Polestar laadt EV met 77kWh-siliciumanodeaccu in 10 minuten van 10 tot 80% op

Polestar heeft een siliciumanodeaccu van Storedot gebruikt in een prototypeversie van de 5-EV. Deze kon met maximaal 370kW worden opgeladen, wat meer is dan mogelijk in huidige EV's. Daardoor kon de 77kWh-accu in tien minuten van tien tot tachtig procent worden opgeladen.

Polestar schrijft over een test met een prototype auto in een laboratoriumomgeving en zegt dat de auto zo in tien minuten een actieradius van 320 kilometer erbij kreeg. Het accupakket gebruikt 'siliciumdominante cellen', ofwel een siliciumanode in plaats van de gebruikelijke grafietanode. Het gaat wel nog steeds om een lithiumionaccu. Met de siliciumanode kon de auto met een 'consisente laadsnelheid vanaf 310kW' worden opgeladen. Aan het einde van de laadsessie was het vermogen opgelopen tot ruim 370kW.

Die laadsnelheden liggen hoger dan wat nu mogelijk is met EV's. Zo kan de Lucid Air met maximaal 350kW opladen en de Porsche Taycan met maximaal 320kW. Daarbij gaat het om pieklaadvermogens die gedurende het laden dalen. De Storedot-accu zou de laadsnelheid langer hoog kunnen houden, schrijft Polestar. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over siliciumanodes in EV-accu's.

Polestar zegt dat de test een proof-of-concept was om 'aan te tonen dat de technologie toegepast kan worden in toekomstige modellen van Polestar'. Het is niet duidelijk of de accu's daadwerkelijk in Polestar-EV's gebruikt gaan worden en vanaf wanneer. Storedot zegt dat de siliciumanode ook in accu's met een capaciteit van 100kWh of meer gebruikt kunnen worden. De energiedichtheid zou vergelijkbaar zijn met die van accu's met NMC-cellen en de accu's zouden geen gespecialiseerde koelsystemen vereisen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-04-2024 • 19:53

347

Reacties (347)

347
343
125
13
0
183
Wijzig sortering
Anoniem: 454358 29 april 2024 20:02
Dat begint er op te lijken. Maar als dat nou nog verlaagd kan worden naar 5 min, dan zou niemand nog ev problemen hebben denk ik. Met het paas verkeer was de lokale super charger volledig vol, met tientallen autos in de wachtrij.
Mooie ontwikkeling, want 10 minuten is echt meer dan prima.
De 20 minuten was al niet echt een heel groot issue, omdat je dan meestal toch op het gezin staat te wachten en niet op je auto, 10 minuten is dus waarschijnlijk "te snel" voor de meeste keren dat je gaat snelladen, maar zeker welkom.

Meeste mensen vergelijken tanken met snelladen, maar snelladen doe je echt zelden tot nooit.
Alleen vakantie ritten gebruiken we ze, omdat je dan op 1 dag meer dan 1 acculading nodig hebt.
De rest van het jaar? Opladen als hij geparkeerd staat, liefst overdag, maar soms gewoon de nacht.
Elke dag vol van huis gaan, dan hoef je nooit te stoppen om te laden onderweg.

Probleem zit hem niet zo zeer in die 10 of 20 minuten snelladen op dagen dat je tot 1500km gaat afleggen, maar in de denkwijze van hoe en waneer je gaat laden.
Snelladen zelden tot nooit? Ik doe dat dagelijks..
Dan heb je of een wagen met een te kleine range voor wat je rijdt gekocht, of je rijdt elke dag meer dan 500km?

1,5 jaar in de buitendienst, reed dagelijks 300/350 kilometer en hoefde eigenlijk nooit onderweg te laden, alleen in extreme dagen als ik naar de 450+ kilometer ging, die waren gelukkig uitzonderlijk, je zit dan immers meer in de auto dan dat je kunt werken.

Of je hebt echt geen laadmogelijkheid in de buurt van je woning of werk, zodat je enige optie snelladen is?
Of doe je het omdat de snelladers goedkoper zijn dan de straatladers? ;)

Het hoeft namelijk niet, maar soms is het wel een keuze.
Dat laatste, unieke situatie helaas.
Geen laders in de omgeving, wel een snellader van de gamma :)
Dus ik hier sta ik netjes elke dag te laden. En ja, de baas betaald ! ;)
Mijn baas zegt zonder thuislader krijg je geen elektrische auto juist om deze reden. Persoonlijk zou ik dat ook niet willen.
Ligt er ook heel erg aan hoe de gemeente het regelt. In Den haag bijvoorbeeld staan meer dan genoeg openbare laadpalen. En met 35 cent per kWh zijn ze nog niet eens duurder dan een lader die op je eigen meterkast zit. Je kan alleen niet je eigen zonnepanelen gebruiken, maar dat maakt voor de baas niet uit
Voor de baas gebruik ik sowieso liever niet mijn eigen stroom tenzij ik het duur kan verkopen haha.

Bij ons is het publiek opladen niet echt geregeld, wel een hoop oplaadpalen bij het voetbal veld.
Met hoe energieleveranciers tegenwoordig omgaan met het terugleveren van stroom, kun je het veel beter voor het volle pond aan de baas verkopen.
Dat is waar, heb nu nog een oud contract. Wordt even puzzelen.
Be je taxi chauffeur?
Voordat ik een thuislader had deed ik dat ook. Op weg naar huis even een paar minuten bijladen bij de Supercharger en de accu was weer vol. Een snellader is niet alleen voor lege accu's op lange ritten.
Die aanname is wel een beetje een ivorentroon ding dat wel vaker op Tweakers gebeurt. Zat mensen willen of kunnen niet voor de deur laden maar moeten wel in een EV rondrijden.
Hoe sneller hij geladen wordt , hoe sneller er een andere wagen kan aankoppelen. Nog nooit file gehad zeker aan een laadstation? Vooral tijdens drukke periodes is het erg.
In de jaren dat ik EV rijdt, 1x gewacht. Ik had de 50kWh lader, naast me stond een stel aan de snellere lader, maar die waren aan het druppelen tot 100%, want dat moest volgens hun zo. Duurde me te lang, ben 10km verderop gaan laden.
Helemaal mee eens, mijn EV kan van 10 naar 80% in 18 min (onder ideale omstandigheden, maar dat zal ook voor deze Polestar gelden lijkt mij), en ik ben daar zeer content mee. Het mag altijd sneller, maar hoeft niet perse.

Voor de doorstroom bij grote drukte zijn de laadtijden natuurlijk nooit snel genoeg.
Dat begint er op te lijken. Maar als dat nou nog verlaagd kan worden naar 5 min, dan zou niemand nog ev problemen hebben denk ik. Met het paas verkeer was de lokale super charger volledig vol, met tientallen autos in de wachtrij.
370 kW is al meer dan bestaande stekkers aankunnen. Dat betekent dat er weer een nieuwe standaard moet komen.
Het is ook een gigantische hoeveelheid energie om aan te moeten leveren. Kan goed zijn dat er op veel locaties dan toch moet worden teruggeschaald.
Nee hoor, er staat al meer dan een jaar een 400kW-lader in Nederland, en die maakt gewoon gebruik van een normale CCS-stekker.

Er is in de VS zelfs al een 700kw-lader met een CCS-stekker - wel Type 1 ipv de Type 2 die we hier hebben, maar het relevante snellaad-gedeelte is identiek.
Dat laadstation is 400 kW, maar het maximale vermogen van een CCS stekker is 350 of soms 360 kW.

Bron: Wikipedia: Combined Charging System

Edit: de lader die jij aanhaalt, de EVBox Troniq High Power, is een modulaire lader die maximaal 400kW kan leveren. Het is echter één unit voor 2 auto's en kan het vermogen verdelen over 2 aansluitingen. Het staat niet vermeld, maar mogelijk zal deze nooit meer dan 350 kW "toewijzen" aan één stekker. Een typische instelling zal zijn om 200 kW per kant te leveren.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 17:43]

Hoewel je gelijkt hebt, gaat het uiteindelijk meer om het gemiddeld vermogen wat er de batterij in kan. Wat het voordeel is van deze silicium anodes is dat je gedurende een langer gedeelte van de cyclus op dat maximale vermogen kan blijven.

De onderstaande link geeft mooi weer wat Tesla Y mbt het laden doet.

https://evkx.net/models/t...long_range/chargingcurve/

Vergelijk dit met wat je in het filmpje van polestar kunt zien op de 1.21 minute mark: https://www.polestar.com/...a-polestar-in-10-minutes/

Wat je in die grafiek ziet is dat de Tesla op ~66% accu nog maar zo'n 75kW doet. Vergelijk dit met de polestar is dat op dat moment nog 366kW.

Conclusie: Kom je bij een laadpaal aan die 100kW is, dan zal je alsnog sneller kunnen laden met deze siliciumanode techniek, dan met de klassieke NMC techniek.

Daarnaast kan de CCS stekker waar je het over hebt:

https://www.phoenixcontac...c500a-50m50ecbk11-1085638

Deze stekker kan 500A op 1000V aan. Daar ga je uiteraard wat onder zitten, normaliter gaat dat tot zo'n 850 volt. Deze stekker kan dus 425kW aan. Hij heeft zelfs een boost modus waarbij de kabel korte tijd 700A kan hebben. Dat is 595kW.
Toch wil je daar voor de praktijk vaak wel wat onder blijven. Slijtage, verontreiniging, elektronenmigratie en wat al niet meer. Het is niet bepaald een stabiele omgeving zo een laadpaal verhaal met steeds andere auto's. 350kW max op een stekker van 425kW max obv stroomsterkte (want voltage wil je toch ook al marge op inderdaad) lijkt al best veel real world.
Het is helemaal niet waar dat de CCS stekker beperkt is tot 350kw. De meeste laadstations met 200kw of meer hebben CCS stekkers die begrensd zijn op 500A en 1000V. Met zo'n stekker kan je prima 500kw leveren.

De toegevoegde waarde van zulke krachtige laders is alleen heel klein omdat bijna niks er gebruik van kan maken en daarom zie je ze ook bijna nooit. 400kw begint langzaam te komen, maar dit is eigenlijk alleen zinvol voor een vrachtwagen of bus met een grote 800v accu.

Zo'n bus of vrachtwagen zoud voor langere tijd 500a en 400kw uit een dergelijke lader kunnen halen, maar voor het opladen van personenauto's kun je beter je 400kw aan aansluiting en elektronica delen over 2 of meer laadpunten.

Het delen van power modules hoeft overigens niet de betekenen dat per definitie de helft van het vermogen krijgt. Ik ben niet bekend met de 400kw evbox lader, maar bijvoorbeeld de 400kw hypercharger van alpitronic heeft 4 modules van 100kw. Als de andere persoon met 100kw of minder laadt, dan kun jij dus de overige 300kw benutten. Of, de ander eerder klaar is, dan krijg je ineens alle 4 modules.

Tesla V3 en Kempower doen dit op nog grotere schaal. Die kunnen modules delen tussen 8 of meer laadpunten. Een 250kw supercharger of 400kw Kempower site kan niet alle laadpunten tegelijkertijd voorzien van de beloofde waardes, maar omdat die systemen soms wel meerdere tientallen modules hebben, is er in 99,99% van gevallen genoeg stroom beschikbaar om elk aangesloten voertuig op maximaal tempo op te laden.

[Reactie gewijzigd door B127 op 22 juli 2024 17:43]

Ik begrijp dat we het allemaal steeds sneller en sneller willen en op zich zorgt dit voor druk op innovatie, maar er moet toch ergens een einde aan komen. Voor elke halvering in tijd zal sowieso steeds een verdubbeling in kW moeten komen - zo werkt het nu eenmaal.
Ook vergelijken mensen steeds van 10 - 80% oid; terwijl je dit in een EV zelden hebt. Je hangt hem meestal thuis of op het werk aan de stekker en kan hem er uren aan laten hangen. Als ik thuis kom na een dag rondrijden (kids afzetten en ophalen op 3 verschillende scholen en daarna naar het werk - en soms nog een winkel er tussen) Staat de auto op 50% tot 70%. Dus ik moet 50% tot 30% laden of respectievelijk 30kWh tot 18kWh.

Enkel voor een select aantal mensen (taxi chauffeurs, ambulances, politieauto's... ) is dit SUPER snel laden handig. Mensen die op reis gaan mogen dit ook zeker willen, maar de nood is minder.
Ik kan niet aan mijn huis laden of op het werk. Palen in de wijk zitten altijd vol.
Meeste keren laad ik tegenwoordig aan een snellader tot 80% en dan ga ik weer naar huis.

Ik zit zwaar te twijfelen of ik nog een EV wil na deze, het is vrij irritant op deze manier. Zeker als er alleen maar meer EV's bij gaan komen.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 22 juli 2024 17:43]

citaat: "Enkel voor een select aantal mensen (taxi chauffeurs, ambulances, politieauto's... ) is dit SUPER snel laden handig."

Het punt is niet super snel laden, maar veeleer altijd voldoende energie hebben zonder dat je dat voortdurend moet managen, en dat is handig voor iedereen. Het is een comfortvraag, je auto moet op standby staan zonder dat je daar voortdurend moet mee bezig zijn.

Super snel laden is één manier om bijna steeds energie 'in voorraad' te hebben (de voorraad komt van de snelle lader), dat is handig voor iedereen.

Een andere manier is steeds opladen, opladen en opladen, kabeltje in en uit, dat is niet handig (letterlijk genomen is het handig, je moet steeds weer de handen uit de mouwen steken, en mentaal daar voortdurend mee bezig zijn, vooral als meerdere personen in een familie de auto gebruiken).

Weer een andere manier is opladen zonder dat je zelf bewust iets moet doen, bijvb parkeerplaatsen met inductieloops, parkeer je ergens, druk op een knopje en de auto wordt opgeladen, dat is ook handig.

Zoals de energietransitie nu verloopt komen we in een zeer onhandige periode terecht, voortdurend zelf managen om apparaten op te laden, op je smartphone gluren om te zien of het een goed moment is de wasmachine al dan niet aan te zetten etc... Ik verwacht dat dit een fase is die uiteindelijk zal weg geautomatiseerd worden. Hopelijk....!

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 juli 2024 17:43]

Vooral dat managen is voor mij nog een doorn in het oog. Ik rijd nu zelf een aantal maanden met een EV, maar vind dit ook nog steeds vervelend.

Laatst ging ik op vakantie met het vliegtuig. Onderweg naar het vliegveld heb ik dan al rekening gehouden met waar ik de auto op de heenweg aan de snellader kan hangen om op de terugweg (rond middernacht) gewoon in een keer naar huis te kunnen rijden zonder eerst te moeten laden. Dan kunnen een hoop mensen wel zeggen dat even 20 minuten langs de snelweg wachten toch niet zo dramatisch is, maar als je net een lange vliegreis achter de rug hebt zijn dat nu net de minuten die je niet wilt missen omdat je naar bed wilt. Met een ICE heb ik daar bijna nooit over na hoeven denken.

Kom ik in 90% van de gevallen met een actie radius toe van 150 km? Kan ik in 90% van de gevallen gewoon thuis aan de AC lader? Zou ik 70% van de tijd met 1 zitplaats toe komen? Jazeker, maar daar koop ik geen auto voor. Meestal rijd ik ook niet met een aanhanger en toch heb ik een auto met een trekhaak voor die paar keer dat je het wel doet.

Een auto is een forse investering en dient wat mij betreft zo veel mogelijk situaties af te dekken met zo min mogelijk nadenken en plannen. Elke ontwikkeling voor laadsnelheid en range kan ik van harte toejuichen.

[edit voor typo]

[Reactie gewijzigd door osluis op 22 juli 2024 17:43]

Inderdaad, volledig eens. Dit is een situatie die door EV fanatici nooit benoemd wordt, Zij beweren en herhalen zonder nuance dat als een EV een reëel bereik heeft van pakweg 300 km, dan is dat in principe voldoende want bijna niemand rijdt 300 km in één stuk (bijna nooit).
Maar zo werkt autogebruik natuurlijk niet.

Het voorbeeld van de luchthaven: stel dat de parkeerplaatsen inductieloops hadden, je zou parkeren en je auto traag laten opladen aan het goedkoopste tarief gedurende off-piek uren, terwijl jezelf op vakantie bent. Natuurlijk zo - automatisch - geprogrammeerd dat bij terugkomst de auto volgeladen moeten zijn.

Het is eenvoudigweg zo dat de huidige combinatie van accu en oplaadtechnolgiën niet het comfort kan evenaren van vroegere ICE's. Aan de andere kant heeft deze elektronische technologie de mogelijkheid om alles min of meer te automatiseren en optimeren, dus in principe zou het gemakkelijker kunnen worden dan we het ooit hebben gehad. Het probleem is dat dit niet bestaat, er nog een lange weg is af te leggen en de EV fanatici niet eerlijk zijn over de huidige tekortkomingen (hetgeen aversie creëert).
Ik kan niet thuis opladen en op mijn werk ook niet..

Publieke laadpalen wel maar nog even en daar mag je niet uren aan laten staan.. (dan krijg je een tarief per minuut er bij.. in Italië was dat waar ik laade bij alle palen al het geval)
Sterker nog: dat is hier in de wijk ook al. Als je auto stopt met laden betaal je daarna een bedrag per uur. Nu is dat (dacht ik) iets van 0,50 euro per uur omdat we niet in 1 van de grote steden zitten. Maar het begin is er dus wel.

Overigens zijn dat palen van 6kW, dus als je de auto daar om 20.00 uur aansluit, kun je de volgende ochtend zonder 1 cent parkeerkosten naar je werk rijden…
Dus als je om 20.00 uur 's avonds je auto aan de lader hangt (misschien omdat er dan pas plek is) moet je hem er om 01.00 uur eraf halen anders krijg je een "boete"? Dat is toch ook van de zotte eigenlijk... Ik had een idee maar dat zie ik nog niet in de praktijk: als laadpalen nou eens bijv 8 aansluitingen heeft, dan laadt hij 2 ev's tegelijk, als die vol zijn schakelt de paal automatisch over naar de volgende ev, zo hoeft niemand er 's nachts uit en wordt de paal ten volste benut
Top idee. De beleidsmakers bij gemeenten en overheid snappen het helaas niet goed. Een EV hoeft gedurende een nacht maar iets van 40 kW bij te laden. Een reguliere aansluiting kan al snel 17 kWh leveren. Een auto staat meestal minimaal 12 uur op een parkeerplaats, dus de aansluiting kan ca 200 kW leveren. Genoeg voor 5 auto's.
Alleen zijn de laadkabels van veel EV's te kort om met 5-8 rond een paal te staan.
Je kan gewoon lange laadkabels kopen (15m is geen probleem). Maar 5-8 rond een aansluiting wil niet per se zeggen, 1 paal. Je hebt palen met 4 stopcontacten, dus prima om 4 aaneengesloten parkeerplaatsen te bedienen, en je ziet u prima 2 palen achter dezelfde aansluiting kunnen maken.
Ik zie dat Park&Charge nu gewoon een tarief berekent per uur dat je verbonden bent, ongeacht of je aan het laden bent. Allego is daar per 1 maart van dit jaar ook naar overgegaan.
Was me nog niet opgevallen, eigenlijk :o
Voor een individuele auto is het niet nodig. Als het wagenpark voor 80% uit EV’s bestaat dan is de doorlooptijd bij publieke (snellaad) palen wel van belang. Hoe in verhouding minder laadpalen beschikbaar per auto, hoe groter de kans dat je tussendoor moet laden en dus file vorming. Denk bv aan alle auto’s die onderweg naar huis gaan die niet op kantoor hebben kunnen laden als bijna alle auto’s EVs zijn.

Met brandstof tank je 1000km in 5 minuten, zeker op drukke momenten is het fijn dat dat geen 30min duurt ;)
Het is dan echt veeel simpeler om gewoon meer palen te plaatsen denk ik dan.

We moeten juist op kantoren veeel meer traag laden en minder snelladen, dat belast het net beter en maakt meer gebruik van resources als ze beschikbaar zijn (dus laden als de zon schijnt en niet iedereen al op inductie aan het koken is).
Er zijn 9.1 miljoen auto’s in Nederland. Zodra 80% EV is dan hebben we het over 7.3 miljoen auto’s die regelmatig moeten laden. Met veel langzame laders ga je het niet redden, ben je per auto een halve werkdag bezig.

Dan mag elk bedrijf 20 palen plaatsen om alle auto’s te voorzien van prik, als je 2 auto’s per werkdag kan laden.

Er zijn 8.1 miljoen woningen in Nederland. Daarvan heeft 45% een oprit, dus 65% niet. Voor het beeld, dan heb je het over ruim 4.8 miljoen auto’s die afhankelijk zijn van een publiek laadpaal.

Dan mag je verdomd veel palen plaatsen om met een juiste verhouding alle auto’s te voorzien als je dat met publieke palen wilt afvangen.

Dan is centraal laden zoals een pomp vele malen efficiënter, en dan moet dat sneller dan 3 uur per sessie duren ;)
Er zijn 9.1 miljoen auto’s in Nederland. Zodra 80% EV is dan hebben we het over 7.3 miljoen auto’s die regelmatig moeten laden. Met veel langzame laders ga je het niet redden, ben je per auto een halve werkdag bezig.
Auto's staan gemiddeld 90% van de dag stil. Als overal waar een auto stil zou staan, een lader zou zijn, dan red je het dus makkelijk. Zelfs met gewone schuko aansluitingen.
Dan mag elk bedrijf 20 palen plaatsen om alle auto’s te voorzien van prik, als je 2 auto’s per werkdag kan laden.
Als er een auto van de zaak gerealiseerd is, waarom zou men dan geen laadplek aanbieden?
Er zijn 8.1 miljoen woningen in Nederland. Daarvan heeft 45% een oprit, dus 65% niet. Voor het beeld, dan heb je het over ruim 4.8 miljoen auto’s die afhankelijk zijn van een publiek laadpaal.
Die auto's zijn nu toch afhankelijk van een publieke parkeerplaats? Welke er ook is?
Dan mag je verdomd veel palen plaatsen om met een juiste verhouding alle auto’s te voorzien als je dat met publieke palen wilt afvangen.
Correct. Dat zal simpeler zijn dan dat we ons gehele elektriciteitsnetwerk op de schop gooien omdat iedereen na z'n werkdag de auto wil snelladen op de terugweg naar huis. Dan heeft straks bijna ieder huishouden in een periode van 1 uur, extreem veel elektriciteit voor de auto nodig én voor de kookplaat. Zo'n verdeling is extreem inefficiënt en waarschijnlijk niet eens mogelijk.
Dan is centraal laden zoals een pomp vele malen efficiënter, en dan moet dat sneller dan 3 uur per sessie duren ;)
Het gros van de Nederlanders doet zo'n 30km woon-werkverkeer. Het is geen enkel probleem om in Nederland met de huidige technieken, in EV's van inmiddels 5 jaar oud, al binnen 5 minuten dergelijk bereik bij te laden.
Auto's staan gemiddeld 90% van de dag stil. Als overal waar een auto stil zou staan, een lader zou zijn, dan red je het dus makkelijk. Zelfs met gewone schuko aansluitingen.
Dan heb je het dus over 6.5 Miljoen laadpalen als je voor elke EV die stil staat (bij 80% EV marktaandeel ) een lader wilt hebben.

Op dit moment moeten bedrijven en nieuwe woonwijken wachten op stroomaansluitingen. Eventjes miljoenen palen uit de grond stampen met alle werkzaamheden erbij wordt een 20 jaren plan.

En daarna krijg je het onderhoud en beheer van al die palen. Dat met 10000 bedrijven die overal en nergens paaltjes onder beheer hebben met nog meer versplintering die er nu is :X

Idee leuk, praktisch een logistieke drama. Zowel qua aanleg als beheer.
Je hebt wel heel veel foutieve aannames. Ik heb ook het vermoeden dat je zelf geen EV rijder bent.

Enkele correcties. Gemiddeld rijdt een auto in Nederland minder dan 50km per dag. Een BEV heeft veelal een range van ruim 400km. Dus een auto hoeft gemiddeld maar eens per 8, laten we gemakshalve zeggen eens per week aan de lader.
Wanneer we bijna 10 miljoen BEV's zouden hebben in Nederland, kom je met 1.8 a 2 miljoen laadpalen prima uit.

Het grootste nadeel van snelladers, is dat de auto's daar worden geladen wanneer er al heel veel energie wordt gebruikt (spitsuur op de weg komt redelijk overeen met spitsuur op het net) terwijl het laden aan een AC lader prima kan tijdens daluren. Daarmee is de belasting op het net een stuk kleiner. Bovendien kost het realiseren van 1 snellader meer dan dat van 10 reguliere laadpunten, en al helemaal als het laadpunt op eigen terrein kan komen. Daar komt nog bij dat de netwerkaansluiting vanwege het enorme benodigde vermogen bij snelladers erg hoog is, terwijl die van een reguliere lader gelijk is aan een normaal huishouden.
Je hebt wel heel veel foutieve aannames. Ik heb ook het vermoeden dat je zelf geen EV rijder bent.
Mijn "aannames" zijn gebaseerd op de eerder gemaakte opmerking van Richh, waarbij er voor elke stilstaande auto een laadpaal zou moeten zijn. Dan is niet realistisch en ondenkbaar, daar ben je het blijkbaar mee eens.

Zelf rij ik PHEV en met 90km range rij ik alle korte ritten elektrisch. Een BEV past niet in mijn situatie, dus rij ik het beste van beide werelden. Jouw vermoeden klopt niet ;)

Je berik over een BEV is nogal positief, die heeft niet "veelal een range van ruim 400km":
Het bereik van grote auto's is gemiddeld 425 km, van middenklassers 320 km en van kleine auto's 230 km.
https://www.milieucentraa...-bereik-elektrische-auto/

In de winter maanden zal de effectieve range van een kleine auto pak hem beet 170 zijn. Dan redt je het niet met 1x per week laden ;) Zelfs een middenklasser zal dan niet verder dan 250km komen, dus 5 gemiddelde ritjes per volle lading.

Hopelijk zal het aantal publieke palen groeien met de groei van EV's, komt daar capaciteit op het net voor en capaciteit voor het plaatjes van de palen en werkzaamheden aan de parkeerplaatsen. Gezien de problematiek dat er nu al is zijn er geen indicatoren dat het zo zal zijn.
Dit is ook waarom je ziet dat PHEVs zo sterk in populariteit groeien: die hebben tegenwoordig genoeg bereik om vrijwel altijd electrisch te rijden en 's nachts of op het werk de accu met standaard 240V goedkoop en gelijkmatig te laden, terwijl je door de benzine-backup nooit aan de dure en netbelastende snellader hoeft om thuis te komen. Uiteraard is dit niet de definitieve oplossing voor de eindsituatie in 2050 waar we net-zero willen zijn, maar voor de volgende 20 jaar kunnen we met hybrides prima naar 80-90 procent CO2 reductie tov klassieke ICE voertuigen, zodat we de nieuw gebouwde capaciteit op de stroomnetten kunnen gebruiken voor de electrificatie van verwarming ipv transport. De komende jaren wordt het namelijk erg krap als we zowel allemaal warmtepompen aansluiten als laadpalen, terwijl we toch ambitieuze CO2 doelen hebben.
Een dure lader? Bij tesla ca 22 cent is zelfs goedkoper dan bij mij thuis.
Probleem is dat de afwijking van een PHEV op opgegeven verbruik wel exorbitant is. Daarmee blijken ze helaas niet heel duurzaam te zijn. De techniek is veel lastiger zo efficiënt te krijgen als een BEV. Heb een tijd een Lynk&Co gereden. Elektrisch al niet heel zuinig, maar op benzine al helemaal niet.
Ik zeg niet dat het makkelijk is.

Ik zeg dat het makkelijkER is, dan hetgeen wat jij voorstelt. Snelladers zijn veel lastiger grootschalig in te zetten, omdat ze niet nonstop energie verbruiken en dus een veel groter probleem zijn ivm netcongestie.
De sleutel is opwek overeen laten komen met verbruik. Dat gaat niet met snelladers.
Een 'paal' is hier niet meer dan een stopcontact. 3.5kW * 8u = 28kWh = 100km range. Zelfs met de helft daarvan hebben de meeste pendelaars het verbruik van de hele dag bijgeladen. Na een extra dagje thuiswerk/weekend is de batterij ook weer mooi afgetopt.

Snelladers zijn er dan voor de mensen die een lange daguitstap doen, vergeten zijn om hem in de lader te steken, een hele dag op de baan zijn, enz...

De gemiddelde Europeaan doet 15000km per jaar. @ 50km/u is dat 300u. 96.6% van de tijd staat die dus stil. Als die auto 30kWh/100km verbruikt moet die, als-ie stilstaat, een gemiddelde laadsnelheid halen van... 513 Watt.
Waarom zou je in vredesnaam voor elke auto die stilstaat een paal moeten hebben? Ik fiets naar mijn werk. Mijn partner loopt. Onze auto staat 99% van de tijd stil, die hoeft echt niet naast een paal te staan.

Sowieso denken jullie allebei verkeerd. Jullie denken namelijk binnen de kaders van persoonlijk autobezit en automobiliteit. De uiteindelijke oplossing is openbaar vervoer. Als we alle ICE auto's die nu rondrijden door EV's vervangen hebben we nog steeds bijna alle nadelen. Net als dat er uiteindelijk toch echt minder vee rond zal lopen in Nederland, zullen er op den duur ook minder auto's zijn. De ruimte die we nu reserveren voor auto's in onze steden kunnen we namelijk ook voor nuttige dingen gebruiken zoals groen (voor klimaatadaptatie en een prettigere leefomgeving), of voor trafo huisjes. In een gemiddelde stad moeten er daar ongeveer 12 bijkomen per km2. Dat zijn dus 36 parkeerplaatsen per vierkante kilometer minder. In een stad zoals Nijmegen zijn dat 2000 parkeerplaatsen minder. In Utrecht 4000.
Het gros van de Nederlanders doet zo'n 30km woon-werkverkeer. als dat gemiddeld is wil dat ook zeggend at er een pak zijn die kortere afstanden afleggen.

tijd om je fiets te nemen of openbaar vervoer... ik denk dat die statistiek niet op basis is van het woon-werk verkeer dat effectief enkel auto gebruikt... waarom anders staat heel NL en BE stil in de N-Z en O-W verbinding....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:43]

Die cijfers zijn breed online te vinden, dus lijkt me niet nodig die ter discussie te stellen. Het is ook niet gek dat het resulteert in files, want we willen die 20-30 minuten wel toevallig allemaal op hetzelfde moment afleggen hè :P

In grote delen van Nederland is het OV niet toereikend voor deur-tot-deur en 30km fietsen is best een stukkie toch?
Het is net helemaal omgekeerd. Moest iedereen snelladen zou dat super slecht zijn voor de stabiliteit van het net (en de batterijen van de auto's), wat een vermogens en extra batterijen er nodig zouden zijn om iedereen op ongeveer hetzelfde moment te laten laden.


Nee, een electrische wagen moet net de hele tijd aan de lader hangen, als we daar 7 miljoen laders voor nodig hebben dan is dat maar zo. Dat zorgt er net voor dat auto's het net kunnen stabiliseren, laden als er overschot is en teruggeven met V2G als er tekort is.
7 miljoen laders hoeft niet want de meerderheid kan zich toch geen EV met een praktische range veroorloven. En dat V2G is voorlopig nog maar een utopie.
Tja, een dekkend net is niet nodig want amper iemand heeft een mobieltje nodig. Bellen kun je gewoon thuis of op je werk doen, met de vaste lijn.
Gelukkig hebben we geen 7 miljoen zendmasten nodig voor een dekkend netwerk.
Er zijn 8.1 miljoen woningen in Nederland. Daarvan heeft 45% een oprit, dus 65% niet.
100 - 45 is geen 65 ;)
Gemiddeld 7,4km per dag voor die autobestuurders. Met mijn Tesla Model Y ga ik dan 1,4kWh moeten laden in de winter.

Dit gezegd zijnde is EV rijden een probleem wanneer we er met zijn allen een uitje willen maken, maar de rest van de tijd dus niet. Voor mij is het dus zeker een haalbare kaart, maar ik weet niet of zo een palen rendabel genoeg zijn om die privé te laten uitbaten.

https://www.cbs.nl/nl-nl/...personen/van-en-naar-werk
Vooral met de auto van en naar het werk
Inwoners van Nederland legden in 2022 gemiddeld 7,4 kilometer per dag af om van en naar het werk te gaan. Ruim 70 procent van de reizigerskilometers van en naar het werk werd met de auto afgelegd, meestal als bestuurder. De trein werd gebruikt voor 10 procent van deze kilometers, de gemiddelde afstand per treinverplaatsing van en naar het werk was 42,8 kilometer. Fietsen was goed voor 29 procent van de verplaatsingen van en naar het werk en voor 8 procent van de afgelegde afstand voor dit doel. De gemiddelde verplaatsingsafstand op de fiets was 4,7 kilometer. Minder dan 0,6 procent van de totale afstand om van en naar het werk te gaan werd te voet overbrugd.
Met veel langzame laders ga je het niet redden, ben je per auto een halve werkdag bezig.
Overdag langzaam laden is juist wel de oplossing voor de piekoverschotten. Het is nog toekomstmuziek, maar ik denk dat we juist naar de oplossing moeten dat er bij de werkgever geladen kan worden ipv iedereen de stekker erin doet als ze thuis komen na het werk.

Ook heeft ongeattendeerd laden last van laadpaalkleven (je bezet een laadpaal terwijl je accu al vol is), dus vanuit dat opzicht biedt snelladen geen voordeel.
Je maakt daar inderdaad een goed punt. Ik heb het geluk dat ik kan laden aan mij huis, maar erg veel mensen hebben die luxe niet. En inderdaad op het werk wordt het ook steeds moeilijker en moeilijker om een momentje te scoren. (hoewel dat deels is door mensen die met een volle accu er gewoon blijven staan)

De mensen die thuis kunnen laden (of op het werk) zullen wel minder naar de publieke laadpalen gaan, dus moest nu plots alles elektrisch worden, dan zullen er minder auto's voorbij komen, maar idd niet in die mate dat het de tijd dat het nu duurt compenseert.

Hadden ze maar een kleine waterstof fuelcells die de auto 24/7 kleine beetjes stroom kon geven- zo een tankje van paar liter of zo. Dan was er een tussenoplossing om op een gewone parkeerplaats te "laden" zonder dat het te zwaar wordt.
Ik heb ooit een filmpje gezien van de Li Auto Mega en daar hadden ze het over 5C Ultrafast charging. In ongeveer 11 minuten werd de hele mini-van opnieuw opgeladen. https://en.wikipedia.org/wiki/Li_Auto_Mega
Ik vind al die vooruitgang fantastisch, maar ieder gebruikersscenario is weer anders.
Ik zou persoonlijk veel thuisladen, want veel zonnepanelen en eigen terrein. Maar tjsa, zo'n enorm laadstation ga ik niet plaatsen. En ik vraag mij of dit niet ook de kant op gaat van IT standaarden. Iedereen zijn eigen standaard.
10 minuten is sneller dan je koffie kan halen. En met de huidige ranges van 500-600km is dit voor iedereen een non issue.
Het issue is ook niet de batterij- of laadtechniek, het is de netcapaciteit. Dit soort laadstations vallen onder grootverbruik categorie AC5a (zie: https://www.liander.nl/gr...ektriciteitsaansluitingen)

Mijn toekomstige woonplaats Noordwijk heeft ~30.000 inwoners op een verdeelstation van 20MVA aangesloten. Daar zitten ook nog de nodige grootverbruikers bij. Een upgrade naar 40MVA is geplanned voor eind 2029. De kans dat je daar op korte termijn meerdere van dit soort laadstations aangekoppeld krijgt is voorlopig nul.
Er zijn ook al laadstations (althans in elk geval in de USA) waar een flinke accu tussenzit.
Die accu laad dus langzamer op (vanwege limiet van het net).
En als er een auto inplugt kan hij (zolang die accu lading heeft) de snelheid van het net aanvullen vanuit de accu.
Dit is waarschijnlijk wel getest met 1 auto aan een dedicated kabel. Heb er niet super veel verstand van maar als je een laadpark met 10+ auto’s hebt vraag ik me af of deze zulke hoge wattages kunnen leveren.
Ja hoor, geen probleem. Laadparkn met meer dan 10 plaatsen heb ik nog alleen bij Tesla gezien, maar ook bij andere laadparken waar 6 palen stonden haalde ik het maximum wat de laadpaal kon leveren. Boven de 170kW kan ik niet oordelen want dat is het maximum wat mij auto aankan, maar bij 150kW laadpalen geen probleem. Bij Tesla v2 snelladers wel, want die delen dat vermogen, maar bij V3 250kW krijg ik altijd de volle 170kW en de rest van de autos ook (of meer als de auto dat aankan)
Ik ben wel eens met vrienden op vakantie geweest en dan met de Tesla en gaan we naar Tesla superchargers (geen idee of het v1/2/3 is) maar we moeten zeker 3 of 4x laden en elke keer als je 2 auto's aan dezelfde laadpaal hebt gaat het al een stuk langzamer en als je straks 370KW moet gaan leveren is dat 740KW per paal als je maximaal wil laden. Denk dat alle huidige parken daar niet op voorbereid zijn en laat staan ons electriciteit netwerk in Nederland. Geen idee namelijk maar lijkt me wel een uitdaging.
Bij Tesla V3 supercharging is dat niet het geval. Bij Tesla is het ook maar één laadpaal en niet iets gecombineerd. Je hebt al bestaande parken met v3 die uit meer dan 10 laders bestaan. Volgens mij worden dat soort locaties anders aangesloten op het net dan bijvoorbeeld een nieuwe wijk, maar ik weet daar eigenlijk te weinig van om een uitspraak te doen.
De laadpaal komt wel een stuk sneller vrij voor de volgende. Op piekmomenten zoals vakanties dus wel een groot voordeel!
In de praktijk valt dat tegen. Auto aankoppelen, start laden, iedereen naar de wc en koffie misschien nog een broodje en je bent zo weer 20 minuten verder
En maar klagen dat het laden 3 minuten langer duurt...
Idd, ik zeker niet. Wanneer je op vakantie bent en 4 uur hebt gereden is het prima om even 25 minuten te pauzeren. Maar mag ook iets langer.
Hang je er 2 stekkers in ;)
Zoals ik ooit (lang geleden, toen ik nog jong en knap was) een Jaguar XJ12 bij een tankstation zag staan tussen 2 pompen in, met een slang aan beide kanten (2 tankopeningen).
Bart ® Moderator Spielerij @Ablaze29 april 2024 21:08
370 kW is al meer dan bestaande stekkers aankunnen.
CCS kan tot 400kW.
Voltage omhoog gooien, dan heb je minder ampere nodig en minder dikke kabels.
Je kan niet zomaar de voltage omhoog gooien.

Ten eerste werkt Fastned en dergelijke op 400 volt, dit is namelijk direct aan te sluiten op het krachtstroom netwerk wat er is in Nederland.

Nu kan je dat wel verhelpen, maar hogere voltages geven meer problemen met zich mee dan Amperage etc. Hoe hoger het voltage, hoe meer weerstand (OHM) je in de omhulsing en zaken moet doen en dus een dikkere kabel krijgt om ervoor te zorgen dat je geen sluiting maakt. (Voltage is namelijk hetgeen wat zorgt dat elektriciteit reist door een weerstand heen)

Ook ga je vanaf een bepaald voltage gewoon problemen krijgen dat elektriciteit door de lucht gaat, zo ongeveer 1.000 volt per millimeter bij droge lucht (maar dat is de lucht nooit).
Dus klakkeloos voltage omhoog gooien is niet een hele fantastische oplossing als we het hebben over zaken die met een stekker aan en los moet koppelen of überhaupt door particuliere moet laten bedienen.

[Reactie gewijzigd door thetakman op 22 juli 2024 17:43]

Dat Fastned e.d. op 400 volt zit ligt niet aan het normale netwerk, maar aan de standaard, dit laden gebeurt niet op AC maar op DC
AC DC kunnen op ieder voltage omgezet worden.. dat heeft niks met 400 Volt te maken.
Fastned zelf geeft als reden op de website het volgende:

Waarom 400V? Dat heeft te maken met de accu in je auto. De meeste accupakketten van vandaag de dag functioneren op ongeveer 400V als ze volledig geladen zijn. Dat is dus ook de sweet spot waar wij met onze laders op mikken

Dit zal ook wel kloppen, maar dat ze daardoor een universele standaard vanuit de netbeheerder kunnen gebruiken zullen ze vast niet "vervelend" vinden.
Nogmaals, welke standaard? De laagspanningsaansluiting is 400V AC, Fastned heeft een middenspaningaansluiting van 10kV AC of zo, en ze leveren uit met 400V DC. Ze hebben toch een omvormer nodig, en die gaan ze niet met 400V AC voeden. Niemand heeft zin in 3000A zekeringen.
Idd je ziet nu al dat men tijdens piekmomenten afknijpen, feit zal zijn dat je alleen gaat snelladen tijdens langere trips, de rest maakt het niet zoveel uit...
Volgens mij had de Tesla Semi een eigen systeem waarbij er koelvloeistof door de kabel gaat, voor een vermogen van 750 tot 1000 kW: https://electrek.co/2023/...esla-semi-electric-truck/
Dat begint er op te lijken. Maar als dat nou nog verlaagd kan worden naar 5 min, dan zou niemand nog ev problemen hebben denk ik.
Waarom EV chargen toch weer altijd vergelijken met brandstoftanken?? Enkel mensen met een brabdstofauto denken zo.

Laden doe je in regel op straat op bij je thuis. Dat gaat meestal aan 11kw. Sommige 20kw. Snelladen doe je enkel als je op doorreis bent over grotere afstanden. 370kw is leuk maar daar zit niemand op te wachten om dat het een nice to have is.

Waar iedereen (lees 95%) op zit te wachten is een goedkopere batterij. Dat is echt het enige wat een EV duurder maakt dan ICE. Zodra batterijen goedkoper worden is er geen reden meer om in 95% vannde gevallen voor EV te kiezen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 17:43]

Nou, ik moet toch zeggen dat ik als EV rijder (met alternatieven voorhanden) geen enkele autovakantie wil rijden met mijn VW ID3. Dat is toch wel een manco.

Elke lange afstand is met de laadtijden en de range gecombineerd gewoon veel langer. En sommige afstanden rijd je wél in een volle dag met een ICE, maar met een EV wordt het minimaal een beproeving en in veel gevallen een uitnodiging om er een overnachting bij aan te plakken. Helemaal met kinderen.

Vergelijking: Renault Megane EV versus een Toyota Corolla naar Oostenrijk dit jaar. De Megane vertrok een uur eerder en was dik 3 uur later op locatie. Waar ik 10 uur reed over dat stuk inclusief stops, was de Megane 3,5 uur langer bezig. Dat is bijna allemaal laadtijd. Ik hoef niet uit te leggen dat je na 10 uur rijden al aardig moe bent, maar bij 13-14 uur onderweg ben je geradbraakt. Dat maakt ook het verschil tussen onderweg bij zo'n shitrestaurant moeten eten of gewoon bij aankomst op locatie in een leuke tent zitten.

Ander voorbeeld. Denemarken januari dit jaar. Tripje van 8 uur met stops... Dus met de ID3 gegaan. Zou toch geen hele dag moeten duren? Echt wel met een EV. Heenweg: 10 uur bezig geweest, kapotte Tesla laders... de alternatieven waren een uur lang bezet. Dat ervaarde ik nog als 'ach ja, lullig maar acceptabel, shit happens'. Terug? De temperatuur lag dicht bij nul en begon onder nul, voordat ik Denemarken uit was (90km van de grens verwijderd) had ik al range anxiety. De teller liep zo snel terug, zelfs met efficient (dus langzamer) rijden, dat ik net over de grens al aan de lader moest. De rest van de dag met slechte weersomstandigheden was al niet veel beter. 420KM WLTP werd <180 KM bij winters weer en wat meer gewicht in de auto. En je rijdt die 180 niet op natuurlijk, want dan heb je geen speling als je laadpunt niet beschikbaar is.

Dus doe mij die kortere laadtijden maar en spreek voor jezelf ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 17:43]

Het is dan ook zeer persoonlijk. Na vakanties in Zweden, Noorwegen, Italië (met overnachting in Oostenrijk) met een e-Niro hoef ik niet meer terug naar een ICE en heeft de EV zich voor mij bewezen als zeer geschikt voor vakanties. De vakantie begint zodra ik achter het stuur plaats neem en ben nog nooit zo uitgerust en relaxed aangekomen op de plek van bestemming. Die verplichte extra stops zijn stiekem toch best wel prettig en geven mij persoonlijk een hoop rust.
Juist met een ICE was ik in het verleden geradbraakt door het te lang door rijden tussen de pauzes door die ik ook zoveel mogelijk uitstelde.
En dat het langer duurt, lekker boeiend. Ik heb een pesthekel aan alles altijd zo snel mogelijk (moeten) doen en de rust die dat brengt bevalt uitstekend.
Eind juni vertrekken we weer naar Italië, tussenstop in Zwitserland voor de overnachting en dag twee door naar omgeving Rome.
Zoals gezegd zeer persoonlijk.
Ik hoef niet uit te leggen dat je na 10 uur rijden al aardig moe bent, maar bij 13-14 uur onderweg ben je geradbraakt.

Dat valt wel mee hoor, Je hebt onderweg al 3 uur kunnen uitrusten tijdens het opladen :-)
Met kinderen van onder de zes mee op reis heb je die rust echt niet ;)

En je rust sowieso ook niet echt uit in die tijd, je stelt hoogstens de crash wat uit. Een powernapje op zijn best. Je bent hoe dan ook 20-30% langer onderweg in minder dan ideale omstandigheden om echt uit te rusten. Tuurlijk, je komt er doorheen. Maar het comfort is echt wel een stuk minder dan gewoon doorkachelen tot bestemming en dan écht uitrusten. Ik heb nu een aantal lange trips achter de rug en dat is toch wel het gevoel waarmee ik blijf rondlopen, zeker ook omdat ik in de gelegenheid ben om de EV en ICE af te wisselen. De verschillen zijn evident en niet echt weg te plannen. Tijd is tijd. Als je die ook echt over hebt, prima. Mijn ouders reden de Megane en zijn met pensioen, dan heb je die tijd. Dan pak je die overnachting en hak je de reis op. Zij hebben dat op de terugweg van Oostenrijk ook echt gedaan.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 17:43]

"Laden thuis" klinkt leuk, maar heeft één groot nadeel: dan is het donker, en dus is het aanbod aan zonnestroom nihil. Snelladen overdag kan fundamenteel goedkoper zijn; de efficiency-verliezen zijn klein genoeg dat het opweegt tegen het extra aanbod aan zonnestroom.
Thuis of op het werk. Overdag staan de meeste auto’s gewoon stil. Veel parkeergarages hebben laadpunten. Bij mijn vorige werkgever had elke parkeerplaats een laadpunt. Zodra er meer laadpunten zijn lost dat probleem zich op.
Hier ook bij nieuwe bedrijventerreinen. Standaard een laadpaal bij iedere plek. En als er veel EV's staan te laden wordt het laadvermogen gewoon wat lager. Die auto's staan toch 8 uur geparkeerd dus dan kan je makkelijk terugschakelen.
Bij ons ook laadpalen naast het gebouw. Iets van 75 cent per kwh met een starttarief van 90 cent. Niet te geloven wat ze durven te vragen... Maja het is privé terrein, dus wie houdt ze tegen...

Aan de overkant op de publieke laadpaal 24 cent per kwh (Amsterdam equans).
De vraag is of je als burger in de gelegenheid bent om die verschillen goed op te vangen. Je hebt zonnepanelen en je kunt thuisladen en dat doe je dan ook snachts zonder het net overmatig te belasten. Is het de top van kostenefficientie, nee, maar in de winter is die er net zomin op elk moment van de dag.

Het zal uiteindelijk een mix zijn zoals het met energie en energiebehoefte altijd werkt. Er is een gemene deler maar die is opgebouwd uit individuele, soms uitzonderlijke situaties. Je komt al snel op zoveel opties dat je je kunt afvragen of er eigenlijk wel bijzondere situaties zijn. De slotsom is dat je simpelweg genoeg moet leveren op de plekken en moment waar het benodigd is om het systeem draaiend te houden voor iedereen. Ik denk dat het een illusie is dat je dat 100% efficient kunt regelen, ook niet met beprijzen en limitering. Het gaat pas echt wat worden als je mensen het idee kunt verkopen dat de normen waar wij qua levering van stroom en andere nutsvoorzieningen aan gewend zijn, niet meer houdbaar zijn. Succes daarmee... Vooralsnog is de acceptatiegraad ongeveer nul. Al denk ik wel dat het nudgen door bijvoorbeeld laadpalen op piekmomenten op het net te limiteren, een prima zet is. Kosten verhoging op dat moment zie ik niet als nuttig. Woon werk verkeer gaat de kosten declareren.

Uiteindelijk moet het net gewoon enorm veel meer aankunnen dan het nu doet. Tot die tijd denk ik niet dat supersnelladers hier een verschil gaan maken... Integendeel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 17:43]

Omdat een groot deel van Nederland helemaal niet thuis kan laden misschien? Dan ben je afhankelijk van die paar laadpalen waar de hele wijk wil opladen. En je MOET je auto dan ook weer verplaatsen als hij vol is. Dan toch liever even aan de snellader.
Als iedereen die thuis kan laden een EV gaat rijden dan zjin de verlaagde CO2 normen al gehaald denk ik. Dan heb je het over alle huizen met een carport of garage, vaste parkeerplaatsen bij appartementen etc.
Dat zal mettertijd ook wel gebeuren, maar er zijn miljarden aan investeringen nodig door zowel consumenten (nieuwe of tweedehands EV, laadpaal) als het electriciteitsnet.
Wat denk ik een hoop zou schelen als er een systeem komt dat een stekker uitgeworpen wordt als de auto vol zit, of een boete volgt als je de auto er te lang aan laat zonder reden.
In mijn oude straat waren er 2 laadpalen (geen voortuinen) en 4 elektrische auto`s. En er was 1 buurman die het nodig vond om zijn tesla er elke keer een week aan te laten (vond het niet zijn probleem dat zij niet konden laden in de straat). De andere 3 buurmannen hadden een groepsapp aangemaakt waar ze aangaven dat hun auto vol zat en als iemand tijd had ze de auto konden wisselen.

En inderdaad goedkopere batterijen, en meer elektrische stations.
De boete bestaat al bij Tesla en dacht ook bij Shell
Dit gebeurt alleen bij snelladers van Tesla, mits het laadstation voor meer dan 80% bezet is.

Bij gewone straatladers is dit in 99% van de gevallen natuurlijk niet het geval.

Er zijn inderdaad enkele laadpasjes die bij specifieke aanbieders na enkele uren een kleeftarief hanteren. Dit is wel een uitzondering, en gelukkig maar, want (bijv in de nacht) is het een achterlijk principe waar niemand vrolijk van wordt.
in BE thuis aan een 11kw gaan hangen, capaciteits tarief krijg je er enkele 100en eur extra kost bij. 20kw laat je helemaal dus achterwege...

https://www.test-aankoop....adstation%20van%2022%20kW.
Tanken gaat nu ook weer niet op 5min ;) zeker niet in Duitsland met afrekenen binnen etc. 300kW in combo met automatische herkenning van laadpas via de stekker gaat echt wel voldoende zijn om toekomstige files te vermijden. Jammer dat die herkenning/standaard zo lang op zich laat wachten...
Dat heb ik nooit begrepen. Chipherkenning in stekker en auto, abbo voor een pas eraan knopen en klaar.

Het had zo simpel kunnen zijn als ze dit standaard in een auto een laadkabel hadden ingebouwd.
Plug&Charge bestaat al enige tijd en steeds meer DC-laders kunnen dat. Bij o.a. Ionity, Tesla (wel Tesla Only voor nu) en FastNed kan dit al. Alleen bij een straatpaal is dit helaas onmogelijk, die hebben die communicatie niet tussen paal en auto. Gelukkig bestaan er voor thuis evt. palen zonder pasje, die je wel gelijk kunt starten.

Wel is het zo dat de auto het vaak ook moet ondersteunen. Wat oudere EV's kunnen dit bij Ionity bijv. niet. Bij FastNed wel, die werken op een andere manier (soort MAC-adres herkenning), waardoor het bij vrijwel elke EV werkt.

[Reactie gewijzigd door The__Virus op 22 juli 2024 17:43]

Huh ik tank vol binnen 2 minuten, inclusief betalen (onbemande pomp)
Idd, kopje koffie, kijken naar de prullaria in de winkel, in de rij staan voor de kassa, gelijk ff ramen zemen

Of je tankt gewoon aan een onbemande pomp en bent zo weg...
Laden doe je alleen tot het moment dat je je bestemming kan halen. Op bestemming laad je weer op met 11 of 22kW. Je zal dus zelden de 10 minuten moeten laden.

Als je dat wél moet, dan heb je ook al 300+km gereden en is een stop van 10 minuten eerder te weinig.
Op bestemming laad je weer op met 11 of 22kW.
Vooral in Nederland dan. In het buitenland, bijv. Duitsland moet je naar een tankstation. Publieke laadpalen aan de straat waar je de auto uren kan laten staan, zijn er niet of nauwelijks.
Of ze doen het niet omdat je laadpas niet compatibel is.
5 of 10 minuten maakt dan echt niet meer uit. Snelladen doe je sowieso minder vaak dan gewoon laden (waar je niet bij staat te wachten).
Met dezelfde laadpaal kun je dan wel meer laadsessies per uur verwerken…
Zolang de zonnepanelen worden uitgeschakeld en de laadpalen geknepen zie ik het niet veranderen.
Niet voor niets dat de EV markt ingestort is.
Die markt hier is ingezakt vanwege algemene onzekerheden en oorlogen. Hij is verre van ingestort. ups een downs komen in elke markt voor. En in China gaat het hard door. Daar weten ze wat doorpakken is.
Nee, ups en downs komen niet in elke markt voor. Dat is in de economie kenmerkend voor de fase waarin de snelle groei geëindigd is, en je schommelt rondom een lange-termijn gemiddelde. In de pionier-fase heb je fases met snellere en langzamere groei, maar krimp verwacht je daar niet.
Misschien in de moderne het moet altijd maar groeien gedachte. We zijn veel te verwend. Krimp kan overal in elke fase voorkomen om verschillende redenen hoe fantastisch je product ook is. Die "Fases" zijn gemiddeld waar. Maar soms gebeuren er dingen die je niet verwacht. Welkom op aarde bij de mensen :)
Van 10 naar 5 minuten betekend dus vermogen x2, dat is niet direct te doen. Dan moet je van 350kW naar 700kW toe gaan door de zelfde kabel. Dat is nogal een uitdaging.

Dit is echt al heel mooi. 10 minuten is echt zo voorbij.
... of 2 kabels?
10 minuten zou prima zijn. Aan de dinosap pomp ben je al gauw 3-4 bezig. Die 6 minuten extra is zo om met wat mindless sociale media te liken.
Je bedoelt met betalen. Zeker als er een rij staat.
5 of 10 minuten maakt op een lange rit ook nauwelijks uit natuurlijk, maar sneller is fijner, al is de toegevoegde waarde op een gegeven moment vrij klein, omdat parkeren, uitstappen, inpluggen, laadpas aanbieden, uitpluggen, wegrijden nooit sneller gaat worden.

Het is een beetje als die idioot sneller 0-100 tijden die moderne EV's halen. Je reactiesnelheid bij het verkeerslicht maakt onderhand meer uit dan de acceleratie van je auto.
De keren dat ik minder dan 10 min stop bij een benzinepomp zijn zeer sporadisch. Even naar het toilet en dan zijn er zo 10 minuten voorbij. Het is dus gewoon een kwestie van meer laadpalen gaan zetten als deze voller raken met meer EV's.

En daarbij wel, de keren dat ik een snellader moet gebruiken zijn sowieso sporadisch. 2-3 keer in het jaar. De rest gaat prima met thuis en op locatie laden.
Wat bizar! Om welke Supercharger ging dat? Ik rijd nu een jaar EV en heb nooit een SuC meer dan 70% gevuld gezien, en dat is al sporadisch
Het elektriciteits netwerk zou er wel problemen mee hebben.
Dan nog moet de radius omhoog. Ik zou zelf gewoon lekker traag laden. Beter voor de accu en dus mijn portemonnee plus minder terugleverboetes van zonnepanelen in de nabije toekomst.
Althans als ik thuis zou kunnen laden. Helaas heb ik die luxe niet.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 17:43]

Mja, de laadpaal in de straat is hier 56 cent per kWh en snelladen bij Tesla tussen de 20-30 cent.
Dan dan maar liever snelladen.
Grappig hoe het overal zo verschillend is. Laat wel zien dat er nog een lange weg te gaan is voor volledige adoptie die ook eerlijk is voor iedere woonsituatie.
is afh van land en van piek-dal uur... en je moet member (abonee) zijn voor die prijzen waar je dan al een maandkost voor betaald afh van ouderdom auto en overeenkomst aankoop.

typisch wat jij hier aangeeft bij de vele EV post lekker onduidelijk en alleen in eigen voordeel voorbeeld geven. beetje zwart / wit dus...
Hoe sneller er geladen kan worden hoe beter uiteraard. Maar daarnaast denk ik dat er nog wel andere factoren gaan meespelen bij het verminderen van die wachtrijen; denk aan:

- Op iedere plek waar nu een tankstation staat met gemiddeld 8 pompen zou je gemiddeld 8 snelladers willen hebben; ook binnen de steden dus.
- Als er veel meer snellaadstations en traagladers bij bestemmingen zijn, hoef je ook niet altijd van 10 tot 80% te laden maar kun je om de 2 uur (zeg 200km) stoppen om die 200 km bij te laden.

Gaat uiteraard nog even duren voordat we hier zijn, maar ik vermoed dat dit zo'n beetje de gewoonte wordt als het gros in Europa in een EV rijdt. En als we tzt dan ook solid-state batterijen hebben die niet alleen zeer snel kunnen laden maar ons ook richting een reëel bereik van 800 km kunnen brengen dan zitten we qua gebruiksgemak alweer heel dicht op de huidige brandstofauto's.
Op iedere plek waar nu een tankstation staat met gemiddeld 8 pompen zou je gemiddeld 8 snelladers willen hebben; ook binnen de steden dus.
Dat is onzin, je kan ook gewoon opladen op je werk, thuis en wat dan ook. Er is duidelijk geen 1 op 1 relatie nodig tussen snelladers een pompen. Een tankstation thuis of op je werk was zeldzaam, elektriciteit is overal Dus verschijnen opladers ook overal. Buiten de kleine groep (relatief) die de hele dag moet rijden, staat de auto van de meesten 8 tot 22 uur stil. Prima tijd om op te laden op het gemakje.

De meeste werkgevers in mijn omgeving hebben meerdere opladers.
Ik geef ook aan dat het een combinatie zal blijven van snelladers en traagladers. Ik verwacht ook dat het redelijk standaard zal worden om uiteindelijk het meerendeel van parkeerterreinen en -garages te gaan voorzien van heel veel traagladers. Daar staat tegenover dat als straks 'iedereen' een EV rijdt er wel extreem veel traagladers in alle straten bij moeten komen om iedereen praktisch overal te voorzien van een traaglader bij elke willekeurige bestemming. Daarnaast vraag ik me af of je dat moet willen. In parkeergarages en op het werk? Zeker. Maar op elke parkeerplek in straten van (oude) binnensteden? Denk niet dat dat wenselijk of realistisch is. En thuisladen is alleen weggelegd voor mensen die kunnen parkeren op eigen terrein.

Daarnaast zullen de ouderwetse fossiele pompen toch uitgefaseerd worden; die ruimte kun je dan prima benutten door het om te bouwen naar snellaadstations.
Je hebt niet overal voor iedereen een lader nodig. Het bereik van een EV is meer dan zat voor de meeste mensen hun school en boodschappen ritjes De meesten kunnen dat een week doen in een moderne EV zonder laden.

Je blijft hangen in het oude 1 op 1 pompen denken. EV's zijn anders dan brandstofauto's het gebruik is ook anders. Het enige wat hetzelfde is, is dat ze personen vervoeren.
Ik beweer ook niet dat het nodig is om op elke parkeerplek een lader te zetten; sterker nog, dat lijkt me juist onwenselijk voor het straatbeeld en de infrastructuur die ook aangelegd en onderhouden moet worden. Waar het mij om gaat is een maatschappij waarbij het rijden van een EV net zo zorgeloos is of wordt als je nu met brandstofauto's hebt.

Begrijp me goed, ik ben groot voorstander van EV's en rijd inmiddels zelf al een jaar of 4 in een EV. Ik heb tot nu toe nooit echt problemen gehad met laden of bereik (ik heb toevallig een Polestar 2 met circa 360 bereik obv 90% lading), maar zo zorgeloos als het vroeger met benzine of diesel was is het ook weer niet. In ieder geval nog lang niet voor iedereen.

Voor langere afstanden door Nederland moet je momenteel bijvoorbeeld toch nog even puzzelen/plannen waar de snelladers zitten en wat dan het handigste is qua route en qua pauzes. Qua traagladen heb ik de luxe dat ik kan laden in mijn eigen straat, op m'n werk of bij de sportschool. Zoals je zegt heb ik er in 99% van de dagelijkse routine geen omkijken naar. Maar er zijn van die weken dat ik net een paar keer misgrijp op die locaties omdat ze bezet zijn en dan moet ik toch even bewust in de gaten gaan houden wanneer de paal in mijn straat weer vrij is om de auto te verzetten of langs de snellader rijden als ik terug kom van m'n werk. Echt een issue is dat niet, maar het zou nog net ff makkelijker zijn als ik weet dat ik onderweg 10 laadstations tegenkom op de locaties waar nu de tankstations zitten om binnen 10 min weer met een volle accu door te kunnen rijden. En als je op vakante naar Zuid-Europa zou gaan zou dat helemaal fijn zijn. Kortom; het gaat me meer om het gemak dan om de noodzaak.
We moeten niet bouwen voor dat niveau van "gemak"
Je zegt zelf al het zijn praktisch uitzonderingssituaties. En op lange ritten naar het zuiden adviseer ik toch wat rust stops voor de veiligheid van anderen om je heen :)

We willen allemaal gemak op alle tijdstippen. Dat vind ik een beetje hoge eis.

Het netwerk van charges word vanzelf groter, net als het netwerk van pompen destijds is gegroeid. Zolang je maar geen 1 op 1 vervanging verwacht want dat is onnodig en onrealistisch. Maar ik denk dat je dat wel begrijpt.
Qua laadvermogen zeker. En ook flink tijdbesparend. Als het gelijkwaardig wordt aan een tankbeurt dan voorzie ik inderdaad minder problemen en bezwaren. Dan nog een flink grotere actieradius (vergelijkbaar aan de benzine auto) en dat op ééñ lading want elke dag stekkeren kost ook veel stroom en is onnodig, heeft de EV een gouden toekomst.
Toch wel ... Je betaald meer aan een laadpaal dan thuis, snelladen is ook duurder. Als je niet regelmatig thuis kan laden dan betaal je dus een pak meer. En niet iedereen kan thuis laden. En de fluctuaties in range (door de temperatuur) is nog zo een ander punt.

En dan is er nog de prijs ... Daarnet stond op HLN winst Mercedes en VW keldert ... Komt door de slechte verkoop van E wagens. Zelfde bij Stellantis. In België is het simpel, bedrijven zijn bijna "verplicht", maar daarbuiten zijn er zeer weinig particulieren die eentje kopen of van plan zijn om 1 te kopen. De particulieren die een E wagen wilden, hebben er al (lang) eentje. En buiten zakelijk krijgen ze het niet aan de straatstenen verkocht. Veel mensen zijn nu hun levensduur aan het rekken om dan uiteindelijk voor het grote "verbod" nog een laatste wagen te kopen. Maar niet alleen door tegenvallende verkoop van Ev en hybride is de omzet minder. De prijzen van alle wagens zijn op 2-3 jaar tijd een paar duizenden euro's opgeslagen.

Maar het is wel mooi dat er toch vooruitgang is op het laden. En dat is inderdaad een punt minder.
Ik heb zelf een hybride en de meeste trajecten rij ik volledig electrisch omdat dit toch maar rond de kerk is. Maar ik heb geen "laadpaal stress" ofzo als ik ergens naartoe moet of veel kilometers op een dag moet doen.

[Reactie gewijzigd door cricque op 22 juli 2024 17:43]

dan zou niemand nog ev problemen hebben denk ik
mits die energie beschikbaar is en voldoende (vrije) laadpunten.... vooral dat laatste blijft hoe dan ook een probleem omdat niet iedereen altijd gaat snelladen.
Snel tanken heeft geen enkel negatief effect voor de levensduur van de tank...snelladen heeft dat wellicht wel (voor de accu).
Daarom is het ook wijzer om op je werk of thuis op te laden met een "langzame" lader. Als je een bureau baan hebt doet de auto de hele dag niets, 8 uur oplaadtijd als je dat al nodig hebt iedere dag.
Zeker waar. Iets wat juist niet kan met ICE.... lekker langzaam voordelig tanken zonder dat je erbij hoef te staan en toch 'vol' vertrekken.
Klinkt mij alsof tientallen automobilisten niet vooruit kunnen plannen.

Er is niets mis met 10 minuten. Ik zie liever een focus op nog hogere levensduur van batterijen dan snellere laadtijden. Voor het grootste deel van de mensen zou een auto prima overnacht of wanneer ze werken in geplugd kunnen zijn. Dan hoeft het niet vlug. Als ik een dag programmeer, kan dat ding een dag opladen op de parkeerplaats bij de baas. Is niet nodig, maar het kan makkelijk.

Maar weinig bazen hadden een tankstation (kwam af en toe voor), maar steeds meer bazen hebben laadpunten. Er zijn veel minder eisen voor een laadpunt dan een station voor vervuilende en explosieve vloeistof.
Nu nog de kosten van de fastcharge systemen omlaag.. Snel opladen is gewoon een keer zo duur als benzine rijden. 60ct++ per kilowat is gewoon erg prijzig.
Thuis opladen/icm zonnepanelen of dynamisch tarief is weer een keer zo goedkoop.
En als het 5 minuten is gaan we roepen het moeten er 2,5 zijn. Ik ben nog steeds groot voorstander van Hybride auto's omdat ik veel rij. Maar als ik dit soort laadsnelheden krijg (10min) dan ben ik om en ga ik over op full electric. En ik denk een hoop mensen.
Dit soort prototypes zijn er al 20 jaar. Zolang het woord prototype er staat hoeft van mij part tweakers er niet eens een artikel van te maken. Batterij laadtechnieken die tot 40 keer zo snel opladen bestaan al. Maar die hebben gewoon veel andere nadelen waardoor we nog vast houden aan Lithium-iod met de huidige techniek.
370kw, das echt een behoorlijk hoeveelheid energie. Met de huidige staat van het Nederlands energienetwerk, zal het denk ik nog wel een uitdaging worden om dit landelijk aan te kunnen bieden.
Zulke korte laadsessies maakt een eventuele overstap naar EV wel steeds interessanter.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 17:43]

Dit laadvermogen hoeft niet direct een probleem te zijn voor het netwerk. Het lijkt mij redelijk om aan te nemen dat er niet meer of inefficiënter gereden wordt door de mogelijkheid zo snel te laden. Dus het totale energieverbruik van het wagenpark veranderd niet. Dat betekent dus ook dat het totale energie-aanbod van het net niet hoeft te veranderen.

Het enige probleem waar je mogelijk tegenaan loopt is de piek in het gevraagde vermogen. En een enkele auto kan inderdaad meer vermogen vragen, maar kijk je naar het totale wagenpark van Nederland dan gebeurt er iets leuks. Hoe sneller auto’s kunnen laden, hoe sneller ze een laadpaal weer verlaten. Daar kan dan weer een andere auto laden die anders een tweede laadpaal zou gebruiken. Dus in een uur tijd kun je met twee keer zoveel laadvermogen per auto en laadpaal, met de helft zoveel laadpalen toe. En of je nu 40 auto’s tegelijk oplaadt met elk 200kW of 20 auto’s tegelijk met elk 400kW, het gecombineerde vermogen is hetzelfde. Dus de belasting op het net neemt niet toe.

Wat overblijft zijn relatief korte pieken in het vermogen als toevallig net even een paar auto’s extra tegelijkertijd willen laden. En die pieken zijn relatief makkelijk op te vangen door op locatie accu’s te plaatsen.

Er lijkt mij dan in theorie maar één echt risico. Namelijk dat meer mensen gaan snelladen als alternatief voor thuis opladen omdat het onderweg zo snel gaat dat het nauwelijks nog vervelend is en ze thuis gebruik moeten maken van openbare laadpalen die misschien niet vrij zijn of even lopen. Want dan kun je een deel van het energieverbruik niet meer ‘s nachts laten, maar komt dit grotendeels in de ochtend en avond vermogenspiek op het net.
In werkelijkheid gebruik je een snellader alleen als het echt nodig is. Snellader kan al snel 40 tot 100% duurder dan langzaam laden.
Ligt eraan, Tesla Supercharger kost mij tussen de 23 en 25 cent per kWh (zelfde als thuis uit het stopcontact), de langzaam paal in de straat 33 cent per kWh.
Tel daar dan ook nog even 13 euro per maand bij voor een abo. Anders krijg je niet die lage tarieven. Bovendien heb je kans op een 'idle fee' boete als je je auto na het volladen te lang laat staan.
Abo voor goedkoper laden bij tesla heb je alleen nodig bij niet-tesla's trouwens. (maar idd, dit zou je door moeten rekenen).

En daarnaast dat idle fee (alhoewel aggressief bij tesla), moeten andere (publieke) laadpalen ook overnemen. Vaak staan auto's uren aan de paal terwijl ze allang volgeladen zijn. Je laat je ICE auto ook niet bij een tankstation geparkeerd staan als je klaar bent.

[Reactie gewijzigd door Oguzhan58 op 22 juli 2024 17:43]

Nou, echt wel eens meegemaakt dat zo'n chauffeur na het tanken wegloopt naar het winkeltje en daar een broodje gaat eten 8)7 Maar je hebt gelijk, daar zijn we meer aan gewend en dat hoort niet zolang te duren dat je erbij wegloopt.
je gaat je auto niet te lang laten staan aan een snellader langs de snelweg.
Fastned is 0,78 euro per kWh. Tenzij je abonnement hebt.
Met mijn Xpeng G9 die tot 320kW kan laden en een freshmile pas (eenmalig €5) tank ik effectief voor 40ct per kWh bij Fastned.
Hoe werkt dit precies? Lijkt mij een goede pas voor (alleen) snelladen!
Freshmile heeft deals met verschillende laadaanbieders zoals een normale laadpas. Wat de selling point is is dat naast een laag bedrag per kWh (goedkoopst op dit moment geloof ik 30 cent per kWh) je ook een bedrag per minuut betaalt (het goedkoopste weer 30 cent per minuut).

Dit betekent dus dat als je auto heel snel kan laden je goedkoper uit kan zijn. Mijn Xpeng G9 tikt de 320kW aan en blijft boven 200kW tot 80%.

Op dit moment heeft Freshmile een prijs van €0,30 per kWh + €0,30 per minuut bij Fastned. Fastned heeft 475kW-snelladers die de maximum laadsnelheid ook mogelijk maken. Effectief kom je dan op een tarief van zo'n €0,40 per kWh voor de G9 van 10% tot 80%. En bij elke lange rit in Nederland is het niet moeilijk om een Fastned lader uit te kiezen onderweg; er zijn er genoeg.

Dat is zelfs goedkoper dan de prijs met een Fastned abbonnement! En ook goedkoper dan de prijs zonder abbonnement bij Tesla (waar 800v auto's zoals de Xpeng niet zo goed werken). Het kan dus alleen als je auto heel snel kan laden.

Ook in het buitenland is er vaak een snellaadaanbieder waar je voor zo'n goedkoop Freshmile tarief terecht kan.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 17:43]

Maar de Tesla laadt een beetje traag.
V3 Superchargers kunnen een piekvermogen van maximaal 250 kW leveren.
Halen die ook echt die 250 kW in de praktijk? Ik merk bij niet-Tesla snelladers dat de 300kW laders in de praktijk maar 150kW o.i.d. halen.

De 475kW laders halen dan wel weer de maximumsnelheid van 320kW van mijn auto.
Hangt van de omstandigheden af. Het is een piekvermogen. Maar met een opgewarmde batterij en een niet volledig bezette supercharger station kun je tussen de 20-80% deze snelheid zien. Dat is dan wel de piek van de hele laadcurve.
Dus het bijna gemak zoals dat van het tanken van benzine is, naast het voertuig, ook een stuk duurder dan benzine tegen de huidige courante prijs? Je zou bijna denken dat EVs door dit soort zaken maar lastig gemeengoed kunnen worden zonder de huidige dwang vanuit (overheid) beleid. Beleid wat in mijn ogen niet in lijn is met andere ontwikkelingen zoals het stroomnet wat hopeloos achter loopt. Alles moet nu, zonder dat eerst aan alle randvoorwaarden voldaan is.
Sterk staaltje confirmation bias. Dat staat er toch niet?
58kWh * €0.69 (Hyundai Ioniq 5 van 0 naar 100%, doe je in de praktijk niet, aan een Fastned lader) tegen gemiddeld 320km = €40,- (give or take) ofwel €12,50 per 100km. De benzine waarmee ik ~700km haal op een tank van 35L kost aan de snelweg €80,-, ofwel ~€11,50 per 100km. Waar is dan mijn confirmation bias?
Een IONIQ5 met een 58kWh accu heeft 54kWh bruikbaar, daar is die range op gebaseerd. Oftewel, het wordt min of meer even duur. Even aangenomen dat je bierviltberekening van je eigen brandstofverbruik klopt.
Al mijn "biervilt berekeningen" waren nog vrij conservatief en biased in het voordeel van de EV.

54kWh bruikbaar betekend vanwege conversie verliezen volgens mij alsnog dat opladen meer kost dan gewoon die 54kW.
Zie de reactie van Dabbel.

Ik ga er vanuit dat jij een ander type auto rijdt dan een IONIQ5, benzineauto's in dezelfde klasse zijn over het algemeen niet zo zuinig.
Dat ligt er ook echt aan wat je rijdt qua weg, kilometers per rit etc.

Voorbeeld ik rij 95% snelweg. Rustig op de cruise. Lange ritten van enkele rit 230km

Ik kan daardoor zuinig rijden met een benzine. Gemiddeld reed ik met een BMW F31 320i 1 op 20. Nu een cupra st gemiddeld 1/15. Mensen die veel stad rijden zullen dat niet halen.

Nu partner rijd een Nissan leaf gemiddeld 15 tot 20kwh per 100km afhankelijk van het weer. Voornamelijk stad en 80km wegen.

Ik heb die wagen paar keer meegenomen op mijn ritten. Dus 95% snelweg cruise rond de 100-105km per uur. Verbruik kwam niet onder de 20kwh. Dus verbruik lag stuk hoger dan bij de partner en andersom als zij de ice had lag haar verbruik veel hoger. Dus ja er zijn zoveel variabelen. Dat het voor ieder anders is.
Ik snap die verbruikscijfers nooit. Onze Kona uit 2019 doet in de zomer 14,8kwh/100km en in de winter ligt dat getal 2kwh hoger. Pas als het echt koud wordt (vriespunt of nog kouder) stijgt het verbruik nog verder door. De eerste kilometers op een gemiddelde winterdag komt het gebruik wel boven de 20, maar dat komt door de verwarming en accelereren naar snelwegsnelheid (108kmh op de teller) en trekt snel bij naar 17 en kruipt daarna verder naar beneden. Meer dan 20kwh/100km, wat doe je dan? Beide pedalen tegelijk intrappen? Verwarming aan en ramen open? Het ligt zo ver bij mijn ervaring vandaan dat ik me telkens over de getallen verbaas.
appels & peren?

'Zelfs' EV's zijn echt niet gelijk. En rijstijl en rijpatroon (vaker invoegen bijv.) kunnen toch heel anders zijn?
Appels en peren zijn beide fruit. Het lijkt alsof we het hebben over appels en stoeptegels. Ik verbaas me niet over het feit dat er verschil is, maar over hoe groot het verschil is en dat het mij nooit lukt die hoge verbruikscijfers te reproduceren, hoe debiel ik ook rijd. Er werd gesproken over lange ritten op cruise control op gematigde snelheid. Dat is toch echt vrij vergelijkbaar qua rijstijl. Dus waarom is het verschil dan zo gigantisch? Het enige wat ik kan bedenken is dat de lange ritten met die Leaf gereden zijn in de winterse kou en dat het om een oudere variant zonder warmtepomp gaat.

Van de soort gebruikscijfers die genoemd werden zou ik ook niet blij worden, maar het staat dan ook ver vandaan bij mijn ervaringen.

Edit: Ik heb vaak de indruk dat EV-critici in hun verbrandingsmotor veel lagere gebruikscijfers halen dan gemiddeld en tegelijkertijd in een EV ineens hogere gebruikscijfers dan gemiddeld. EV-fanatici (waaronder ik) zullen misschien het omgekeerde doen.

Edit: Ah, ik zie dat ik reactie op verschillende gebruikers door elkaar haalde. Ik heb de zinsopbouw hierop aangepast.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 17:43]

(Ik ben niet de Leaf-rijder overigens....)
Onzin, want je gaat natuurlijk niet alleen maar snelladen. En als je dat zo nodig wilt, dan ga je voor praktisch 1/3e van het geld momenteel bij Tesla Superchargers laden...

Voila, je bent opeens ruim de helft goedkoper dan benzine. Moet je dat eens doorrekenen op jaarbasis :)
Mijn benzine haalt 400km op 35L. Dus het is echt afhankelijk van wat voor auto je hebt.
Mijn auto is echter niet vergelijkbaar met de ioniq 5. Die van jou wel?
Ik kan ook 20 andere auto’s opnoemen die de 700km niet redden.
Daarnaast ga je er nu vanuit dat je altijd 0,69 moet betalen per kWh. Maar dat is natuurlijk niet zo. Niemand laadt uitsluitend dure snellader.
Snap je nu de confirmation bias?

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 17:43]

Om je punt te versterken: bij Tesla prik je m in voor 22ct de kWh.
Maar als je een auto hebt die fors verbruikt mede door de omstandigheden dan zou een elektrische variant ook veel meer verbruiken. Ik woonde met een 2.5i X3 in de Alpen, gemiddeld verbruik 20ltr/100km een Elektrische auto die hetzelfde bied qua ruimte en comfort zou naast een gruwelijk vermogen in de aanschaf ook een enorm verbruik hebben (maar vast veel lagere maandlasten los van de financiering dan de X3 benzinebak.)
Juist niet, berg af wordt juist opgeladen.
Ja sorry, dat is een sterk punt wat ik even vergeten was. Maar berg op gaat het weer erg hard.
Met mijn hybride reed ik deze winter de berg af en terug op (skiongevak met operatie van de dochter). Mijn potentiële bereik was bij terugkomst exact even hoog als bij vertrek. Je zou dus kunnen afleiden dat een EV in de bergen zeer zuinig kan rijden. Uiteraard met de kanttekening dat je niet gratis kan rijden, maar wel extreem zuinig.
Hoe dan ook, een stuk zuiniger dan 1 op 5 met een benzinebak..
Ik kan hier echt alleen laden bij een snellader 1.2 km verderop. In de straat kan ik niet laden en voor de deur ook niet door de rare bouw hier met veel huizen veel te dicht op elkaar.
De lader in kwestie staat zonde de crisis op 65 cent. Dat kost meer per 500 km als benzine (1 op 23 snelweg).
Dit is dan echt toppunt confirmation bias.
- je kan niet thuis goedkoop laden
- je kan niet in de straat of de straten ernaast goedkoop laden.
- je kan geen laadpaal aanvragen in de gewenste straat
- je kan niet op werk laden
- je kan niet naar een tesla lader waar het veel goedkoper is
- je kan nergens anders gemakkelijk en goedkoop laden
- je kan kort gezegd nergens laden behalve bij de duurste laders.
Dus is rijden met ev even duur als met ice.

Voor jou kan dit idd kloppen, maar dit geldt natuurlijk voor heel weinig mensen.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 17:43]

Ik zou vast naar een goedkopere lader moeten maar dan moet ik daar een half uur tot een uur gaan staan. niet echt wenselijk. hoe ouder je word des te meer je beseft hoe kostbaar tijd is.

De palen die de gemeente hier plaatst kosten €0,61 per kWh. kortom totaal niet interessant dus een paal aanvragen is kansloos. Dan ben je goedkoper uit met benzine. ik zie zo snel geen tesla chargers hier in de buurt. Dichtstbijzijnde is bij de snelweg. Niet wenselijk dan sit ik daar vast mijn tijd te verdoen.

En ja het kan voor anderen anders zijn. Als ik een meter voortuin opoffer er de gemeente er een weg van maakt (bij de "stoep" trekken) voor ieder huis in het blok (zo'n 80 huizen) de woningbouw 2 meter perkjes met lelijk onkruid zou inleveren en ik 3x2.5 meter achtertuin zou opofferen zou ik in mijn nieuwe vergrote achtertuin kunnen parkeren. Sterker nog ik zou daar een carport kunnen maken en de stroom direct de auto in rammen. Dit zou ideaal zijn maarja dat willen ze dus niet. Er is een hoop mogelijk als ze echt willen maar de wil is er vaak niet.

Buiten de deur laden voor random tarieven gaat het in ieder geval niet worden, ICE blijft dan goedkoper. Laden moet echt naar bijna gratis gaan dus via mijn huis tarief.
En ik denk dat laad problemen voor veel meer mensen duur uitpakken en problemen veroorzaken dan dat je denkt. Kijk maar hoeveel mensen in flats wonen of niet in de tuin kunnen parkeren of waar er niet genoeg palen zijn. Kan dit allemaal opgelost worden? Vast wel maar ze moeten wel meewerken. ik hoop dat de gemeente en woningbouw verplicht word perkjes af te staan en mee te werken aan de overgang anders gaan deze problemen nooit vrijwillig opgelost worden.
Als je in een flat woont, dan heb je dezelfde openbare parkeerplaatsen als een rijtjeshuis. Dat op zich is niet een argument. En je geeft als argument dat ev niet voor jou is, tenzij laden bijna naar gratis moet gaan. Maar is benzine rijden bijna gratis voor jou dan? Want het is natuurlijk een vergelijking tov ice en niet tov gratis.

Nav jouw comment kunnen we de volgende toevoegen aan de confirmation bias:
- Je kan wel een laadpaal aanvragen, maar de gemeente vraagt hoge laadtarieven.

Daarnaast woon jij denk ik in Sudwest Fryslan, want alleen die gemeente heeft gemeentelijke palen boven de 60 cent:
Op gemeentelijk niveau zijn er nog grotere prijsverschillen. Zo zijn automobilisten in Súdwest-Fryslân momenteel het duurst uit, waar ze maar liefst 63 cent per kWh betalen. Ook gemeenten zoals Sluis, Terneuzen, Alphen-Chaam en Hulst behoren tot de duurste plaatsen om je auto op te laden, met tarieven variërend van 48 tot 51 cent per kWh.
https://www.evrijders.nl/...ten-nederlandse-gemeenten
Ik kan niet argumenteren tegen pech, dat jij in de duurdere gemeente woont van NL. dit argument gaat natuurlijk aan flarden zodra de persoon niet in die dure gemeente woont.
Nee benzine is niet gratis maar de auto wel flink goedkoper dus je pre paid met een ev al je benzine. Daarom kan je niet en ev rijden en ook nog eens duur laden dat is gewoon dom. De meerprijs kan je immers duizenden liters benzine van kopen en vaak 100k km of meer mee rijden.
Dat is denk ik ook de reden dan men kijkt naar TCO en niet naar de aanschafprijs. En veel onderzoekers claimen dat EV minder kost.

Edit: In Sudwest-Fryslan wonen 90k mensen. De kans dat iemand deze gemeentelijke tarieven krijgt is 0,44%.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 17:43]

Ze kunnen claimen wat ze willen natuurlijk maar veel onderzoekers wonen in America waar je 11 cent per kWh betaald en soms 100.000 km gratis laden kado krijgt. Hier betaal je flink veel meer en mag je vaak duizenden euro's bij lappen voor je eigen laadpunt.
Ik maak bij iedere aanschaf van wat dan ook de TCO berekening of dit nou een wasmachine of auto of computeronderdeel is. die die van de auto komt toch echt niet voordeliger uit. Dit komt mede doordat ik niet veel km rijd maar wel langere stukken en dus een grote accu nodig zou hebben of moet betalen met mijn tijd. Een ander groot deel is dat de laad tarieven hier echt idioot zijn en ik niet mijn eigen zonnestroom die al betaald is en waar ik maar 5 cent per kWh voor krijg mag gebruiken en in plaats daarvan 61 cent betaal wat voor een volle tesla meer kost als een volle tank benzine waar je verder mee komt.

Je moet echt behoorlijk goedkoop kunnen laden en ook nog eens behoorlijk veel rijden wil je goedkoper uit zijn als een ice. En ze reken ook vaak een dure luxe ICE ook compleet onzinnig ik koop gewoon de goedkoopste die aan mijn eisen voldoet en die kosten nog niet de helft.
Dus voor jou komt het niet goed uit, dat hadden we 3 comments geleden al vastgesteld.
De VS heeft lage energieprijzen. Wij hebben salderen.
Duizenden euro’s voor een laadpaal. Je kan ook overdrijven. Dit is weer een confirmation bias. Omdat jij 1x hebt gehoord dat een laadpaal veel kost, is dit dus voor iedereen zo.
Ik heb in de voortuin 2 laadplekken. Ze waren 100 euro per stuk. Ik ga ook niet vertellen dat elke paal maar 100 euro kost.
Jouw confirmation bias kan weer een punt extra krijgen, namelijk:
-jij rijdt weinig kilometers, maar wel lange afstanden.
EV is daardoor niet voor jou, dus voor andere mensen ook niet.

Edit, ja als wij onderbouwde bronnen over tco gaan betwijfelen, dan is het ver zoeken naar goede argumenten.
https://www.autoweek.nl/a...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.autoweek.nl/a...n-voor-elektrisch-rijden/

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 17:43]

Ik had toevallig zitten kijken maar ik moest naar 3x 25a toe. Kaching. Dan nog die paal aanschaffen. Kaching. En dan nog een nieuwe meterkast. Kaching. En dan ook nog alles aan laten sluiten. Kaching. Alles tezamen is een flinke duit.
Mijn zonnepanelen waren ook maar 1200 maar na aansluiting ineens over de 4000. Zo werkt dat helaas. Dus ja duizenden euros. Ga zelf maar uitrekenen wat al die stappen kosten.
Ik zeg ook niet dat jij liegt. Ik zeg dat jouw casus niet gelijk is aan andere mensen en zeker niet aan de meeste mensen.
Ik weet overigens niet wat de kosten voor zonnepanelen te maken heeft met jouw laadpaal, maar okay👍
Hier betaal je flink veel meer en mag je vaak duizenden euro's bij lappen voor je eigen laadpunt.
Hoe kun jij dat nou weten wanneer je helemaal geen EV rijdt/wilt rijden?

Volgens mij heb ik er een 1200 euro voor betaald, in 2018. Op kosten van de zaak.
Snelladen is het duurste wat er is. Thuis kan je bijvoorbeeld laden met 35 cent. Dat is dan €6 per 100km.

Heb jij de mogelijkheid om bij een goedkope tankstation 35 liter te tanken voor €40?

Daarnaast vraag ik me af of je het verbruik van een ioniq 5 vergelijkt met het verbruik van een vergelijkbare auto. Gemiddeld rijdt en benzine auto iets van 1 op 15, jij rijdt in een behoorlijke zuinige auto met 1 op 20. Eerlijk vergelijken zou ik zeggen ;)
Snelladen direct aan de snelweg is het duurste wat er is. Net zoals tanken. Iets eraf en je betaalt 1/3e van die snelweg prijs (bij Tesla chargers, 22ct). Daar kan je niet tegenop tanken.
Voor 40 euro aan benzine rijd mijn autotje 420 km.
Thuis laden op zonnestroom zou goedkoper zijn maar het betaald nooit voor de 25k premium die ik zou moeten betalen voor de ev met een zelfde radius or in ieder geval fatsoenlijke radius in winter (400km).
Voor die meerprijs kan ik verzekering, wegenbelasting betalen en 175.000km aan benzine tanken.
Hoeveel kilometer rij je per dag? Dat is een betere vraag ipv te kijken naar de radius die je nu hebt. Ik laad tot 80% en kan dan ongeveer 180km rijden met nog 10 tot 15% over. Voor mij is dat voldoende. Ook lange reizen zijn geen probleem (2500km enkele reis al meerdere keren gedaan) of op wintersport naar Oostenrijk (al 2 keer) is prima te doen.

De prijzen van EVs zijn nog wel aan de hoge kant en de tweede hands markt niet nog flink gevuld worden. Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in. Niet iedereen hoeft meteen in een EV te rijden.
Per dag vindt ik niet boeiend. Ik moet de ritten kunnen maken die ik wil maken zonder duur te moeten laden en mijn tijd te verdoen.
2dehands hou ik niet van. Ik vertrouw mensen niet. Waarom je auto weg doen als hij blijkbaar nog goed is. En meg een ev is het maar de vraag wat de staat van de accu is. Als dat ding elke dag aan de snellader gehangen heeft of continu deep cycles maakt is dat ver van goed voor de accu.

Ik hoop zelf op een ev met 200km en een klein 3 cilinder the met turbo. Beste oplossing voor mij.
Jij maakt regelmatig ritten van 400km? Snellader gebruik je alleen als het noodzakelijk is of tot aan je bestemming waar je vervolgens de auto aan de goedkope lader hangt. De staat van de accu kun je vaak uit het service menu van de auto lezen. Maar als je niet van tweedehands houdt dan is dat geen punt voor jou, toch?

Je zegt ook dat een EV 25k extra kost ten opzichte van de nieuwe auto's die je nu rijdt. Voor 41k heb je al een long range Tesla, voor 25k minder kan je niet eens een auto kopen volgens mij.Dus die stelling klopt niet helemaal.. Ja, er moeten nog goedkopere EV's komen met een range van rond de 400km maar die zijn echt geen 25k duurder met een vergelijkbare benzine auto
Of het regelmatig is doet er niet yoeik moet het kunnen doen.
En dan moet je wel in de straat kunnen laden en dat kan dus niet. Ik woon in een hele rare straat en dus is het laden bij de snelladers en dichter bij huis parkeren.

En de goedkoopste ice is iets van 17k (worden steeds duurder gemaakt helaas) dus nee net geen 25k meer maar komt in de buurt. En kom niet met dat zijn geen vergelijkbare auto's voor mij is een auto een transport middel alle features boeien me niet.
Ik vertrouw mensen niet.
Maar de fabrikant wel? Omdat er alleen maar robots werken?
Waarom je auto weg doen als hij blijkbaar nog goed is.
Goed vs. gunstig om te ruilen en zodoende weer een verse auto (zonder reguliere slijtage gevolgen).
Waarom doen mensen een auto weg:
  • te klein
  • te groot
  • dure reparatie of duur onderhoud op komst (wat ze wel of niet melden)
  • 'vers' is leuker/fijner
  • ding is 'op'
  • de buren hadden ook een nieuwe
en de lijst gaat door..... en stom genoeg zijn er dus ook veel redenen die niet voort komen uit onbetrouwbaar gedrag. En de prijs kan (hoeft niet) weerspiegelen dat er wat mis is.
Bij de fabrikant heb ik gewoon jaren garantie en weet ik dat er niets met de auto gedaan is.

En ja er zullen vast prima auto's te koop staan maar mijn ervaring met 2de hands item is tot nu toe 100% negatief dus ik doe het simpelweg nooit meer. Een auto rijdt ik dan ook tot hij op is of te duur om te repareren.
Bij de fabrikant heb ik gewoon jaren garantie en weet ik dat er niets met de auto gedaan is.
Helaas komt de 'lemon' gewoon voor.... en garantie is ook niet zo allesomvattend als je misschien denkt.
Een auto rijdt ik dan ook tot hij op is of te duur om te repareren.
En ook die wordt 2e hands verkocht en hopelijk weer opgelapt maar soms ook simpelweg doorverkocht en ja - dat is erg vervelend.
Mijn ervaring is nu ook niet bepaald 100% positief maar het gaat te ver om te stellen dat de hele wereld niet te vertrouwen is [daar probeer ik niet aan toe te geven....].
Met welke wagen rijd jij? En welke snelheden hou je aan? Want 420km op €40, dat is ongeveer 5liter/100km. Dan rijd je met een zeer kleine, lichte wagen óf aan max 100km/u op de snelwegen. Een even grote benzine wagen als die ioniq5 verbruikt tussen de 7,5 en 9 l/100km. Dat brengt jouw berekening al op een heel ander punt. Kortom je moet appels mets appels vergerlijken.
Suzuki Alto. Als je netjes rijd haal je zelfs 1 op 23 of meer. Beste was 1 op 23.5 met 4 man en een kofferbak vol boodschappen erin.

Een auto is een transport middel het is dus appels met appels vergelijken. Alle ice halen 500+ km op een tank een ev met een beetje radius van 400 km in de winter behind bij 42k.
Je moet dan die Suzuki vergelijken met een elektrische Clio. Of je moet een ice ioniq5 met een ev ioniq5 vergelijken.

In jouw logica win ik elke discussie, want mijn meest gebruikte vervoersmiddel haalt 0l/100km. Dat is namelijk mijn koersfiets. Die doet wekelijks een kleine 400km zonder te moeten laden of tanken. En dat is volgens jouw redenering een goede vergelijking, want beide zijn transportmiddelen.
Nee dat moet je niet want die elektrische Clio kan geen 500+ km op een accu halen of wat ik minimaal vind de 400 km.
Er is geen elektrische clio wel een hybride en die start al vanaf 9.5k meer als een ice. Ziet er overigens best leuk uit maar is nog heel duur en als je zo naar de ervaringen kijkt wil je wel een hybride met een relatief grrote accu (200 km radius) omdat de kleinere accu's sneller de geest geven. De clio heeft echt een ZEER magere accu om het een hybrid te kunnen noemen (1.2kw) daar kom je helemaal nergens mee en die word dan ook geladen tijdens het rijden. Geen echte hybrid dus. Een 25-30kw accu onder in dat ding had veel praktischer geweest.
Dat hele argument van je moet een dure ice met een dure ev vergelijken slaat nergens op omdat een goedkope ice volstaat waar een dure ev dat met moeite doet onder gunstige omstandigheden met alle rompslomp van dien.

het is een transport middel dat mij moet dienen en niets meer. Of het wel of niet rij assistentie heeft of een tv scherm of wat voor features dan ook zal me een worst zijn. al heeft de auto nog ouderwetse ramen met een hendel als me dat 1000 euro scheelt graag (overigens 1 van de defecten die ik tot nu toe gehad heb die voorkomen kunnen worden met goedkopere handmatige hendels. Hoe dommer een auto wat mij betreft hoe beter. Nan er ook minder kapot. Enige dat mijn volgende auto wel moet hebben is een auto omdat ik nu met wegrijden in de winter soms 10 minuten met een beslagen raam zit te kloten.

Je 2de punt slaat simpelweg nergens op. Ik heb nu een ICE die simpelweg goedkoper is en me met 100 km per uur ergens brengt. Een ev kan dat ook maar niet op 1 accu lading tenzij je FLINK dieper in de buidel tast en ook nog eens duur moet laden. Mijn racefiets doet dat inderdaad ook alleen wel 4 a 5x zo langzaam en ik moet toch echt zelf bijladen...
Vergelijk een nieuwe budgetbezine dan met de BYD dolphin. Want jouw alto van 10+ jaren oud, kan je niet vergelijken met een nieuwe wagen… On te beginnen omdat de aankoopprijzen de afgelopen jaren meer dan verdubbeld zijn.
Nieuwe ice zit op ongeveer 18k. Daar vergelijkik het dus mee. Dat is nog niet de helft van een ev met redelijke radius.
Een nieuwe ICE (de goedkoopste is de Nissan Versa) geraakt net 450km ver op 1 tankbeurt. Volgens de theoretische voorspelling. Waarover zijn we dan aan het discussiëren?

Bovendien kost die in verbruik, onderhoud en slijtage op het einde van de rit meer dan die BYD Dolphin die iets minder dan €30.000 kost, dus eigenlijk een kleine €12.000 meer.

Dus een kleine rekensom op basis van 10.000 km/jaar. Beiden geraken ongeveer 400km ver op een laadbeurt.

Alleen kost die laadbeurt bij de Versa 50l x €1,69 = 84,5 x 25 (10.000/400) = €2112,5/jaar bij 10.000km (wat weinig is).

De BYD 46kWh x 0,30 = 13,8 x 25 = €345/jaar bij 10.000 km.

Dat betekent dat je, zuiver op verbruik, na 7 jaar de meerprijs er al uithebt. Reken nog een kleine €800/jaar aan onderhoud, dan verdien je hem na 5 jaar al terug.

En dan reken ik nog de allergoedkoopste benzinetarieven en de allerduurste kWh-prijs…

[Reactie gewijzigd door BramLamberts op 22 juli 2024 17:43]

Creatief rekenen voor de benzine auto... 10.000/22 km per liter die ik nu haal x2 euro per liter dan kom ik op nog geen 1000 euro uit.

Uitgaande van die 345 euro voor ev wat in mijn geval onmogelijk is is dat alsnog meer als 20 jaar voordat het goedkoper is. En dat gaat die accu nooit volhouden.

En wie betaalt er in vredesnaam 800 per jaar aan onderhoud. Ik heb mijn Alto 13 jaar en heb in totaal nog geen 1600 aan onderhoud gehad. Jij bent zeker het type die de garage graag ziet en elk jaar een winter check, grote beurt en extra beurt bij de apk doet. En van die 1600 was het duurste 2x nieuwe banden. Die trouwens sneller slijten met een zwaardere ev.
Dus ik reken mee. 22km per liter, dat is 4,6l/100km. Dus 460l/10.000km. Dan haal je €920 aan €2/liter. Dat is mooi. Met een moderne benzine haal je dat helaas niet. Zeker niet als je de goedkoopste gaat rekenen.

Ga je op zoek naar de zuinigste benzine op dit moment, dan kom je uit op de bijzonder krappe Toyota Yaris. Daar past een gemiddeld gezin met bagage in de verste verte niet in. Die verbruikt 5,2l theoretisch. Dus dan kom je op €1040/10.000 km. Maar de aankoopprijs is wel vanaf €23.000. Dus het gat met de BYD wordt aanzienlijk kleiner. Ook de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting telt op.

En ja, een onderhoud in de garage kost je een kleine €350 (klein onderhoud) tot €650 (groot) jaarlijks als je maar 10.000 km rijdt. Als je zelf je onderhoud kan uitvoeren, des te beter, maar dat kan je niet meerekenen in een objectieve vergelijking, want slecht een minderheid kan dat zelf.

Dus, conclusie, als je de vergelijking eerlijk maakt met gelijkwaardige auto’s die niet uit een vorig tijdperk komen, dan komt een EV zonder discussie goedkoper uit. Zelfs een duurdere EV. Dat is ook net wat alle onderzoeken van de laatste jaren steeds bevestigen. En die zijn niet gebaseerd op buikgevoel.
Vergelijkingen zijn altijd per scenario en in mijn scenario zal ik aan de goedkopere kant uitkomen van het spectrum met een ice. Veel hangt natuurlijk ook af van je rijstijl als ik erg scheur haal ik 1 op 14 maar als ik rustig aan rijd haal ik de 1 op 24 op de snelweg wel. mijn auto haalt volgens de papieren 1 op 21 maar ik heb vaak zat zuiniger gereden.

BIV kennen we in nederland niet geen idee wat dat kosten moet in belgie. we hebben hier gewoon rijklaarkosten maar die betaal je aan de dealer en is met duurdere autos hoger. en wegenbelasting die nu nog met een ev gratis is en met een ICE gebaseewrd is op gewicht en uitstoot maar juist omdat het op gewisht is ga je daar voor een ev in de nabije toekomst flink voor in de buidel tasten. ook verzekering is gebaseerd op waarde van de auto en dus voor een EV veel hoger als voor een goedkopere ICE (dermate veel meer dat je wegenbelasting weg kan strepen tegen het niet betalen van wegenbelasting voor een ev voor nu maar vanaf volgend jaar wel voor zover ik weet).

En niets is gebaseerd op buikgevoel maar feiten. voor mijn scenari is miljoenen met mij is een ev gewoon niet voordelig tenzij er een hoop veranderd aan de laad scenarios, belastingen, verzekerings kosten en de aanschafs prijs enz.

Als je slaafs je onderhoud laat doen tja dan besteel je jezelf maar de onderzoeken wijden uit dat tesla eigenaren de afgelopen 6 jaar gemideeld 5500 kwijt waren aan onderhoud voor hun ev. ook ver van goedkoop en geziej ik met eigen onderhoud in 13 jaar 1600 kwijt was waarvan 80% dezelfde kosten zijn als bij een ev (ruitenwissers en banden)... maar goed er zullen vast wel mensen zijn die heel vel rijden, thuis kunnen laden met zonnestroom of op kosten van de baas waar ze de auto van de baas krijgen of een fiske kilometerheffing die al jaren hier boven de werkelijke kosten liggen waardoor een ev wel interessant is.
De fout in je redenering zit in je mening over de aankoopprijs. Jij hebt nog een goedkope auto kunnen kopen, maar de auto’s vandaag zijn niet meer goedkoop óf niet zo zuinig meer.

En nogmaals, in jouw specifieke geval, met een oude auto waarmee je aan een slakkengangetje rijdt en waar je je eigen onderhoud voorziet (ik mag hopen dat je regelmatig de olie ververst, de distributieriem hebt vervangen na 180.000km, de waterpomp al eens hebt gereviseerd na 12 jaar, …), zal je misschien goedkoper uitkomen (al vermoed ik dat je toch enkele essentiële slijtage punten niet onderhouden hebt, waardoor je snel voor een heel grote kost zou kunnen staan).

Maar het is duidelijk. Jij bent gelukkig met je oud autootje en zit er niets mee in dat die de atmosfeer vol co2 blaast. Maar je kan je eigen situatie niet omvormen tot de algemene situatie.
De berekening die ik maak is met de auto prijzen van NU daar zit dus geen fout. en de 1 liter auto's zijn nog steeds even zuinig als ik zo even door de specs blader. Het scheelt hooguit 1 a anderhalve km per liter dat gaat echt het verschil niet maken.
Dit komt overigens veelal doordat airco tegenwoordig standaard is. Maar airco/heater in een ev is nog veel minder efficiënt.

En ik rij 100 waar je 100 mag dat is nou eenmaal de wet. Ga je sneller dan is het met d 12 flitspalen al snel een dure aangelegenheid. Toen we 130 mochten reed ik 130 en dat scheelde op de snelweg niet veel. het is vooral stadsverkeer dat inefficiënt is met ice. Al dat optrekken en remmen is niet ideaal maar voor een EV ook niet.
Heb geen distributie riem ik heb een ketting. bewust voor gekozen omdat ik wist dat het goedkoper is. olie kost maar 18 euro+ 5 voor het filter dus dat is het geld niet. En ja er kunnen in de toekomst grotere kosten zijn maar dan is het per keer overzien of het tijd is een andere auto te kopen of het te repareren. maar history heeft geleerd dat preventief onderhoud vaak duurder is dan reparatie. (had ik riemen dan had ik dat wel gedaan want als die breken is je auto total loss). Kwestie van gezond verstand gebruiken.

En een ice rijden is in mijn geval minder co2 als een EV over de levensduur met mijn kilometers dus ook die vlieger gaat niet op. Mensen die iedere paar jaar een nieuwe auto kopen produceren voor iedere ev weer nieuwe CO2 die je met heel heel vee kilometers moet compenseren. Kilometers die voornamelijk met gas geproduceerde elektriciteit gereden worden dus ook niet co2 neutraal zijn.

En ja ik ben er nog gelukkig mee hij brengt me van A naar B zonder problemen en dus geen reden in te ruilen voor een auto die me de eerste meter buiten de dealer meteen 5000 laat afschrijven.
Je punt is gemaakt, maar je argumenten raken kant noch wal.

We kunnen overeenkomen dat we niet overeenkomen. Ik ga nog wat verder genieten van de 21ste eeuw en laat jou rustig verder mijmeren over de goede, oude tijd.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit soort bedragen bijna nooit betaal. Iedereen heeft meerdere laadpassen en de tarieven kan je dan redelijk kiezen door een juiste combinatie van laadpas en laadpaalaanbieder. Op straat laden is nu overigens rond de 25 cent per kWH, daar laden de meeste mensen meestal. Hier in de stad val je over die palen en is er altijd plek binnen 1 minuut lopen van je appartement.
Nee. Met snelladen wordt het eerder even duur als rijden op benzine. Normaal laden (bvb. thuis) is juist beduidend goedkoper dan benzine. Minder dan 5 euro per 100 km.
Als je op het goede moment laadt zelfs minder dan 2 euro per 100 km.
Klopt. De 5 euro is eerder worst case voor thuis te laden, in de winter. Vorig jaar (in Belgie) gemiddeld 25 cent per kWh betaalt, en in de winter een verbruik van rond de 20 kWh/100 km.
Nee, de gemiddelde EV-rijder laadt meestal thuis en gebruikt snelladers alleen voor lange ritten (vakanties) een paar keer per jaar. De kosten om te laden liggen dus echt een heel stuk lager dan wat jij hier op je bierviltje berekent. Bovendien staan die snelladers vaak langs de route, maar reken jij met benzineprijzen bij de lokale pomp. Die liggen langs de A1 ook een heel stuk hoger natuurlijk.

Ik ben het wel met je eens dat onze regering niet goed vooruitgekeken heeft (en dan druk ik me nog voorzichtig uit). Als je wil dat we van het gas gaan, EV gaan rijden en zonnepanelen nemen, kun je toch ook op een bierviltje uitrekenen hoeveel elektriciteitsverbruik en -teruglevering dat betekent? Je weet hoeveel gas we met z'n allen verbruiken (in 2019 nog 42,5 miljard kuub), dat reken je om naar elektriciteit (425 miljard kWh * factor omdat een warmtepomp bijvoorbeeld >> 100% rendement haalt) en voila, je hebt een eerste indruk. Zelfde met benzine (4,9 miljard liter = 43,5 miljard kWh * efficiency factor)/diesel (7 miljard liter = 70 miljard kWh * efficiency factor )/LPG (1,7 miljard liter = 12,7 miljard kWh * efficiency factor)/LNG/whatever en je weet hoeveel ons transport gaat kosten.

(Die efficiency factoren dus omdat een EV bijvoorbeeld veel efficiënter is dan een ICE en warmtepompen niet 1:1 energie omzetten, maar een COP van ~ 3 halen over een heel jaar bekeken). Het valt dus wat minder negatief uit dan de miljarden kWh-equivalenten hierboven doen vermoeden).

Zet dat af tegen ons jaarlijkse elektriciteitsverbruik in 2019 (2440 PJ = 678 miljard kWh) en je ziet dat dit best significant is, maar ook niet onhaalbaar veel. Nu zal niet alles wat je voorheen met brandstoffen deed elektrisch kunnen, maar knappe koppen kunnen daar vast beter aan rekenen als ik hierboven. Het is gewoon haalbaar, als je maar op tijd begint en dat station zijn we eigenlijk voorbij en daarvoor betalen we nu letterlijk de prijs. Het is ook inherent aan ons politiek systeem dat er niet veel verder dan 4 jaar vooruit wordt gedacht.

En zo'n berekening kun je ook doen door te kijken naar het totale dakoppervlak in Nederland, gooi daar een factor tegenaan voor hoe geschikt het gemiddeld is, leg 10% daarvan vol met state of the art panelen en kijk wat dat zou opbrengen. Daar moet je je grid op ontwerpen.

Disclaimer: de getallen hierboven pluk ik zo even van internet van (in mijn ogen) betrouwbare bronnen, maar er kan natuurlijk een foutje tussen zitten. Het gaat ook niet om de exact getallen, maar om de orde van grootte van het probleem.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 17:43]

Die 370kw hoeft niet direct van het net te komen. Als er geen auto's staan te laden, of niet aan elke lader tegelijk in ieder geval, kan het laadstation goedkope LFP batterijen opladen om dan meteen de knallen als er een auto komt.
Die 370kw hoeft niet direct van het net te komen. Als er geen auto's staan te laden, of niet aan elke lader tegelijk in ieder geval, kan het laadstation goedkope LFP batterijen opladen om dan meteen de knallen als er een auto komt.
Als we nou die LFP batterijen een slagje groter maken dan eigenlijk nodig dan zijn alle netbeheerders ook blij met veel balancerende accu's die eventueel kunnen terugleveren.
Of geld verdienen door terug te leveren aan de 'snellader'. 's nachts thuis goedkoop je auto opladen en overdag voor x euro meer je auto deels te ontladen. V2H, maar dan V2C(harger)
Fastned en volgens mij Tesla bied dit al aan. Je kan het ook anders zien. Het zou mooi gebruikt kunnen worden om de pieken weg te stoppen in zulke autos wat uit zonnepanelen komt. Alleen moeten laders hier dan wel op acteren.
Fastned bied tot 350kw bij 800 volt architectuur.

Tesla Superchargers bieden tot 250kw.
het kan ook zijn dat laadstations in een lokale batterij gaan bufferen zodanig dat het net niet diezelfde piekbelasting te verduren krijgt
Opzich mooi, maar kunnen we dan niet meteen over gaan op enigszins standaard accus of cellen die je dan direct kan verwisselen. Anders ben je een batterij die 5 meter onder de grond ligt aan het gebruiken. Om de accus in de autos boven de grond te laden.
Daarnaast denk ik dat je dan nog beter kunt denken aan een grootschalig opslagpunt in regios die dit doen, niet per laadstation aangezien. Dat waarschijnlijk een stuk duurder is.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 22 juli 2024 17:43]

Ja ik had dit al gezien, en opzich leuk maar die zijn nog niet zo universeel. Voor het merk werkt het maar andere autos en accus werken verder niet. Daarnaast weet ik niet hoe goed het is voor het milieu als we voor iedere auto toch weer 1/10de van die autos een extra reserve accu op tankstations hebben.
Ik zie dit niet snel heel groot worden in Nederland. Als ik me goed herinner is het in China op bepaalde plekken wel al goed uitgebreid.
het zal een kip/ei verhaal zijn en bijkomend is het issue dat batterijen degraderen. Voor het milieu is het ook niet goed om weinig of geen opslag te hebben, want dat wil zeggen dat je je productiecapaciteit op de verbruikspiek moet leggen, waardoor die veel hoger moet zijn en meestal niet optimaal benut wordt.
Het antwoord daarop is nee, dat wil je niet. De vaste cellen wil je optimaliseren op cycli en kosten / kWh. Voor de cellen in je auto is kWh/kg juist veel belangrijker.

Opslag bij een laadpunt kan relatief goedkoop omdat je daar al de hele AC/DC conversie hebt. Je wil wel enige standaardisatie, maar dat zou prima in container-formaat kunnen. Een zeecontainer vol met cellen is een prima hoeveelheid; voor de grootste stations heb je dan misschien twee containers nodig.
Dat gaat dan betekenen dat die elektriciteit duurder wordt. Dat zie je nu met zonnepanelen, dat je nu moet betalen voor teruglevering. Straks als iedereen elektrisch rijd, zijn die stroomprijzen voor snelladen ook niet meer te betalen. Gok ik zo
Het is hier in de buurt nu al duurder dan benzine per kilometer. Ronduit bizar. De tarieven zijn in de zelf veroorzaakte energie crisis snel naar 65 cent opgekrikt maar nooit meer gezakt bij de snelladers.
Zou wel mooi zijn als je een identieke batterij thuis hebt waar je heel snel kan uit ontladen om zo je auto op te laden. Aan de andere kant. Thuis is super snel laden weer niet zo nodig. Eigenlijk alleen op vakanties.
Er bestaan ook laadstations met een flinke accu als buffer, om het net te sparen.
Vooral in de USA op meer remote locaties, omdat daar het net het vaak niet aankan.
Mwa, snelheid bij snelladen is bij alle moderne auto's al dik prima (rond de 150Kw piek ofzo). Snelladen doe je doorgaans niet dagelijks, dus zo belangrijk is het niet of je die eene keer 10 ipv 20 minuten staat te laden. Op voorwaarde dat de paal het kan leveren. Het zou me verbazen als dit de keuze voor een overstap veel zou beïnvloed.
Kijk, dat begint er een beetje op te lijken.
Nu nog in combinatie met een grotere capaciteit van de accu en een realistische inschatting van de range. Gaat helemaal goed komen!
Als de accu groter wordt, haal je die laadtijd natuurlijk niet meer.

Als je in 10 minuten een auto "vol" kan laden, zou ik er de voorkeur aan geven om weer een stuk te gaan rijden en dan na 300km nog eens 10 minuten te laden (en rusten). Scheelt grondstoffen en anders zeul je honderden kilo's extra mee voor slechts een paar procent van de lange ritten.
Je kan met een grotere accu perfect diezelfde laadsnelheid aanhouden. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi bij Hyundai/Kia waarbij je zowel bij de kleinere 54kWh als de grotere 77kWh batterij van 10% naar 80% laad in 18 minuten.
Uit eigen ervaring is 30min laden na 300km ook geen straf. Je bent dan toch ook alweer 2,5 uur aan het rijden. Even kopje koffie of een maaltijd tussendoor en daarna uitgerust aan de volgende 300km.
Helemaal mee eens.
Vorig jaar met een Megane eTech naar Spanje gereden. Dan merk je dat je je toch even anders in moet stellen, omdat je “verplicht” bent om iedere twee uur een keer te stoppen. En ineens wordt het reizen zelf dan onderdeel van de reis in plaats van alleen maar het overbruggen van de afstand tussen A en B:) Ik genoot er een stuk meer van, kwam ook behoorlijk wat relaxter aan.
Het probleem is 180 km rijden niet kunnen laden en dan halverwege de terugweg moeten stoppen om te laden. Dat is waarom ik 300 km radius niet genoeg vind. Om het over laad tarieven aan de snelweg of Joost mag weten waar nog mar niet te hebben. Dat kost met regelmaat meer als een tank benzine voor dezelfde radius.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 17:43]

Zo groot is Nederland helemaal niet dat er geen laadpalen of snelladers zijn. Even 10 minuten aan de snellader is voldoende om je in Nederland uitstekend te redden. Toen wij in NL woonden en EV reden, was dat misschien 2 a 3 keer per jaar nodig. De overige 60.000km die ik met die auto heb gereden, allemaal thuis en op kantoor aan de AC lader, 's nachts en tijdens kantooruren.
Maar om 300km te kunnen rijden zul je dus een effectieve capaciteit WLTP bereik van >500km moeten hebben. Dan kom je dus alsnog bij de 77kWh accu's uit.

Maar deze techniek lijkt me wel uitermate handig om de drang naar 100kWh of grotere accu's een halt toe te roepen. Dat is inderdaad wel je reinste verkwisting in dat geval. Temeer omdat je natuurlijk bij een pauze van 15 of 20 minuten niet aan de 70% accu zit, maar hem wellicht tot 90% of meer zou kunnen laden en dus meer uit die 77kWh accu haalt ook qua range.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 17:43]

Wat is er mis met de inschatting van de range? Ik weet precies hoeveel range mijn rechtervoet heeft ;). Als ik "zuinig" rij dan kan ik vrijwel precies het aantal kilometers rijden wat de auto ook inschat. Maar die rechtervoet is niet altijd even "geduldig" :D
Ik bedoel vooral het verschil tussen de voorspelde WLTP (in de meest gunstige omstandigheden) en de werkelijke range. Verschil is best fors nog. 600 km WLTP is in de praktijk eerder richting de 500.
Dat is naar mijn mening met benzine/diesel niet anders. WLTP normen zie ik persoonlijk gewoon als een middel om twee wagens onderling te kunnen vergelijken en een high level inschatting te krijgen van hoe zuinig de wagen is. Los erop, zijn die normen nooit geweest.
Mijn Alto haalt volgens het boekje 1 op 21.5. ik haal als ik als een opatje rijd en meer uit rol makkelijk 1 op 23. Dat is dus meer als aangegeven.
Precies dit. Maar omdat accu vs tank wel verschilt en het hele EV nieuw is, let men er meer op. Men ging niet uitrekenen hoe ver men kwam met x-aantal liter. Je reed het gewoon en probeerde wat en dat je maatstaf. Kan met EV ook. Maar ja, nu zien we cijfertjes…

Principe is hetzelfde: tank bijna leeg? Tanken/opladen.
Ik kan niet spreken over alle merken, want heb zelf enkel een Tesla en nog nooit een ander EV merk gehad. Maar de voorspelling van de range is vele malen beter dan mijn vorige benzine auto.
Hij houdt rekening met de temp van de batterij, van de temp buiten en als ik een navigatie aan zet, dan houdt hij rekening met berg op en berg af. Hij houdt zelfs rekening met de richting waaruit de wind komt en of dit een besparende invloed had op de trip.
Alles hangt af van de manier waarmee je met de auto rijdt.
Tesla drukt het uit in Wh / km en waar vroeger electrische auto's gemiddeld 200Wh /km verbruikten, zit ik op 170Wh/km op de autostrade en zelfs 120Wh/km als ik op banen van 30-50km/u rij. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hij nieuwe inschattingen maakt.
Ik heb het dan ook ingesteld in mijn auto om het laadpercentage te zien en niet het aantal km.

Soms zet ik wel het verbruik grafiekje op. Dan laat hij zien wat hij van verbruik verwachtte op dat moment in de trip en hoe ik het tot op heden doe: efficienter of niet. (en ja, ik hou mijn aandacht op de weg)

Misschien nog een nuttige toevoeging voor sommigen:
Na 1 jaar de auto te hebben en iets meer dan 14.000km gereden te hebben (2.12MWh in de batterij geladen te hebben) is mijn rijbereik van 417km naar 411km gedaald. Dat is de impact op de batterij tot nog toe.

[Reactie gewijzigd door Prince op 22 juli 2024 17:43]

Tesla heeft dit altijd al goed voor elkaar gehad. Hier staat een Audi eTron voor de deur waar de range nogal uiteen loopt. Net van de lader 380km "op de teller", maar van de week was dat (met vergelijkbare omstandigheden) nog maar 320 of zo.
Natuurlijk heeft dat ook met je rijgedrag te maken... 😉
Maar de voorspelling van de range is vele malen beter dan mijn vorige benzine auto.
Dat heeft vooral te maken met het feit dat een benzine tank inhoud niet zo simpel te meten is. De energie voorraard in een (niet- loodl) accu kun je juist wel heel goed meten.

Een vreemder de vorm van de brandstof tank, hoe lastiger de meeting.

En als je continue herberekent [wat ook nodig is] is het resultaat heel goed. Maar een schatting blijft een schatting - zodra je gedrag of de situatie flink verandert, is de schatting slechter.
Ik rij zelf met mercedes en die heeft twee metertjes. Eentje met de actuele actieradius op en één met de theoretische. Ik zou echt niet weten hoe ik aan die theoretische moet komen :p. Die ligt gebruikelijk iets van een 60-70km hoger, maar zelfs als ik zuinig rij en airco/verwarming uit kom ik daar niet aan. De actuele radius is idd wel perfect erop moet ik zeggen, die is naar mijn idee zelfs iets te pessimistisch ingeschat.

Snap persoonlijk nog niet goed wat het nut van die tweede meter is, maar ik rij ook nog maar sinds kort elektrisch :).
Vandaag haalde ik met waar mogelijk 120, airco gewoon op 19.5 omdat het buiten warm was, niet achter vrachtwagens plakken simpel 90% van de aangegeven range. Scheelt dat Tesla in de auto de EPA waarde gebruikt ipv de WLTP test.
Geen enkele EV gebruikt daadwerkelijk de WLTP test als range in de praktijk omdat ze inschattingen doen op basis van verbruik tot nu toe. Hooguit dus een verkeerde inschatting als er nog niets gereden is en de historie gereset is bijvoorbeeld.
Mag ik eens een week met je wagen rijden? Op het einde van die week zal de actuele hoger op lager staan dan de theoretische.
In Teslas is dat ook zo. De range die naast de batterij staat is bij 80km/u zonder airco. De hoeveelheid batterij waarmee je aankomt op je bestemming is meestal tot op de procent precies.
De winst van elektrisch rijden zit in de terugwinning van remenergie. Dus afremmen op de motor. Optreksnelheid maakt, net zoals bij een verbrandingsmotor, niet zoveel uit als je eindsnelheid hetzelfde is. Bij een verbrandingsmotor is het zelfs nog beter om niet te langzaam op te trekken omdat je motor dan in het onrendabele gebied werkt. Maar uit laten lopen, en bij elektrisch rijden afremmen op de motor ipv de remmen zelf, zorgt voor veel zuiniger rijden. En hoge snelheden bij een elektrische auto merk je extra goed in het verbruik. Een verbrandingsmotor zit dan vaker in het hoge rendementsbereik en is dan relatief zuiniger.
Als je in 5 minuten 900+km laden, een normale gangbare prijs kunt betalen voor een wagen (25k-35k), dan lijkt het me interessant. En anders blijven we mooi waar we zijn en is er geen enkele reden om het stroomnet te belasten.
Die prijzen gaan niet meer terug keren. Wagens worden alleen maar duurder.
Deels, toch zie je ook wel weer prijsdalingen bij EV's. Schaalvergroting maakt dat mogelijk.
Dat hele snelle laden kan alleen bij grotere accu’s en niet bij die kleintjes die maar ongeveer 40kwh zijn. De auto’s waar zo’n grote accu in past, zijn duurder dan die prijs range die je schrijft.
Dan vraag ik me nog af waar je dan blijft. Bij je benzine auto waarmee je ook geen 900km op een tank kan rijden? Zo’n range heeft ook helemaal geen zin; dat rijd je toch niet in één dag normaal gesproken tenzij je met z’n tweeën rijdt zonder plas- en eetpauzes.
Nee joh. 1200km naar Stockholm, 's morgens 09:00 de deur uit, 110 in Duitsland, pontje Puttgarden-Rødby, pontje Helsingør-Helsinborg, rond 23:30 in Stockholm.
Ruim 14 uur onderweg. Ik doe het je niet na ook al heb ik een heerlijke reisauto.
Wel dutjes op het veerpont?

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 22 juli 2024 17:43]

Neuh, gewoon uitwaaien op het dek. Anders was ik wel over land gegaan.

Ik ben trouwens vrachtwagen chauffeur, dus wel wat gewend.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 17:43]

Bij pure benzine-auto's heb je meestal geen 900km bereik nee. Bij diesel-auto's eigenlijk altijd wel, en als je een LPG-tank in je auto hebt (dus dubbele tank) kun je het ook meestal wel halen (al rijdt je dan dus wel een groot deel op de dure benzine, en dat is meestal niet waar je een LPG-tank voor in je auto hebt laten bouwen).

Maar goed, 900km willen laden in 5 minuten tegen een prijs waar je tegenwoordig een Toyota Yaris voor koopt is natuurlijk compleet los van iedere realiteit. Die Yaris kan inderdaad ook geen 900km namelijk.
Bij je benzine auto waarmee je ook geen 900km op een tank kan rijden?
Dat doet mijn benzine mondeo met 2 vingers in de neus en die kostte destijds 35K. 900 kilometer op een dag rijden is overigens ook niet moeilijk ofzo. Zomervakantie paar jaar terug hebben wij met t gezin nog 1350 in een dag gehaald met een caravan erachter. Dat was niet de planning, maar alle overnachtingscampings lieten geen nederlanders toe door nabevingen van covid.

Voor de wintersport rijden wij ook jaarlijks 900-1000 kilometer in 1 dag richting oostenrijk met twee bestuurders met normale plaspauzes voor iedereen in de auto. Mijn mondeo liep toen met flinke dakkoffer erop en de cruise control op 130 door heel duitsland gewoon 1 liter op 13 kilometer. Dat komt neer op 910 kilometer range. Op de weg naar huis liep hij zelfs 1:13,86 -> 970,2 kilometer range. Ik had het op 1 tank naar huis kunnen redden die terugreis, maar de benzine is in oostenrijk véél goedkoper dus bij een bekende pomp bij de grens nog even afgetankt voor weinig.

Verder niet oneens met de strekking van je comment, maar die paar zinnen over de benzine auto zijn een beetje inaccuraat.

Een renault megane estate haalt 800 kilometer op een tank, heeft plek voor 5 + baggage en kan nog een redelijke aanhanger trekken ook. Dat specifieke model is 35.690,- om maar een hedendaags alternatief voor mijn mondeo te noemen. Ik kan precies 0 EV's noemen die die functionaliteit voor de prijs kunnen evenaren. Het zijn van een EV weegt voor mij niet zwaar genoeg mee in dat opzicht.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 17:43]

Ik vind dat je onrealistische getallen noemt die zelfs voor benzine auto’s niet worden gehaald.

Wat jij schetst (900km in 5 min) kan ik in de termen van benzine/diesel auto’s alleen plaatsen bij vakantietrips. Maar dan hoop ik dat je als je 900km hebt afgelegd wel minimaal 3x 10 minuten hebt gepauzeerd(3x320km is ook >900km) . En die 5 minuten is alleen als je niet hoeft te wachten, plassen, nummertje 2, lunchen, lunch halen, sigaretje roken, noem maar op.

Voor woon-werk verkeer zal een elektrische auto het qua handelingstijd, mits eigen laadpaal, altijd winnen van tanken. Het kost mij 10 seconden om de stekker in de auto te doen en 10 seconden om hem eruit te halen (ik denk dat het mij dat nog geen eens kost), totaal kost het mij 20 seconden voor een volle accu van 400km.
In jouw voorbeeld, 5 minuten (ik neem dan aan dat je op het tankstation woont), kan ik mijn auto 15x opladen. Maar ik denk dat je hier niet op doelt, want de auto hoeft dan niet in 5 minuten vol te zitten.

Volledig met je eens dat de huidige snellaadsnelheden niet goed genoeg zijn om te concurreren met benzine/diesel.
Elke keer wordt het weer meer.

2012: "ja je kan 250km rijden maar het laden duurt veel te lang!"
2014": "Oké Tesla's kunnen snel laden maar ik moet meer range, 400km!"
2016: "oke er is 400km range maar ik moet in de winter met mijn skikoffer in één keer naar de Alpen kunnen rijden!"
2018: "oké batterijen kunnen beter tegen de kou maar EVs zijn véél te duur!"
2020: "oké dankzij goedkopere batterijen en China zijn EVs goedkoper, ze rijden ver en in de winter is het oké maar ik moet per sé in 5 minuten kunnen opladen!"
2024: "Ja oké ik kan in 5 minuten opladen maar ik MOET 900km op één accu kunnen doen!" <--- je bent nu hier."
2028 ... dat MCS is wel echt heel brak. 3kA op 1200V? Ik wil met 8MW kunnen laden. Ik moet ook af en toe kunnen optrekken 0-100 niet binnen de 1 seconde, dus wat marge is nodig op de range. Ik ga niet op vakantie zitten opladen, dus na die 900km moet ik 50% SOC hebben en ook weer terug kunnen.

Zoiets?
Ik kan wel leven met minder, maar heb wel een ideaalbeeld voor elektrisch als volwaardige alternatief. 500km winterrange bij gebruik van de accu tussen 10% en 80%. 80% bovengrens vanwege het snelladen tot 80% en 10% ondergrens omdat je dan toch echt moet laden en niet de risico wilt nemen dat je geen (werkende) laadpunt kan bereiken.
In de zomer met een 100% volle accu zal dat waarschijnlijk wel die range van 900km zijn dan denk ik. Maar de worst case scenario is belangrijk omdat je de auto toch het hele jaar door nodig hebt en niet alleen tijdens de beste omstandigheden.

Meeste mensen zullen dat niet nodig hebben, maar aangezien ICE verbannen wordt, moet elektrisch wel voor iedereen en het hele jaar door voldoende kunnen leveren.
En waarvoor heb je in 5 minuten 900+km nodig? Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, merk ik dat ik juist veel tijd bespaar met niet meer te hoeven gaan tanken. De wagen wordt geladen terwijl hij anders toch al stil stond en niks stond te doen. Moet er nu zelfs geen tijd meer aan spenderen om rond te rijden om weer naar dat tankstation te gaan en gaan aanschuiven, want ook daar zijn de momenten dat je per direct kan tanken zeer sporadisch naar mijn ervaring.

Ik heb er gewoon een gewoonte van gemaakt, ik kom ergens toe, ah laadpunt, plugin en klaar. Kom je amper in de situatie dat je "zonder" zit.

Verder denk ik dat 900km op een tank al de grotere modellen toch zijn? Want daar kwam in in de tijd alleen aan toen ik nog met diesel reed en een tank van 50-60l. Dat zit meen ik niet zo heel gebruikelijk in een wagen van 25k (tweedehands even erbuiten gelaten).

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 22 juli 2024 17:43]

Wat een onzin, het zal uiteindelijk wel komen 5 minuten en dan 900+ kunnen rijden, maar 5 minuten en dan 300+ kunnen rijden is voor de grootste groep meer dan genoeg, zelfs al overkill.
Ben echt een onwijs fan van de EV, maar persoonlijk begrijp ik dat snelladen niet. Het lijkt alsof het een soort sport is geworden om de benzineauto na te doen.

In mijn kona gebruik ik (35000km/jaar) de snellader welgeteld 4x om retour vakantiehuisje te rijden. Met 70kw. En of ik nou 7000kw kon laden of 70... het maakt geen drol uit. 4 uurtjes rijden, 45 minuten pauze 3 uur rijden, 45 minuten pauze 3uurtjes rijden et voila, gearriveerd op besteming. Fijn, kalm en veilig.

Laat ze die autos nou eens wat effectiever maken. Ik zag dat de apetera 1 op 25 kan rijden. Dat wil ik ook!
Denk dat je teveel in "ik" nadenkt. Er zijn veel mensen die wel geregeld lange afstanden rijden of snel door moeten. Hoewel het percentage van de totale gebruikers die het nodig hebben laag zal zijn, elektrisch rijden moet geschikt voor iedereen zijn omdat het brandstof rijden verbannen wordt.
Er zijn net relatief weinig mensen die regelmatig lange afstanden rijden. Een gemiddelde wagen doet nog geen 40km per dag. Dat cijfer haal je niet als vele mensen dagelijks lange afstanden zouden doen. Verder niet vergeten dat Nederland een relatief klein land is. Met moderne BEVs kan je een retour Eindhoven - Groningen rijden zonder te moeten bijladen!
Nu doe je hetzelfde he. Je werkt weer met het gemiddelde.

https://d9tphm774x3pv.clo...-The-Flaw-of-Averages.png

Het gaat er dus om dat er ook best veel mensen zijn die wel lange ritten moeten maken. Het is niet de meerderheid, maar het zijn er al met al toch redelijk wat. En die hebben door het verbieden van brandstof-auto's zometeen geen keus meer.

Daarbij zijn de landsgranzen overigens ook niet van belang. Er zijn hele volksstammen die dagelijlk naar Duitsland moeten.

[Reactie gewijzigd door Kroesss op 22 juli 2024 17:43]

Die paar mensen die lange afstanden "moeten" (willen) rijden kunnen eventueel uitwijken naar waterstof, indien de groep daadwerkelijk groot genoeg is om waterstofauto's te rechtvaardigen. Maar dat waterstof niet van de grond komt is een goede indicatie van de grootte van die groep.
Het is een beetje als tanken langs de snelweg, je wil het eigenlijk niet maar het is wel handig om te hebben. Kom hier ook zelden bij een snellader.
Treffend gezegd en toch zie je daar ook veel auto's staan (wat vermoedelijk weer te maken heeft met de veel grotere hoeveelheid auto's wat er op de snelwegen rijdt).

Dus we kunnen niet zonder maar willen dat wel.
Het probleem is meer dat hoewel benzine autos snel kunnen "laden" (aka, 50 liter benzine rondpompen), EVs kunnen dat nog lang niet zo snel. Tevens zijn er niet teveel paaltjes beschikbaar bij de diverse stops in Europa. Tijdens het vakantie hoogseizoen staat het er prop vol met steeds meer EVs, allemaal in de rij om "even te tanken en koffie te scoren". Dat even is dus vooral veel wachten op anderen, snel aansluiten en dan nog meer wachten. Soms zelfs wel meer dan half uur omdat de laders overbelast zijn.

De voorbeeld filmpjes zijn altijd zo mooi, man en vrouw komen aan, parkeren hun auto, even stekkeren en naar binnen voor een croissantje. Niet veel laster huppelen ze terug naar hun EV en gaan ze glimlachend verder.

Ja, om 11 uur 's ochtends op een verlaten terrein, midden in Oktober ja.
Edit: Ik zie graag die promo filmpjes op zwarte zaterdagen in de zomer.

[Reactie gewijzigd door MMaster23 op 22 juli 2024 17:43]

Nog een jaartje of 5 en dan laad je een stekkerauto net zo snel op als je een tank brandstof gaat tanken. En aangezien solid state accu's ook veel meer kilometers range geven is de toekomst van de brandstofauto nakend.
Net zo snel, gaat voorlopig niet gebeuren en zeker niet binnen 5 jaar. Ik tank 800km in een minuut. Al zou je 10kW/100km gebruiken dan is dit nog steeds 80kW in een minuut. (Even voor het idee dan hebben we het over bijvoorbeeld 3KV/925A)

Verhoog je voltage dan moet je beter isoleren en bij bepaalde waarden aan extra strenge regelgeving voldoen. Verhoog je de stroom dan moeten je geleiders allemaal dikker. Beiden komen met een prijs in gewicht en materiaal. Daarnaast moet je accu het ook nog allemaal snel genoeg kunnen verwerken en er komt een enorme warmteontwikkeling kijken bij opslag van zulke vermogens.
En het oplaadapparaat wordt ook enorm groot. De echte snellader is niet die "laadpaal", die staat ergens anders op het terrein.
En de kabel die je in de auto steekt heeft waterkoeling, voor zowel de kabel als de connector. Anders moest die veel dikker worden gemaakt.
Een tankstation is ook niet alleen maar het paaltje waar de slang aan zit. Daar zit ook gigantische infrastructuur onder en achter. Enorme tanks in de bodem en grote laadinstallaties waar tankwagens op kunnen aansluiten. Dus ik snap je argument niet helemaal.
Dat is waar maar de hoge levensduur [van auto's] en het 'vervangingstempo' zorgen toch voor een heel langzame overgang denk ik.
Helaas nog steeds verre toekomstmuziek....je mag blij zijn als je een 50kw lader vind in de buurt van woonwijken....en de hoge oplaadsnelheden werken alleen bij lage battery stand die ook warm dient te zijn. Leuk dat tesla adverteerd met 250kw v3 supercharger maar als je met 60% even je model 3 wilt bijladen mag je blij zijn als je 50kw haalt...of je moet even half uur rondrijden en voorverwarmen.... in de winter eerder 30kw... maar rij nog steeds met veel plezier in de tesla en 95% supercharger gebruik.
In een woonwijk moet je geen snelladers hebben, daar moet je vooral veel trage laders hebben zodat je de wagen in de avond aan de paal kunt hangen en als je de volgende dag de wagen niet nodig hebt zelfs zonder schuldgevoel gewoon kunt laten hangen.
Als de trage laadpaal beschikbaar is om de hoek....alleen het 0.57€ per kwh tarief en de 0,25€ blokkeer tarief per uur valt dusdanig tegen dat ik toch maar naar de supercharger ga voor 0,23€ per kwh.....
In Nederland kan je praktisch overal snelladen.
Niet met 300kw+.....dichtstbijzijnde voor mij is 30km verder....gelukkig is m'n v3 supercharger maar 2.8km

[Reactie gewijzigd door Ikbenjelly op 22 juli 2024 17:43]

Mijn Model 3 kan 200kW+ laden als je het goed uitkient, totdat je niet oplet en op een v2 shared supercharger terecht komt. 75kW :| Het is goed dat de techniek blijft ontwikkelen, maar in de praktijk moeten er een hoop dingen op hun plek vallen wil je echt zo snel kunnen laden als hier wordt voorgespiegeld.
200kw + tot 30% ofzo.... laden tot 100% duurt gewoon een uur bij de supercharger half uur tot 80%....en de laatste 20% ook een half uur mits het niet te koud is.... heb geen laadpaal dus doe altijd bijladen voordat ik wegga vaak van 50% tot 95% ben je ook al vaak 45min tot een uur omdat de accu koud is en ik ga niet een half uur rijden om voor te warmen en dan maakt de v2 of v3 supercharger ook ni uit omdat die toch maar 50kw haalt.....jammer dat geen enkele ev de max laadsnelheid weergeeft in realtime van de auto aan de hand van soc en temp.

[Reactie gewijzigd door Ikbenjelly op 22 juli 2024 17:43]

Ik zeg altijd dat ik laadsnelheid de belangrijkere parameter vind over de actieradius, en kan dergelijke vooruitgang dus alleen maar toejuichen!

Stoppen tijdens langere ritten moet je toch sowieso, dan snel even aan de laadpaal tijdens de plaspauze en je kan zo weer enkele uren verder rijden.
Idd, sneller laden betekent ook automatisch meer capaciteit by laadstations, omdat iedere auto er minder lang hoeft te staan.
Niet perse, de aansluitcapaciteit op een locatie wordt niet magisch hoger dus hogere laadsnelheid per paal zal uiteindelijk ook minder palen betekenen. Nu wordt de soep niet zo heet gegeten omdat er natuurlijk ook vast wel iemand een Dacia staat te laden maar toch ;)
Ik vind het prima dat de capaciteit op wordt gemaakt nu en dat mag erger worden. Zolang het niet heet wordt onder hun voeten, gaan ze (aandeelhouders?) niet over tot het verbeteren van het netwerk. Dit moeten we gewoon even meemaken en door de zure appel bijten waar nodig.
Dat zijn de gemeenten, en dat netwerk betalen we met zijn allen in ons vastrecht.
Geen idee of ik dat zo'n goed idee vind, om dat "met zijn allen" te betalen. Laat de gebruiker maar betalen.
Capaciteit als in 'auto's per uur' ;)
Had ik nog niet aan gedacht idd, goed punt.
Ik moet zeggen dat het mij nog nooit gelukt is om binnen 10 minuten bij een pauze, waarbij mijn vrouw en kinderen naar de WC gaan, om dan weer in de auto te zitten :D. De voornaamste reden is ook dat ik de kinderen wil laten rennen en elkaar het leven moeilijk maken buiten de auto zodat als we weer vertrekken de kinderen enigszins weer "rustig" kunnen zitten tot de volgende stop.

Maar, niet in alle gevallen heb je kinderen bij je en bij sommige stops wil je wel zo snel mogelijk weer weg. Dan zijn door soort innovaties wel heel prettig. Vooral dat het tot 80% met hoog vermogen blijft laden. Ik zie vaak rond de 50% al het vermogen langzaam aan afnemen. Meer dan 80% laden doe ik alleen als ik ruim de tijd heb (lunch of avond eten) en als het niet druk is bij de snelladers.
Alleen jammer dat het eigenlijk altijd extra degradatie van je accu betekent. Wil je dus langer als 5 jaar met je auto doen zou ik dat zeker niet als gewoon gebruiken. Mijn telefoon uit 2018 met traag laden doet het nog altijd prima. Maar mijn telefoon uit 2021 heeft dankzij snel laden als een accu die minder lang mee gaat ondanks dat hij 3 jaar jonger is.
Doe mij maar gewoon traag laden en lange radius. Ik rijd niet veel dagen maar wil wel gewoon naar Duitsland kunnen zonder mijn tijd kwijt te zijn aan "tanken" en wil al helemaal niet een peperdure aankoop om zeep helpen. En zolang die dingen geen 10 jaar garantie op de accu hebben... Maarja vooralsnog kan ik ze helemaal niet betalen dus we zien wel wat er na 2030 gebeurt.
Maar aan de andere zijde is snel laden minder goed voor de accu en daarmee verkort je de levensduur, dus uiteindelijk haalt de tijd je wel weer in. (live fast die young)
Dit denkt vrijwel iedereen, mar klopt niet. Snelladen heeft niet tot nauwelijks effect op de levensduur van een accu: https://cleantechnica.com...l-to-batteries-after-all/
Waarom wordt er in tweedehandse EVs met het uitlezen dan gekeken naar de laad cycli en hoevaak er van fast charge gebruik is gemaakt.
Is dat bij de verkoop aan de garage of als jij hem koopt? ;)
Touché

Bij aankoop bij de dealer is de accu optimaal en als nieuw. Bij inruil bij zelfde dealer is die aan vervanging toe en gaat minimaal xxxxxxx kosten.
Dit geldt voor de batterijen die je in het jaar 2000 of zo kocht, maar is momenteel helemaal anders.
Er zijn tal van evoluties geweest binnen de batterij technologie die dit nu mogelijk maken.
In het filmpje zelf zeggen ze dat dit mede mogelijk is door andere anode en kathode materialen.
Voor laadsnelheid en actieradius is de gulden middenweg belangrijk, niet het ene of het andere.
Voor beide situaties moet je een auto in de markt hebben. Sommige mensen willen +700km kunnen rijden in 1 lading, maar andere mensen rijden per dag maar 100km. De ene moet in 10 minuten terug kunnen vertrekken, de andere kan rustig 12 uren aan de lader hangen aan 11kW.

Persoonlijk heb ik een auto die 400km actieradius heeft en ik kom zelden onder de 50%. Daarvoor moet ik 30kWh laden in de nacht en ik sta er >10 uur. Dus ik kan in principe laden aan 3000 W.
De KIA EV6 en Hyundai Ioniq 5 zijn al tijden in staat om met hun 800v technologie van 10 naar 80% te laden in 18 minuten.
OK, maar nu claimen dze dus 10 minuten voor diezelfde laad range van 10 naar 80... Dus ruim sneller dan de getallen die jij noemt. Of ik mis hier iets...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 17:43]

wtf... 310kW... Hoe dan? dat is met 240v een stroom van 1292 Ampere. Neem aan dat het met 3 fase gaat, dus 431 Ampere per kabel? Dat kan toch helemaal niet zonder de kabel te smelten? Zijn die snelladers een hoger voltage om de stroom te drukken? Zelfs met 800V zit je nog een een stroom van 129A per kabel.
En dan gaat het niet eens alleen om de dikte van de kabel, maar je moet ook niet een beetje oxidatie hebben op die stekkercontacten.
De kabels worden met water gekoeld. Dat standaard op snelladers. Daarom zijn de kabels zo zwaar en stug.
https://calevip.org/elect...gers,(up%20to%20360%20kW).

Blijkbaar zijn er dus al 1000v 500Amp systemen. Lijkt me alleen niet best voor de accu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.