Modulaire Framework-laptop komt voor eind dit jaar naar Europa

Het Amerikaanse bedrijf Framework is begonnen met het aannemen van preorders voor zijn modulaire 13,5"-laptop. Voorlopig kan dat alleen in de Verenigde Staten, maar voor het einde van het jaar moet de laptop ook in Europa te koop zijn.

In de VS beginnen de prijzen voor een volledige configuratie bij 999 dollar en voor 749 dollar is er een doe-het-zelfuitvoering beschikbaar. Bij de goedkopere variant moeten gebruikers zelf geheugen, opslag, wifi-kaart en een besturingssysteem toevoegen. Eind juli worden de eerste exemplaren geleverd.

Volgens Framework komt de massaproductie inmiddels op gang, maar wordt dat bemoeilijkt door de wereldwijde chiptekorten. Het aantal beschikbare laptops zal daardoor beperkt zijn. Aantallen noemt de fabrikant niet. Door de tekorten zijn de preorders beperkt beschikbaar. Bestellingen worden opnieuw opengesteld als er meer laptops beschikbaar zijn.

In de komende weken gaat Framework ook bestellingen mogelijk maken in Canada en 'voor het einde van het jaar' moet dat ook mogelijk worden in Azië en Europa. Europrijzen maakt het bedrijf nog niet bekend.

Framework kondigde zijn modulaire en makkelijk te repareren 13,5"-laptop eind februari aan. Vrijwel alle onderdelen van de laptop zijn te vervangen, waaronder het scherm, de accu, het toetsenbord en het moederbord. Ook maakt Framework modules waarmee gebruikers verschillende poorten op de laptop kunnen wisselen. Er zijn ook modules met extra ssd-opslag.

De Framework-laptop wordt geleverd met Intel Tiger Lake-U-processors, tot 64GB DDR4-geheugen en NVMe-ssd's tot 4TB. Het 13,5"-scherm heeft een resolutie van 2256x1504 pixels, toont honderd procent van de sRGB-kleurruimte en heeft een helderheid van 400cd/m². Boven het scherm zit een 1080p-webcam met schuifjes om de microfoon of camera uit te schakelen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-05-2021 • 11:40

52 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (52)

Wijzig sortering
Eigenlijk is het triest dat dit 'nieuws' is. Idealiter zouden laptops net zo modulair moeten zijn als reguliere PCs. Ik snap uiteraard dat door de form factor het wat complexer is, maar ik naar mijn privé laptop kijk (waar ik pas geleden de koelpasta in moest vervangen na 7 jaar), had ik toch een beetje het gevoel dat het wel mogelijk zou moeten zijn voor het leeuwendeel van de laptops.
Als de fabrikanten nou gewoon afspraken maken over hoe die onderdelen er fysiek uit moeten zien (in oppervlakte en waar de chips komen) dan is daar vast wel wat mee te doen.

Mijn laptop kan qua CPU nog prima mee, alleen de GPUs (in SLI) zijn zwaar verouderd. Ik zou het prima vinden als ik ipv een nieuwe PC/laptop gewoon een modernere GPU er in kan zetten. (al kan dat misschien qua stroomverbruik dan ook weer een dingetje zijn, maar ook daar kan je natuurlijk wel wat mee)

(En ik snap dat het ook een businessmodel is om het niet te doen, want zo worden er iedere 3-5 jaar compleet nieuwe systemen verkocht ipv alleen een GPU)
Het is niet zo dat iedere fabrikant er zo over denkt, hoor. Kijk maar bij Dyson: je kunt nog steeds onderdelen bestellen voor 10 jaar oude stofzuigers van ze. En Dyson is absoluut geen kleine fabrikant (in tegendeel!).
Daar heb je zeker een punt. Ik doelde ook primair op laptopboeren. Philips heeft ook altijd redelijk goed onderdelen verkocht aan consumenten in het verleden. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is natuurlijk (vooral omdat ze effectief de consumentenelektronica aan het afstoten zijn), maar je kon in de beeldbuis-tijd zo'n beetje alle onderdelen bestellen. Je kreeg zelfs het schema erbij op papier. Ik heb ook ooit nieuwe mesjes voor een scheerapparaat besteld. Die werden toch wat minder, terwijl de rest van het ding prima was.)
Je hebt gelijk dat je het vooral over laptops had. Ik wilde alleen een voorbeeld geven om te laten zien dat er ook fabrikanten zijn die anders denken over het leveren van onderdelen voor oudere apparaten aan consumenten. Ofwel: het kán dus wel, dus geen reden voor laptopfabrikanten om dat voorbeeld niet te volgen :)
Tien jaar voor een stofzuiger is niet bepaald lang. Als je er goed mee omgaat gaan ze tussen de 15 en 30 jaar mee. Voor sommige stofzuigers kun je zelfs nieuwe koolborstels bestellen. Tegenwoordige motoren zijn zelfs koolborstelloos.

We moeten ophouden om 10 jaar lang te noemen.
Ik zei niet dat 10 jaar lang was, ik zei dat je voor 10 jaar oude stofzuigers (maar inmiddels ook voor 15 jaar oude zie ik nu!) de onderdelen nieuw kunt kopen bij hun. Lang an sich is dat niet per se, maar probeer maar eens een onderdeel te kopen voor een Samsung S7 bij Samsung zelf. In die zin is 10-15 jaar bij Dyson al een stuk langer.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 mei 2021 11:49]

Hm. Die van mij is 12 jaar en ik kon de slang zelf repareren (doorzagen, plakken etc) omdat zij hem niet meer supporten.
(De stofzuiger doet het nog steeds erg goed).
Misschien ondersteunen ze die stofzuigers anders? Ik doelde eigenlijk vooral op hun draadloze stofzuigers, waar ze zo bekend om zijn.
Ander onderwerp, hoe kwam je erachter dat de koelpasta aan vervanging toe was?
De GPUs werden erg snel erg warm terwijl de fans wel gewoon vrij waren (rond de 75-80 graden, waar ze 'vroeger' rond de 50-60 bleven hangen. Op een gegeven moment gingen ze 'throttlen' en werden ze effectief onbruikbaar om te gamen). Toen ik hem openmaakte zag ik dat de pasta meer een soort stucwerkje was geworden. Sinds ik het vervangen had draaiden ze weer normaal.
Ik ga meteen kijken, bedankt voor de duidelijke uitleg.
Ze hadden bij Tested een hands-on met deze laptop. Aan de video te zien ziet het er allemaal goed uit. Voor de geïnteresseerden:
https://youtu.be/XFrJcjCbCA8
Bij de goedkopere variant moeten gebruikers zelf geheugen, opslag, wifi-kaart en een besturingssysteem toevoegen.

Is dat het doe het zelfpakket? Bovenstaande dicht toch al snel de 250$ verschil?
Als ik snel even kijk, dan kost losse 8GB+256GB+Wifi6, samen ca €110.
Mijn eigen voorkeur OS is gratis, daardoor scheelt het toch aardig wat.
Volgens mij kon je Windows ook wel goedkoop krijgen via een omweg (tweedehands licenties).
Los van de prijs, kan iemand natuurlijk ook voorkeur hebben voor bepaalde onderdelen.
Anoniem: 1532362
@N8w814 mei 2021 13:03
Ik heb nog wel wat SSD's en ram sticks liggen. Handig, kan ik die gewoon inzetten.
Windows 10 kun je ook gewoon prima gebruiken zonder registratie. Je krijgt als ik het goed heb enkel een watermerk rechtsonder op je bureaublad. En na een tijdje kun je achtergrond niet meer veranderen (wel gewoon vanuit een browser een plaatje instellen). Kan het verkeerd onthouden hebben. Laatste keer Windows voor mij had ik de code van een oude defecte win7 laptop ingeklopt, die pakte ie ook gewoon. Denk dat ze er (voor consumenten) niet zo veel om geven in Redmond.
Mooi concept en past in deze tijdsgeest waar we minder verspilling willen.

Ik vraag me wel af hoe lang ze die onderdelen beschikbaar houden, oftewel hoe lang blijft het modulair te repareren?
Ik gebruik veelal thinkpads (ook oudere) omdat die ook zo'n beetje volledig modulair & repareerbaar zijn. Ik heb nog geen problemen met onderdelenlevering gevonden. Het andere stuk van je opmerking (minder verspilling etc.) zie ik wel overal terugkomen, maar nergens toegepast: iedereen wil een ultrabook of een macbook waar repareerbaarheid nul is. Ook bij telefoons roepen we e-waste maar naast de fairphone ken ik geen telefoons die repareerbaar zijn (hell, zelfs de batterij moet je al je best voor doen bij de meeste toestellen). Dus ik ben bang dat deze laptop ook een niche blijft waar we naar kunnen wijzen terwijl we typen op onze dichtgelijmde ultrabook die we iedere 3 jaar vervangen.
Ja, Thinkpads zijn inderdaad volledig af- en op te bouwen, en het is nog wel redelijk goed te doen. En toch zijn ze tweedehands/geveild voor leuke prijzen mee te pakken.
Ik begrijp niet waarom jouw comment als off-topic beschouwd wordt, maar ben het in ieder geval volledig met je eens.
Nuja ergens snap ik wel waarom er een hoop mensen niet goed reageren op zo’n post

Het zit natuurlijk wel een beetje vol met … jamaar jullie gebruiken mijn $randombrand phone niet dus jullie mogen niet klagen.

edit:
Update omdat men het nog niet snapt, ik ben het wel eens met de problemen sie er zijn rond oa right to repair maar het is een beetje zwak om te roepen stem dan met je portemonnee want daarmee gooi je alle andere redenen om Apple te kopen overboord en dát is gewoon niet netjes


Gisteren werd ik min of meer op de vingers getikt door een vegan chick: ik mag geen mening hebben over vlees en waar het vandaan komt, want vlees is hoe dan ook fout

Zulke meningen voelen voor mij toch vaak iets te bekrompen

Alsof je niets mag vinden van dierenwelzijn of milieu impact tenzij je het 100% met zulke mensen eens bent

[Reactie gewijzigd door i-chat op 15 mei 2021 12:35]

Wat nog veel triester is, is het gebrek aan repareerbaarheid van hedendaagse Macbooks. iFixit scores van 1/10 zijn niet vreemd. Om nog maar te zwijgen over iPhones.

Wellicht valt Hackintosh op deze modulaire laptop te draaien.
Nee macOS gaat over naar arm op zijn best zou je de (BSD) licenced kernel naar een chromebook kunnen porten maar anders zit je aan x86 vast
En dat is een aflopend verhaal
Vooralsnog blijft Apple met macOS prima x86-64 ondersteunen, en vooralsnog werkt Hackintosh op Intel en AMD processors. Dat mijn voorkeur niet bij Intel ligt doet dan verder niet terzake.
Dat ligt aan Apple.
Jammer dat je er geen pizza in kan bakken....
Dat zou een uivinding zijn!
Ik zie er niets in. Het idee is leuk, maar zonder breed gedragen standaarden voor de onderlinge connecties tussen modules zodat er een ecosysteem van meerdere leveranciers kan ontstaan word het niets.

En dan is er nog de lange termijn beschikbaarheid van onderdelen. Ik meen dat fairphone ook al niet meer alles levert aan onderdelen, gewoon omdat ze niet meer gemaakt worden.

Ik denk niet dat het probleem de integratie van een laptop is. Het is het feit dat er een heel goedkoop segment is dat in essentie als weggooi product in de markt word gezet. Dat is wat moet verdwijnen.

Mijn "laptops" gebruikt ik na 8 jaar nog. Duur in aanschaf, maar gaan lang mee. Dikke CPU, Dik geheugen. SSD kan gewoon vervangen worden... Zijn ook niet de dunste, maar dat boeit niet.
"SSD kan gewoon vervangen worden"
Dat is juist het punt, zelfs dat kan al op heel veel high-end laptops niet meer tegenwoordig.
Dat is vooral het weggooi consumenten segment. De "professional" modellen van de meeste leveranciers kunnen dat bijna allemaal nog wel. Tenzij je natuurlijk een van die ultralights koopt, die worden zo dun omdat alles geintegreerd en verlijmd is.

Als de consument niet iedere keer alles weer een halve millimeter dunner wilde hebben zouden we dit probleem niet hebben. Koop gewoon alleen laptops met schroeven erin en de fabrikanten passen vanzelf aan.
Zou de batterijduur eronder lijden met die expansion cards die via usb-c verbonden zijn?
Vind ik niet, alle belangrijke onderdelen zijn te verwisselen of upgradebaar. Ik denk dat er genoeg tweakers zijn die thuis nog wel wat geheugen of een SSD hebben liggen, Wi-Fi 6 kaartje erbij kopen en gaan. Volgend jaar voor een paar tientjes een Wi-Fi 6e kaart en we kunnen weer door.
Ben benieuwd of je onderaan de streep nu echt voordeliger of beter uit bent. Daarbij maakt een klein 13,5 scherm met een mega resolutie het ook niet goedkoper. Ik heb nu een 14" 1080X1929 scherm maar zoom al regelmatig in omdat de letters best klein zijn.
Daar hebben we opties voor in windows zoals 150% fontjes en andere HiDPI opties.
Wat heeft dan de hoge resolutie voor zin als je vervolgens alles opblaast?
O jee, ik geloof dat je terug naar school moet voor display techniek. Grotere letters op een hogere resoluties voor hetzelfde oppervlak geven mooier resultaat. Strakkere lijnen minder aliassing, betere curves etc.
Dat snap ik wel. Maar ik geef aan dat met mijn 1080×1920 scherm het scherp genoeg is op 14inch. Waarom zou ik dan een hogere resolutie op een kleiner scherm willen? Dan heb ik liever een goedkoper scherm wat de prijs drukt van deze laptop.
Ok dat snapte ik niet uit je opmerking. Maar ik heb wel hetzelfde gedacht. Helaas werkt de wereld niet zo. Marketing is gebaseerd op hogere en hogere nummers, dat is wat verkoopt. Wat praktisch is voor jou, of goed genoeg heeft er bar weinig mee te maken.
Ik vind een refreshrate van 60hz over het algemeen meer dan genoeg. Maar ondertussen hebben we 120, 144 en 240? dacht ik. En dat laatste word vast ook wel weer overtroefd. Niet omdat het nodig is, maar omdat de markt er om vraagt omdat die denkt dat het nodig is, maakt niet uit dat het compleet onzichtbaar word boven een bepaald punt. En dat geld voor bijna alles in de ICT markt. Sommige mensen zetten zich vast op iets als refreshrates (of iets anders) met een hardnekkigheid en nauwe blik die religie benadert.
An sich een puike prestatie dat Framework het zo modulair weet te maken met zo'n klein formaat èn kleine bezels.

Maar het scherm is toch iets te klein om zonder grotere externe scherm een hele dag erop te werken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee