Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Van de Polder naar de Valley - De man achter Jazz en Killzone

07-07-2013 • 08:00

79 Linkedin

Arjan Brussee begon zijn carrière als gameprogrammeur in de jaren '90, toen hij samen met Cliff Bleszinski voor het Amerikaanse Epic Megagames de sidescroller Jazz Jackrabbit maakte. De jaren erna programmeerde Brussee nog enkele games voor de Amerikaanse uitgever, maar op een gegeven moment besloot hij voor zichzelf te beginnen met zijn studio Orange Games. Orange Games ging na enkele jaren, samen met twee andere gamestudio's, op in Lost Boys Games. In 2004 werd Lost Boys Games losgekoppeld van het toenmalige moederbedrijf en ging het verder als Guerilla Games. Bij Guerilla was Brussee in de rol van technical director verantwoordelijk voor de technische kant van de Killzone-franchise, waarvan games uitkwamen voor de PlayStation 2, 3 en Portable.

Brussee heeft Guerilla inmiddels verlaten en werkt tegenwoordig in Californië bij Visceral Games, een studio van Electronic Arts, aan een geheim project. Wij zochten hem op en spraken over het vroege begin met Jazz Jackrabbit en hoe hij uitgroeide tot een van de succesvolste mensen in de Nederlandse game-industrie.

In deze serie verscheen eerder:

Aflevering 1: Apps bouwen bij Facebook

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (79)

Wijzig sortering
Arjan was altijd een goede programmeur. Een deel van de hype die Jazz Jackrabbit met zich meekreeg kwam door de hoeveelheid grafische effecten die erin waren verwerkt. Voor nu best simpel ogende dingetjes, zoals een schuine spiegeling van je karakter op een glazen vloer of een X-Ray achtig effect als je achter een bepaald scherm loopt. Cliff zag potentie in hem en dat was het zeker waard!

Ik ben zelf nog steeds een actieve speler van Jazz Jackrabbit 2, gemaakt als (laatste) samenwerking tussen Orange Games en Epic. Misschien was die wat minder vernieuwend dan deel 1 maar de bijvoeging van een simpele maar veelzijdige level editor (Jazz Creation Station) en Quake-achtige online multiplayer maakte het een platformer als geen ander. De community op Jazz2Online en clan-ladder op JazzJackrabbit.Net die vandaag de dag nog steeds actief zijn, bewijst maar weer dat geen andere ontwikkelaar met een platformer is gekomen die minstens zo veelzijdig is als JJ2!

Ben dan toch wel geïnteresseerd in dat 'geheime project' bij Visceral Games. ;)
Toen Jazz Jackrabbit uitkwam was er gewoon niks op de pc wat ook maar in de buurt kwam. De SNES en Megadrive vierden destijds hun hoogtijdagen en de pc was geen 'spelletjescomputer' zoals ze dat nog noemden. Iedereen dacht gewoon letterlijk dat de games van consolekwaliteit simpelweg onmogelijk waren op de PC. Toen was daar ineens Jazz Jackrabbit met snel scrollende beelden a la Sonic (destijds indrukwekkend) en grote gekleurde sprites (dito). Daarnaast was de gameplay gewoon erg goed uitgewerkt.

JJ2 was minder vernieuwend, maar qua gameplay geperfectioneerd. Er zijn nog steeds maar bar weinig platformers die daaraan kunnen tippen. Het is een van de weinige platformers waarbij de mechanics gewoon kloppen. De precisie van de besturing is wat het maakt. De snelheid van Sonic met de controle van Mario, vooral tijdens de jumps. De physics van de stuiterende kogels en dergelijke zorgden ook voor een diepgang die je daarna zelden meer tegen bent gekomen. De multiplayer was en is fantastisch.

Zonde alleen dat de timing niet ideaal was. Het was precies de tijd dat 3D games in opkomst waren en matige 3D platformers veel meer aandacht kregen. JJ2 blijft daardoor een erg ondergewaardeerde game en het is pas sinds kort dat de industrie erachter is gekomen dat er niks mis is met 2D gameplay (Street Fighter, New Super Mario Bros, indie games enz zetten de trend). Een rerelease of nieuwe echte Jazz 3 zou geweldig zijn met de onlinemogelijkheden van tegenwoordig. De uitgelekte beta van Jazz 3(D) leek natuurlijk nergens op ( http://www.youtube.com/watch?v=pog80LeCX0M ).

Wat me verder altijd opviel bij games van Brussee was de enorme aandacht voor detail. Mechanics die kloppen, kleine animaties, slicke effecten, talloze geheimen, grapjes. Het zijn zaken die op het eerste oog niet opvallen, maar zorgen dat de games tot leven komen. Dat oog voor detail zie je alleen bij de groten der aarde terug.

Ook mooi om te zien hoe competitief hij is ingesteld. In de demoscene draaide het natuurlijk gewoon om de beste te zijn met je skills en je merkt dat hij nu nog steeds de strijd wil aangaan met de jonge honden en als een echte veteraan nog wat oude trucjes uit de mouw weet te schudden. Indrukwekkend.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 8 juli 2013 23:25]

Vergeet ook niet de "3D bonus levels" in jazz 1.
Heel leuk videoreport! Jazz Jackrabbit (2) is één van mijn all-time favourites welke ik nog regelmatig speel. Fantastisch hoe ten tijde van Jazz Jackrabbit 1 de orders verliepen. "En dan pakte iemand uit de familie van Tim Sweeney, van Epic, een disk voor je in."

Ook een andere uitspraak vond ik wel opvallend: de inkomsten van Jazz Jackrabbit waren voldoende om Orange Games twee zeven (dank, Zethiel, ik had het verkeerd verstaan) jaar in de lucht te houden. Dat krijg je als je een briljant stel mensen bij elkaar brengt. Niet verwonderlijk dat Arjan nu een vette baan bij EA heeft!

Cliff "CliffyB" Bleszinski, medebedenker en 'tekenaar' van Jazz, is trouwens pas afgelopen oktober bij Epic Games weggegaan.

Ik heb de vrijheid genomen naar de video te linken en een en ander te citeren op Jazz-community blogsite RabbitJournal.

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 7 juli 2013 11:26]

Tuurlijk, alleen maar leuk dat je er wat aandacht aan besteed op die site! Ook nog regelmatig bezocht tijdens het maken van de video, voor wat achtergrondinformatie :)
Hij staat inmiddels ook op de frontpage van die site; misschien even ondertitels toevoegen aan de video, voor de niet-Hollanders? ;)
Het waren zelfs 7 jaar :o ( 6:30 ) kun je nagaan hoeveel geld dat was.
Erg leuke aflevering, meer graag :)
Ik vind dat we eigenlijk een eigen valley zouden moeten hebben. Waarom moet het creatieve talent per definitie in Amerika zitten?

Ik zit me trouwens ook af te vragen waar ik zijn naam eerder gehoord heb. Mijn broer is vroeger wel actief geweest in de demoscene, misschien ken ik de naam daar ergens van.
Nou omdat ze daar nou eenmaal meer kennis, talent, publishers, geld en klanten hebben. Veel gevestigde bedrijven zitten daar, lijkt me knap lastig om dat uit het niks hier op te bouwen.
Toch is dit heel goed mogelijk, in Nederland zit naar mijn idee niet alleen op game-gebied maar überhaupt in de Entertainment-sector kennis, talent enz. het verschil met Amerika en Nederland is alleen dat iedereen hier altijd een mentaliteit heeft van: 'Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' én we moeten als Nederlanders uiteraard vooral niet onze dromen najagen maar gewoon, een lekker veilig bestaan opbouwen, geen risico's.

Juist door dat verschil in instellingen, waar bijvoorbeeld de Verenigde Staten hieraan voorbij gaat en juist al dat talent wil bundelen en waar mensen wel boven zichzelf uitstijgen, juist daardoor zijn er daar wel verschillende broeiplekken van talent zoals Silicon Valley.

Wanneer wij hier in Nederland deze idiote mentaliteit zouden afschudden, dan gaan wij op aller gebied (Muziek, Gaming, TV) de top in deze wereld bereiken en juist dán kan heel Nederland zichzelf op deze vlakken op de kaart zetten ;)
Je vergeet nog 1 ding. Hier in nederland durft amper nog iemand iets voor zichzelf te beginnen. Ook wordt het hier in Nederland niet gestimuleerd wat daar ook volledig anders is. (banken scholen en ook investeerders zijn veel behoudener)

Ook de mentatliteit waar je het over hebt. Daar durven ze nog te dromen van we are going to change the world. Moet je hiermee aankomen.Precies wat je zegt.

Zie genoeg gebouwen leeg staan. Geef ze(ons) eens de ruimte geef ze wat ruimte stop ze allemaal bij elkaar en kijk wat er dan ineens ontstaat.
Ik zie juist kei veel (game) startups om me heen (http://www.dutchgamegarden.nl/)
Ja, die springen als paddestoelen uit de grond tegenwoordig. Iedereen kan nu games maken, maar winst maken is ietsje lastiger.
Niemand durft voor zichzelf te beginnen? Door de crisis is er weinig werkt waardoor iedereen voor zichzelf begint.

Hoeveel developers wel niet (genoodzaak) freelancer worden is ongeloofelijk.
De mentaliteit van "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg" zit idd in de weg, net als het ondernemersklimaat hier. Een chapter 11 hoort bij startups in Amerika, hier ben je echt het haasje als je fallissement moet aanvragen.

Daarnaast is het zo dat het het grote geld nog steeds in Silicon Valley zit. De eerste en de tweede investeringsronde (cfr. familie en angel investors) redt je nog wel als startup hier, maar daarna wordt het lastig. Alle grote VC's zitten daar. En die 3e ronde is meestal essentieel om daadwerkelijk te kunnen groeien.
Duidelijk een liefde voor "The American Dream"

Gelukkig is er ook 300x zoveel armoede in Amerika en t.o.v. dat land hebben wij het hier gemiddeld veel beter. Alleen de mensen die wat bereiken die komen daar. Alsof een heel land er voordeel uit zou halen? Gekkerd.

Dit is een succesverhaal van 1 specifiek persoon, in deze serie komen er misschien 10 voorbij. En dan heb je het wel gehad. Het is echt hypocriet om te denken dat wij als koud kikkerlandje overal de beste in zijn.
Inderdaad, tegenover elk succesverhaal uit de States staan er minimaal 10 van mensen die daar keihard kapot zijn gegaan. Als je daar bijvoorbeeld zeer ziek wordt, en in de kleine lettertjes van je verzekering (als je die al had) bleek te staan dat de chemokuren niet vergoed worden, zit je financieel heel snel aan de grond.

Het is zeker waar dat de Nederlandse mentaliteit en de overheid niet altijd genoeg doen om talent en ondernemerschap te stimuleren. Tegelijkertijd is het ook hartstikke hypocriet om als je een talent of succesvolle onderneming hebt maar te vluchten naar het buitenland omdat je dan meer centen in je eigen zak kan steken. Talent en hard werk dient zeker beloond te worden, maar men vergeet voor het gemak even hoeveel het eigen land vaak heeft gedaan aan het stimuleren van jouw talent. Als je ziek werd hielp de Nederlandse overheid je met relatief goede en goedkope zorg, de goedkope basisschool en middelbare school, collegegeld en studiefinanciering en een eventuele lening om te kunnen studeren en überhaupt het feit dat je in een land geboren werd waar je niet hoeft te vechten voor je dagelijkse brood en waar de levensverwachting ver boven de 30 jaar ligt heeft je talent veel mogelijkheden geboden.
Natuurlijk zijn er altijd landen te noemen waar bepaalde zaken net wat beter geregeld zijn, maar het is binnen een liberale samenleving ook van essentieel belang dat er een publiekelijk debat plaats vindt waar men aan kan geven wat er beter kan. Direct met al je centen en talenten vluchten naar het buitenland ondermijnt juist dat publieke debat en is een dikke vinger naar al die hulp en mogelijkheden die je hebt gekregen om je talenten te ontwikkelen. Zie bijvoorbeeld de wanbetalende studenten met studieschuld die naar het buitenland vluchten. Hier lekker gefinancierd je papiertje halen, vervolgens naar het buitenland gaan om daar als opgeleid persoon je centen te maken en maar hopen dat de IB-Groep/DUO je niet vindt.
Het is zeker waar dat de Nederlandse mentaliteit en de overheid niet altijd genoeg doen om talent en ondernemerschap te stimuleren.
Ik ben het met de rest van je verhaal in grote lijnen eens; een goede nuancering van wat er elders in dit topic allemaal makkelijk geroepen wordt. Maar (juist daarom) stel ik bij bovenstaande uitspraak nog een vraagteken.

Het is inderdaad zeker waar dat er vaak over geklaagd wordt. Maar of het ook klopt, en als dat zo is of het dan ook meteen een directe causale relatie heeft met het "ondernemerschap" waarvan sommige vinden dat het er te weinig is in Nederland? Dat kun je toch nooit zomaar zeggen. In elk geval kun je het feit dat er in Amerika wel een silicon valley bestaat echt niet zomaar wijten aan de Nederlandse belastingen en regels.

"Talent en ondernemerschap stimuleren" ... volgens velen zou de Nederlandse overheid dat meer moeten doen. Ik vind het nogal een vage kreet, en meestal wordt er dan volgens mij gewoon mee bedoeld dat ze gewoon minder belasting willen betalen. Waarbij ze voor het gemak even vergeten dat we in ruil voor die belasting wel in het land mogen wonen waar volgens mij ter wereld de dingen gewoon het beste voor mekaar zijn qua beschaving en levensgenot (blijkt ook uit onderzoeken naar tevredenheid). En onze economie gaat trouwens nou ook weer niet zo slecht, wanneer je dat vergelijkt met andere Europese landen op dit moment.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 10 juli 2013 12:27]

OFFTOPIC
Over een valley gesproken: Die hebben we wel degelijk! De foodvalley in en rondom Ede en Wageningen. Deze valley heeft erg veel kennis van voedsel en dergelijke, en met de uni in Wageningen, welke erg goed aangeschreven staat, trek je meer talent aan.

http://www.foodvalley.nl/default.aspx

Helaas is dit geen technische valley. Nederland is minder creerend dan vroeger het is nu meer een dienstverlenend land wat mi bang is om te investeren in een technologisch centrum waar kennis EN creativiteit bij elkaar komt om een rendabel goed te ontwikkelen ( werk aanbod, technische fabrieken...)


Ontopic:

Erg leuk om te zien dat een goeie reeks, vind ik, van eigen bodem komt. Dat maakt mij als gamer dan ook een beetje trots eerlijk gezegd
Foodvalley is wel degelijk high tech, maar zeker niet meer in de handen van ongelieerde profs. Allemaal in handen van de big food corps.
Wageningen doet nog steeds goed werk, maar niet meer voor jou en mij.
Het grappige is, als je kijkt naar wat er allemaal is opgezet, Unilever, Accell Group, Ahold, Randstad Holding, Shell, etc. dan zie je dat ondernemen hier wel degelijk gebeurde. Het is zo'n beetje na '45 gaar gegaan in Europa. Risico is niet meer gewild sind dat debacle. Een nuchtere kijk en ondernemen gaan zeker wel samen. Natuurlijk kun je het hier helemaal mee oneens zijn, maar leg me maar uit hoe het anders zit.

Maar een ander iets is dat als je hier failliet gaat je 5 jaar in zak en as zit, met €50 per week. In Frankrijk betaal je iets van 9 jaar, en Duitsland is het ook zo lekker geregeld. Als je in Amerika failliet gaat, dan kun je binnen een jaar weer je lol op en start je gewoon iets nieuws. Al dan niet geholpen door durfkapitaal. En dat zie je in Europa ook weinig, zoals atmoz_nl aanhaalt.
Daarom heeft USA (both Govt en Bedrijfsleven) nog grotere schulden dan wij.
Slechts de aandeelhouders en (tijdelijke) managers varen daar wel bij.
Correct me if I'm wrong, maar ik neem aan dat de schulden van failliete bedrijven niet bij de Amerikaanse overheid terecht komen, mits de overheid zelf geen crediteur is - want zij zijn degene die kunnen naar hun centen.

[Reactie gewijzigd door Slot op 9 juli 2013 09:50]

Ik heb zeker ook het idee dat Nederlanders erg veel waarde hechten aan talent. In de negatieve zin: als je er niets van bakt, dan zal je er later vast ook nooit wat van bakken. Dan komt er in ieder geval nooit wat van het boven jezelf uitstijgen dat jij noemt. Dat mankeert er met name aan de Nederlandse cultuur. Denken dat vanaf je geboorte je toekomst al bijna helemaal vaststaat.

Persoonlijk stoor ik me daar vaak aan. Ik heb twee jaar met muziekinstrumenten lopen kloten terwijl ik van alle kanten aanhoorde dat ik maar kon stoppen, want talent had ik toch niet. Uiteindelijk kwam ik meerdere keren voor 2000 man te spelen (wat werkelijk het engste is dat ik ooit heb gedaan). Ook werd ooit over mij beweerd dat ik misschien met heel veel geluk en moeite net TL zou kunnen halen. Ik studeer nu Technische Informatica aan de UTwente. VWO gehaald zonder achterstand en een vak meer dan het aantal dat officiëel mogelijk was.

Een lang verhaal kort: ik heb lak aan mensen die denken in te kunnen schatten wat ik kan en niet kan. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. Soms doe ik iets waar ik redelijk goed in ben, en een andere keer zit ik met bibberende handen te solderen omdat mijn fijne motoriek niet geweldig is. Maar als dat apparaat dan af is, wat een zalig gevoel van voldoening

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 8 juli 2013 00:42]

Tja, het grappige is dat Amerika helemaal geen demoscene gekend heeft. Dit simpelweg omdat de Amerikanen daar gemiddeld gewoon niet intelligent genoeg voor waren.

Tuurlijk zijn het hier ook een raar clubje supernerds geweest. Ik stond altijd een beetje aan de zijlijn en vond me zelf maar een nep-nerd omdat ik niet zo gefreaked kon programmeren.
Alleen een beetje systemen bouwen en hobby-en met UNIX/Linux.

Maar kennis en talent wordt er dus voornamelijk geïmporteerd. Geld en publishers zitten er wel degelijk, maar waarom moet het daar?
Tja, het grappige is dat Amerika helemaal geen demoscene gekend heeft. Dit simpelweg omdat de Amerikanen daar gemiddeld gewoon niet intelligent genoeg voor waren.

Tuurlijk zijn het hier ook een raar clubje supernerds geweest. Ik stond altijd een beetje aan de zijlijn en vond me zelf maar een nep-nerd omdat ik niet zo gefreaked kon programmeren.
Alleen een beetje systemen bouwen en hobby-en met UNIX/Linux.

Maar kennis en talent wordt er dus voornamelijk geïmporteerd. Geld en publishers zitten er wel degelijk, maar waarom moet het daar?
Simpelweg omdat ondernemerschap en succes hier bestraft word met belasting, personeel duurder is en moeilijker van af te raken, het moeilijker is om financiering te krijgen en er over het algemeen minder personeel beschikbaar is. Daarnaast bestaat in Europe eigenlijk alleen maar voor de baas werken en zijn aandelen opties vaak niet toegankelijk, hiermee reduceer je de drang naar succes van belangrijke werknemers. Ook specifiek geschikt creatief personeel is in Nederland en Europa in het algemeen veel lastiger te vinden.

Haakontje's reactie was al in de juiste richting maar het probleem blijft dat als we in Europa geen grote veranderingen maken dergelijke principes hier nooit zullen werken. Zoals al is opgemerkt importeert Amerika grote hoeveelheden talent omdat het simpelweg anders ook niet beschikbaar is. Mensen die voor hun werk veel te maken hebben met bedrijven uit de Valley zullen weten dat er veel Europees personeel werkt, vaak ook in de niet commerciële top functies.

Het kan hier of in Europa absoluut er zijn een aantal individuele studios die goede producten afleveren maar ook in die bedrijven is de realiteit dat het echte talent vaak vrij rap naar de VS vertrekt zodra ze worden opgemerkt.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 7 juli 2013 12:21]

Tja, wat je daar in je eerste alinea aanhaalt, is wel pijnlijk waar.

Met onze debiele nederlandse regeltjes verpesten we alles en oh ja, de Amerikaanse bedrijven hebben zich wel ingeschreven hier. Ook door diezelfde rare regeletjes :( :|

Zo jammer dat als je echt geld wilt verdienen, je emigreren moet..
Je mag alleen een top salaris als je banken naar de knoppen helpt... We leven in dat op zicht in een vreemd landje.

[Reactie gewijzigd door Elite25 op 7 juli 2013 14:15]

Agreed. Ben dan ook blij dat ik (om geheel andere redenen overigens) NL 10 jaar geleden heb verlaten.
Wat is er toch gebeurd? NL heeft veel dingen als eerste gedaan.
Hell, zelfs eerste centrale bank en kapitalisme staan op ons conto.(niet dat dat goede uitvindingen waren.)
Simpelweg omdat ondernemerschap en succes hier bestraft word met belasting, personeel duurder is en moeilijker van af te raken, het moeilijker is om financiering te krijgen en er over het algemeen minder personeel beschikbaar is.
Een reactie niet alleen op jou maar ook op een aantal andere negatieve verhalen in dit topic:

Is het persé nodig (en nuttig) om meteen door te slaan naar kritiek op ons landje, waar toch in een aantal opzichten ook weer niet zo heel veel aan mankeert volgens mij?
Natuurlijk zijn Silicon Valley en de Amerikaanse games industrie fascinerend, maar kun je iets niet bewonderen zonder meteen al het andere af te kraken? Natuurlijk zijn er verschillen, maar ik vind het altijd erg kort door de bocht om daar meteen conclusies over oorzaak/gevolg aan te verbinden. Er is ook gewoon sprake van wat ik dan maar "pad-afhankelijkheid" noem: silicon valley en de Amerikaanse games industry zijn groot en succesvol, omdat dat nu eenmaal zo gegroeid is. Je krijgt een sneeuwbaleffect waarbij nieuwe bedrijfjes ook eerder daar zullen ontstaan (afsplitsingen etc.) of daar zullen vestigen. Omgekeerd heeft Nederland veel minder games industry en dat zal grotendeels zo blijven zolang de VS daar zo sterk in zijn en het blijkbaar voor bedrijfjes zo makkelijk is om zich daar te gaan vestigen; dat is nu eenmaal globalisering. Waarbij ook nog mee zal spelen dat de VS gewoon een enorm grote markt voor consoles en games zijn, en bedrijfjes 'dicht op het vuur' willen zitten, bijv. in verband met promotie, bezoek van conventions, feeling met d etarget market en aantrekken van nieuw personeel. In elk geval, de historische ontwikkelings "paden" die beide landen in zijn geslagen zeg maar, die houden zichzelf dus in stand.

Natuurlijk kan er ook weer volop geklaagd worden over de Nederlandse regeltjes en de belasting, maar afgezien van dat die causaliteit zeer te bwtijfelen valt, wordt dat hypocriete geklaag ook wel een beetje flauw zo onderhand. Mensen zijn alleen maar tegen regeltjes zolang het hen zelf 'dwars zit'. Als het regeltjes zijn die de ander in toom houdt, dan is het toch maar verrekte handig dat we niet in een chaotische bananenrepubliek wonen. En we leven nog altijd in een democratie dus die "hullie" die deze regeltjes opleggen, dat zijn we nog altijd zelf. Overigens is het gevolg daarvan wel dat in Nederland alles behoorlijk goed voor mekaar is. Er zijn mensen die blij zijn dat ze geëmigreerd zijn, maar er zijn nog altijd veel meer mensen die als puntje bij paaltje komt maar wat graag in Nederland blijven wonen in plaats van in de V.S. wat dan toch een beetje als het wilde westen aanvoelt.

En "belasting als straf"... iedereen die dat roept zou zou ook een boete voor domheid moeten krijgen. Tuurlijk, niemand wil belasting betalen maar we willen wel dat alles netjes geregeld wordt. Niemand heeft het over wat er allemaal van dat geld gebeurt. Wij hebben wel het beste wegennet ter wereld en iedereen roept te pas en te onpas tegen de overheid of ze dit of dat ook niet even kunnrn regelen.

Nee, Nederland heeft inderdaad geen Silicon Valley, maar we hebben nog altijd een van de beste economiën (in verhouding tot de grootte van ons landje) met een stuk minder armoede dan in de V.S. en we staan ook een stuk hoger op de ranglijst wat betreft de waardering die inwoners geven aan hun levensgenot. Dus ja, elk 'nadeel' heb zijn voordeel zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 10 juli 2013 12:05]

Ik vind dat we eigenlijk een eigen valley zouden moeten hebben. Waarom moet het creatieve talent per definitie in Amerika zitten?
Het is inderdaad erg jammer dat talent Europa uitwandeld en de economie van de VS helpt te stimuleren om verder met Europa te concurreren. De EU zou ergens in Spanje (vanwege het goede weer, dat trekt mensen aan) een 'Valley' op moeten zetten.
Er zijn al veel reacties gekomen op je "eigen valley" vraagstuk, maar toch wil ik de nadruk op geld leggen. De Valley heeft een enorme concentratie aan durfkapitaal. Mensen met heel erg veel geld die geen probleem hebben met het investeren in een startup wetende dat 1 op de 30 slechts winstgevend zal zijn.

Ik zie dat in Europa nog niet zo gebeuren. Allereerst zijn er wellicht minder rijke mensen, en die er wel zijn geven het niet zo graag uit aan zeer risicovolle ondernemingen. Kort door de bocht gaat men misschien liever in Monaco op de boot liggen.

Anyway, een startup cultuur vereist grote hoeveelheden kapitaal waarvan het meeste verloren zal gaan.
Dit was het idee van het Science park in Eindhoven. Het probleem over de gehele wereld is eigenlijk dat op het moment dat er echt talent bij iemand aanwezig is grote bedrijven hun meteen meen nemen. Op die manier kan er moeilijk een soort Silicon Valley elders ontstaan.
En ja hoor .. dat deuntje van Jazz Jack Rabbit krijg ik in ieder geval vandaag niet meer uit mijn hoofd. :+
Weer een hele leuke video!
Game was een beetje bij mij in de vergetelijkheid verdwenen, maar ik had wel een zwaar "Oh ja!" moment.
Leuke aflevering. Leuker dan de vorige. En zeer sympathiek is hij ook.
Idd, de vorige was erg slaapverwekkend; deze daarentegen is een super aflevering!
T-net, ga zo door
dit is beter als gamekings
want dit heeft inhoud
Wil niet al te zeikerig overkomen maar je hebt inderdaad gelijk. Gamekings bevat zoveel randonzin dat ik er zelfs moe van wordt.

Anyways, leuke aflevering, ga zo door Twkrs!
Leuk om te zien. Goed gedaan Tweakers.
Goed om te zien dat er ook nederlanders actief zijn.
En ook een goede video
Leuk interview.

Ik heb in de jaren '90, de tijd van JJR nog gesolliciteerd bij Arjan. Er stond een stuk over JJR en de Unreal Engine in de Power Unlimited met bijbehorende art designs van character models.

Ik vond dat ik dat beter kon en heb toen Arjan persoonlijk gebeld. Hij was zo onder de indruk van mijn telefoontje dat ik maar zo snel mogelijk mijn eigen sketches moest opsturen.

We zouden toen nog ooit afspreken, maar daar is het nooit van gekomen omdat hij het druk had. Toendertijd waren PC's ook reteduur, zeker in combinatie met een tekentablet; ik was nog jong en kon dat mij allemaal niet veroorloven.

Maar als dat had gekund, dan had ik zeker nog jarenlang met Arjan samengewerkt :)

Leuk om de man een keertje bewegend te zien.
Zeer toffe item dit, graag meer hiervan!,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee