Door Jeffrey van Maurik

Van de zolder naar de Valley: Whoopaa (video)

25-09-2011 • 10:00

55 Linkedin

In deze eerste aflevering van Van de zolder naar de Valley bezoekt Tweakers.net Whoopaa, een sociaal netwerk dat twee gescheiden omgevingen omvat: een voor zakelijk gebruik, een voor privégebruik. Wie voor zijn werk met iemand contact heeft, hoeft met diegene niet privé ook nog eens bevriend te zijn, is de gedachte achter Whoopaa. Tweakers.net vroeg de jonge oprichters van Whoopaa wat het inhoudt om een start-up te beginnen, te ontwikkelen en om investeringen te krijgen.

Reacties (55)

55
53
26
3
0
14
Wijzig sortering
Leuk idee om de verhalen van startups te coveren. Wat ik een beetje mis in dit verhaal is wat er met die half miljoen euro gedaan is. Hoe verhouden de opstartkosten zich met de verwachte structurele kosten en wanneer is het de bedoeling een break-even punt te bereiken? Daarnaast wordt er ook niet goed belicht wat nou de feitelijke business case is van Whoopaa. Een investeerder zal uiteindelijk geinteresseerd zijn in return on investment en uit het huidige verhaal blijkt niet hoe dat gerealiseerd gaat worden. Komen de opbrengsten uit advertenties? het doorverkopen van gebruikersgegevens? iets anders? Dat een website in php/jquery geschreven wordt zullen de meeste tweakers wel begrijpen. Het is volgens mij interessanter om in te gaan op hoe je een idee uiteindelijk in een winstgevend bedrijf om kunt zetten.
Waar het mij meer hoe denken ze te gaan doorbreken in de US. Ze hebben een hele duidelijk focus op de US.

Facebook is begonnen op harvard, Zack heeft het hierna langzaam uitgesmeerd naar meerdere uni's waarna na genoeg cappaciteit, geld en verbeteringen de hele wereld zijn gaan bedienen ook gefaseerd.

Met andere worden. Gaan ze het staat voor staat, doen, of gelijk de hele US ??
Waarom ze voor de VS gaan is mij een raadsel. Dat land is zo gefocust op informatie, dat alle niet VS bedrijven er moeilijk voeten aan de grond krijgen. Ze kunnen beter naar deze post kijken en concluderen dat landen als Japan, Brazilië, Indonesië, Venezuela, Ierland en natuurlijk China (en Rusland?) veel interessanter zijn!

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 26 september 2011 15:25]

Anoniem: 205328
@Bux66627 september 2011 11:39
Ik zou denken vanwege het reden dat wij het Amerikaanse cultuur veel beter begrijpen dan de alle andere landen, want met marketing moet je cultuur in rekening houden en verder is taalverschil ook een punt, de gemiddelde nederlander kan zich wel redden met engels, maar als we beginnen met al die landen die je hebt zitten noemen ik betwijfel als ze uberhaupt iets weten wat daar de cultuur is laat staan de taal.

Dus logisch gezien gaan ze zich eerst uitbreiden op bekende vlak en daarna, nadat ze een groter budget hebben kunnen ze zich focussen op andere landen die jij genoemt hebt. behalve china(GREAT FIREWALL OF CHINA)
"Ik zou denken vanwege het reden dat wij het Amerikaanse cultuur veel beter begrijpen dan de alle andere landen, want met marketing moet je cultuur in rekening houden en verder is taalverschil ook een punt, de gemiddelde nederlander kan zich wel redden met engels, maar als we beginnen met al die landen die je hebt zitten noemen ik betwijfel als ze uberhaupt iets weten wat daar de cultuur is laat staan de taal. "

Sorry hoor, maar jouw commentaar over taal en cultuur kan ik maar moeilijk serieus nemen.
Je kan amper schrijven en toch weet je me te vertellen dat nederlanders de amerikanen zo goed snappen.
Ik denk eerlijk gezegd dat het tegenvalt en dat b.v. Duitsland cultureel gezien een veel makkelijkere markt is voor nederlanders.
Uit mijn ervaring blijkt dat je je in de meeste landen prima met engels kunt redden en marketing moet je toch lokaal regelen anders heeft het weinig nut.

Verder zijn er nog andere dingen die veel belangerijker zijn voor een ondernemer dan taal en cultuur:
-Belasting
-Huisvesting
-Loonkosten
-Wetten/Rechtspraak
-Energiekosten
-etc.
-etc
-etc

Beetje dom als je alleen kijkt naar het feit of je de taal spreekt of de cultuur begrijpt.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 29 september 2011 11:08]

Lijkt me dat je daar als startup niet al te open over wil zijn. Als je met een serieuze investeerder aan tafel zit is dat een ander verhaal natuurlijk, maar ik denk niet dat je zomaar al je bedrijfsgeheimen bekend gaat maken :)
Mooi filmpje, goed onderwerp en ik ben het eens met mijn voorganger dat ik ook wel benieuwd ben naar de financiele kant.
In principe doen ze niets nieuws want zoals die gast aangaf kon je vrienden en zakelijke contacten daar ook al scheiden terwijl t op G+ nog veel verder gaat. Kan me echter niet in zijn kritiek vinden aangezien je als je het wil doen zoals hij stelt je makkelijk 2 circles kan aanmaken met vrienden en zakelijke contacten. Je weet zelf wel of iemand een vriend of zakelijk contact is lijkt me dus dat probleem kan je heel makkelijk tackelen.

Verder kan je op dit platform niet delen met gedeelte van je contacten zoals je op G+ wel kan. Tis hier of alle zakelijke contacten of alle vrienden terwijl je op G+ alles nog verder kunt opdelen wat het helemaal niet per definitie onoverzichtelijke hoeft te maken.

Leuk initiatief maar voegt voor mij net als twitter weinig tot niks toe.
Waarschijnlijk bestond G+ nog niet toen deze startup begon, ze moeten zich nu dus hard verdedigen met misschien niet al te sterke argumenten.
G+ moet wel iedereen lid van zijn voor het werkt. Je kunt nu gewoon je bestaande netwerken gebruiken.
Over Whoopaa:
Ik ben eens gaan kijken naar deze site. Mijn eerst opmerking tot nu toe, waar ik mij gigantisch aan iriteer, is dat het net lijkt alsof ze de server nog op de zolder hebben laten staan. Pfff wat is die site traag zeg.

Voor de rest heb ik nog niet echt binnen kunnen kijken.

Edit:
Ik zit erin, ik moet zeggen ziet er zeer goed uit. Layout ziet er gelikt uit... ik zie hier misschien nog wel toekomst in, alleen zoals hierboven vermeld is de naam Whoopaa inderdaad een beetje raar.

Over het idee 'Van de zolder naar de Valley'
Ik vond het filmpje wel interresant en ik ben dan ook zeker benieuwd naar de overige verhalen.

offtopic:
Lol nu kan je doormiddel van social button knopjes de tekst 'WTF' maken:
Woopaa, Twitter, Facebook


Edit2:
Wat ik persoonlijk als voordeel in dit platform naast Google+ of Facebook zie is dat het weer eens iets anders is. Mijn persoonlijke mening over Facebook is niet bepaald goed want ze komen o.a. iets te vaak met privacy problemen in het nieuws. Naast het feit dat Mark en zelfs de zus van Mark, welke een hoge functie had binnen Facebook, vinden dat mensen niet anoniem op internet moeten zijn.

Wat betreft Google+, naar mijn idee is er iets teveel Google. Alleen dat is voor mij al een reden om geen Google+ te gebruiken.

Ik vind niet dat je deze site met Twitter kan vergelijken, aangezien Twitter simpel weg berichten plaatsen is. Whoopaa is toch meer profiel gericht.

[Reactie gewijzigd door webdamx op 26 september 2011 02:17]

Ik vind het ook niet echt een gepaste naam als je je een groot deel richt op zakelijke gebruikers, zoals vermeld hierboven.

Het meest jammere vind ik persoonlijk dat ze nog steeds geen Andriod app hebben. iPhone/iPad wel al maar geen andriod.. Dat vind ik nu echt wel jammer..
Ik denk dat dat echt niks uitmaakt. Zie bijv. een bedrijf als MailChimp. Ik denk dat het juist belangrijk is een opvallende naam te hebben.
En toch worden dat soort dingen minder serieus genomen als het om een zakelijk product gaat, hoe vertel jeje baas dat je gaat overstappen van Newsletter Pro naar MailChimp :+
ik denk niet dat een beetje baas zegt: nee, gebruik jij maar een ander programma.. die heeft een stomme naam :+
Leuk onderwerp tweakers, altijd leuk om dit soort dingen te zien. Net zoals je vroeger wel eens zag in documentaires hoe die grote bedrijven ooit begonnen zijn.

Echter vond ik de uitvoering in dit geval nog een beetje slap. Moet eerlijk ook bekennen dat ik zelf dat social media gezeur een beetje zat begin te worden. Maar het was voor me gevoel wat slecht voorbereidt, ze beginnen wat te vertellen. Naar mijn idee kan je dit soort dingen meer 'documentaire-achtig' opzetten. Dus meer feiten, en de interviews veel korter in verhouding met het totale filmpje. Daarnaast is dit naar mijn idee nog geen kandidaat die het al voor elkaar heeft, ze hebben dan financiele ondersteuning, maar ze zijn er nog lang niet.

Maar voor een eerste poging, niet verkeerd :)

[Reactie gewijzigd door BlackHawkDesign op 25 september 2011 10:49]

Dat niet alleen maar ook laten zien hoe het werkt, inplaats van alleen laten zien hoe het er uitziet.
Anoniem: 330509
25 september 2011 12:06
Ik snap niet wie hierin investeerd. Wie ziet hier een markt in?

Hyves verliest gebruikers aan Facebook, zelfs over Google+ wordt al getwijfeld of het product te laat op de markt is gezet, ivm de positie van Facebook.

Waarom zou Whoopaa dan wel de kop boven water kunnen houden? Omdat het zo'n leuke scheiding tussen zakelijk en privé heeft? Als je niche het zakelijke aspect is, noem je website dan niet 'Whoopaa'...

Ik weet een makkelijkere scheiding tussen zakelijk en privé: zowel Linkedin als Facebook gebruiken.
Ik weet een makkelijkere scheiding tussen zakelijk en privé: zowel Linkedin als Facebook gebruiken.
Probeer die scheiding maar eens te handhaven, hoe vaak ik het wel niet meemaak dat klanten mij toch toevoegen op Facebook. En die makkelijke scheiding die jij aangeeft vind ik helemaal niet zo makkelijk, want dan moet je dus 2 netwerken bijhouden.

Ik denk dat dit product zeker wel kans van slagen heeft, alleen de grote uitdaging lijkt mij het opbouwen van een userbase en dat gaat ze denk ik nooit lukken.
En volgens mij zijn er tientallen van dit soort start-ups, ik heb zelf ook al 2 partijen over de vloer gehad met zo'n briljant idee, maar de opdracht afgeslagen: Geen zin in gezeik over betaling aan het eind van de rit als het netwerk geen succes blijkt.

Ik denk overigens dat er qua zakelijk netwerken nog wat te behalen valt, op een Linkedin mis je toch de CRM en marketplace mogelijkheden.
Mee eens. Ik verbaas me over de investering, het idee rammelt namelijk aan alle kanten. Sterker nog: wat is het idee? Alleen wat kleine gimmicks die zullen floppen?
zal wel volendams snuif geld zijn geweest, hehe.
Ik heb het gisteren er nog over gehad dat er geen goed platform is dat alles combineert. Want het is me echt te veel; Facebook(, Hyves), Twitter, LinkedIn en recentelijk nog Google+. Whoopaa lijkt op basis van deze video op wat ik nodig heb om het allemaal weer overzichtelijk te maken. Maar dat zal blijken als ik het zou gaan gebruiken.

Overigens doen ze het helemaal niet slecht als ze voor "alweer een nieuw sociaal netwerk" dat nog niet bestaat zo een half miljoen euro aan financiele steun binnen weten te halen.

De scheiding tussen zakelijk en prive zie ik ook wel zitten alhoewel ik de zakelijke sociale netwerken aanzioenlijk minder gebruik!

(edit, whatskeburt? ik zag deze clip voordat het 10uur was (eerst stond dit artikel ook op 9:00 uur). Anders kan ik gezien mijn posttijd het fimplje nooit geheel gezien hebben)

[Reactie gewijzigd door RwD op 25 september 2011 10:08]

Leuk en aardig, En opzich ook wel interessant mee doen aan de Social Network race en of betrokker er aan zijn. Zelf heb ik niet zoveel met Social networks, Okay ben wel geregisteerd op die sites maar doe er echt minimalistische dingen. Maar kwam eerder wegens al die Invites toen der tijd die je in je mail kreeg.

Na mijn idee zal facebook ook de komende tijd veel meer met implimitaties bezig zijn en overzichtelijker maken.

Nou ben ik wel verbaasd dat ze hier in nederland al gauw inschrijven voor nieuwe sites al deze, wij als nederlanders zijn altijd graag overal bij betrokken. Maar of zoiets als dit stand gaat houden is altijd natuurlijk afwachten.

En je kunt hier en daar ook altijd wel onderzoeken naar het gedrag van Social networking en ander gedrag betreft Internet. Kun je best wel veel marketing research doen, maar zie zelf het nut gewoon niet om bij elke site een account/registratie te hebben heel veel gedoe zelfs als het automatisch Inlog heeft en dat alles al via Facebook kan e.d. En zeker als een een Site als Whoopaa al dat voor je kan doen, zou ik dat willen en of willen bijhouden als er ook andere sites zijn.
Zo te zien zitten ze in de Amazone Cloud.
Goede insteek op aardig wat aspecten, zoals het zakelijk/prive, maar ook open/gesloten is best goed bedacht.

Enkel de naam, vind ik niet echt 'zakelijk'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee