Framework opent winkel voor onderdelen en upgrades voor modulaire laptop

Framework heeft de Marketplace geopend, een winkel waar eigenaren van een Framework Laptop reparatieonderdelen en upgrades kunnen aanschaffen voor de modulaire laptop. Externe partijen zoals bedrijven en communityleden moeten ook onderdelen kunnen verkopen op Marketplace.

Op de Marketplace kunnen klanten de Framework Laptop zelf kopen, evenals losse onderdelen voor die laptop. Het gaat hierbij om reparatie- of vervangingsonderdelen zoals een scherm voor 179 dollar, een accu voor 59 dollar of een wifikaart voor 18 tot 25 dollar. Nog niet alle onderdelen zijn meteen te koop, maar komen 'binnenkort' beschikbaar.

Gebruikers kunnen bij de winkel echter ook onderdelen kopen om hun laptop te verbeteren of te personaliseren. Klanten kunnen bijvoorbeeld een nieuw mainboard met betere processor aanschaffen. Hierbij kunnen klanten de i5-1135G7, i7-1165G7 of i7-1185G7 kiezen. Deze mainboards kosten 449 tot 1049 dollar. Extra opslag en geheugen is ook te koop, evenals nieuwe toetsenborden met verschillende lay-outs en bezels met verschillende kleuren.

De laptops zijn ook te verbeteren middels de Expansion Cards. Die passen in een van de vier uitbreidingskaartsloten van de laptop. Het gaat om opslagkaarten van 69 tot 149 dollar en Expansion Cards die bijvoorbeeld een USB-C-, DisplayPort- of HDMI-poort toe voegen. Deze kosten 9 dollar voor een extra USB-poort tot 149 dollar voor een 1TB-geheugenkaart.

Framework zegt de komende maanden meer onderdelen naar de marktplaats te willen brengen. Daarnaast moeten externe partijen spullen kunnen verkopen via de marktplaats. Zo heeft het bedrijf het Expansion Card Developer Program, waar mensen zelf producten kunnen ontwikkelen voor het uitbreidingsslot van de laptop. Ook moeten klanten nieuwe, gebruikte en refurbished producten kunnen verkopen via de winkel.

De modulaire laptop met 13,5"-scherm werd eerder dit jaar aangekondigd. De goedkoopste variant is een zelfbouwkit voor 749 dollar. De laptop kan ook geassembleerd worden gekocht, dan kost deze minimaal 999 dollar. Framework gaf eerder aan de laptop dit jaar nog in Europa te willen verkopen. Europrijzen zijn nog niet bekend.

Framework modulaire laptop onderdelen

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-10-2021 • 14:04

99

Submitter: TheVivaldi

Reacties (99)

99
98
59
5
0
24
Wijzig sortering
Linus heeft er ook een video aan besteed, 2 zelfs. Erg enthousiast en is sindsdien ook shareholder in het bedrijf. Ook hierover een mooi video.

https://youtu.be/0rkTgPt3M4k

https://youtu.be/LSxbc1IN9Gg
Externe partijen zoals bedrijven en communityleden moeten ook onderdelen kunnen verkopen op Marketplace.
Dit vind ik misschien nog wel het meest interessante aan dit hele project. De laptop-wereld heeft nooit de modulariteit bereikt van PC's waarin je eigenlijk ieder onderdeel kan vervangen omdat alles via bekende standaarden en aansluitingen werkt. Zelfs onderdelen die op zich vervangbaar zijn, zijn dat in praktijk niet altijd omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met afwijkende afmetingen. Op zich is het begrijpelijk dat een laptop weinig ruimte heeft en dus minder flexibel is in het gebruik van de ruimte. Maar toch zou het voor ons fijner zijn als we niet alleen defecte onderdelen kunnen vervangen maar ook upgraden naar betere onderdelen.
Er zijn wel verschillende laptop-projecten die zo iets geprobeerd hebben maar geen daarvan heeft genoeg momentum om de markt te beinvloeden. Het zijn vooral niche producten gebouwd door kleine bedrijfjes.

Door anderen uit te nodigen om onderdelen te maken voor jouw ecosysteem kun je de investering in het ecosysteem uitspreiden over meer bedrijven. Hopelijk lukt het zo om wel genoeg massa in beweging te krijgen.
Hier is niks modulair aan, het is nog steeds 1 moederbord, bij modulair denk ik aan andere videokaarten dus een laptop met MXM slot.

Andere poortjes erop kun je wel oplossen met een omvormertje/adapter.
Bij een gewone laptop(niet ultrabook) kun je de toetsenbord en behuizing ook wel vervangen.

Ik vind het jammer omdat het een gemiste kans is, deze laptop is alleen interessant voor mensen die regelmatig de boel laten vallen en het zelf willen repareren zonder IT kennis.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:29]

En dat is dan het enige waar je aan denkt? Ik denk dat voor een thin-n-light laptop een videokaart kunnen vervangen niet echt van hoogste prioriteit is. De belangrijke onderdelen die grote kans hebben van stuk gaan kun je vervangen, als het puur om upgraden gaat is het misschien niet ideaal maar ze moeten ergens wel een balans zien te halen tussen een laptop die mensen willen gebruiken en een dekstop verpakken met een accu er aan vast getaped. Daarnaast zijn er ook genoeg details over de moederborden zelf te vinden dat 3e partijen het makkelijker op een componenten niveau kunnen repareren mocht er iets kleins stuk zijn.

Dit staat dan even als tegenstelling op gewoon een macbook waar je SSD NAND chips na ~5 jaar versleten zullen zijn en het letterlijk een nutteloos stuk aluminium is.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 23 juli 2024 14:29]

Er zit trouwens niet eens een losse GPU in deze laptop, het is de geïntegreerde van de CPU.

Had wel mooi geweest als de CPU verwisselbaar was.

Wel apart dat ze bij een los moederbord+cpu ook de heatsink en dergelijke leveren, in principe kun je die hergebruiken bij vervanging, en hij is ook los te koop.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 14:29]

Verwisselbare CPU wordt wel verrekte moeilijk, een desktop-CPU moet je er niet in willen hebben en AFAIK ondersteunt Intel geen mobiele CPUs die op een BGA-naar-LGA adapter zitten. Het is wel technisch mogelijk, maar zonder ondersteuning van Intel kom je als OEM dan ook niet ver.
Ik had vroeger een HP Envy waar je de CPU met een soort schroefje ofzo in de socket vast kon zetten, zou zoiets tegenwoordig niet meer kunnen? https://www.picclickimg.c...-i7-720QM-MOTHERBOARD.jpg
Helaas niet meer. De i7-720QM zat op een PGA-socket, die zijn niet gesoldeerd. Intel levert alleen nog maar mobiele CPUs op een BGA-socket, welke altijd gesoldeerd is.
Het mobo zelf is inderdaad niet modulair, maar de rest van de laptop wel. Het grote verschil met veel andere laptops is ook vooral dat het ontworpen is om makkelijk zelf te vervangen/upgraden te zijn, door alles duidelijk aan te geven en met schroefjes (dus geen lijm oid) vast te zetten.
Wat wil je daar aan upgraden dan ?

Gewone laptops kun je vaak ook makkelijk upgraden (geen ultrabooks) door een andere schijf of ram erin te stoppen, ik heb dat regelmatig gedaan en vrij makkelijk, vroeger zag je vaak een klepje erachter dat zie je minder maar nu kun je alsnog vaak de hele achterkant er zo aftrekken.

Gewone laptops ben ik nog nooit lijm tegengekomen dat waren die ultraplatte dingen.
Deze laptop bied niets meer aan upgrade mogelijkheden dan een gewone laptop, enig verschil is dat je hier kan kiezen voor andere poortjes.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:29]

In tegendeel, als ik het goed heb begrepen wil Framework ook moederborden met nieuwere CPUs gaan verkopen. Die kan je dan gewoon in je bestaande laptop droppen. Als je nu een i5-config hebt, kan je hem ook eventueel later upgraden naar een i7 zonder gelijk een hele nieuwe laptop te kopen.

En in een wereld waarin zelfs RAM nu op het moederbord wordt gesoldeerd door sommige fabrikanten is het helaas ook noemenswaardig dat je het RAM in de Framework wel kan upgraden.
Ja en het moederbord kost vrijwel net zo veel als een compleet nieuwe laptop, moederbord is altijd het duurste onderdeel van een laptop.

Vrijwel nooit kan het uit om een processorupgrade te doen, dit speelt ook bij desktops, een processorupgrade staat vrijwel altijd gelijk aan nieuwe moederbord+geheugen, je moet bewust een trage CPU nemen om die later nog te kunnen upgraden.

Ik ben voornamelijk verbaast dat de videokaart niet los is (MXM slot) want dat is vrijwel het enige pluspunt waardoor het meerwaarde kan hebben.

Ram zit vrijwel altijd alleen gesoldeerd op die extra platte laptops, als je een beetje oplet is het grote gros gewoon upgradebaar, maar ook ram upgrade je vrijwel nooit, dan was de laptop in begin al bagger.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:29]

Hoe zie jij MXM-support voor je wanneer zowel AMD als Nvidia al 4 jaar geen ondersteuning meer bieden voor MXM?
Via PCI-E bijvoorbeeld er zullen vast oplossingen voor zijn, je kan het ook bij gewone laptops met een eGPU via Mpci-e doen alleen het ziet er dan niet uit.

Het naampje modulaire laptop geeft blijkbaar alleen aan dat je voor de aansluitingen kan kiezen, echter in praktijk is de laptop helemaal niet zo modulair, het is niks beters dan de BTO/Clevo laptops.

Handig voor mensen met amper/geen IT kennis die zelf de laptop willen kunnen repareren, kwa upgrade mogelijkheden bied het niks.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:29]

In tegendeel, als ik het goed heb begrepen wil Framework ook moederborden met nieuwere CPUs gaan verkopen.
Niet alleen nieuwere CPU's, maar als het uitkan hebben ze zelfs andere CPU architecturen in de planning staan, zoals ARM en zelfs RISC-V. Alleen dat al maakt de laptop ontzettend toekomstbestendig.
Dat je alle onderdelen los kan kopen en alles ontworpen is op een manier dat het eenvoudig uit elkaar te halen is maakt dit nog veel beter. De meeste laptops die ik door vrienden afgeschreven zie worden hebben vaak wat simpele defecten (zoals een kapotte scharnier en/of een verloren toets van het toetsenbord). Dat soort kleine dingetjes zorgen er al snel voor dat mensen gefrustreerd raken en de hele laptop afschrijven.
Het scherm is ook makkelijk te vervangen en zou je kunnen upgraden (weet niet of er al plannen voor betere schermen zijn). Daarnaast zij de poorten ook modulair. Je kunt zelf kiezen welke poorten je wilt of het later aanpassen.
Een eigenschap van de laptop is overigens dat hij makkelijk te openen is. Zo is de schermrand magnetisch vastgezet. Dus zelfs als onderdelen bij andere laptops ook te vervangen zijn, is het hier gewoon erg makkelijk.
Scherm kun je van een gewone laptop ook vervangen en is niet moeilijk, parts staan gewoon op replacedirect bijvoorbeeld.
Op diezelfde manier is een laptop met MXM slot toch helemaal niet modulair, want daar kan ik helemaal geen 2x HDMI en 1x displayport op steken :?

Het is een laptop die net als een fairphone heel gemakkelijk zelf te herstellen is en aan te passen. Überhaupt een laptop waarvan RAM en SSD niet vastgesoldeerd zijn zijn anno 2021 moeilijk te vinden.
Valt mee hoor dan moet je niet bij de ultrabooks kijken.
Elders in deze thread vraag ik nog voor 13-14" laptopmodellen waarbij RAM én SSD én batterij niet vastgelijmd/gesoldeerd zitten en user replacable zijn. Als er toch zo'n zee op te noemen is, doe maar. Ik wacht wel.

Te zien aan je andere reacties zit je écht te hameren op dat MXM. Er is nauwelijks aanbod (noch vraag?) naar zo'n systeem. Als je toch zo'n peak performance wil in mobiele vorm, koop dan elke twee jaar een verse desktopvervanger.
Framework richt zich met dit model ook niet op de meest veeleisende mobiele video-bewerker of gamer.
Ik noem dit geen modulaire laptop niet anders dan Clevo/BTO bijvoorbeeld met hun barebone modellen(laptop vorm), enige toegevoegde waarde dat je aansluitingen mag veranderen zodat mensen niet met adapters aan het werk hoeven bij aansluitingen tekort.

Ik kan je een hele rits laptops opnoemen welke prima vervangbare onderdelen hebben en ook de 13-14" modellen, als je hier waarde aan hecht moet je opletten wat je koopt.

Nadeel van "modulaire" laptop is lomp, eigenlijk hetzelfde als modellen waar je anders ook alles kan vervangen.

ik denk aan de user case en het enige wat ik kan bedenken is andere aansluitingen en dummy proof zelf onderdelen vervangen, wil je het moederbord upgraden dan is het vrijwel altijd noodzakelijk om ook de CPU+RAM te doen, en dan is het al bijna een compleet nieuwe laptop, dat stukje plastic behuizing vervang je niet maar zou je dat wel willen na bijvoorbeeld 7-10 jaar omdat de behuizing dan wel zo beschadigd is dat je die ook weer nieuw wil hebben/vervangen.

Fairphone bijvoorbeeld was wel degelijk vernieuwend.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:29]

Rare logica. Dus een ultra small form factor desktop is ook niet modulair? Dat heeft ook een moederbord, net als deze, en geen support voor videokaarten. Is een pc pas modulair als het een videokaart kan hebben? Rare arbitraire grens die je daar legt.

Het is gewoon modulair, want het bestaat uit modules. Valt niets te discussiëren hier.
Ben benieuwd hoeveel mensen die het altijd hebben over het right to repair een fairphone en een framework laptop kopen.
Inderdaad ... Het is een nobel project, maar zolang de consument niet de verantwoordelijkheid op zich neemt, hebben dergelijke goed bedoelde ondernemingen geen enkele zin. Zoals altijd zal geld het excuus zijn, dat een ander het wel zal oplossen.
Ik heb al een laptop waar ik nog een jaar of vier/vijf mee plan te doen, maar ik zie dit product vooral als een bewijs dat alle grote bedrijven prima een repareerbaar product kúnnen maken, maar ervoor kiezen om het niet te doen. Als dit bedrijf een beetje vsnd e grond komt, wat ik van harte hoop, kan de EU hier misschien hun repareerbaarheidswetgeving op ze baseren. Het ongekend slechte design van Apple waar je het hele chassis moet vervangen bij een kapot toetsenbord is iets dat we gewoon niet zouden moeten tolereren, helemaal niet in dat prijsbereik.

Ik hoop dat de Frameworklaptop een soort cultding wordt onder de rijke technerds. Op oranje Silicon Valley-reddit was men ook best enthusiast over het apparaat. Als ik het geld zou hebben voor een Macbook, zou ik veel liever het extraatje uitgeven aan dit concept dan aan het appeltje op de achterkant. Aangezien ze nu al voor minstens vijf batches bestellingen hebben, denk ik niet dat hun verkopen een probleem zullen zijn op de korte termijn.

Deze hele laptop zou in een goede wereld eigenlijk moeten floppen omdat hun selling feature (repareerbaarheid) iets is dat alle fabrikanten zouden moeten aanbieden. Die USB-dongels zijn een leuke toevoeging, net als het magnetisch aangebrachte scherm, maar daar houdt het ook wel op qua speciale dingen, eigenlijk.
Er is niets nobels nodig. Dit is een niche product waar menig Tweaker van gaat watertanden. Het is verder prima geprijsd voor een mooi hobby project.
Ik heb een Fairphone gekocht, al is dat misschien off-topic t.a.v. jouw vraag, want ik heb het niet altijd over right-to-repair: ik laat het vooral aan Fairphone zelf over om repareerbaarheid te promoten. Ik ben zelf ook niet zo'n prediker, ik vind het veel makkelijker zelf mijn gedrag te veranderen dan te gaan prediken (want hoe pak je dat aan, een ander overtuigen? Ik ben er veel te blue voor).

Ik ben dan ook redelijk enthousiast over het idee van een modulaire laptop, waarbij de tempering van mijn enthousiasme komt, doordat ik mij afvraag hoe het met de productie zit: is er ook aandacht voor de arbeids- omstandigheden in de aanvoerketen en de milieu-effecten van de productie van de onderdelen? Pas dan is het echt een goede poging tot een faire en duurzame laptop.

Maar waar mijn Fairphone 2 van 529 euro al een enorme investering was, gaat deze modulaire laptop zelfs in zijn goedkoopste variant mijn draagkracht voortkomend uit de WAJong helaas te boven, dus ik zal hem niet kopen (en om Fairphone te parafraseren: 'de meest duurzame laptop is degene die je meest hebt' (want álle nieuwkoop gaat met nieuwe impact gepaard).

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 23 juli 2024 14:29]

Ik bedoel ook niet dat zij de enige zijn die deze laptop zouden moeten kopen. Ik heb recent een bijna 11 jaar oude MacBook Pro de HDD vervangen door een SSD en vind dat wel zo prettig dat dit gaat. Hij is nu weer snel en kan weer een tijd mee, bij mijzelf of bij iemand anders. Vind het erg prettig als apparaten gewoon blijven werken. Mijn oude iPhone 6s wordt nog steeds gebruikt door mijn zus.
Ik ben zeker van plan om binnenkort eens een Fairphone te kopen. Mijn huidige telefoon loopt tegen het einde van zijn leven aan (S7, dus ook al 5 jaar oud), en ik vind dit soort dingen best belangrijk. Als ik een keer een nieuwe laptop nodig ga hebben zal Framework zeker bovenaan de lijst staan.
Ik ga een fairphone kopen en zou ook deze laptop willen, maar een 13" laptop is me echt te klein...
Als groot voorstander van RTR: De enige redenen dat ik beiden niet heb is dat ik mijn huidige smartphone als cadeau heb ontvangen en deze nog verder prima is. Mijn laptop gaat ook nog een hele tijd mee.

Maar zodra mijn laptop of smartphone aan vervanging toe zijn (en Framework hier beschikbaar is) staan beide merken bij mij helemaal bovenin het lijstje van potentiële vervangers. Dit soort bedrijven steun ik graag en zie ik ook graag succesvol zijn. Niet alleen in de hoop dat deze bedrijven kunnen blijven bestaan, maar ook in de hoop dat het een verdere trend start onder andere fabrikanten en dat repareerbaarheid wat serieuzer wordt genomen door het grote publiek.

Ik vind het best wel absurd hoe we momenteel in een wegwerp/consumptie maatschappij leven waarin bijna niemand meer zijn spullen repareert (of daar überhaupt de mogelijkheid toe heeft), terwijl we ons allemaal wel zo veel bezig houden met het milieu. Ik geloof dat verbeterde repareerbaarheid niet alleen heel belangrijk is voor consumentenrechten, maar ook zeker voor het milieu.

Ik vraag me inderdaad ook af hoe populair deze producten gaan worden. Ik zie veel enthausiastme op het internet voor beiden, vooral de Framework laptop. Maar dat kan natuurlijk ook mijn eigen niche bubbel zijn. Ook zie ik Right to Repair steeds meer populariteit winnen onder het grotere publiek. Waar ik een paar jaar geleden het onderwerp nooit in de grotere media voorbij zag komen en moeite had met mensen om mij heen (a.k.a. de gemiddelde consument) te overtuigen hoe belangrijk ik het het onderwerp vindt, zie ik nu steeds meer van hen er daadwerkelijk interesse in tonen en RTR verdedigen.
Grappig initiatief, gaat in elk geval super scoren qua repareerbaarheid ;)

Wel echt een ding voor wie kunnen repareren heel belangrijk vindt denk ik, de prijzen zijn niet heel scherp (ook niet voor de onderdelen).

Leuk dat je een moederbord kunt bestellen, maar met deze prijzen is een laptop gewoon economisch Total-loss ook al is er een onderdeel te koop.
Ik vind de laptop zelf best scherp geprijsd eigenlijk, een redelijk dunne en lichte ultrabook met mooi 3:2-scherm voor 749 dollar (als je hem zelf in elkaar schroeft).

De moederborden zijn los wel aardig aan de prijs inderdaad.
Het wordt interessanter als je alleen een upgrade wil en je huidige moederbord duidelijk gemarkeerd als tweedehands via dezelfde marktplaats kan verkopen als vervanging of upgrade. Dan wordt het ook nog eens circulair en concurrerend.
Inderdaad. Ik vind het ook weer heel typisch in de reacties hier. Normaal regent het hier reacties over de wegwerpmaatschappij en zo, en nu is er een bedrijf dat voor een relatief redelijke prijs een circulaire laptop creeërt die je niet in een keer hoeft weg te gooien, is er alleen maar geklaag. :?
Als je tijd niets waard is (of als je het gewoon leuk vindt) is die prijs wel ok voor het goedkoopste model, maar ook niet spectaculair laag.
De tijd die nodig is om je RAM/SSD enzo toe te voegen is inderdaad een goed punt.

Verder zou ik zeggen dat 749 dollar vrij concurrerend is met de HP's en Acers van deze wereld als je kijkt naar wat er geboden wordt. Het feit dat je zelf de poorten kan herindelen of veranderen is toch wel van enige meerwaarde, al zal het per persoon verschillen hoe belangrijk dat is. Plus natuurlijk de wetenschap dat deze laptop 'right to repair' en consumentvriendelijker is dan de meeste andere opties.
749$ is volgens mij zonder geheugen, wifi kaart, opslag, OS. Komt dus nog zeker 150$ bij voor alle onderdelen. Veel mensen hebben wel waarschijnlijk thuis al een oude laptop waar ze dat allemaal uit kunnen slopen.
Je hebt gelijk, dat is inderdaad met 'bring your own' bij RAM/SSD/Wifi. Dus er komt nog wel wat bij. De goedkoopste opties (zonder OS) zijn 936 dollar in totaal in hun configurator.
Vergeet niet dat je bij die prijs ook nog de BTW mag optellen voor je de prijs goed kunt vergelijken met de Nederlandse.

Voor een klein bedrijf met weinig orders zijn ze relatief goedkoop, maar in vergelijking met de grote merken is het nou niet echt geweldig. Ik zie in de pricewatch voor die minimumspecs drie goedkopere laptops staan (€799-€947), waarvan er eentje kan worden omgevouwen tot een tablet. Wat framework wel als voordeel in deze prijsrange heeft is een behoorlijk goed scherm, want de concurrentie zit meestal nog op 1920x1200 of 1920x1080. Daarom zijn ook alleen die vier laptops over als je in de pricewatch filtert.

Goedkoop is het apparaat niet, maar dat is ook niet het hoofddoel van de Framework Laptop. Hij is niet onnodig duur en is goed onderhoudbaar, dat is alles wat hij zou moeten zijn.
Mwoh, als de goedkoopste voor 500 euro te vervangen is.. stel dat ze met compatibele upgrades komen in de toekomst is 500-600 euro voor een tegen dan leuke intel alder lake een heel goede upgrade.

Een laptopshell, toetsenbord en scherm gaan heel lang mee. De batterij verslijt en kan vervangen worden. Het huidige systeem ondersteunt al 64GB RAM en de SSD kan je helemaal zelf kiezen.

Met zo'n opzet kan zo'n laptop zeker ergens tussen de 5 a 10 jaar mee.
Ja ALS ze daarmee komen.

Maar dat is nogal een grote ALS…het is maar de vraag of ze het kunnen verantwoorden om een nieuw moederbord enz voor een nieuw platform te ontwikkelen dat helemaal compatible is met al hun andere onderdelen.

Ik ben voor repareerbaarheid van laptops hoor (of in elk geval zelf de ssd, accu en geheugen kunnen vervangen) maar of dit nu een goede koop is betwijfel ik.

Kan je misschien beter nu ineens een iets duurdere laptop kopen waarbij je een aantal onderdelen kunt vervangen dan voor dit concept gaan.
Welke duurdere 13" laptop ken je nog waarbij al die dingen vervangen kunnen worden?

Als ik ifixit mag geloven is het beperkt tot een aantal HP modellen die volgens mij niet eens (allemaal) 13" zijn. Zij testen natuurlijk ook niet alles... maar serieus, welke laptops ken je dan die daaraan voldoen?

Alles Surface is een no-go. Razer blades, nope. Macbooks al 10 jaar niet meer. Sommige thinkpads misschien. En dan een enkele HP. Vooral zakelijk gericht.

Op het moment lijkt Framework de beste kans. Als er al een thinkpad is waarbij de onderdelen bereikbaar zijn, is het nog maar de vraag of de stukken verkrijgbaar zijn danwel hoe (de)monteerbaar.
Als iedereen er zo over denkt, dan komt het concept natuurlijk nooit van de grond. En gezien de wegwerpmaatschappij en zo, waar hier normaal altijd over geklaagd wordt, is het juist wél belangrijk dat din concept van de grond komt.
Er was laatst een onderdeel in de processor van mijn laptop stuk. Toen was er dus helemaal geen manier om iets te repareren, behalve een moederbord van AliExpress kopen en hopen dat het werkt. Dus dat was duur + geen officiële verkoper + misschien werkt het niet.

Bij een Framework laptop heb je alleen de economische keuze, het product is technisch goed en de bron is betrouwbaar. Dan is 500 euro voor een nieuw moederbord is nog bijna altijd goedkoper dan een nieuwe laptop.
Zo werkt het natuurlijk niet. Was je laptop op t moment dat ie stuk ging nog 500 euro waard?

Ja? ok mooi vervangen dat moederbord.

Nee? Economisch total loss ook al is een nieuwe laptop duurder dan 500 euro.

Tegen de tijd dat je laptop buiten de garantie zo kapot is dat je een nieuw moederbord moet kopen zal hij bijna nooit meer zoveel waard zijn dat het te verantwoorden is om een nieuw moederbord te kopen (helemaal als je je tijd ook een prijs geeft).

Dan kan je dus uit oogpunt van duurzaamheid toch voor repareren kiezen (scheelt immers weer een behuizing, scherm enz) en dat is prijzenswaardig, maar een economische keuze is het waarschijnlijk niet.
Als je gaat kijken naar de economische waarde op basis van de gangbare afschrijvingstermijnen heb je gelijk. Je kan er ook anders naar kijken. Het grootste deel van de laptop functioneert nog prima en kan (zonder ongelukken) gemakkelijk nog een heel laptop-leven mee. Met het vervangen van een moederboard repareer of upgrade je je laptop tot een toestel dat technisch nagenoeg gelijk is aan een nieuw exemplaar. Ik neem overigens aan dat in de loop van de tijd meer moederborden met modernere processoren worden toegevoegd.
Je veroorzaakt door het vervangen van alleen het moederboard minder afval en het is ook nog vriendelijk voor de portemonnee. Met de verschillende IO modules kunnen nieuwe aansluitingen ook weer een weg vinden naar je bestaande laptop.

Van mijn desktop vervang ik ook al jaren alleen de onderdelen die kapot zijn gegaan. Eens in de zoveel tijd is er een nieuw moederboard nodig omdat de nieuwe processor een ander voetje heeft en er een ander type geheugen nodig is. Dat is dan een grote en dure upgrade, maar ik heb zo wel altijd een goede, moderne computer tegen lagere kosten (en minder afval) dan elke vier jaar een nieuw systeem kopen. Volgens de afschrijvingsregels die de bedrijven volgen is mijn PC nu misschien € 150,- waard, maar de specs komen wel overeen met een systeem wat nu voor bijnahet tienvoudige in de winkel staat.
Daarnaast gaat de doorsnee laptop tegenwoordig al heel lang mee. Desktop ook overigens. Neem een 12 jaar oude dualcore, voorzie het ding van 4 of 8GB RAM en een SSD en afgezien van misschien 1080p (of hogere resolutie) webvideo's kan ie echt wel mee voor het gros van de gebruikers.

Als je nú een laptop koopt, ben ik dan ook vrij zeker dat die in 2030 nog lekker documentjes verwerkt, video's afspeelt en het gros van het internetwerk aan kan.

Als in de tussentijd het ding dan eens van een tafel valt en daarom een nieuw scherm nodig heeft, is er echt geen nood om 1200 euro aan een volledige nieuwe laptop te geven.
Wat jij beschrijft is eigenlijk gelijk aan het upgraden van een oude computer. Met extra geheugen en een SSD kan die inderdaad langer mee. Nieuwe modellen zijn echter steeds moeilijker te upgraden. Daarom is het initiatief van Framework toe te juichen. Ook voor een zeven jaar oude laptop die nog prima voldoet is het geen gek idee om er een nieuw scherm van € 300 euro in te stoppen. Als de laptop daarna nog vijf jaar bruikbaar is ben je toch voordeliger uit en bespaar je onnodige e-waste.
We zijn het eens ;) Ik duid enkel je reeds goed verhaal met meer context. Er zijn reeds genoeg laptops die al lang genoeg mee gaan. Deel daarvan wordt in z'n geheel vervangen wegens een klein stukje dat verslijt. Voor veel recente laptops houdt het op dat punt op. Framework verandert dat.
Als je maar 500 euro te besteden heb is dat de beste optie, ook al is een hele nieuwe laptop maar iets duurder.

Ook had ik graag mijn werk voortgezet op die laptop door alleen het mobo te vervangen. Een nieuwe uitzoeken, bestellen, op levering wachten en instellen kost je dagen of weken.
Ik neem aan dat tegen die tijd de prijzen van deze moederborden ook een stuk gezakt zijn. Daarnaast maakt framework ook de bouwtekeningen van het moederbord beschikbaar aan winkels die ze willen repareren. Daardoor heb je best kans dat die het voor de helft van het geld kunnen oplossen.
De prijzen van moederborden zullen niet snel zakken, de productielijn zal op een gegeven moment stoppen zodat nieuwere moederborden verkocht kunnen worden. Als de prijs daalt, is het omdat de fabrikant van hun voorraad af wil, maar als de laptop met zakelijke contracten komt, kan dat vaak nog lang duren (en kun je je window missen waardoor het spul helemaal niet meer verkrijgbaar is).

In mijn ervaring worden onderdelen alleen maar goedkoper als je ze kan vervangen met onderdelen van de concurrent, en met laptops is dat gewoon onmogelijk.
jawel een gewone laptop kan je de processor ook wel vervangen echter is het vaak heel lastig om een bijbehorende processor te vinden.

Hoe wist je trouwens dat de processor stuk was want dat is echt heel zeldzaam, vaak is het moederbord door slechte contactpunten of verkeerde voltages geeft.
Ik heb de laptop naar een reparateur gebracht en die kwam tot de conclusie dat er een klokkristal stuk was op de PCH, die naast de processor op de SOC zit. Geen idee of het klopte, want dat is idd moeilijk te checken. De laptop was morsdood, dus ik kon geen software checks meer draaien.
Kortom het was dus deze keer ook weer het moederbord.
Het is moederbord inclusief CPU en koeling in het formaat dat in je laptop past. Dat is nou eenmaal duur. Het is de helft van de prijs van een nieuwe laptop en ook de helft van de laptop in spullen.

Verder kan je alle versleten onderdelen vervangen dus is het een goedkope optie om een kapotte laptop nieuw leven in te blazen.
Best een leuk ding maar vind de connectiviteit wat karig, er zouden eigenlijk net wat meer modules in moeten kunnen en 1 module mag wel 2 usb poorten hebben ipv slechts 1.

Mis ook een RJ45 optie.

Je bent nu al een hoop slots kwijt aan de standaard zaken die je sowieso nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 14:29]

Eens, aangezien je USB-C sowieso nodig hebt om de laptop te kunnen opladen had ik een niet-modulaire USB-C zelf wel een goed idee gevonden.

Ze hebben overigens aangekaart dat tweemaal USB-C op één kaartje wel past, maar niet in combinatie met alle controllers om ze beide volledig functioneel te maken. Maar daar wordt nog wel aan gewerkt, volgens mij.
De reden dat ze geen niet-modulaire poort hebben is zodat als je USB-C poort stuk gaat het makkelijk te vervangen is. Verder ben ik er wel mee eens dat 4 poorten echt weinig is
Oké, daar valt wat voor te zeggen. Het is alleen jammer dat de USB-C-poort die je (praktisch) altijd nodig hebt zoveel ruimte inneemt. Ook op fatsoenlijk repareerbare manier moet het wel te doen zijn om een compacte(re) poort die zonder expansion card toe te voegen, lijkt me.

Desondanks is het een indrukwekkend product, vooral voor een eerste generatie.
Door de module te gebruiken gaat de poort op het bord niet snel kapot.
Nu kun je kiezen aan welke kant je de kabel wilt hebben.
neem is een kijkje op hun forum.
Hier zijn ze allemaal al mee bezig.
Mischien kun je een kijkje nemen op hun forum, Daar is veel communicatie en getest over/met dit soort dingen.
En zelfs een poll over welke modules je het liefst zou willen zien
Ligt er maar net aan wat je standaard nodig hebt.
Ik gebruik 2 usbpoorten voor opladen en muis/tobo.

Dus voor mij meer dan genoeg.
Alles is hot-swappable,en die modules zijn superklein
Dus je kunt ook best een paar van de minder vaak nodige poorten (sd card etc.) los in je tas gooien, just in case.
Best een leuk ding maar vind de connectiviteit wat karig, er zouden eigenlijk net wat meer modules in moeten kunnen en 1 module mag wel 2 usb poorten hebben ipv slechts 1.

Mis ook een RJ45 optie.

Je bent nu al een hoop slots kwijt aan de standaard zaken die je sowieso nodig hebt.
op Twitter gesproken met ze er komt wel een RJ45 aan. al kan de cominny het zelf ook aanvliegen
Ze werken aan een Thunderbolt certificaat. Om meer poorten enz te kunnen toevoegen.
Dat zijn pittige prijzen voor die moederborden. Zeker gezien de aangeraden prijs voor die duurste CPU maar $426 is. Dan betaal je dus ruim $600 voor het moederbord.
Er zitten natuurlijk nog wel meer dure chips op zo'n printplaat en er moet ook nog wat gesoldeerd en getest worden. Daarnaast is het nog een vrij kleinschalig merk qua verkopen dus daar zal je ook voor betalen.
Correct, en ik betwijfel dat de winst die erop gemaakt wordt zo hoog is. Uit losse onderdelen samenstellen en die op voorraad hebben brengt extra kosten met zich mee. Zaken massaal in China laten produceren en ze samenplakken is nu eenmaal goedkoper.
Alle andere onderdelen lijken heel redelijk geprijsd. De list price voor de CPU van het goedkoopste moederbord is maar ~120USD lager en daar is de meerprijs van het bord zo'n ~140USD, dus misschien is dat waar ze doelbewust een deel van hun marge halen.

Het is wel een custom stuk natuurlijk dat het hele concept samenbrengt.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 23 juli 2024 14:29]

On the other hand. De goedkoopste van 449 dollar met een i5 1135g7 betaal je maar 140 dollar voor het moederbord want daarvan is de recommended customer price 309 dollar
Het is ook nog inclusief de koeling. Aangezien het een geavanceerd pakket is en niet gewoon een moederbord dat in een grote kast gaat is deze prijs helemaal niet vreemd.
Viel mij ook op/tegen.

Aan de andere kant, als dit systeem blijft bestaan.
Kun je dus nu een laptop met "middel matige" specs kopen (ik heb op mijn laptop echt geen noodzaak voor een top of the line cpu.) En over een paar jaar alleen het mobo vervangen, ipv alles tegelijk.
Dan is het nog enigzins economisch.

Maar dit is een nice partij, en zal nooit echt de Bang For the Buck leveren.
Maar voor mensen die zich ergeren aan het gebrek aan duurzaamheid of repareerbaarheid bij een laptop is dit een uitkomst.

Menig laptop naar de schroothoop zien gaan alleen omdat het tobo/accu scherm kapot was, en dat een nieuwe goedkoper was dan laten repareren. Dat is een berg E-Waste die je eigenlijk niet meer wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 23 juli 2024 14:29]

Een moederbord is meer dan alleen een CPU, dat realiseer je je ?

edit: disregard, te snel gelezen.

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 23 juli 2024 14:29]

Linus Sebastian moet ergens zijn geld op terug gaan verdienen :P
Xenophoben heeft het over de Linus van 'Linus Tech Tips' (die in dit bedrijf heeft geïnvesteerd) en niet Linus Torvalds.
O ja, de X was een typfout, bedoelde ook Linus Tech Tips :P maar ok, geinvesteerd dus. Thanks!

edit: Zelfs als ik nu LinuS probeer te tikken, tik ik automatisch de X. Terwijl ik een Windows man ben 8)7

[Reactie gewijzigd door spokje op 23 juli 2024 14:29]

Om precies te zijn heeft Linus Sebastian op persoonlijke titel, en dus niet via zijn Linus Media Group bedrijf, $224.998,37 USD geïnvesteerd in Framework Computer Inc. en is daarmee aandeelhouder van het bedrijf. Dit heeft hij gedaan omdat hij 100% gelooft in de gedachte achter het bedrijf en het product.

Hij doet het hoe en waarom volledig uit de doeken, inclusief een kleine "start a physical products business 101", in een recente video.
Linus is een stakeholder van het bedrijf.
Linus van linus techtips. Die heeft geinversteerd in dit bedrijf
$224.998,37 om precies te zijn, weet niet of dat USD of CAD is.
Tenzij je apple of een MS surface koopt zijn bijna alle laptops "modulair" lijkt me toch? Enige wat je hier extra kan vervangen zijn de externe IO poorten, maar laat dat nu net hetgene zijn wat je het minst waarschijnlijk moet upgraden binnen afzienbare tijd.
Dat kan vies tegenvallen; zelfs lenovo thinkpads, die bekend stonden om hun modulairiteit, willen tegenwoordig wel eens onderdelen als ram en ssd vastsolderen.
Ik wil gerust geloven dat lenovo van die extra slanke modellen heeft waarbij minder vervangbare componenten zijn, maar de volledig onderhoudbare laptops bestaan ook gewoon nog altijd. Als dat een belangrijke eigenschap is voor de aankoop van een laptop heeft die keuze altijd bestaan.
Dat klopt niet, veel recente modellen in de T en E serie hebben al één van de twee memory slots vastgesoldeerd, alsmede de enkele slot in de x280 en opvolgers.

Dit zijn series die klassiek vervangbare geheugenmodules hadden, en nog steeds meer dan dik genoeg zijn om die te kunnen behouden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 23 juli 2024 14:29]

De T-serie is niet echt ultraslank, maar alles zit vastgesoldeerd.
Zelfs al waren ze dat, er zijn verder geen die daadwerkelijk vervangend basisonderdelen los verkopen en een dergelijk niveau van ondersteuning biedt op zelfreparatie / upgraden.
geheugenmodules, m.2 modules, harde schijven, cpu's? Tuurlijk wel. Nog laptops gerepareerd, koop je zo in iedere pc groothandel.
Losse CPU's zijn vaak lastig te krijgen, maar in mijn ervaring zijn vooral bewegende onderdelen en accu's als eerste aan vervanging toe. Zoals scharnieren die kapot zijn, een accu die het niet lang meer volhoud of toetsen/keycaps die volledig missen.

In die gevallen zie ik mensen vaak al een nieuwe laptop kopen en is repareren ook nauwelijks een optie. Zo zijn onderdelen vaak niet of nauwelijks te vinden en als je ze al vindt is het nog een gok of het compatible is en of de kwaliteit naar verwachting is. Ondertussen is vaak het scherm, de behuizing, het moederbord, de CPU en opslag nog helemaal prima.

Als je officiële onderdelen eenvoudig kan vinden en voor een redelijke prijs kan kopen (met de zekerheid dat het compatible is en dezelfde kwaliteit heeft als het origineel), lijkt mij dat nogal een verschil met een normale laptop waar een ander geheugenstickje en SSD in geprikt kan worden.
Voor onze Asus laptops kan ik toch echt heel veel reserve onderdelen kopen, op bijvoorbeeld 'accessories-asus.com'. Geen idee hoe dat zit bij leveranciers als HP/Dell/Lenovo.
Zie tussen keyboards 'Belgian' staan. Verkoop in Europa zal dus ook niet meer lang op zich laten wachten :D
Ze hebben als het goed is gezegd dat ze voor eind dit jaar ook naar Europa willen zenden dus hopen dat dat nog lukt :)
Zelf mis ik wel een beetje een losse mic in en line-out. Ik weet dat ze een combojack hebben. Echter heb ik daar weinig plezier van. Een combojack en een mic-in waren wel fijn geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.