Maker van modulaire Framework Laptop werkt aan nieuwe modulaire producten

Framework, de maker van de gelijknamige modulaire laptop, heeft een investering binnengehaald van 18 miljoen dollar. Met dat geld gaat Framework nieuwe modulaire en repareerbare producten ontwikkelen, nieuwe modules maken voor de laptop en deze in meer landen verkopen.

Dat schrijft Framework-oprichter Nirav Patel in een blogpost. Het is de eerste grote investeringsronde voor Framework sinds de seedfase, die in de zomer van 2021 plaatsvond. Framework heeft in deze 'Series A'-ronde 18 miljoen dollar opgehaald, met als belangrijkste investeerder Spark Capital, een investeringsbedrijf dat eerder investeerde in onder meer Oculus.

Framework gaat de nieuwe investeringen op korte termijn gebruiken voor de ontwikkeling van 'nieuwe productcategorieën', aldus Patel. Hij zegt dat hij nog niet kan delen welke producten dit zullen zijn, maar hij benadrukt dat de investering bedoeld is om 'meer consumentenelektronica sneller te kunnen upgraden, aanpassen en repareren'. Daarnaast wordt het geld gestoken in het ontwikkelen van nieuwe modules voor de modulaire Framework Laptop en zijn er plannen om de laptop in meer landen te gaan verkopen.

Volgens Patel gaat Framework in 2022 de Framework Marketplace uitbreiden, de winkel die het in november opende voor onderdelen en upgrades. Framework wil in de Marketplace onder meer ruimte bieden voor de verkoop en koop van tweedehands onderdelen en producten. De eerste stappen hiervoor zijn gezet via het Expansion Card Developer Program, dat bedoeld is voor mensen om zelf producten te ontwikkelen voor het uitbreidingsslot van de laptop. Ook komt er in 2022 meer naar het Framework Laptop-ecosysteem, schrijft Patel. De Framework Laptop is sinds december te koop in Europa, maar nog niet in de Benelux.

Modulaire laptop van Framework
Modulaire laptop van Framework

Door Stephan Vegelien

Redacteur

02-02-2022 • 11:59

43

Submitter: TheVivaldi

Reacties (43)

43
43
32
3
0
6
Wijzig sortering
Ik zou graag een modulaire router of nas hebben. Het lijkt me super fijn om zaken zoals poorten UTP, kabel of glasvezel te kiezen, maar ook 1 of 10 gigabit LAN en wel of geen PoE.

Voor het platform zou het handig zijn om een krachtige basis te hebben en dit uit te kunnen breiden met extra storage of ram voor het draaien van een firewall, docker containers of video decoder.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 23 juli 2024 00:57]

Dan heb je een chassis nodig die op voorhand al een backplane heeft die 10G+ aankan, een voeding en connectors heeft (of uitwisselbaar is) die die PoE (hoeveel?) mogelijk kan maken, connector-ruimte die zowel een RJ45 slot als (Q)SFP(+) slot kan huisvesten, evt HD/SSD slots en dus ook een SATA/NVME/SAS controller enzo voort.
Oh en glasvezel, wat voor iets? Ethernet? Fibre channel? EPON? GPON? SDH?

Da's heel lastig te maken, je moet eigenlijk alles op voorhand al voorzien. Áls alles via PCI-E aangesloten zou worden met evt nog wat pinnen ernaast voor extra voeding, dan kan je die extra chips evt nog op de modules duwen. Moet je wel genoeg PCI-E lanes hebben. PCI-E v3 heeft per lane ~1GB/s. Dat is nog geen 10Gb Ethernet, of je moet leven met minder dan maximale snelheid. Een 8x1G lukt nog met een beetje over op een lane. Een NVME SSD doet al snel 2 lanes? Hoeveel goedkope SoCs zijn er al met PCI-E4? of 5?
Wordt best duur.

Zoals Mitssz zegt, voor de handvol mensen die zoiets willen is het misschien beter om even zelfbouw te doen. Eventueel de taken distribueren: een aparte switch die voldoet aan je wensen en dan 2x10G naar je server die routeert en services host.
Een compacte case met de juiste (PCIe? USB4? Thunderbolt? M.2?) sloten moet dat allemaal prima kunnen. Zet er een leuke AMD-chip op voor de PCIe 4-lanes en de hoeveelheid poorten hoeft geen probleem te zijn.

Ja, je bandwidth is een uitdaging, maar als je expliciet een aanpasbare router maakt is dat het probleem niet. Als je zo'n pfsense-doos koopt zijn de modules tenslotte vaak ook los te halen.

Ik denk dat je jn de praktijk te weinig mensen zult vinden die zoiets willen kopen, en dat processors met genoeg lanes te duur zijn. Misschien dat er een I/O-optimized ARM-chip is die ik over het hoofd zie, maar je zult bin zowel team blauw als bij team rood redelijk high-end moeten gaan zitten wil je comfortable meer dan 10Gbit-poorten switchen en nog andere dingen met je apparaat doen.

Dan heb je wel bij Intel 16 PCIe 5 lanes, met elk 4GB/s aan doorvoer. Bij AMD zit je op 24 PCIe 4 lanes met 2GB/s, niet evenveel maar nog steeds genoeg. De uitdaging is PCIe 4/5 netwerkhardware vinden, maar als fabrikant kun je natuurlijk al vroeg in gesprek gaan met leveranciers over dat soort dingen.
Zoals de laatste alinea zegt ja: zelfbouw. Voor die niche die dit allemaal wil een chassis ontwerpen waarin je ruimte hebt voor al die zaken is waarschijnlijk niet financieel haalbaar.

In principe heeft Cisco wel zo'n dingen. Een routerchassis dat 16GB RAM heeft, virtuele machines kan draaien (in hoeverre die bestaan...) en via modules SSD-storage, speciale fibertoegang, mobiele 3/4/5G, telefonie, DSL, 10G verbindingen danwel PoE kunnen leveren.

https://www.cisco.com/c/e...terfaces-and-modules.html (op moment van schrijven is cisco.com heel lastig bereikbaar)

Maar je zal er wel stevig voor betalen. Ik gok dat AJediIAm eerder dacht aan een stevige thuisrouter van 500-700 euro. Dat is dan bvb al de prijs voor enkel en alleen een gebruikte 8-poorts PoE module ( NIM-ES2-8-P ) , laat staan het chassis.
Het is geen zelfbouw als ze het als pakket aan consumenten verkopen :)

Maar inderdaad, zo'n apparaat zal niet in de buurt komen van bestaande oplossingen van Cisco/Juniper/Huawei qua performance en features. De prijzen die Cisco vraagt zijn enigszins overdreven. Je kunt een router met SFP-poort en 4 gigabitpoorten krijgen voor een kleine 200 euro en PoE-injectors kosten je met chassis en BTW twee tientjes, daar valt echt wel wat goedkopers voor te vinden als je zelf fabriekscapaciteit hebt.

Ik zou zelf jaren tevreden zijn met 8x2.5Gbit, misschien extra 1Gbit poortjes voor een paar tientjes, plus een WAN-poort, dat is voor 700 euro wel voor elkaar te boxen. De PoE-injectie kan veel goedkoper nabij de ontvangende kant van de kabel. Omdat het een niche is gooit iedereen de prijzen omhoog, maar aan de materiaalkosten ligt dat niet.

Hoe dan ook, de twintig mensen die hier interesse in hebben gaan het product niet rendabel maken. Ik denk eerder dat ze richting tablets of 2-in-1's gaan.
Vergis je ook niet, veel mensen die daaraan beginnen als zelfbouw gaan vaak terug naar een simpeler stukje hardware om twee redenen:
1. Stroomverbruik, je router/switch draait 24/7 en dan telt een paar watt aardig op.
2. Je wil niet dat je routing/switch er uit vliegt op het moment dat je nas issues heeft, opnieuw op moet starten, of simpelweg 100% cpu vraagt voor een video encode.
De meeste Enterprise switches zijn al modulair (dus het bestaat al) en het is ook niet heel moeilijk om tegenwoordig een consumenten switch te vinden met SFP poorten. Een SFP module is modulair (glas/copper)... De meeste zaken die je wilt bestaan dus al (en ook al heel lang).

Zoals @Arrigi uitlegt is het echter onmogelijk overal rekening mee te houden omdat je backplane hierop geschaald moet zijn. Ga je een high-performance backplane maken, dan wil jij die router niet hebben want hij is te duur. Is hij goedkoop? Dan is de performance waarschijnlijk ook slecht. Als je enterprise switches aanschaft dan kijkt men ook vooral naar de backplane en L3 doorvoer.

Alleen het PoE vraagstuk is al onmogelijk te beantwoorden. Ga je de gehele backplane geschikt maken voor PoE terwijl dit misschien helemaal niet of voor enkele poorten gebruikt wordt? Dat gaat gigantisch in de kosten lopen.

Ik zou graag een modulaire router of nas hebben. Het lijkt me super fijn om zaken zoals poorten UTP, kabel of glasvezel te kiezen, maar ook 1 of 10 gigabit LAN en wel of geen PoE.
Voor het platform zou het handig zijn om een krachtige basis te hebben en dit uit te kunnen breiden met extra storage of ram voor het draaien van een firewall, docker containers of video decoder.


Maar ik heb wel 1 oplossing voor je die dit allemaal kan. Volledig modulair en ook betaalbaar voor een consument.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 00:57]

Dit is toch al te bereiken adv een pc bouwen en hier PfSense en/of TrueNAS op te draaien? Gehele vrijheid in storage en poorten.
Ja, maar als bedrijf zijnde heb je dan geen garantie of support.
Van beide merken zijn ook hardware appliances te krijgen. Die zijn een stuk duurder dan als je het zelf doet maar wel support op de hard- en software. Je hebt het dan wel niet in 1, daar heb je gelijk in.
Overheden zitten helaas aan aanbestedingen en contracten vast (servers bij HP, netwerksutff bij cisco, workstations bij Dell, etc.). Lastig van af te wijken tenzij jij je usecase zo kan omschrijven.
Waarom wil je als bedrijf een toestel dat én routering én WAN én PoE switch én 10G uplink én multimedia-VMs doet?
Alhoewel niet geheel modulair, ben ik wel groot fan van de Turris Omnia. Zie https://www.turris.com/en/omnia/overview/
Turris heeft ook een modulaire router tegenwoordig: https://www.turris.com/en/mox/overview/
Deze zijn er wel, maar dan voor de zakelijke markt. Schreeuwend duur, maar dan heb je ook wat. Bijvoorbeeld een Cisco Catalyst modulaire router.
Ik vind het helemaal niks, het is gewoon een laptop oude stijl, cpu, ram en opslag zelf te vervangen. Die expansion cards zijn gewoon proprietary usb c dongles, en ik zie compleet geen noodzaak om een dongle te integreren in de laptop zelf. De modulaire laptop bestond al, toen de eerste laptop met USB op de markt kwam.
het is gewoon een laptop oude stijl, cpu, ram en opslag zelf te vervangen.
Plus de speakers, moederbord, wifi, toetsenbord, accu en nog meer op een gemakkelijke manier. Design is modern genoeg en nogsteeds erg dun. De expansion cards zijn makkelijk te integreren en erg snel van functionaliteit te wisselen.
Oke, dus ze hebben een korte voorsprong op de grote jongens, die toegezegd hebben ook onderdelen en handleiding beschikbaar te stellen. En ze hebben een manier gevonden om usb c dongles in een proprietary design te gieten, wat is er nu echt speciaal aan Framework?
Oke, dus ze hebben een korte voorsprong op de grote jongens, die toegezegd hebben ook onderdelen en handleiding beschikbaar te stellen.
Allemaal leuke praat natuurlijk, maar je bagataliseert hiermee wel het product wat nu al op de markt staat. Er is geen 1 andere laptop die zo makkelijk te repareren of te vervangen is als die van framework. De grote jongens gaan hooguit een bagger boekje maken die support bedrijven kunnen gebruiken, laat staan dat de consument elk onderdeel kan upgraden. Wel wat meer dan een korte voorspong. Dit vindt je niet eens terug in enterprise niveau laptops.

Als je geluk hebt kan je tegenwoordig 1 disk vervangen, als die niet al vastgesoldeerd zit. En misschien je accu.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 23 juli 2024 00:57]

Nou die voorsprong dus. Haha Ik kan dit nog niet op deze manier met laptops die ik nu kan kopen.
Je doet heel erg hier aan denken. https://www.youtube.com/watch?v=Qc7HmhrgTuQ (What have the Romans ever done for us)

Je hebt gelijk: los van de upgradebaarheid, duidelijke documentatie, goedkope en snelle thuisreparaties, gemakkelijke beschikbaarheid van onderdelen, nog te recoveren data bij moederbordfalen, blijvende garantie ook na het openmaken én modulariteit... kan je eigenlijk evengoed een surface book, lenovo, macbook, acer.. hell, zelfs een Samsung tablet kopen, want zo verschillend zijn ze wel.

Waarom koopt iemand überhaupt nog een Lenovo ipv een Acer? Beide een openvouwend ding met scherm en toetsenbord. Die zijn al helemaal identiek, afgezien van het kleurtje.
Maar als jij daar geen USB C dongle wil dan stop je er toch een netwerkdongle in, of een poort die je wel kan gebruiken?
Dat is nou net het voordeel van modulair, je past het gewoon aan naar wat jij wil.

En als er in de toekomst bijv. USB-D komt, dan hoef je laptop niet te vervangen, vervang je alleen de dongle.
Nee, je begrijpt mij volledig verkeerd, het uiteinde van die expansion cards, zijn gewoon usbc die je in de laptop steekt. Niks anders, dan een laptop met usbc poorten. Dat is nou net het voordeel van elke laptop die uit is gekomen sinds 2015 met usbc, je past het gewoon aan naar wat jij wil.

En als er in de toekomst bijv. usb-d komt, dan hoef je de laptop niet te vervangen, je vervangt enkel de dongle.
Maar deze zijn dus geïntegreerd, dat is het verschil lijkt me. Of dat nu via usb-c gaat of wat voor connector dan ook, dat maakt niks uit natuurlijk. Dongels in usb poorten pluggen vind ik helemaal niks. Een laptop die gewoon modules in zich heeft, precies die ik wil en ik dus als 1 apparaat mee kan nemen… graag!

En usb-d via je usb-c poortje dongelen kan alleen als die usb-c poort ook compatibel is. Dus dan moet je nog steeds de laptop vervangen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 00:57]

Ik vind het niet geintegreerd hebben van een dongle een probleem van niks, volgens mij heeft iedereen sinds 2016 al een usb c dock, met een sloot aan poorten erop. Gaat prima, nog niemand aan gestorven, en je kan ze ook fijn delen met andere apparaten, of andere mensen.
Voor jou ja, ik moet er niet aan denken. Ik wil op mijn werk gewoon naar de projector stappen met mijn laptop en niet per ongeluk de dongle zijn vergeten. Hoe vaak ik dat al niet gezien heb. Gaat de projector over op een andere aansluting, dan is het interne module eruit, nieuwe erin en altijd bij de hand.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 00:57]

Daar is ook al jaren een goede oplossing voor, de dongle die laat je gewoon in de projector zitten.
Ah ja, die altijd blijft zitten ook... :) Het is simpelweg geen goed oplossing in een werk-omgeving.
Ik snap @vgroenewold volkomen. Ik wil niet allemaal dongels aan mijn laptop hangen. Jij vind dat geen probleem en ziet het liefst een laptop met enkel usb-c poorten.

En dat is precies het mooie van deze Laptop, dat is namelijk exact de keuze die je hebt. Jouw frame.work kun je laten leveren met 4 usb-c poorten. Ik daarentegen vind het handig om naast een usb-c poort ook een usb-a poort te hebben voor veel van mijn spullen hier. Ook heb ik graag een sd-kaart lezer om mijn filmpjes over te zetten en een displayport voor mijn externe scherm. In mijn laptop tas neem ik voor de zekerheid nog een hdmi dingetje mee voor het geval ik een presentatie moet geven.

En mocht je echt niet de extra kosten van de verloopdingetjes willen betalen, dan kun je je kabels ook rechtstreeks in de laptop steken aangezien het geen proprietary aansluiting is.
Ik zie hierbij als voordeel dat de dongles in de laptop kunnen blijven zitten, ook al is het USB-C

En zo dun mogelijk is leuk, maar het moet niet ten kosten gaan van functionaliteit.. Maar dat is een persoonlijke voorkeur
Ik ben het ermee eens dat die dongles grotendeels overbodig zijn, maar gewoon een laptop oude stijl is toch juist super? ;)
Ik ben benieuwd in welke richting ze willen uitbreiden. Zelf zou ik graag een convertible van ze zien, mogelijk met hetzelfde mainboard wat ze nu hebben (dus eigenlijk alleen een nieuw scharnier en een touchscreen). Dat is natuurlijk een relatief veilige stap, maar iets als bijv. smartphones lijkt me érg lastig om volgens hun visie goed en concurrerend te maken.

Zie Fairphone: Vergelijkbaar concept en missie als Framework, maar die kunnen simpelweg niet concurreren op prijs/prestatie. Daarnaast is veel van de modulariteit binnen laptops (nog) aanwezig in het ecosysteem, in de vorm van sodimms, netwerkkaartjes, standaarden als usb-c/thunderbolt (op papier in ieder geval). Bij veel andere categorieën is dat niet het geval en lijkt het me een stuk lastiger om het Framework-concept in een concurrerend product op de markt te krijgen.
Misschien een modulair docking station, waarbij ze dezelfde modules als in de laptop ondersteunen, maar dan meer (10 stuks? 2x5 rijen?).

Of een beeldscherm met een vergelijkbaar systeem + stevige voeding. Ik bedoel de modules zijn relatief dik, dus het zal geen super elegant beeldscherm worden. Maar als je met 1 kabel je laptop erop kunt aansluiten zou dat fijn zijn.
Dat dock is een praktisch idee! Ik ben zeker geen expert maar ik denk dat dat, als er controllers zijn die met de verschillende usb alt modes overweg kunnen (en het hot swappable kunnen houden), relatief makkelijk te doen zou zijn. Origineel ook, ik volg het Framework-forum redelijk goed en heb dit idee nog niet eerder gezien. :>
Wanneer is Framework beschikbaar in de Benelux?
Da's nog onbekend. In Frankrijk, Duitsland en het VK doen ze nu aan pre-orders en is de planning volgens mij om eind deze maand de eerste leveringen te doen.
18 miljoen is toch wat anders dan het kwart miljoen van Linus.
Wel respect voor. benieuwd wat er over een paar jaar beschikbaar zal zijn.
Ben toch een beetje ban dat het uiteindelijk tegen gaat vallen, behalve wat niche modellen.
Beetje als fairphone e.d. geen mass adoption.
De hudige Fairphone is anders bij bekende youtubers terechtgekomen die hem ook gereviewd hebben, iets wat ze bij eerdere modellen niet deden. De grote adoptie komt dus vanzelf, nu dat ook bekende youtubers erover praten en reviewen.
Als het specifiek om consumentenelektronica gaat, lijken me smartphone en tablet zeker tot de opties behoren. Wat het ook wordt, ik ben benieuwd!
Interessante ontwikkeling.
Alles draait om de behuizing en het type moederborden dat wordt ondersteund en voor hoe lang. Als ze die basis kunnen neerleggen voor een goede performance/prijs ratio kan het misschien wat worden.
Ik wacht op een nieuw moederbord met Alder Lake.
"Maker van modulaire Framework Laptop werkt aan nieuwe modulaire producten"

Moest lachen om te titel. Het zou wat zijn als er geen modulaire componenten meer zouden worden gemaakt, dan is het hele doel van dit modulaire design weg toch? :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.