Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

Toegankelijker en gebruiksvriendelijker

Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat Review

26-04-2024 • 14:00

113

Singlepage-opmaak

Snaps, nieuwe kernel, ondersteuning en conclusie

Net als bij de voorgaande Ubuntu-release, brengt 24.04 LTS out of the box nieuwe versies van de meegeleverde applicaties mee. Gebruikers kunnen weer kiezen voor een 'simpele' of een 'extended' installatie. Bij laatstgenoemde worden apps meegeïnstalleerd die vooral bedoeld zijn voor offlinegebruik. Het gaat dan om de LibreOffice-suite met onder andere tekst- en spreadsheetverwerkers, de Rhythmbox-muziekspeler, Gnome Calendar en meer.

Bij veel van die software wordt in Ubuntu 24.04 LTS standaard een nieuwere versie meegeleverd. Bij LibreOffice gaat het dan om versie 24.2. Ook worden Firefox-versie 124 en Thunderbird-versie 115 standaard meegeleverd met het OS. Beide zijn inmiddels alweer verouderd, maar kunnen gemakkelijk geüpdatet worden via App Center of de terminal.

De Cheese-webcamapplicatie is in deze release verder vervangen door Snapshot. In plaats daarvan wordt voortaan standaard gebruikgemaakt van Gnome Camera. De functionaliteit is in de praktijk nagenoeg hetzelfde; de app kan gebruikt worden om foto's en video's te maken met een webcam en werkt daarin naar verwachting.

Bij voorgaande Ubuntu-releases werden verschillende voorgeïnstalleerde games meegeleverd bij een volledige installatie. Het ging dan om versies van solitaire, mahjong, minesweeper en sudoku, gemaakt door het team achter de Gnome-desktopomgeving. In Ubuntu 24.04 is dat echter niet langer het geval. Al die spellen zijn overigens nog gewoon beschikbaar via App Center.

Gnome Games in Ubuntu App Center
Alle Gnome-games zijn nog steeds te vinden in App Center.

Snaps: Thunderbird maakt overstap en geen eigen debs meer via App Center

Canonical zet met zijn nieuwe OS weer een stap in de transitie naar zijn Snap-packagingsysteem. Mozilla Thunderbird is nu standaard beschikbaar als een Snap-applicatie. Er staat nog wel een deb-versie in Ubuntu App Center, maar dat is in feite een 'transitiepackage' die automatisch de Snap-versie installeert.

Door de introductie van App Center is het ook niet langer mogelijk om los gedownloade deb-bestanden gemakkelijk te installeren. Voorheen konden gebruikers deb-software downloaden via de website van de ontwikkelaar en deze via de Ubuntu Software-appwinkel installeren. Dat moet nu handmatig, bijvoorbeeld via de terminal met het dpkg-commando. Dat is voor de ervaren Linux-gebruiker een kleine moeite, maar zal voor nieuwe Linux-users ongetwijfeld meer frictie met zich meebrengen. Het vergt extra stappen en terminalcommando's die nieuwe gebruikers eerst zullen moeten opzoeken.

Thunderbird-snap in Ubuntu 24.04 LTS
Thunderbird in Ubuntu 24.04 LTS

In het kader van de overstap op Snap werden eerder al de Firefox- en Chromium-debs vervangen door Snap-packages. Canonical is voorstander van Snap, zijn eigen applicatiedistributietechniek, aangezien Snaps veiliger zijn dan traditionele deb-packages. Dat klopt, aangezien Snaps draaien in containers en daardoor afgezonderd zijn van de rest van het systeem. Ook is het onderhouden van Snaps makkelijker; voor traditionele deb-apps moet voor iedere Ubuntu-release een aparte deb-package onderhouden en tijdig geüpdatet worden. Snaps zijn universeel; er is één versie beschikbaar, die in theorie op alle ondersteunde Linux-distributies en hun individuele versies werkt.

Tegelijk zijn gebruikers niet altijd even positief over snap. De achterliggende Snap Store is namelijk gecentraliseerd en niet opensource, in tegenstelling tot alternatieven als Flatpak, die ook in containers draaien en wel volledig open zijn. Bovendien startten Snap-applicaties in het verleden vaak ontzettend traag op. Dat is bij Firefox en Chromium al tijden stukken beter. Ook de nieuw Thunderbird-snap startte op ons testsysteem binnen enkele seconden op en was in gebruik meer dan vlot genoeg. In functionaliteit werkte de Thunderbird-app eveneens naar verwachting.

Veranderingen onder de motorkap: nieuwe kernel, betere gameondersteuning

Onder de motorkap wordt 24.04 LTS geüpdatet naar versie 6.8 van de Linux-kernel, die in maart van dit jaar verscheen. Dat is geen enorme update ten opzichte van voorgaande kernelversies, hoewel de update wel degelijk enkele veranderingen met zich meebrengt. Zo zullen gebruikers met een Intel Meteor Lake-laptop merken dat hun processor nu de geadverteerde boostclocks haalt in Linux.

Daarnaast zijn de wifiproblemen met Ryzen 7000- en Ryzen 8000-laptopprocessors opgelost; die hadden voorheen te maken met interferentieproblemen. Ook ondersteunt de kernel nu de Nintendo Switch Online-controllers die Nintendo verkoopt, naast de controllers van onder andere de Lenovo Legion Go-handheld. De kernel moet daarnaast beter overweg kunnen met de Raspberry Pi 5, hoewel dat apparaat al werd ondersteund in Ubuntu 23.10.

Canonical heeft voor zijn eigen OS nog een wijziging doorgevoerd: de max map count is flink verhoogd. Dat is een Ubuntu-specifieke verandering in de kernel die de compatibiliteit met bepaalde games verbetert. Voorheen kon het voorkomen dat bepaalde games slecht presteerden, crashten of zelfs helemaal niet startten. Dat kwam door een te lage waarde van die max map count. Daaronder vielen games als Counter-Strike 2, DayZ, Hogwarts Legacy, Payday 2 en Star Citizen, zo klaagden gebruikers. We hebben de nieuwe verbetering geprobeerd aan de hand van Counter-Strike 2 en kunnen bevestigen dat dit spel in ieder geval prima werkt in de nieuwe Ubuntu-release.

Counter-Strike 2 in Ubuntu 24.04 LTS
Counter-Strike 2 werkt prima in Ubuntu 24.04 LTS.

Verder krijgt Ubuntu 24.04 LTS beter powermanagement voor laptops. Het OS is zich volgens Canonical nu bewust van battery states, zodat laptops automatisch van stroomprofiel kunnen wisselen als ze niet aan een oplader hangen. Op Intel- en AMD-hardware met ondersteuning voor P-state-drivers (Intel Skylake en AMD Zen 2 en nieuwer), is het balanced-stroomprofiel daarnaast getweakt voor een lager stroomverbruik. Volgens Canonical zullen gebruikers met een moderne AMD-laptop de grootste verschillen zien, hoewel wij dat niet hebben kunnen testen.

Tot slot wordt de achterliggende netwerkstack geüpdatet naar Netplan 1.0. Deze officiële releaseversie van de netwerkmanagementtool brengt onder meer gelijktijdige WPA2- en WPA3-ondersteuning via wifi en enkele andere verbeteringen met zich mee. Voor gamers levert Canonical ook versie 24.0.3 van de Mesa-library mee, die nieuwere versies van de OpenGL- en Vulkan-api's implementeren.

Tien jaar gratis ondersteuning

Een lts-release is natuurlijk het interessantst vanwege zijn lange ondersteuningsperiode. Canonical voorziet zijn lts-besturingssystemen als vanouds minstens vijf jaar lang van updates, hoewel dat tegenwoordig kosteloos verdubbeld kan worden. Canonical biedt namelijk sinds eind 2022 gratis Ubuntu Pro-accounts voor persoonlijk gebruik. Gebruikers kunnen daarmee vijf computers of servers registreren, waarna die gratis tien jaar lang ondersteund worden bij gebruik van een lts-release. De gemiddelde tweaker zal zijn OS ongetwijfeld vaker upgraden, maar de mogelijkheid is er. Het kan ook interessant zijn voor gebruik op systemen waar minder vaak naar wordt omgekeken, zoals thuisservers met Ubuntu Server 24.04.

Voor gebruikers die nog meer ondersteuning vereisen, wordt Ubuntu 24.04 LTS tot twaalf jaar ondersteund. Dat is een onderdeel van het onlangs aangekondigde Legacy Support-programma. Let wel: daarvoor moet betaald worden. Legacy Support is alleen beschikbaar voor betalende Ubuntu Pro-klanten. Voor de extra twee jaar ondersteuning moet bovendien extra betaald worden, hoewel de ontwikkelaar niet zegt hoeveel precies. Hoe dan ook, Legacy Support zal vooral bedoeld zijn voor bedrijven en enterpriseklanten. De doorsnee tweaker kan rekenen op tien jaar updates en kan daarmee zeker vier tweejaarlijkse lts-releases overslaan voordat een upgrade vereist wordt.

Ubuntu Pro 24.04 LTS
Ubuntu 24.04 LTS wordt tot 2034 ondersteund met een Ubuntu Pro-account, gratis voor persoonlijk gebruik.

Tot slot

Ubuntu 24.04 LTS is, zeker in vergelijking met de laatste paar interimreleases, geen enorme stap voorwaarts. Dat is een feature, geen bug. Lts-releases zijn gericht op stabiliteit en grote wijzigingen doorvoeren, die problemen kunnen opleveren, is dan ook niet wenselijk. De nieuwigheden die Canonical met deze release wél nieuw introduceert, maken Ubuntu toegankelijker en gebruiksvriendelijker, en zijn daarmee van harte welkom.

Het gebruik van 24.04 LTS verliep voor ons in de aanloop naar de officiële release bovendien vrij soepel. Wel kwamen we hier en daar wat kleine bugs tegen, waaronder een crash van de Gnome-shell, die alleen opgelost kon worden met een systeemreboot. Naarmate de bèta werd geüpdatet in aanloop naar de release op donderdag, kwamen deze steeds minder voor. De volledige crash van de desktop is voor ons slechts eenmalig voorbijgekomen. De door ons tegengekomen problemen waren, met uitzondering van die Gnome-crash, ook allemaal vrij minimaal.

We zijn positief over Ubuntu 24.04. Het besturingssysteem voelt vertrouwd aan, maar brengt toch enkele kleine maar welkome wijzigingen met zich mee. Vooralsnog zijn we ook geen onoverkomelijke bugs tegengekomen in deze release. Zoals altijd doen fanatieke lts-gebruikers die stabiliteit boven alles vereisen, er echter wellicht goed aan om een aantal maanden te wachten op een pointrelease. Van dergelijke releases, in dit geval geval 24.04.1 LTS, kun je verwachten dat ook de laatste ruwe kantjes beter zijn afgewerkt.

Lees meer

Reacties (113)

113
113
75
3
0
32
Wijzig sortering
Die software centers zijn vaak een draak. Ook onder Fedora.

Ik gebruik nog heel gewoon synaptic package manager.

Ideaal want het is snel en er is gelijk een overzicht of iets conflicten geeft.
Packages uit de standaard repositories van Ubuntu zouden nooit conflicten mogen geven, als dat wel zo is is dat een bug en zou je dit moeten melden bij Canonical want dat willen ze dan graag oplossen. Pas als je gaat rommelen met externe repo's en PPA's kunnen er conflicten optreden.

Software centers zijn een fantastisch middel voor onervaren gebruikers om te zoeken naar specifieke software of om in een softwarecategorie de verschillende alternatieven te kunnen vergelijken, zonder de namen van packages te kennen. Over de vormgeving van zo'n applicatie kan je twisten, maar de software centers van diverse Linux distributies zijn in de afgelopen jaren een stuk mooier en gebruiksvriendelijker geworden. Zelfs ik als ervaren Linux gebruiker maak wel eens gebruik van de Pop! Shop, het software center op Pop! OS. Complexere taken los ik op in de terminal, ik heb Synaptic al in geen jaren meer aangeraakt. Wat ik wel jammer vind aan de Pop! Shop is dat als software zowel via een Flatpak als via de repo beschikbaar is, het lastig is te zien welke waar vandaan komt.

Het gebruik van een package manager als Synaptic is ook niet vergelijkbaar met het gebruik van een software center, want je bent op een heel ander abstractieniveau met software bezig. Een (goed) software center laat je software uit verschillende bronnen tegelijk consumeren, waaronder packages uit een repository maar ook Snaps en Flatpaks. De weergave is op het niveau van een functioneel totaalpakket, er wordt niet getoond wat de individuele packages of dependencies zijn. Met een package manager ben je repositories en de daaruit geïnstalleerde packages op je systeem aan het beheren.
Conflicten treden in de praktijk wel veel op, omdat heel veel (gedateerde) adviezen rondslingeren om problemen op te lossen door "even" een PPA toe te voegen.

Zolang je bij Ubuntu's repo's blijft is er niks aan de hand, maar als je niet weet wat je doet of niet voorbereid bent op de consequenties is het niet heel moeilijk om je packages in een conflicterende staat te brengen.

Natuurlijk zal enige package manager die de moeite waard is voorkomen dat je systeem daadwerkelijk kapot gaat (al bestond tot niet lang geleden de optie bepaalde stomme handelingen te override door "ja ik weet zeker dat ik dit wil" in te tikken, die verdween kort nadat LinusTechTips op die manier zijn GUI had verwijderd).

Dat gezegd hebbende, klopt de rest van je uitleg natuurlijk compleet. Eindgebruikers zijn zelden geïnteresseerd in libxml2-dev, ze willen een spel of een browser installeren. Voor de mensen die servers beheren en een minimaal profiel willen is er de optie om synaptic of de command line te gebruiken, maar je kunt lastig van normale mensen verwachten dat ze meldingen over transitieve afhankelijkheden begrijpen.
je kunt lastig van normale mensen verwachten dat ze meldingen over transitieve afhankelijkheden begrijpen.
Klopt, dat verwacht ik inderdaad niet, maar in diezelfde lijn verwacht/hoop ik dus ook dat diezelfde onervaren gebruikers niet zelf repositories en PPA's gaan toevoegen ten einde "problemen met hun systeem op te lossen". Ik weet dat dat soort adviezen online wel gegeven worden, maar ik zal het bij familie, vrienden en kennissen altijd afraden. En dat is meteen het mooie aan een software center of app store, als je daar bij blijft is het bijna niet mogelijk om je systeem om zeep te helpen want die mogelijkheid bieden ze simpelweg niet.

Ik heb inderdaad die video's van LTT ook gezien. Hilarisch, al had ik Linus hoger ingeschat. Ter verdediging was dit overigens een fout met package dependencies van Pop! OS waar ik destijds ook tegenaan gelopen ben, alleen in plaats van eigenwijs verder te gaan heb ik de update afgebroken en het issue gemeld op Github.
Helaas merk ik dat de meeste mensen bij Ubuntu toch vaak bij AskUbuntu terechtkomen, waar voor het minste of geringste "open de terminal" en "voeg deze PPA toe" wordt geroepen. Dat is bij Windows niets anders met willekeurige registersleutels en vage tooltjes, maar over het algemeen is Windows net iets meer afgewerkt dan Ubuntu en is meer software ervoor gemaakt, dus kom je met Ubuntu sneller op stack exchange uit.

Ik erger me daar behoorlijk aan, en doe mijn best mensen naar normale, officiële oplossingen (het liefste in de GUI) te sturen als ze om hulp vragen. Voor de meeste mensen is een standaardinstallatie eigenlijk wel voldoende, hier en daar een driver erop en LibreOffice vervangen door iets beters, en je kunt jaren ongestoord aan het werk. Met gamen wordt het iets lastiger, en vooral als je gaat kijken naar de "weet net genoeg van Linux om hun systeem af te breken" doelgroep, kom je echt de vage en instabiele configuraties tegen.

Dat Linus-verhaal was inderdaad een (tijdelijke) fout in de Pop! repositories, maar aan de andere kant had ik toch wel verwacht dat hij slim genoeg was om niet blind mee te gaan als een terminal zegt "dit wil je waarschijnlijk echt niet, weet je wat je wilt, typ dan dit over". Die serie bevatte wel meer dingen die me deden denken dat óf Linus zich extra dom voordeed óf hij gewoon heel goed is in faken dat hij weet wat hij van de autocue voorleest.
Wat is er erg aan LibreOffice?
Zo een beetje de enige goede office suite die goed onderhouden wordt door de OSS community.
De UI is erg... open source. Als je er gewend aan bent is het vast heel fijn, maar ik vind de interface maar druk. Helemaal op Gnome, zoals bij Ubuntu de default is. Mensen waren niet blij toen Microsoft de menu's verruilde voor het lint, maar ik snap het nu eigenlijk wel.

ONLYOFFICE is ook open source (AGPL) en heeft een uiterlijk dat toch een stuk moderner oogt. De pogingen van LO om ook een lint-achtig menu te maken zijn goed, maar vergeleken met wat Google Docs en Microsoft Office bieden geeft het me toch een beetje een net niet-gevoel. Wellicht dat dit er beter uit ziet op bijvoorbeeld KDE Plasma, maar die desktop ligt mij dan weer niet zo in zijn design.
Bij mij op werk hebben ze bewust niet voor OnlyOffice gekozen, omdat het banden heeft met Rusland (Samenvatting van Wikipedia: "Based in Latvia, OnlyOffice owner Ascensio System SIA was a subsidiary of Russian-based New Communication Technologies. Due to EU economic sanctions targeting Russia, European organizations that used the commercial version of OnlyOffice were prohibited from doing so. In August 2023, OnlyOffice announced a restructuring of its organization. Ascensio System SIA was to become 100% owned by the British-based Ascensio System Ltd, which in its turn was to be 100% owned by OnlyOffice Capital Group Pte. Ltd, a Singaporean holding company.") Of dat realististische risicos zijn of niet... geen flauw idee om eerlijk te zijn, maar zeker goed om te weten.

Ben persoonlijk wel te spreken over LibreOffice vandaag de dag, het is een stuk minder onplezierig dan ik me herinnerde van 5+ jaar geleden.
Het is goed om over dat soort dingen na te denken, inderdaad. Ik betaal niet aan de Russen en ik heb niet het idee dat ze OO gebruiken als infiltratievector, maar het is heel logisch dat je bedrijf daar toch iets voorzichtiger mee omgaat.

Ik ben het met je eens dat LibreOffice steeds beter wordt, maar in mijn ervaring is het er helaas nog niet helemaal. Smaken verschillen, heel mooi dat het jou wel goed bevalt, natuurlijk!
hoewel ik je snap ben ik het eigenlijk niet met je eens.

als ik je zeg: open de terminal en kopieer en plak het volgende, weet ik doorgaans precies wat het systeem gaat doen.

probeer maar eens open dit venster, ja, zie je nu de knop xyz

nee

ok opnieuwe, zie je nu de knop xyz...

nee,

ok ik kom bij je langs...

ok

kijk hier is knop xyz....

oooooh maar ik dacht dat je .......

werken met de muis kan eigenlijk alleen als je goed weet wat je doet en werke functies er zijn en wat ze doen. het is de gulden middenweg tussen competentie en mogelijkheden...

als je heel veel weet kun je de cli gebruiken of als je helemaal niks weet vertelt een ander je letter voor letter wat je moet typen.
De aanpak werkt anders prima op Windows. Als het niet werkt op Ubuntu, is dat een fout van Ubuntu, in mijn ogen. Als de UI goed ontworpen is, kun je prima alles wat je nodig hebt vinden vanuit de instellingen. Daar is ook genoeg te verbeteren; de schijfbeheertool is bijvoorbeeld niet te openen vanaf de hardware-instellingen, terwijl je op Windows en macOS wel gewoon dat soort tools vanuit het instellingenscherm kunt openen.
Mocht er vanwege de GUI onduidelijkheid optreden, kun je prima een of twee screenshots toevoegen aan een antwoord voor de duidelijkheid.

Werken met de console is voor degene die om hulp vraagt complete magie. Als er iets impliciete kennis is, is het wel command line tooling. Prima voor techniekers, maar niet heel praktisch voor beginners die naar AskUbuntu komen. De "leer eerst maar de CLI en kom dan terug met je vastgelopen screensaverprobleem"-mentaliteit is precies waarom ik Linux niet aan kan raden voor dagelijks gebruik voor de meeste mensen; Linux kampt al met tig compatibiliteitsproblemen omdat bedrijven er weinig moeite in steken, support moet daarom laagdrempelig en makkelijk te begrijpen zijn.

Ik noem ook specifiek AskUbuntu, waar Ubuntu-specifieke vragen terecht komen. Instructies voor Ubuntu zullen niet werken op NixOS of FreeBSD, maar dat hoeft ook niet. Je kunt op dezelfde manier de antwoorden van Arch/Mint forums ook niet zomaar op Ubuntu toepassen, zelfs niet als die van de command line gebruik maken.

En ja, dan zit je nog met derivatives als Kubuntu, maar die kunnen een andere tag gebruiken. Plus, vaak genoeg kom ik antwoorden tegen met commando's die bestanden van Gnome of Plasma aanpassen om een probleem op te lossen; GUI-gebaseerde oplossingen maken dat probleem in elk geval duidelijk voordat er dingen aan het systeem gewijzigd zijn (die op termijn weer nieuwe problemen kunnen veroorzaken, als iemand bijvoorbeeld achteraf KDE of een KDE-tool besluit te installeren).
Vandaag de dag is wat in er als PPA wordt aangeboden maakt meestal deel van het basis installatie pakket. Jouw software komt er via snaps afgezonderd bovenop te liggen. Die snaps bevatten hun eigen dependencies en kan dus niet meer conflicteren met uw OS package. Maw de kans op conflict tussen PPA is velen malen kleiner. In een atomic systeem (vb fedora silverblue) is het base systeem read only gemaakt en heb amper toegang tot bewerking ervan (zwaar afgeraden). Dat is de level die je meestal wilt gezien dan gebruiker en is mooi ontkoppelt zijn.
Als je de 2e zin uit de reactie ook had gelezen dan had je gezien dat daar staat:
Pas als je gaat rommelen met externe repo's en PPA's kunnen er conflicten optreden.
Een (goed) software center laat je software uit verschillende bronnen tegelijk consumeren, waaronder packages uit een repository maar ook Snaps en Flatpaks
Ben ik met je eens. Daarom is het ook zeer frappant dat de Ubuntu App Center [1] niet meer met .debs om kan gaan.

Ik vrees dat het bij Canonical straks Snap of the highway is.

[1]
Artikel:
Door de introductie van App Center is het ook niet langer mogelijk om los gedownloade deb-bestanden gemakkelijk te installeren. Voorheen konden gebruikers deb-software downloaden via de website van de ontwikkelaar en deze via de Ubuntu Software-appwinkel installeren. Dat moet nu handmatig, bijvoorbeeld via de terminal met het dpkg-commando. Dat is voor de ervaren Linux-gebruiker een kleine moeite, maar zal voor nieuwe Linux-users ongetwijfeld meer frictie met zich meebrengen.
Dat is zeker irritant en mag wat mij betreft inderdaad als een bug beschouwd worden die Canonical, gezien hoe lang geleden het al gemeld is, inmiddels al lang had moeten verhelpen. Dat gezegd hebbende zou ik iedereen altijd afraden om losse .deb files op hun systeem te installeren. Helemaal als je het via dpkg op de command-line doet want deze resolved geen dependencies voor je.

Persoonlijk voeg ik een PPA toe als ik software per se op die manier geïnstalleerd wil hebben en ook daar raad ik onervaren Linux gebruikers aan om voorzichtig mee te zijn. Gebruik liever een Flatpak, want Snaps hebben weer hun eigen issues. Ik raad Ubuntu dan ook eigenlijk aan niemand meer aan maar wijs mensen op Pop! OS of Linux Mint.
Dat klopt deels. Het kan wel degelijk. Gebeurt idd zelden.

Problemen die ik vooral heb is met een AMD cpu met gpu op mijn laptop + nvideau videokaart. Ubuntu komt meestal sneller met de updates dan deze fabrikanten (vaak 3 dagen later) en dat wil nog wel eens fout gaan ;)
Het is voor mij al jaren geleden dat ik conflicten ben tegengekomen in Software Centers / DEB Stores. Toegegeven, ik gebruik voornamelijk Linux Mint, maar ook bij andere distro's kom ik dat nog weinig tegen. Het meeste is eenvoudig installeren en runnen, ik heb er eigenlijk geen omkijken naar.

En zoals meer gezegd hier, ga niet zomaar externe Repositories toevoegen. Blijf als het kan bij de standaard repositories, of gebruik AppImages (standalone portable executables), of Flatpaks (standalone portable executables met update mechanisme).
De belangrijkste test is er niet mee gedaan.
Kan je moeder of een non IT persoon het installeren en er zo veilig en eenvoudig mee werken?

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 14:09]

Als je bedoeld of het digibeet proof is ? ik denk van wel, zolang je de sudo en root omgeving goed beveiligd.

Ikzelf ben op zoek naar een linux distro voor mn ouders , want hun Dell laptop krijgt volgend jaar geen ondersteuning meer van Windows, en kan niet geupgrade worden naar 11, en om nu mn moeder te laten werken op een laptop zonder security updates ?? nee dank je :)
Mijn vader (70+) gebruikt nu al jaren Kubuntu. Voordeel daarvan is dat het een vrij mainstream Ubuntu smaak is maar wel standaard veel tools meekrijgt inclusief Libre Office wat meer dan prima voldoet als office pakket en actief onderhouden wordt. Elke distro kan dit draaien maar met de Ubuntu smaken is dit out of the box al geïnstalleerd.

Kubuntu gebruikt KDE als desktop manager en daar ben ik persoonlijk erg van gecharmeerd. Het is bijna Windows qua indeling alleen met een veel beter notificatiesysteem bijv. En i.t.t. Windows zien applicaties er allemaal behoorlijk uniform uit. Het is de perfecte integratie waarbij bijv ook Firefox middels een plugin notificaties doorgeeft aan het OS.

Makkelijkst is om een USB stick te flashen en het OS daarmee te testen. Bevalt het dan kun je het daar ook mee installeren. M'n pa is er bijzonder tevreden over en ik heb er praktisch geen omkijken naar.

Ik gebruik zelf overigens ook Kubuntu. Windows heb ik alleen voor m'n werk nodig en dan start ik een VM op. Werk en prive zijn zo mooi gescheiden en ik heb lokaal meer controle over mijn systeem (met name updates die geen reboots vereisen; ik herstart eens in de zoveel weken). De open source wereld heeft mij al zoveel mooie tools geleverd. Ik zou niet anders meer willen. Windows blijft een brei aan commerciële software die je overal en nergens vandaan moet halen, vol met EULA's, dark pattern installers en obscure update mechanismen (elke applicatie doet dat weer anders). Met een Linux distro heb je dit middels het package management heel strak in de hand en de bron is betrouwbaar. Voor iedereen 100 keer beter maar helaas is de wereld (inclusief een groot deel van de bezoekers hier opvallend genoeg) verslaafd aan Windows.
Linux Mint

Een solide Ubuntu kern (de driver support en stabiliteit, bijvoorbeeld), minus alle rotzooi (de snaps door je strot geschoven krijgen). Je kan er bovendien nog steeds gewoon .deb bestanden mee installeren via een uiterst vriendelijke GUI.

Ik gebruik het zelf en heb er niks anders dan goede ervaringen mee.

[Reactie gewijzigd door Expresso op 22 juli 2024 14:09]

installeer eens een linux mint, die hebben (op het gebruik van snap na - want die willen ze bij mint niet), best een vergelijkbare ervaring als met ubuntu, ware het niet dat ik ubuntu (met gnome) wat meer een macOS-achtige UI vind hebben, terwijl mint (met cinamon desktop) er wat meer als windows 7 uit ziet (met het klassieke windows 7 menu ook), ik denk dat dat voor heel voor ouders en grootouders toch nét wat vertrouwder gaat zijn vooral omdat vele van heb met xp zijn begonnen.
Zorin OS vind ik het meest gebruiksvriendelijk van de versies die ik heb geprobeerd.

https://zorin.com/os/
Je zou ook met Rufus deze checks uit kunnen zetten en wel over gaan naar W11.
Maar ja er zijn ook genoeg goede Linux Distro's
Dit, het is gewoon lekker makkelijk, en je kunt er ongeveer alles mee wat de gemiddelde thuisgebruiker nodig heeft.
Off topic:
Wanneer je de Windows 11 iso mbv rufus op een stickje zet krijg je wat opties die je uit kunt vinken. Deze opties zijn de hardware checks die Windows 11 normaliter op je systeem doet. Vervolgens kun je met deze stick iedere* windows 10 installatie probleemloos updaten naar Windows 11.

*iedere, mits de taal van de installatie overeen komt
Ik heb mij er nog niet echt in verdiept, maar lees dat je windows 11 ook kunt installeren en werkend te krijgen is. Updates gaan dan blijkbaar ook goed, alleen eenmaal per jaar de grote update moet dan met de hand of een van de automatische scripties die er voor zijn. Maar die laatste zal je dan ook niet willen ivm security vermoed ik?

Ben zelf een kernel ontwikkelaar geweest en Gnome, maar min ouders op Linux zetten beviel niet. Linux blijft nog steeds qua Gui achterlopen en kwaliteits controle is een stuk lager waardoor soms vreemde issues voor mensen zonder Linux interesse. Dit beeld is inmiddels 3 jaar oud, maar zie dat een groot aantal bugs van mij nog steeds niet verholpen zijn en constant upvotes krijgen.
Als je moeder of een non IT-persoon Windows kan installeren, dan kunnen ze ook Ubuntu installeren. Dat is zeker niet moeilijker. Makkelijker zou ik durven te zeggen, omdat er geen online accounts nodig zijn en Ubuntu installeert ook een stuk sneller.
Wel een kanttekening: door zaken als secureboot, bitlocker, etc. zijn er vaak wel een aantal stappen nodig die niet altijd even goed omschreven zijn. Dat maakt de installatie in mijn ogen een stuk moeilijker dan vroeger het geval was. Dit is echter geen fout van Linux of Ubuntu, maar gewoon een gevolg van hoe alles dichtgetimmerd wordt.

De installatieprocedure van Ubuntu zelf is in mijn ogen inderdaad een stuk eenvoudiger en sneller dan deze van Windows.
Als ik het goed hebt is de Ubuntu boot en kernel al signed voor Secure boot.

Dit betekent dat je Secure boot gewoon aan kan laten met het installeren van Ubuntu en dit niet anders zou moeten werken als het installeren van een nieuwe Windows van usb.
Ja dat dacht ik ook. Maar een paar maanden geleden heb ik Ubuntu 22.04 geïnstalleerd op een nieuwe HP ZBook. Bij het booten van de USB-stick kreeg ik de melding "selected boot image did not authenticate". De bootable USB was gemaakt met de procedure die Canonical aanraadt. Pas na deze stappen uit te voeren kon ik van USB booten.

Bij de installatie was er verder nog het probleem dat bitlocker aanstond volgens Ubuntu, waardoor het wijzigen van partities niet ging. De GUI in Windows gaf doodleuk aan dat deze uit stond, maar via de CLI in Windows bleek dat dit toch aan stond. (IIRC geeft Windows GUI aan dat bitlocker uit staat zolang er nog geen key ingesteld is, maar is bitlocker op de achtergrond weldegelijk actief.) Pas na het uitschakelen van Bitlocker en het decrypten van de partities kon ik verder.

Ik werk reeds jaren met Linux en Ubuntu, en heb nooit gehad dat ik zo diep moest zoeken om dit op te lossen. Maar nogmaals: dit is eerder het gevolg van keuzes van de hardwarefabrikanten, dan dat dit een gevolg is van dat de installatie van Ubuntu niet gebruiksvriendelijk zou zijn.
Stap voor stap de instructies volgen. Alleen ziet Ubuntu er standaard natuurlijk heel anders uit dan Windows. Daarom zou ik voor een beginner Linux Mint aanbevelen. Maar als beginner moet je je natuurlijk eerst goed voorbereiden. Wat installatie video's op you tube bekijken bv. Zo heb ik het gedaan. En tweakers natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 22 juli 2024 14:09]

In mijn herinnering zit er in de meeste Linux installaties nog een vrij complexe wizard voor het partitioneren van je schijf, zeker als je uitgaat van installatie door een leek. Dat is bij Windows toch inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker.
Dan is je herinnering outdated.
Ja er zit een optie bij om alles met de hand te doen als je dat wilt, maar de standaard opties zijn "gebruik hele schijf" en "installeer naast X"

Ja als je een distro als Gentoo pakt, dan moet alles met het handje.
Kan jouw mams Windows installeren vanaf USB stick. In dat geval is het een ja!
Als ‘je moeder’ een metafoor is voor een ‘standaard gebruiker’ dan is het installeren van een OS iets dat door hen zelden of nooit wordt gedaan. Dat zijn gebruikers die een Pc aan- en uitzetten en vooral gebruik maken van een browser en wat office apps. Hier en daar een spelletje en misschien een mailclient.
Imho is alle software nooit echt veilig omdat het altijd vol zit met nog niet ontdekte bugs...
Het is vandaag de dag niet meer mogelijk om bugvrije software te schrijven.
Geen enkel OS of software is bug vrij.
je doet hier alsof het 'alleen vandaag de dat onmogelijk is om bugvrij te programmeren, hieruit maak ik op dat je ten tijde van windows NT eerst 3 en 4 daarna 5 (win2000 en 5.1 (xp) nog niet zo veel met computers deed om over windows melenium nog maar te zwijgen, er is nooit een OS geweest met meer ellende random crashes en enorme bugs dan ME.

nee, ik zou eerder zeggen dat er vandaag de dag juist relatief weinig kritieke fouten in OSen zitten. ja er worden natuurlijk nog steeds zero-days gevonden maar lang niet zoveel als tentijde van de eerdere NT versies xp en later vista. pas ten versie 7 werd windows weer een beetje netjes en toen moest het met 8 al weer meteen worden verpest....

als je het mij vraagt heeft zelf ubuntu een beter track-record dan dat.
Als iemand een OS kan installeren, kan deze ook leren om ermee te werken. De vraag is of deze persoon er zin in heeft dit te leren, of, zoals veruit ook de meesten op Tweakers, gewoon het liefst bij en vertrouwde omgeving blijven waarin ze al decennialang alles PC-gerelateerd doen, ondanks dat ze 95% van hun tijd in progsel (vooral browser, evt. mailclient) doorbrengen dat voor alle OS' te krijgen is of via Linux via proton.

Wanneer je het over een digibeet hebt die alleen kan werken met een kant en klare computer, dan is de vraag of er meer gedaan wordt dan alleen werken in de browser. Zo niet, dan zou het geen probleem moeten zijn.
De laatste keer dat ik Ubuntu probeerde (2 jaar terug denk ik) kreeg ik bepaalde dingen niet makkelijk aan de praat door de snap packages. Bijv. webdriver tests i.c.m. de snap Firefox browser. Uiteindelijk maar gewoon Linux Mint gepakt en werk daar nu al 2 jaar met plezier op, jammer dat Ubuntu verder deze weg in slaat
Ik was een tijdje terug Linux distributies aan het proberen, maar Ubuntu beviel ook niet echt, dus ook de Linux Mint (Mate) weg ingeslagen, dat bevalt erg goed! Recent weer met Ubuntu 22.04 zitten testen, het werkt nog steeds niet helemaal lekker voor mij, issues met mousepointers in VM, install issues met bepaalde software, etc. Het draait, ik kan de Linux software testen, maar het zou nog steeds niet mijn eerste persoonlijke keuze zijn voor Linux distributie....

Ik begrijp waarom Linux niet groot wordt op deze manier, de enorme fragmentatie onder diens gebruikers...
Het grappige is juist dat die fragmentatie helemaal niet zo erg is. Uiteindelijk draait elke Linux op dezelfde packages en kan daardoor vaak dezelfde applicaties draaien.

Een voorbeeld: ikzelf draai op mijn laptop Arch Linux. Dit doe ik omdat deze met de packages op de bleeding edge zit en lekker veel in de CLI doe. Mijn vrouw draait Ubuntu omdat voor haar een betrouwbare met full featured GUI het beste werkt. Op mijn servers draai ik Debian omdat dit enorm stabiel en betrouwbaar is.

Maar het maakt eigenlijk niet heel veel uit behalve misschien wat package versie verschillen uiteindelijk in de kern werken ze hetzelfde alleen op de randen zijn ze verschillend.

Op dit moment is de Desktop ook netjes aan het consolideren rond Wayland en Pipewire wat er zal voor zorgen dat voor desktop applicaties er ook niet veel verschil zal zijn.
Daar zeg je het al "Op mijn servers...", dat laat zien dat je niet een doorsnee consument bent, ik trouwens ook niet. Maar ik zie gewoon teveel shenanigans, teveel kleine wijzigingen in UI, etc. waardoor de doorsnee consument echt niet even overstapt van distro.

Bijna 25 jaar geleden zat ik binnen een kantooromgeving waarbij veel kantoorgebruikers direct zwaar in de stress schoten als hun icoontje op het bureaublad veranderde en niet konden werken als deze van plaats veranderde. 10 jaar geleden op een HBO, de IT opleidingen hadden voornamelijk studenten welke nog nooit de commandline hadden aangeraakt, wellicht een handjevol die dat wel hadden gedaan. En ook slechts een handjevol Linux clients/PCs in gebruik in een enorme campus...

Het is niet voor niets dat Linux op clients een niche van een niche is en de stats dat ook weergeven. Persoonlijk gebruik ik primair Windows en ben MacOS aan het overwegen als primair stysteem. Zaken als Steam Deck, m'n Retroflag GPI en m'n RPI400 draaien Linux, maar alleen m'n Steam Deck wordt veel gebruikt, daar zit een enorm bedrijf achter (Valve) en komt eigenlijk niet in desktop modus. Natuurlijk draait Linux op m'n Synology NASen, m'n RPIs en verschillende VMs. Maar mijn filosofie is 'one purpose, one install' met dergelijke Linux zaken omdat het echt multifunctioneel inzetten vragen is om problemen in mijn ervaring. De pogingen die ik in het verleden heb gedaan met bv. Fedora als primaire PC zijn ook gestopt na een paar maanden.
Mijn vrouw is wel een doorsnee gebruiker en heeft geen problemen met het gebruik van Ubuntu. Het hele snaps verhaal interesseert haar ook geen moer zolang het maar werkt en dat doet het.

Zelf vindt ze het vele malen fijner werken dan Windows 11 en zou ze niet meer terug willen.
Hier hetzelfde met gpu drivers en multiple scherm support.
Dan maar windows genomen om te gamen, ik braak van al die hassle het moet gewoon werken.
GPU-drivers zijn lastig, de troep van Nvidia maakt bijvoorbeeld secure boot stuk. Nvidia heeft tegenwoordig voor sommige modellen GPU een open source driver, die kan mee worden geleverd in theorie, maar mensen met een 10x0 serie kaart of lager zitten vast aan de binaire bagger die Nvidia levert.

Meerdere schermen gebruiken werkt overigens al jaren, al kan ik me voorstellen dat dit bij je vorige poging een probleem was met de fallback driver als je de gesloten Nvidia-driver niet installeert. Is op zich maar één druk op de knop in de instellingen, maar dat gebeurt vanwege diverse redenen niet uit zichzelf.
Ik ben het met je eens dat Linuxmint op een gegeven moment makkelijker werd om dingen standaard aan de praat te krijgen. Ik heb exact hetzelfde als jij gedaan en ben toen naar Linuxmint gegaan. Maar daarom ben ik enthousiast over deze release. Het artikel lezend lijkt het er op dat Canonical geluisterd heeft naar feedback en bepaalde dingen weer ouderwets makkelijker hebben gemaakt.

Ik ga hem dus sowieso testen en als ze die verbeteringen inderdaad hebben doorgezet, dan is het wellicht weer een optie om terug naar Ubuntu te gaan :)
Er is ook een minpunt aan deze release: https://news.itsfoss.com/ubuntu-24-04-disappointment

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 14:09]

Ok...ik heb dat gelezen en dat is inderdaad niet best. Het is moeilijk om zijn conclusie te steunen, maar het ruikt er inderdaad wel naar dat dit een poging is om gebruikers te forceren alleen maar snaps te gebruiken.

Ik moet echt meer lezen en leren, maar dit ruikt niet goed...

[edit] Ik zie dat mensen je op irrelevant hebben gezet. Ik zou graag willen weten of iemand die dat gedaan heeft kan uitleggen waarom. Niet om te weerleggen, maar ik wil leren. Want als ik het zo lees, dan is het inderdaad een voortzetting van het uitfaseren van standaard functionaliteiten om mensen te forceren naar het Ubuntu Snaps systeem te gaan, ipv met universele Deb packages te werken. Althans, via de GUI, en dat is het belangrijkste voor beginners...dat ze makkelijk aan de slag kunnen.

[Reactie gewijzigd door yvez op 22 juli 2024 14:09]

Dat vind ik dus ook. Wel slecht dat ze dit in een LTS versie doen, maar gelukkig kan je met command-line tools het nog wel gewoon installeren. Ik ga gebruik thuis geen Ubuntu maar op het werk wel, daar zit ik nog op 22.04 en daar blijk ik voorlopig ook nog wel op. Ik ben wel benieuwd hoe lang het nog duurt voordat je alleen maar Snaps kan gebruiken met Ubuntu, gezien deze actie vast niet per ongeluk is geweest of gebrek aan tijd.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 14:09]

Eens, maar ik deel wel de mening van Abhi; Ubuntu probeert zich in de markt te zetten als vervanger voor beginners die van Windows weg willen, Liunux willen proberen, maar niet de uitgebreide technische kennis bezitten die soms nodig is voor Linux. Als die dan inderdaad een universeel systeem van installeren (deb packages dubbelklikken) niet kunnen gebruiken, dan is dat wel een drempel en dat is een beetje tegenoversteld van wat ze zeggen...maar misschien begrijp ik het niet goed genoeg, vandaar mijn vraag of de mensen die op 0 modereren kunnen uitleggen wat we/ik missen?
Normal installeer je alles via de Software winkel maar er zijn pakketten die die niet in de Ubuntu repos te vinden zijn. Of dat je voor een software pakket betaald die de maker dan in Deb formaat levert, die kon je voorheen via de software winkel installeren als los bestand, dat kan nu niet meer. Ik gebruik zelf geen Ubuntu en ik gebruik voor het installeren van pakketten de command-line dus ik kan er iets naast zitten want ik heb geen recente ervaring met die software winkel.
Dat valt wel tegen ja, helemaal met apps als Discord die je keihard naar een .deb linken.

Dat gezegd hebbende is op mijn installaties sowieso Ubuntu's Software Center al kapot, hij weigert al jaren om .debs te openen en te installeren. Ik heb er maar gdebi opgezet, werkt het zo goed, maar onhandig is het wel.

Hetzelfde probleem zit trouwens ook in Debian met KDE, ontdekte ik een paar maanden terug. Standaard kan Discover daarop gewoon geen .deb files installeren. Ook daar is een relatief simpele workaround voor te vinden, maar irritant is het wel.
Dat is gewoon niet handig en dan druk ik me nog zachtjes uit. Nu installeer ik bijna alles middels dpkg in de terminal, maar veel van onze klanten zullen simpelweg dubbelklikken op een deb bestand.
Ik voorzie een extra belasting van ons supportteam op korte termijn.
Om dat minpunt iets meer nadruk te geven:
https://hackaday.com/2020...-deal-with-snap-packages/
Dus dat ze je vrijheid willen ontnemen omdat ze jouw proprietary man in the middle willen zijn.
Maar ze willen het wel verkopen als een voordeel.
Ubuntu wil volgens mij een Windows worden.
Ubundose of Windu?
Mmmmmmmm, dit is wellicht offtopic, maar just to see with others; Ik heb de iso voor testing in Vbox 7.0 geinstalleerd -waar ik al mijn OS installs test- en na de install, eerste keer booten in Ubuntu zelf, crashed Vbox.

Na een google search zag ik dat er meer mensen met issues zijn om Ubuntu in Vbox te testen, dus weest daar op voorbereid.
Oei, ik hoop niet dat de bug in Vbox die dit veroorzaakt een beveiligingsprobleem is, een hypervisor mag nooit crashen vanwege rare dingen die de guest doet!
Agreed. In eerste instantie crashede alleen de Guest VM, maar daarna ook een paar keer Vbox itself.

Het lijkt te maken te hebben met de processor count. Ik las iemand die zei de processor count te verlagen; ik heb die op 1 gezet en nu boot Ubuntu voor het eerst bruiktbaar op. Ik zal hier verder niet meer updaten, maar for those who care: processor count op 1 zetten (of zelf verder testen met andere waardes).

[edit] Never mind, Guest crashede weer. Ik weer weer waarom ik gestopt was met Ubuntu ;)

[Reactie gewijzigd door yvez op 22 juli 2024 14:09]

Ubuntu en ook de laatste draait hier prima in virtualbox op windows 11 pro.
Ik draaide al een paar maanden 22.04 LTS en probeerde te upgraden naar 24.04 LTS, echter mislukte de update en was mijn systeem onbruikbaar. Gelukkig gebruik ik Linux al jaren, maak ik backups en kan ik dingen herstellen. Echter, begin ik toch te twijfelen of Ubuntu nog wel een goede distro is voor de beginner.

Mijn ervaring is dat Debian en Fedora toch wel stabieler en beter zijn. Linux Mint heb ik al meer dan 10 jaar niet meer aangeraakt maar toch zijn de meesten daar ook wel positief over.
Anoniem: 84997 @shady6126 april 2024 15:10
Wel grappig, mijn ervaring is net omgekeerd. Heb in 't verleden meermaals Fedora geprobeerd, maar na een upgrade wilde het dan soms niet starten. Nu lukt het me wel zoiets te recoveren, maar kost me dat een middag tijd om uit te zoeken hoe dat precies moet. Daarom zit ik nu +- een decennia op ubuntu. Soms kleine issues, maar die zijn altijd met een half uurtje gefixd.

Vind Fedora wel een gave distro, beetje de tech-playground van Red Hat.

Met debian inderdaad ook goede ervaring, maar voor de desktop lopen de packages net iets te veel achter. M'n VPS draait al sinds 2013 Debian, en nooit problemen gehad met updates & upgrades.
Je levert nu eenmaal in op up-to-date packages voor meer stabiliteit. Voor mij is stabiliteit belangrijker en maakt het mij niet zo veel uit of ik nieuwe features heb.

Gelukkig kan ik de programma’s waar ik de nieuwe features wel nodig heb, als AppImage of Flatpak krijgen.
Voor degenen die dit ook hebben. Je kan een herstel USB met de Ubuntu 24.04 erop maken en vanaf deze dan starten. Er is dan een optie om deze te installeren zonder je bestanden te verwijderen en dan zal deze je OS weer herstellen zonder je home aan te raken.
Bij mij hetzelfde op mijn Surface Go 2 (yep, een Microsoft device!) :*)
"Oh no! Something has gone wrong. A problem has occured and the system can't recover. Please contact a system administrator."

Opnieuw opgestart in safe mode (shift ingedrukt houden) en via Advanced kon in alle packages laten repareren. Lange tijd later startte hij weer op met Ubuntu 24. Helaas geen internet verbinding meer, DNS is kapot gegaan (resolveconf). Enkele uren bezig geweest om te proberen te fixen maar niet gelukt.

Ben momenteel wat dingjes aan het backuppen naar USB en dan ga ik hem maar helemaal opnieuw installeren met de Ubuntu 24 ISO.
Ik heb om te proberen een clean install gedaan en ik vind dit een verschrikkelijke release. Dat er bugs in zitten oke, maar dat mijn systeem niet meer reageert nadat mijn lock screen wordt geactiveerd en na een cold boot blijft hangen bij het starten van de systemd processen…

Ik heb ooit ook Arch gedraaid en daar kan ik het begrijpen maar bij een Ubuntu LTS niet.
Mijn clean install is gelukt! Ik gebruik de Surface Go 2 als soort van media PC voor m'n TV. Tot nu toe nog geen problemen tegenkomen :)
Blijf het mooi vinden dat je tegenwoordig ook gewoon een Linux distro kan installeren op Microsoft hardware (moest wel Secure boot uitzetten). 8-)
Raar. De update van 22.04 naar 24.04 verliep bij mij vlekkeloos.

Ik maak altijd eerst de backup, bekijk dan hoe de update gaat en als het misloopt (en dat kan wel eens gebeuren), dan wordt het een clean install.
Ik dacht dat voor een Ubuntu-upgrade het advies is te wachten tot de .1-release (dus 24.04.1). Geen idee of dat nog steeds zo is, ik wacht altijd tot die .1-release.
Klopt, voor bedrijven is het dan ook afwachten tot die .1 release in augustus. Echter, is deze release wel geplaagd met serieuze bugs en Jay van Learn Linux TV geeft dat ook aan. Ik ben het met hem eens dat Canonical beter had kunnen wachten met de release en niet per se aan die strikte deadline houdt.
Firefox 124? 125 is al 2 weken uit :? Maar zal wel meteen geupdate worden als je het eenmaal geinstalleerd hebt. Gnome vind ik alleen fijn werken met Dash to panel extensie, maar als er weer een nieuwe versie van Gnome beschikbaar komt, dan werkt het meestal niet meer. Niet Gnome's schuld, maar toch. De ontwikkelaars willen ook dat je Gnome as is gebruikt. Maar dan kan je bv Kubuntu gebruiken. En bij Ubuntu kun je beter ook meestal even wachten totdat de .1 versie er is. Het verwijt is dat Ubuntu de nieuwste versie meestal te snel uitbrengt. Of zou dit inmiddels verbeterd zijn?
Bij upgrade naar 22.04 had ik geen enkele problemen met dash to pannel, ook updaten lijkt makkelijker sinds je het niet meer via de brouwer extensie hoeft
Dan heeft de ontwikkelaar het snel geschikt gemaakt voor 24.04.
daarom wacht ik even af, volgens mij was ik in oktober naar 22.04 gegaan
Ik zou sowieso even wachten met upgraden naar 24.04 tot de point release vanwege alle beestjes die er ongetwijfeld weer inzitten.
Dit inderdaad, al is de release versie wel extra interessant waardoor ik vaak niet wil wachten.

Maar maak ook graag bugs aan :)
Als je de interim versie gebruikt dan krijg je meteen de upgrade. Met de LTS meestal een paar maanden daarna pas. Vanwege de beestjes dus.
Sinds dag 1 al de alpha/beta versie draaiend op mijn binge laptop, dit was een uitstekende ervaring!
Daily desktop driver draait 22.04 LTS ivm upgrade luiheid met AMD GPU drivers.
24.04 beviel zo goed, dat ik mijzelf erop betrapte overdag al snel de binge laptop in de c-dock te gebruiken.
Helaas door de XZ perikelen wel een installatie gehad die enige dagen issues had, maar dat is een beta issue.

Enige wat mij, net als velen, tegenstaat is de push naar snap.
Maar eens over nadenken of de desktop Ubuntu blijft of Debian word...
Debian testing is echt werelds. Als je nieuwere package wil dan kan je sid of experimental toevoegen aan je sources.list en dan met preferences je updates reguleren. Als je echt on the edge wil leven. Kan je ook Debian sid of Siduction adviseren. Dat laatste is een distro based on Debian sid maar dan als een echte distro.
Tx, ben er 1/2 bekend meer ivm de servers/VM's.
Maar desktop was altijd Ubuntu ivm de goeie ondersteuning van de XPS13 modellen, meestal geen gekke quarks ivm de Dell dev laptops.
Qua edge, draai meestal laatste rc kernel en dev versie ubuntu (op de laptop dan ;) )
Vooral dat laatste draai ik nu met EndeavourOS een half jaar stabiel nu. Is een Arch based Nederlandse derivaat Linux. Beide Pc en laptop. Laatste met Intel en Nvidia met prime offload om te gamen.

Mocht Debian Testing/sid weer een beetje stabiel worden ga ik weer terug. Met TKG frogging Bore kernel + gaming is op mijn systeem de perfecte combinatie voor highest FPS en beste lowes.
Misschien mis ik het, maar een linkje naar de download zou dit wel compleet maken :)

[edit] Vergeet ik helemaal op de rest te commenten:

Erg mooie veranderingen en ik kan niet wachten dit zelf allemaal te testen. ik denk dat veel veranderingen het nog makkelijker maken voor beginners om dit pakket zelf goed te testen/gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door yvez op 22 juli 2024 14:09]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @yvez26 april 2024 14:33
Thanks voor de feedback! Er staat nu een linkje naar de Releases-pagina voor 24.04 in de eerste zin van het artikel :)
Draai al eventjes Ubuntu noble beta wegens een aantal packages die ik nodig had (o.a. podman 4.9 en nieuwere kernel). Achteraf gezien had ik beter Debian geïnstalleerd (niet omdat Ubuntu slecht is maar in principe is Debian genoeg voor wat ik nodig heb en een grotere install base heeft altijd voordelen)..

Langs de andere kant, nu wel zin om eens een keer zo een atomic distro te proberen, mogelijks Fedora Silverblue. Gewoon omdat het kan. :)

[Reactie gewijzigd door ilm op 22 juli 2024 14:09]

Ik zit zelf te denken om een keer te gaan spelen met NixOS, een Linux distro waar de hele configuratie van je systeem (inc. de software die je gebruikt) via een soort configuratie files gaat. Waarmee je eigenlijk "configuration as code" toepast op je hele OS.

Wikipedia: NixOS
Dit vind ik ook zeer interessant, maar als niet-programmeur vind ik het best lastig om hier echt mee te beginnen. Speel nu met een basic setup in een VM maar om alles zo op te zetten als ik het wil blijkt nog niet zo makkelijk voor mij. Ben erg benieuwd naar jou ervaring(en) hiermee.
Ik vind nixOS oprecht fantastisch maar helaas is het voor de 1% tech minded mensen door het simpelweg ontbreken van een updater GUI. Ook bepaalde software op de normale manier installeren is niet handig voor de indeling van nixOS. Zou graag gewoon een debian variant van nix zien.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 14:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.