaan. Want dan heb je die ervaring.

Ook moet je niet vergeten dat als je opgekocht wordt, je daar een bak geld voor heb gekregen. Dan is een retourtje AMS niet zo'n groot probleem. Elke maand op en neer vliegen is best te doen dan.. Vanaf SFO naar AMS is geloof ik 300 euro.. nou laten we zeggen dat het 800 euro retour kost. met andere worden.. Redelijk te betalen als je genoeg verdien :+

BTW.. Prijs is berekend vanaf US en niet NLD.. Dan zijn de prijzen 3x zo hoog :+
Dat verschilt dan per persoon, ikzelf vind dit juist heel interessant. Te zien hoe mensen van hier in Silicon Valley terecht zijn gekomen en wat hun bevindingen daarvan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee