Canonical brengt Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat uit

Ubuntu 24.04 is uit. Noble Numbat is een long term support-release met vijf jaar ondersteuning. De nieuwe versie van de distro is gebaseerd op Linux-kernel 6.8 en maakt gebruik van de Gnome 46-desktopomgeving.

Canonical heeft Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat algemeen beschikbaar gemaakt. De release krijgt vijf jaar ondersteuning, al is het met een gratis Ubuntu Pro-abonnement mogelijk dat met nog eens vijf jaar te verlengen. Het is de tiende lts-release van de populairste Linux-distro.

Ubuntu 24.04 is gebaseerd op Linux-kernelversie 6.8. Een van de grootste veranderingen in het OS is dat Ubuntu 24.04 gebruikmaakt van Gnome 46 als desktopomgeving. Ook is de installer vernieuwd. Die is nu gebaseerd op Googles Flutter-framework. Met de installer kunnen gebruikers met een beperking voortaan direct de toegankelijkheidsinstellingen aanpassen bij het installeren en het wordt mogelijk installatiescripts te gebruiken om dezelfde instellingen altijd te gebruiken.

Net als de installer is ook Ubuntu's nieuwe App Center op Flutter gebaseerd. Dat moet een vervanging worden van Ubuntu Software, maar dan op basis van Flutter. De tool moet het ook makkelijker maken Snaps te beheren, wat via Software Center wel mogelijk was maar wel minder praktisch. In Ubuntu 24.04 is ook Thunderbird naar een Snap-package veranderd, nadat Canonical dat eerder al deed voor Firefox en Chrome.

Ubuntu 24.04 LTS met neofetch

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-04-2024 • 07:16

92

Submitter: H1MSELF1SH

Lees meer

Reacties (92)

92
92
88
0
0
3
Wijzig sortering
Fedora 40 is ook gisteren gereleased. Als ik mag kiezen tussen die twee, dan kies ik liever iets van Red Hat dan van Canonical.

Het is eigenlijk erg jammer dat Ubuntu zo groot is, gelukkig gaan steeds meer distros forken vanaf Debian als ze DEB based willen zijn.
Nu ben ik wel benieuwd waarom je het zo jammer vind dat Canonical zo groot is?
Omdat Canonical alles maar half doet.

Heb ik problemen met Snap? Nee, ik gebruik tegenwoordig vrijwel enkel Flatpak's, dus het concept is juist voor mij erg goed, zeker op gebied van sandboxing/rechten management.

Het probleem is alleen dat Canonical het dan vervolgens weer half doet. Zoals de mount-points die nodig zijn, malware/clones dat via hun (closed) store steeds terugkomt, dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe zij package-apps converten op hun eigen manier naar Snap en dan stuk maken, maar je wel forceren die te gebruiken.

Hetzelfde is nu ook met Wayland. Canonical doet dat weer op hun eigen manier. Ze willen de stable branch van Debian, met vervolgens daarboven op alle backports, aangezien Wayland, in mijn optiek althans, het beste werkt met de laatste mesa en DE (KDE/Gnome) stuff. Ik denk dat als je Debian-stable als basis gebruikt, je het beste kunt blijven bij Xorg voorlopig.

Linux Mint werkt net iets anders. Daar gaan ze overstappen naar Wayland, maar hun eigen DE is daarvoor wel opgezet als nieuw startpunt, en bevat niet allemaal backports en patches om het werkend te krijgen op een oudere variant.

Nee, alles wat Canonical aanraakt, is gedoemd om te mislukken. Het is log, oud, en alles is door elkaar gemixed. Het is zelfs zo erg, dat Valve bijvoorbeeld, weigert ook maar iets te doen aan het Snap package: "zoek het zelf maar uit". Ik denk dat dit genoeg zegt. :)
Na ruim 10 jaar Ubuntu ben ik ook langzaam richting Mint aan het overstappen. Ubuntu heeft ons veel gebracht qua userbase en slagkracht, maar hun 'eigen' ontwikkelingen falen telkens, terwijl ze die effort beter in andere zaken hadden kunnen steken. Ubuntu One anyone?
Canonical doet vooral veel downstream en weinig upstream, dat is ook een belangrijke reden waarom ze vaak kritiek krijgen. Ze geven eigenlijk maar weinig terug aan de gemeenschap.
Canonical [geeft] eigenlijk maar weinig terug aan de gemeenschap.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Ik gebruik al 10 jaar naar volle tevredenheid Linux Mint. Gebaseerd op en mede mogelijk gemaakt door Ubuntu. Collega's gebruiken Pop!_OS, Gebaseerd op en mede mogelijk gemaakt door Ubuntu.

Ook hoor je veel over Elementary OS en Zorin OS. Zelf geen ervaring mee, maar die zijn ook Gebaseerd op en mede mogelijk gemaakt door Ubuntu. En op Wikipedia staan er nog een stuk of 50.

Ik ken in mijn omgeving niemand meer die letterlijk Ubuntu gebruikt, maar wel Ubuntu-derivatives. Ik weet ook niet waarom Canonical zoveel steken laat vallen bij de afwerking en hoe ze commercieel overleven, maar in de kern is het gewoon een heel prettig basisproduct, gratis en open source, dat aan de gemeenschap wordt gegeven om (te gebruiken of) tot een goed product gemaakt te worden. Geheel door de community (Mint) of door een bedrijf (Pop!_OS).

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 16:23]

Je hebt gelijk, maar dat is niet wat ik bedoel. Ubuntu zelf forked gewoon periodiek van Debian Unstable en voegt daar downstream van alles aan toe, echter niet/nauwelijks upstream. Hoeveel code en producten van Canonical zie je upstream terug? Echt maar heel weinig.

Canonical verdient al jaren vooral aan de cloud diensten- en producten. De desktop uitgave is inmiddels bijzaak en vooral gebaseerd (wederom downstream) op bestaande componenten. De Ubuntu desktop heeft steeds minder toegevoegde waarde in het totale Linux landschap. Ik verwacht daarom dat een hoop Ubuntu afgeleiden (weer) overstappen naar Debian, deels is dat al gaande.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 16:23]

Ubuntu One, Ubuntu Unity.. vooral dat laatste had best mooi kunnen zijn. Mogelijk hadden we nu dan ook concurrentie gehad voor Android, of betere integratie met Linux. Gelukkig is er iets als KDE-Connect, maar een 'echte' Linux-distro op je mobiel is nog erg moeilijk en karig in support.
ik denk juist dat unity een begin van het einde is gebleken

terwijl de ontwikkelaars van mint rustig in kleine stapjes hun eigen destktop ontwikkelden met steeds een extra onderdeel erbijeerst menutjes toen file manarger daarna display manarger en nu bijna alles

terwijl cononical een groot bedrijf was kregen ze niet gedaan wat een klein hobby team wel lukte

naast gnome en kde is cinamon nu een volledige DE die mogelijk zelfs xfce (van oudsher nr3) inmiddels wel voorbij gestreefd zal zijn
Ik denk dat als je Debian-stable als basis gebruikt, je het beste kunt blijven bij Xorg voorlopig.
Hoe komt je er bij dat Ubuntu als basis Debian Stable heeft? Ubuntu is altijd al een mix geweest tussen Debian Stable en Debian Testing packages en leunt naar mijn idee voornamelijk richting Debian Testing, in ieder geval voor desktop dingen. Core packages als glibc en openssl komen dan vaak weer wel overeen met Debian Stable.
Ubuntu forked Debian Unstable, de LTS releases zitten een beetje tegen Testing aan. Op package versie niveau kan er (vooral door toeval) overeenkomst zijn met Debian Stable.

Maar Canonical wil middels Snap steeds meer een eigen (gesloten) koers varen, het is afwachten hoe dat zich ontwikkelt. Het zou mij niets verbazen als ze de kern/basis op Debian stable gaan baseren en de bulk van de packages dan Snap worden. Dat is helemaal makkelijk voor ze, hoeven ze zelfs niets meer downstream te doen...

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 16:23]

Dat zou mij ook niets verbazen, sterker nog ze doen dit volgens mij al met Ubuntu Core. Ik heb er in principe niet eens problemen mee, het kan best goed werken om een stabiel kern-OS te hebben met daarbovenop sandboxed applicaties, kijk maar eens naar SteamOS op de Steam Deck of diverse andere immutable Linux distributies. Het probleem zit hem wat mij betreft bij de Snaps, wat naar mijn mening niet goed (genoeg) werkt en daarnaast ook nog eens een gesloten ecosysteem is.
Ik heb een tijdje veel Flatpak gebruikt op Xubuntu, maar dat werkte heel vaak ook net niet. De desktop integratie was matig en functioneel gezien vaak verwarrend voor bijv. mijn partner. Denk daarbij aan de file chooser of download locaties. Daarnaast moest ik veel te vaak met Flatseal extra rechten toekennen omdat de sandbox basis functionaliteit tegenhield.

Ik ben er na iets meer dan een jaar aanrommelen maar weer mee gestopt. Dan liever AppImages als er geen normale DEB beschikbaar is.
Ik deel die ervaring persoonlijk niet, maar misschien komt dat omdat ik de dingen iets anders gebruik. Zo hebben de browsers die je door middel van Flatpak hebt geïnstalleerd allemaal gewoon rechten tot de Downloads map. Ik download bestanden dus gewoon daarheen en verplaats ze daarna wel als ik ze ergens anders wil hebben. Ook is de desktop integratie inmiddels waarschijnlijk wel wat verbeterd, evenals de theming. De filebrowser van software die normaal gesproken bij een KDE desktop hoort ziet er inderdaad anders uit, dat is jammer maar voor mij niet verwarrend.

AppImages zijn inderdaad vaak ook prima, maar helaas niet sandboxed.
SteamOS is sinds versie 3 gebaseerd op Arch.
Dat klopt, maar dat maakt voor mijn punt niet uit. Het is nog steeds een stabiele, immutable kern waar niet mee gerommeld kan worden. Als de gebruiker extra applicaties wil installeren is deze "gelimiteerd" tot sandboxed applicaties via Flatpak en dat is een positief iets, want het elimineert een hele hoop manieren waarop een gebruiker normaal gesproken zijn systeem stuk kan maken.
Mijn ervaring is ook dat de hoogdagen van Ubuntu achter ons liggen. Zelf gebruik ik tegenwoordig Fedora, dat voelt allemaal toch wat volwassener aan en er zit een geweldige community achter. Wel ben ik Ubuntu dankbaar voor wat ze hebben betekend voor linux op de desktop. ik herinner me destijds nog Ubuntu 6.06, die release was destijds baanbrekend en was in mijn opinie de eerste distro die werkelijk bruikbaar was als desktop OS en er niet uitzag als een digitale bouwwerf. Daarvoor was iets triviaal als werkend geluid of firefox installeren een heus avontuur. Ik heb heel lang en met heel veel plezier ubuntu gebruikt.
Ik deel dat gevoel, maar vind Fedora juist niet volwassen genoeg om op kantoor te gaan gebruiken. Het is een echte developer distro. Move fast and break things, waar RHEL vervolgens in kan gaan shoppen. Ze hebben geen LTS-versie. Dat maakt het uitdagend wanneer je op zoek bent naar langdurige stabiliteit.

Ubuntu wisselt drie van die developer distro's af met één stabiele LTS versie met 5 jaar gratis support (gevolgd door nog 5 jaar commerciële ESM support).

Persoonlijk ben ik ook niet gecharmeerd van de keuzes die Canonical maakt, maar de LTS maakt Ubuntu een prima basis voor een volwassen en betrouwbare distro als Linux Mint of Pop!_OS.
Nee, alles wat Canonical aanraakt, is gedoemd om te mislukken.
Ubuntu is inderdaad erg mislukt... 8)7

Volgens mij heeft Ubuntu ervoor gezorgd dat de acceptatie van Linux op de desktop in een stroomversnelling is geraakt. Althans, veel mensen die ik ken zijn Ubuntu (of een afgeleide daarvan, gebruik zelf Kubuntu) gaan gebruiken in de periode 2006, 2007, 2008 en die willen nooit meer anders :) Daarnaast wordt Ubuntu veel op de server gedraaid.
Als Ubuntu niet had bestaan dan was een andere distributie de populaire standaard geworden. Ubuntu is bijvoorbeeld gebaseerd op Debian en gebruikt Gnome (dat je eigenlijk net als KDE schrijft als GNOME maar ik vertik het acronyms met meer dan 4 letters in hoofdletters te schrijven :P). De Gnome HIG is door Sun Microsystems destijds hard aan gewerkt. Gnome door een aantal grote spelers (RedHat, IBM, Sun, HP, ...).

Voor Ubuntu populair werd, had je Knoppix live CD. Distributies als Ubuntu, Linux Mint, Knoppix waren of zijn populair. Maar om nou te zeggen dat ze zelf veel bijdragen leveren? Dat niet. (Ubuntu zelf is gewoon ook gebaseerd op Debian Testing.)

Dat zijn de bedrijven en instanties die under the hood de basis beheren. Bedrijven die kernel en userspace development leveren of ontwikkelaars betalen die daaraan ontwikkelen. Bijvoorbeeld (love or hate him) Lennart Poettering. Je moet je ook voorstellen dat in die tijd het Debian package systeem superieur was. Het was in C geschreven (met wat Perl utilities), terwijl Yum in Python was geschreven en geen gemeengoed was. Daarnaast .deb zijn gewoon archives terwijl .rpm een binary format zijn (hoi systemd :X). Apt en apt-get zijn ook veel ouder dan Yum, zij bestonden al voor RPM. Debian is het fundament voor Ubuntu en Linux Mint. Overigens is Arch Linux ook weer het fundament voor allerlei distributies zoals Manjaro en SteamOS

In server space is Ubuntu trouwens een kleine speler. Hoofdzakelijk RHEL (en CentOS of hoe de vervanger tegenwoordig ook heet) plus Debian.

macOS nieuwe versie komt ieder jaar rond september uit (die ik dan nooit direct installeer want ik ben voor hen geen beta tester :P). De nieuwe Ubuntu komt ieder half jaar uit (april en oktober). OpenBSD komt 2x per jaar uit. RHEL, Fedora, Debian... ¯\_(ツ)_/¯

Overigens ben ik zelf een Ubuntu gebruiker maar ik gebruik ook Debian, Arch, enz. Ben alleen totaal geen fan van hun gedoe m.b.t Snap. Flatpak is technisch superieur en ik gebruik net zo goed containers of .deb. Nee, het fijne aan Ubuntu is dat je ieder half jaar een redelijk stabiel OS hebt, en als je een LTS nodig hebt dan leveren ze die ook (maar dan kun je ook de laatste Debian Stable nemen).
Ik kan een deel van je commentaar wel herkennen, maar ik zie het wat minder somber in.
Ubuntu probeert een hoop uit en experimenteert er op los. Veel van de experimenten zijn inderdaad een beetje halfbakken maar ze hebben het in ieder geval een kans gegeven. Als je dingen als eerste doet is dat niet altijd de beste aanpak.

Tegelijkertijd heeft Canonical gekozen om een algemene desktop distro op te zetten met veel aandacht voor "gewone" gebruikers die een soepele out-of-the-box ervaring willen en weinig verwachtingen over hoe Linux "hoort" te werken.

Ubuntu is mijn goto distro als iemand me een laptop in handen schuift met de vraag of ik er even Linux op wil zetten. De kans dat een willekeurige nieuwe gebruiker een redelijke ervaring heeft zonder dat ik hun hand hoef vast te houden is vrij groot.
Zelf gebruik ik liever Debian. Dat heeft wat minder oog voor toeters en bellen en wat meer op een consistente lange termijn ervaring met eindeloos veel controle voor de gebruiker. Maar ik weet wat ik wil en kan prima m'n eigen keuzes maken (en leven met de consequenties).

Linux Mint is ook mooi, maar ik vind Ubuntu meer bijdragen aan de ontwikkeling van het Linux-landschap, ook al komt lang niet alles goed uit de verf.
Als Canonical alles maar half doet, zou het niet een van de meest gebruikte desktop Linux distros zijn, gezien de keuze enorm is. Ubuntu doet veel goed, ook al laten ze ongetwijfeld hun steken vallen, maar dat doen ze allemaal. In de laatste jaren dat ik professioneel Linux ben gaan gebruiken en ik vele smaken getest heb, zijn Fedora en Ubuntu eigenlijk de enige die er echt uit springen qua volwassenheid.

Ik heb op zich geen probleem met dat ze dingen op "hun eigen manier" doen, ik dacht dat dat juist de keuzevrijheid is die Linux gebruikers adoreren?

Snaps zijn een mooi voorbeeld, ik was, net als velen, geen groot fan van dit systeem, maar ik gebruik het nu een tijdje en heb werkelijk niks te klagen. Het is bijzonder overzichtelijk, het werkt altijd, snelheid is flink verbetered en het belangrijkste is dat ik eindelijk geen gezeik meer heb met broken dependencies.

Ik gebruik snaps nu ook op servers, volgens mij is dat met Flatpaks al geen optie. Canonical heeft bijvoorbeeld met Microk8s en MicroCeph een paar hele mooie producten neergezet en sinds kort experimenteer ik met Microcloud. Snap only, dat wel, maar ik draai daar nu verschillende productie clusters mee. Installatie en het up- en downgraden daarvan is doodeenvoudig.

Nee, dat het jij het wellicht niet prettig vindt is niet hetzelfde als "het maar half doen".
Terechte vraag. Canonical is helemaal niet groot als je het vergelijkt met Microsoft en Apple. Van mij mogen ze veel groter worden, zodat ze Linux nog meer op de kaart kunnen zetten en er keuze komt in OS op de desktop.

Overigens ben ik sinds 22.04 minder enthousiast in verband met de default Wayland en het mini of meer verplicht in moeten schrijven voor Ubuntu Pro om updates te kunnen ontvangen. Om die reden zou ik persoonlijk overstappen/teruggaan naar Debian, maar vanwege werk ben ik gebonden aan Ubuntu.
Moet je je tegenwoordig inschrijven voor updates? En wat is in jouw geval het probleem met Wayland?
Je hoeft je niet in te schrijven voor de reguliere updates, maar Canonical is hun 'Pro' subscription wel erg aan het pushen. Dat gaat -simpel gezegd- om aanvullende / extra / langere support en updates. Ik overweeg na jaren weer terug te gaan naar Debian, ben geen liefhebber van Snap en verwacht dat die Pro subscription nog veel meer opgedrongen gaat worden. Misschien straks zelfs met reclame in de menu's :Y)

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 16:23]

Debian vind ik een echte aanrader. Na jaren Red Hat in het werk, Centos en later Rocky ben ik volledig afgeknapt op Red Hat. Geen distributie meer waar een bedrijf achter zit. Twee keer een streep door een gebruikte distiributie. Genoeg. Debian kan je naar je hand zetten, wil je flatpak dan neem je dat. Al zijjn er heel veel packages standaard beschikbaar. Waar ik bij Centos veel externe repos nodig had voor up to date software daar heb je bij Debian geen last van.
Zonder Enterprise support was Linux nooit zo groot. Kijk hoeveel werk RedHat en Intel en Google voor opensource doet. o.a. de Kernel. zie kernel.org

Hou het bij je hoofd dat opensource software dat ook Debian gebruikt zijn ook onderhouden door Enterprise.
Zeker, klopt helemaal. Red Hat is een een hele invloedrijke distributie en mensen die onderhoud doen aan linux software zitten bij de grote bedrijven, Maar achter de distributie, Debian, zit geen bedrijf zoals bij de Red Hat achtigen. Ik denk niet dat je kan verwachten dat Debian de nek omgedraaid wordt omdat een bedrijf het niet bevalt, zoals bij Red Hat is gebeurd.

Ben trouwens benieuwd wat dit voor de invloed en kwaliteit van Red Hat gaat betekenen. Daar waren al die vrij verkrijgbare varianten goed voor. Overigens, was eerst boos dat er een streep door Centos en later Rocky ging maar ik begrijp het inmiddels wel. Het is bescherming van de winkelnering door IBM. Mooie van Linux is, dan neem je een andere distributie. Past beter.

Edit: merk bij de software keuzes die ik nu maak onder Debian beinvloed ben door de Centos/Rocky tijd.

[Reactie gewijzigd door wimdebok op 22 juli 2024 16:23]

Helemaal waar m.b.t. Debian, maar besef wel dat Debian weinig doet met nieuwe functionaliteit. Denk aan NOVA (NVIDIA driver) de nieuwe project van Red Hat of Gnome of libvirt nog veel meer

Misschien kom ik uit een ei, maar wel welk project heeft Debian laatst uitgebracht?
Ik kom ook uit een ei gekropen, ik zou het antwoord op de laatste vraag niet weten.

Wat ik wel denk als dat NOVA (?) goed gaat en zijn plaats krijgt dan zit het binnen de kortste keren in Debian. Denk dat je Red Hat en Debian niet met elkaar kan vergelijken. Achter Red Hat zit een hoop geld en het is een bedrijf dat bepaalde onderdelen ondersteunt of pusht. Systemd is een hele bekende. Zit al keurig in Debian (na gehakketak!) en heb even gezocht als ik echt heel erg graag wil kan ik ook selinux aan mijn Debian systeem toevoegen.

Het zijn natuurlijk niet van oorsprong 'red hat' projecten, maar wel dat men bepaalde onderdelen sponsort door mensen vrij te maken.

Red Hat is meer dan een distributie, er worden keuzes gemaakt over de gebruikte software, het is een standaard, vooral populair in grote bedrijven en organisaties. Zal ook goed geintegreerd zijn met IBM spullen. Het bedrijf levert support, het levert educatie icm certificeringen. Het belangrijkste is, het is niet gratis enhet werkt met licenties. Het is een IBM bedrijf, een slimme zet van IBM,je betaalt het inmiddels dubbel en dwars.

Goede reden om eens even de Debian wiki door te lezen. Vroeger had ik het altijd over het zwaar gereformeerde Debian maar het is een wonder dat deze distributie bestaat. Als iets wat een vrijwilligers distributie is (al worden er mensen betaald), Vind dat een wonder dat ze voor jarenlang al deze mensen redelijk op 1 lijn houden. Want je weet hoe het is met de ICT mannen en vrouwen, de een weet het beter da de ander of kijkt er heel anders tegenaan.

Edit: heb altijd met groot plezier met Red Hat/ Centos / Rocky gewerkt en nu dus met Debian. Aardig om vergelijkend waren onderzoek te doen. Wat ik herinner, moest ik bij Centos vaak een beroep doen op externe repos voor up to date of niet beschikbare software. Daar heb ik nu met Debian minder last van. Met terugwerkende kracht heb ik gedacht, Debian pas meer bij mijn situatie dan Red Hat cs. Niet gek.

[Reactie gewijzigd door wimdebok op 22 juli 2024 16:23]

Pro is gratis tot 5 machines.
Nog wel... Iedereen weet hoe dat gaat met subscriptions.... Zodra het mij teveel richting 'nagware' gaat ben ik weg. Genoeg keuze in de Linux wereld.
Ja, die zijn vervelend, heb je net alle updates gedraaid en dan geeft dit je het gevoel, dat je toch nog updates mist.
Ah zo, ik ken Ubuntu alleen van de serverkant de laatste 10 jaar, en daar is het vooral pushen op Pro om bijv. livepatchen te krijgen; daar vond ik het nog wel logisch voor. Maar hun track record, ook met Amazon tie-ins etc. is natuurlijk niet bepaald schoon voor de desktop-gebruiker.
Debian is top! Vroeger had ik daar nog wel eens problemen met hoe ver de repo's achterliepen, maar daarzijn tegenwoordig altijd wel mouwen aan tepassen, zoals iedereen ook al wel zegt hier. En als je tweaken leuk vindt kan je voor Arch (of Manjaro, sommige mensen vinden dat een makkelijkere instap) gaan. In ieder geval krijg je bij die drie nooit de gekke verrassingen van Canonical.
Als je bepaalde security updates wil ontvangen, dan ben je min of meer gedwongen om je in te schrijven. Ik had her en der wel wat workarounds gevonden, maar deze werkten niet of slechts deels.

Zoals al beschreven, zie ik dit resulteren in maandelijkse abonnementen, reclame, etc. van alles wat ik niet zoek in een open source OS.

Dan betaal ik liever eenmalig voor het OS en eventuele toeslagen voor de upgrades, dan dat ik richting verplicht word mij in te schrijven voor zoiets, ook al is het nu gratis.

Vwb. Wayland. Wayland laat veel applicaties niet meer toe, die ik wel frequent gebruik, zoals TeamViewer, maar vooral Flameshot (of elke andere screenshot applicatie met annotatie opties). Ik moet nu een screenshot maken met Gnome screenshot utility en dan annoteren met Pinto. Erg omslachtig.

Ik kan wel terug naar xorg (wat voor mij altijd heeft voldaan) maar moet er een keer tijd voor maken, omdat er best wat programma's opnieuw geïnstalleerd moeten worden.
Je kunt toch gewoon een X server draaien in Wayland zoals Xwayland?
Ga ik mij in verdiepen. Bedankt alvast.
Nee, Ubuntu Pro is een soort Microsoft longterm security-update project van Canonical.
Zij doen dan je software extenden buiten de normale support. Vergelijk het een beetje met Windows XP waar onze overheid ook nog jaren aan heeft betaald, aangezien ze te laat waren met overstappen.

Ben geen fan van dit soort programma's. Het probleem is namelijk dat de software eromheen ook wordt geupdated, en die doet Canonical niet meenemen. Dat proberen ze deels op te lossen met Snaps, maar dat kan niet voor alles.

Als normale gebruiker (maar eigenlijk ook als Enterprise-user), kun je het beste geen Ubuntu Pro pakken, en gewoon dist-upgrade uitvoeren.

Wayland heeft nog meerdere problemen. Die zijn niet alleen nieuw aan Ubuntu, maar komen nu pas aan het ligt, omdat zij super lang gewacht hebben om het de default te maken, en omdat ze het weer op hun eigen manier doen.
Als normale gebruiker (maar eigenlijk ook als Enterprise-user), kun je het beste geen Ubuntu Pro pakken, en gewoon dist-upgrade uitvoeren.
Dat klopt niet helemaal wat je zegt. Bij Ubuntu Pro kan je kiezen voor een optie waarin alle 23000+ packages in Ubuntu's universe repository ook 10 jaar extended support krijgt, dus bug en security fixes worden dan gewoon gebackport.

Overigens ben ik er zelf ook helemaal voor om nieuwe systemen op te tuigen (dus zelfs geen dist-upgrade of leap gebruiken o.i.d.) maar soms is dit eenmaal niet zo eenvoudig. In sommige gevallen zijn de projecten enorm omvangrijk, software eisen specifiek en complex. Je gaat niet zomaar even een industrieel programma/systeem iedere 5 jaar overhoop gooien zodat je een courante OS versienummer in je terminal ziet. Soms is er zelfs maatschappelijk belang bij gemoeid of ondenkbaar grote bedragen in omzetten. Dan is een paar honderd dollar per machine aftikken en werken met wat oudere software een prima compromis. Niet fraai of leuk, maar de instituten en mensen die vertrouwen op dat soort systemen kunnen dan gewoon verder met hun werk en zich niet continue zorgen maken om wisselende software versies e.d.

Bron: https://ubuntu.com/security/esm

[Reactie gewijzigd door MainframeX op 22 juli 2024 16:23]

Canonical is helemaal niet groot als je het vergelijkt met Microsoft en Apple. Van mij mogen ze veel groter worden, zodat ze Linux nog meer op de kaart kunnen zetten en er keuze komt in OS op de desktop.
Het is maar waar je het mee vergelijkt. In verhouding tot MS en Apple is Ubuntu inderdaad niet groot. In verhouding tot de meeste andere Linux-distributies wel. Ik vind ze niet té groot, maar ik kan wel invloed zien van Ubuntu. Ik kan begrijpen dat niet iedereen daar even enthousiast over is.

Voor de duidelijkheid, er is niks mis met invloed. Het mooie aan het Linux-landschap is juist dat iedereen elkaars werk mag gebruikenen goede ideeen verspreiden zich dus snel. Bij de wat meer commerciele distributies kunnen veranderingen plots hard gaan, en niet iedereen zal iedere verandering waarderen. Indirect heeft het vaak toch invloed op andere distributies.
Zie het vertrek van de bedenker van SystemD van Red Hat naar Microsoft. Dat vind ik goed een voorbeeld van waarom ik Canonical een warm hart toedraag. Zij werken samen met Microsoft. De bedenker in kwestie, Leonard Poetting, is er financieel denk ik wel een stuk beter van geworden. Red Hat is inmiddels IBM en daardoor deel in een heel ander hoofdstuk in het drama over misbruik van machtspositie.
IBM/RH heeft ons wel zaken gebracht als Pipewire, Flatpak, Podman, etc.
Ik weet het niet 100% zeker, maar volgens mij ook immutable Linux Distributions, zoals de ostree.

Kun je even opnoemen wat Canonical de afgelopen jaren heeft geleverd aan het ecosysteem van Linux?
Ik vergeet niet de patches en commits aan Linux-projecten, maar er is niet veel meer waarvan zij de maker zijn. En als ze dat al zijn, dan doen ze dit maar half (zie comment eerder).
Nee idd, Canonical doet bijna niks: https://github.com/canonical /s. Om wat voorbeelden te noemen: LXD, cloud-init, netplan, lightdm, snap. Hun focus ligt vooral op server/cloud en niet zozeer op desktop. Wat dat betreft zijn ze vergelijkbaar met RedHat.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 22 juli 2024 16:23]

cloud-init is wel handig. Lightdm is niet echt nodig. netplan zie ik ook het nut niet van in. lxd en Snap zijn de NIH van lxc en Flatpak.

Snap zit ik totaal niet op te wachten. Firefox of Thunderbird als Snap zonder dat ik de .deb mag gebruiken. Kom op zeg.

PipeWire is de betere opvolger van PulseAudio (ook door die ene Lennart van RedHat).

Hoe dan ook, je voorbeelden zijn relatief kleintjes ofwel NIH.
ze hebben een redelijke stabiele basis geboden voor Linux Mint en dus vooir de cinamon destktop 🤪

en snap voor wie dat hebben wil

verder hebben ze wel wat (in samenwerking met ms) Windows compatibiliteit gebracht

maar inderdaad niet op het niveau van bedrijven als sun google ibm redhat en zelfs Oracle Microsoft en Apple hebben meer gedaan dan cononical
Spijker op zijn kop: Canonical werkt vooral downstream. Er zijn critici die ze vooral als 'free rider' zien. Het enige wat je ze kunt nageven (vooral in het verleden) is het leveren van een redelijk goed werkende desktop.
Wist ik niet, dat Leonard Poettering bij Microsoft zit. Heb zelf een haat-liefde verhouding met Systemd en vraag me nog altijd regelmatig af of het niet wat eenvoudiger kan met minder afhankelijkheden.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 16:23]

Fedora is niet te vergelijken met Ubuntu LTS.
Fedora is EOL na 1 jaar, Ubuntu LTS na 5 jaar, met een (betaalde) extensie na 10 jaar.
Als je echte long-term support wilt van RedHat, trek dan de portemonnee maar.
En ja, dan is RedHat wel robuuster dan Canonical. En fors duurder.
of maak gebruik van developer license dan krijg je 16 nodes gratis
Inderdaad handig.
Persoonlijk gebruik ik Mint.
Op mijn werk Ubuntu LTS en RedHat waar het niet anders kan.
@fameus debian, is dat volgens jou niet een goed alternatief voor servers met 5 jaar support voor de LTS releases?
Users can expect 3 years of full support for each release and 2 years of extra LTS support.
Uit https://www.debian.org/releases/
Debian kan ook, maar is wat minder "af" (drivers en zo) en daar kan ik ook best naast zitten.
Voor Ubuntu LTS kan ik tot 10 jaar support krijgen. De laatste 5 jaar is betaald, maar wel veel voordeliger dan RedHat.
Omdat ik op het werk uitsluitend Server draai, boeit me de snap/flatpack discussie minder.
25 april was volgens mij ook de geplande release datum van Linux Mint 22.
Maar nog geen nieuws over gezien de afgelopen dagen.
Dat klopt niet, nadat Ubuntu haar LTS versie heeft uitgebracht moeten de ontwikkelaars achter Linux Mint ermee aan de slag om alles aan te passen naar de Mint editie. Eind juli begin augustus kun je Linux Mint 22 pas verwachten. Op Linux Mint Blog kun je de voortgang terug lezen.
Die move naar snaps vind ik echt een drama.
Een simpele applicatie vreet makkelijk een gigabyte.
Ik zal deze release eens een proberen. Want ik ben wel benieuwd hoe goed/slecht de kernel 6.8 onder Ubuntu draait.

Vind het nog wel vervelend dat out of de box veel applicaties als snap-package word geleverd (ben daarom overgestapt op OpenSuse) maar dat kunnen we hopenlijk wel uitzetten.
Snap werkt op de huidige Ubuntu nog niet lekker.

Soms werkt de update van Snap zelf niet en moet je weer door hoepels springen.

Updates die in een aparte flow aan je gepresenteerd worden. Zeker met regelmatige browser updates vind ik dat update panel opdringerig.

Daarom heb ik Firefox gewoon in mijn user omgeving geïnstalleerd. Die update zichzelf en vraagt slechts om een herstart.

Voor Chromium heb ik geen beter alternatief gevonden.
Als je de gewone deb versies van Firefox, Thunderbird wil installeren dan kan dat met de Mozillateam ppa.
Voor Chromium bestaat er ook eentje, deze is wel officieus:
https://launchpad.net/~savoury1/+archive/ubuntu/chromium

Het zou mij alleen niets verbazen als Canonical vroeg of laat helemaal van ppa's af wil en Snap gaat doordrukken. Voor mij is Snap echter pas een alternatief als er:
1 - Een mogelijkheid komt om de Snap updates ZELF handmatig te installeren i.p.v. dat alles automatisch gaat.
2 - Er alternatieve Snap repositories komen naast het gesloten winkeltje van Canonical.
Nu is het me teveel gedwongen winkelnering en geen keuzevrijheid.
Nee niet echt, ze leunen steeds meer en meer op snap, en als je snap van je systeem verwijderd word je store applicatie instabiel. (heb dit op meerdere systemen gedaan) dus ja je kan er soort van omheen... maar met moeite en het levert ook wat issues op met een onstabiele store die 50% van de tijd crashed (of niet wilt openen). en voorheen was firefox ook een probleem (omdat ze in het begin ook geen eigen repo hadden voor de .deb van firefox) die is er tegenwoordig wel maar ik heb daar toen omheen gescript om direct bij mozilla de firefox release vandaan te halen.. het kan allemaal wel maar gewoon onhandig (in het begin was de Firefox snap ergelijk traag met opstarten, dat hebben ze wel iets verbetered maar nogsteeds is het traag (buiten alle andere issues om als bepaalde plugins die niet meer werken). Nee ik ga waarschijnlijk binnenkort over naar KDE-neon ipv ubuntu om van die rare sprongen van Canonical af te zijn.
Ik ben o.a. vanwege die reden overgestapt naar Linux Mint. Die is gebaseerd op Ubuntu, maar ze hebben de snap functionaliteit eruit gesloopt (kan je wel aanzetten).
Ik keek vroeger uit naar een nieuwe Ubuntu Release en wilde ook gelijk upgraden, maar die drive is er wel een beetje af. Ik gebruik (met een paar kleine tweaks) graag Gnome en merk dat het eigenlijk geen drol meer uitmaakt welke distro ik draai.

Momenteel EndeavourOS en Manjaro, laatst ook Fedora Tumbleweed op de pc van mijn ouders. Het gaat eigenlijk alleen nog over stabiliteit, want qua functionaliteit maakt het eigenlijk weinig meer uit. Het is in alle OSen ook redelijk hetzelfde qua onderhoud, ook al zijn de tools daarvoor nog wel verschillend van distro tot distro. Maar mijn EndeavourOS kan ik met 'sudo pacman -Syu' en 'flatpak update' volledig bijhouden, dat vind ik lekker overzichtelijk.

Maar goed nieuws eigenlijk dat het inmiddels redelijk zo overzichtelijk en standaard is. 2024 wordt vast het jaar van de doorbraak van Linux op de desktop..... :+
24 wordt vast het jaar van de doorbraak van Linux op de desktop..... :+
Mijn favoriete stukje doelpalen verplaatsen. :)

Linux heeft de OS-"oorlog" al jaren geleden gewonnen.
Android is gebaseerd op Linux.
MacOS heeft onder de motorkop flink geleend van Linux.
Zo'n beetje iedere kabelmodem/mediabox/slim apparaat draait op Linux.
Wie iets nieuws probeert (a al Steamdeck) baseert dat op Linux.
Windows groeit niet meer, MS gebruikt het steeds meer als reclameplatform/appstore om hun andere producten aan de man te brengen. De aandacht lijkt weg te zijn geschoven van Windows verder verbeteren.

De desktop is al jaren lang belang aan het verliezen. Inmiddels voelt het hele concept archaisch. Moderne IT speelt zich af in browsers, op website, in apps en op servers. De desktop is tegenwoordig meer een form-factor dan een praktisch concept. Desktops zijn vooral voor werk en school.
Het jaar van Linux op de desktop gaat nooit komen want de tijd van de desktop is voorbij. Voor mij is een terminal een belangrijker onderdeel van een moderne syteem dan de desktop.

Owja, en net als bij iedere oorlog zijn er geen echte winnaars, vooral veel verliezers. Ik ben een Linux-fanboi maar ook ik wil geen mono-cultuur. Variatie is nodig. Als ik moet kiezen tussen Linux-dominantie en Windows-dominatie heb ik liever Linux, maar liever heb ik gezonde competitie.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 16:23]

Qua Steam Deck zie je dat de concurrentie ook e.e.a. probeert met Windows. Met, eh... wisselend succes. Blijkt dat Linux met Proton over het algemeen goed genoeg werkt, en dat Linux een betere performance levert.
Desktops zijn vooral voor werk en school.
School schijnt tegenwoordig cloud te zijn (Google Chromebook). Wat ook veel en veel goedkoper is dan een laptop of vroeger een desktop.

Speaking of school, met al die voorbeelden die je noemt vind ik het wel gaaf dat mijn kinderen 'Linux' gebruiken. Wie had dat 25 jaar geleden gedacht?

Toch zijn de gebruikers van al dat Linux spul niet altijd de winnaars. China spul lijkt leuk maar geen updates is een probleem of het nou Linux draait of niet, en zaken als Android zijn ook 'gratis' omdat de gebruiker het product is.
Hoe vaak is dat wel niet gezegd is, dit jaar de doorbraak op de desktop. Aan de software kan het niet liggen, er is prachtige en goede software voor op de desktop. Maar het beeld is niet eenduidig en het blijft een willie wortel systeem. Je moet niet bang voor de command line zijn.

Kan wel begrijp dat je voor het apple of microsoft systeem gaat. Ook mooie systemen.
Nou, de upgrade check die ik net deed gaf resultaat, 24.04 werd gevonden nadat ik update-manager -d intypte in de console. Netjes, want toen ik datzelfde deed half jaar terug toen ik naar 23.10 wilde, kreeg ik pas na week of 3 iets van "update is beschikbaar".
De -d schakeloptie is volgens mij om development releases mee te nemen. Wellicht krijg je dus de laatste release candidate.
Er is een blocker bug waardoor 24.04 niet weergegeven wordt bij upgrade (zonder -d) vanaf 23.10, zie https://discourse.ubuntu....ng-upgrades-from-mantic-6
Current blockers for enabling upgrades from Mantic

Bug #2058227 “Crash during upgrade from Mantic to Noble due to Python 3.12” : Bugs : apt-xapian-index package : Ubuntu 174 (fix committed)
Ik heb Fedora even geprobeerd, maar toch blijf ik bij Ubuntu. Ik vind de polish van Ubuntu echt veel beter UI wise. Fedora zag er echt niet uit vond ik, en ik heb dan ook geen zin om alles te gaan customizen.
DNF werkt wel lekker bij Fedora kwam ik achter, en ik draai het wel als Asahi op mijn M1 Mac Mini. Maar de stap verder heb ik niet gezet.

Draai al 24.04 en ziet er allemaal goed uit. Ik ben benieuwd of de changes voor de Nvidia driver en de explicit sync in Wayland nog meegenomen word in een latere update. Wayland is best cool, maar met Nvidia nog teveel flikkering.
Ik gebruik sinds enkele maanden (januari/februari denk ik) een nieuwe werklaptop met Nvidia kaart, Fedora, Proprietary drivers, wayland, en werkt in zijn algemeenheid gewoon goed.
Wel zijn er af en toe nog wat glitches, onder andere met Thunderbird, heeft nog wat polishing nodig, maar 'flikkering' herken ik iig niet.
Het schijnt een bekend probleem te zijn met Nvidia. Ik heb t bijv bij Steam, en bij Obsidian en ook soms IntelliJ. Normale desktop ervaring is wel verder prima.
IntelliJ (PHPStorm / WebStorm / Rider / Datagrip) gebruik ik ook.
Beslist niet als welles/niets bedoeld overigens hoor. Je zult vast tegen issues aan gelopen zijn :).

Mijn manager had mij in december (+/-) gevraagd om een nieuw type laptop te testen, een Clevo PE60RNE van laptopmetlinux, vanwege kwaliteits issues met Lenovo laptops die we gebruikten, loslatende toetsen van het toetsenbord, gaar moederbord, etc.
Mede omdat ik er wel even lol in had heb ik hier een uitgebreide review van gemaakt, mijn conclusie was dat hij vooral voor "werk" prima zou moeten voldoen in combinatie met Wayland. Voor gaming schijnt X nog beter te werken, maar vaak kan je daar voor kiezen op het inlogscherm, en daarnaast word er hard gewerkt om die problemen op te lossen.
Ik gebruikte ook eerst een wat obscure distro, die was gebaseerd op een wat oudere Ubuntu met XOrg. Die ervaring was redelijk beroerd. In combinatie met Fedora 39 had ik geen issues meer.
Inmiddels hebben 4 collega's deze zelfde laptop, 1 ervan is blijven hangen in een bios upgrade, 's ochtends dag 1 opgestuurd en de volgende dag was deze al weer werkend retour. Verder vlekkeloos. 2 ervaren Linux gebruikers, 2 'beginners'.
Mooi os, heb een zwak voor het Ubuntu uiterlijk, maar kies toch voor Fedora vanwege Flatpak. Allemaal retestabiel op mijn dualboot. Als ik niet zo van Windows afhankelijk zou zijn -_-, zou ik gelijk op alle pc's/homeserver overstappen. (Ik gebruik Rekordbox en FL-Studio).
Je kunt Flatpak toch ook op Ubuntu draaien? Dat is (juist) niet Fedora specifiek :P
Klopt idd, het mooie aan Linux. :) alleen voelt het toch minder geïntegreerd icm met de store enzo. Ik ben echt een standaard installatie moet alles hebben wat ik wil dude :P
Betere performance op de Pi 5 heb ik gisteren wel gemerkt, komt ook door kernel 6.8. Nog steeds te traag om als desktop pc te gebruiken, maar wel goeie upgrades ;)
Op de 8gb versie met een SSD wordt het al best bruikbaar naar mijn mening.
Wat zit er nou voor irritante gesture in, in deze release, die geeft een groene overlay op bovenste helft van je scherm, soms.....en verdwijnt soms niet meer. Zal wel een geintje zijn van Gnome46. Wat het is vraag ik me af.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 22 juli 2024 16:23]

,,.mmm groene zaken in het beeldscherm... Die geven bij mij vaak het gevoel van hardware problemen.

Als je die groene zaken weer in beeld hebt, dan zou je eens een screendump moeten maken en zien of dat daar in zit. Als de groene zaken niet in de screendump zitten, dan is het een hardware probleem ergens tussen het video geheugen en je beeldscherm. Een losse stekker, een rotte kabel (of misschien een te lange kabel), een lcd met contact problemen...

Of mogelijk ergens iets met op/over de grens van de specificaties: Een net iets te hoge video frequentie door te hoge resolutie of beeld frequentie. Misschien wel een kleur-diepte (hdr?) die iets te hoog staat.

Het zou zomaar kunnen dat met deze update jou hardware net iets anders wordt herkent en daarmee anders wordt aangestuurd.
Hier word ik blij van. Ik ga em meteen installeren :)
Dan wordt je extra blij van de veel beter functionerende Bluetooth app in 24.04 LTS: de vorige incarnatie van 22.04 kon met geen mogelijkheid mijn headphones vinden :P

Zorg er wel voor dat het apparaat in de pairing stand staat ;)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 22 juli 2024 16:23]

Gisteren heb ik die nieuwe LTS geïnstalleerd. Ik kom vanaf 22.04. al is dat nog niet oud. Ik vind het toch al qua look and feel, er goed uit zien.


Ik vind dat de Ubuntu software centre er wel een stuk beter uitzien. Ik zag ik dat zijn gcc 14 ondersteuning plus andere default software packages.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.