Framework maakt reserveringen voor modulaire laptops mogelijk in Nederland

De modulaire 13,5"-laptops van Framework kunnen nu ook gereserveerd worden in Nederland, Ierland en Oostenrijk. Wanneer de producten van het Amerikaanse bedrijf in de rest van de Benelux beschikbaar zullen zijn, is niet duidelijk.

In december begon Framework met de verkoop van de laptops in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Daarvoor was het bedrijf alleen in de VS en Canada actief.

Op de site van Framework is te zien dat de prijzen en de beschikbare modellen in Nederland hetzelfde zijn als in Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf biedt drie vooraf samengestelde varianten aan, beginnend bij 1149 euro. Duurdere modellen worden met een betere processor uitgerust en hebben meer geheugen en opslagruimte. Gebruikers kunnen ook een doe-het-zelfuitvoering samenstellen die ten minste 899 euro kost. Alle varianten hebben een 13,5"-scherm met een resolutie van 2256x1504 pixels.

De levering van de laptops in Nederland vindt plaats in maart. Om een preorder te plaatsen, moeten klanten een vooruitbetaling doen van 100 euro. Dit bedrag is volledig terug te krijgen wanneer een preorder wordt opgezegd.

Framework laptop

Door Loïs Franx

Redacteur

22-02-2022 • 19:52

96

Reacties (96)

96
96
51
7
0
29
Wijzig sortering
Dus eigenlijk zoals Apple met USB-C dongels, maar dan verzonken in de behuizing?

Scheelt wel dat je hem zonder Windows kan kopen, dan is die €145,- goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 22 juli 2024 23:07]

Precies niet zoals Apple, je kan zelf kiezen wat voor poorten je wilt hebben op je laptop. Daarnaast kan je makkelijk onderdelen vervangen wat bij Apple vrijwel onmogelijk is.
Je kan bij Apple ook zelf aansluitingen kiezen middels dongels.

Maar bij deze laptop zitten de dongels verzonken in de behuizing?

Vervangen van onderdelen zijn ze bij Apple ook niet zo'n fan van, maar het toetsenbord van deze unit ziet er ook niet heel vervangbaar uit?
Mensen hebben geen probleem met dongles omdat ze USB C als interface gebruiken. Ze hebben er problemen mee omdat je ze apart moet meezeulen en het gewoon een heel gedoe is.

Deze modules communiceren inderdaad over die USB C poort, maar klikken verder ook gewoon vast in het chassis waardoor het in de praktijk een ingebouwde poort wordt. Niets dat je kan vergeten, je moet niet graven in een zak, en je gaat veel minder snel last krijgen van slecht contact.

Het toffe aan die modulaire poorten is dat je zelf kan kiezen welke poorten je wil. Geen SD kaart lezer nodig? Ok, moet je die ook niet kopen. Toch nog HDMI nodig, dan bestel je die gewoon mee. Bedenk je je? Dan bestel je gewoon bij. Dat is het toffe aan deze laptops: ze zetten je zo min mogelijk vast in je keuzes. De meeste dingen kan je later nog veranderen, en bijgevolg dus ook makkelijk repareren. Dat is toch echt wel loodrecht op de filosofie van Apple.
Of het makkelijk te repareren valt weten we pas over 5+ jaar als de eerste exemplaren reparatie nodig hebben, we weten of Framework dan nog bestaat en/of er genoeg van die laptops verkocht zijn dat er een pool reserveonderdelen is.
Daarnaast mag je hopen dat Microsoft niet weer een TPM 2 uithaalt waardoor je nog een gesupport OS kan draaien; dat kan je natuurlijk ondervangen door op een Linux distributie over te gaan, maar is niet voor iedereen een optie...
Dat vind ik zo'n vreemde argumenten. Ja, sure. Als ze failliet gaan, dan kunnen ze hun beloftes niet nakomen. Maar zelfs dan zijn er nog opties. Je kan altijd onderdelen gaan plukken uit afgedankte laptops. De interne onderdelen hebben ook gewoon veel standaard aansluiting voor RAM, SSD, bluetooth/wifi, etc.
Verder heb je ook veel aan reparatie binnen de 5 jaar. Ongelukken gebeuren. Dat is eigenlijk de voornaamste reden waarom ik een Framework zou kopen. Niet om er zeker van te zijn dat die na 5 jaar kan blijven gaan (wat natuurlijk wel mooi meegenomen is), maar vooral om te garanderen dat in die eerste 5 jaar alles gewoon in orde blijft, zelfs als ik eens een domme move maak.

En dat van Microsoft: datzelfde probleem heb je met elke laptop en zelfs desktop. Het is de eerste keer in een heel lange tijd dat Microsoft zo'n harde breuk in compatibiliteit heeft gemaakt, dus hopelijk gebeurt dat niet rap opnieuw. Ik hoop ook dat Microsoft de volgende keer hun plannen vroeger deelt met fabrikanten zodat meer hardware compatibel is tegen dat de change komt.

Kijk, wil je hardware die zeker gewoon k*t is om te repareren moest er ooit iets misgaan, dan koop je gewoon een ander merk. Veel plezier met de MacBook als je ooit een rotte DRAM chip hebt, of een SSD die op het einde van zijn Latijn zit. Het zijn fantastische machines, maar de curve van hoe "gezond" ze zijn kan alleen maar dalen. Wil je een laptop waarbij je misschien nog de mogelijkheid hebt om zaken aan te repareren moest er iets mis gaan, dan is Framework een goede optie. 100% garantie geven gaat niet, maar dat is onrealistisch om te verwachten. Het gaat hier om een heel goede uitvoering van een heel goede intentie. Veel meer kan je niet verwachten. Ik hoop dat ze genoeg verkopen om hun beloftes nog lang na te kunnen komen.
Nu noem je wel lastig te repareren Macbooks als alternatief, maar ik denk persoonlijk dat ik eerder een Dell/Lenovo profi serie zou nemen als ik makkelijk onderdelen zou willen uitwisselen dan een Framework. Op dit moment.
Daarnaast zijn er zat laptops die de 10 jaar halen. Zelfs Macbooks ;). Maar niemand die met een 10 jaar oude laptop wil werken...
Hmm, Ik ben anders uiterst tevreden met mijn Macbook pro 2012 met linux.
Vrijwel geen enkele fabrikant produceert 5 jaar lang reserve onderdelen. Als je na 5 jaar een onderdeel moet vervangen ben je of aangewezen op een reservevoorraad, of op kopien geproduceerd door anderen. Of Framework dan nog bestaat is dus niet zo heel erg belangrijk.
Dus dan moet je alsnog de losse stukken meenemen voor als je je bedenkt. En dan kom je weer uit op een dongle, waar meerdere aansluitingen op zitten.
Ik stel voor dat je even de website bekijkt. Deze laptop is ontworpen om makkelijk onderdelen te kunnen vervangen.
Ik zie een laptop als een package waarbij dit soort opties juist de prijs alleen maar verhogen. Daarnaast zijn alleen de onderdelen modulair die bij de meeste laptops ook vervangbaar zijn.

Misschien dat dit voor sommige mensen interessant lijkt, maar voor deze specs betaal je gewoon extra ivm de concurrentie.
Het is echt meer dan die modulaire onderdelen hoor. De hele laptop is eenvoudig uit elkaar te halen en te repareren, met een simpele schroevendraaier. Intern is elk onderdeel duidelijk gemarkeerd, tot aan kleurcoderingen voor verschillende lengtes van schroefjes. Framework geeft duidelijke reparatiehandleidingen, verkoopt reserve-onderdelen en levert met elke laptop zelfs extra schroefjes mee, voor als je er een verliest tijdens een reparatie.
Specs zijn voor 90% van de bevolking niet zo interessant. Veel belangrijker is: bouwkwaliteit, toetsenbord, touchpad, goede accuduur, fans die niet snel aangaan en niet veel geluid maken, gewicht, draagbaarheid. Dat zit bij deze laptop allemaal dik in orde, er is geen vergelijkbare laptop onder de €1000 beschikbaar waarbij dit ook in orde is. Tel daar bij op dat de laptop ook nog eens extreem makkelijk te repareren is. Dit bij elkaar opgeteld is deze laptop juist erg scherp geprijsd.

Pas daarna is het interessant om naar specs te kijken.
Was dit niet de laptop, waarbij de accu leeg liep, zelfs in stand-by?
Dat is natuurlijk ook zo: meer opties is over het algemeen een hogere prijs. De grap is nou juist dat de onderdelen /gemakkelijk/ vervangbaar zijn. Ik zie een doorsnee gebruiker nog niet zo snel zijn hdmi poort vervangen of omruilen tegen een dvi poort. En ja, daar betaal je voor, maar je krijgt er ook wat voor terug. Als je van te voren weet wat voor poorten je nodig hebt en bovendien redelijk zeker weet dat dat ook niet verandert, dan heb je hier inderdaad niet veel aan.
Waar het om gaat is dat het de prijs niet hoeft te verhogen. Je kan het ook zien als een betere optie voor na je garantie. Stel je hebt een Apple laptop, net buiten garantie en Apple care, maar je usb/hdmi poort gaat stuk (je zoon/dochter ramt er bijvoorbeeld iets anders in).

Wat heb je dan liever? Een volledig nieuwe moederbord er in laten zetten terwaarde van de halve nieuw prijs? Of 1 moduletje vervangen voor een fractie van de kosten?

En zo is dit wel met meer onderdelen, denk aan opslag, geheugen etc.

Mijn huidige laptop gaat al weer 5 jaartjes mee, opslag begint wat weinig te worden en batterij ook. Maar waarom zou ik die laptop weg moeten doen als hij nog voor die dingen op de bank prima mee kan? Met een ander ontwerp kan ik (of een bedrijf) de laptop open maken, de dingen vervangen zonder dat ik de hoofdprijs voor een nieuwe machine hoef te betalen.

Het kan dus zomaar zijn dat de totaal prijs over de gehele levensduur van zo'n machine veel lager gaat zijn dan een laptop waarbij alles vast gesoldeerd en gelijmt is.
De principes van dit bedrijf staan lijnrecht tegenover die van Apple. Apple doet zo moeilijk als ze kunnen om hun laptops te kunnen laten repareren bij derden; Framework geeft je alle vrijheid om het wél te doen en biedt zelfs repair guides. En ja, ook het toetsenbord is vervangbaar.

Voor de rest heeft @Niosus volgens mij al prima beschreven waarom USB-C op deze laptops iets heel anders is dan de dongles bij Apple.

[Reactie gewijzigd door biteMark op 22 juli 2024 23:07]

Framework heeft zelfs overal QR codes, met uitleg wat, wat is.

Je kan vrijwel alles vervangen op het moederbord na
Sterkenog, het moederbord is ook te vervangen, ze raden het juist aan.
Volgens mij hebben ze nog geen nieuwe versie MB's

waaronder 1 met AMD ryzen CPUs
Ik denk wat hij bedoelt is dat Framework aanmoedigt om je laptop te upgraden, en dan je oude laptop te gebruiken om bijv in een behuizing te stoppen voor een andere PC.
Dan heb je nog steeds een laptop casing/voeding nodig, mocht je laptop dusdanig oud worden dat je je mobo/cpu wilt vervangen dan wil je deze toch ook juist weer in een nieuwe casing hebben ?
Het hele idee is juist dat dat niet hoeft en je werkende componenten zolang mogelijk kunt blijven gebruiken.
Het is een PC, wij leven nog met de mindset dat met laptops niets gedaan kan worden. Met die hardware kan je gewoon een desktop PC maken, bijv voor bij de TV, kinderen enz. Het doel is vooral dat er weinig verspilling is.
Met AMD-apu (en 15" scherm zoals @Damic opmerkt, incl full-keyboard layout hopelijk! Ik gebruik m'n numpad te vaak om díé dan weer los mee te zeulen) zou ik 'm wel overwegen, ook al ben je voor dezelfde specs bij een doorsnee-OEM waarschijnlijk 500 euro minder kwijt.
Dit is echt een mooi concept, vergelijkbaar met wat FairPhone doet met de telefoons. Ook daar betaal je een premium om (hopelijk, op lange termijn) duurzamer bezig te zijn. Veel hangt dan af van de levensvatbaarheid van dit concept t/m 2030 en langer.
En ook top dat ze de onderdelen direct aan consumenten verkopen. Daar loop ik als particulier met een ThinkPad tegenaan. Lenovo geeft gewoon nul op het rekest en stuurt je door naar een retailer die alleen aan bedrijven verkoopt.
Voordeel met lenovo is wel dat er op ebay heel veel te krijgen is, vaak voor hele lage prijzen (gebruikte componenten intern bijv).
De accu is stuk |:( Op Ebay inderdaad een paar Chinezen die accu’s verkopen en een goede beoordeling hebben. Maar buiten dat echt belachelijk dat je niet gewoon als consument een accu kunt kopen bij de fabrikant voor een professionele machine die gewoon veel geld heeft gekost.

Edit: formulering over de frustratie van het niet kunnen kopen van een accu bij de fabrikant verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 22 juli 2024 23:07]

Kijk eens op replacedirect[punt]nl werkt meestal prima voor dergelijke onderdelen :)
Met Lenovo moet je tegewoordig wel uitkijken met de CPU's.
Zus eigenlijk zoals Apple met USB-C dongels, maar dan verzonken in de behuizing?
Met Framework is veel meer dan alleen USB dongles modulair.
https://www.youtube.com/watch?v=0rkTgPt3M4k
https://brianlovin.com/hn/29806430 Uit de comments bij deze review maak ik op dat de support voor Linux distro's nog niet geweldig is.....
Je ziet ook dat Framework (of iemand in dat bedrijf) erop gereageerd heeft en zegt dat Ubuntu support inderdaad beter kan maar dat ze daar ook aan gaan werken
Yep, dat staat er. En als de hardware niet te snel geupdate wordt zullen nieuwe kernels ook wel steeds betere ondersteuning bieden. Maar het is een beetje jammer. Voor een risicoloze goede gebruikservaring is Windows op dit moment blijkbaar de keuze
Dat klinkt wel erg slecht inderdaad.

Ik gebruik (werk daargelaten) laptops puur en alleen voor onderweg zoals naar de hackerspace. Nooit als bureaucomputer vervanger, daar heb ik NUCs en echte desktops voor. Daarom geef ik er weinig geld aan uit. Maar mijn laptop is momenteel een Chuwi van 180 euro 5 jaar geleden die nu nog 7 uur meegaat in Ubuntu, en totaal geen hardware problemen heeft met Linux. En toch een 1080p IPS scherm. Hij is wel best traag maar een laptop is voor mij puur iets voor af en toe dus dat boeit niet. Ik zie daar ook veel opmerkingen over de bouwkwaliteit zoals de scharnieren die te soepel zijn, jammer.

Dus dit is niet echt iets waar ik geld aan uit zal geven als voornamelijk desktop gebruiker. En het mooie is dat desktops altijd al zeer configureerbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:07]

Ik zit er ook zo in. Ik heb recentelijk een refurbished zakelijke laptop daarom gekocht; beperkte prijs en "re-use" is altijd nog beter dan een nieuw device kopen
Totaal anders dan Apple. Hardware is 100% Linux proof, vrijwel alle onderdelen zelf te vervangen. En je kunt, beetje een gimmick, je poorten erin en eruit schuiven of vervangen voor een kleine ssd.

Ik vermoed dat je meestal eenzelfde set erin zal houden, maar leuk dat het makkelijk kan.

Dit hele concept is de meest anti-macbook denkbaar.
Behalve dat de Linux support nog niet helemaal goed loopt.
Sowieso mag je al blij zijn als je 4-5 uur uit 1 acculading haalt onder Linux. Thermal-/power management is niet bepaald een paradepaardje van dat OS vergeleken met Windows en macOS.
Ik zie verhalen van mensen die er meer dan 8 uur uit halen onder Windows, dat is op zich netjes gezien je door de modulariteit minder accuvolume kan gebruiken (vergeleken met bedrijven als Apple die de boel in alle hoeken en gaten vastlijmen).

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 23:07]

Out of the box niet. Maar met powertop kun je Linux net zo of zelfs soms zuiniger dan Windows krijgen.
Ik zie de meeste niet-techneuten nog geen zinvolle dingen met 'powertop' doen. Voor 99% van de gebruikers werkt het dus gewoon niet...
Ik denk dat mensen die kiezen voor Linux dit niet out-of-the-box blind installeren en gebruiken. Dus mijn inschatting is dat dit wel meevalt. Daarnaast zijn voor distributies als ubuntu wel eens metingen gedaan en die laten zien dat de default instellingen van Linux grotendeels vergelijkbaar zijn met die van Windows.
Ik denk dat mensen die kiezen voor Linux dit niet out-of-the-box blind installeren en gebruiken. Dus mijn inschatting is dat dit wel meevalt.
Je begrijpt wel dat je met deze opmerking ieder argument dat Linux een levensvatbaar alternatief is voor de massa compleet diskwalificeert?

Over die energiemeting: je vergeet erbij te zeggen 'op een Dell XPS 13'. Dell ondersteunt gewoon Linux op een aantal modellen, geen wonder dat het daar wel goed werkt. Je kan zeker geen random laptop aanschaffen en verwachten dat het dan ook werkt.
145 euro? Was het maar zo'n feest. Enkele tientjes scheelt het ongeveer bij de grote OEM's. :)

Oeps, inderdaad. Kun je nagaan wat voor prijsafspraken er dan bestaan.

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 22 juli 2024 23:07]

Kjik gewoon zelf even op de Framework website? Zonder Windows is deze laptop €145 goedkoper.
De modules vormen maar een klein deel van wat je kan vervangen. Met in de behuizing verzonken modules kan je bepalen hoeveel opslag en welke io poorten je wilt hebben. Verder zijn alle andere onderdelen ook vrij gemakkelijk te vervangen. De benodigde schroevendraaier wordt zelfs meegeleverd.
Als ik aan Apple laptop denk, moet ik altijd denken aan Risitas die daar werkte: https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc
Je kunt voor elke laptop met een USB-C poort dongles bij kopen... Het is namelijk een standaard. Weet niet waarom je dat zo specifiek voor Apple noemt?
Ben zelf erg huiverig met een laptop met te vervangen onderdelen. Een Apple laptop heeft superieure brouwkwaliteit, waardoor ze 10 jaar mee kunnen. Daarna vervang ik deze met plezier.

Ik zou geeneens onderdelen van mijn laptop willen vervangen. Maar een laptop willen die goed genoeg om 10 jaar mee te gaan.
"superieur", je hebt zeker nooit Louis Rossmann gezien op youtube? Helaas hebben Macbooks vaak structurele problemen als gevolg van hoe ze gebouwd zijn.

Denk aan dingen als:

- Nvidia kaart probleem, beetje zoals bij de xbox 360, waarbij de chip en mobo uit elkaar gingen staan en je video kaart niet meer werkte. 2 jaar lang de laptop gehad, repair program van Apple kwam pas 3 jaar daarna.
- Kabels van mobo naar scherm te kort geproduceerd, naar een jaar, als je elke dag je laptop open en dicht doet, kabel kapot.
- Stroomtoevoer voor CPU of SSD vlak naast een hogere voltage stroomlijntje, beetje vochtige dag kan al dramatische gevolgen hebben.
- Butterfly switch keyboard issues, waarbij de keypresses bleven hangen.

Het ergste is niet dat deze problemen bestaan, maar dat Apple de volgende generatie laptops dezelfde dingen nog steeds niet gefixed heeft.
Louis Ross heeft een framework laptop ook zeff gehad om te testen:
https://youtu.be/vQLws5KfntE
Kleine toevoeging op je laatste zin:
En Apple doet vaak in eerste instantie alsof deze issues niet bestaan, geven end-users de schuld en rekenen premiumprijzen voor reparaties.
Ik denk dat je dan tot een kleine groep hier behoort. 10 jaar vind ik wel een overdreven wens qua leeftijd van een laptop. Na een jaar of 6 zul je toch wel veel vooruitgang qua features missen, laat staan slijtage van de accu en opslagmedium.

Ik vind dat op zijn minst opslag en werkgeheugen user-replaceable moeten zijn en het liefst de accu ook. Ik kan deze laptops van framework dan ook alleen maar toejuichen. Zelf zal ik er geen kopen omdat een desktop voor mij veel meer waarde biedt.
Ik doe al 10 jaar met een macbook AIR. Hij is wel aan zijn derde accu bezig.
Een framework laptop, waar geheugen, disk en batterij makkelijk bij te vervangen zijn, kan bij mij zeker 15 jaar mee.

En mocht er onverhoopt iets anders aan stuk gaan in die tijd, dan kan dat ook eenvoudig vervangen worden.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 23:07]

Ligt er helemaal aan wat je met zo'n laptop wilt. Een beetje surfen op internet en wat download gaat prima 10 jaar met laptops. Zeker vanf 2011 met 1080p enz kun je heeel lang vooruit.
Een paar redden het misschien tot 10 jaar, maar het is grotendeels mega breekbaar nu, en als er iets stuk is kan je het meteen weggooien.

Vervangbaar betekent juist dat het totaalpakket het langer vol kan houden.
Dat is gewoon niet waar. Sony laptops daar kun je van alles vervangen als het kapot gaat bij een hoop modellen en die gaan makelijk meer als 10 jaar mee. Ik heb ook zat kapotte laptops gezien. Het probleem is verwaarlozing onderhoud en niet netjes met laptop omgaan.
Sony maakt niet eens laptops meer, dus naar officiele support kan je gewoon fluiten... Heb er zelf last mee gehad: Had net een vaio gekocht toen bleek dat de accu's konden exploderen. Ik heb hem terug moeten sturen omdat ze net stopten met laptops maken (de vaio lijn werd opgeheven) en niet wisten of/wanneer ze me een niet-exploderende versie konden geven :(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:07]

Ik heb zeker vijf sonys in huis van 2011 die nog jaren meegaan. Je kunt ze gewoon zelf open maken en eventueel een nieuw moederbord erin zetten wat meestal ook het probleem is. Ik gebruik zelf geen accu's heb het altijd op het stroom. Die ik heb werken minder als ze op de accu zitten..sowieso op stroom werkt zoiets beter.

Het voordeel van een aantal sonys is dat je van alles kunt demonteren en vervangen, iets wat bij een hoop laptops gewoon niet gaat.
Snap ik maar dat was bij vrijwel *alle* laptops uit 2011 zo :) Bij mijn MacBook Pro uit die tijd kan dat ook nog gewoon.

Het niet kunnen vervangen is meer iets van 2015 en later.
Dat zeg ik toch ook maar dan voor framework?
Superieur? 10 jaar? Dat is niet mijn ervaring. De batterij in mijn MBP uit 2013 heeft sinds een paar jaar (dus ~6 jaar na aanschaf) deze kuren: als hij op 30-40% batterijlading zit, en ik doe iets ingewikkelds wat even veel stroom kost, dan gaat hij gewoon uit. En geen shutdown ofzo, maar gewoon patsboem uit. Dus als de batterij half leeg is, hang ik hem voor de zekerheid maar weer vast aan de lader. De batterij vervangen (wat trouwens reteduur is) is geen optie, dit oude beestje komt daar niet meer voor in aanmerking. Maargoed, Big Sur draait nog als een zonnetje en ik vind het nog een fijne laptop om mee te werken, dus ik gebruik hem gewoon 'op'. Maar superieur zou ik niet willen zeggen nee.
Een batterij degradeert bij elke laptop, is gemakkelijk zelf te vervangen of laten te vervangen ongeacht welke laptop. Ik gebruik momenteel nog mijn Macbook Pro 15 inch Retina uit 2013 (bijna 10 jaar oud). Een laptop met een retinascherm van 2560 x 1600, 16 GB werkgeheugen en 512 SSD.

Het ligt er natuurlijk erg aan wat je doeleinden zijn voor een laptop. Aangezien ik deze voor werk, office, surfen en media gebruik is mijn use-case natuurlijk anders dan iemand die de laptop gebruikt voor video editing of zware programma's.

btw, voor 50 euro koop je online een batterij en zolang je niet retarded bent kan je deze makkelijk zelf vervangen ;)
Dat is niet duur. Ik zit al even te googlen en kom wel prijzen van 70 en 80 euro tegen (appleparts, fixjeiphone, macbook-accu), heb je tips voor goedkope adressen?
Moet je ff op Ali of Amazon kijken
Een Apple laptop heeft superieure brouwkwaliteit, waardoor ze 10 jaar mee kunnen.
Zeg dat eens tegen mensen die een enkele zandkorrel in hun butterfly toetsenbord hebben. Of de mensen die in hun 2017 MBP een falende ribbon cable naar het scherm hadden/hebben. Of mensen die een falende gpu hadden. Of mensen die zien dat hun SSD compleet getrashed wordt door gigantisch veel swap gebruik.

Al die problemen zouden minder groot zijn als Apple niet doelbewust ervoor zorgde dat hun laptops amper te repareren zijn, but here we are.
Misschien eens een videotje van Louis Rossmann kijken?

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8
Ik zou Apple's ontwerpen zeker niet superieur noemen. Sterker nog het lijkt erop dat ze bij de Intel modellen er alles aan gedaan hebben om die dingen sub-par te laten presteren en erg heet te laten worden.

Aan de binnenkant ook weinig bijzonders aan zoals al aangehaald haalt Louis Rossmann in zijn videos meerdere design fouten aan waardoor een hoop MacBooks op dezelfde manier kapot gaan. Lost Apple die bij een volgende generatie op? Nee.

Hier heb je een lijstje met een aantal van de problemen. En wellicht lijkt het erop dat Apple het netjes afgehandeld heeft met meerdere officiële programma's om het te laten repareren, maar dat is in veel gevallen ook enkel nadat ze het eerst ontkennen. En dan komen ze vervolgens met een 'a small number of' terwijl het gewoon een ontwerpfout is en grote aantallen betreft.

Je kunt je ook op repareer percentages baseren maar dat geeft nogal een vertekend beeld aangezien de meeste mensen met een Apple product bij Apple aankloppen i.p.v een derde partij. Helpt natuurlijk niet dat Apple het verrekte lastig maakt om aan onderdelen te komen en zelfs stappen zet waardoor je de onderdelen van een tweede 'donor' model niet kan gebruiken.
Daarnaast bevindt Apple zich in de unieke positie waar ze zich enkel aan de bovenkant van de markt bevinden en dat te vergelijken met b.v. Acer die vooral de onderkant van de markt verdient levert voorspelbare resultaten op.

Deze framework laptop is met name een reactie op laptops zoals MacBooks die het zo goed als onmogelijk maken om gerepareerd te worden. Een trend in recente jaren waarbij Apple koploper is. Dit is het weerwoord, juist zo opgezet om alles makkelijk toegankelijk te maken zowel fysiek als om vervangingde onderdelen te bestellen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 22 juli 2024 23:07]

Als je in de positie bent om een laptop ver vooruit te bestellen kun je beter langer doen met de laptop die je al heb. Sowieso is pre-orderen natuurlijk niet in overeenstemming met de bekende R'en waar dit bedrijf achter zou staan.
Gelukkig gaat de pre-order hier om een levertijd van enkele weken. De levering van de pre-orders komt rechtstreeks uit Taiwan. Dit is in aanloop naar de opening van een fulfillment center in Duitsland waarna er een snellere levering mogelijk gaat zijn. Ik zie het niet als pre-orderen maar als een bestelling waarvan de levertijd enkele weken is. De woordkeuze is misschien wat ongelukkig omdat wij er een andere negatieve associatie bij hebben.

Hier overigens een link naar het nieuwsbericht van Framework zelf, waar ze dat in uitleggen:
We’re bringing the Framework Marketplace to the UK and Europe soon. Laptop orders ship directly from Taiwan, a short truck ride away from our factory, and we’re setting up a service and fulfillment center in Germany to enable quicker shipping on future Marketplace orders.
Off-topic: Ik had dit artikel overigens als nieuws gesubmit, jammer dat ik dan niet als tipgever wordt vermeld...

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 22 juli 2024 23:07]

Heel blij hier mee!

Ben heel erg fan van de missie van framework, (nagenoeg) alles kunnen vervangen als iets mogelijk kapot gaat is zeker hoe de toekomst van techniek er uit moet gaan zien, velen malen beter voor het milieu dan al deze planned obsolessence door makers.

Wat ik het allercoolste vind is dat je zelf je IO kan samenstellen, kun je het precies zo maken als je nodig hebt.

Ik heb alleen geen laptop nodig op het moment jammer genoeg, anders zou ik er zeker een kopen!

Mischien ga ik er wel een kopen puur om ze te steunen, al weet ik dat nog niet zeker.

[Reactie gewijzigd door Akamatsu op 22 juli 2024 23:07]

Het enigste jammer is dat ze niet een DUAL Type C adapter hebben.

Dus 1 connector maar met 2 Type C poorten. [of 2 type A]

Qua formaat zou dit gewoon mogelijk moeten zijn.
Volgens mij is het concept van de Framwork zelfs zo opgezet, dat je idee aftermarket/third-party op te zetten is. Misschien dus, dat er in de toekomst iemand commercieel mee komt.
Het probleem is dat er gewoon een USB-C adapter als aansluiting op elke module zit die volgens de specs moet werken. Dus je zal dan de bandbreedte en stroomvoorziening moeten delen over meerdere poorten. En de meeste hubs kunnen niet alle functionaliteit van USB-C aan zoals videeostreams. Dat leidt tot vreemde situaties, zoals 'mijn USB-C monitorkabel werkt niet'. Ik denk dat ze het om die reden niet doen.
Is dit van het bedrijf waar Linus geld in had gestoken?
Zeker als ik nu een laptop had moeten kopen voor mijn dochter zou het ideaal zijn. De nieuwe MSI die ze vorig jaar kocht heeft geen USB video uitgang zoals haar oude laptop en ze wilt twee extra monitoren aansluiten. Dat kan bij deze gewoon door een module te vervangen
Is dit van het bedrijf waar Linus geld in had gestoken?
Maar hij draait wel standaard Windows?

Edit;
Wacht wat, "Linus" is tegenwoordig niet meer kort voor "Linus Torvalds" maar "Linus Tech Tips"...

[Reactie gewijzigd door Accretion op 22 juli 2024 23:07]

Los van dat het inderdaad om Linus Sebastian gaat, kan je de laptop zonder Windows bestellen (flinke korting), en dan er gewoon Linux op knallen.

Het is een laptop die zo dichtbij een desktop komt als het maar kan qua configureren enz.
Lol.. Ik zat ook met de OG Torvalds in m'n kop.
Ja, Linus van LTT, niet te verwarren met Linus Torvalds ;-)
Zelfde principe als Valve met de SteamDeck, dat is niet slecht wat betreft pre-order ;)

Als ze nu eens een 15" versie uitbrengen :D

[Reactie gewijzigd door Damic op 22 juli 2024 23:07]

Ik kreeg de email van Framework. Binnen 5 minuten de hele boel besteld. Ik kan niet wachten ;-)
Anoniem: 1201820 22 februari 2022 23:02
Een dure grap. Ook lastig om teeedehands te verkopen. Zit er net niet die upgrade in die de koper wil! Vraag me af hoeveel continu updaten per jaar zal gaan kosten.
Dat is juist de grote plus. Als het er niet in zit dan kan je het gewoon kopen.

Dit is naar mijn idee juist een aantrekkelijke laptop om ooit tweedehands te kopen, want als iets niet lekker is of te verouderd, dan vervang je het.

Nieuw zou ik er niet heel veel interesse hebben, vind de opzet mooi, maar de prijs vind ik nog te hoog om interessant te vinden. Dat is als ik uberhaupt zo'n klasse laptop zocht, wat niet het geval is.
Je hoeft toch net elk haar up te daten
Ik vind het echt een heel mooi ding en zou hem zo kopen om mijn huidige Dell Latitude te vervangen waren het niet dat er geen touchpad optie is met fysieke knoppen. Dat maakt voor mij elke laptop zonder een dealbreaker. Niks werkt voor mij lekkerder dan gewoon tacktile feedback. Ik dat heel graag als optie gezien...
Als Framework deze laptop uitbrengt met een AMD Ryzen 6000 CPU, is het een instant buy voor mij. Wat lijkt mij het heerlijk om niet meer door allemaal hoepels te hoeven springen om zoiets simpels als een batterij, displaykabel, toetsenbord of touch pad te bestellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.