Bedrijf van Twitter-oprichter toont protocol voor decentraal sociaal netwerk

Bluesky, een start-up van Twitter-oprichter Jack Dorsey, heeft meer details vrijgegeven over zijn protocol voor gedecentraliseerde socialenetwerken. Het bedrijf heeft ook een app voor zijn eigen sociale netwerk op de planning staan en introduceert hiervoor een gesloten bètaprogramma.

Het bedrijf, dat tot enkele jaren geleden nog onderdeel was van Twitter, heeft een nieuwe website online gezet waarop meer informatie te zien is over het Authenticated Transfer Protocol. Dat protocol moet gedecentraliseerde sociale netwerken mogelijk maken waardoor deze netwerken niet door een enkele website, zoals Twitter.com of Facebook.com, in de lucht worden gehouden maar door meerdere websites en gebruikers.

Volgens de makers wordt het via het AT Protocol mogelijk voor gebruikers om hun online identiteit mee te nemen naar een ander platform. Gebruikers zouden via het protocol ook meer info, controle en inzicht over de algoritmes krijgen die hen van content voorzien. De makers claimen bovendien dat het protocol een framework zal bevatten dat interoperabiliteit tussen andere diensten mogelijk moet maken. Zowel snelheid als een snelle gebruikerservaring zouden tot slot een cruciaal onderdeel moeten worden van het protocol.

Om de ontwikkeling van het AT Protocol kracht bij te zetten, kondigt Bluesky ook een socialemedia-app aan die gebruik maakt van het pas ontwikkelde protocol. Gebruikers die de app, Bluesky Social, willen uitproberen kunnen zich inschrijven voor de gesloten bèta. 'Binnenkort' komt er volgens de ontwikkelaars ook een publieke versie.

Bluesky werd in 2019 opgericht als een divisie binnen Twitter. De afdeling moest een open en gedecentraliseerde standaard ontwikkelen voor sociale media. Begin dit jaar weekte de divisie zich los van Twitter en begon het zelfstandig te opereren.

Bluesky Social

Door Jay Stout

Redacteur

20-10-2022 • 10:43

36

Reacties (36)

36
36
21
1
0
11
Wijzig sortering
Volgens de makers wordt het via het AT Protocol mogelijk voor gebruikers om hun online identiteit mee te nemen naar een ander platform.
Om de ontwikkeling van het AT Protocol kracht bij te zetten, kondigt Bluesky ook een socialemedia-app aan die gebruik maakt van het pas ontwikkelde protocol.
Dan hebben ze het ergens bewust niet over. Wat gaat de validiteit van die online identiteit bepalen?

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 22:10]

ik vrees dat het gewoon het zoveelste alternatief voor federatie wordt... iets waarvan ik denk tja leuk, maar niemand gebruikt het...

en dat is denk ik het grootste probleem, bijna alle technieken zijn er al weel,
je hebt zaken als ToR om zut te anonimiseren, je hebt zaken als frendica, en tal van andere projecten om zo'n netwerk mee op te zetten.

maar wat je dus niet hebt is een apparaatje dat je bij bol.com kunt kopen waar het op staat... gewoon een soort rasberry pi met 1, 2, 4 of 8 tb aan opslag ruimte - waar het OS automagisch kan updaten ... dat je vervolgens gratis een dyndns service kunt gebruiken en het je super makkelijk wordt gemaakt om het ding te koppelen met een anti-ddos systeem of een CDN of als je dat liever hebt aan ToR
Ik ben benieuwd of dit ook met een geroote telefoon kan, of in een vm die doet alsof hij een telefoon is.
Er zijn projecten die precies dat voor elkaar proberen te krijgen, maar nog zonder echt succes.
Bijvoorbeeld: https://www.freedombox.org/
als ik naar freedombox kijk mis ik eigenlijk alle socials behalve matrix (een whatsapp alternatief)...

geen frendica én geen diaspora om denk ik maar de 2 bekendste te noemen. daarvoor in de plaats heb je download-managers en je eigen wiki (vooral dat wiki vraag ik me soms echt af waarom elk pakket dat iets van linux server moet heten altijd een wiki als eerste aanbied als plugin.
In de developer section kan ik dit terug vinden:
https://atproto.com/guides/identity
Dat is inderdaad ronduit verwarrend. Wat zij omschrijven is volgens mij de rol van een identity provider, en daar hebben we toch geen tekort aan volgens mij? Als ik me niet vergis is twitter zelf ook een identity provider voor derde partijen.
Dorsey kennende.... ***BLOCKCHAIN***
En domeinnaam. domain+TLD is dan je identifier die gelijk blijft bij overgang op een ander 'network'.
Is dit bedoeld als een concurrent voor ActivityPub wat al social networks zoals Mastodon (Twitter alternatief) gebruiken? Waarom helpen ze daar niet aan mee in plaats van iets nieuws te maken?
Deze twitter thread van @jack geeft meer achtergrond
https://twitter.com/jack/status/1204766078468911106

"Team will have charge to choose whatever is best, be that what exists today or start from scratch."
Dat legt eigenlijk niks uit. Ze geven geen reden waarom ze niet gekozen hebben om iets bestaands, e.g. ActivityPub, uit te bereiden. Nu bouwen ze iets compleet nieuw wat weer een eigen netwerk aan gebruikers, apps en servers moet opbouwen terwijl dat bij ActivityPub al bestaat.

Begrijp mij niet verkeerd, misschien hebben ze wel goede redenen om iets nieuws te beginnen, maar die heb ik nog niet gezien en tot nu toe klinkt dit voor mij als het Not Invented Here syndrome...
Typisch geval van dit: https://xkcd.com/927/ :)
There are 14 competing standards.
14?! Ridiculous! We need to develop one universal standard that covers everyone's use cases.
Situation: There are 15 competing standards.
Al moet ik zeggen dat 'portable accounts' wel een flinke plus is: Als je op de Fediverse/ActivityPub van server wil veranderen (of moet, omdat er eentje mee stopt) dan ben je echt de sigaar.

Wat me ook wel meevalt is dat er gelukkig geen "met blockchain technology" of "NFT" voorkomt in de beschrijvingen. Het niet inspelen op zinloze hypes is een grote plus. Maar het feit dat dit van een commerciele entiteit komt, doet me er toch met argusogen naar kijken. Uiteindelijk willen de investeerders erachter toch geld zien en dat is bijna altijd slecht voor de eindgebruiker.

Maar persoonlijk ben ik eigenlijk al helemaal klaar met social media. De hele usecase is voor mij verpest door de algoritmes die proberen te bedenken wat ik interessant ga vinden, in plaats van gewoon de updates van mijn vrienden te laten zien. Wat die algoritmes bedenken is een eindeloze stroom van onzin waar ik doorheen moet waden dus het is niet meer zinvol.

Inmiddels ben ik helemaal over op IM voor dit doel, en ik denk niet dat ik ooit nog terug zou willen naar social media als ze dit probleem oplossen. Waarom zou ik? IM heeft geen algoritmes, alles komt gewoon 1:1 door zonder rare filtering of onzin die er tussen wordt gestopt. En er zitten geen reclames in, social media zit vol reclame. Social media is gewoon een fenomeen dat zichzelf kapot gemaakt heeft.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:10]

Als je op de Fediverse/ActivityPub van server wil veranderen (of moet, omdat er eentje mee stopt) dan ben je echt de sigaar.
Eh, dat valt echt wel mee. Toevallig ging er deze maand een Mastodon instance mee stoppen en dus moesten alle accounts over. Dat gaat zo makkelijk, de nieuwe instance kan automatisch je profiel en toots overnemen en laat zelfs al je volgers automatisch de nieuwe instance volgen. Ik zie niet in waarom je de sigaar zou zijn.
Maar persoonlijk ben ik eigenlijk al helemaal klaar met social media. De hele usecase is voor mij verpest door de algoritmes die proberen te bedenken wat ik interessant ga vinden, in plaats van gewoon de updates van mijn vrienden te laten zien. Wat die algoritmes bedenken is een eindeloze stroom van onzin waar ik doorheen moet waden dus het is niet meer zinvol.
Het vermarkten van social media, waardoor het (vaak) niets meer is dan een marketinginstrument dat m.b.v. slimme algorithms je laat zien wat voor het platform het meeste oplevert ben ik ook absoluut klaar mee. Losstaande dat een groot aantal platforms zich steeds meer zien als een soort van digitale overheden die maatschappelijk en opiniebepalend zijn, al dan niet in opdracht van of omwille van bepaalde (geo)politieke danwel economische ontwikkelingen. Er zouden veel striktere richtlijnen moeten komen m.b.t. beinvloeding van gebruikers.

Het zou geweldig zijn als de UN met een wereldwijd platform zou komen, die wars van politieke, economische, maatschappelijke en culturele factoren puur tot doel heeft vrije communicaitie.
Ghe, blockchain een zinloze hype noemen.
Voor dit soort dingen wel ja.

Er zijn veel veel produkten op de markt waarin men zich in allerlei bochten wringt om er maar Blockchain in te verwerken omdat het goed klinkt. Terwijl er geen enkel technisch voordeel in zit en het het alleen maar complexer maakt.

Buiten cryptocurrency zijn er maar heel weinig toepassingen die er echt baat bij hebben.
Ik kan wel wat dingen verzinnen hoor, die ik in de toekomst wel eens werkelijkheid zie worden.

- Eigendomsrecht registratie (bv huizen, auto's etc)
- Historische gegevens van huizen, bedrijven
- Verzekeringen
- Aktes
- Dagelijkse betalingen, salaris, leningen

Eigenlijk alles waar je nu (nog) een tussenpersoon voor gebruikt zijn geschikt voor blockchain. Aangezien je die dan niet meer nodig hebt. En ik denk dat banken, verzekeraars, kvk, makelaars, notarissen weten dat ze overbodig gaan worden, dus proberen ze door "dingen met blockchain" te doen, niet te gaan verdwijnen. Dat gevoel deel ik 100% met je.

Daarnaast denk ik dat al deze zaken op de bitcoin blockchain belanden. Naast betalingen op bv Layer2 Lightning netwerk.
Sommige dingen kan je over discussiëren, zoals registratie van huizen. (Imo is dat alleen beter voor landen met een slecht kadaster.) Maar hoe wil je de verzekering op de blockchain doen? Wie betaalt schade?
naja op dat 'dagelijkse betalingen' na want dat volume lijkt me veel en veel te groot om met blockchain te gaan werken, maar als je het registeren en ondertekenen van contracten (wat verzeringen in weze zijn) in een blockchain zou zetten dan zou dat in principe zo gek nog niet hoeven zijn... ik zou er dan wel een groot voorstander van zijn wanneer alleen gelegaliseerde personen (lees: vergunninghouders), toegang krijgen tot die blockchain... het moet dan immers niet zo zijn, dat de hele wereld daar maar data naar weg kan schrijven...

ik zou daarmee dus ook niet zozeer notarissen willen wegstrepen uit het 'overdrachten van huizen' systeem maar zo'n systeem vooral veel eenvoudiger maken om bijvoorbeeld kadastrale gegevens vast te leggen te weizigen en contracten daaromtrent publiek te maken. terwijl je tegelijkertijd niet een notariskluis kunt afikken om bewijs te doen verdwijnen. - dat dat mee de werkzaamheden gemakkelijk met een kwart efficienter kunnen en dus ook de wettelijke tarieven evenredig verlaagd kunnen worden lijkt me duidelijk...

het blijft mijns inziens in ieder geval belangrijk dat er onafhankelijk juridisch toezicht blijft liefst zo goedkoop en efficient mogelijk,
het registeren en ondertekenen van contracten (wat verzeringen in weze zijn)
Het feit dat het een contract is is maar een detail van een verzekering. Als ik een verzekering afsluit wil ik dat mijn schade vergoed wordt als er iets gebeurt. De verzekeraar heeft als taak om een inschatting te maken van de betrouwbaarheid van een claim en deze uit te betalen of verder onderzoek te doen. Hoe wil je dat allemaal doen zonder de verzekeraar?
ik zou er dan wel een groot voorstander van zijn wanneer alleen gelegaliseerde personen (lees: vergunninghouders), toegang krijgen tot die blockchain
Het (enige?) grote voordeel van de blockchain is dat je niemand hoeft te vertrouwen. Als jij mensen gaat aanwijzen die als enige toegang krijgen tot die blockchain kan je net zo goed een ouderwetse database met transactielogs gebruiken.
het moet dan immers niet zo zijn, dat de hele wereld daar maar data naar weg kan schrijven...
Zoals ik al zei, dat is juist het mooie van blockchain, dat iedereen aanpassingen kan maken zonder dat je elkaar hoeft te vertrouwen, dat is de decentralisatie van blockchain.
zo'n systeem vooral veel eenvoudiger maken om bijvoorbeeld kadastrale gegevens vast te leggen te weizigen en contracten daaromtrent publiek te maken
Je maakt het niet eenvoudiger met blockchain, maar juist veel complexer. In Nederland is het kadaster gewoon goed geregeld. Het zou kunnen helpen voor landen waar je het kadaster niet kunt vertrouwen en land zomaar afgepakt kan worden bij wisseling van een machthebber. Maar ook dan is het maar de vraag of je ooit je land terug kan krijgen door te zwaaien met je bewijs op de blockchain.
Wat ik me altijd afvraag met blockchain voor dat soort taken is het volgende:

Blockchain is net zo betrouwbaar als diegene die de data aanpast/ toevoegt. Een database kan je restoren en corrigeren. Wat als een notaris of er ooit een beheersysteem die de wijzigingen registreert gehackt wordt en veel info vervuilt. Je kan het dan niet terugzetten maar enkel weer correcties uitvoeren. Of zie ik dat verkeerd?

Net als iemand een keer toegang tot een blockchain krijgt en persoonsgegevens publiceert in de blockchain. Volgens mij is dat dan niet meer van het internet te krijgen.

[Reactie gewijzigd door bassiej19 op 22 juli 2024 22:10]

Misschien een beetje off-topic.. zo dacht ik weliswaar een paar jaren geleden ook. Maar er is echter een probleem en dat is iets wat je nu al kan nagaan; en dat is dat je identiteitsbewijs niet van jou is. En je huis is eigenlijk ook niet van jou want betaal maar eens even geen belasting om maar een voorbeeld te noemen.

Klinkt misschien als een domme domper echter dit is een rabbit hole... Want vrij ben je niet en zolang er een monopolie is op wie je bent en wat je kan. Ik heb bvb. geen afspraak met de overheid dat ik even als hun persoon mij voor ga doen. Een natuurlijk persoon is een rechtsmiddel en die kan je spelen, maar ik speel niet mee. Alleen als je een bankrekening wilt, dan moet je wel. Dus ik ben nog wel even bezig hiermee.

Vandaar mijn nickname overigens.
Oh, ben het helemaal met je eens :)
Overheid dwingt je (met geweldsmonopolie en financiele repressie) mee te spelen. Daarom moet de staat en geldcreate gescheiden worden --> Bitcoin standaard.
Als de overheid weer in dienst werkt van de gewone mens, VEEL kleiner wordt, dan is er weer kans op echte vrijheid. Tot die tijd, hebben we nog wat werk te doen ;-)
Nou een typisch onzin dingetje kwam vandaag weer in het Tweakers nieuws langs:

nieuws: Blockchainsmartphone Solana Saga krijgt Snapdragon 8+ Gen 1-soc en 6,...

Er zijn enorm veel van die dingen waar "blockchain" en "nft" alleen maar ingeprakt wordt omdat dat hypeinvesteringen aantrekt. Niet omdat het enig technisch nut heeft.

En dagelijkse betalingen... Ik weet niet of je ieders salaris publiek wil maken? Dat is immers het idee achter de blockchain...

Ik was vroeger helemaal in voor bitcoin omdat de ideologie erachter: Je eigen bank zijn, van niemand meer afhankelijk hoeven te zijn, me erg aansprak. Helaas is dat helemaal geneutraliseerd nu, ze hebben met de exchanges het oude bankensysteem helemaal nagemaakt in de cryptocurrency. De Europese Commissie wil zelfs eigen wallets helemaal gaan verbieden waardoor iedereen zijn geld op exchanges zou moeten bewaren waar ze er de controle over hebben. De druk hierop komt natuurlijk van de traditionele partijen en ook de hype-investeerders die hun geld willen veiligstellen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:10]

https://twitter.com/bluesky/status/1521940679835881472

"If you have questions about the architecture or code, drop in to our Matrix dev chat to talk to the developers. Let’s move from platforms to protocols!"
Waarom maakt een bedrijf een product terwijl er al een concurrerend product op de markt is? Als je deze vraag kan beantwoorden (meerdere opties mogelijk), heb je gelijk een antwoord op je eigen vraag.
Snelle site met de software in fediverse: https://fedidb.org/software
Ietsb meer details maar wat trager: https://fediverse.observer/
Bitter weinig informatie over de signed data repositories. Wie host ze en hoe wordt er voor gezorgd dat men effectief data synchroniseert tussen deze?
De zoveelste ... Techniek is leuk maar adoptie is het belangerijkst.
Zonder genoeg gebruikers ben je nergens en de meeste gebruikers kijken naar content, niet naar hoe het technisch in elkaar zit.
Steeds meer mensen ergeren zich aan de censuur op social media en dat je als user zomaar 'ge-mute' kan worden en daar doet dit systeem helemaal niks aan.

Niks anders dan weer een potentiele money maker voor Dorsey,
In de developer section kan ik dit terug vinden:
https://atproto.com/guides/data-repos

"A "Data Repository” is a collection of data published by a single user. Repositories are self-authenticating data structures, meaning each update is signed and can be verified by anyone."
Gaat het dan hier vooral om een profiel of meer berichten en interactie? Zo te merken vooral het eerste.

Maar decentraal is voor lastige zaken zoals vrijheid in China of de oppressie in Hong Kong wel belangrijk, maar zaken als moderatie lijken mij weer heel erg lastig. Of iemand anders die iets plaatst over jou wat er dan niet zo makkelijk af kan. Hoe zijn ze dat verder van plan?
  • Activitypub
  • Ostatus
  • En nog een hoop
https://xkcd.com/927/
Moet opeens random aan ELO's Mr. Blue Sky denken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.