Volgende Ubuntu-release heet 24.10 Oracular Oriole

De volgende Ubuntu-release, 24.10, krijgt de codenaam Oracular Oriole. Dat maakt Canonical bekend. Deze versie van het OS verschijnt ergens in oktober. Het betreft dan weer een interimrelease die negen maanden lang van updates wordt voorzien.

Oriole. Bron: Tom Applegate / Getty Images
Een African golden oriole
(in het Nederlands 'Afrikaanse wielewaal').
Bron: Tom Applegate / Getty Images

De ontwikkeling van Ubuntu 24.10 komt nu op gang, schrijft Phoronix. Daarbij heeft ontwikkelaar Canonical de codenaam bekendgemaakt. Iedere Ubuntu-release krijgt een combinatie van een bijvoeglijk naamwoord en een dierennaam, beide met dezelfde eerste letter. Een oriole is een vogel en oracular, ofwel orakelachtig, is synoniem voor 'enigmatisch' of 'geheimzinnig'. De huidige release, Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat, verscheen op 25 april.

Het is nog niet bekend welke nieuwe features Ubuntu 24.10 met zich meebrengt. Doorgaans krijgen nieuwe releases in ieder geval nieuwe versies van de Linux-kernel en de Gnome-desktopomgeving. Ubuntu 24.10 zal ergens in oktober verschijnen; de exacte releasedatum is nog niet bekend.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

29-04-2024 • 21:03

31

Lees meer

Reacties (31)

31
31
11
0
0
14
Wijzig sortering
Leuk dat ze uitgaven namen geven of vernoemen naar maar denk dat de meeste mensen de versienummers hanteren met Linux uitgaven. Als ik kijk naar bijvoorbeeld Apple welke uitgaven van MacOS ook vernoemt, daar wordt wel vaker gesproken over de naam en moet ik vaak versienummer nakijken ;)
Het hangt af van in welke context of de naam gebruikt word. Vb. De Kernel heeft ook namen, maar worden niet vaak gebruikt. Maar vb de codenaam van Ubuntu of Debian of Linux Mint (Zeg maar er een paar) word wel veel gebruikt. Bij mijn voorbeelden heeft dat waarschijnlijk te maken dat je die naam ook geregeld ziet passeren (vb in package repositories of tutorials online).
Die code namen worden ook in de sources onder Debian en Ubuntu gebruikt.
Het nadeel van de namen van Debian is dat ik ze niet vaak genoeg tegenkom om echt een idee van volgorde te krijgen bij de namen. Zeker nu de laatste drie ook nog eens beginnen met een B, akelig onhandig naar mijn idee.
Omdat bij Ubuntu het versienummer ook meteen een jaar en maand aangeeft van uitgave, dat is bij MacOS niet, dat maakt het nuttiger dan een codenaam.
Ik heb meerdere mensen moeten uitleggen waarom Ubuntu alleen maar een .04 en een 10 uitbrengt. Genoeg mensen die al jaren Ubuntu gebruiken lijken de connectie met de jaartallen niet te zien, apart genoeg.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:23]

Dat begrijp ik ook wel, want alleen de laatste twee cijfers zeggen niks. Kan net zo goed een uitgave uit 1924 of 2124 zijn. Ik vind daarom nog steeds dat ze moeten overgaan op volledige jaartallen. Is het niet om duidelijkheid, dan wel om problemen in de toekomst te voorkomen, want welk versienummer moet men anders in 2124 gaan gebruiken?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:23]

Ik vind het wel een leuke traditie. Het zal niet zo heel veel gebruikt worden maar toch zie je het terug in je repositories.
Van Debian ken ik alleen de namen. Stretch, Buster, Bullseye, Bookworm, Trixie, Sid. En dat terwijl ik nooit een Toy Story film heb gezien. En ik draai nu Bookworm, maar of dat nu 12? Of 13? Is, geen idee.

Van Ubuntu zou ik ze echt niet kennen (maar heb ook helemaal niks met Ubuntu, ben "gewoon" Arch gebruiker en zelfbouw server & router draaien Debian). En de versienummers met jaar en 04 / 10 voor de release datum zijn natuurlijk ook veel makkelijker te onthouden.
Een deel van de naam wordt ook gebruikt als codenaam voor bijvoorbeeld de apt repositories.
Leuk dat ze uitgaven namen geven of vernoemen naar maar denk dat de meeste mensen de versienummers hanteren met Linux uitgaven.
Arch Linux-gebruikers:

Qué?
Dat is wel, ze gebruiken al een logische nummering met 24.04 (april 2024) en 24.10 (oktober 2024).
Die namen vergeet ik toch direct. Maar marketing zeker?
Een logische nummering in welke zin? Ja, jaartal + maand ben ik fan van, maar wat is er logisch aan 24.04? In 3024 2124 hebben ze dan toch een probleem, want ook dát is weer een jaartal met 24.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:23]

Pas in 3024? Dus 2124 gaat ongemerkt voorbij?
Oeps, je hebt gelijk. Zo zie je maar weer dat rekenen niet mijn ding is. :P
Dan wordt het 124.04 en bij 3024 kunnen ze 3024.04 pakken. We hebben letterlijk 1000 jaar de tijd om het aan te pakken.

We moeten eerst zien of de mensheid (en Ubuntu) wel zo lang overleefd...
Ik heb alleen linux mint geinstalleert naast windows en die doet het prima.
om de zoveel tijd updaten en hij is weer up to date.
Alles zit erbij het is een compleet pakket.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 14:23]

Oneiric Ocelot was natuurlijk al bezet. Weet niet wie ermee was begonnen, kan me herinneren dat ik ook nog Breezy Badger heb gedraaid NA Warty Warthog en de opvolgende releases bleven een beetje van de hak op de tak springen. Pas later zijn ze echt alfabetisch ermee doorgegaan (maar sloegen ze bijvoorbeeld wel weer de B over een keer)

edit:
@jorikc hieronder heeft gelijk. Alleen op het begin was het inconsistent en later heb ik zelf een paar gaten in mijn geheugen qua namen :+ :X

[Reactie gewijzigd door LinuX-TUX op 22 juli 2024 14:23]

De opvolgende releases na Breezy (dus vanaf 6.06) zijn anders netjes alfabetisch, zie: Wikipedia: Ubuntu version history
Ik heb een bloedhekel aan namen, vooral als die dan nog 's 3x veranderen voor't zelfde. Liever nummers zoals Ubuntu gebruikt.
Zeg dat wel gebruiker 279088, namen zijn kut!
Vaak, maar niet altijd.
Ikzelf heb nooit enig idee over welke gen Intel cpu het gaat als er weer een of andere lake vernoemd wordt :?
Eerder voorstander dat er namen gebruikt worden, maar op zijn minst altijd het versienummer vermeld wordt.
Mensen die net wat minder bezig zijn met alles, zijn dan nog mee over wat het gaat.
Wat ik vooral belangrijk vind aan versie indicaties is dat je kunt zien of een bepaalde versie ouder of nieuwer is dan een andere. Daarvoor zijn Ubuntu’s jaartal-nummers echt top, en kun je ook nog eens zien hoe oud ze zijn ook zonder het op te moeten zoeken. Die codenamen zijn wel schattig, maar alweer een stuk nuttelozer, en beide is natuurlijk beter.

En bij gebrek aan datum indicaties heb ik liever zo’n Debian of Windows scheme met oplopende nummers dan alleen een naam. Die Intel namen vind ik helemaal niks. Niet alleen heb je bij het horen van zo’n naam geen idee of ie ouder of nieuwer is dan de ander, maar ook geen idee van ouderdom. Met Windows weet ik ook niet precies wanneer W7 is uitgebracht (ook omdat ik al 20 jaar geen Windows meer draai), maar weet je iig dat W7 heeel oud is, omdat de huidige versie al 11 is. Met die Intel namen is het echt nietszeggende informatie. Gelukkig is dat niet zo belangrijk meer, want de laatste jaren heb ik nauwelijks iets gemerkt van enige verbeteringen op CPU gebied. Het eerste wat ik mensen aanraad die hun computer sneller willen hebben is een SSD, en een CPU staat echt helemaal onderaan het lijstje.
exact dit dus wat ik bedoel :-)
Zelf onthoud ik mijn versie altijd aan het plaatje op de desktop.
I gebruik al heel lang Manjaro, de naam die ik hanteer is 'rolling distro'. Als ik de bijbehorende gegeven naam wil weten moet ik Googelen...
In een echte rolling release distributie heb je helemaal geen namen nodig. Je krijgt gewoon elke dag updates van nieuwe packages zonder dat deze gebundeld worden in een release.
Lichtelijk OT:
Ik heb v24.04 ge-installeerd met VirtualBox 7.0.16 op Windows 11.
De installatie ging goed maar ~ 20 seconden na inloggen raak ik muis en toetsenbord kwijt.
Is iemand anders dit wel gelukt? v23.10 doet het prima in VirtualBox.
Ik heb geprobeerd op meerdere manieren om Ubuntu 24.04 op een RPi4 en RPi5 te installeren, maar kennelijk heeft de installer toch een hiccup die het inloggen vernaggelt.

Toch maar wachten op 24.04.1 in augustus..?
Dank je, gedeelde smart is halve smart. :)
De daarna komende versie kan dan gewoon Pretty Peacock genoemd worden. Of valt die misschien af door de "dirty word substring"?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.