Framework komt met Refurbished-programma voor laptops en expansiekaarten

Framework is begonnen met het aanbieden van refurbished modellen van de Framework Laptop DIY Edition en expansiekaarten. Het programma loopt momenteel in de Verenigde Staten en Canada, maar zal later ook uitbreiden naar andere landen.

Framework maakt naar eigen zeggen gebruik van het kleine aantal laptops dat het krijgt teruggestuurd tijdens de dertig dagen bedenktijd voor zijn consumenten. De laptops worden volgens het bedrijf aan tests onderworpen en daarna ook schoongemaakt. Onderdelen die niet meer voldoen aan de vereisten van Framework, worden naar eigen zeggen vervangen. In sommige gevallen kunnen refurbished modellen kleine cosmetische schade bevatten, maar dit zou geen impact hebben op de functionaliteit van de apparaten. Alle apparaten komen in de Verenigde Staten met een garantieperiode van een jaar.

Amerikaanse klanten kunnen uit drie verschillende modellen van de opgeschoonde Framework Laptop DIY Edition kiezen, die allemaal over een 11e generatie Intel Core-processor beschikken. In mei van dit jaar kondigde Framework een update aan waardoor zijn laptops uitgerust zullen worden met de 12e generatie Intel-cpu’s. De goedkoopste versie van het refurbished model bevat een Intel Core i5-1135G7 en kost 599 dollar. Het volgende model in de line-up heeft een Intel Core i7-1165G7 als cpu en moet 799 dollar kosten. De duurste variant heeft een Intel-1185G7 en kost 1.069 dollar.

Het bedrijf zal ook refurbished modellen van zijn expansiekaarten aanbieden in de vorm van een Refurbished Expansion Card Pack. Dit pakket bevat 2-USB-C-modules, 1 USB-A-module en 1-HDMI-module. Ook deze modules worden volgens Framework getest en opgeschoond voordat ze opnieuw te koop worden aangeboden.

Het Amerikaanse bedrijf stelt op Twitter dat het refurbished programma momenteel enkel in de Verenigde Staten en Canada beschikbaar is. Het programma zou ‘in de toekomst’ ook in andere landen beschikbaar komen. Wanneer dat zal zijn, is niet duidelijk. Sinds begin dit jaar is het voor Nederlanders mogelijk om de modulaire laptops van Framework in Nederland te bestellen. De apparaten van het bedrijf zijn op moment van schrijven officieel nog niet in de hele Benelux te koop. Tweakers heeft eerder een review over de Framework Laptop geschreven en heeft het toestel toen een Tweakers Innovation-badge gegeven.

Door Jay Stout

Redacteur

15-10-2022 • 12:19

59

Reacties (59)

59
59
22
1
0
30
Wijzig sortering
Met die (refurbished) prijzen worden ze toch wel wat interessanter. Want dat was in mijn ogen toch wel het enige pijnpuntje van ze voor mij en velen gok ik zo.
Custom hardware is nou eenmaal duurder minder oplage productie drijft de prijs, gelukkig zijn er genoeg mensen die wel wat meer willen betalen voor deze laptops dan andere massa productie soon to be e-waste laptops.

Zelf gebruik ik alleen gebruikte laptops voor de weinig gebruiksuren die ik nodig heb ex lease hp elite bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 22 juli 2024 18:26]

Maar ik wil vooral een meerwaarde zien, en het zal nog jaren duren voordat Framework die meerwaarde kan bewijzen. Als ik een laptop pas na 5 of 6 jaar vervang, heb ik dan nog iets aan een framework laptop? Want na zoveel jaren is de kans groot dat ik echt alles ga moeten vervangen. Display technologie gaat sterk verbeterd zijn, de batterij heeft het na al die jaren ook wel gehad en de kans is groot dat na zoveel jaren je zelfs je behuizing wenst of gewoonweg moet vervangen.

Is er dan nog een meerwaarde?
De meerwaarde zit hem dan minder in de upgradability en meer in de repareerbaarheid. Wat als na twee jaar de batterij stuk gaat, het touchpad problemen geeft, of je zet in een onhandig moment te veel zijwaartse kracht op een ingeplugde connector en maakt daar iets stuk. Dat soort problemen zijn bij een Framework laptop een stuk eenvoudiger zelf te verhelpen. De batterij is bij zakelijke laptops nog wel te vervangen (maar bij veel consumentenlaptops is dat al lastig), maar om een connector te repareren moet je al snel gaan solderen, dat gaan niet veel mensen doen.
Goed punt. Ik gebruik dagelijks echter wel een ThinkPad T410 (i5 520M) uit 2010 (!) die perfect en snel werkt met Kali Linux, en daarnaast een W541 (i7-3610MQ) uit 2016 die ook perfect en snel werkt. Beiden zijn ideaal repair/upgradeable, maar moderne ThinkPads een stuk minder. Dan wordt voor een volgende laptop een Framework interessant inderdaad.
Uit mijn ervaring met 8th gen laptop CPUs zou ik nou niet de mening delen dat jouw oudere ook nogsteeds "snel" werken.
Met Kali is het alleen een andere verhaal. Linux werkt over het algemeen een stuk soepeler op tragere hardware omdat het veel modulairder is in opzet dan Windows, waar je direct gewoon alles krijgt en daar maar mee moet dealen.

Linux moet je zelf naar smaak uitbreiden vanaf een basis aan functies.
Daardoor draait er wel veel minder rotzooi op de achtergrond.

Je kunt bijvoorbeeld een alpine distributie al draaien op 100 mCPU (1 tiende van een CPU thread) en 512 mb werkgeheugen. Voor server toepassingen best wel voldoende. Enige wat je dan hebt is CLI, want geen 3D desktop framework, maar ga je iets omhoog naar 500mCPU en 1gig dan draait dat al vrij soepel.

Hell het draait in principe prima op een rPI 1st gen van SD kaart.

Vanuit de windows filosofie snap ik het, maar als ik zie wat ik nu nog uit een core duo mac mini kan persen (2006 CPU) valt het allemaal wel mee. Zolang je storage maar een beetje up to date is (40gig ssdtje op sata150 gaat prima voor OS), is er prima mee te werken. Ook met OS X. Met windows? Kan, maar dat zou ik dan niet doen met recente versies (kan ook vaak niet ivm TPM2.0 vereiste).
Ik heb recentelijk de distributie antiX linux gebruikt. Ondanks dat de CPU score van mijn 16 jaar oude laptop meer dan twintig keer kleiner is vergeleken met mijn modernere desktop (slide 18) blijkt het compileren van een Rust programma slechts 3.44 maal trager. We zijn allang aan beland in het tijdperk dat reparatie en de keuze voor robuuste hardware te prefereren valt boven elke twee jaar een nieuwe budgetlaptop te halen.
Als je veel op andere machines werkt en veel met de cli dan is het nog wel te behappen ja. Maar veel mensen hebben tegenwoordig een ander idee bij perfect en snel.
Mee eens, en dat is met name een voordeel tav standaard laptops van 'mindere' kwaliteit. Die upgradebikity gaat ook gepaard met custimisation, een ander voordeel. Zelf heb ik een 10jaar oude mac pro die alleen een ssd upgrade heeft gehad en nog steeds draait, maar geen os upgrades krijgt. Ik overweeg nu een nieuwe -duurzame- laptop, en vind Framework een interessant concept, maar dus ook de mac vanwege zijn duurzaamheid.
Duurzaamheid en Apple in een enkele zin is er eentje die je niet vaak ziet. Is ook absoluut niet het pad waar Apple op zit te wachten om te bewandelen.
Ik zie deze Framework laptops vooral als een signaalgever richting alle andere laptop fabrikanten dat ze niet langer door kunnen gaan met het vast solderen van geheugen/ssd. En moeten stoppen met het actief blokkeren van het repareerbaar maken/houden van hun geleverde hardware, hier houdt Apple zich vooral mee bezig.
Hoe lang zitten mensen al op 1920x1080 te werken ondertussen? En ook de CPU's gaan tegenwoordig lang genoeg mee. Grafische kaart en meer RAM zijn de enige upgrades die ik soms hoor terugkomen. Tot voor kort was het HDD's vervangen door SSD's maar die zijn ondertussen ook standaard geinstalleerd.
Ik acht de kans dat ik over 6 jaar nog met eenzelfde display toe kan, en eenzelfde toetsenbord en usb-c poorten heel groot. Voornamelijk de vraag of moederbord er nog in past.
Maar een oude laptop kan nog door iemand anders gebruikt worden, terwijl een oud Framework moederbord wél e-waste is.
Framework biedt op hun Github modellen aan voor mainboard-behuizingen die je kan 3D-printen. Op die manier verandert een oud moederbord in een mini-desktop PC.
De vraag is natuurlijk alleen wel wie dit ook daadwerkelijk gaan doen. Ik denk dat er meer moederborden ergens achter in een kast belandden dan moederborden die daadwerkelijk op die manier gebruikt gaan worden. De tijd zal het leren. Ik vind het initiatief van framework in ieder geval wel erg mooi.
Ik zou er graag één hebben. Beter dan m'n raspberry pi en toch redelijk energiezuinig.
Ik heb een paar relatief recente laptops van vrienden en familie gekregen waar het scherm van kapot was. Dan haal ik het scherm eraf en heb je een heel handig, compact en redelijk energiezuinig computertje. Met toetsenbord, aansluitingen en touchpad. Als servertje, nas of om een oude tv "smart" te maken om maar wat te noemen.
In veel gevallen is ook het scherm gewoon te vervangen he? Ik heb dat redelijk vaak gedaan. Is alleen even kijken naar het type connector en het juist model LCD paneel, maar dat kun je vaak in de specsheets online wel ergens vinden, of gewoon ff openmaken en dan kijken. Ding is toch al stuk.

Soms is het de moeite waard, soms ook niet, maar dan heb je wel weer gewoon een werkende laptop.
Ja das waar hoor. Maar de meeste mensen kopen gewoon een nieuwe als het scherm kapot gaat. En wat later zijn de kapotte laptops dan mij terecht gekomen. Ik kan ze prima zonder scherm gebruiken.

Mocht het scherm van mijn normale laptop kapot gaan zet ik er natuurlijk gewoon een nieuwe in.
Ik heb vaak op laptops gewerkt die ik voor een appel en een ei kocht omdat het beeld niet meer werkte of artifacts. GPU reflowen en dan had ik er weer een paar jaar plezier van :-)
Die moeten het maar online zwieren :) zeker kandidaat kopers voor zulke hardware.
Ik betwijfel dat het in deze wat uitmaakt of het enkel het mobo is of een pc.

Als je een mobo vervangt doe je dit vaak ook met de belangrijkste componenten (anders is er geen reden ter vervanging). Dan kun je deze gewoon weer doorverkopen.

Betreft framework of enig andere pc zal het toch bar weinig verschil maken of het weer 2e hands gebruikt zal worden ja/nee? En met zo'n refurbish programma is de kans enkel groter op een ja.
uiteindelijk is alles e waste alleen door zolang mogelijk te gebruiken wordt er minder geproduceerd wat minder e waste heeft aan het einde.

Als ik 7 jaar met een laptop doe ipv 3,5.jaar met één is toch 50% minder e waste

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 22 juli 2024 18:26]

Lariekoek. Ten eerste: als er alleen een oud framework moederbord over blijft is de rest van de laptop kennelijk hergebruikt. Prima dus! En ten tweede: omdat de moederborden gestandaardiseerde afmetingen hebben is er nu al een community ontstaan die behuizingen maakt waarmee je met een framework moederbord erin een mooie server maakt.
Het draait allemaal om openbare specs en modulaire opbouw waardoor alle componenten veel beter herbruikbaar worden en ook een hogere restwaarde hebben.
Ik denk dat je overschat hoeveel mensen een server of mini PC nodig hebben, en een 3D printer hebben staan voor die behuizingen.
Ik zie niet in hoe dit in praktijk minder e-waste gaat opleveren. In dit prijssegment kun je perfect een laptop van Lenovo kopen , waarvoor je net zo goed en misschien zelfs makkelijker spare parts kunt bestellen.

Ook zie ik op de website niet meteen opties om extra garantie/support te kopen voor bv 4j of 5j.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 18:26]

Een laptop van Lenovo heeft alles vast gesoldeerd bijna elke i/o op een pcb, iets wat een normale gebruiker niet kan vervangen en Lenovo niet gaat fixen omdat ze liever hebben dat je een nieuw laptop koopt vooral de laptops die niet op levensduur zijn geproduceerd maar op hoe druk je van alles tussen twee plastic schalen vast en laat je elke twee drie jaar opnieuw kopen.

Een normale consument kan geen usb c/hdmi poort vervangen no way daar heb je wel iets meer voor nodig dan my first weller van conrad.

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 22 juli 2024 18:26]

Verschilt enorm per Lenovo model.
De Legion 5i Pro die ik heb is vrijwel alles binnenin volledig vervangbaar behalve cpu/gpu/mobo los van elkaar.
De Lenovo laptop van m'n vrouw daarentegen is alles van gesoldeerd behalve de batterij en wifi kaart... (En ook de batterij lastiger te verwijderen/vervangen)
Zelf kan je die hdmi misschien niet vervangen, maar ze is wel herstelbaar dus dat is geen punt om er e-waste van te maken. Daarenboven als je dingen stukmaakt zul je altijd moeten betalen voor de onderdelen, zo ook bij een framework laptop.
Bij een lenovo T-series , is zelf geheugen/nvme/batterij vervangen sowieso geen probleem want je moet natuurlijk wel appelen met appelen vergelijken.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 18:26]

Per model verschillend en ik hoop dat er altijd 1 blijft die super uitbreidbaar en vervangbaar blijft. Mijn P53 is top wat dat betreft, alleen de accu zit vast (ga ik vast ooit proberen los te weken :) ).
Er zit een verschil tussen meer willen betalen en meer kunnen betalen. Leuk dat jij het kan. Maar als de prijs nog steeds buiten de grens van de gemiddelde consument ligt, dan is het nog steeds niet haalbaar voor velen.
"Alle apparaten komen in de Verenigde Staten met een garantieperiode van een jaar."

En in de EU? 1 jaar garantie lijkt me namelijk niet normaal voor een laptop van deze prijs.
"Alle apparaten komen in de Verenigde Staten met een garantieperiode van een jaar."

En in de EU? 1 jaar garantie lijkt me namelijk niet normaal voor een laptop van deze prijs.
In de EU is dat 24 maanden. Vaak kunnen mensen in Noord-Amerika ook aan twee jaar garantiekomen via (specifieke) creditcards.

[Reactie gewijzigd door NeverSettle op 22 juli 2024 18:26]

Er staat daar wel specifiek "all new Framework-branded products", dus het is nog heel even afwachten of dat voor het refurbished programma ook geldt. Aangezien ze in Noord-Amerika de garantieperiode voor refurbished laptops gelijk houden aan die voor nieuwe, geeft wel hoop dat dat in Europa ook zo zal zijn.
Je moet er wel rekening mee houden dat Framework een bedrijf uit de VS is zonder een Europese juridische entiteit die hen in de EU vertegenwoordigt. Als je zaken doet met framework zal je dus ook in de VS je recht moeten halen in het geval van een dispuut. Ze houden zich wel aan de Europese regels, maar meer uit een vorm van coulance/marketing.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:26]

Ze houden zich wel aan de Europese regels, maar meer uit een vorm van coulance/marketing.
Hoe zit dat als ze specifiek een land targeten voor de verkoop, maar zonder een lokale entiteit? Bv Duitsland met hun Duitstalige website. Ik meen te herinneren dat ze zich dan gewoon aan de lokale wetgeving moeten houden, misschien dat iemand met een juridisch achtergrond hier antwoord op kan geven? Anders kom je wel heel makkelijk onder al je verantwoordelijkheden.
Ja, ze maken wel specifieke aanpassingen, maar alles gaat vanuit de VS en je doet zaken met een bedrijf uit de VS. De Terms of Sale Zeggen dat Engels recht van toepassing is voor mensen uit de EU, behalve als je in Frankrijk woont. Ik ben geen jurist, maar ik denk dat het lastig wordt om Framework hier in Nederland de rechtbank ter verantwording te roepen als je dat zou willen.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:26]

Dat maakt niet uit. Om de ACM te quoten:
De duur van de wettelijke garantie mag de verkoper of fabrikant niet zelf kiezen. Want dat volgt uit de wet. Veel consumenten denken dat zij volgens de wet standaard recht hebben op 2 jaar garantie. Dit komt uit Europese regels. Maar in Nederland staat geen vaste wettelijke garantietermijn in de wet.
En daarnaast geldt:
Ga voor de wettelijke garantie naar de verkoper en niet naar de fabrikant. Want de verkoper is verantwoordelijk voor de producten die hij verkoopt. De fabrikant heeft die wettelijke verplichting niet.
Aangezien Framework in NL de verkopende partij is en ze ook netjes naar Nederland leveren als officieel ondersteund land, moet het zich aan NL wetgeving houden. Niet aan Amerikaanse wetgeving. Importeer je de laptop zelf dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Je vergeet de basis van het hele verhaal. Framework werkt enkel via een direct to consumer model. Framework is zowwel fabrikant als verkoper. Er zijn geen wederverkopers. De ACM kan lullen tot ze een ons wegen, maar buiten de landsgrenzen kunnen ze niet zo veel. Tenzij je in Frankrijk woont doe je zaken in VS, maar volgens Engels recht. (dus buiten de EU)
Ze verkopen aan Nederlanders, maar niet in Nederland of zelfs maar de EU. Ze beloven zich wel aan de regels te houden, maar die belofte is boterzacht.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:26]

Garantie is van toepassing in land van aankoop, direct uit Amerika bestellen/importeren ben je gebonden aan de Amerikaanse garantie voorwaarden.
als die dingen amper 30 dagen gebruikt zijn, lijkt het me nogal sterk dat ze al in dusdanig slechte staat zouden verkeren dat er onderdelen moeten vervangen worden. Die zouden hier eerder onder "2e kans" vallen
Apparatuur gaat vaak in het begin stuk. Moet je er maar op vertrouwen dat alle kapotte onderdelen vervangen worden. Vandaar dat de garantieduur belangrijk is.
ze spreken over bedenktijd, da's nog iets anders dan defecten
Als ik een defecte laptop toegestuurd krijg dan zal ik ook eerder de bedenktijd aanroepen dan een garantie verzoek, want het vertrouwen is voor de meeste mensen dan wel verdwenen.
bedenktijd is: "ik wil je product toch niet gebruiken, geef me m'n geld terug"
een defect is : "er is iets fout gelopen, stuur mij een nieuwe"

vaak zijn dat 2 gelijklopende retourcircuits, maar de uitkomst is anders omdat je bij het bedenken afziet van de koop.
Ja, maar als het al zo snel mis loopt dan kiezen veel mensen voor "er is iets fout gelopen, geef me me'n geld terug".
Nog niet eens direct "geef me m'n geld terug" maar wat ik voornamelijk zie is "geef me een fatsoenlijke keuze" wat bij reparatie vaak voor de klant niet opgaat.
Voor een heleboel mensen is het ongewenst om bij een reparatie een refurbished onderdeel erin te krijgen, maar bij reparatie heb je geen keuze.
Bij bedenktijd kan je tegen de leverancier zeggen : Lever me een nieuw onderdeel of geef me mijn geld terug.

En zeker als mensen vaker lange / veelvuldige reparatie trajecten gehad hebben dan zit men hier vaak niet meer op te wachten. En simpel gezegd, de voorwaarden qua bedenktijd zijn (zeker in NL) simpelweg beter.

In NL kan een reparatietraject zomaar makkelijk maanden duren, terwijl een WKOA traject in theorie max beperkt is tot 6 weken (2 weken meldplicht en dan nog 4 weken om je geld terug te krijgen)
Ik ben zelf de laatste tijd een beetje terug aan het komen van mijn aanvankelijke enthousiasme over merken als Framework en Fairphone.

Ik denk dat je je als consument eerst en vooral af moet vragen hoe lang iets mee moet kunnen gaan.
Zelf ben ik bijvoorbeeld redelijk tevreden met een levensduur van 10 jaar voor een laptop of desktop.

Stel dat bijvoorbeeld een Lenovo laptop van nu die leeftijd haalt, ben ik dan wel zoveel beter af met een Framework laptop? Stuk gaat het uiteindelijk allemaal en als het niet stuk gaat wordt het op den duur te traag en daardoor alsnog een bron van ergernis, dus dat wil je ook niet. Ook al werkt het dan nog, dan wil je er toch alsnog vanaf.
Ik heb nog nooit een laptop gekocht met de beste specs binnen een reeks vanwege budget. Een weloverwogen keuze tussen kosten en baten. Wat ik wel al gedaan heb is bv. de latjes RAM vervangen door de maximum capaciteit van dat het moederbord aan kan, maar verder kan je in zo'n systemen niet veel wijzigen. Doordat meer onderdelen uit te wisselen zijn zou ik bijvoorbeeld na verloop van tijd wel zelf de afweging kunnen maken tussen het upgraden van de CPU of het aankopen van een nieuwe laptop, en niet vast te zitten aan wat er op het bord is gesoldeerd en dus alleen maar kunnen kiezen om alles te vervangen.
Als een apparaat niet stuk gaat voordat de gewenste levensduur erop zit, dan heb je inderdaad niets aan betere repareerbaarheid. ;)

Het zit hem in de gevallen waar er wel iets stuk gaat, terwijl de rest van het apparaat nog prima mee kan.
Mijn bijna 10 jaar oude Yoga 13 doet het nog steeds prima.
Battery life is wel een stuk lager, maar die is niet zomaar te vervangen.
Echter, waarom gebruik ik 'm nog nauwelijks?

Omdat na upgrade van RAM er weinig meer mogelijk is. Ik zou wel willen, maar gaat 'm gewoon niet worden. Het ding is gewoon niet meer te vergelijken met de snelheid van mijn PC's. Een Core i5-3317U doet gewoon niet veel meer, van tegenwoordig, met zijn 2 cores.

Enige oplossing is Linux installeren, waarschijnlijk.
Hier zou een Framework goede diensten doen; nieuw MB erin en laptop gaat weer als een trein.

Ook mijn PC's: Die zijn allemaal opgezet in de afgelopen 10 jaar.
En hebben elke paar jaar wel een upgrade gekregen.
Niet alleen omdat het kan, ook omdat het de snelheid van interactie bevordert.

Als dat ook mogelijk is met laptops, heb je natuurlijk je 10 jaar gebruikservaring helemaal rond. Want dan kun je gewoon een paar nieuwe modules erin steken na een paar jaar en lekker verder gaan met je LT.
@Quitzcused I5-8250U tegenover Oudere quadcore I7 kan nog wel eens een lastige wedstrijd worden. Dus dat kan zo zijn.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 22 juli 2024 18:26]

Ik hoop dat Framework verder zal groeien, zodat ze ook een 16" model kunnen gaan aanbieden, AMD borden, en een breder assortiment aan upgrades.
Hier een framework gebruker vanaf dag 1 dat deze in NL te bestellen was en kan dit enkel maar toejuichen.
Misschien dt dit nét de mensen over de streep trekt die een nieuwe framework toch te duur vinden maar wel achter het concept staan.
Hopelijk komt tzt ook de marketplace van de grond waar mensen self hun overtollige expansie kaarten e.d. kunnen aanbieden.
Ik zie dit niks anders als Clevo doet met zijn barebone laptops.
Lachwekkende specs voor veel teveel geld.

Als je een upgradable laptop wil bouwen doen het dan zoals XMG met de Apex 15 waar gewoon een B450-chipset en desktop Zen 2-CPU's in zitten. Dat is de krachtigste laptop aller tijden indien uitgerust met een Ryzen 9 3950X.
waar gewoon een B450-chipset en desktop Zen 2-CPU's in zitten.
Klinkt mij als een laptop waarvan je niet teveel werktijd op batterij kunt verwachten. Wellicht prima als on-desk apparaat permanent aan het stroom, maar daar neem ik liever een desktop voor. De laptop is voor mij voor on-the-road en moet dus een goede werkduur op batterij hebben.
De doorsnee laptopgebruiker heeft zo'n ding om op locatie een computer te hebben. En bijna alle locaties hebben stopcontacten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.