Canonical draaide vorig jaar 251 miljoen dollar omzet en had 1000 werknemers

Canonical behaalde in 2023 een omzet van 251 miljoen dollar, een toename van 22 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het bedrijf maakt daarnaast bekend dat het vorig jaar gemiddeld meer dan 1000 mensen in dienst had.

Canonical deelde zijn financiële cijfers voor 2023 met het Britse Companies House, merkte Phoronix op. Daaruit blijkt dat de Ubuntu-maker vorig jaar een omzet van 251 miljoen dollar had, ten opzichte van 205 miljoen in 2022. De winst bedroeg in 2023 ongeveer 12,5 miljoen euro, waar die een jaar eerder nog op 3,9 miljoen dollar lag. Het bestuur van Canonical gaat een deel van die winst investeren in 'aanvullende r&d', zo vermelden de documenten.

Uit de cijfers blijkt daarnaast dat Canonical vorig jaar gemiddeld genomen 1034 medewerkers in dienst had. Een jaar eerder lag dat gemiddelde nog op 858, en een aantal jaar geleden was het minder dan de helft. In 2019 had Canonical bijvoorbeeld gemiddeld 473 medewerkers in dienst. Het bedrijf maakte toen een operationeel verlies van 11 miljoen dollar.

Canonical is vooral bekend van zijn Linux-distributie Ubuntu, die gratis beschikbaar is voor desktops en servers. In de afgelopen jaren is Canonical meer gaan inzetten op enterpriseklanten. Het biedt bijvoorbeeld een betaald Ubuntu Pro-abonnement met extra ondersteuning voor zakelijke klanten.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-07-2024 • 15:20

39

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (39)

39
38
24
1
0
10
Wijzig sortering
Ik zie de laatste weken regelmatig canonical vacatures voorbijkomen op Linkedin.
Ik vroeg me al af hoe zij geld verdienen.
Wordt IT “serieus/cruciaal/specialistisch” kom je al snel bij Linux uit.
daarvoor kun je ondersteuning en support kopen; het gene hoe een redhat/canonical hun brood verdienen
Met de toegevoegde kanttekening dat de senior consultants echt behoorlijk kunnen verdienen. Wij hebben er een over de vloer gehad die tijdens onze klus even voor 3 weken naar Dubai is gevlogen en met zo'n beetje mijn jaarsalaris terugkwam. Dat kon even tussendoor blijkbaar.
Herkenbaar; we hebben ooit een “gigantisch” project gehad wat onze interne kennis te boven ging. (Linux thin-client implementatie gekoppeld aan samba/ldap/ltsp - voor ~3000 users)

Daardoor moesten er mannen van “samba”(Duitsland) en “ltsp”(Canada) over de vloer komen.

Precies wat jij schrijft;
dat waren facturen ter waarde van een jaarsalaris voor 3-5 dagen werk. Zij waren in dienst bij samba/linux foundation, dus kregen dat niet zelf uitbetaald. Ik heb die dagen meer geleerd dan normaal in een jaar.

Maar als specialist (upstream kernel/project developers) ZZP/freelancer kan je serieus veel euro’s binnenharken.

Onderaan de streep was het de inhuur waard; er was een issue bij implementatie, en die mannen schreven stukje code zodat onze issues opgelost werden. Even een git push van de code naar samba packages voor een rebuild van de binaries. En later die dag waren al onze issues (die we na weken kutten niet verholpen kregen) opgelost.

Dus … jah dit soort externe/expertige/inhuur kost bakken geld, maar het heeft ons ook veel gebracht.

En dat is exact het verdien model van een canonical (of ieder ander serieus open-source project) ; support - maatwerk - expertise en diepgaande kennis van de tools.

Jah Linux is gratis, opensource en vrij te gebruiken. Maar dat betekent niet dat het geen geld kost.

//edit;
- https://wiki.ubuntu.com/Education/UbuntuSchools

Grootste opensource omgeving van de benelux (in onderwijs )

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 31 juli 2024 19:30]

Is dat dan tewerkgesteld in de VS (maar dan remote)?
Ik bedoel, welke arbeidswetgeving is van toepassing?
Ze hebben mensen wereldwijd, de arbeidswetgeving voor de werknemer (en het loon etc) hangt dus af waar de werknemer verblijft. Maar ze hebben altijd iemand die de telefoon oppikt binnen "hun" werkdag onafhankelijk wanneer en van waar je belt (tenminste in het Engels) dus ze hebben support die "de zon volgen".

Onze account manager woont in Brazilië, maar het contract komt van hun kantoor in de VK terwijl je support persoon aan de lijn van de VS, Spanje etc kan hebben.
Maar moet Canonical dan niet in elk land een rechtspersoon/vennootschap opzetten die de juridische werkgever is van die persoon? Ik zie dat hun hoofdzetel in het VK ligt.

Als ze alles regelen vanuit hun hoofdzetel, dan moeten ze toch redelijk wat administratie-mensen hebben die de nationale regels allemaal kunnen opvolgen wbt arbeid.
Er zijn genoeg bedrijven die daar weer in specialiseren en die payrolling in vele landen aanbieden voor ZZPers etc
Wist ik niet. Alles wat verder dan de landsgrenzen gaat lijkt altijd een hete brok hier.
Heb je een paar verwijzingen naar zo'n bedrijven? (Niet KMPG, Deloitte, etc)
Remote.com, oysterHR en zo zijn er wel meer. Vrij gebruikelijk om mensen ZZp in te huren via dergelijke partijen (en evt buitenlandse maatschappij in Singapore oid waar zzp wetgeving ook weer wat makkelijker ligt dan NL)
Ik werk bij een Noors bedrijf via remote.com en dit is verschrikkelijk gemakkelijk, je heb er zo goed als geen omkijken naar en ze zijn goed bereikbaar, maar het kost wel 700 euro per maand
Ik werk voor een Amerikaans bedrijf, maar ben in dienst van een Nederlands bedrijf die factureren naar de VS en mij mijn salaris betalen en alle afdrachten, pensioen, etc regelen. (Geen payroller, maar kleine recruiter waar wederzijds vertrouwen is en we het zo oplossen). Al zou het financieel veel aantrekkelijker zijn om als ZZPer te werken, maar dat lijkt maar niet te lukken bij onze overheid.
Net nog eens gekeken en er staat o.a bij:
Antwerpen (remote)
Brussel (remote)
EMEA (remote)

Dus hoe het precies zit qua arbeidscontract zou ik niet meteen weten maar ik ga er vanuit dat zij daar meer kennis over hebben dan ik.
Eventueel als freelancer?
Ik heb een verkennend gesprek gehad en voor mij zou het gewoon tewerkgesteld zijn in België, ze hebben een zetel in Gent dacht ik, maar het werk is 100% remote met een paar keer per jaar een reis voor conferenties en networking met het team.
Support en Consultancy op Ubuntu Linux en heel veel daar omheen.
Canonical is permanent aan het huren, ze hebben veel interview rondes en als iemand wordt aangenomen betekent het niet dat de vacature sluit! Ook hebben ze geen kantoren dus huren ze overal en nergens tegelijkertijd, werken op afstand.
Zoals zovelen in dat wereldje, support. Canonical's portfolio bestaat uit maar dan enkel Ubuntu. Denk aan Kubernetes, OpenStack, Ceph storage, in smaken Micro (eenvoudige 1 line deployments) en Charmed (uitgebreider en customizable). Ze hebben aardig wat leuk spul en daar past paid support prima in.
https://inteltechniques.c...2/ubuntu-pro-shenanigans/

Ik raad het iedereen waar ik consultancy of werk voor doe ook af.
Ik heb gehoord dat ze vervolgens vrijwel niemand aannemen. Dus heel veel vacatures, maar uiteindelijk ben je nooit goed genoeg (daar zaten mensen tussen met echt goede Linux kennis - niet alleen op papier).
Wat in het artikel staat; met Ubuntu Pro en Enterprise.. Want noem 1 supercomputer die op Windows/Mac draait, hahaha....
Ik ben geen Ubuntu liefhebber, maar zeker ook geen hater.

Hoe groter de economische waarde van linux ontwikkelende bedrijven, hoe meer resources er beschikbaar komen om linux beter te maken.

Ik hoop nog steeds stilletjes dat linux ooit zo'n groot global marketshare als desktop OS bereikt dat elk fstsoenlijk applicatie ontwikkelaar ook een linux versie bouwt.
Kan je iets opnoemen van Canonical dat recente jaren nog iets heeft opgeleverd voor Linux? ;)

Volgens mij is LXC niet zo interessant meer, Mir (bestaat het nog?), hun Gnome desktop is een mess, en Snaps gebruikt niemand buiten hunzelf.

Is het slecht? Nee, als je voor Ubuntu kiest werkt het prima. Het wordt minder leuk als je overstapt naar iets anders.
Alsof je constant overstapt, zeker niet als je een server OS kiest. Wij zijn 2 jaar terug overgestapt van Centos naar Ubuntu en zijn erg tevreden. Daar bovenop draaien we microceph en microk8s clusters in productie, dat werkt ook echt prima, en dat zijn snaps. Als we dat moeten migreren naar iets anders, dan is dat ook geen enkel probleem, want de standaard tooling praat er gewoon tegen.
Nu je het zegt, ik ben eens gaan googlen naar de linux kernel contributions van canonical.
Nou, lees zelf maar
https://www.phoronix.com/news/RedHat-SUSE-Canonical-Kern-10s

Is inmiddels wel 4 jaar oud het artikel, maar ze bleven zwaar achter op andere distros.
Ubuntu is nog steeds de basis voor veel populaire, desktop georiënteerde Linux distributies zoals Linux Mint en Pop!_OS en is zelf ook nog best wel populair. Natuurlijk is er de basis in Debian, maar als je meer up-to-date software wenst dan Debian Stable zijn Ubuntu en zijn afgeleiden meestal waar je terecht komt, in ieder geval op de desktop.
Volgens mij is LXC niet zo interessant meer,
Bedoel je hier niet LXD? LXC is een techniek die in de Linux kernel zit waarmee je door middel van cgroups2 en nog wat andere andere softwarematige trucjes een soort containers aan kunt maken die bijna volledige Linux installaties bevatten, minus de kernel want die delen ze met de host. Deze LinuX Containers (LXC) zijn net iets meer lichtgewicht dan een volwaardige Virtuele Machine, maar bevatten in tegenstelling tot de beter bekende Docker containers een volledig systeem, terwijl Docker containers en aanverwanten slechts het minimale bevatten om een specifieke applicatie te laten draaien, zoals de binaries en libraries. LXD is dan weer een verzameling tooling om LXC containers te beheren, hoewel nieuwere versie van LXD ook overweg kunnen met volwaardige virtuele machines waar het KVM/QEMU voor gebruikt.

LXD is echter niet de enige software om LXC containers mee te beheren, ook Proxmox kan daarvoor gebruikt worden. Ik gebruik zelf uitsluitend LXC containers binnen mijn Proxmox installatie op mijn thuisserver en ben daar erg tevreden over. Hoeveel LXC in de praktijk gebruik wordt, zeker in het bedrijfsleven, kan ik niets over zeggen. Het gebruik van LXD durf ik helemaal niets over te zeggen.
Ik hoop nog steeds stilletjes dat linux ooit zo'n groot global marketshare als desktop OS bereikt
Ergens denk ik dat bedrijven dan manieren gaan vinden om ook de bestaande distributies voor hun kar te spannen. Beetje zoals Meta nou met Threads doet, alsof ze fediverse joinen maar ook weer niet helemaal heus zover ik het begrijp. Als Linux daarentegen op bijvoorbeeld 5% marktaandeel blijft zitten, weten Microsoft en Apple dat ze niet zomaar het vol kunnen proppen met ads en antipatterns zonder dat mensen daar overstapneigingen van krijgen: dat lijkt me al een heel groot goed.

Daarentegen, als ik dan klein denk aan mijn familie, zou ik natuurlijk iedereen toewensen op een OS te werken dat hun belangen behartigt, waarmee ik dus blijkbaar (net als jij) op grote adoptie zou hopen I guess. Vraag me af wat uiteindelijk het beste zou zijn
Hoe kan dat? Please zeg niet dat het door extra lange LTS-ondersteuning komt? Ik vind het verschrikkelijk voor (externe) developers, die dan 10 jaar vragen kunnen krijgen met een heel oud OS/basis.
Ouder dan Red Hat, Windows en macOS, die ook allemaal een stuk of 10 jaar ondersteuning krijgen?
En dat heeft Canonical ook met Ubuntu gedaan. Ze groeien met de markt en bieden aan wat gevraagd wordt.

Natuurlijk moet het van 2 kanten komen, en dat is ook gewoon wat er hier gebeurd na X aantal jaar.
Ze snijden vooral zichzelf in de vingers. Als een medewerker ooit iets heeft ingericht op een heel oud systeem, nieuwe werknemer komt eraan, .. dat zit die dus met een oud OS en mag dan een rewrite gaan doen of nooit meer updaten.

5 jaar ondersteuning is gewoon prima. Je kunt niet blijven hangen op oudere versies, en dat moet je ook niet willen. Later heb je alleen er maar last van, zie IT en onze overheid.
Dream on... Voor een simpel systeempje heb je een punt, maar ICT is nooit een doel op zich. Er zijn genoeg systemen, zeker als het om OT gaat, die nog veel langer mee moeten dan 10 jaar, incl. de bijbehorende ICT. En dat wordt alleen maar meer. Daar horen meestal support en update-cycli bij waar veel ICT-ers nog wat aan moeten wennen. Ook contractueel ligt het doorgaans wat complexer dan een SLA-tje.
Behalve militairen en overheden dan waarschijnlijk :)

Je kan nog veel topics vinden over Nucleaire raket silo's en duikboten die tot enkele jaren geleden (en waarschijnlijk nu nog) Windows XP nodig hebben en spullen staan hebben op floppy disks :) :)
Dat zijn al aardige omzetcijfers. Hoewel mijn liefde voor ubuntu wat bekoeld is, is het hen toch gegund.
Lang leve Canonical! Hier een Ubuntu gebruiker van het eerste uur, op zowel client als server.
Client Ja, server ben ik bij Debian blijven hangen. Is ook gemak, ik installeer en draai binnen 30 min als het moet.
Ik zeg niet dat Ubuntu-server dat niet kan, maar headless is Debian mijn favoriet.
Debian vind ik anders prima headful te draaien. Arch kwam ik niet uit (toentertijd, zou nu misschien wel lukken) maar de zogeheten expert installer van Debian bouwde een kant-en-klare setup voor me die ik nu misschien al tien jaar niet heb hoeven herinstalleren (wel upgraden natuurlijk). Na Linux Mint was ik benieuwd naar Debian en heb dat meen ik eerst in een VM gedraaid om te proeven, daarna geïnstalleerd toen ik nergens tegenaan liep

Heel af en toe kom je hardware tegen waar het niet out-of-the-box op draait (bijvoorbeeld mist het een driver voor wifi of gpu) en dan vraag ik me af of de support van Canonical of Mint zou hebben geholpen, maar het is nou ook weer niet alsof ik zo vaak van primaire hardware wissel dat dat een regelmatig probleem is

Op deze manier heb ik ook desktop en server gelijk, dus hoef maar één keer alle gotchas van de een of andere upgrade te leren
Ik maak al jaren tot volle tevredenheid gebruik van Ubuntu. Zeer goede support en userbase.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.