Gerucht: Apple's VR-headset heeft 8k-schermen en kost 3000 dollar

Apple's VR-headset zou beschikken over twee 8k-schermen, technologie voor oogtracking en diverse camera's om de realiteit in beeld te brengen, meldt The Information. De headset zou 3000 dollar gaan kosten.

De headset heeft verder een verwisselbare hoofdband, meldt The Information. De 8k-resolutie is relatief hoog. Facebooks VR-headset Oculus Quest 2 heeft bijvoorbeeld 1832x1920 pixels per oog. De Pimax 8K heeft twee 4k-schermen. De prijsklasse van de Apple-headset wordt dan ook een andere. Zoals eerder al naar voren kwam, zou het gaan om een duur product en volgens The Information heeft Apple het intern over een prijs van rond de 3000 dollar.

De besturing van de headset zou gaan via oogbewegingen en handbewegingen. Daarnaast zou Apple werken aan een 'vingerhoedachtig' apparaat voor input. Hoe dat precies werkt, is niet duidelijk. The Information herhaalt de informatie van enkele weken geleden dat de VR-headset volgend jaar op de markt zou moeten komen. Apple heeft niet gereageerd.

Mocku-up: Apple VR-headset
Mock-up die The Information heeft laten maken op basis van input van anonieme bronnen die het apparaat hebben gezien

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-02-2021 • 16:26

228

Reacties (228)

228
209
73
14
1
98
Wijzig sortering
Maar waarmee wil je dit gaan aansturen? Simpele graphics kunnen prima 16k gerenderd worden, maar beetje doorsnee game op 16k.. is pittig :P
De vraag is of de resolutie van wat ze renderen ook zo hoog is. Een hoge resolutie is goed om het screendoor effect te voorkomen, maar dat betekent niet dat wat je laat zien op een 8k scherm ook in 8k gerenderd hoeft te worden om het screendoor effect te voorkomen/beperken.
SDE heeft niet zozeer te maken met Resolutie, maar meer met pixeldichtheid van gebruikte paneel type en lenzen.

De Rift S laat goed zien hoe je met "minimale resolutie" zo min mogelijk SDE hebt.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 20:31]

Pixeldichtheid en resolutie hebben dan wel weer een correlatie, dus resolutie is op zich wel een indicator.
Correlatie allicht. Maar geen causatie. Je kan namelijk de nieuwe headsets in lagere resolutie zetten en dan heb je nog steeds geen last van SDE, maar wel van aliasing.
De resolutie van headsets is gestegen om aliasing en scherpheid te verbeteren met de nieuwere hardware, maar deze stijging is samen gegaan met het verbeteren van de lenzen, de gebruikte paneeltypes en de pixeldichtheid van de panelen.
Minder SDE. SDE is nog steeds merkbaar aanwezig in mijn G2.

Ik zeg ook niet dat de twee rechstreeks aan elkaar gelinkt zijn, maar om de dichtheid van een hoge resolutie te halen moet je toch ook met schermtechnieken werken waarbij SDE niet langer een issue is, anders heb je niet zo veel aan dat mooie scherm. Vandaar de correlatie.
Het ligt voornamelijk bij de FOV.
Hoge FOV met lage resolutie is simpelweg niet mogelijk, want dan moet je juist panelen hebben waarbij de pixels verder uit elkaar liggen. Dus dan ga je juist weer SDE zien.
De Rift S heeft een lage resolutie, maar ook een lage FOV. Amper SDE, maar een budget ervaring door de FOV.

Ik heb geen ervaring met de G2. Welke paneeltypes gebruikt deze? De reden dat nieuwe headsets overgestapt zijn van OLED op LCD (Rift S, Index, Quest 2) is vanwege de hogere pixeldichtheid en snellere response dan OLED schermen. Dit heeft de SDE in die headsets nagenoeg naar niet-aanwezig gebracht.
volgens de specs zijn het LCD's. Maar je ziet dus wel een soort van raster, hoewel het niet storend is als je actief bezig bent. Zodra het wat rustiger is in het spel en je aandacht niet op een specifiek object is gericht begint het wel een beetje merkbaar te worden.
Screendoor heeft niets te maken met resolutie............ Screendoor kan op elke resolutie voorkomen worden.
Deze comment wordt omlaaggemod, maar Tadango heeft in de basis gelijk. Screendoor komt door de pitch tussen de pixels en niet door het aantal pixels per-se.
Een mooie uitleg:
https://www.roadtovr.com/...mura-aliasing-vr-headset/
Heeft juist heel veel te maken met resolutie. Maar ook kijk afstand en FOV.
Als je 1 pixel maat 10nm heeft en de volgende 20nm tussen ruimte is
en er matrix van 13 stuks op 1 retina cel dan zie geen screen door.
Als er 1 of 50% maar pixel per retina cel in oog valt dan zie screen door.
Dus resolutie helpt.

Het probleem is dat de resolutie relatief erg laag is dus je de pixel ziet en daarmee ook subpixel en tussen ruimte dus de screendoor wat ook door subpixel veroorzaakt kan worden.
Als resolutie hoog genoeg verdwijn dat probleem ook.
Bij VR paneel en grote FOV kan die optimale resolutie gigantisch zijn.

het gaat dus om de PPI en de kijkafstand en waar de lens grootste zoom effect heeft.

Daarnaast naast lens correctie resolutie kijkafstand is FOV heel belangrijk.

Als VR je algehele zichtveld beslaat of flink stuk. in geval je optimaal ook erg dicht op paneel zit voor beste FOV effect. zeg maar 150graden. waar bij monitor of TV met 30 graden te maken heb.

Kan dat factoor 10 schelen. Als resolutie geniet van paneel zou 4K paneel vergelijkbaar zijn met een 720P .

Ik ga dus voor mijn 55" TV FHD kijken op manier dat TV mijn algehele beeld vult voor 80% en dan zie ik ook screen door.
Op mijn 32" 1440p 80% ook lichtelijk screendoor
op mijn 32" 4K amper te zien

Ja resolutie helpt heel veel.

op mijn 32" monitors is 1 meter afstand ipv 15cm wat helpt om de minime screendoor weg te krijgen.
Op 55" FHD TV is 40cm screendoor fiasco maar 4 meter kijkafstand lost dat op.

Ik ervaar hier een grove snelle praktijk test ervaring met zeer sterke correlatie met resolutie.

Bij VR is kijkafstand fixed dus omdat daar op te lossen is resolutie verhogen de manier om screendoor te verminderen. Naast panelen minimalistische tussen ruimte en betere RGB subpixel verdeling en technieken.
VGA resolutie met grote pixels die aansluiten geeft geen screendoor. FHD met mini pixels geeft een screendoor. Pixel grote bepaald alles.
2x8k != 16k
16k is in de hoogte en breedte twee keer zo veel pixels als bij 8k. Dus een 16k scherm is 4x8k.
Maar nog steeds 2x8k zijn rete veels pixels om te renderen ja :o
Op zich zullen ze, zeker als ze ogen kunnen tracken, gebruik maken van foveated rendering - alleen de volle resolutie renderen op de plek waar je naar kijkt, de periferie mag best op de halve en een kwart resolutie gerenderd worden. Dat scheelt een hele hoop pixels die uitgerekend moeten worden.
8k zegt alleen iets over het aantal pixels in de breedte, niet in de hoogte. Ook geeft het niet aan of alle pixels een gelijke afstand van elkaar zijn.

Stel dat elk oog een resolutie heeft van 7680x2160, dan is de uiteindelijk totale resolutie alsnog 7680x4320 om te renderen: 'maar' een enkel 8k scherm.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:31]

Klopt maar in de context van deze brillen zijn het twee schermen, dus 2x8k.
Heel theoretisch gezien kun je dat zeggen, maar over algemeen is het een standaard in beide richtingen. 1080 = 1920 x 1080
4k = 3840 x 2160
8k = 7680 x 4320

Deze ultra wides kun je ook geen 4k noemen.
Elke stap is meestal 2x in beide richtingen. 4K is 4x full hd (2x1080=2160, 2x1920=3840).
Doet me denken aan deze Linus opstelling van 4 x 4 4k schermen (in totaal 16k).
Met de RTX 4080 64GB 'Lovelace'.
  • Graphics Processing Clusters (GPC) 12
  • Texture Processing Cluster (TPC) 72
  • Streaming Multiprocessors 144
  • CUDA Cores (FP32) 18432
  • FP32 Performance at 1.8 GHz 66.4 TFlops
Prijs: 1 nier? Goddammit.
1? Je hebt 2 in SLI nodig.... en vergeet je krachtstroom aansluiting niet. Owja, je moet ook dicht bij een rivier wonen voor genoeg koeling :)
SLI hebben ze laten vallen voor alles onder de RTX xx90 dus daar hebben we nog geluk mee ;)
Mwoah, zolang ze geen compatible games en software hebben, maakt het ook niet zoveel uit. Ik ga staan lachen als ze de iOS/OSX store willen gebruiken, dan beginnen ze echt vanaf 0 met veel games die daar nooit in komen te staan
Ja want we weten dat ontwikkelaars zo gemakkelijk de lokroep van Apple kunnen weerstaan. Toen de M1 werd voorgesteld hoorde je dat ook dat het jaren zou duren voor ontwikkelaars zouden overstappen.
Het vergt inderdaad een berg rekenkracht. Maar vergis je niet, Apple heeft onlangs een lijn CPU’s uitgebracht die erg goede prestaties leveren bij een heel gering energieverbruik. Lijkt mij aannemelijk dat als Apple een VR bril op de markt brengt, deze gebruik maakt van hun eigen SOC.
yeah right. Hun eigen SOC die dubbel zo krachtig is als het beste dat Nvidia en AMD te bieden hebben.
Hoe naief kun je zijn?
Naiëf? Heb je soms de vele test video's gemist over de nieuwste M1 socs? De uitgebreide versie maakt gewoon gehakt wat AMD te bieden heeft. Op 3D gebied ligt dit anders maar ik denk dat je naïef bent door te denken dat de M1 chip zwak is, in ieder geval, de positie in de race.
De M1 (ARM) is een beetje zoals de PS3 cell processor. Geniaal en enorm sterk, maar je moet er echt heel specifiek je software voor programmeren en is daarom alleen voor software specifiek op dat platform. Wat Apple met z'n platform gewoon kan doen / afdwingen, net zoals de Sony / PS3 deed. Maar dus fors minder op beschikbaar. Wat ook weer past bij Apple.
AMD/Intel x86 loopt alles op, en dus ook per definitie minder efficient.

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 23 juli 2024 20:31]

Elk voordeel heeft zijn nadeel ook. Apple heeft in dit geval Rosetta daarvoor in het leven geroepen en dat werkt wel bizar goed. Daarmee is het sneller dan de intel versies die te verkrijgen zijn en wordt de volledige kracht van de M1 chip nog niet eens benut met een extern programma. Ben daarom ook echt benieuwd naar de iMac editie van dit jaar.

Nu geloof ik zelf niet echt in VR voor de massa en dit gaat het denk ik ook niet worden maar gebruik jij VR? Het systeem en beleving zelf vind ik geweldig maar die bril wat je op moet enzo :(
Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat ze op die 2x 8k schermen willen tonen. Is het een game met alle mikmak ultra settings of juist meer low detail stuff. Al zie ik voorlopig niet dat ze dit kunnen aansturen met een onboard SoC.
De M1 veegt de vloer aan met de concurrent. Achter de schermen zullen ze al wel aan een prototype M3 werken die dan mooi in de VR bril past in 2022\2023
Ik denk niet dat zo'n simpele CPU (die best krachtig is voor een ARM CPU) 2 8K schermen aan zal kunnen sturen op volledige resolutie. Daar heb je een vrij krachtige GPU voor nodig.
Did soc komt niet eens in de buurt van wat nodig is om dubbele 8k schermen te renderen. Zelfs een 3090 is niet snel genoeg. De 4090 gaat daar nog niet eens snel genoeg voor zijn.

Denk dat je dan aan een RTX5090 of RX8900 van amd moet denken dus nog 2 generaties nieuwere gpus die 300+ watt gebruiken.
Apple maakt dan ook geen hardware om mee te gamen. Dat het kan is een ander verhaal.
Heb het hier boven ook al genoemd maar de key is eye tracking. Met foveated rendering render je alleen waar het oog naar kijkt. Dit scheelt enorm in rekenwerk.
Even los vh feit dat het hier idd niet om 16K gaat maar om 2x 8K, vraag ik me idd wel af hoe Apple dit in de markt wil gaan zetten. Apple kennende ontwikkelen ze al hun producten primair te gebruiken binnen het Apple eco-systeem en zullen ze dus ook iets van een dikke Mac op de markt willen/moeten brengen die dit goed kan aansturen. Ik zit zelf niet zo in de Apple-hardware, maar volgens mij zijn PC's momenteel dominant als het gaat om graphics e.d.
Met 3K zal het meer pro zijn. Als ze nu ontwikkelen zijn en Apple sowieso alles uitwerkt zal later ook duidelijk worden wat je erbij nodig hebt, vermoed ook generatie Mac pro die samen met VR ding aangekondigd wordt. Of eGPU box.
Daarbij als je applicatie Apple VR ondersteund dan zijn er voor goedkeuring voor release op apple store ook strenge voorwaarden. Dus je applicatie moet voldoen om 60 of 90fps op officiële gpu kracht wat apple devices die VR ondersteunen kunnen halen.
VR staat nog enorm in de kinderschoenen, ook al is het al een tijdje in ons midden. Het is wat mij betreft gewoon klip en klaar dat je gewoon vrij moet kunnen bewegen en het beeld oké moet zijn. Controllers zijn ondingen die afleiden en moeten dus veranderen om niet te veel af te leiden. Qua beeld moeten kleine FoV's, SDE, god rays en sweet spots een ding van het verleden worden om van VR een succes te kunnen maken.
Ik denk dat Apple de dingen die ik hier lees hinten op de eerste headset die de uitdagingen van VR op overtuigende wijze op gaat lossen.
Wat ik mij nog wel afvraag is hoe ze de bril gaan aansturen. Dat is nog wel een uitdaging die open gelaten wordt.
Als jarenlange VR gebruiker vind ik de meeste nadelen wel meevallen hoor.

Controllers vind ik geen probleem. Die hebben er bovendien ook niet voor gezorgd dat de diverse consoles geen succes werden! En handtracking wordt ook steeds beter. Kleine FoV, het is niet ideaal maar zodra je in het spel opgaat merk je het niet zo. SDE zie je al niet echt meer op de Quest 2 en Reverb G2. God Rays en Sweet Spots zijn maar een marginaal probleem. En zie je alleen in bepaalde situaties.

Veel van deze dingen vallen echt weg zodra je goed opgaat in het spel. Ja het is niet perfect, maar aan de eerste computers hebben mensen ook een hoop plezier beleefd.

Het grootste probleem vind ik het rondlopen in de beperkte ruimte.. Dit is niet zo makkelijk op te lossen, daar heb je echt een 360 graden loopband voor nodig ofzo. Ik zie Apple dit ook niet zo 1-2-3 oplossen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 20:31]

Of misschien is jouw ervaring met VR niet tekenend voor de ervaring van iedere andere VR-gebruiker? Ikzelf heb een Valve Index, en letterlijk het enige wat voor mij de immersie af en toe flink verstoort is de bekabelde headset. Verder voelen de controllers en FOV bij de Index al ruim voldoende voor een oprecht goede ervaring.

Dat jij het zo ervaart, betekent niet dat andere mensen aan "cognitieve dissonantie" lijden als zij het niet op die manier ervaren.
Die problemen zijn in de begindagen van de huidige gold aan brillen die in 2016 begon zijn destijds benoemd door de objectievere reviewers. Vervolgens is er bij elke generatie door de enthousiastelingen gezegd dat het nu toch echt wel over is, en telkens blijkt dat stug tegen te vallen. Met een G2 heb je het beeld van een wat ouder 1080p scherm op bureauafstand als het gaat om de zichtbaarheid van het raster. Dat is dus gewoon zichtbare SDE, maar niet zo storend als bij de generatie headsets die in 2016 uitkwam. Het fenomeen van het goedpraten van de onvolkomenheden karakteriseert de VR wereld nogal.
Tja de onvolkomenheden van pancake gamen zijn voor anderen weer vele malen groter.
Je kijkt naar een klein plat scherm, totaal geen diepte.
Om te reloaden druk je op een knopje en het wordt gewoon automatisch gedaan. Hoe saai is dat.
Om rond te kijken moet je met een muis heen en weer zwaaien i.p.v. gewoon je hoofd te draaien.
Enz.
Ik weet waar ik het over heb
Als dat zo was, waarom noem je dan problemen op die bij de laatste generatie VR headsets helemaal opgelost zijn?
Jouw reacties laten vermoeden dat je een oude generatie headset hebt en niet op de hoogte bent van de huidige stand van zaken.

Maar vertel eens concreet van welke plannen van Apple jij denkt dat ze de probleem van VR gaan oplossen.
Die problemen zijn helemaal niet opgelost. Ik heb een HP Reverb G2 en hoewel SDE is zeker niet zo erg als eerdere headsets, is het nog steeds goed zichtbaar. God rays zijn gewoon afgrijselijk met de G2. De tracking van de G2 laat ik even buiten beschouwing, maar de controllers zijn in veel andere opzichten ook gewoon gedrochten. Als ik naar de vorm van de controllers van andere brillen kijk zie ik geen fundamenteel andere opzet, waardoor ik vermoed dat deze euvels ook in die controllers aanwezig zijn. Als je het over sweet spot gaat hebben, dan lees ik steevast terug dat je "moet leren kijken op de manier die bij de bril past". Dat is natuurlijk een enorme dooddoener en iets wat compleet onacceptabel is. Kortom al die problemen zijn nog lang niet de wereld uit. Dat is ook de reden om te stellen dat veel VR-gebruikers last hebben van een soort van cognitieve dissonantie is dat men vaak stelt dat het helemaal geweldig is, en dat dit in de realiteit nogal tegenvalt. Men praat het goed.

Ik verwacht van Apple dat ze met een headset komen die een grote FoV biedt met een vorm van foveated rendering die het fenomeen sweet spot tot het verleden laat behoren en zonder SDE en met controls die niet zo lomp zijn als de huidige controllers.
Je kunt de huidige mankementen van VR goed opnoemen maar waarom denk je dat Apple deze problemen magisch kan oplossen? Het is meer waarschijnlijk dat dit een stap voor AR development is waar Apple zich in de toekomst op wil focussen.
Ik verwacht dat Apple ervoor zorgt dat het producten uitbrengt die aan een hoge kwaliteitsstandaard kunnen voldoen. Dat is immers waar Apple bekend om staat. Verder is Apple niet bang om grenzen te verleggen, zelfs als dit betekent dat het prijskaartje ervoor gaat zorgen dat het niet voor iedereen is weggelegd.
Een verwachting die nergens op gebaseerd is.
Ik ga je al vast vertellen dat je zeer teleurgesteld gaat worden.
Het is heel simpel, VR is voor veel mensen nu al geweldig, zelfs met de huidige beperkingen. Je hebt dus gelijk dat er nog veel beperkingen zitten, maar de huidige VR gebruikers kunnen daar blijkbaar prima mee leven. Maar als die opgelost worden wordt het nog veel beter.
Het fenomeen van het goedpraten van de onvolkomenheden karakteriseert de VR wereld nogal.
In tegenstelling tot:
Ik denk dat Apple de dingen die ik hier lees hinten op de eerste headset die de uitdagingen van VR op overtuigende wijze op gaat lossen.
Je neemt een beetje een vreemd standpunt in. Eerst probeer je iedereen ervan te overtuigen dat de tekortkomingen van VR zo enorm zijn dat je een regelrechte idioot moet zijn als je je hier niet aan stoort (oorspronkelijke zonde) en vervolgens proclameer je -op basis van een render en wat halve specs- dat Apple (Jezus) dit wel voor je gaat oplossen. Puur evangeliseren. :)

Feit is dat VR voor veel mensen gewoon al erg leuk is en we Apple helemaal niet nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Moogles op 23 juli 2024 20:31]

De huidige headsets zijn gewoon nog niet op een acceptabel niveau wat mij betreft. Als je kijkt naar de specs van de Apple headset dan mag je wel wat verwachten. Het is eerder hoop inderdaad. Maar daarmee spreek ik mijzelf niet tegen. Dit is nog toekomstmuziek. Wat ik zie is dat de huidige headsets worden opgehemeld. Mocht de appleheadset niet voldoen aan de minimumeisen die ik in mijn hoofd heb voor een headset, dan zal je mij wederom horen als anderen zeggen dat het zo geweldig is.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 23 juli 2024 20:31]

Meer een geval van "blij zijn met wat we hebben".

Als de eerste computergebruikers hun neus op hadden gehaald voor de Commodore 64 hadden we nu ook geen smartphones en moderne PC's gehad :)

VR komt er ook wel, en wat er is is al indrukwekkend genoeg tot er beter komt.
Meer een geval van "blij zijn met wat we hebben".
[...]
VR komt er ook wel, en wat er is is al indrukwekkend genoeg tot er beter komt.
Ok, dat kan en mag je vinden. Ik heb zelf een hogere standaard voordat ik tevreden ben.
Als de eerste computergebruikers hun neus op hadden gehaald voor de Commodore 64 hadden we nu ook geen smartphones en moderne PC's gehad :)
Boude uitspraak wat mij betreft. De betaalbare PC is toch vooral het gevolg van adoptatie door het bedrijfsleven en stimulering door diverse regeringen van het thuisgebruik van PC's. Commodore's, MSX'en en al dat soort meuk waren gewoon geneuzel in de marge.
Wat maakt zijn mening minder waard dan de jouwe?
Over wat voor VR bril hebben we het hier dan? De eerste oculus dev kit ofzo?
Zonder meer info lees ik allern maar een ietwat zeurderige mening
Dat is toch wel een nette headset. Ben zelf tevreden met m'n quest 2 (fijnere controllers en geen kabel aan m'n reet)
Verder wel wat minder beeld dan de G2 (heb geen 20/20 ogen dus maak me daar niet echt druk om)
Nou ja: ik begrijp je punt, zie ook niet in waarom dat weggemod wordt...
De eerste TVs waren zwartwit, met heel veel sneeuw erop, maar wat waren we er blij mee... dus ja het moet allemaal nog veel beter, maar het is nu ook al geweldig. natuurlijk zijn FOV, zwartwaardes (kijk mijn Quest2 verwijtend aan), resolutie, controllers enz. nog veel beter. maar mens... wat een lol al en wat een immersie! T.o.v. achter een monitor zitten en op zombies in te hakken, loop je nu toch tussen de zombies door!
Het grootste probleem vind ik het rondlopen in de beperkte ruimte.. Dit is niet zo makkelijk op te lossen, daar heb je echt een 360 graden loopband voor nodig ofzo. Ik zie Apple dit ook niet zo 1-2-3 oplossen.
Ik heb al eens een test gedaan met een Oculus Quest en dan proberen een volledig level te doorlopen op een voetbalveld. Bijzondere ervaring door echt op gras te lopen en geen enkele vorm van fictieve locomotion te gebruiken.
Wow, zonder guardian? Een voetbalveld is natuurlijk groot, maar al spelend kan je toch stiekum de rand bereiken, zonder het te merken tot je ergens tegen aan rent... maar lijkt me inderdaad leuk!
Ja guardian uitgezet in de developer opties. En ik ben dan natuurlijk niet alleen, had een kennis mee die mij in de gaten hield. Gewoon in het midden beginnen, en iemand erbij hebben die de boel in de gaten houdt. Want je verliest de oriëntatie behoorlijk.
Al die punten die je noemt zijn imho ondergeschikt aan content. Zolang er niet voldoende, aansprekende content voor handen is, zal de ontwikkeling van de hardware ook maar langzaam verlopen. Nog steeds zie je heel veel content uitgebracht worden die niet met VR overweg kan, ondanks dat het zich er wel voor zou lenen. Is natuurlijk redelijk kip/ei verhaal... is er een gebrek aan content omdat de hardware niet bij de end users aanwezig is? Of is er zo weinig hardware in omloop omdat de content te wensen over laat??
Dat is op zich een valide punt, maar het is niet in te schatten waar je moet beginnen om VR voorbij het kantelpunt te krijgen. Daar speelt hardware wel een rol in denk ik.
Dat hardware (en de prijs van hardware) daarin meespeelt geloof ik ook wel ja. Er zijn niet veel ontwikkelaars die een hoop geld willen storten in ontwikkeling van software waar vervolgens niemand gebruik van kan maken omdat de hardware ontbreekt. Andersom net zo goed.... wie koopt de hardware als je er vervolgens niets mee kan?

Je ziet ook VR steeds in dezelfde hoeken opduiken. Simracing, flightsims etc laten zich er enorm goed voor lenen om in VR te spelen, en supporten dat meestal ook.
Ja, ik denk inderdaad dat je zonder een paar killer apps het er niet van gaat komen. Hoe die killer aps gaan ontstaan is nog een beetje de vraag, maar net als met headtracking kunnen sims wel een inleiding zijn voor bredere acceptatie van bepaalde hardware. Maar helaas is het wel zo dat games aanpassen aan VR geen rechttoe rechtaan verhaal is. Wat ik zie is dat games die écht gebruik maken van VR en die geen voertuigsimulatie zijn toch wel echt helemaal voor VR ontwikkeld moeten worden omdat de input gewoon volgens een compleet ander paradigma verloopt.

Dat maakt de sprong die een ontwikkelaar moet maken nogal groot en ook het risico wat groot qua investeringen.

Voor consumenten is denk ik de stap die je moet maken ook erg groot. Feitelijk heeft de huidige hardware een handicap omdat je VR-spellen alleen kan aansturen als je de settings terugschroeft of een killer PC hebt, en dat voor het aansturen van een bril die nog wel wat te wensen over laat als het gaat om de weergave en interactie die ook nogal omslachtig kan zijn in het gebruik. Voor een echt goede VR-beleving is 8k per oog naar mijn mening helemaal geen overbodige luxe. De hardware voor de PC die dat kan aansturen moet nog uitgevonden worden.
Feitelijk heeft de huidige hardware een handicap omdat je VR-spellen alleen kan aansturen als je de settings terugschroeft of een killer PC hebt,
Precies. Zelfs met de beste hardware kun je een Reverg G2 amper aansturen vanwege de hoge resolutie.
Hoe gaat een 8k bril van Apple dat dan beter maken? Dat maakt het alleen maar erger.

Als Apple een normale resolutie had gebruikt en zich specifiek zou focussen op veel betere (en dus duurdere) lenzen om een betere FOV en sweet spot te krijgen, dan zou ik veel meer vertrouwen in het product hebben. Dat alleen zal je al snel een meerprijs van 1500 euro opleveren.

En is dat issue groot genoeg om op dit moment zo'n meerprijs te rechtvaardigen voor consumenten?
Ik denk van niet. Klagen mensen over de sweetspot of FOV in Alyx? Willen ze daarvoor zoveel extra geld uitgeven?

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 20:31]

Precies. Zelfs met de beste hardware kun je een Reverg G2 amper aansturen vanwege de hoge resolutie.
Hoe gaat een 8k bril van Apple dat dan beter maken? Dat maakt het alleen maar erger.
Ik verwacht dat Apple er voor gaat zorgen dat ze hardware aanbieden die de bril op gepaste wijze kan aansturen. Waarschijnlijk wel met een prijskaartje à la Mac Pro
Als Apple een normale resolutie had gebruikt en zich specifiek zou focussen op veel betere (en dus duurdere) lenzen om een betere FOV en sweet spot te krijgen, dan zou ik veel meer vertrouwen in het product hebben. Dat alleen zal je al snel een meerprijs van 1500 euro opleveren.

En is dat issue groot genoeg om op dit moment zo'n meerprijs te rechtvaardigen voor consumenten?
Ik denk van niet. Klagen mensen over de sweetspot of FOV in Alyx? Willen ze daarvoor zoveel extra geld uitgeven?
Goede VR is duur, dat was zo en dat zal wel even zo blijven. Mensen met geld willen daar wellicht iets meer voor betalen. Jan met de pet zonder geld wellicht niet. Dat geeft niet.
We weten nog helemaal niet welke kant Apple op wil met dit apparaat. Er is een kans dat ze eenvoudige graphics op een hoge resolutie hanteren en misschien een nieuwe manier van media consumptie.

Groot kans dat een opvolger van de A1 op 3nm in dit ding komt en misschien wel twee! Dat kan hem de spierballen geven om eenvoudige graphics op 2x8k te renderen in een acceptabele framerate.

Apple kennende zou het ook kunnen dat ze cloud-streaming introducteren voor off-site rendering met lage latency.

Geen idee. Wel is het leuk om te zien dat ook Apple zich op VR lijkt te richten! Ik heb een Quest1 en Quest2 en ben telkens blown-away hoe cool het is dat je zomaar IN een game kunt kruipen :-)
Dat vonden ze bij facebook nu ook.... voila! Ik denk dat we nu op een punt komen waar het voor AAA uitgevers de moeite waard wordt ook als VR uit te brengen, dan stappen meer mensen over, wordt de hardware verder verbeterd en komt er nog meer software uit... we bevinden ons wat mij betreft aan het begin van een exponentiele curve. Ten tijde van de MS DOS hadden mensen ook niet gedacht aan de ontwikkeling van de huidige spelen, en zou er geen markt zijn geweest voor 80x25 karakters in zwart-groen voor de prijs van een kleine auto, maar een paar decennia later.
Wat is het probleem van controllers? Quest heeft wel handtracking, maar voor veruit meeste content zijn controllers superieur. Simpelweg omdat je in het spel wat in je handen hebt, dus je IRL ook wat in je handen wil hebben.
Ik vind ze gewoon lomp en onhandelbaar. Ik heb liever haptische handschoenen. Helaas zijn die nogal duur en daarmee voorbehouden aan de professionele markt.
En bij dat soort dingen geldt vaak: duur => niet standaard => niet ondersteund => niche markt => duur. Zodra FB & Co. een handschoen voor een paar Euro kunnen laten maken wordt het interessant.
Sinds de Rift S zijn veel van die problemen al enorm verbeterd.
Met de Valve Index momenteel als paradepaardje.

Ik zie niet hoe Apple daar daadwerkelijk een verbetering in zal zetten.
Wat ik mij nog wel afvraag is hoe ze de bril gaan aansturen.
De M1 chip is al een stuk rapper dan de XR-2 van de Quest 2, misschien zelfs de opvolger ervan?
Ik denk inderdaad dat Apple niet op stil gaat zitten en iets in de pijplijn heeft om deze bril goed aan te sturen.
Vraag me af welk systeem dit moet aansturen. Mijn 3080 heeft al moeite met de Reverb G2 met 4K+ resolutie.

Welke Mac heeft überhaupt iets dat in de buurt komt qua gpu kracht om dit aan te sturen momenteel?
Er staat voor volgend jaar ook een Nieuwe Mac Pro gepland, ik ga er gemakzuchtig even vanuit dat deze VR bril perfect samengaat met de nieuwe MacPro (ook omdat beiden niet voor de consumentenmarkt zijn bedoelt)
Waar is die road map te vinden met nieuwe Mac Pro? Dacht dat Apple dat niet deed, producten aankondigen, behalve als ze al bijna in de winkel liggen dan, zoals met iPhones.
Er is inderdaad geen echte roadmap maar... Apple heeft bekend gemaakt in welke volgorde de Macs de nieuwe silicon chips krijgen en de Mac Pro komt als laatste aan de beurt. En ze hebben bekend gemaakt dat de transitie in 2022 afgerond zou zijn.

1+1=2

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 20:31]

Ah, op zo’n manier. Toch valt het ook wel eens flink tegen met die planningen. De ‘thrash can’ Mac Pro bijvoorbeeld werd uiteindelijk tot wel een jaar later uitgeleverd dan de bedoeling was.
Klopt, maar we moeten het doen met de info die we hebben. Ben al blij dat ze deze transitie redelijk op tijd aankondigden. Vorige keer toen naar Intel gingen Hadden we 2,5 week voordat de nieuwe generatie in de winkel lag 2 nieuwe eMacs gekocht, dat was wel even zuur.
Anderzijds had je dan geen problemen met de overstap qua software.

De PowerMac G5 die ik in 2005 kocht, ging maar 2,5 jaar mee. Waarschijnlijk als gevolg van het verplichte loodvrije soldeersel, waar nog weinig ervaring mee was, in combinatie met de manier waarop de chip contact maakte met de rest.

Ter vergelijking: de Mac Pro 2008 die ik daarna kocht, daar zit ik nu dit nog steeds achter te typen… Die houdt het nu dus al 5x zo lang vol.
Eye tracking is hier de key. Alleen waar het oog naar kijkt render je op hoge resolutie (foveated rendering). Hoe verder van het focus punt af hoe lager de gerendeerde resolutie kan zijn. Er zijn al meerdere demo’s geweest die laten zien dat dit goed werkt. Kan me dus voorstellen dat 1440p op een beeldscherm zwaarder gaat zijn dan 2 x 8k op een ar-bril met eye tracking.

Edit: hier een voorbeeld https://youtu.be/lNX0wCdD2LA

[Reactie gewijzigd door nr12 op 23 juli 2024 20:31]

Stevige prijs. Zeker voor iets met nog helemaal geen eigen platform en content. Dan mogen ze hem wel compatibel maken met "alles" om die prijs te rechtvaardigen.
Met alleen de Apple hardware hebben ze al een hele flinke userbase.
Potentiele userbase, 3000 is voor velen toch nog wel veel. Verder heb je games en software nodig en die hebben ze vooralsnog niet. De meeste games zullen ook wel even nodig hebben om erop uit te komen, zeker als ze vast zitten met veel microsoft/directx api's
Apple en compatibiliteit met alles? Not going to happen. Their playground or the highway.

Nu is dit nog maar een gerucht, en de reacties op dat gerucht kunnen zeker gebruikt worden voor Apple om een prijs te bepalen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:31]

Nu is dit nog maar een gerucht, en de reacties op dat gerucht kunnen zeker gebruikt worden voor Apple om een prijs te bepalen. ;)

Precies.. Apple een beetje dom houden (mits dit mogelijk is)
Zouden we als consument of als reageerders vaker moeten doen :P, ook bij niet apple gerelateerde topics btw :)
Precies.. Apple een beetje dom houden (mits dit mogelijk is)
Zouden we als consument of als reageerders vaker moeten doen :P, ook bij niet apple gerelateerde topics btw :)
Reactie:
"3000 USD? Belachelijk! Ik zou hier niet meer voor betalen dan 2200 USD."

Apple:
Retail price: 2499 USD

Dan valt het alsnog 'wel mee' ten opzichte van het eerdere gerucht, terwijl het nog steeds een smak geld is (die een Apple fan waarschijnlijk alsnog zal betalen).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:31]

Maar een echte Applefan zou niets denken bij 3000 dollar, die zou dat prima vinden. Die heeft het waarschijnlijk nu al opzij gezet :D
Niet echt. Ik zie het voordeel niet van een vr headset. :) 3K voor iets wat zelden gebruikt gaat worden? Dat moet wel ongelofelijk vet zijn om die prijs te rechtvaardigen. Dat is haast onmogelijk. (Op basis van zuiver en alleen dit gerucht)
Het hangt er helemaal vanaf, hoe goed zoiets gaat werken.

Alleen een mooi nieuw speeltje, zonder dat er mooie toepassingen voor zijn, is waardeloos. Het moet echt iets nieuws toevoegen of dramatisch handiger dan bestaande zaken zijn.

Dat zie je ook met 3D-scanners, 3D-printers, Google Glass, dat apparaat wat vinger-bewegingen feilloos kon volgen, 3D-video-techniek etc: Prachtig, maar geen game changers.
Mijn eerste HMD was een Cybermind hi-Res800 PC en die was nieuw volgens mij €3500. Vroeger waren bijna alle VR-brillen met een beetje resolutie rond die prijs of meer. Pas sinds de oculus rift is die prijs gigantisch gezakt.
Het is natuurlijk nog maar een gerucht, maar als ze dat ding uitbrengen voor die prijs dan verwacht ik eerder dat het een tool gaat worden voor professioneel / creatief werk dan een game platform. Meer het 6k pro display dan een iMac zeg maar ;)
Het ding is dan ook niet voor consumenten maar voor developers, zoals de Hololens ook is.
Om AR applicaties te gaan maken voor hun AR bril.
Denk je nu echt dat ze dit gaan releasen zonder content of platform?
Ik vermoed dat het met die high-end prijs en specs voor de pro markt bedoeld is. Mogelijk met een Mac pro met next gen ARM pro SoC. Speciale specifieke toepassingen gericht op design. Voor bedrijven die voor klant een virtuele omgeving willen presenteren als concept of verschillende omgevingen waar de klant uit kan kiezen en feedback kan geven. Zoals aannemer die stijl volle gebouwen willen presenteren aan klant.
Een hogere resolutie komt de gebruikservaring zeker ten goede.
Het vereist natuurlijk ook straffe hardware om 2x 8K aan beelden te genereren.
Hoge resolutie is 1 ding, maar hoge framerates is naar mijn mening minimaal net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Het kan er nog zo strak uit zien, maar als de gebruiker misselijk wordt omdat de rommel niet vloeiend verloopt, haakt het grote publiek af.
Bij VR is strakke low latency FPS zeer belangrijk en vereiste. Maar resolutie is niet directe probleem.
De meeste PC games zijn heel flexibel instelbaar. En er vaak ook low setting en zooi features kunnen disablen. En soms ziet dat er ook nog redelijk goed uit.
Voor VR titel zullen de dev zich ook meer inzetten voor die scenario.

Zo was in mijn geval Crysis original en Farcry goed speelbaar op R600 ATI.
Maar had ook een 8600GT.
en daarop zag Crysis er niet uit op 1920x1200 native met low settings. Met medium wel maar te lage FPS. zo gespeeld ook in EDIT mode. Oog wilt ook wat en singleplayer
Farcry gespeeld op 1920x1200 native op low setting goede FPS en mooi.

verschil is dus PC exclusive die de hardware wil pushen. Minder gericht op mainstream.
Farcry is crossplatform moet dus ook goed draaien op consoles. Gebruikt effectieve multi/tiled texture feature.

Dus met NAvi21 of M2Soc Is native game met specifieke Apple VR render config en slimme efficiente technieken ook hoge res hoge fps te halen.
De kern zit er ook in dat die resolutie en FPS en latency en gpu hardware alle behoren tot developr constrains waar die gefocused de app voor developen.

Er zijn nu games die op huidige hardware 1000+fps halen.

De referentie kader van nV supporte dLLS en RTx games waar 8K amper mogelijk is. Dat zijn games die voor PC enthousiasten en ook meer tech demo gehalte hebben zoals veel IDSoft games.
Dat zijn geen developer of game voorbeelden waar een Apple VR aplicatie productie zich mee bezig zal houden. en aangezien Apple nV mijd als de pest. Verwacht ik eerder dat belangrijke Apple VR developers juist steun krijgen van Apple. En dus ondersteuning krijgen om ten 1st die FPS te halen. En dan te kijken wat je binnen die minimum FPS er uit kan halen.

Een beter voorbeeld zijn de PS4 VR games. Je gaat een PSVR ook niet met top PS4 non-VR exclusive mee vergelijken als doel. PSVR native games zien er minder uit maar halen de FPS

Omdat het de Target is.

Voor Apple VR zal het ook niet zo probleem zijn. Maar uiteraard Controle zoals die op 3090 draaid met zwaar OC top CPU is het doel niet.

Het doel is 2x 8K bij 90fps als target.Hoe krachtiger de hardware hou meer binnen die beperking kan tonen.
Ben benieuwd hoe ze 8k gaan aansturen zonder de kracht van Nvidia of amd.
Lol kijk eens naar je iPhone.
Is 4K per oog 8K? volgens mij heb je 4x4K nodig voor 8K. Dit is alleen naast elkaar en niet naar onder uitgebreid. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat het scherper wordt. Je ziet immers gewoon een 4K scherm?

edit:
In het artikel staat:
De Pimax 8K heeft twee 4k-schermen
maar de titel heeft het wel over 8K schermen.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 20:31]

De headset van Apple is dan ook niet de Pimax 8k
Twee 8K schermen is inderdaad 8x 4K schermen totaal, dat is nogal wat.
Als de framerate al niet te laag zou zijn doordat het simpele graphics zijn, hoe stuur je dat uit? Welke DP of HDMI variant is daar goed genoeg voor?
En dus? Beide statements zijn gewoon correct.
-

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 20:31]

$3000 zou de plank volledig misslaan als ze zich op de consumentenmarkt richten. Dat is ongeveer 10x teveel voor mainstream succes.
voor apple is mainstream succes geen doel, die willen enkel het hogere segment bedienen (of heffen het niveau zelf hoger van wat mainstream zou moeten zijn)
Apple is zeker wel mainstream. Ze zijn geen prijsvechter maar ze zijn nooit 10 keer zo duur als de concurrentie. Met een prijs van $3000 zouden ze zich uit de markt prijzen.
Welke concurrentie? Er is geen concurrentie voor een VR headset met die specs.
Ik vermoed ook dat het op de pro markt gericht is. En pech heb een Mac pro met bepaalde uitrusting zoals pro g-kaart of 2.
een goede Consumer Class VR bril is maximaal 1000$.


Bepaalde bronnen zeggen ook dat Apple de lensen op sterkte wil maken.
maar hoe zit het dan als je sterkte veranderd?
Wat moet je dan betalen voor nieuwe lenzen?
kan je wel nieuwe lenzen?

daarnaast is verkopen ook geen optie, omdat de VR bril op sterkte is.

Dus dit voed te wegwerp maatschappij extreem veel
Bij FPV goggles kan je standaar sterktes bij bestellen. Dus zo vreemd is dat niet.
Kan je dus ook doorverkopen je moet dan de lens vervangen door 1 wat dichtste bij je sterkte past.
Of je kan die bestellen op sterkte met bril gegevens.
Ik heb liever een VR bril zoals de Oculus dev kit die een frame meelevert waarin je glazen op sterkte kan plaatsen.

Dan is doorverkopen gemakkelijker. niet te vergeten de glazen vervangen als je sterkte veranderd
Ik heb het ook over een Consumer class VR-bril.

Daarnaast is het wel een wegwerp artikel, als je niet de lensen "op sterkte" gemakkelijk kan vervangen door nieuwe.

Oculus had bij hun brillen een inzet frampje waarin je lensen op sterkte kon plaatsen, en als je sterkte veranderd, haal je het frampje eruit, en laat er nieuwe lensen in zetten.

Als de lensen volledig zijn ingebouwd, en ook nog op sterkte, zou je de Hele VR bril uit elkaar moeten halen om je lensen te vervangen.
Je weet niet of het zo gaat zijn. Waarom dan van die uit de lucht gegrepen conclusies trekken?
We kunnen momenteel alleen uit gaan van geruchten, en vaak zijn deze speculaties wel gedeeltelijk accuraat.

Tevens Apple kennende maken die het vrijwel onmogelijk om hun apparatuur te Repareren, of onderdelen te vervangen.

Voorbeeld van de Iphone 12
https://www.youtube.com/watch?v=FY7DtKMBxBw
Ik moet toegeven, als Apple iets maakt, dan werkt het ook ècht goed. Behalve dat ik de prijs wel wat stug vind, en je waarschijnlijk hier een beest van een pc voor nodig hebt, denk ik dat dat in de wereld van VR een aantal stappen in de juiste richting kan zetten.

Ik ben benieuwd
Nee, dit gaat geen stappen zetten. VR is een ervaring, niet een pixel race. Er valt veel meer te verbeteren dan resolutie en dat snappen andere fabrikanten. Er is haast geen systeem wat de Quest 2 op volle resolutie op 90Hz kan draaien met de moderne spellen. Een 8k resolutie kan de komende jaren native niet volledig benut worden. Alleen AI upsampling kan wellicht iets betekenen maar dat zou het nu ook al kunnen voor de bestaande hardware, en daar zie ik het ook nog niet echt gebruikt worden.
het is een misvatting dat er 2 x 8k gerenderd moet worden op een headset als deze. De computers en grafische kaarten die dat kunnen zullen inderdaad nog wel een paar jaar op zich laten wachten.

Met foveated rendering in combinatie met eye-tracking render je effectief maar een klein percentage van je 8k display op de volle DPI (daar waar je naar kijkt). De rest van het beeld dat feitelijk net buiten je "gele vlek" zit kan op een véél lagere resolutie gerenderd worden. Het verschil ziet je oog namelijk toch niet. En als de kijkhoek ook nog eens extreem veel breder is én het eye tracking systeem kan de DoF (depth of field) van het beeld aanpassen aan het brandpunt van je ooglens, dan kán het een enorme gamechanger zijn.
Game changer.... game engine changer? Ik vermoed dat dit ook een hele andere aanpak nodig heeft en dus ook nog wel een tijd gaat duren.
Sinds wanneer is Apple apparaten aan het maken voor high-end games? Ik denk dat het voor andere zaken toegepast gaat worden, zoals in design.
Dat denk ik ook een VR bril van 3K en Mac pro van 10K

Tenzij er externe thunderbold 4 externe GPU blackbox inbegrepen is.
met 1K5 voor de bril en 1K5 voor krachtige eGPU zou ook kunnen. En dat aan laatste Mac mini.
het is maar 3x de prijs van een beelschermvoet! Vet goedkoop vind ik.
hahah ik moest echt hardop lachen van je opmerking!

Leuk die resolutie maar wat moet het wel niet gaan kosten om soepel die graphics voor te schotelen. 10x-20x de prijs van een beeldschermvoet?
Met eyetracking en foveated rendering kan dat nog best snel soepel gaan met enigszins betaalbare hardware.
Wat als ze een snelle M chip integreren?
Daar worden de graphics echt niet veel sneller van (komt niet in de buurt van een 3080 oid)
Vraag is allereerst in hoeverre dat noodzakelijk is voor de experience die ze willen bieden.
Ik denk dat ze streven naar een uiteindelijke consumentenversie van 500-800 euro.
Dan kan je waarschijnlijk niet dezelfde performance verwachten als met een $800,- bril + losse pc van €2000,-.
Maar juist het loskoppelen van zo’n zware pc maakt het interessant voor de normale gebruiker. Geen enkele “reguliere consument” zit er op te wachten om een losse kast met flinke videokaart te moeten kopen om een VR/AR ervaring te hebben.
1 device zal het daar altijd winnen, dan maar met minder hoogstaande graphics. Kijk naar het succes van de Wii; het ging om de experience, de fun, niet om de graphics.
En stukje bij beetje worden de graphics wel beter. Kijk naar de eerste smartphone games en dan naar wat inmiddels verkrijgbaar is; wat nog niet eens de volledige hardware benut.

https://youtu.be/8SChDXOT2LE

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 20:31]

Dat hoeft ook niet. Als 3000 voor de pro markt is en Apple 3D vision pro applicaties.
Dan is de load niet gericht op vette GFX van triple A game weer te geven.
Maar applicatie zoals voor binnenhuis architectuur of gebouw weer te geven.
En dat is robuuste pro g-kaart zat.
Mac pro met pro gkaart .

Gezien dit high-end of pro 3D headset is en Apple zijn eco systeem alle delen zelf parallel ontwikkeld.
Verwacht ik ook dat complete platform uitgewerkt wordt.
Dus of Headset is eigenlijk 2000 implementatie maar de render engine is intern. voor 1000.
Als 3000 is en moet aan Mac of Mac pro.
Dan komt er ook Mac of mac pro uit die dat ding aan moet kunnen sturen.

Zoals de PS VR geschikt is voor de PS4/5 en toepassingen games daar ook specifiek voor die specs en beperkingen ontwikkeld worden.

Developer guidline voor goedkeuring apple store kan keiharde 90fps eis zijn.
dus dan Kan Navi 21 pro variant dat gewoon aan. Of Arm M2X
Apple heeft inderdaad een ecosysteem gedachte die ze op iphone en mac goed uitwerken, Ik typ dit ook vanaf een macbook pro, en ben inderdaad zeer tevreden, maar het statement dat als apple iets maakt dat het dan ook echt goed is, dat gaat wat ver.

weleens gekeken naar apple tv+, geen goede content, UI niet echt behulpzaam en niet compatible op de meeste tv's.

Siri, nog steeds niet zo goed.
apple homepod mwah
nu minder relevant maar iTunes was ook niet heel gebruiksvriendelijk.

natuurlijk zijn er ook veel voorbeelden zoals airpower apple maps en dergelijke die je in de lijstjes terug kan vinden.

Maar zeker eens, goed dat apple ook in deze markt staps, meer concurrentie maakt het zeker interessanter. Al ben ik zelf erg geinteresseerd in de aanpak van facebook met de oculus quest series, het standalone VR maakt het erg sterk en apple silicon zou daar weleens goed aan bij kunnen dragen.
Er valt toch wel wat te zeggen over je voorbeelden.
Apple TV+ geen goede content ben ik het niet mee eens. Weinig content klopt wel maar het is dan ook gratis. Onlangs zijn de gratis abonnementen alweer verlengd tot juni. Dat wil zeggen dat Apple het nog als een beta beschouwt. Er zit goede content tussen. Series beginnen nu aan hun tweede seizoen. Geef het nog een jaar of twee en ze hebben een mooie catalogus met unieke content.

Siri, ja daar valt ook wat over te zeggen en dat is natuurlijk privacy.

iTunes op Windows was een draak maar op Mac was het heel gebruiksvriendelijke enkel bloated op het einde.

Apple Maps is ook niet een voorbeeld. De beta was slecht maar het uiteindelijke Maps staat er wel.

Als je echt een goed voorbeeld wil aanhalen moet je de Cube nemen. Die kon je uitschakelen door er een blad papier op te leggen. Dat was pas een misser.
Dat klopt niet, Ik heb zowel Netflix, Amazon Prima, HBO en AppleTV+. En moet zeggen dat de content bij AT+ in hoeveelheid minder is, maar kwaliteit (vaak) hoger, zeer boeiende originals. Tevens streamen ze ook op fatsoenlijke kwaliteit, aangezien Netflix de "vanwege covid" vlag uithangt om minder bandbreedte te verstoken (is nu echt dramatische slecht), spant AppleTV+ toch echt de bitrate kroon.

Niet alles ervan is 'perfect', maar het is zeer ver van slecht.
en je waarschijnlijk hier een beest van een pc voor nodig hebt
Beest van een Mac bedoel je ;)
Dat is toch ook gewoon een Personal Computer ;)
Anoniem: 159816 @Shebang4 februari 2021 17:52
Die hebben helaas geen RTX3090's in hun assortiment zitten, en al helemaal geen SLI. SLI is in principe dood, maar als je dit soort schermen wil aansturen heb je dat nodig om prestaties te krijgen die voldoende zijn voor VR.

Vraag me af wat voor toepassingen ze hiervoor hebben, want voor zakelijke toepassingen zie ik meer waarde in iets als Hololens.

Edit: toepassingen voor film en tv zijn goed mogelijk hiermee, daar doen ze steeds meer met virtuele sets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 20:31]

SLI is op stervens na dood, enkel de 3090 ondersteund het nog en het resultaat is bedroevend
Antenna gate, iPad retina (3) die flink traag was,
iPad's die krom bogen.

Apple maakt best goede producten, maar niet alles is perfect.
Antenna gate 2.0
Dat de magneten achterop de iPhone pace makers kunnen beïnvloeden is best wel heftig natuurlijk. En dus mag je je telefoon niet in je borstzak houden (voor als je je afvroeg waarom dat een probleem was)
dus op 12 jaar tijd sinds de introductie van de iPhone is dat alles wat je hebt kunnen vinden? Dan hebben ze het fantastisch gedaan.
Ik moet toegeven, als Apple iets maakt, dan werkt het ook ècht goed.
Sorry hoor, maar dit is toch echt niet altijd het geval. Vooral omdat het vaak erg lang duurt voordat ze het zelf (wille) toegeven. Butterfly keyboard?
@gabba25 @Anonymoussaurus

Niet alles is perfect, helaas we leven niet in een perfecte wereld. Ik ken de butterfly keyboard problemen, zelf ook veel last van gehad met vele reparaties. Op zijn minst deden ze nooit moeilijk over de reparaties.

iPhone 6 of AirPods (ik ken dan niet de koptelefoon) heb ik geen problemen mee gehad. Ik vraag me wel echt af hoeveel condens er ontstaat.

@rikkkurd Maar nu hebben we het over SaaS producten, Apple TV is nog relatief nieuw, waar Netflix al jaren ervaring heeft, heeft Apple dat nog niet. Apple Music is daarin tegen prima in gebruik.

Siri, well, gebruiken mensen dit überhaupt? Eerste wat ik doe is Siri uitschakelen, ik ga niet tegen een telefoon praten.

iTunes vond ik eigenlijk in de vroege dagen ook prima werkend, over de jaren heen werd het wel wat 'bloated' maar geen issues.
Ja en toch vraag ik me af wat mensen ermee doen. Ik lees bij elk Apple product veel issues waarbij dan weer totaal geen last van heb, mensen op mij heen ook niet tevens. Wellicht heb ik gewoon geluk dan...
Butterfly keyboard?
Of iPhone 6, of AirPods Max (condens na X aantal min gebruik)
En het opladen van die muis aan de onderkant
Of iPhone 6
Wat is er mis met de smartphone die ik al ruim zes jaar gebruik?
Moet je dan niet eerder kijken naar het achterwerk wat er op gaat zitten? ;-)
Haha, dat dach ik ook totdat ik hem in mijn broekzak (voorzijde ;) ) deed en er een paar uur later al gelijk een dikke vouw in zat. (Nee ik draag geen skinny jeans :+ )
In de winkel keken ze mij eerst ook aan van of ik dit niet bewust gedaan had. Maarja er zat een dure glass screenprotector op dus ik werd al snel geloofd.

Maar de nieuwe heeft het 6 jaar volgehouden zonder te buigen xD

[Reactie gewijzigd door Valinor op 23 juli 2024 20:31]

Qua CPU en geheugen was het inderdaad meer een 5SS, de eerste maanden was hij wat zwak rond de volume buttons en battery life was niet echt fantastisch. Maar random shutdowns daar weet ik niet zo veel van? De 6S was echt de beste uit de reeks IMHO. De 7 vond ik ook maar matig, de 8 was wel goed maar vergeleken bij de X uit het zelfde jaar niet echt spannend.
De beste CPU op dat moment nochtans.
of het echt goed gaat werken ligt aan hoe de controller gaat werken.

"vingerhoedachtig" apparaat klinkt leuk, maar volgens mij kosten handschoenen die 3d gestures tot op vinger niveau met preciezie kunnen detecteren nu al snel meer dan 3000 euro. Ook knap kunstje als je de sensors daarvoor in de headset zelf kan krijgen zonder line of sight problemen te krijgen.
Nou, met de Deep Learning Super Sampling 2.0 (dlss) van onze makkers bij Nvidia denk ik dat je best een eind komt. De RTX 3000 series zijn al super krachtig, dus de 4000 series volgend jaar zijn vast ook weer marginaal verbeterd (op zn minst) t.o.v. de 3000 series. Hopelijk dan ook beter verkrijgbaar :+. Het is een aanname, maar kijkend naar deze verbeteringen is de 2080 (op de meeste vlakken) langzamer dan de 3060ti.
Met zo'n improvement komend jaar, en een dlss 3.0, denk ik dat het nog mee zou kunnen vallen.... Maar dat is optimistisch!
Als het 8k schermen zijn, dan vind ik de prijs eigenlijk wel meevallen. Ik wil niet eens weten wat het kost om 8k schermen te maken die zo klein zijn. (ik wist uberhaupt niet dat dat al mogelijk was).

Ik ben ook wel benieuwd of de GPU die Apple zelf gemaakt heeft voor de Macs dit al kan aansturen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 20:31]

Je bedoeld voor de M1 MacBooks? Zo ver ik het weet kan de Mac mini met m1 2x een 4K scherm aansturen.

Ik denk niet dat dezelfde chip 2x 8k aan kan. Maar wellicht bij de volgende generatie Apple processoren dat dit wel mogelijk wordt.
Ik moet toegeven, als Apple iets maakt, dan werkt het ook ècht goed.
Even in het midden gelaten hoe goed Apple producten in het algemeen nou zijn voor hun prijs... hoe weet jij dat dit product goed werkt? Op dit moment kijk ik vooral naar een tekening en spec sheet :P

Dus ik zou even de eerste reviews afwachten.

Ben ook wel benieuwd of deze 3 keer de prijs van de Valve Index verantwoord. Waarvan ervaringsdeskundigen al zeggen dat het een goede set is (zelf niet getest).

Net als de AirPods MAx, die natuurlijk en een Sony XM1000 1-upje deden. Gewoon.. omdat Apple het kan. Maar voor 2x de prijs?.. Twijfel. Wel een keer een Apple product wat daadwerkelijk goede geluidskwaliteit heet, als ik reviewers moet geloven.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 20:31]

Oftopic :+ Wat ik grappig aan al die reviews vind is hoe erg ze focussen op de iets betere geluidskwaliteit en vervolgens al het andere voor het gemak vergeten.

Stel dat de airpods max eerder dan de sonys waren uitgekomen dan had je dus een review kunnen maken over hoe fantastisch het is dat de sonys opvouwbaar zijn. Een app hebben waar veel in te customizen is. Multi-device support dat goed werkt op alle soorten apparaten, niet alleen de mac. Touch controls die goed werken. Een aan en uit knop heeft. Super lichtgewicht, een goede case erbij,gratis 3.5mm kabel erbij en verder bijna net zo goed klinken als de airpods max.
En dat allemaal voor de helft van de prijs!

[Reactie gewijzigd door Valinor op 23 juli 2024 20:31]

Ja het is eigenlijk vrij weird hoe dat werkt.

Want die eerste Airpods hadden gewooon matig tot brak geluid. En toen werd dit in reviews juist weer helemaal omgebogen naar de andere aspecten. "jaaa maar connecten duurt enkele seconden" en meer van die usability dingen, waar Apple ook wel echt goed in is.

Het blijft ook een kwestie van -> goed lezen wat er wordt gezegd en haal uit reviews wat bij je past.
Voor oordopjes had ik graag het geluid van Sennheiser Momentums gehad, maar die dingen zijn voor mij onvoldoende waterbestendig. Sony's hingen een beetje in het midden, maar ik ben geeindigd bij Jaybird Vista's. Die zie je veel minder vaak in vergelijk naar voren komen, maar voor sportgebruik -> top dingen. En nog steeds goed geluid.
*kuch* - Apple Maps.
Misschien werkt het ook gewoon standalone. Een m1 chip per oog/scherm die samenwerken?
LOL no way.. apple maakt ook zat troep.. Zou ook niet teveel verwachten van dit ding
Zelfs met Quad 3090 ga je hier nog niet eens decent frames me halen :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.