Pop_OS 22.04 LTS met nieuwe downloadwinkel en updateplanner is uit

System76 heeft LTS-versie 22.04 van zijn Linux-distro Pop_OS uitgebracht. Het besturingssysteem heeft meer opties voor het automatisch uitvoeren van updates, een dynamische darkmode en een nieuw downloadcenter waar gebruikers software kunnen vinden.

Het nieuwe besturingssysteem is volgens de makers gebaseerd op Ubuntu 22.04 LTS, dat vorige week verscheen. System76 zegt dat Pop_OS 22.04 LTS meer mogelijkheden heeft om updates en upgrades te regelen in het besturingssysteem. Gebruikers kunnen upgrades aan het besturingssysteem en updates voor softwarepackages als Debian, Flatpak en Nix handmatig inplannen om bijvoorbeeld alleen 's nachts of op bepaalde dagen uit te worden gevoerd. Ook kunnen gebruikers hun notificaties over updates instellen om alleen op bepaalde momenten uit te worden gevoerd.

In het nieuwe OS hebben gebruikers ook de mogelijkheid om te switchen tussen verschillende achtergronden op basis van welk thema ze gebruiken. Dat betekent dat ze een bepaalde achtergrond kunnen instellen bij een donkere modus en een andere voor wanneer ze de lichte modus kunnen gebruiken. Er zit ook een nieuwe Pop_Shop in het besturingssysteem waarin gebruikers software kunnen downloaden. De Pop_Shop bestond al eerder, maar was door System76 een tijd offline gehaald om die te verbeteren. Volgens het bedrijf is het nieuwe softwarecenter sneller en efficiënter.

Onder de motorkap zijn er ook verschillende toevoegingen aan het OS gedaan. Pop_OS 22.04 gebruikt PipeWire als audio-codec in plaats van PulseAudio. Dat zou volgens de makers voor beter geluid zorgen. Ook optimaliseert de Scheduler in het OS voortaan de vensters die actief in gebruik zijn. Die krijgen dan meer resources waardoor ze sneller draaien.

Pop_OS

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-04-2022 • 10:09

58

Lees meer

Reacties (58)

58
57
18
5
0
36
Wijzig sortering
Even voor de mensen nieuw met Pipewire:
- Firefox gebruikt dacht ik standaard Pipewire
- Chrome/Chromium moeten een flag aanzetten, anders valt hij terug op Pulseaudio
- Pipewire zal ALSA/Pulse/etc. routeren door hun eigen instance. Maar je kunt nog altijd kiezen om dat niet te doen, wat wel weer voor verwarring kan zorgen.
- Een tof pakket is https://github.com/wwmm/easyeffects, daarmee kun je o.a. een EQ, bass, etc. aanzetten/aanpassen.

Verder ben ik blij met de stappen die PopOS zet. Persoonlijk kijk ik meer uit naar hun eigen (rust) Shell, want GNOME is met hun eigen spul (libadwaita, GTK4, o.a.) gewoon niet goed bezig (persoonlijke mening) en slopen vooral het customizen van je desktop. Tevens blijven extensions instabiel en niet compatibel bij elke update.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 14:44]

Ik ben het met je eens dat voor PopOS het waarschijnlijk handiger/beter is om van GNOME af te stappen. Hun eigen extensies maken/onderhouden word steeds lastiger omdat GNOME duidelijk niet de kant opgaat die PopOS op wil gaan.
Het is waar dat GNOME het aanpassen van je desktop probeert te minimaliseren en het lijkt erop dat ze het in de toekomst zelfs voor extensies moeilijk gaan maken. ( nu is het iig nog een optie is om bijna alles aan te passen via extensies)
Ik weet alleen niet of de PopOS Shell/Desktop heel erg aanpasbaar gaat zijn...
Persoonlijk verwacht ik dat ze restricties opleggen aan de gebruiker geen slecht idee vinden (ze hebben immers in het verleden voor GNOME gekozen), maar dat ze andere restricties willen dan dat GNOME wil.
In mijn ogen is System76 een beetje de Apple van de Linux wereld :-)

Edit: kleine wijziging omdat de taalpurist dit wilt ;-)

[Reactie gewijzigd door MichielioZ op 22 juli 2024 14:44]

Dank voor je bijdrage!
Gnome is altijd geweest van minimaliseren en ik denk niet dat ze daar ooit mee gaan stoppen. Beetje de tegenpool van KDE/Plasma in alle opzichten. Het lijkt me dan ook goed dat PopOS daar haar eigen weg in gaat zoeken.

Ik zou je op het hart willen drukken om het werkwoord willen correct te vervoegen. Het is een van de meest gebruikte werkwoorden en je doet het meermaals fout, is dat opzettelijk? De tweede persoon enkelvoud is wil en niet wilt. Het staat bijzonder merkwaardig in een verder foutloze tekst.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 22 juli 2024 14:44]

Naast easyeffects kan ik gebruikers van Pipewire ook Helvum aanraden. Hiermee kan je gemakkelijk audiokanalen routeren in een sleur-en-pleur interface. De flatpak is in Pop!_OS eenvoudig te installeren via de Pop Shop.
Volgens mij gebruikt Firefox niet standaard pipewire:

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1422637

Ik ben zeker geen Linux geluidsexpert, maar met pipe wire gebruik je nog steeds ALSA.

Ik zit op openSUSE (thumbleweed) en hoe wel er al wel bepaalde pipewire onderdelen geïnstalleerd zijn, gebruikt opensuse standaard nog geen pipe wire. Het is wel redelijk eenvoudig aan te zetten.

Pipewire zou het makkelijker moeten maken om o.a. jack te gebruiken.
Jack is bedoelt voor pro audio.

https://pipewire.org/
PipeWire is a project that aims to greatly improve handling of audio and video under Linux. It provides a low-latency, graph based processing engine on top of audio and video devices that can be used to support the use cases currently handled by both pulseaudio and JACK. PipeWire was designed with a powerful security model that makes interacting with audio and video devices from containerized applications easy, with supporting Flatpak applications being the primary goal. Alongside Wayland and Flatpak we expect PipeWire to provide a core building block for the future of Linux application development.

Capture and playback of audio and video with minimal latency.
Real-time Multimedia processing on audio and video.
Multiprocess architecture to let applications share multimedia content.
Seamless support for PulseAudio, JACK, ALSA and GStreamer applications.
Sandboxed applications support. See Flatpak for more info.
Toen ik op een Linux forum vroeg waarom ALSA niet aangepast werd, maar er weer een nieuwe laag bij komt (pipewire) kreeg is als antwoord dat vrijwel niemand weet hoe ALSA werkt, om dat het zo slecht gedocumenteerd is. (o.a. vrijwel geen comments in de C++ code)

Als pipe wire doet wat de bedoeling is dan word het voor ons gebruikers we een stuk simpeler.
Wij hoeven dan ook niet meer te weten of een programmma pulse of jack gebruikt of rechtstreeks ALSA.

[Reactie gewijzigd door Gps4l op 22 juli 2024 14:44]

Pipewire is backwards compatible met PA, ALSA (en Alsa was dat destijds met OSS), en JACK. Firefox werkt dan ook prima met PW.

Zelf zojuist geïnstalleerd op Ubuntu 22.04. Native LDAC ipv enkel SBC. Voorheen moest je daar een PPA voor gebruiken: https://github.com/EHfive/pulseaudio-modules-bt
Klopt je programma' s instellingen hoef je niet te veranderen. Die Kan je gewoon op Pulse of Jack laten staan.

Lees hier veel reacties dat pipewire gewoon werkt, misschien word het het voor mij ook tijd, om het aan te zetten.

https://en.opensuse.org/openSUSE:Pipewire
Het werkte vrijwel direct als drop-in replacement en direct kon ik ook LDAC selecteren (IIRC in puvacontrol). Drop-in replacement met backwards compatibility is eigenlijk ideaal, zo wil je migreren. Je kunt ook zo weer terug mocht je dat willen. Maar ik wilde specifiek geen SBC dus ik had een goede reden om te switchen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:44]

Ik heb ondertussen gewoon KDE plasma op mijn Pop OS installatie geplempt. Werkt wat mij betreft veel prettiger dan Gnome.

Bij Linux heb ik het voordeel dat ik zelf een DE kan kiezen, dus ga ik het gebruiken ook! :Y)
Niet vervelend bedoeld, en gelukkig kan het, maar waarom dan Pop! En niet iets dat standaard met KDE geleverd wordt?
Verschillende redenen. Distro wat ik zoek heeft bij voorkeur volgende eigenschappen:
  • Debian based zijn (gewoonte)
  • Zo weinig mogelijk installatiewerk om te gamen
  • Stabiel werken (Geen situaties waarbij je systeem stuk is na een update)
  • Geen snaps (vervuild mountpoints echt enorm. Ben ik geen fan van)
  • Geen gekke stunts uithalen met 32-bit libraries
  • KDE gebruiken
  • Actief gebruikt en ondersteund worden
Pop zit daar het dichtste bij.
Enige nadeel voor me was dat ze met de Gnome DE werken, wat mij minder ligt. Dus vandaar gewoon even KDE erover. Was ook geen moeite om te wisselen. Gewoon kde-desktop package geïnstalleerd en bij het inlogscherm KDE gekozen. Dat Gnome dan wat nutteloos plaats zit in te nemen stoort mij niet echt.

Mijn 2de keuze is Debian, maar daar zit je weer met extra werk voor je kan beginnen gamen. Die hebben het niet echt op proprietary drivers. (Ik ook niet, maar ik heb ze nu eenmaal nodig)
Hoe verhoudt PopOS/Shell zich tot Linux Mint/Cinnamon?
Allebei fijne distro's maar heel anders. Mint is meer gericht op een traditionele desktop, GNOME is dat niet. Ik vind GNOME trouwens prima, en zeker wat Pop! doet maar het is niet voor iedereen.
I stand corrected.

Firefox's default is pipewire, en niet pulse audio.

(zoals ik beweerde in een andere reactie van mij) :)
zo'n 500x200px afbeelding kan ik niet zien/lezen, dit is het 'normaal' formaat;
desktop screenshot
systeem updates configureren
nieuw support paneel
workspace schakelen

aanvullende info:
[!] Installed NVIDIA drivers are now visible in Pop!_Shop, and will no longer include an “Install” button. Older drivers are also available to install, though the most recent available NVIDIA driver is recommended for most NVIDIA GPUs.
[!] Better performance with improvements to the CPU scaling governor, which keeps your CPU running at the optimal frequency for your system.
The Pop!_OS upgrade service will now only activate when checking for or performing release upgrades. (Previously it was active 24/7.)
[!] If your upgrade gets interrupted, debian packages are now resumable—meaning you can pick up the upgrade from where you left off.
File type for icons has been changed to .svg
Max disk capacity for journald logs is now limited to 1GB.
Added support for laptop privacy screens
RDP by default for remote desktop use
Better performance, scaling, and reliability in Pop!_Shop
Added this funky new user icon
The workspaces view has received a sizable tune-up, which includes:
[!] Better multi-monitor support
Fixed layout on HiDPI displays
Increased performance
[bron]

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:44]

Dit nieuwe support paneel zat trouwens al in pop os 21.10. Systeem updates configureren ook en workspaces was ook al aanwezig. Of wat bedoelde je daarmee?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:44]

Pop_OS 22.04 gebruikt PipeWire als audio-codec in plaats van PulseAudio
PulseAudio en PipeWire zijn geen codecs maar audio subsystemen :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:44]

Maakt Pop_OS ook gebruik van Snap? Ik kan dat zo snel niet vinden in de release notes, want dat zou ik een stevig nadeel vinden. Gezien de richting die Canonical opgaat met Snap worden alle rechtstreeks afgeleide distributies steeds afhankelijker van Canonical, tenzij je zoals Linux Mint besluit om Snap helemaal te disablen. Alleen moet je als distributie dan een alternatief verzinnen voor alle packages die omgezet worden naar Snap.

Het zou mij daarom niets verbazen als steeds meer afgeleide distributies op termijn naar alternatieven voor Ubuntu gaan kijken als basis. Debian ligt dan natuurlijk het meest voor de hand. Die gaan echt niet overstappen op Snap.
Volgens dit antwoord op Reddit is System76 ook anti-snap net als Linux Mint.
Canonical is een van de enige die hun eigen systeem gebruiken, afgeleiden kunnen dit weglaten en doen doet vrijwel allemaal.
Ze kunnen het inderdaad weglaten, maar bijv. Firefox is in de repos van Canonical alleen nog als Snap beschikbaar vanaf Ubuntu 22.04LTS. Daar zul je als afgeleide distributie een oplossing voor moeten vinden en dat zal veel werk zijn, omdat steeds meer packages uit de Ubuntu repos Snap worden. Dat is immers toch het voornemen van Canonical...

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 14:44]

Ik weet niet of het zo veel werk is voor deze afgeleide distro's. Het is relatief simpel om een .deb pakket te maken van de source code. Verder heb je ook Guix, Nix, Flatpak en AppImage die alle vier elegantere oplossingen zijn dan Snap.
Ik ben het helemaal met je eens dat het maken van een .deb niet moeilijk hoeft te zijn (heb ze ooit zelf ook gemaakt). Het is ook prima te automatiseren. Als het er echter tientallen of misschien wel meer worden, dan loopt het toch op. En je hebt er uiteraard infra voor nodig.

Ik lees net dat Pop_OS de voorkeur aan Flatpak geeft. Geen verkeerde keuze als je toch die richting op gaat.
AppImage is beter dan Flatpak en Snap op meerdere gebieden. De meeste AppImage bestanden zijn zo geoptimaliseerd dat ze vreemd genoeg (na het opstarten ivm Flatpak en .deb en tijdens het opstarten ivm Flatpak) meestal sneller zijn dan de .deb en de Flatpak apps. Dit hoeft uiteraard niet zo te zijn, maar het is wel zo momenteel uit benchmarks gebleken. En ik denk dat AppImage bestanden minder ruimte vereisen dan Flatpak en Snap. Snap vereist het meeste schijfruimte en RAM. Sowieso dat ik Flatpak al beter vind dan Snap maar ik wil toch vermelden dat AppImage mijn voorkeur heeft (puur technologisch).

Verder weet ik dat er veel 'kleine' Linux projecten zijn zoals bvb Solus die hun eigen pakketbeheerder hebben (eopkg) en met een paar mensen slagen ze er in om duizende pakketten up-to-date en stabiel te houden. Dus dan moet het Linux Mint dat toch iets meer mankracht heeft zeker wel lukken om een kleine hoeveelheid apps te beheren.
AppImage heeft als grootste nadeel dat het niet goed integreert met de Desktop. Daarmee is het feitelijk ongeschikt voor standaard gebruikers.
Op gebied van moeilijkheid voor gebruik is het wel geschikt voor standaard gebruikers. Je moet het gewoon downloaden en uitvoerbaar maken, er is geen installatie vereist wat het makkelijker maakt dan bvb werken met .exe bestanden.

Of bedoel je dat het niet automatisch een desktop bestand aanmaakt waardoor je de app niet tussen je lijst met apps ziet staan? Dat is wellicht iets dat te verhelpen is met een simpel script waarmee je het aanmaken van het .desktop bestand kunt automatiseren.
Ik bedoel idd dat laatste en het zelf 'uitvoerbaar' moeten maken. Daarmee komt AppImage niet door de 'acceptatietest' die mijn vrouw doet bij zoiets... die wil geen getweak of gescript, maar iets dat meteen werkt. Ook op Linux. En gelijk heeft ze.

Voor Tweakers zoals wij is AppImage inderdaad prima geschikt, en zelf gebruik ik het daarom ook op zijn tijd.
Ik denk dat je de moeilijkheid van die handeling overschat.

Zelfs op FreeBSD kun je een bestand enkel met je muis te gebruiken in exact twee seconden 'uitvoerbaar maken'.

Gewoon rechter muis op het bestand -> Eigenschappen -> Rechten > 'Sta het bestand toe om als programma uitgevoerd te worden' aanklikken.

Je vrouw kan het prima gebruiken ook als ze verschrikkelijk zou zijn met IT, geloof me maar.
Mozilla levert het anders zelf voor 22.04. PPA van mozillateam en de boel pinnen en klaar. Jammer dat het moet maar het werkt wel.
Gerucht is dat die PPA ermee gaat stoppen. Tijd om misschien terug naar Debian te gaan...
Heb je een link met info erover? Terug naar Debian, tja. Dan zou ik liever naar NixOS overstappen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:44]

Ik vernam het op een forum en beschouw het zoals gezegd als gerucht. Een bevestiging ervan zoek ik zelf ook nog.
Aangezien Pop!_OS standaard niet met de snap spullen van Canonical geleverd wordt die wel in Ubuntu zitten, ben ik benieuwd wat ze gedaan hebben met Firefox. Levert System76 zelf een .deb package voor Firefox, stellen ze de ppa van Mozilla in en gebruiken ze die, of installeren ze standaard de Firefox flatpak?

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 14:44]

Je kan kiezen in de Pop!-Shop tussen een .deb (die ze zelf hosten) en een flatpak.
Dit is op Pop!_OS 21.10, want ik heb nog niet geupdate. Maar ik verwacht dat 22.04 hetzelfde is
Dat je in 21.10 kunt kiezen wist ik, maar ik wist niet dat System76 het .deb package voor Firefox zelf host, ik heb niet naar de bron gekeken. Vanavond maar even kijken hoe het zit en eventueel de upgrade doen.
Hoe dan ook kun je op Ubuntu die PPA installeren. Sinds 22.04 zit de non-Snap versie niet meer in Ubuntu officiële repos. Gezien PopOS op Ubuntu is gebaseerd werkt die PPA vast ook.
Ik gebruik Pop!_OS, dus ik krijg hoe dan ook niet de snap van Firefox want System76 heeft snaps volledig uit Pop!_OS gehaald. Het is dus niet zozeer dat ik de PPA wil gebruiken, ik ben gewoon benieuwd welke methode System76 heeft gekozen.
Wat is het toch fantastisch dat er een bedrijf zoveel moeite steekt in het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke Linux omgeving!
Zeker, ook de ondersteuning aan zich vind ik vele malen beter dan Ubuntu zelf.
Ook de ondersteuning van gaming is super met lutris en wine. Wat ik wel minder vind is de pop shop die er al tijden in zat. Werkt toch niet altijd lekker met updaten.
Lutris en Wine heb je ook gewoon op Ubuntu of SteamOS (Arch based). Welke ondersteuning is precies beter? Pipewire heb je ook zo geïnstalleerd op Ubuntu (of Arch).
Ik gebruik Pop!_OS dagelijks voor werk en prive. Op een laptop en desktop met dual screen.
Sinds vorige week ben ik de overstap aan het maken naar Fedora. Helaas heeft Pop!_OS teveel bugs met het wisselen tussen schermen. Verschillende keren is het os volledig vastgelopen en was een harde reboot nodig. Ik heb jaren lang met Ubuntu en Pop!_OS gewerkt en het wordt echt elke release beter, maar ik ga nu niet meer wachten.
Volgens deze release zou er
Better multi-monitor support
Fixed layout on HiDPI displays
Increased performance
zijn.

Misschien weer eens testen? Fedora is inderdaad mooi, maar volgens mij minder drivers die automatisch al mee geïnstalleerd zijn toch?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:44]

Fedora is volgens mij inderdaad een wat meer bareboned distro. Drivers voor de videokaart mag je zelf installeren bijvoorbeeld.
Inmiddels een paar weken verder;
Ik heb nog steeds issues op mijn werk laptop met Pop!_OS. Issues zijn wel veel minder maar vreemd is wel dat mijn muis en keyboard gisteren niet meer reageerden.

Fedora draait thuis ondertussen lekker verder en daar heb ik geen problemen mee. Ik ben overigens bijzonder positief over de snelheid van Fedora. Ook de packagemanager (dnf) werkt lekker. Daarnaast wordt Podman standaard geleverd als veilige vervanging voor Docker en ook die werkt verrassend snel en stabiel.
Waarschijnlijk werkt het beter omdat Fedora meer bleeding-edge is en Ubuntu meer gericht op stable.
Ubuntu doet wel veel aan backporten, maar nog altijd krijg je niet de nieuwste mesa bijvoorbeeld.
Voor mij maakt Ubuntu minder geschikt als desktop distro, voor server is het ook niet altijd fantastisch, maar wel beter.

Ik weet niet of je de Pop-shell kunt installeren op Fedora, op Arch kan ik het wel, al draai ik persoonlijk liever KDE. System76 heeft wel mooi spul, dus ik volg hun wel met grote interesse. :)
Dit is wel top. De update is bij mij "Half" geinstallleerd. Daardoor heb ik volgens mij nu wel al gnome 42 draaien, maar de rest van het OS nog niet. Ook is m'n apt gebroken doordat sommige dependencies niet meer matchen. Top systeem ;)
Dit is juist wat de package manager voor je zou moeten voorkomen, maar dat vereist dat alles in de repositories 100% op elkaar aan sluit en dat is in het verleden al vaker mis gegaan bij System76 helaas, al is het uiteindelijk altijd weer goed gekomen. Ook kan dit veroorzaakt worden als je zelf repositories toe hebt gevoegd.

Nu de laatste versie van Pop!_OS definitief uit is kan je dit waarschijnlijk wel repareren op de command line met een
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
Ja, ik ga de upgrade vanavond maar is echt afmaken. Hoop dat het probleem zichzelf dan fixed. Helaas breekt update en full-upgrade voor nu :(
Ik ben wel benieuwd naar een gedetailleerde vergelijking met Linux Mint (die binnenkort ook wel een nieuwe versie gebaseerd op dezelfde Ubuntu versie zal uitbrengen).
Pop OS ziet er erg veelbelovend uit. Heb 'm in een VM geprobeerd en dit is de eerste keer dat ik mezelf echt zou zien switchen van Windows naar Linux. Niet alleen door de gebruiksvriendelijke interface en store, maar ook door de vorderingen die Proton/Valve maakt voor games/software.
Pop! is zeker wel prima te doen als Windows vervanger. Nu wel mijn favoriet maar Mint en Zorin zijn ook erg fijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.