Framework kondigt moederbordupgrade met 12e generatie Intel-cpu aan -update

De fabrikant van de modulaire Framework-laptop heeft nieuwe moederborden met Intels Alder Lake-processors aangekondigd. Daarnaast komt er een nieuwe uitbreidingsmodule met een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting en heeft de fabrikant de behuizing van het scherm verstevigd.

Framework brengt drie verschillende nieuwe moederborden uit. Er is keuze uit een Core i5-1240P-, een Core i7-1260P- en een Core i7-1280P-processor. De processors kunnen met behulp van Intel Turbo Boost maximaal 60 watt verbruiken en hebben een continu opgenomen vermogen van 30 watt. Dat is 2 watt hoger dan de base power die Intel voor deze processors opgeeft.

De losse moederborden zijn bedoeld voor gebruikers die al een Framework-laptop bezitten en die hun oude moederbord willen vervangen. Het nieuwe moederbord beschikt net als zijn voorganger over twee DDR4-slots. Framework heeft niet voor DDR5 gekozen omdat het de meerprijs ten opzichte van de presaties niet waard vindt. Framework zet het nieuwe moederbord ook in kant-en-klare laptops en levert ze mee in de diy-edition van de Framework Laptop. De diy-edition is een goedkopere uitvoering van de laptop, waarbij de gebruiker zelf werkgeheugen, ssd en besturingssysteem moet installeren. De nieuwe Framework Laptop met twaalfdegeneratie-Intel-processor en de nieuwe moederborden zijn per direct vooruit te bestellen, maar worden pas vanaf juli geleverd.

De Framework Laptop met Alder Lake-processor zal ook een nieuwe topcover krijgen. De nieuwe topcover wordt uit een blok 6063-aluminium gefreesd, terwijl de oude door middel van mechanische vervorming werd gemaakt. Het gewijzigde fabricageproces komt volgens Framework de rigiditeit van de topcover ten goede. De nieuwe topcover zal ook los verkocht worden voor 99 euro.

Later dit jaar zal Framework een expansion card met 2,5Gbit/s ethernetaansluiting uitbrengen. De Framework Laptop is voorzien van vier USB-C-aansluitingen, waarin die uitbreidingskaartjes te schuiven zijn. De nieuwe ethernetadapter zal gebruikmaken van een Realtek RTL8156-controller. Het is nog niet duidelijk wanneer de ethernetadapter precies beschikbaar zal zijn. De prijs is dat wel, die zal 45 euro bedragen.

Tot slot verlaagt Framework de prijs van zijn eerste generatie laptops met elfdegeneratie-Intel-processor en zal het die blijven verkopen totdat de voorraden op zijn.

Update, 15:10: Informatie over geheugentype en prijs ethernetadapter toegevoegd.

Uitvoering Prijs (€)
Framework Laptop 12th gen Intel Base (i5-1240P) 1199
Performance (i7-1260P) 1649
Professional (i7-1280P) 2339
Framework Laptop 12th gen Intel diy edition i5-1240P 959
i7-1260P 1339
i7-1280P 1769
Moederbord 12th gen Intel i5-1240P 489
i7-1260P 799
i7-1280P 1189
Upgradekit (12th gen Intel moederbord + topcover) i5-1240P 588
i7-1260P 898
i7-1280P 1288
Topcover 99
Framework Laptop 11th gen Intel Base (i5-1135G7) 1049 (was 1149)
Performance (i7-1165G7) 1399 (was 1599)
Professional (i7-1185G7) 1979 (was 2279)
Framework Laptop 11th gen Intel diy i5-1135G7 829 (was 899)
i7-1165G7 1099 (was 1269)
i7-1185G7 1399 (was 1699)

Review van de eerstegeneratie-Framework Laptop

Door Jelle Stuip

Redacteur

19-05-2022 • 14:00

72 Linkedin

Reacties (72)

72
72
28
4
0
37
Wijzig sortering
Gaaf zeg.
Gewoon "ff" een hele laptop een forse upgrade geven zonder dat je al het andere van de laptop ook hoeft te vervangen.

Ik hoop zo dat ze, ook mede door dit soort aankondigingen, populairder worden en dan scherpere prijzen kunnen gaan hanteren. Want dat is momenteel het enige nadeel... De prijzen. Als huis-tuin-keuken consument die opzoek is naar een laptop zal je deze, mede door de prijs, snel aan je voorbij laten gaan.
Mja verder mis je ook nog de GPU's in het assortiment. Het zijn allemaal intel chips dus grafisch hoef je er nog niet veel van te verwachten.
Nee maar als laptops voor bedrijven (klein en groot) die een eigen/interne IT afdeling hebben voor repareren, vervangen en soms upgraden kunnen dit onwijs goede opties zijn voor je (niet grafisch benodigde) personeel lijkt mij. Wellicht kan je de ingecalculeerde kosten voor al je IT apparatuur vervangen elke 3 a 5 jaar dan ook drastisch doen afnemen. Veel laptop schermen, touchpads en toetsenborden kunnen immers gewoon 10 jaar mee zonder problemen en áls die kapot gaan, kunnen ze net als met 'normale' laptops gewoon vervangen worden maar een stuk makkelijker.

En voor je personeel die wél grafische kracht moet hebben, dan moeten die het nog maar even doen met de bekendere merken.
Ik denk niet dat bedrijven losse onderdelen gaan vervangen. Dan is het nog steeds goedkoper om het hele systeem te vervangen en daar een aantal van op voorraad te hebben, dan telkens open te maken. Ik snap dat het als systeembeheerder een stuk leuker is, maar het uurloon weegt niet op tegen hoe duur de hardware in totaal kost.
Mijn vorige werkgever hadden we een IT infra (die tevens helpdesk waren) afdeling waar toetsenborden en RAM modules gewoon vervangen (of geüpgrade) werden bij Dell laptops door de afdeling zelf. Wanneer het een monitor of moederbord betrof kwam er een Dell monteur met de benodigde onderdelen langs. Voor deze service werd ook flink betaald, want soms stonden ze dezelfde dag, of de volgende dag op de stoep.

Ik vraag mij af of je als bedrijf wellicht een hoop kosten kan besparen door over te stappen op een merk als Framework en je méér modules kan laten vervangen door je eigen personeel, met eventueel een voorraad ter plekke of 1-dag levering via framework. Vooral voor de kleinere bedrijven met eigen IT afdeling kan ik mij voorstellen dat het écht nog wel eens een overweging waard kan zijn. (Mits je IT personeel uiteraard bereid is én krijgt om hier de tijd in te kunnen en mogen steken)
Ik kan je uit ervaring vertellen dat de meeste bedrijven gewoon kiezen om het niet zelf te doen.
Een laptop heeft garantie, je stuurt het op naar de leverancier en laat hen het maar uitvechten.

Daarnaast hebben de meeste bedrijven ook geen modulaire laptop nodig, een laptop wordt vaak financieel afgeschreven en word na 3 tot 5 jaar gewoon vervangen als er mankementen zijn. Dit ook om de eenotinigheid te bevorderen te zorgen dat alle laptops gewoon werken met de infra die er staat (Denk aan docks, schermen etc etc). De "afgeschreven" laptops worden vaak gedumpt bij een partij die dit kan veilen via een website als BVA auctions. (Daar heb ik ook mijn bureaustoel vandaan.). Voor een Intern ICT team. (Althans als ik zo de geluiden hoor, ook van andere mensen)

Ik kan je vertellen dat weinig bedrijven een laptop als framework zou aanschaffen vanwegen de repareerbaarheid, misschien eerder vanwegen de USB-C modules die er zijn.

Wat je wel kan zien is dat een ICT-partner, een bedrijf die systemen levert aan bedrijven, deze wel zouden kunnen aanbieden aan bedrijven als bedrijfslaptops. De ICT-partner kan dan wanneer het bedrijf een laptop aanmerkt als "Defect" gewoon e.e.a. vervangen en dezelfde laptop, maar met bijv nieuw scherm o.i.d. terug sturen en kunnen zij het oude onderdeel laten recyclen. Dit laatste zie ik eerder gebeuren.
Goed punt en analyse. Denk dat dit inderdaad realistischer is.
Toch zonde die "weggooi" maatschappij en dan blijft Framework toch meer een voordeel voor consumenten en niet echt voor bedrijven.

Maar voor consumenten is deze simpelweg nog véél te duur tegenover de grotere merken voor de standaard consumenten. Zelfs als deze een aantal kleine voordelen biedt..
Toch zonde die "weggooi" maatschappij en dan blijft Framework toch meer een voordeel voor consumenten en niet echt voor bedrijven.
Ja en Nee, Voor interne ICT afdelingen is framework niet zo interessant, dit hangt natuurlijk wel enorm af wat voor bedrijf het is en hoe groot de ICT afdeling is. Maar het is duidelijk dat steeds meer bedrijven geen (relatief gezien) grote interne IT afdelingen (meer) hebben.

Zoals je aangaf heb jij wel een IT afdeling gezien waarbij ze wel zelf reparaties uitvoeren op het niveau die Framework toestaat zonder veel poespas er omheen. Echter is dit niet (meer) de norm voor zo ver ik kan zien. Daarom gaf ik aan dat dit mogelijk een betere optie is voor hardware partners die op deze manier een mogelijk snellere reparatie service kan aanbieden.

Voor een klein interne ICT afdeling is het gewoon eenvoudiger dit naar een partner te sturen voor een moederbordswap en de laptop weer terug te krijgen. Dit kan ook voor MSP's enorm makkelijk zijn, die kunnen deze reparaties ook goed uitvoeren. Het gebeurd steeds vaker dat de ICT ge-outsourced word naar een andere partij en tijdigheid is vaak een probleem. Als jij als MSP kan aantonen dat jij de laptop binnen x aantal dagen kan reparen is dat een enorme plus tegen over bedrijven die 2 tot 4 weken kan wachten op de HP's en Dell's van deze wereld. Dit zou de weggooi maatschappij al enorm terug dringen denk ik.

Echter... heb ik niet veel ervaring met MSP's. heb heel kort gewerkt bij een klein MSP die voornamelijk boeren(Zowel zakelijk als particulier) voorzag van glasvezel en/of telefonie. Nu werk ik bij een Interne IT afdeling van een transport bedrijf.
Goed(e) punt(en), het was inderdaad een relatief oud concept, dat de afdeling zelf de Dell laptops en PCs mocht repareren met 'toestemming' van Dell voor bepaalde componenten (niet alle).
Naast het feit dat de IT stagiaires er een hoop van leren, was het gewoon makkelijk (en sneller) om het kantoor personeel dezelfde dag nog hun laptop/PC terug te geven.
Maar inderdaad kostte het tijd voor het personeel zelf die dus andere taken niet kon oppakken. Dus ik snap het heel goed dat er steeds meer geleund wordt op HP en Dell services. (Zolang je er voor betaald)
Dus ik snap het heel goed dat er steeds meer geleund wordt op HP en Dell services.
Op zich vindt ik het wel jammer dat het zo gebeurd. Als een interne IT afdeling dit gewoon zelf kan doen is dat, zoals je aangeeft, veel sneller. HP en Dell hebben soms significante wachttijden als je geen contract hebt met ze. dan ben al snel 2 weken verder en dan is de hoop dat ze het ook opgelost hebben
Mja minder afval is wel iets wat een bedrijf kan overtuigen om het anders te doen maar ik vraag me af of dit dan niet alsnog beter bij de fabrikanten ligt met repairservice dan een modulaire laptop. Verder gaan laptops veel langer mee, dus is het ook iets minder hard nodig om het moederbord te vervangen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 mei 2022 21:00]

Dat zou je nog best tegen kunnen vallen, in het geval van IT is het bedrijf zelf, welke de laptop gebruikt, vaak minder bedacht p het afval die een laptop maakt. De meeste hebben een hardware partner waar ze de laptop kopen of huren, en de hardware partner neemt de laptop weer terug en voert deze indien nodig af. dus enkel de Hardware partner heeft er dan baat bij.

enkel als de Interne IT afdeling de laptops aankoopt en uitdeelt zou er baat zijn bij dit soort dingen. maar zelfs dan is de neiging groter om deze onder garantie te laten repareren dan zelf te pielen met de laptop. hangt er maar niet van af waar het bedrijf tijd en moeite (en geld...) aan wil besteden. Wij sturen laptops op ter reparatie naar de leverancier welke het mag fixen. zelfs als we framework hadden gaan wij geen moeder borden vervangen, dat neemt te veel tijd in beslag. Dus wij zouden de voorkeurhebben dit door een hardware partner te laten doen welke de reparatie uitvoert.
Ik bedoel meer dat vanuit verspilling en duurzaam oogpunt, bedrijven misschien geneigd zijn om hun standpunten te herzien. De verwarming een tandje lager zetten, maar wel 60 laptops in een jaar weggooien, verhoudt ook niet met elkaar.
60 laptops in een jaar weggooien
Bedrijven gooien geen laptops weg. Deze laten ze ophalen door een bedrijf die dit soort producten verwerkt. volgens mij mag je ook niet zomaar electronica weg gooien als bedrijf maar dat weet ik niet heel zeker. Wel weet ik dat het gebruikelijk is dat bedrijven hun oude ICT middelen laat op halen en verwerken, of deze nu nog werken of niet maakt voor het bedrijf niet uit. dat laten ze die andere partij uitzoeken wat ze er mee doen.
idd, bedrijven kiezen liever een leverancier als Dell met korte lijntjes, servicepaketten en garanties, hoe minder je zelf hoeft te doen hoe beter.
Van grotere bedrijven snap ik dat. Die extra service van Dell is dan peanuts en je hebt vrijwel geen verlies in 'werk uren', omdat een vervangend model (of monteur die de dezelfde dag nog de laptop fixed) meteen de oplossing biedt.

Maar van kleineren bedrijven waarbij die service tóch wel een forse kostenpost is terwijl je IT personeel dat makkelijk zelf kan? Wellicht.
Korte lijntjes bij Dell?!
Dan heb jij nog nooit gedoe met service bij hun gehad :'(
Voor dit soort concept is een discrete GPU wel een hele uitdaging. Een modulair koel systeem is moeilijk te ontwerp en, en als je dezelfde koeler gebruikt voor een laptop zonder GPU als voor een met een 45W GPU en een 135W GPU, dan maak je de laptop voor veel mensen onnodig duurder, zwaarder en dikker.

Als het modulaire, upgradebare aspect van de laptop een koper aanspreekt, dan is de sprong naar een externe GPU wellicht een betere oplossing voor deze toestellen.
Oh het is ook zeker geen makkelijke taak. Maar het is wel iets wat ik in de toekomst wil zien als ze meer laptops willen verkopen. Zonder echte GPU blijven het meer werklaptops en ga je een deel van de markt niet bereiken. Juist het upgraden van een GPU zou voor mij veel interessanter zijn dan wat RAM bijprikken.
Economisch lijkt het inderdaad niet echt een succes. Voor 799 heb je een Ryzen 5600H, 120 Hz scherm, 16GB ram, RTX 3050 gpu en 512 GB NVME SSD. Voor deze framework laptop betaal je nu minimaal 1200 euro voor en dan heb je mindere specs. Of je hebt al een keer iets gekocht en moet dan circa 600 euro bijbetalen voor een upgrade. Voor dat geld kun je beter je oude laptop verkopen en iets nieuws aanschaffen. Dan kun je het hebben over e-waste. Echter wanneer iemand die vorige laptop in gebruik neemt is dat IMO nuttiger dan dat er ergens een ongebruikt moederbord/cover op een stapel terecht komt.

Het idee is verder natuurlijk prima alleen de economische realiteit maakt het snel onzinnig.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 19 mei 2022 15:17]

Dat moederbord kun je natuurlijk gewoon verkopen en hergebruiken. Ik heb al de eerste 3d-print-ontwerpen gezien die van het moederbord een kleine, relatief efficiënte server maken. Scheelt weer het onnodig inkopen van een barebones PC! Omdat alle belangrijke poorten via USB gaan zou je hier zelfs nog leuke embedded-opstellingen mee kunnen verzinnen.
Tja alles kan, maar ook dat is weer geen zinnige economische realiteit. Een zelfbouw server hoeft namelijk helemaal niet veel te kosten. Zelf ooit begonnen met een G4400. Dat zijn cpu's van een euro of 50. Moederbord erbij en je bent voor 100 euro klaar.
Kun je doen maar dan lever je wel in qua performance.

Ik heb een laptop als server draaien waarvan het scherm en het toetsenbord eigenlijk nog wel prima zijn, als ik alleen het moederbord had kunnen upgraden om daar een losse server van te maken dan was dat nog best een mooie optie geweest.
Ik zie gewoon het nut niet zo van een los mobo+cpu setje wat ooit in een laptop heeft gezeten. Dan heb je alsnog een behuizing, voeding en geheugen nodig.

Overigens voor de meeste doeleinde heb je voor een thuisserver weinig nodig. Denk aan file server/ftp server/enz dat vraagt allemaal niet zo veel en daarvoor is zelfs een moderne Celeron echt overkill. Zelf ben ik geüpgrade naar een 10400+z490 en dat heeft me iets van 300 euro gekost. Mijn server draait headless en toetsenbord gaat via remote control software :X .
Tja, ik heb wat meer virtual machines draaien dan jij, dat is duidelijk. Tijdens media transcodes en batch processing verwelkom ik af en toe de extra power van de 4th gen laptop i7 wel. Het ligt er maar net aan wat je precies met je server doet.

Qua voeding pak je gewoon een normale USB-C-lader en qua geheugen moet je een leuk tweedehandssetje uitzoeken maar dan valt het nog allemaal best mee. Die dingen moet je toch bij iedere server uitzoeken

Wat ik eigenlijk zou willen is mijn server gebruiken als router met IDS/IPS en dat soort leuke ongein maar als ik dat met mijn gigabitlijn probeer dan haal ik nooit of te nimmer de maximumsnelheden. Zo'n 1135G7 maakt dan toch al een stuk meer kans.
Ik denk dat je de 10400 onderschat? Die is vrijwel even snel als een 1135G7 en circa 3x sneller dan een 4e generatie mobiele i7.

Verder doe ik inderdaad geen (live) transcodes, tegenwoordig kunnen clients zelf wel de decode doen.

USB lader heeft wel gunstig effect op je idle verbruik vermoed ik :P.
Ik ben 100% pro maar wat doe je dan met de oude CPU?

*never mind*
Met dank aan @TheSniper1990 en @teek2 _/-\o_

[Reactie gewijzigd door OxWax op 19 mei 2022 15:27]

Gaaf zeg.
Gewoon "ff" een hele laptop een forse upgrade geven....

het enige nadeel... De prijzen.
Het model dat ik zou willen kost zomaar ruim 1600 euro. Maar de upgrade moederbord processor 588 euro.

Ik vind dat top. Die hele laptop ziet er goed uit, fijne schermresolutie, alles specs naar mijn wens, en repareerbaar. Vergelijk het met andere laptops van die prijs en vraag je af of je die over drie jaar ook zo'n vette upgrade kan geven voor onder 600 euro.

Zowel uit groen principe als financieel is het een heel aardige koop. Maar natuurlijk, voor 600 euro kan je ook al een laptop kopen die iets kan.
De nieuwe ethernetadapter zal gebruikmaken van een Realtek RTL8156-controller. De prijs en het precieze moment van verkrijgbaarheid zijn nog niet bekend.
Egwel, €45. Staat hier: https://frame.work/nl/en/products/ethernet-expansion-card
Tnx, heb het toegevoegd :)
Een goed begin zo zou ik zeggen. Wat wel mooi was geweest is als ze een of ander inruilprogramma hadden gemaakt voor de oude mainboards. Nu is het zeker mogelijk om deze mainboards voor andere zaken in te zetten maar kan mij voorstellen dat niet iedereen zo 1,2,3 daar een usecase voor heeft.
Het oude moederbord kun je gewoon zelf opnieuw gebruiken. Klein nas’je maken o.i.d
Framework heeft hier op ontworpen en dat is dus ook wat ik ga doen met mijn huidige Framework setje :)
Ik moest daar stiekem toch wel een beetje om lachen. Maar zeker een use case.
Ze werken ook aan een marktplaats, waar je zelf je oude(re) onderdelen kunt verkopen.
Dus gewoon een nieuw moederbord in bestaand behuizing, wat is hier upgrade aan ?
Het hele riedeltje incl processor wordt alsnog vervangen.
Een nieuw moederbord in een laptop staat vrijwel altijd gelijk aan een compleet nieuwe.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 mei 2022 15:31]

Dus gewoon een nieuw moederbord in bestaand behuizing, wat is hier upgrade aan ?
Precies wat je zegt, een nieuw moederbord.
Je hoeft nu alleen het moederbord te vervangen in plaats van ook het scherm, toetsenbord, ssd, ram, touchpad en behuizing. Waarom zou je alles vervangen als al het andere nog goed is en je alleen een performance update wilt?

Verder scheelt het ook in prijs: Performance (i7-1260P) = €1649, tegenover alleen het moederbord (i7-1260P): €799. Scheelt toch weer €850. Hiervoor kan je volgend jaar nogmaals een moederbord upgrade doen.
Een behuizing zijn de kosten niet, net als de rest is het tientjeswerk.
Tientjes in productie, die in de praktijk (zie bovenstaande berekening) uitlopen op 850 euro voor mij als koper.

Verder is het natuurlijk ook milieuvriendelijker om alleen een moederbord te vervangen dan om alle nog werkende onderdelen te vervangen.
Je kunt het oude bord in een eigen behuizinkje stoppen, bv als home-server/nas/mediaspeler/desktop-pc. Zijn zelfs al 3dprintbare ontwerpjes voor :)

En ja, dit is een upgrade. Heel wat zinniger dan een totale laptop vervangen.
Ben benieuwd hoeveel van de Tweakers die altijd lopen schelden op vastgesoldeerde CPU, RAM en SSD, plakakkus nu al een dergelijke laptop hebben gekocht.
Goede vraag en kan een interessante poll worden.

Ik zelf was zeer geïnteresseerd in een Framework laptop, maar omdat ze (voorlopig) nog geen laptops leveren met dGPU moest ik hem aan mij voorbij laten gaan. Ik was echter wel bereid om die paar extra honderd euro te betalen voor een laptop waarbij ik zelf alles kon en mocht vervangen.
Hopelijk over 4-5 jaar...

Echter toen ik de laptop aanraadde bij m'n ouders, schrokken ze enorm van de prijs tegenover een laptop met dezelfde specs, maar dan van bijv Acer, Lenovo, Asus, etc. Deze laatsten hadden wel weer gesoldeerde RAM...
En waarom zouden je ouders geen Laptop met vastgesoldeerde RAM of SSD kopen, Voor de helft van het prijsverschil heb je meer RAM en SSD dan je lief is. Dat is het een beetje, het is natuurlijk heel mooi dat het allemaal modulair is, maar is dat wel de ideale oplossing. Als je direct voldoende RAM koopt (32GB?) heb je meer dan voldoende voor de komende 5 jaar minstens voor verreweg de meeste gebruikers. SSD Net zo.
Dat hebben ze nu dus gedaan.
Kijk eens bij Clevo, ik heb er zelf 1 en na jaren nog steeds veel plezier aan, laptop is geheel open en aanpasbaar, bizar genoeg zelfs 4 geheugensloten voor ram en 2 Sata sloten en nog eens 2x M2 sloten voor NVME, mijn laptop kon ik zelfs kiezen welke videokaart ik wou, een GTX1060, 1070 of 1080.

Best bizar want geen enkel ander fabrikant geeft je zoveel mogelijkheden/vrijheid als Clevo doet.
SKIKK en Lenovo (legion 5i Pro) lijnen zijn ook helemaal aanpasbaar en kan je zelf openschroeven om RAM bij te gooien of te vervangen, extra M.2 SSD bij te gooien en de Wi-fi chip te vervangen/upgraden.
Maar je kan het moederbord van deze laptops niet zomaar upgraden. Kan dat bij Clevo wel dan?
Ik ben er een die zeker hier over zeurt, en ik heb er eentje in m'n bezit dus +1 voor die poll alvast :)
_/-\o_
*Nieuwsgierig is*
Specs? Prijs? Bevalt het? Maakt de koeling herrie?
Simpel omdat laptops die verkocht worden vaak net te weinig geheugen hebben, het is "berekend op wat wij denken dat het beste is voor de gebruiker" vertaling wij stoppen er bewust net te weinig in om zo de gebruiker te duwen naar de dure laptop lijn.

ram vastsolderen en SSD heeft geen enkel nut tenzij het een tablet of ultraplat notebook is kun je dat nog verkopen, een gewone laptop heeft 0 toegevoegde waarde om dat te doen.
Dan moet je die niet kopen

hier, drie clicks bij Amazon
Acer Aspire 5, Laptop van 15.6" Full-HD TN (Intel Core i5-1035G1, 16GB, 512GB SSD, NVIDIA MX350, Windows 10 Home), Pure Silver - QWERTY Nederlands Toetsenbord
Merk: Acer
€725,99
Ik bedoel de 32GB modellen met een i5.
ga je naar Dell, HP, Lenovo, etc etc en configureer je er eentje
Of je koopt een Framework,
De vraag was, heb je dat gedaan?

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 20 mei 2022 08:36]

ram vastsolderen en SSD heeft geen enkel nut tenzij het een tablet of ultraplat notebook is kun je dat nog verkopen, een gewone laptop heeft 0 toegevoegde waarde om dat te doen.
Als je laptop er kleiner van kan worden heeft het dus juist wel nut voor sommige mensen.
Daarnaast is er het voordeel van kortere verbindingen waardoor de snelheid hoger kan (zie bv. de idioot hoge geheugenbandbreedte van Apple M1 met gesoldeerd geheugen). Voor de fabrikant is het makkelijker qua support, gebruikers weten altijd wat voor performance ze kunnen verwachten. (de kans dat er aan gesleuteld is is een stuk kleiner).
Top!
Dit is namelijk een van de meest belangerijke aspecten van hun project vind ik. Jammer genoeg geen AMD variant, is dit omdat Framework gezamelijk met intel werkt? Ik herriner me dat ik hun logo zag verschijnen tijdens een presentatie.
Daarnaast zijn de prijzen wel gestegen, maar opzich niet zo verrassend als je kijkt naar de performance uplift tussen de 12th en 11th gen intel processor. 4C/8T naar 14C/20T. Alleen maar hopen dat ze geen last hebben van throttling.
Alle modules zijn zover ik weet op Thunderbolt gebaseerd en ja… dat heeft AMD (nog) niet. Architectuur keuzes
Nee, dat zou enorme overkill zijn.

De usb-c en usb-a modules zijn gewoon verlengkabeltjes in een specifieke vorm.

De ethernet, microSD en storage modules zijn gewoon usb 3.x devices met een usb-c connector.

De HDMI en DisplayPort modules zijn gewoon Alternate Mode verloopjes zoals alle andere op de markt.

De Framework Laptop ondersteunt wel Thunderbolt, ik heb dit gebruikt om heerlijk snel data over te zetten vanaf mijn vorige laptop. Maar Thunderbolt is absoluut niet noodzakelijk voor de huidige Expansion Cards.

[Reactie gewijzigd door Peetz0r op 19 mei 2022 17:15]

Thunderbolt wordt ook gebruikt voor video over usb-c ofwel je kan een portreplicator aansluiten en alles over 1 kabeltje laten gaan(dockingstation).

In principe heb je gelijk de USB A en C staat los van wat erover gaat, maar in praktijk moet ik de 1e laptop nog tegenkomen die wil opladen op een USB-A poort, ze zijn er alleen in USB-C(voeding).

Ik heb thunderbolt ook nog nooit over USB-A gezien, dan waren het altijd kromme oplossingen waarbij een videokaart in de stekker zat om zo beeld door te geven en was de bandbreedte heel beperkt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 mei 2022 23:00]

Ben zeer tevreden met mijn framework laptop, en mocht ik willen upgraden is dit zeker een goede optie. Top laptop.
Nu nog AMD met RDNA2 integrated.
Deze kende ik nog niet. Het uiterlijk komt mij bekend voor maar ik kan zo snel niet meer op de naam komen.
Ik blijf het erg jammer vinden dat je 1 van de 4 expansion modules kwijt bent aan de verplichte USB-C aansluiting (minimaal noodzakelijk voor laden).

Had gewoon 1 vaste USB-C poort erin gezet. Die evt nog deels upgradebaar is dankzij moederbord vervanging (mits pinnen in de poort hetzelfde kunnen blijven om compatibel te zijn).

Dan heb je echt 4 modules ter beschikking en wordt het een stuk leuker. Je kan dan de laptop kaal kopen, zonder modules. Scheelt weer centen. En dan langzaam een module toevoegen wanneer je behoefte hebt aan een bepaalde poort of uitbreiding :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 19 mei 2022 14:27]

Is het niet bijvoorbeeld mogelijk om die USB-C module te vervangen met bijvoorbeeld eentje met meerdere of andere poorten? Ik kan me ook een MagSafe achtig alternatief voorstellen.
De voeding port is onmisbaar, ook gaan die vergeleken met andere onderdelen vaker stuk, dan is er wat voor te zeggen die makkelijk vervangbaar te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee