Door Jeffrey van Maurik

Van de zolder naar de Valley: Silk (video)

01-10-2011 • 15:39

64 Linkedin

Wat de start-up Silk precies wil, is niet eenvoudig in woorden te vatten. Het bedrijf wil het eenvoudiger maken om kwantificeerbare gegevens te doorzoeken, combineren en visualiseren, en daar winst mee maken. Tweakers.net ging in deze tweede aflevering van Van de zolder naar de Valley langs op het hoofdkantoor van Silk in Amsterdam, om mede-oprichter Salar al Khafaji zelf uit te laten leggen wat zijn start-up wil bereiken.

Reacties (64)

64
62
27
4
1
31
Wijzig sortering
Wat een sullige developer eigelijk. "Waarom Ubuntu". eigenlijk zei hij gewoon "daarom".
Ik ben de sullige developer. :) We hebben goede redenen om te kiezen voor Linux op de server (command line, scripting, unix tools), maar bij Ubuntu is het vooral de grote userbase en onze bekendheid ermee.

Het is interessant dat we vooral daarop commentaar krijgen, maar dat ik nog niemand heb horen uitleggen waarom het een slechte keuze is.
Eerder omdat het gewoon kan.

Om dezelfde redenen kunnen mensen ook voor microsoft server kiezen of een ander systeem. Hoewel er altijd wel voordelen te vinden zijn, berust het vaak toch echt op een voorkeur.

Je merkt ook wel dat deze jongens kort na het afronden van hun opleiding dit bedrijf hebben opgericht, zo heel gek vind ik het dan nie dat zo een voorkeur flink meeweegt.
Of het is een kwestie van prioriteiten, oftewel het boeit in deze fase niet zo veel welke Linux variant er momenteel gebruikt wordt. Dus dan is inderdaad een "daarom" antwoord wel voldoende.
Vaak is het inderdaad een beetje geneuzel, CentOS beter dan Ubuntu, Mac OSX beter dan Windows, HP beter dan DELL?

Over het algemeen is het allemaal voorkeur en werkt het beiden goed, en hebben ze allen hun eigen voor en nadelen, ik gebruik van een hoop dingen meerdere soorten, en de bouwkwaliteit van een DELL is net zo goed als die van HP, OS X loopt net zo vaak vast als Windows, en Ubuntu Server draait ook netjes stabiel en snel, net als CentOS.
Eerder een sullige interviewer. "Welke distro draai je" is toch wel bijzonder niet van belang zeg. (Als ze nou iets heeel exotisch draaiden zoals Plan 9 ofzo, ander verhaal, maar dit is 'gewoon' linux.)

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 2 oktober 2011 20:32]

Op zich een leuk idee, op die manier kan je beter zoeken dan nu bij de huidige zoekmachines door een zoekterm op te geven. Alleen grafisch mag het er wel een slagje moderner uitzien.
Zoekmachines zijn er om informatie te indexeren vanaf andere websites.
Silk verzamelt de informatie van diverse websites en stopt deze in een DBA.

Stel Beatrix, je wilt alle informatie van onze vorstin. Silk zoekt het web af, komt op pagina's van wikipedia, AIVD, nieuws sites e.d. All deze informatie wordt verzamelt en in een report gegooid.

De truuk is nu. Hoe zorg je er voor dat alle data van haar juist worden gepresenteerd.

Als dit wat wordt en ik denk dat er potentie in zit om snel data die je nodig hebt te tonen. je echt een massieve DataBase nodig hebt. Google indexeert pagina's Silk neemt de relevante data van de sites over. Altans zo begrijp ik uit het verhaal. Je zult dus ten aller tijden de juiste data moeten zien vinden. ben benieuwd hoe zij dit gaan doen. Publiekelijk denk ik dat we niet veel zullen merken. Maar nieuws sites, boek shops, misschien zelfs pricewatch zullen heel veel kunnen hebben aan deze tool.
Tsja, het klinkt een beetje als Wolfram Alpha. Voor een aantal zaken zal het werken, bijv:
http://www.wolframalpha.c...e+expenditures+per+capita

Echter voor vrijwel al je andere zoekopdrachten denk ik dat het probleem bij Silk waarschijnlijk soortgelijk zal zijn aan dat van Wolfram Alpha, het vinden van wat je als zoeker uiteindelijk wilt zal wel weer een ramp zijn.
Ik heb het idee dat het gewoon een collectie van bestaande data wordt. Een zoekmachine die in plaats van websites teruggeeft gewoon alle data teruggeeft. Dit lijkt wel een beetje op wolfram alfa ja. Ik vind het alleen vreemd je site "Silk" te noemen om vervolgens geen domein daarvan te pakken. Klinkt beetje als google dat alleen googlesearch.com heeft.

Haskell is overigens een leuke programmeertaal om te leren, maar echt toepasbaar vind ik het persoonlijk niet. Voor kleine apps zou ik zoiets nog kunnen gebruiken, omdat zoals die vent zelf ook zegt het lekker weinig code is maar een hele website nee dank je. Zodra je met Haskell meer wilt dan wat lists, strings en rekenen wordt het een hele codezooi waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.
Naar mijn idee is het juist geen zoekmachine. Het is een tool waarmee je gemakkelijk data uit databases kan filteren. Uitgevers hebben een hele boel data, data die op meer manieren kan worden gebruikt dan alleen voor een boek/artikel/whatever gebruikt kan worden. Door middel van Silk kan jij die data precies sorteren, je kan eruit laten wat je niet wilt, sorteren of wat voor jou belangrijk is.

Het is een soort van Pricewatch systeem, alleen is de PW van Tweakers en kan iemand anders dat niet zomaar gebruiken.
Filters zijn toch bedoeld om te zoeken? Dus de term 'zoekmachine' is hier wel degelijk van toepassing. Het gaat alleen wat verder dan 'vul hier uw zoekterm in', ik zie dat persoonlijk wel zitten, ik erger me er bij Google soms aan als ik iets specifieks zoek, ik niet de juiste zoekterm kan formuleren.
Het is de bedoeling van niet gestruktuureerde data. om te zetten in gestructureerde data.

Silk heeft een Eigen DBA. Alle data dat de tool vind en relevant vint komt in een DataBase. Hierna kan je de data aanbieden zoals jij dat nodig vind.
Ligt denk ik meer aan het feit dat het een nieuwere generatie taal is die nog niet ingeburgerd is, vraag is waar de grens ligt die je average progger nog aankan (qua niveau).
Had python niet een beter idee geweest, gezien het dezelfde voordelen heeft als Haskell wat betreft de punten die hij opnoemt? Je kunt op die manier ook nog eens iets in java/.net/c++ bytecode compilen indien gewenst. En het heeft een grotere userbase.
Python is een taal waar we ook niet negatief over denken, en die we op een aantal plekken in de infrastructuur (maar niet in het product) gebruiken. Het mist echter één van de grote voordelen van Haskell (naast de door anderen genoemde funcionele aspected): statische type-checking. Niet alleen voorkomt het veel bugs, maar het maakt refactoring ook veel gemakkelijker en minder risicovol.
Python is imperatief, ik denk dat ze het functionele aspect van Haskell erg waarderen, al kwam dat niet echt uit de verf in de video.
Ja precies maar functioneel programmeren is toch ook mogelijk met Python, Java etc.? Is de implementatie in Haskell dan zo goed?
Had python niet een beter idee geweest, gezien het dezelfde voordelen heeft als Haskell wat betreft de punten die hij opnoemt? Je kunt op die manier ook nog eens iets in java/.net/c++ bytecode compilen indien gewenst. En het heeft een grotere userbase.
Mijn ervaring is dat je python niet wilt draaien voor dingen die langdurig aanstaan. Dat lekt echt links en rechts geheugen en 't is nooit duidelijk waarom.
Heeft iemand de naam van de programmeertaal op 8:03 verstaan?
http://www.haskell.org/haskellwiki/Haskell spuit 11 :+

Op de website van haskell is een leuke trail / demo / trainings module.
http://tryhaskell.org/

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 1 oktober 2011 16:49]

Gaaf! Het lijkt mij echt een spannend project, dit wordt alles of niets. Ik ben erg benieuwd wat we hier in de toekomst van gaan horen.
Leuke serie, mis eigenlijk de standaard vraag van wat er al in de markt aanwezig is, moest eigenlijk (als consument) denken aan bijvoorbeeld Wolfram Alpha.

Also hoe trek je bijvoorbeeld bloggers aan (denk dat bedrijven hun main focus/income zal zijn though) om zeg maar info op jouw platform te bloggen in plaats van wordpress of iets anders.

[Reactie gewijzigd door Calvin&Hobbes op 1 oktober 2011 16:25]

Anoniem: 392685
1 oktober 2011 16:21
De kans is natuurlijk groot dat google dit idee oppakt en met een team van 50 man in een paar weken zelf lanceert.
Ha dit is ook een goede standaard vraag die je bij de volgende interviews erin kan gooien.
Er is natuurlijk ook een kans dat Google dit bedrijf overneemt voor de reeds aanwezig knowhow.
respect dat deze jongens in haskell een webomgeving hebben kunnen programmeren. Dit is zeker niet eenvoudig, in tegenstelling tot imperatieve talen zoals java of c#.

Het beide zijn voordelen, maar het grootste nadeel van haskell is toch wel de moeilijkheid van bugtracking. Hierdoor haken programmeurs die niet van een uitdaging houden al vaak snel af en kiezen ze liever voor een vertrouwde omgeving. Maarja als het dan eenmaal werkt dan werkt het ook goed, het kan immers gewoon (inductief) bewezen worden dat het blijft werken :D
Er zijn aardig wat omgevingen die het mogelijk maken om in Haskell webapps te schrijven waaronder Snap: http://snapframework.com/.

Het debuggen is met de laatste versie van GHC 7.x ook een stuk makkelijker geworden. Nee, er is nog geen mooie geïntegreerde debugger in een IDE zoals VS2010 met C#. Debuggen is ook inherent lastiger doordat expressies in Haskell pas geëvalueerd worden op het moment dat het resultaat nodig is. (Net zoals bij IEnumerable<T> in C#.)
Ik vond het vrij apart dat hij niet goed kon vertellen (of heb ik het gemist?), hoelang exact het bedrijf funding heeft. Meer dan een jaar spreekt mij niet aan qua toekomstvisie, ofwel.. hij wil het een jaartje proberen en dan de boel opdoeken.

Het klinkt allemaal heel erg slecht uitgedacht, terwijl ze dat toch wel gedaan moeten hebben voor de investeerders zelf. Hoe lang kun jij met funding overweg? Tja... meer dan een jaar. Ja, hoeveel jaar dan?

Beetje doorvragen had van mij wel gemogen daar.
Nou ja, dat hangt ook wel van veel dingen af. Stel ze krijgen opeens een grote klant, dan zou het zomaar kunnen dat meer geld besteed wordt aan extra devvers terwijl dus met hetzelfde team zoals ze nu hebben ze een jaar vooruit kunnen.
Nee, hij zegt dat ze met het genoemde bedrag voor meer dan een jaar genoeg hebben. Dat zegt dus helemaal niets over wat ze voor de rest nog aan funding binnen kunnen slepen.
Anoniem: 16328
1 oktober 2011 21:36
Is dit nu ook al voor consumenten opengesteld? Op zich lijkt me het zoeken in Wikipedia bronnen door middel van Silk al een leuk idee :). http://www.youtube.com/wa...ture=mfu_in_order&list=UL

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee