Bluesky van Twitter-oprichter Jack Dorsey verschijnt voor Android

Bluesky, het decentrale alternatief dat Twitter ontwikkelde als antwoord op Mastodon onder voormalig directeur Jack Dorsey, is verschenen voor Android, na een release op iOS. Voorlopig hebben gebruikers een uitnodiging nodig om het netwerk te gebruiken.

Bluesky staat in de Play Store. Omdat het netwerk alleen te benaderen is met een uitnodiging, is het aantal gebruikers nog beperkt. Er zijn ongeveer 25.000 gebruikers. Bluesky is een alternatief voor Twitter. Er is een lijst met posts en een tabblad met notificaties. De posts zijn maximaal 256 karakters lang. In tegenstelling tot Mastodon werkt het niet met het ActivityPub-protocol, maar heeft het een eigen microbloggingprotocol gemaakt. Er moet ook een marktplaats voor algoritmes komen voor Bluesky.

Bluesky is een project van Jack Dorsey, de voormalige directeur van Twitter. Hij wilde Bluesky ontwikkelen omdat hij meer zag in decentrale sociale netwerken dan in centraal geleide netwerken zoals Twitter. Twitter voorzag Bluesky sinds 2019 van financiële steun, maar hoe dat zit onder de nieuwe eigenaar Elon Musk, is onduidelijk. De versie voor iOS kwam anderhalve maand geleden uit.

Bluesky voor AndroidBluesky voor AndroidBluesky voor Android

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-04-2023 • 17:24

43

Reacties (43)

43
43
20
1
0
17
Wijzig sortering
Waarom voorzag Twitter Bluesky van financiële steun? Het lijkt me concurrentie.
waarschijnlijk omdat het een project van de toen ceo was.
en daarbij ook een manier om wat dinge uit te proberen

[Reactie gewijzigd door Jeffrey2107 op 25 juli 2024 07:07]

ironisch genoeg voor Jack en Bluesky zouden de overname en z'n ontslag wel eens de beste impulsen kunnen zijn om het te lanceren.
We hadden een enigszins vergelijkbaar scenario met Whatsapp en facebook. Toen 'spywarebedrijf' facebook whatsapp overnam begon een voormalig ontwikkelaar ervan namelijk Signal.
Dat is niet helemaal waar.

Ik neem aan dat je doelt op Brian Acton (mede-oprichter van WhatsApp).

WhatsApp werd al in februari 2014 overgenomen door Facebook, maar Acton verliet de organisatie pas 3,5 jaar later (namelijk in september 2017). Om zich enkele maanden later bekend te maken als de nieuwe geldschieter en voorzitter van de Signal Foundation.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_(software) / https://en.wikipedia.org/wiki/WhatsApp

De reden voor zijn vertrek was vooral onvrede over de manieren waarop Facebook geld wilde gaan verdienen aan zijn 'kindje'.

Bron: https://www.forbes.com/si...e-left-850-million-behind
Misschien zagen ze er toen potentie in en wilden ze het op den duur overnemen als het aansloeg om er Twitter 2.0 van te maken?
Waarom voorzag Twitter Bluesky van financiële steun? Het lijkt me concurrentie.
Misschien kijken ze eerst of het goed werkt... zo ja dan gaan ze Bluesky overnemen OF anders stappen hele Twitter Ceo en medewerkers naar Bluesky over :') en Elon Musk blijft alleen achter :P

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 25 juli 2024 07:07]

Ligt het aan mij of zie ik echt letterlijk 0,0 onderscheidends tegenover Twitter? op het decentrale na?
Ik ben sowieso wel benieuwd of men hier op zit te wachten.

Bluesky bekt ook niet echt lekker als naam... hoe wil je het werkwoord noemen? skyen? bluen? blueskiën?
Nee, ‘toot’ is een lekkere naam, die ook nog eens 0,0 aan Mastodon lieert, i.t.t. Twitter vs tweet…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 07:07]

Een mastodon is een uitgestorven soort olifant. En wat zegt een olifant? :+
Een uitgestorven olifant zegt niets...
Oké, dat kan wel zo zijn, maar het is voor de meesten minder duidelijk dan Twitter → tweet.
Die naam wordt al een tijd niet meer gebruikt.
Ik zie die naam anders nog overal worden gebruikt, in veel clients en op allerlei sites.
Dat zijn dan sites die niet up2date zijn en vast ook niet de Mastodon covenant getekent hebben. Of ze hebben dat custom aangepast, wat natuurlijk kan, sommige instances noemen het truths. Clients zijn er ook zat, die ook achter kunnen lopen, of hun eigen naming aanhouden. Custom naming kan en mag natuurlijk, handig is het niet.
Ik ben redelijk actief op Mastodon.nl en ik zie die term ("tooten") juist all over the place. Hoe zou het anders moeten heten? Kan zijn dat het wel wordt gebruikt maar ik het niet herken als nieuwe term.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 25 juli 2024 07:07]

Heet al een tijd gewoon "posts".
Mastodon = massage… of wacht…
“Het is geen eigendom van Elon Musk” is inmiddels voor een hoop mensen en bedrijven al een selling point geworden. Twitter is niet zo’n verkeerd concept maar de eigenaar die wekelijks het beleid wijzigt vinden mensen gewoon irritant.

[Reactie gewijzigd door field33P op 25 juli 2024 07:07]

Alleen de Cancel community vindt het irritant en schreeuwt continu zo hard mogelijk dat Twitter kapot moet omdat Elon het voor veel geld gekocht heeft.

De gemiddelde mens interesseert het geen zier, gebruikte Twitter toch al weinig, en blijft Twitter net zo weinig gebruiken als voorheen. Maar dus wel gebruiken. En laat die casual user nou de reden zijn waarom de grotere bedrijven nog steeds op Twitter blijven met hun webcare en kleine simpele aankondigingen.
Dat het eigendom is van een multimiljardair: soit. Dat die multimiljardair zijn beleid maakt op een dusdanige manier dat brand safety in gevaar komt, dat filters tegen trollenlegers, Russische en Chinese propagandisten uitgezet worden? Op een gegeven moment wordt zo’n medium gewoon onbruikbaar en dan stemmen de gebruikers met de voeten.
Mja, Musk zn "total freedom of speech" aanpak ben ik ook geen fan van. De trollenlegers die fake news en andere vormen van beinvloeding veroorzaken, vallen wat mij betreft zeker niet onder vrijheid van meningsuiting.

Interessante serie : the undeclared war.
Paar afleveringen gaan over hoe de russische trollen social media misbruiken voor stemmingmakerij en dat dan nog eens ondersteunen met allerlei in scene gezette "nieuws" items van RT en vergelijkbare propaganda 'nieuws'zenders, waar de trollen dan weer gebruik van maken in hun hersenspoelerij op social media.

Musk zou dat misschien ook eens moeten kijken...

Voor de duidelijkheid: ik ben zeker geen Musk fanboy :)
Ik vind wel dat het een briljante gek is. Maar hij heeft mensen om hem heen nodig die hem binnen de perken houden. Bij SpaceX is dat bijv Gwynne Shotwell. Bij Twitter lijkt het er op dat het Elon zn prive speeltuin is zonder toezicht.
Zie toch acht euro verschil.
Zo werkt dat tegenwoordig, je pakt een bestaand framework met op de achtergrond je eigen infra, zo doet kick.com het ook met de framework van twitch.

Blijft het ook lekker herkenbaar zodat mensen al sneller aanmelden op je platform.
Het is schaamtelijk, wat een goedkope ripoff.

Geen flauw idee wat JD hiermee van zin is. Mensen bij Twitter houden (voor Musk) lijkt me vergezocht.
Je weet dat BlueSky ontwikkelt is door Twitter, right? En daarna is afgestoten in een eigen bedrijf.
Het lijkt me een vehicle om de mensen een schijnbaar Twitter alternatief voor de neus te houden, dat net zoals mastodon, verre van voldoet, zodat de microblog gebruiker voor zich uitmaakt dat er alleen Twitter is.
Bluesky doet me als eerste ook denken aan de Bluesky filmstudio van Ice Age :9
Als het decentraal is, hoe waarborgen ze dan de wettelijke grenzen van de vrije meningsuiting?
Waarschijnlijk door niemand te verplichten naar iemand anders te luisteren. Het is decentraal. Het is niet de schuld van mijn Nederlands docent als ik jou iets in het Nederlands in je oor fluister, maar wel als zij het hoort en het vervolgens op het bord schrijft.

[Reactie gewijzigd door Sando op 25 juli 2024 07:07]

Waarschijnlijk door niemand te verplichten naar iemand anders te luisteren.
Dat is nergens in de wereld zo, niet bij kranten, niet bij social media etc.
Hoe niet? Je meld je aan bij een instance en die doet moderatie (of niet), als je dat niet bevalt host je zelf een instance.

Ten minste dat is hoe decentraal zou werken, volgens mij is bluesky in theorie decentraal, maar het protocol is alleen maar in private beta, er zijn dus nog geen andere servers of clients (itt mastodon met de w3c standaard). Je zit voor nu dus verbonden aan het bedrijf, ze moeten nog heel wat bewijzen dat het echt decentraal is ipv een twitterclone met een gedocumenteerd protocol ipv in-house protocol.
Los van dat vrijheid van meningsuiting niet van toepassing is op een social netwerk / prive platform, waar je waarschijnlijk wat wel en niet van de wet mag bedoeld, is moderatie bij decentraal aan degene die een "node" beheert. In plaats van dat je naar Twitter gaat bij een niet-kunnende tweet, ga je hier naar de host van die instantie.
Ik heb een Mastodon account omdat ik dat een goed alternatief voor Twitter vind. Nu komen ze nog eens met een aparte concurrent. Deze ga ik toch gewoon skippen hoor. Liever dat er wat meer focus om Mastodon komt.
Er zijn al genoeg concurrenten met behoorlijk wat gebruikers of in elk geval grote potentie, waaronder Nostr met een behoorlijke lijst clients, en WT.Social van de oprichter van Wikipedia.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 07:07]

Oja, Wikipedia heeft ook een Mastodon-server. :)
https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikis_World
Maar dus ook een eigen netwerk WT.Social.
Vivaldi ook, ironisch genoeg ( ;
het decentrale alternatief
Voorlopig hebben gebruikers een uitnodiging nodig om het netwerk te gebruiken
Ze staan dus nog steeds centraal. 8)7

Zien wat de toekomst zegt.
En als er meerdere decentrale servers zijn, is het dan ondanks de uitnodiging nog steeds centraal?
Zo'n uitnodiging systeem impliceert dat er een centrale authoriteit is die toegang kan verlenen maar ook afnemen. Niet "decentraal" in essentie dus.
Als er meerdere eigenaren zijn die allemaal niet onderdeel zijn van het oorspronkelijke bedrijf, maar wel allemaal met uitnodigingen zouden werken, dan is het zeker wel decentraal.

Immers, decentraal betekend dat 't niet centraal geregeld wordt. Decentraal betekend niet dat iedereen zomaar een server kan beginnen die zich er in plugt. Dat is meer een "open" netwerk zoals ActivityPub.
Beetje jammer dat ze een eigen protocol gaan ontwikkelen (xkcd 927); killer zou voor mij geweest zijn als het ondersteuning zou bieden voor ActivityPub met daarbij een beter algoritme dan het niet-aanwezige algoritme van Mastodon zelf zodat ik het als client voor Mastodon kan gebruiken.

Wat ik vooral mis is even snel zien "wat er leeft". Dat krijg ik op Twitter namelijk wel. Twitter is best te doen als je er een beetje moeite in steekt om de trollen, wappies en negatievelingen er uit te filteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.