System76 brengt Linux-laptop uit met AMD Ryzen 9 5900HX en RTX 3060

System76 heeft de Kudu uitgebracht, een 15,6"-laptop voorzien van een AMD Ryzen 9 5900HX-processor en een Nvidia GeForce RTX 3060-videokaart. De Kudu is speciaal ontworpen om te draaien op Linux en wordt geleverd met Pop_OS of Ubuntu.

De System 76 Kudu is voorzien van een 15,6"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels en een verversingssnelheid van 144Hz. Het paneel heeft een matte afwerking. De laptop komt in verschillende configuraties, waarbij gekozen kan worden voor 8 tot 64GB DDR4-geheugen, een PCIe-Gen 3-M.2-NVMe-ssd van 240GB tot 2TB waar het besturingssyteem op staat en een aanvullende M.2-NVMe-ssd van tussen de 500GB en 2TB. Ook kan de laptop geleverd worden met een externe dvd-writer, een extra 230W-lader en een extern mechanisch Launch-keyboard van System 76 met Kailh-switches.

De laptop is voorzien van Wi-Fi 6, Bluetooth 5, een 2,5Gbit/s-ethernetpoort, een Mini DisplayPort 1.4-aansluiting, een HDMI-poort, een USB-C 3.2-Gen 2-poort, twee USB-A 3.2-Gen 1-poorten, een USB 2.0-poort, een microfoonaansluiting en een koptelefoonaansluiting. De Kudu is daarnaast voorzien van een rgb-toetsenbord, een 720p-webcam en een 48,96Wh-accu. De laptop weegt 2,2kg.

System 76 levert de Kudu met zijn eigen Pop_OS, wat een Ubuntu-gebaseerd besturingssysteem is, maar gebruikers kunnen kosteloos kiezen voor Ubuntu 20.04 in plaats van Pop_OS. De laptop is in Nederland te koop, maar System 76 levert vanuit de VS. De versie met 8GB geheugen en een enkele 240GB-ssd heeft een beginprijs van 1799 dollar, of 1923 euro inclusief btw, maar exclusief invoerkosten. De prijs kan oplopen tot 3680 euro inclusief btw voor de versie met 64GB geheugen en 4TB ssd-opslag. De laptop is nu te koop. Het mechanische toetsenbord levert System 76 later deze maand.

System 76 KuduSystem 76 Kudu

Door Stephan Vegelien

Redacteur

02-02-2022 • 14:07

115

Submitter: TheVivaldi

Reacties (115)

115
111
49
12
0
52
Wijzig sortering
nu wachten op betere Nvidia drivers.
Dan kan je wachten tot de zon overleden is.

maar serieus er moeten meer Linux laptops komen met AMD gpu's, want dat gaat prima.
Linux is tegenwoordig heel erg makkelijk te gebruiken, ook voor oude Windows gebruikers. Je hebt Linux mint bijvoorbeeld.
Linux is gewoon sneller dan windows en naar mijn mening veel fijner. Je hebt privacy, wat met windows een droom is. Mensen zeggen dat ze geen Linux gebruiken vanwege de software support, maar als meer mensen Linux gebruiken zou software ook vaker software native voor Linux maken
Ik zou best linux willen gebruiken.
Nadeel is gewoon gaming.
Zoals te zien is bij de serie die LTT heeft gedaan is gaming op linux niet zo makkelijk en dat word t voorlopig denk ik ook niet.
Vandaar dat ik lekker nog op windows 11 zit.
Die serie over gaming op Linux van LTT heeft inderdaad een hoop dingen aan de kaak gesteld die (nog) niet goed geregeld zijn op Linux op dit gebied. Hopelijk gaat het de ontwikkelingen in een nog grotere stroomversnelling krijgen en de ontwikkelingen gaan sinds een paar jaar al erg snel, voor het grootste deel dankzij Valve.

Toch kon ik me niet in alle conclusies van LTT volledig vinden. Mijn persoonlijke ervaring is namelijk dat gaming op Linux prima werkt, maar dat zal te maken hebben met de games die ik speel. Dat zijn grotendeels single-player games, een hoop indie games maar ook wat oudere AAA titels die het prima doen via Proton, de op Wine gebaseerde Windows-compatibiliteitslaag die in Steam zit ingebouwd. Maar ook recentere AAA titels doen het vaak gewoon prima, zoals de nieuwe Doom games of Horizon Zero Dawn. Wat betreft multiplayer games speel ik eigenlijk alleen Dota 2, Team Fortress 2 en enkele andere games die native draaien op Linux en waar ik nog nooit problemen mee heb gehad.

De grote problemen zitten nog bij copy protection en anti-cheat systemen waar nieuwe, triple-A multiplayer games gebruik van maken. Als je die veel speelt ga je waarschijnlijk problemen hebben. Verder is het de moeite om op ProtonDB te kijken of de games die jij wilt spelen goed werken. Vooral de conclusie van LTT dat games die daar een gold rating hebben vaak wel werken maar van de ene op de andere dag ineens weer niet, herken ik me totaal niet in.

Ook zou je dual-boot kunnen draaien om het een tijdje aan te kijken. Als het niet bevalt kan je altijd nog je Linux partitie weg doen en gewoon helemaal terug gaan naar Windows.
Ik snap wat je bedoeld.
Echter de games die ik speel zullen nog niet goed op Linux werken (Rainbow Six Siege & Extraction, CoD etc.)

Dual boot zou idd een optie zijn, alleen moet ik dan de games opnieuw installeren (gok van wel), want dan heb ik gewoon geen storage genoeg haha
De titels die jij noemt zullen inderdaad niet lekker werken op Linux nee, daar heb je zeker gelijk in. Ik kan dat alleen niet bevestigen of ontkrachten, want het zijn titels waar ik totaal geen interesse in heb, gemaakt door bedrijven die van mij nooit meer een rode cent zullen krijgen, maar dat geheel terzijde.
> Dual boot zou idd een optie zijn, alleen moet ik dan de games opnieuw installeren (gok van wel), want dan heb ik gewoon geen storage genoeg haha

Het is een beetje spannend. En een goede backup maken is verstandig. Maar je kan dual boot prima installeren op een bestaand systeem (mits er genoeg vrije ruimte is natuurlijk) zonder het bestaande systeem te wissen.
Ik heb nu zo'n 2 jaar Linux Mint als main OS op mijn game-pc (/ gewone pc). En verreweg het meeste van wat ik wil spelen werkt voor mij gewoon.

Toen ik vanaf Windows 7 over wou stappen naar Linux, was Valve (Steam) net bezig met de 'Proton' compatibility-layer voor Windows spellen te maken, en ik merkte dat er best veel spellen konden werken met die compatibility-tool, en dat het ook erg eenvoudig is. Je merkt bijna niet eens dat je een Windows spel op je Linux systeem gaat starten, het werkt gewoon 'normaal'.

Ik wou niet over naar Windows 8/10/11, dus heb ik mijn hele game PC ingericht als Linux PC, met een Windows Backup voor als ik echt iets in Windows wil/moet doen. Maar ik merk dat ik praktisch nooit opstart in Windows. Ik denk dat ik in 2 jaar ongeveer 15 keer ben opgestart naar Windows, omdat daar een spel op stond dat ik of family wou spelen. Maar dan ook alleen voor dat spel, daarna ging ik weer terug naar Linux.

Nu helpt het wel dat ik al zeg 15-20 jaar met Linux aan het spelen ben geweest, dus ik was al wel wat vertrouwd met de Linux omgeving, dus overstappen werd voor mij wel wat makkelijker. Maar nu dat ik ben overgestapt wil ik niet meer terug, ik vind het voor mij in Linux nu erg prettig, en wat ik wil kunnen doen kan ik gewoon.

Als je aan mij zou vragen: Kan ik als gemiddelde gamer nu gamen in Linux? Dan zou ik zeggen, nee, daar is het nog net te vroeg voor. Er worden gigantische stappen gemaakt, maar het is voor de gemiddelde gamer vind ik nog net te vroeg. Maar het kan wel, ik bedoel ik ben gamer, en ik game al 2 jaar op Linux waarbij praktisch alles wat ik wil doen wel werkt.

Wil je Linux toch proberen, dan raad ik deze stappen aan:
  • Probeer zoveel mogelijk programma's te gebruiken die op zowel Windows als Linux (als MacOS) werken. Dus programma's zoals Firefox, Steam, VLC, etc. Dat maakt een overstap een stuk makkelijker.
  • Speel je voornamelijk Single player of Coop spellen? Dan is de overstap best makkelijk, want de meeste van deze spellen werken waarschijnlijk ook gewoon onder Linux.
  • Speel je voornamelijk PvP games, of game je in VR? Blijf dan nu bij Windows. Voor deze spellen is het nu nog te vroeg om naar Linux over te stappen.
  • Begin met dual-booten van je PC tussen Windows en Linux. Het beste kun je dit doen door er gewoon een extra SDD in te zetten puur voor Linux. Dan kun je makkelijk switchen tussen Windows en Linux zonder al te veel problemen. Er werkt er dan iets niet voor jouw in Linux, kun je gemakkelijk switchen naar Windows wat je gewend bent.
  • Als je dual-boot, probeer dan zoveel mogelijk in 'Linux-land' te blijven en te werken/gamen. Dan kom je er het snelste achter of je Linux kunt gebruiken, of dat je terug wilt naar Windows.
Toen ik een paar jaar geleden definitief overstapte naar Linux had ik ongeveer een maand nodig om zeg maar nieuwe muscle memory te kweken en oude gewoontes af te leren. Inmiddels heb ik allang het punt bereikt dat ik nooit meer naar Windows omkijk. Voor werk zit ik nog bijna dagelijks op een Windows-machine en ik erger mij mateloos aan de tekortkomingen in dat OS. En de mensen die het moeten onderhouden met updates zitten soms echt in een living hell met updates die onwijs traag installeren en waarbij soms meerdere reboots nodig zijn. Linux is echt pure bliss. Alles werkt gewoon en het werkt goed. Ik heb zeer weinig problemen. Ik herstart bijna nooit. Updates gaan als een trein. De desktop interface is veel geavanceerder dan wat Windows biedt. Ik zie mensen hier soms geilen op Windows 11 en het enige dat ik zie op screenshots is een nieuw schilletje over dezelfde oude meuk. Linux en open source zijn een zegen voor de mensheid en wat mij betreft stapt iedereen over. Ik heb inmiddels een handvol digibeten overgezet op Kubuntu en die mensen hebben er nooit problemen mee. Hun browser werkt, libreoffice is makkelijk in gebruik, en ze hoeven niet bang te zijn voor virussen. Wat wil je nog meer? Ik heb er 0 omkijken naar.
Alhoewel ik Linux heerlijk vind in gebruik, ga ik niet iedereen aanraden om Linux te gebruiken. Ik heb sommige (digibete) ouderen op Linux overgezet, en voor hun werkt het nu goed. Maar ik ga niet echt anderen proberen over te halen. Hun gebruiken wat hun willen gebruiken, en dat laat ik zo. Mochten ze grote problemen hebben met hun huidige Windows, dan kan ik ze (tijdelijk) Linux laten zien, en hun bepalen of ze het willen proberen.

Maar ik ga niemand forceren iets anders te gebruiken. Wat ze gebruiken laat ik, uitgezonderd specifieke gevallen, gewoon zo staan. Ik merk alleen wel dat ik geen zin meer heb om Windows te (moeten) onderhouden, dus daar raad ik ze andere mensen aan die dat kunnen doen.
Mensen forceren om Linux te gebruiken, hoe moet ik dat voor me zien? Pistool tegen de slaap? :P Beetje overdreven om dat zo te stellen natuurlijk. Ik predik nooit over Linux en eerlijk gezegd interesseert het me weinig wat mensen in mijn omgeving op hun computer draaien. Daar hou ik me niet mee bezig en ik wil er ook geen tijd in stoppen. Wat ik bedoel, is dat de maatschappij als geheel zichzelf een dienst zou bewijzen als vrije open source software een centrale rol zou krijgen. Als consument heb je al die gesloten, commerciele oplossingen helemaal niet nodig. En zeker Windows is gewoon echt een gedrocht vol met legacy code en een zichzelf vervuilend systeem. Zo'n OS zou anno 2022 geen rol van belang meer moeten spelen, net zoals bijv de slechte HTML-support van IE6 uiteindelijk aan de kant is gezet. Het zou tof zijn als meer fabrikanten Linux-systemen aan gingen bieden incl support. Schijnbaar heeft Microsoft nog steeds een te stevige greep op die markt terwijl Windows voor de meeste consumenten uiteindelijk geen meerwaarde biedt.
Het begint wanneer het mainstream bekend is welke problemen er zijn.
Juist door zo'n paar LTT afleveringen zal het hopelijk in een stroomvernelling raken.
Daarnaast had LTT ook Anthony kunnen inschakelen.
Anthony had ez een paar guides voor gamers kunnen uitzetten voor een paar populaire distro's.
(wat hij ook al eens gedaan heeft voor PoP_OS! d8 ik)
Ja, LTT is altijd lachen: Een eigenwijze windows-gebruiker met een op Windows getunede PC, die linux gaat installeren en vindt dat het zoals windows dient te zijn. Linus had net zo goed iOS kunnen proberen te installeren.

Als je hardware koopt zonder "geschikt voor linux" labeltje, dan kun je sneller tegen problemen aanlopen. Net zoals 'geschikt voor windows 10'-hardware mogelijk niet lekker werkt met windows 11. Daar kun je wat voorbereidig doen, of je kunt het negeren. Als elke vorm van introductie skipped en gewoon begint, kun je een heel eind komen, maar misschien maak je wat foutjes. Hij kiest in ieder geval niet de makkelijkste route.
Het was alsof ik mijn Pa hoorde klagen dat hij 'het internet' niet meer kan vinden omdat de browser nu "Edge" heet. Alsof iemand een bouwmarkt binnenloopt en gaat klagen dat de IKEA zoveel makkelijker is.
Maar alle reacties die hem goedbedoeld uitleggen hoe hij het beter had kunnen doen zijn wel goed voor de engagement op zijn youtube kanaal. En vergis je niet, dat is zijn business.

Ik kan me ook nog herinneren dat hij als onderdeel van een wedstrijd hout moest hakken in Minecraft en in plaats van even een stukje te lopen op zoek naar een boom, een kruistocht begon om Minecraft te hacken.

Gaming op Windows heeft ook zo zijn problemen, maar daarvan weet hij inmiddels wel wat hij wel/niet moet doen. Dat heet ervaring. Dus natuurlijk vindt hij Windows beter dan Linux. Je ziet in zijn videos aan de lopende band kleine tips/valkuilen langskomen, maar daarvan maakt hij zelden een groot punt dat Microsoft het beter zou moeten doen. BSODs stapt hij overheen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
ja maar tot een bepaalde hoogte jammergenoeg.

stel Linux word ooit mainstream.
dan passen ook criminelen zich aan en word je onder Linux ineens veel vaker doelwit van aanvallen.
reactie is er worden meer/betere beveiligingsmaatregelen toegepast.
uiteindelijk zal het net zo "traag" worden als Windows. want om oma te beschermen moet er beveiliging inzitten voor de meest simpele aanval.

ik zie het echter nooit gebeuren, want het voordeel van Linux is ook gelijk het nadeel.
namelijk: er is altijd wel een niche oplossing te vinden voor jouw probleem echter werkt de oplossing niet met de versie waar jijzelf nu mee aan de slag gegaan bent.

met de huidige structuur zal geen enkele Linux distro dus ooit mainstream worden. ook al is het prima in gebruik.
Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is Linux allang mainstream voor servers. Ofwel, mensen genoeg die op al Linux beveiliging focussen.

Sterker nog, vrijwel iedereen heeft in huis al meerdere Linux apparaten, denk aan routers, TVs e.d. En die draaien helaas vaak zeer verouderde kernels.
ik doelde eigenlijk met mijn term mainstream op huiskamer gebruik.

meer als reactie op bovenstaande reacties over gamen op Linux etc.

ik ontken ook zeker niet dat het niet veel gebruikt word. alleen dat het in consumenten kringen nooit helemaal zal doorbreken.
omdat het nooit zo plug en play als windows zal worden, mede door de duizenden forks en zijprojecten die voor Linux beschikbaar zijn.
Bedoel je dat precies System76 hun eigen Pop!_OS niet op meer dan 10% van alle laptops zal komen, of dat alle vormen van Linux niet mogelijk zijn? Chromebooks zijn bijvoorbeeld best populaire laptops onderhand, of telt die Linux niet mee?
Dat is niet het argument dat je eerder aandroeg (dat ging over criminelen).

Dat dit niet ‘the year of the Linux desktop’ zal worden ben ik met je eens. Inderdaad omdat het ondoenlijk is om voor elke distro te ontwikkelen. Maar als je voor debian, rhel en suse ontwikkelt is het een kwestie van kleine aanpassingen voor downstream distros.
misschien niet al te duidelijk maar ik licht in mij 1e reactie 2 dingen uit.

namelijk 1 ook Linux zal "zwaarder" worden als het alle usecases moet gaan dienen die Windows en osx nu doen, dus van poweruser tot tante jannie.

punt 2 is dat het in zijn huidige staat in de consumenten wereld nooit een van de grote namen gaat worden.
puur en alleen vanwege het gebruiksgemak.
veel minuscule problemen die wij makkelijk kunnen overzien zullen voor veel consumenten een afknapper blijven.
vergeet niet dat Windows installeren voor veel consumenten al een onbegrijpelijk proces is.
Klopt ik ging in op punt 1. Daar stel je namelijk dat het zwaarder wordt omdat het meer beveiliging nodig heeft. Van dat laatste zeg ik dus dat het niet klopt.

De beveiliging van Windows is namelijk niet waarom het log is. Dat is omdat ze er voor kiezen backward compatible tot het extreme nemen. Grote kans als je een printer uit het jaar 0 aan sluit op Windows dat het werkt. Bij Linux moet je waarschijnlijk zelf nog wat aanklooien.
dat is dus exact het punt wat ik probeer te maken. en door die gehele backend zijn er een hoop potentiële veiligheidslekken. want ook dat moet bijgehouden worden
Toch komisch dat ik diverse oude apparaten heb gehad die direct werken onder Linux, maar niet supported zijn in recente versies van Windows.
Doordat alles rond Linux doorgaans open-source is heb je de kans dat oudere apparaten toch nog werkend te krijgen zijn omdat er meestal wel iemand is met de kennis om de drivers aan te passen met het betreffende apparaat in zijn/haar bezit.
Feit is wel dat je voor veel moderne randapparatuur software hebt zoals bijvoorbeeld Logitech Options wat niet beschikbaar is voor Linux, dan ben je dus aangewezen op open-source alternatieven met mogelijk beperkte functionaliteit.
Tegenovergestelde in mijn ervaring. Hardware backwards compatibility onder Linux is extreem goed.
Scanner van 20 jaar geleden? Geen probleem, vreemde geluidskaart van een vaag merk? Werkt uit de kunst. En dat allemaal zonder vele sites door te spitten voor drivers.
Windows hardware van voor Windows Vista? Dikke kans dat het niet werkt. En dikke kans dat je drivers van niet zo betrouwbare websites moet downloaden.

Software daarin tegen. Windows ondersteunde DOS programma's tot in de eeuwigheid. Zelfs sommige dialoogvensters in Windows 11 zien er nog bijna uit zoals onder Windows 95. Dat is bijna Linux dan weer het tegenovergestelde.
Dat programma dat je wilt installeren? Sorry dat is voor de laatste 3 versies van je distro niet meer uitgekomen. Of de ontwikkelaar heeft er de brui aangegeven en is met zijn volgende projectje bezig. Probeer je het zelf als amateur te compileren krijg je een vloed aan meldingen over dingen die je moet installeren maar dan kan je van die dingen enkel de nieuwere versies vinden wat dan weer tot fouten lijdt.

Ik heb met Linux enkel problemen met de 'laatste' hardware gehad en dan met name grafische kaarten. Als het oud is dan werkt het naar mijn ervaring altijd out of the box.
stel Linux word ooit mainstream.
dan passen ook criminelen zich aan en word je onder Linux ineens veel vaker doelwit van aanvallen.
reactie is er worden meer/betere beveiligingsmaatregelen toegepast.
uiteindelijk zal het net zo "traag" worden als Windows. want om oma te beschermen moet er beveiliging inzitten voor de meest simpele aanval.
Ben ik het niet mee eens. Linux zit heel anders in elkaar dan Windows, het wordt door de gebruiker ook op een heel andere manier beheerd.

Software download je vanuit centrale software respositories die worden beheerd door de distributie maintainers. Als je al je software hier vandaan haalt is de kans op malware effectief nul.

Daarnaast leveren de meeste distributies voornamelijk of zelfs exclusief vrije software. De code kan men controleren en met zekerheid zeggen dat er niks raars gebeurt. Het is moeilijk voor proprietary software om in de distro repositories te komen, in de meeste gevallen behouden de repos zich to populaire software zoals Google Chrome, de Nvidia drivers en Steam.

Software binaries of scripts downloaden vanaf het internet om het dan te installeren is iets dat je pas als allerlaatste optie moet gebruiken wanneer de repos van de distributie, alternatieve vertrouwde softwarebronnen en handmatige compilatie geen opties zijn. Op dit punt moet je dan eigenlijk zeggen "Jammer dan, ik zoek wel een ander stuk software dat dezelfde taak van vervullen" tenzij jij jezelf acht als een geavanceerde gebruiker.

Haal je software alleen weg bij vertrouwde bronnen, dan is de kans op malware nul. Maar blijkbaar is dit concept zeer moeilijk te begrijpen voor Windowsgebruikers. Meestal wanneer ik dit verhaal uitleg krijg ik als reactie dat men soms nou eenmaal een .deb/.rpm etc.. moet installeren, mijn reactie daarop is dat je dit vrijwel nooit hoeft te doen. Als je geforceerd wordt om op deze manier software te installeren dan moet je even goed nadenken over je keuze in software en een vrije vertrouwde alternatief opzoeken.

Als je geen malware download en installeert krijg je het ook niet. Een heel simpel concept maar moeilijk te begrijpen voor veel mensen omdat ze Windows en macOS gewend zijn die beide gebruik maken van een zeer primitieve en onveilige manier van softwaredistributie en beheer.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 13:58]

Anoniem: 551631 @Omega2 februari 2022 16:25
dat is natuurlijk wel heel kort door de bocht.

alsof er nooit iets binnenkomt door een firmware update die automatisch binnenkomt ofzo.

en de ondersteunde repo's zijn de laatste jaren toch stukken beter gevuld, maar het mist toch nog steeds een hoop wat je met een package moet installeren.
wat dat betreft is het nog lang geen apple store
Het is firmware, geen software. Dit valt compleet buiten waar wij het hier over hebben, minus gesloten firmware inbegrepen in de Linux kernel en AMD/Intel CPU firmware. En als hier rare dingen gebeuren is de firmware, of zelfs de hele ontwikkelaar van de firmware niet meer welkom in de Linux kernel.

Firmware updates voor firmware opgeslagen op apparaten zelf komen niet zomaar automatisch binnen. Die moet jij als gebruiker handmatig installeren via fwupd of een grafische front-end voor fwupd zoals gnome-software. Dit moet wel op deze manier omdat de apparaten vaak een reboot nodig zijn.

Geen idee waarom je +2tjes hiervoor krijgt, wat je zegt klopt helemaal niks van.

Als software niet beschikbaar is in de repos is daar een reden voor, het zal dan wel closed-source en/of propriëtair zijn. Het probleem is hier de software en je keuze in software. Dit soort software is over het algemeen malware, vandaar dat het niet te vinden is in de repos.

Mocht je open source software willen installeren dat minder bekend is en dus niet beschikbaar is in de repos ga ik er vanuit dat je een geavanceerde gebruiker bent die zich zelf wel kan redden. Mocht je veel software missen kan je het altijd zelf gaan beheren voor je distributie zodat het beschikbaar en up-to-date is in je distro repos.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 13:58]

Maar Linux goed beheren is voor een gewone gebruiker niet te doen… (dat is bij Windows al lastig zat).

Als je een gewone gebruiker de vraag stelt bij de setup of SSH aan moet staan of niet halen ze al af want “wat is SSH??”.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:58]

Distributies gericht op dagelijks computergebruik hebben een software center/app store. Een gebruiker kan software opzoeken in deze store en met een enkele klik installeren. Vergelijkbaar met Android en iOS. De gebruiker hoeft zich niet bezig te houden met de complexe onderliggende componenten.
Nee dat snap ik ook wel, en ik als IT’er kom dan wel een heel eind, maar “oh ik wil graag even Teams installeren”? Ja sorry man, dan moet je die even als losse repo toevoegen. En dan ben je je eindgebruiker alweer kwijt ook.

Heb je net een mooie Gnome omgeving geïnstalleerd, wil je je fingerprint scanner gebruiken, ah crap man, fingerprint-gui vereist KDE. En weer een berg libraries erbij…

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:58]

De software is het probleem. Als het open source was geweest had je het in de standaard repos gevonden. Maar nee, de software is niet vrij, Microsoft wil zijn macht over jou misbruiken door je een black box te verkopen.

Kijk nogmaals goed naar je keuze in software. Ja het is moeilijk om te switchen van propriëtaire alternatieven naar iets anders, vendor lock-in en andere ongein houdt je vast.

Mocht je Teams echt nodig zijn dan kan je het downloaden als Flatpak. Omdat het dan gecontaineriseerd is kan het je systeem ook niet overhoop halen.

Vingerafdruklezer ondersteuning is matig onder Linux omdat de meeste scanners niet werken, de drivers en werking zijn gesloten en daarom dus ook niet beschikbaar in de Linux kernel.

Volgens mij heb je fingerprint-gui helemaal niet nodig, onder je accountinstellingen in gnome-settings zou alles moeten zitten dat je nodig bent om een vingerafdrukscanner te configureren.
Allemaal leuk en aardig maar een gemiddelde desktopgebruiker waar we het hier over hebben ga je niet overtuigen. Die weet niet eens dat er alternatieven zijn.. laat staan hoe die te vinden zijn.

En onder Tumbleweed kun je in de accountsettings geen fingerprint vinden 😉 de hardware wordt wel herkend trouwens. Maar geen manier om in te stellen..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:58]

De meeste mensen kunnen hun weg wel vinden rondom een appstore, dus ik denk dat het helemaal goed komt.


OpenSUSE documentatie voor het instellen van een vingerafdrukscanner onder GNOME;
https://en.opensuse.org/SDB:Using_fingerprint_authentication
Blauwe blokje bovenaan lezen, er staan een aantal packages vermeld die nodig zijn voordat dit werkt. Je moet even checken of deze allemaal wel geïnstalleerd zijn.

Daarnaast moet ik vermelden dat OpenSUSE gericht is op systeembeheerders en programmeurs. Het is geen geschikte starterdistributie.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 13:58]

Ja leuk als je een ThinkPad hebt, maar niet met bijv. een HP 😜

En MS Edge, of Teams als voorbeeld, staan niet in de Stores.

(Maar als je jezelf echt wil pijnigen, moet je QubesOS eens proberen! Dat is qua filosofie echt vet maar qua gebruik is het wel een next level uitdaging)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:58]

Een 'gewone gebruiker' hoeft ook niet te weten of ssh aan moet staan, want die gebruikt geen ssh.

En als het over het installatieproces gaat: het installatieproces van ubuntu is vele malen gemakkelijker en overzichtelijker dan dat van windows. Probeer maar eens windows te installeren op een lege computer , zeker in een dual-boot situatie. Dat gaat een 'gewone gebruiker' ook niet lukken.
Een gewone gebruiker heeft dan ook niks te schaften met dualboot op een lege computer ;) die haalt er één bij de Aldi of de Mediamarkt.
En die is preinstalled. Ook zonder dualboot gaat een gewone gebruiker de windows installer niet snappen ;-)

Dus de opmerking over dat ubuntu(?) in de setup vraagt of ssh aan moet staan is irrelevant, want een 'gewone gebruiker' koopt preinstalled.
Welk beheer is er dan te moeilijk? Upgrades? Easy via de user interface, neemt meteen als je software mee (dat doet windows niet). Software installeren? Easy via de interface, en je hoeft niet te zoeken, of te weten wat er veilig of niet veilig is. Het zit in de repos, of niet. Security? Allemaal out of the box good enough zonder dat je er aan hoeft te zitten.
Als ik puur kijk naar OpenSuSE (m’n favo …) dan heb ik na een simpele next-next-next-finish installatie al 4 verschillende packagemanagers …. Hoe moet een gewone gebruiker nou z’n spul updaten? Ik gebruik Zypper want die losse managers doen het ook niet allemaal 100% ..

En good enough… ja dat is Windows ook wel tegenwoordig.
.... uiteindelijk zal het net zo "traag" worden als Windows. want om oma te beschermen moet er beveiliging inzitten voor de meest simpele aanval.
En daar zit nu net het voordeel van een communitie en meerdere Linux distributies hebben. De communitie en de distro's zorgen ervoor dat er een overheersende controle is over welke weg Linux bewandelt. Bevalt een distributie je niet meer, of is deze te bloated, kun je zo overstappen naar een andere distributie die je wel bevalt, of die niet bloated is. De communitie controleert zichzelf, en excessen worden in communitie-style gespot en besproken.

Kijk naar Windows. Als er een nieuwe versie van Windows komt, kun je niet kiezen om iets anders te gebruiken. Ben je er niet tevreden mee, dan gebruik je de oude versie zolang het nog gaat, of gebruik je de nieuwe versie gedwongen, terwijl je eigenlijk niet wilt. Dat is ook de hoofdreden dat ik na Windows 7 ben overgestapt op Linux, omdat de nieuwe versies van Windows mij niet bevielen.

Onder Linux ben ik zelf al een paar keer overgestapt naar een andere distributie als de nieuwe richting van zo'n distributie mij niet beviel. Alleen kan ik dan nog steeds gebruik maken van Linux, want ik kies gewoon een andere distributie. En alle software blijft wel gewoon werken, want de meeste software die ik gebruik werkt gewoon op de meeste distributies. (tenzij de Linux distributie te niche is).
Dat is niet het volledige verhaal. Als Linux mainstream wordt dan zijn er nog veel meer ogen op de code.

Op deze manier loopt de veiligheid van Linux nog verder uit tov die van windows, want zelfs nu al heeft open source minder bugs dan proprietary software.

Het gaat, als Linux mainstream wordt, nog een stuk moeilijker zijn voor hackers om de code te misbruiken.
Klopt ik had ergens gelezen dat windows 11 linux vriendelijk is maar ik weet voor wat voor een distro dat was.Met zo een hardware is linux idd sneller en vooral sneller als windows.Maakt niet uit welke versie.
Mogelijk heb je ergens gelezen over WSL.
Kijkje over de schutting: https://nl.hardware.info/...ren-dit-zijn-de-voordelen

Best interessant, en best vriendelijk.
Ik vind dat WSL veel te gelimiteerd is om te worden gezien als linux omgeving.
Het is letterlijk een volledige linux-omgeving, dus ik ben benieuwd wat je bedoelt…
Werken grafische linux apps al een beetje normaal in WSL? Of moet je dan nog steeds een dingen via VNC bekijken? Of zit er inmiddels een rootless-X11 server met hardware OpenGL ingebouwd in WSL?

Zonder dat voelt het toch als 'beperkt'.

edit: (geen aanval hoor, ik ben gewoon nieusgierig. )

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 22 juli 2024 13:58]

Een groot gemist, voor mij althans, is dat je geen gebruik kunt maken van USB in WSL.
alles zit in een geisoleerde doos. je kan niks met audio. usb, grafisch. Doe mij maar gewoon een dual-boot. werkt velen malen beter
Linux is tegenwoordig heel erg makkelijk te gebruiken, ook voor oude Windows gebruikers. Je hebt Linux mint bijvoorbeeld.
Linux is over het algemeen prima te gebruiken, maar ik ken persoonlijk niemand (uit de tijd +-15 jaar geleden dat ik mensen het aanrade) die het nog steeds gebruiken. De meeste zijn terug bij Windows of Mac, vaak inderdaad vanwege de hardware en software support, in andere gevallen om kleine dingen als gewenning, maar dat speelt een belangrijke rol in gebruiksgemak en is dus niet zomaar te negeren.
Linux is gewoon sneller dan windows
Je presenteert een heel specifiek iets als feit, zonder onderbouwing. Een random Google op een benchmark laat zien dat, dat totaal verschilt per workload: https://www.phoronix.com/...ryzen-4700u-windows&num=1.
Je hebt privacy
Voor de meeste dingen is dit inderdaad beter geregeld in Linux distributies, maar Linux is daar zeker niet vrij van, herinneren we de Ubuntu search telemetry nog?
Mensen zeggen dat ze geen Linux gebruiken vanwege de software support, maar als meer mensen Linux gebruiken zou software ook vaker software native voor Linux maken
Tja, dat kon windows ook zeggen over Windows Mobile, problemen is dat je een totaal ecosysteem moet bieden en daar vaak (commerciële) partners voor nodig hebt. Dat lijkt nog altijd niet lekker van de grond te komen voor desktop Linux.

Overigens vind ik Linux fantastisch, met name voor gebruik op servers. Voor desktops prefereer ik andere systemen.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 22 juli 2024 13:58]

Linux is over het algemeen prima te gebruiken, maar ik ken persoonlijk niemand (uit de tijd +-15 jaar geleden dat ik mensen het aanrade) die het nog steeds gebruiken. De meeste zijn terug bij Windows of Mac, vaak inderdaad vanwege de hardware en software support, in andere gevallen om kleine dingen als gewenning, maar dat speelt een belangrijke rol in gebruiksgemak en is dus niet zomaar te negeren.
Ik ook niet. Zelf ook wel een tijdje Linux geprobeerd (vooral de Debian gebaseerde distro's), maar ben uiteindelijk niet daar blijven hangen maar naar macOS gegaan. Ik heb overigens wel een Raspberry Pi, maar die bedien ik voornamelijk via SSH en gebruik hem niet als desktop.
Ik vind Linux zelf best sympathiek en blij dat het bestaat. Het idee vind ik ook fijn dat er nog iets is om terug op te vallen indien nodig. Maar als 'gewone computer' OS vind ik Linux niet fijn.
Naar mijn ervaring zijn geïntegreerde AMD graphics op Linux nog zeer buggy en instabiel. Ik had het enige tijd geleden nog getest met kernel 5.14 en het was geen prettige ervaring.

Daarnaast is het overschakelen op een secondaire AMD GPU voor Vulkan applicaties niet makkelijk. Bijvoorbeeld.. ik heb een oudere laptop met een i7 4510u en een M230/HD 8550m. De geïntegreerde Intel chip heeft onvolledige Vulkan ondersteuning en kan die applicaties dus niet of niet goed draaien, de AMD GPU draait standaard op de Radeon driver dat geen Vulkan ondersteund, de chip heeft ondersteuning voor de moderne AMDGPU driver wat het wel volledige Vulkan ondersteuning biedt en kan daarop worden overgeschakeld.

Men gaat ervan uit dat zodra je een programma opstart dat grafische versnelling gebruikt het netjes overschakelt op de snellere AMD kaart. Dat doet het niet, het zal altijd proberen te draaien op de Intel HD graphics. Applicaties kan je overschakelen met het DRI_PRIME variabele dat Mesa uitleest, al is dit niet altijd super betrouwbaar.

Er zijn op Github projecten beschikbaar zoals primus_vk dat ons deze functionaliteit ook kunnen bieden. Je kan primus_vk aanroepen om je programma direct over te schakelen op de gewenste GPU.

Door middel van deze tools kan ik dus vrijwel alles draaien op mijn secondaire AMD GPU, ik heb bijvoorbeeld DOOM 2016 nog kunnen draaien via Proton.

"Maar jij gebruikt een oude laptop als voorbeeld, wij hebben het hier over nieuwe!" Werkt nog steeds het zelfde, we maken hier immers gebruik van dezelfde driver.

Zoals je ziet is het nogal een complexe taak om secondaire AMD graphics te benutten in een laptop dat gebruik maakt van Muxless graphics.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 13:58]

Precies wat ik wou zeggen. Ik wacht vol ongeduld op de Asus Zephyrus G14 met een Radeon die begin dit jaar aangekondigd is. Pijnloze Linux ervaring, hopelijk.
Is er iets echt slechts aan de Nvidia drivers dan?
Behalve dat ze dus closed-source zijn en je buiten het free-software model moet treden?

Ik zal toegeven, het installatie/update-proces is vaak wel huilen. Maar daarbuiten werkt het gewoon prima.

Gebruik al een paar jaar Linux als main machine met een Nvidia GPU.
Ik denk dat dat voornamelijk komt doordat Nvidia Closed Source drivers aanbiedt, en een beetje achterloopt met ondersteuning van de nieuwste Linux ontwikkelingen.

Ik gebruik ook al een paar jaar Linux als hoofd OS, met een Nvidia GPU (GeForce RTX 2060), en alles wat ik wil doen kan ik ermee doen.

Het enigste waar ik tegen aan loop, is dat als ik de kernel update, moet ik de Nvidia driver ook een update geven, anders wordt het systeem instabiel. Wat ik dan doe, is de kernel updaten en herstarten, en dan de Nvidia driver herinstalleren en herstarten, dan gaat alles goed.

En over het installeren/updaten van Nvidia: Vroeger kon dat wat lastiger zijn, maar tegenwoordig is dat erg makkelijk. Onder Mint bijvoorbeeld heb je het stuurprogrammabeheer. Klik daar op de driver die je wilt en klaar. Kijk op deze Installation Guide voor een voorbeeld en hoe makkelijk dat is.
System76 eigen Pop! OS heeft standaard al een apart image met gelijk de NVIDIA-drivers erin.
Dat werkt ideaal en zonder gedoe, ook op andere merken.

Een van de redenen dat Pop!OS zo populair is.
Ik ben het met je eens.
maar, hoe je het ook keert of draait, er is heel veel software die het niet doet op linux - zelfs ondanks alle cloud producten, en, dat gaat dan van adobe creative cloud tot zo goed als alle software bedoeld om binnen een KMO te draaien (van ERP tot aansturing machines). En laat dat nu net 2 ernstig grote markten zijn.

en wine-achtige zaken zijn 'leuk voor het concept', maar vaak niet voldoende om je business eraan toe te vertrouwen... Uit het windows ecosysteem stappen is bijzonder moeilijk - zelfs nu je zowel betaalt voor een windows licentie, als dat je blijft betalen met je data (advertenties, affiliated products enz...)
nu wachten op betere Nvidia drivers.
Dan kan je wachten tot de zon overleden is.
Inderdaad, wat een vreemde keuze wanneer we hebben het over een laptop ontworpen voor Linux. Als er nu één GPU maker problemen geeft op Linux is het wel Nvidia. Dat terwijl AMD goed open drivers heeft die je niet vastpinnen op bepaalde kernels en andere software componenten...
tsja ik kan voor 90% overstappen op Linux. Maar bv met iRacing en met VR (Quest 2) moet ik toch een windows partitie hebben. En geen zin om te dual booten..

Is zonde want Linux is echt fijner. Heb liever geen win drive meer over
Er zullen wel meer AMD laptops komen vermoed ik. En binnenkort gaat Intel ook krachtigere GPU's aanbieden voor hun laptops.

Intel heeft één van de beste open source teams die er bestaan. Dus dit is ook een grote vooruitgang.
Geen problemen hoor met de huidige NVIDIA driver. Werk ondertussen bijna 4 maanden probleemloos met Pop Os 20.04 LTS. Krita, Darktable, Davinci resolve, Blender en eigenlijk bijzonder veel games die probleemloos draaien. Waar loop jij tegenaan?
Ik vraag mij af wat er nu zo speciaal is aan deze laptop, behalve iets andere toetsen. Volgens mij is dit gewoon een vette game-bak }>
Verschil aan dit laptop is dat het van System76 is. Je krijgt dan vanuit de fabrikant/verkoper ondersteuning voor Linux. Een ander veschil is dat de laptop geleverd kan worden met Pop!_OS, een Linux-distro dat ontwikkeld is door System76, de leverancier van de laptop. Een voordeel is bijvoorbeeld dat de video

 

Je kunt er dus vanuitgaan dat je een veel betere Linux-ervaring hebt op deze laptop dan een willekeurig andere.

 

Een nadeel aan System76 is dat het Amerikaans is, en je dus extra kosten moet betalen wanneer je het importeert/koopt. (Was een tijdje geïnteresseerd in 'alternatieve' laptop; je kunt in dat geval beter kijken naar Bestware/XMG, dat Duits is).

[Reactie gewijzigd door YStec op 22 juli 2024 13:58]

Als je de plas niet over wilt kun je ook eens naar Slimbook kijken:
https://slimbook.es/en/

Dat is Spaans. Heb nu mijn tweede laptop daar gekocht (de Pro X15 met AMD Ryzen) en die bevalt prima. De laptop daarvoor was een Slimbook Excaliber en die was nog lang niet op, dus die gebruikt mijn vrouw nu.
De laptops zijn zelf te configureren en de ondersteuning is prima.

Mijn laptop dáárvoor was een System76. Die viel zeker niet tegen en wordt nu gebruikt door mijn kinderen. Nadeel is inderdaad dat hij met alle importheffingen nog best prijzig was.
Vandaar dat ik eigenlijk niet meer buiten Europa kijk voor mijn laptops.

*edit typo*

[Reactie gewijzigd door tedvg op 22 juli 2024 13:58]

Ik heb zelf geen recente ervaring met Linux machines maar is het normaal niet gewoon een kwestie van kijken welke Linux distro je wilt en of er Linux drivers beschikbaar zijn voor de hardware die je bebruikt?

Bij een andere laptop zou het dan zo kunnen zijn dat er geen(goede) drivers beschikbaar zijn voor een of meerdere componenten zoals de camera of mousepad maar verder dan dat, als het draait dan draait het toch?
Bij deze laptop zouden ze dan kunnen zeggen dat alle componenten zoals videokaart, hdd, camera, mousepad etc ondersteund zijn door de specifieke distro/drivers en die garantie heb je niet bij een willekeurige andere laptop.

Of denk ik nu te simpel?

[Reactie gewijzigd door Roharas op 22 juli 2024 13:58]

Ligt er inderdaad aan hoeveel tijd en moeite je erin wil steken.

Soms is Linux volledig ondersteunt, soms werken een aantal zaken niet out-of-the-box en moet je extra moeite doen en soms werken zaken gewoon niet. Hangt af van allerlei zaken zoals de distro, de fabrikant, de developers, of de community zelf nog een oplossing heeft en noem het maar op.

In geval van System76 weet je gewoon dat alles werkt; bespaart tijd en moeite.
> soms werken een aantal zaken niet out-of-the-box

Daar kwam ik ook achter ... Alle drivers werkte prima behalve de wifi maar dat was van te voren bekend (door chipschaarste helaas). Maar: Blijjkbaar is er een nieuwe slaap-maar-niet-slaap s2idle modus toegevoegt die lekker alles aan laat om net iets sneller te kunnen resumen en dus de accu makkelijk leegtrekt in een dag. Werkt matig onder windows en slecht onder linux. Pas na aanpassingen in de bios van mijn laptop werkt het weer zoals het moet en is S3 suspend-to-ram terug. De bios geeft dan wel de melding: "You must reinstall windows or it will crash". Wat gewoon koeienfeces is aangezien de bios in "linux" modus gewoon s2idle en s3 als acpi modus adverteert waardoor windows die vage s2idle (welke meer s0 is ...) gebruikt.

Daarom worden de System76 machines worden met de dag interessanter door de manier waarop ze hun componenten selecteren.
Fair enough,

Las nu net ook dat ze bijvoorbeeld Bios "aanpassen" (settings of echt firmware?) en dat ze het OS ook tweaken dan wel optimaliseren.

Dan snap ik wel wat de toegevoegde waarde van System76.
Zou zelfs wel een optie voor mij kunnen zijn mocht ik ooit een Linux laptop nodig hebben want ik heb wel wat basiskennis maar ik denk dat een pro zo'n dingetje heel wat strakker kan samenstellen dan wel afstellen als dat ik dat kan (of ik moet weken onderzoek doen waar ik geen zin aan heb) :)

[Reactie gewijzigd door Roharas op 22 juli 2024 13:58]

Over het algemeen kun je op de meeste laptops tegenwoordig gewoon Linux gooien en de boel werkend krijgen. NVIDIA heeft (slechte, maar werkende) Linux-drivers, AMD heeft ze, Intel heeft ze, en de chipsets van vroeger zijn nu allemaal onderdeel van de CPU. Je kunt wel beter pas 6 maanden na release zo'n ding kopen zodat de problemen zijn gladgestreken en je zult op nieuwere hardware beter geen LTS kunnen installeren, maar Ubuntu's rolling release is over het algemeen nieuw genoeg.

Zelfs vage apparaten als vingerafdruklezers en synaptic multitouch met gestures werken tegenwoordig out of the box als je software maar nieuw genoeg is.

Het nadeel van moderne Linux is dat je soms wat config nodig hebt die niet automatisch wordt gedetecteerd, en dat is waar System76 haar voordeel kan bieden. Denk hierbij aan custom udev-regels, driver blacklists, kernelparameters, allemaal van dat spul dat je soms nodig hebt en pas zelf kan vinden na een uur experimenteren met informatie van de arch user wiki en askubuntu.

Op de meeste apparaten heb je gelukkig geen workarounds nodig, maar die garantie heb je nooit voor je zo'n apparaat koopt.
Je hoeft geen 6 maanden te wachten hoor ... in 2020 als b550 uitkwam nieuw moederbord/cpu/geheugen gekocht etc. Weekje of 2 na b550 release alles in elkaar gezet met nog een 2060 super die ik iets daarvoor had gekocht. Alles werkte out of the box buiten het netwerk ... want was 2,5gbit.. Maar ik moest gewoon kernel wisselen naar een nieuwere die er al op stong geïnstalleerd et voila. Maar zoiets dat moet je al echt gaan weten, dat er niet alleen maar 1 kernel bij de setup is voorzien. Geen idee of dat nu out of the box werkt, geen tijd om alles opnieuw in te stellen etc. En bij de meeste kan je gewoon effe de live usb testen. Dan weet je het direct wat er wel werkt of niet.
Op desktops werkt dat inderdaad best goed, op laptops meestal wat minder.

Bij desktops zou ik blind gewoon nieuwe hardware kopen, alleen moet je uitkijken voor een kapotte Intel-driver (sinds kernel 5.12) die op nieuwere Intel GPU's je kernel bevriest zodra je twee schermen hebt aangesloten. Met een dedicated GPU van AMD of NVIDIA heb je daar natuurlijk geen last van, als je die zou kunnen krijgen...
True laptops is inderdaad wat anders, daar zitten meestal wel al eens een paar "net andere" dingen tussen
Heel goed. Zo simpel is het nu. Bij deze voorgeinstalleerde.

Als je zelf een systeem hebt met NVidia kaart, kun je de download nemen voor met ingebakken NVidia drivers. Zo niet, neem je de gewone download. Zo moeilijk, dat Pop!_OS.
Zeker als je de machine zakelijk gebruikt wil je niet een "werkt waarschijnlijk", maar "werkt gegarandeerd".
Als dat het verschil is, koop ik er wel eentje bij Dell of Lenovo.
https://pop.system76.com/.
  • Deep Learning
  • Engineering
  • Media Production
  • Bioinformatics
Genoeg gebieden waar een krachtige videokaart nuttig zijn.
Deep learning: werkt dat dan met AMD? De meeste applicaties die zinnig zijn gebruiken CUDA, w.o. eigenlijk alle bioinformatica apps die deeplearning gebruiken, maar die worden meestal op een P100 of A100 gedraaid
Er zit dan ook een Nvidia GPU in...
Gevalletje te snel lezen idd
Pas op hoor! Linux fans zijn overal het algemeen het best georganiseerd :Y)
Daar zeg je zoiets. Een game developer gaf aan dat het grootste aandeel bug reports werd gedaan door de kleinste customer base, de Linux gebruikers.

Dus waarom zou je 100en reports doorwroeten die voor 1% van je omzet zorgen?

Wel......
- 98% van de reports ging over algemene dingen, niet specifiek linux
- de kwaliteit van de reports was echt tig keer beter. Complete stack traces ipv het werkt niet, fix het eens.
Ze zijn zo goed georganiseerd dat er bijna oneindig hoeveelheid aan distro's zijn :+

Fake quote:
" There are 3 things that are infinite:
  • the stupidity of man
  • amount of Linux distro's and
  • the universe
and I'm not sure about the last one." - Einstein
Want gamen is het enige wat mensen doen met videokaarten
In 8k met 60fps 🤪
Momenteel geen Linux laptop meer, maar ik speelde ik wel regelmatig Steam games op Linux. Nvidia drivers en al zeker in combinatie met Optimus was elke keer weer een enorm boeltje. Met AMD werkt dat gewoon, zonder problemen, zonder extra configuratie of zonder drivers te moeten installeren.

Je kan inderdaad niet alle titels zomaar spelen, maar tussen native versies en games met goeie proton support valt het best mee.

Als je een besturingssysteem wil kiezen om te gamen, is Linux niet de beste keuze. Maar als je Linux gebruikt op je computer voor allerlei andere taken, kan je daarnaast ook best gamen op Linux.
Alsof er niets op Linux draait wat baad heeft bij een beetje GPU vermogen..... Er is meer in de wereld dan Windows :) Gaming werkt goed en straks nog veel beter, en daarnaast is er genoeg productieve software welke er ook gebruik van kan maken.
Niet iedereen gebruikt een server als personal computer hè. ;)
Gamen, photoshoppen, games ontwikkelen, parallel computation, video editen, of blender (3D software) zijn dingen die je er mee kunt op Linux.
Photoshop werk voor sommige versies prima: https://appdb.winehq.org/...sClass=application&iId=17

Adobe pusht zelfs patches voor Wine, al vergeten ze dat ook nog wel eens voor nieuwe versies.
photoshoppen: oke niet de merknaam, maar GIMP en WINE zijn een thing y'know

unity werkt gewoon 100% op linux, geen limiet daar.
en als je niet in unity werkt maar met je eigen game engine dan heb je waarshijnlijk gewoon een baan waar je een OS wordt toegewezen.
1: PS werkt wel in wine.

2: unity werkt gewoon Out of the box, ik heb vorige week nog 2020.1 geinstalleerd omdat dat gewenst was (niet voor klanten o.i.d maar ivm compatibality van wat code).3x raden: werkt zonder problemen.

https://unity.com/download, dan 2 cm scrollen en "download for linux" doen. Dan krijg je instructies voor zowel debian (en dus ook mint, ubuntu, pop_os) als RHEL en fedora.

En de "alleen specifieke versie". nee, de LTS varianten zijn getest, maar de andere varianten werken ook gewoon (of iig 20.10, wat ik nu heb).

Misschien niet je 5+ jaar oude ervaringen delen en als waarheid voordoen.
Ik heb Unity vorig jaar nog geprobeert op Linux. Groot drama. De engine is al buggy genoeg op Windows. Laat staan een OS dat nauwelijks ondersteunt word.

De huidige versie van Photoshop staat als garbage aangemerkt op Wine:
https://appdb.winehq.org/...?sClass=version&iId=39717
Als je even leest staat er inderdaad dat de installer niet werkt. hier is overigens een workaround voor en dan lijkt hij het aardig goed te doen: https://appdb.winehq.org/...d=39717&iTestingId=109937 (even scrollen).

Deel anders even wat je op linux gedaan hebt. Voor mij was het op 2 systemen (pop_os 20.04 LTS en 20.10) letterlijk 2 commandos plakken en werkt probleemloos.
Dan heb je twee tooltjes die al problemen opleveren, terwijl je voor game dev zo'n 8 stuks software nodig hebt. Zie je dat Linux alles moeilijker maakt?
Nee, je hebt 1 tool die problemen oplevert: Photoshop (waar zat alternatieven voor zijn)
Daarom is het beter iets te gebruiken dat wel goed ondersteund word onder Linux zoals Unreal Engine, Godot of een van de vele andere.

Ook Krita kan prima gebruikt worden als alternatief op Photoshop. Ik ben er dan ook niet verbaasd over dat Photoshop als garbage aangemerkt wordt, want dat is het namelijk ook. Er is wat dat betreft werk aan de winkel voor Adobe.
Een beetje gek om een Linux laptop te releasen met een nVidia GPU. nVidia's support onder Linux is echt om te huilen....

[Reactie gewijzigd door arnova op 22 juli 2024 13:58]

Onzin.

Je moet de proprietary drivers installeren. Dat doen veel distro’s niet standaard (pop_os heeft 2 versies: 1 met en 1 zonder proprietary drivers, en de laptop komt standaard met). Doe je dat wel is zowel batterij als performance helemaal prima. Source: ik ben laatst van een 6700xt naar een GTX 1660 gegaan, en mijn laptop heeft een gtx 1650.

De open source drivers daarentegen zijn wel bagger met batterijduur om van te janken. Bij AMD zijn de open-source drivers dan wel weer goed.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 22 juli 2024 13:58]

De reden dat Nouveau zo bagger is, is natuurlijk grotendeels omdat NVIDIA er niet aan wil meewerken. Je kunt een stel vrijwilligers lastig kwalijknemen dat de gereverse-engineerde driver die ze in hun vrije tijd geschreven hebben niet goed genoeg is. NVIDIA's eigen licentievoorwaarden voorkomen dat andere bedrijven zomaar hun drivers voorinstalleren en zelfs al zouden ze dat niet doen, wil geen enkele Linux-distros afhankelijk zijn van hun proprietary troep. Zelfs Intel heeft een open-source driver gepubliceerd, het is tijd dat NVIDIA gewoon meekomt met de rest.

Ik zit zelf ook op de proprietary drivers maar echt stabiel vind ik ze niet. Mijn laptop stijgt op zodra ik een HDMI-kabel aansluit en mijn beeld stottert als een malle als ik "alleen extern scherm" kies. Dat is op Windows niet, dus het is geen noodzakelijk gegeven van de hardware.

Ook heeft NVIDIA nog steeds een arbitraire limiet op de hoeveelheid schermen die je tegelijkertijd kan aansluiten, vermoedelijk zodat je hun dure zakelijke kaarten koopt. Ook hebben ze een kunstmatige beperking op de hoeveelheid NVENC streams zitten (die je er gelukkig uit kan patchen).

Maar goed, dat is gewoon een beperking van het bedrijf erachter. Zaken doen met NVIDIA is nu eenmaal frustrerend.
Ja en met die proprietary drivers krijg je ook bv. VAAPI support? Voor zover ik weet ondersteunt nVidia ook geen VDPAU meer onder Linux (nog los van het feit dat veel applicaties daar sowieso support voor hebben gedropt). Dus wat moet je dan als je video acceleration wil onder Linux?

ps. En als je de optie hebt voor goede opensource drivers onder Linux (lees: AMD en in mindere mate Intel) waarom zou je dan een binary-driver willen met al het gedoe wat je daarbij krijgt?

[Reactie gewijzigd door arnova op 22 juli 2024 13:58]

Dat is al een paar jaar zo, maar het is een beetje een catch-22 verhaal hier. AMD heeft de betere drivers en bijzonder capabele hardware die onder linux gewoon goed werkt. Maar Nvidia heeft Cuda. Veel software maakt toch gebruik van Cuda, zeker binnen de doelgroep van deze laptop. Dat maakt de keuze lastig. Een RX6800M is een bijzonder capabele GPU voor laptops, maar zonder Cuda laten hele volksstammen 'm liggen. Het is een vicieuze cirkel, want de makers van de applicaties ontwikkelen alleen voor Cuda omdat de klanten dat grotendeels gebruiken, terwijl de klanten het grotendeels gebruiken omdat de ontwikkelaars Cuda vereisen. Heel irritant.

Bedenk ook dat jij en ik wel weten dat Nvidia er een potje van maakt op Linux de laatste paar jaar, maar dat dat binnen de doelgroep waar deze laptop voor is eigenlijk niet zo bekend is. Dat is net als dat er hele volksstammen nog steeds geen processoren van AMD kopen omdat ze het rare idee hebben dat er compatibiliteitsproblemen zijn. Wij weten dat dat onzin is, maar dat soort archaïsche ideeën uit het K5 en K6 tijdperk krijg je er in die markten echt niet zomaar uit.
Net de laatste maanden komt er toch wat schot in de zaak:
* GBM support: https://www.phoronix.com/...VIDIA-495.44-Linux-Driver
* Sway die een switch van (clickbait-achtige) naam verandert: https://www.phoronix.com/...news_item&px=Sway-1.7-rc1

Maar ik heb al +10 jaar geen nVidia-kaart meer gekocht. Ben geen gamer, dus ik ga het ook niet zoeken als het niet nodig is.
Je argument klopt als je dit een jaar geleden had gezegd. Nvidia heeft ondertussen juist een enorme boost gegeven aan hun proprietary drivers door Wayland support te implementeren. Aangezien System76 de ontwikkelaar is van Pop_OS en daarin Gnome gekozen is als window manager en deze tegenwoordig default draait binnen een Wayland session, is een Nvidia kaart voor deze setup helemaal geen rare keuze meer in 2022.
De 495-driver heeft eindelijk de nodige API's voor Wayland geïmplementeerd (al hadden KDE en GNOME hier al veel eerder workarounds voor). Het zal wellicht nog even duren voor de LTS-distro's als Ubuntu de nodige software ontvangen om hier gebruik van te maken, maar dat ligt dan weer niet aan NVIDIA.

Daarmee is mijn grootste probleem met ze opgelost, in elk geval. Het blijven lelijke binary blobs die afhankelijk van het humeur van NVIDIA wel of niet bugfixes krijgen, maar ze zijn ongeveer net zo slecht als iedere andere driver op Linux tien jaar geleden. NVIDIA is gewoon niet een bedrijf dat op dat vlak met z'n tijd mee wil gaan.
Ik heb nog nooit problemen gehad met nvidia onder linux, het vroegere ATI daarentegen was een ander verhaal. En er zijn verschillende soorten drivers, de open source, of die van nvidia zelf. Ik gebruik de nvidia driver zelf. Ik gebruik al linux sinds 96-97... Enja ik heb nog altijd een dual boot, voor bepaalde games zoals de nieuwe cod vanguard bijvoorbeeld. Nu ik doe er geen specifieke dingen mee, gewoon programmeren go, python, react, flutter, wat videos renderen. En ik speel ook Wow, Diablo 3 en Hearthstone onder linux, zonder enige issues. Maar ik heb wel geen "exotische" hardware en neem altijd een videokaart/mobo van asus, goed geheugen, goeie voeding etc, ryzen 3700x momenteel met dark rock pro erop (eerste maal sinds mensenheugenis dat ik team rood heb als cpu) . Heb nu wel een evga kaart (2060 super), maar dus ook geen problemen. En ik overclock ook niet ofzo Maar ik denk dat veel ook komt gewoon combinaties van en van. Dat had je vroeger in windows ook wel. En aangezien het marktaandeel veel kleiner is, kan het zijn dat hij een bijna uniek geval bent. Ik zou gerust een echte linux laptop willen, alleen moet er voor mij geen gpu is.
Heel aardig, vooral de $550 upgrade naar DDR4 64GB RAM en $500+ voor een 2 TB SSD. Ja upgrades worden met een leuke marge verkocht maar schiet op nou...
Is dit niet gewoon een tongfang/clevo chassis?
Meestal wel, het gaat om de aangepaste bios en software waardoor die beter draait op Linux. Hij is samengesteld voor Linux.
De moeilijke uitleg is: als fabrikant hebben zij zelf de laatste updates aan zowel firmware als linux kernel updates, die ze al dan niet meenemen. Vooral bij het nieuwste van het nieuwste is dat nogal eens een issue. Vanaf welke kernel zit welke aanpassing voor chipset xyz in de kernel?

Denk maar eens na welke fabrikanten zowel kernel updates regelen, de rest van de hardware leveren en het OS? Naast system76 / Pop!_OS tel ik Microsoft op hun eigen surface, Apple met alles, en dan het genre playstation e.d.
Ik juich dit soort bedrijven enorm toe. Echter dat ze in de VS zitten maakt het wel enorm duur om een dergelijke laptop naar Europa te halen.
Misschien toch maar naar Tuxedo kjken. Dan heb je al dat de prijs incl BTW is. Verzendkosten zijn EUR 8,49 en gratis vanaf EUR100,-
https://www.tuxedocomputers.com/en/Shipping-Returns.tuxedo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.