Ubuntu 23.04 met nieuwe installer en Azure Active Directory-authenticatie is uit

Ubuntu 23.04 is uit. De nieuwe versie van het besturingssysteem, Lunar Lobster, werkt met Linux-kernel 6.2 en heeft onder andere een nieuwe installer gebaseerd op Flutter. Ook is het mogelijk via Azure Active Directory in te loggen.

Een van de grootste veranderingen is de nieuwe installer. Die maakt nog steeds gebruik van Subiquity, maar de UI is herschreven in Flutter. Dat maakt de installer geschikter voor de uitrol van het OS naar grote netwerkomgevingen, zegt Canonical. Ook is het voor het eerst mogelijk om als gebruiker te authenticeren via Azures Active Directory, en Steam is voortaan als snap-package beschikbaar in het stable-channel.

De bèta van Ubuntu 23.04 was al sinds vorige maand beschikbaar. Ubuntu is niet alleen met de Unity-desktopomgeving te gebruiken, maar ook met Cinnamon. Standaard wordt het OS met Gnome 44 geleverd.

De meegeleverde packages voor Python, Java, Go, C, C++, Rust en .Net zijn bijgewerkt naar hun recentste versies. Daarnaast is QEMU zo aangepast zodat programmeurs armhf, arm64-, Risc-V- en s390x-omgevingen kunnen emuleren.

Ubuntu 23_04 Lunar Lobster

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-04-2023 • 18:04

47

Lees meer

Reacties (47)

47
47
28
1
0
16
Wijzig sortering
Voor de mensen die willen overschakelen van Windows naar Ubuntu:

Voor ongeveer dezelfde interface:
- Dash To Panel : Windows achtige "taakbalk".
- ArcMenu : Windows 7 achtige start menu

Ook vind je voor zo goed als alle Windows tools wel een Linux alternatief.

Voor Steam gaming is Proton echt fantastisch. Voor niet Steam games kan je Bottles of Lutris gebruiken.
Proton is volstrekt niet fantastisch. Het doet het goed op een behoorlijk aantal games, meer niet. Heel veel games doen het niet. Veel meer niet dan wel.

De engineers hebben fantastisch werk gedaan om zover to komen, dat wel.

Het blijft behelpen en knutselen.
Proton is wel fanatisch als je het vergelijkt hoe ik 10 jaar geleden mijn games werkende moest krijgen onder Linux. Toen moest ik Steam installeren via Wine en vervolgens alle dependencies handmatig installeren als ik er achter kon komen welk ik nodig had. Daarna kwam ik Crossover Linux tegen die had het wat beter geregeld wat die had ondersteuning voor meer games. Dus daar kon je Steam in een bottle installeren om vervolgens je game binnen Steam te installeren en daarna werden de dependencies vanzelf mee geïnstalleerd door Crossover.

Vroeger had ik heel veel moeite om een game werkende te krijgen onder Linux en had ik veel minder keuze, nu heb ik meer keuze aan games dan ik ooit zal spelen en werken alle moderne games in mijn Steam Library inclusief de meest recente die ik heb gekocht: "The Last of Us Part I". Dus Proton volstrekt niet fanatisch noemen is gewoon een foute woord keuze of negatieve kijk erop want het heeft gamen onder Linux zoveel makkelijker gemaakt en verbeterd waar ik 10 jaar geleden niet over had durven dromen. Ja Proton is niet perfect maar het is ook geen troep of bagger, gewoon goed maar nog genoeg ruimte voor verbetering maar dat geld wel voor alle software omdat er altijd iets verbeterd kan worden.

Wat nog wel een probleem is games met kernel level anti-cheat, ik speel geen games met kernel level anti-cheat. Maar ik hoop nog wel ze ik de komende tijd met een oplossing komen voor dat probleem voor degene die willen gamen onder Linux maar nu games met kernel-level anti-cheat niet kunnen spelen, zodat degene niet meer hoeven te dual-booten of een pci-passthrough hoeven te doen van een tweede gpu naar een vm met Windows.

Ik heb wat jaren geleden ooit om mijn waardering aan Codeweavers te tonen ook een lifetime licentie voor Crossover Linux gekocht ook omdat Codeweavers weer bijdragen aan het WINE project. Nu ik Crossover Linux niet meer gebruik koop ik al mijn games via Steam om mijn waardering aan Codeweavers en Valve te tonen omdat hun samen die twee bedrijven Proton hebben ontwikkeld.
https://en.wikipedia.org/wiki/Proton_(software)

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 16:04]

Ja, snap ik. Als je uit de stront komt is een koude douche een verademing. Als je daarvoor lekker in een warm bed lag een verschrikking.

Jij neemt nogal een vergelijking. Dat jij blij bent met een paar games of hemel en aarde wilt bewegen om Linux te gebruiken voor Windows games, prima.

Feit blijft dat veel van mijn games het niet doen of slecht doen. Zelfs games die uitgebracht zijn op de Switch doen het niet goed.
Misschien goed voor de mensen die nieuw zijn met Proton of zich afvragen of hun game werkt ermee: https://www.protondb.com/
Die database draait wel vooral rond de SteamDeck spijtig genoeg.

Vanaf dat iets een Bronze rating heeft zou ik het gerust op een desktop proberen spelen want de kans is groot dat het voor jou gewoon perfect draait.
Fantastisch met oog op hoeveel er al werkend is gekregen tegenover niet zo lang geleden.
Ervaringen verschillen blijkbaar Proton doet het bij 95% van de games die ik speel fantastisch. Ik hoef zelden iets te tweaken en run bijna alles op proton experimental.
Behalve Microsoft Office
Daarom dat ik zei: alles heeft een alternatief.

Voor Microsoft Office is er bijvoorbeeld LibreOffice, en er zijn er nog
Je kunt dan toch office365 gebruiken via een linux browser als je perse MS-office wilt gebruiken?
Helaas heeft de online versie nog steeds geen parity met de desktop versie. Sommige dingen werken gewoonweg niet in word of excel.

Het komt dichterbij, maar het is niet on par met de volledige suite.
Toen ik overstapte naar Linux heb ik ook zoveel mogelijk proprietary applicaties laten vallen. Ik gebruik Office applicaties niet al te veel dus LibreOffice is goed genoeg voor mij.
En voor de mensen die willen overstappen van een MacOS macbook met een M1Max processor?
Ik lees dat dit nu redelijk goed ondersteund wordt. Maar hoe goed werkt dit nu echt?
Zijn er mensen met handson ervaring die deze willen delen? Hoe zit het met b.v. de notch?

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 22 juli 2024 16:04]

Beetje gek dat Ubuntu wel een eigen nieuwsbericht krijgt, maar Fedora niet.

Goed dat Steam nu als Snap beschikbaar is gesteld, al had ik liever gezien dat Canonical gewoon Flatpak had gebruikt. Ik zie niet zoveel meerwaarde in nog een extra ecosysteem bovenop AppImage en Flatpak.. maar goed, dat vind ik ook van Mir.
Ik had ergens gelezen dat Canonical had aangegeven, dat ze niet het enthousiasme hebben bereikt met Snap als dat Flatpak heeft bereikt. Ze gaan Snap's er dus ook uithalen en vervangen voor Flatpak oid.
Ik kan het zo 1,2,3 niet snel vinden, maar als ik het artikel weer tegenkom dan zet ik de bron er even bij.
Ben je niet toevallig het 1 april nieuwsbericht hierover gekomen? Geen grap, er zijn toen best veel mensen ingetrapt. Ben even de site kwijt.

Canonical gaat er voorlopig nog niet van afstappen, het wordt ook hun nieuwe verdienmodel en gaan ze zelf apps verpakken met Snap, aangezien de community niet erg veel interesse heeft dit te doen.
Oh serieus was dat een grap?.... Dan ben ik te goed gelovig |:( |:( |:( |:(
Zoals @HollowGamer al liet weten was dat een 1 april grap, hier is het originele artikel op itsfoss.com
Snap is Canonical's ideaalbeeld van wat containers zouden moeten zijn (lees: beter te monetizen door Canonical). Dat is wat zij nu misschien nog niet doen, maar dat is wel het doel. Nu zijn Flatpak containers niet zoveel beter dan Snap containers. Zie zelf meer in AppImage containers.

Weet het niet zeker en ben nu te lui om het op te zoeken, maar het is mijn indruk dat Ubuntu veel vaker wordt gebruikt dan Fedora. Windows WSL gebruikt als default ook Ubuntu en ik verwacht dat de meeste WSL gebruikers dat niet aanpassen tijdens installatie van WSL. Ik verwacht namelijk ook niet dat er veel WSL gebruikers geneigd zijn om te gaan distro-hoppen nadat zij WSL hebben geinstalleerd.
Uit mijn ervaring hebben Appimages geen integratie met het menu van je DE. Dat hebben Flatpaks en Snaps wel, als ik dan moet kiezen tussen de drie gaat mijn voorkeur uit naar Flatpaks.
Dat kan overigens wél, bijvoorbeeld via AppImageLauncher, maar het zou fijn zijn als ze iets vergelijkbaars standaard meeleveren.
Ik snap niet dat je gedownvote word, maar welkom op het T.net platform waar mensen geen idee hebben en maar doen waar ze zin in hebben. Al vaker over geklaagd maar T.net doet er niets aan.

Anyway, je hebt gewoon gelijk. Met Snap zitten zij aan de touwtjes en niet een andere organisatie. De mening over Flatpaks deel ik niet, ik vind ze erg logisch en het systeem werkt. Al zie ik liever dat ze Flatseal features gaan inbouwen in Gnome Settings bijvoorbeeld, desnoods onder een advanced window.

Fedora wordt inderdaad minder gebruikt, maar is nog altijd een populaire distro. Bedoel, ik heb nieuwsberichten hier gezien over distro's die nog minder gebruikt worden of niet meer bestaan. Red Hat is toch wel groot in Enterprise en veelal is Fedora de eerste opstap voor nieuwe features. T.net had bijvoorbeeld iets kunnen schrijven over het nieuwe kernel systeem..

Nee, ik volg al jaren geen Linux nieuws hier, simpelweg omdat het niet goed genoeg is (sorry).
Windows WSL gebruikt default distro. Ze verplichten je om via de Windows Store er één binnen te halen. Ubuntu staat daar wel vanboven en wordt in zo goed als alle tutorials wel geprezen, dus misschien dat je het daarom denkt.
cc @GeroldM

Waarschijnlijk inderdaad omdat Ubuntu veel populairder is. Fedora had volgens Wikipedia in 2016 geschat 1,2 miljoen gebruikers en Ubuntu meer dan 40 miljoen in 2021 volgens https://99firms.com/blog/linux-statistics/
Ik vraag mij af hoe betrouwbaar die statistieken zijn want het is niet alsof alle distibuties aan data verzamelen doen omdat de gemiddelde Linux gebruiker daar niet erg van gediend is. Alleen sommige distributies hebben we een package die je kan installeren zodat de ontwikkelaars een indicatie kunnen krijgen hoeveel mensen het gebruiken.
Het zullen geen exacte cijfers zijn, maar dat zijn het nooit. Er blijft ook altijd een groep gebruikers die maar heel af en toe Linux gebruikt en bij welke frequentie tel je die dan nog mee?

Toch kun je aan de hand van het aantal installatie-downloads / gedownloade updates / update-requests per dag / maand / kwartaal wel een aardige schatting doen van het aantal Ubuntu-installaties, ook zonder gegevens van gebruikers te verzamelen.
Ja op die manier is het inderdaad wel aardig een schatting van te krijgen maar ik dacht dat sinds de Steam Deck die 1% wel iets omhoog was gegaan maar kan het even nergens meer terug vinden.
Zat even te kijken en Fedora is niet het standaard OS op Steam Deck. Dus dan moet je het hebben van fanaten die dat er zelf op zetten. Kan natuurlijk, maar in de praktijk zie je dat dat meestal maar een klein percentage is. Of is dat heel populair?
Let wel, dit is Azure Active Directory (AAD). Niet de 'gewone' Active Directory (AD). Staat ook in het artikel maar niet in de kop of in de eerste vette paragraaf dus ik dacht ik noem het nog maar even duidelijk. Edit: Het is inmiddels aangepast, bedankt Arnoud _O_

Slimme keus ook in plaats van de Legacy Active Directory, die alleen goed on-premise werkt en in deze verbonden wereld steeds meer uit zwang raakt. Zelfs Microsoft raadt nu een hybride beheeroplossing aan (Azure AD met alleen gewone AD voor de toepassingen en beheeropties die nog niet met AAD overweg kunnen). Azure AD werkt ook veel beter samen met SSO oplossingen zoals Okta (of Microsoft's eigen ingebouwde soort) die in het bedrijfleven gemeengoed zijn.

Juist het onboarden van een nieuw systeem tijdens de installatie is een drama met de oude AD omdat je tijdens de installatie die off-site plaatsvindt een VPN naar kantoor op moet zetten om je AD te kunnen bereiken. Dan moet je alweer met speciale images gaan werken met je eigen geconfigureerde VPN software er in. Daarom is AAD zo veel fijner hiervoor, tenminste voor systemen die niet op het kantoornetwerk worden voorbereid. Dat soort gedoe is niet meer van deze tijd.

Als nieuwe functionaliteit zou ik op dit moment ook niet meer op legacy AD inzetten maar gewoon helemaal modern management gaan met AAD. Wat dat betreft is het dan wel een goede zet want Linux desktopbeheer is met cross-platform tools zoals Intune behoorlijk beperkt nu. Speciaal voor Linux gemaakte oplossingen zijn er wel (voor Ubuntu bijvoorbeeld Landscape) maar het is juist prettig om alles (Windows, Mac, Linux, Android, iOS) op 1 plek te kunnen beheren. We hebben hier geen interesse om voor Linux een apart beheerplatform voor op te tuigen.

Voor ons op het werk (rond de 200.000 endpoints desktop en mobiel samen gerekend) is dat een van de redenen dat we Linux nog niet officieel kunnen ondersteunen en ik hoop heel erg dat dit een zet in de goede richting is. Intune is er mee bezig, Ubuntu nu dus ook, hoop dat we snel wat basis beheer en WiFi certificaten e.d. aan de gang kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:04]

De modernere Windows Servers kunnen inderdaad direct aansluiten op AAD, zonder AD+Connect. Ik zie dat dan voornamelijk direct vanuit Azure, maar zit me net af te vragen: Wat let je een on-premises server direct aan te sluiten op AAD?
Hier op het werk hebben we nog te veel legacy meuk die alleen Kerberos (legacy AD) doet. Dat is het probleem, vandaar die hybride oplossing.

Alle endpoints en de meeste servers zijn al aan AAD gekoppeld ja, maar ook aan legacy AD. Die is nog steeds leidend op de meeste gebieden (bij Microsoft kan je dat per categorie instellen, dat vind ik wel mooi geregeld).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:04]

Kerberos wil je sowieso graag snel uitfaseren ivb die gouden tickets

Edit: ik ben dan ook heel blij dat ik niet in de windows beheer zit. Voelt met tiering door gpios toch een beetje als trucjes ipv zo is het ooit echt bedacht. Maar geen ervaring gelukkig mee, dus kan mis zitten

[Reactie gewijzigd door bazzi op 22 juli 2024 16:04]

Yep. En kerberoast.

Maar helaas, daar zitten we nog jaren aan vast :'(
Bedankt voor verduidelijking. Ik ging ervan uit dat het over de 'gewone' AD ging. En dacht meteen: "vergevorderde Samba integratie"?
Vele jaren geleden geleden was er een stap van Samba 3 naar Samba 4 die basis AD integratie aanbood. Geen idee hoe het momenteel nog gesteld is met deze evolutie. Niet meer opgevolgd maar wel interessant.
AD integratie vanaf installatie zit al een paar versies in Ubuntu en RHEL via SSSD en inderdaad Samba, in principe al gemakkelijk genoeg sinds 16.04

Dit spreekt echter over AAD (Azure AD, het antwoord op Samba4 om bedrijven in te sluiten), dus op basis van OAuth met geheime aanpassingen (net zoals AD in principe gewoon LDAP + Kerberos is - met geheime aanpassingen).
Heb het er even bij gezet, dank!
De meegeleverde packages voor Python, Java, Go, C, C++, Rust en .Net zijn bijgewerkt naar hun recentste versies.
Kin je deze opmerking duiden @TijsZonderH? Dit zijn zes programmeertalen en/of ontwikkelplatformen. Heel goed dat Ubuntu die geupdate heeft, maar het lijkt me dat ze ook andere packages, spelletjes, kantoorapplicaties, tekenpaketten etc., geupdate hebben. Of zijn dit de enige paketten die nog als .deb geïnstalleerd worden en gaat de rest als snap?
Als je sommige mensen moet geloven is software ontwikkeling het enige waar Linux goed voor is. Je bent niet goed bij je hoofd en belemmert jezelf als je Linux gebruikt voor gaming, kantoorwerkzaamheden of multimedia productie dus al die andere softwarepakketten doen er niet toe. /s
Andersom wil ik dan wel beargumenteren, je bent gek bij je hoofd als je software ontwikkelt onder Windows :)

Neemt niet weg dat veel softwareontwikkelaar ook zitten te wachten op een browser, desktop environment, terminal, teksteditor etc.
Voor mij geldt dat wel, en ben ook al jaren gelukkig op Windows sinds WSL er is. Het beste van twee werelden. Voor mij althans.

Het Office 365 pakket is noodzakelijk bij veel bedrijven, waaronder ook het bedrijf waar ik werkzaam ben. En gaming doe ik echt bijna nooit, dus dat moet gewoon feilloos werken áls ik het een keertje wil doen.

Toch staat er op mijn persoonlijke desktopcomputer ook Fedora. Ondanks dat ik er genoeg gezeik mee heb (NVIDIA) draag ik ze een warm hart toe en is dat leuk voor mijn hobby-projecten. Maar mijn Windows SSD staat ook klaar mocht ik een spelletje willen spelen of iets serieus op Windows willen doen.
Mooi dat de boel weer geupdate is. Krijgt Ubuntu/Canonical trouwens geld/resources van Microsoft voor dit soort Microsoft achtige toevoegingen? Ik kan me voorstellen dat ze dat niet voor niks doen.
Ik denk dat ze hier beide eigenlijk wel baat bij hebben, Linux voor desktop is geen hele grote markt in verhouding met Windows. Toch ben ik stiekem wel benieuwd welke partij hier het meeste heeft moeten investeren.
Beide hebben er profijt van. Ubuntu/Canonical omdat zij aan marktaandeel winnen en MS voor hun producten.

Persoonlijk blijf ik het jammer vinden dat Ubuntu veel door mainstream wordt gebruikt. Het is namelijk niet de beste distro die er is (persoonlijke mening). Er zijn zoveel betere alternatieven waar bedrijven aan werken, die wel weten wat ze doen.

Voor beginners is bijvoorbeeld iets als Linux Mint ook goed, maar er zijn zoveel smaken (PopOS wellicht), dat ik het spoor soms wel even kwijt ben.
Fijn dat Ubuntu zo de drempel voor de overstap naar Linux zo laag mogelijk probeert te maken en houden, hoewel het uiteraard duidelijk meelift op Debian-werk, is Ubuntu ook weer als basis in gebruik voor vele andere distributies zoals bijvoorbeeld Pop!_OS.
Iemand dit al werkend gekregen? Mij lukt het niet namelijk :)

Probleem gevonden, niet mogelijk wanneer je MFA of andere vereiste aan de login hebt...

[Reactie gewijzigd door RadarWolf op 22 juli 2024 16:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.