Twitter blokkeert zoekfunctie op platform voor niet-ingelogde gebruikers

Gebruikers zonder een Twitter-account kunnen niet langer zoeken op de webversie van het platform en op hashtags klikken. Die functies vereisen sinds vrijdag een ingelogd account. Het is niet duidelijk of het om een bug of een bewuste aanpassing gaat.

De zoekbalk boven in het beeld die ingelogde gebruikers te zien kunnen krijgen, verschijnt bij uitgelogde gebruikers niet. De zoekknop die in beeld kan verschijnen, werkt bij uitgelogde gebruikers eveneens niet. Bij het klikken op een hashtag in een tweet, vraagt het platform de gebruiker in te loggen. Het is niet ongewoon dat platformen functies afschermen van niet-ingelogde gebruikers, om gebruikers zo te stimuleren een account aan te maken en te gebruiken. Fritter-ontwikkelaars zeggen dat de verandering in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond.

Wat een kort bericht, wat is dit?

Tweakers experimenteert tijdelijk met korte nieuwsberichten zoals deze, die nét niet lang genoeg zijn voor een volledig artikel. Wil je meer informatie over dit experiment of wil je feedback geven over de vorm, dan willen we je vragen dat in deze post op Geachte Redactie te doen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-04-2023 • 13:44

91

Reacties (91)

91
79
44
0
0
10
Wijzig sortering
Lijkt me een vrij bewuste aanpassing; wie data van Twitter wil scrapen wil daar waarschijnlijk de zoekfunctie voor gebruiken en dit is een goede manier om dat te blokkeren. Waarschijnlijk blokkeert (of gaat) Twitter je zodra je een x-aantal zoekopdrachten in een bepaalde tijd uit hebt gevoerd. Als je niet bent ingelogd, kunnen ze je alleen blokkeren op basis van IP-adres. Wie scrapet via bijvoorbeeld Tor kan dan gewoon een nieuwe connectie opzetten en weer verder.

Als je alleen kunt zoeken als ingelogde gebruiker, moet je naast een uniek IP-adres, ook nog eens een nieuw account aanmaken (en dus ook een nieuw mailadres, etc) en hier mogelijk in de toekomst voor betalen. Scrapen wordt dan opeens veel duurder waardoor de (betaalde) API-toegang opeens een betere optie lijkt.
Heb het uitgetest, en het maakt niet uit vanuit waar je zoekt. zelfs op een PC waarop je bent ingelogt en in incognito modus gaat, kan je niet zoeken op twitter
Is toch ook logisch? Incognito betekent gewoon dat je bent uitgelogd want geen sessie cookie. Had net zo goed een kompleet nieuw device kunnen zijn.
Twitter regelt dan ook geen permissies op basis van IP, maar op basis van of je bent ingelogd in de huidige browsersessie.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 25 juli 2024 16:13]

.oisyn Moderator Devschuur® @Skit300021 april 2023 14:46
Als je alleen kunt zoeken als ingelogde gebruiker, moet je naast een uniek IP-adres, ook nog eens een nieuw account aanmaken (en dus ook een nieuw mailadres, etc)
Het maken van een nieuw account is echt het probleem niet hoor, dat is zo gebeurd. En kwa mailadres gebruik je gewoon een catch-all op een eigen domein. Met inglogd accounts is de boel wel makkelijker te rate-limiten

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 juli 2024 16:13]

En als alle accounts die vanaf een bepaald domein aan zijn gemaakt direct over de limiet heen gaan, is dat toch een indicator die ze weer kunnen gebruiken om dat domein niet meer toe te laten? Ja, je kunt weer een nieuw domein registeren maar na een tijdje gaat dat alles je bij elkaar meer kosten dan een API-abonnement.
En als alle accounts die vanaf een bepaald domein aan zijn gemaakt direct over de limiet heen gaan,
gmail.com en outlook.com zijn nogal populaire domeinen.. ga je die bannen? ;)
En als je het slim aanpakt ga je natuurlijk niet over de limiet heen.
Hoeveel emailadressen denk jij te kunnen registreren bij Gmail en Outlook? Beide vragen tegenwoordig volgens mij om een telefoonnummer, dus het kost je sowieso voor elk account al een simkaart. Als je dan (ik noem maar wat) honderd zoekopdrachten uit kunt voeren op Twitter op een dag terwijl je geïnteresseerd bent in honderdduizenden tweets, kan het nogal in de papieren lopen en is een API-abonnement denk ik toch een betere keuze.
dus het kost je sowieso voor elk account al een simkaart.
Het telefoonnummer hoeft niet uniek te zijn, volgens mij. Een simkaart lijkt op ook een van de duurdere opties, een reeks VoIP / SMSoIP? nummers lijkt me goedkoper.
Er zijn vast ook grotere providers waar het nog iets makkelijker is.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 25 juli 2024 16:13]

Dat zou inderdaad schelen en de kosten om op die manier tweets te scrapen naar beneden halen. Ik weet ook niet wanneer een API-abonnement goedkoper is dan andere oplossingen, maar Twitter kan er net zo lang mee schuiven tot ze een voor heen optimale balans hebben gevonden (mits het platform tegen die tijd nog relevant is en gebruikt wordt).
Heb hier al 10 gmailadressen met hetzelfde mobiel nummer. Zou zelfs niet weten hoeveel ik er kan aanmaken met hetzelfde nummer!
Lijkt me een vrij bewuste aanpassing; wie data van Twitter wil scrapen wil daar waarschijnlijk de zoekfunctie voor gebruiken en dit is een goede manier om dat te blokkeren.
Dan moeten ze ook de zoekmachines van Google, Duckduck, Yahoo etc ook gaan blokkeren, anders heeft het weinig nut.
Dat heeft dan weer niets met een zoekmachine te maken, maar met plaatsen en lezen van tweets vanuit het systeem op Twitter
After connecting social profiles, you can interact with your audience in the Social tab. From the Inbox page on the left menu, you can review and comment on:
...
* Replies, likes, or retweets for the tweets you're mentioned in (Twitter)
https://help.ads.microsoft.com/apex/index/3/en/60085

Om tweets te vinden waar iemand wordt genoemd, gebruik je de opdracht (to:handler) in de zoekfunctie.

Edit: Mooi staaltje meningmodden mensen... Hoe kan een reactie die inhoudelijk is én naar dé bron verwijst nu als 'irrelevant' bestempeld worden? Prima als je hoopte op een ander antwoord en nu teleurgesteld bent, maar reageer dan gewoon en leg uit waarom mijn bron bijvoorbeeld niet juist is in jouw ogen.

@WoutF @arnoudwokke sorry dat ik jullie hier (op een plek die niet hoort) tag, maar het begint voor mij vrij frustrerend te worden dat het zo makkelijk is om op basis van een mening omlaag te modden. Kan misschien bij alles wat geen +1 of +2 is niet standaard om een onderbouwing gevraagd worden ofzo zodat er in ieder geval wat context is? Daarmee riskeer je wel dat bij echte ongewenste berichten moddende Tweakers meer werk hebben, maar uiteindelijk is het genoeg als een paar mensen die -1 of 0 geven en hoeft niet de halve userbase het daarna alsnog te doen.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 25 juli 2024 16:13]

Het lijkt me eerder om ervoor te zorgen dat je ten alle tijde ads kan geserveerd worden. En je te tracken.
Op basis van de recente API-wijziging kunnen we zeggen dat het bewust is. Als dat niet was gebeurd, dan was het hoogstwaarschijnlijk een bug geweest, gezien de vrijwel complete braindrain/informatie-exodus die Musk heeft veroorzaakt.
Jammer dat Twitter tegenwoordig privaat is en er daarom geen verslagen en rapporten meer komen voor de aandeelhouders. Ben erg benieuwd hoeveel gebruikers Twitter over heeft na al deze stappen en veranderingen die niet positief zijn voor de gebruikerservaring.

Ik gok dat ze met deze stap willen zorgen dat gebruikers die hun account hebben verwijderd terug gaan komen. Denk echter niet dat dit de gewenste uitkomst gaat hebben. Dit helpt ook niet mee om Twitter volgend kwartaal cashflow neutraal te maken zoals Musk gezegd heeft dat mogelijk moet zijn.
Ik denk dat de Twitter-aandeelhouders ook vroeger niet heel blij waren met 'gebruikers' zonder account. Daar valt namelijk niet zoveel aan te verdienen. Ze hoopten alleen wel dat mensen dan alsnog een account zouden openen, en dat daarom die zoekfunctie beschikbaar bleef.
Interessante redenering, klinkt erg leuk. Jij logt ook altijd in bij google voor je een zoekopdracht in tikt? En je logt ook in voor tracking pixels van o.a. Facebook?
Je doet alsof dat raar is, maar ik log juist in bij Google als ik ga zoeken omdat ik dan relevantere zoekresultaten krijg die gebaseerd zijn op mijn eerdere zoekresultaten.
Als je denkt dat dat uit maakt, vind ik je inderdaad raar. Hooguit als je met meerdere mensen dezelfde browser gebruikt. Maar zelfs dan betwijfel ik of google het nodig heeft. Er is zoveel metadata die je al mee stuurt dat ze daaruit vrij zeker kunnen linken naar je account.
Dat maakt zeker wel uit, want ik zit niet altijd op hetzelfde apparaat. Daarnaast blokkeer ik de meeste tracking, dus veel metadata gaat er al verloren.
Nu maak je het alleen maar vreemder. Je blokkeert trackers, zodat je niet gevolgd kan worden. Vervolgens log je in, met de verwachting beter resultaten te krijgen doordat je gevolgd wordt?
Nee, ik log in zodat er een zoekgeschiedenis wordt opgebouwd die ik op al mijn apparaten kan gebruiken.
Het zal niet zozeer draaien om de gebruikers maar om het stoppen van bots en lastiger maken om de pagina te scrapen. Bovendien kun je bij ingelogde gebruikers ook een blokkade opleggen om niet teveel te bekijken in 1 sessie.

Ik vind het een logische stap, ze willen hun data beschermen.
ze willen hun data beschermen.
"Hun" data? Afaik wordt die data gegenereerd door de gebruikers, niet door Twitter.
"Hun" data? Afaik wordt die data gegenereerd door de gebruikers, niet door Twitter.
Dat is waarmee de gebruikers betalen. Facebook en Gmail zijn ook niet gratis. In de terms en conditions staat duidelijk wat het 'kost': je data en het toestaan van profilering. Het is dus net zo goed 'hun' data als het door de abonnee betaalde geld 'hun' geld is.

Maar goed, dit kan anno 2023 geen verrassing zijn.
Dat is andere data, meer meta-data, de inhoud van tweets zelf zijn niet echt waardevol voor Twitter, net als Google de inhoud van je mail niet belangrijk vindt, en daar andere data mee genereerd, die gebruikt kan worden voor doeleinden die geld opleveren.
Geen idee hoe het zit met aantal gebruikers, maar het platform is veel levendiger geworden. Veel meer mensen reageren op elkaar. In mijn belevenis is het een stuk fijner geworden op Twitter de afgelopen tijd. Maar dat is mijn belevenis en dat kan voor andere mensen heel anders zijn.
Ligt er maar aan in welk bubbeltje je zit.
Wees je bewust dat wat jij als niet positief voor de gebruikservaring vind voor een ander weer wel positief is. Vaak hoort men ‘de mensen die ik ken…’, inderdaad, dezelfde bubbel.

Zelf ervaar ik de meeste (niet alle) veranderingen als positief, mijn ‘bubbel’ ook. Wel weet ik dat er ook genoeg zijn die dat niet zo ervaren. :)
met deze actie gaan ze geen enkele gebruiker verliezen, er enkel bij krijgen... lijkt me nogal logisch :-)
Ik gebruik zelf altijd Nitter om Twitter te gebruiken en fatsoenlijk te kunnen doorzoeken zonder account. Dit omdat je voorheen ook tijdens het scrollen door de zoekresultaten een inlog pop-up kreeg.

Zo ze zien hebben ze inmiddels al een fix doorgevoerd, want ik kan via Nitter.net gewoon de zoekfunctie gebruiken. Hopelijk dat dit blijvend is en dat het niet een kat-muis spelletje wordt waarbij Twitter telkens de boel dichtknijpt en Nitter dit probeert te omzeilen.

[Reactie gewijzigd door Munchie op 25 juli 2024 16:13]

Sommige instances hebben nog een oudere versie waar de search inderdaad ook geblokkeerd is sinds vandaag. Dus als je niet kan zoeken, gebruik een andere instance ;)
Het kat-en-muis spel is inderdaad begonnen.
Heb er zelf echt een hekel aan als je ergens voor moet inloggen (terwijl ik geen account heb of wil) om iets te willen bekijken, zoals een Reddit-post of Tweet. Net in een korte zoektocht deze GitHub repo gevonden, en ben al erg tevreden na kort gebruik van custom front-ends: https://github.com/mendel5/alternative-front-ends. :)
Ja snap ik. Je wilt uiteraard wel de data kunnen zien, maar niet je aanmelden voor een platform. Daar is dat hele platform niet op gericht. En dat gaat nu ook goed op slot.

Die custom front-ends hebben straks op Twitter ook maar een beperkte waarde :)
Misschien krijg je binnenkort hetzelfde te zien (inschrijf banner), alleen kun je helemaal geen Tweets meer lezen en zien. Niet dat ze dit gaan doen, anders lijkt het op censuur en krijg je dat een grote groep mensen officiële berichten van overheden niet meer zien.
Goed ook dat overheden hun officiële berichten via een bedrijf als Twitter naar buiten brengen.

edit: ja ik snap dat dit niet de enigste manier moet zijn van overheden / overheidsorganen om te communiceren met de bevolking. Maar om te rekenen op een Social Media als Twitter dat mensen het niet meer gaan zien is natuurlijk ook wel erg bekrompen. Maar dat is mijn mening :)

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 25 juli 2024 16:13]

Waarbij je wel eerlijk moet toevoegen dat dat een EXTRA berichtenstroom is en dus niet de ENIGE berichtenstroom.

Die berichten worden ook allemaal op Rijksoverheid.nl geplaatst, en nog enkele andere outlets.

Dat zou dus geen al te grote belemmering moeten zijn.
Landelijke overheid wel, maar lokale overheden communiceren soms exclusief via social media platformen. Zoals sommige gemeenten alleen nieuws op Facebook zetten. Ik weet niet of er gemeenten of andere overheidsinstanties het alleen bij Twitter neerzetten, maar lijkt me onwaarschijnlijk dat het niet zo is.
Gemeentes plaatsen hun officiële berichten ook in het gemeentelijke nieuwsblad wat wekelijks huis aan huis bezorgd wordt, en vaak ook op hun eigen website en Facebookpagina.

Ook worden hun berichten verspreid via Overheid.nl (je kan je daar abonneren op voorkeur van gemeente), waarbij je dan dagelijks email met berichten krijgt.

Dus ook daar is Twitter slechts één van de meerdere communicatie kanalen.
Het is inderdaad goed dat overheden meerdere communicatiekanalen gebruiken om berichten te verspreiden. Op die manier kun je eenvoudig veel grotere groepen bereiken.

Je moet de mensen proberen te bereiken waar ze al zijn, ze dwingen om naar jou toe te komen werkt niet.
De bekendmakingen van de gemeente worden ook in het lokale sufferdje gepubliceerd. Dat is ook een bedrijf. Dus het komt vaker voor dan je denkt. ;)
Liever Twitter dan Facebook, in Noorwegen bijvoorbeeld zit praktisch de hele samenleving op dat verrotte platform. Gemeentes doen er zelfs hun nieuws op uitbrengen. Om te k*tsen. Maarja, dan heb ik liever Twitter. (Liever helemaal geen social media natuurlijk).

Alles is dus relatief.
Straks mogen gebruikers die niet betalen de zoekfunctie niet meer gebruiken.

Wie weet, daarna moet je los per zoekopdracht gaan betalen.

Innovatie!
Wie weet worden alle tweets op een dag verborgen voor niet ingelogde gebruikers. Toch lastig voor al die bedrijven die hun storingen eerst via Twitter en dan pas via hun eigen kanalen verspreiden. Of eigenlijk voor hun klanten.
Het zal wel in het Grote Plan passen, maar ik zie de waardevermeerdering van een publiek contentplatform door het steeds exclusiever te maken niet.

Kijk, natuurlijk heb je in de media de traditionele ‘paywall’, maar dat is voor organisaties die vooral hun eigen content maken (kranten bvb.) en niet zozeer third-party content beschikbaar maken.

Maar Twitter, op wellicht de wiet- en sexgrappen van Musk zelf na, maakt geen eigen content, maar is een platform dat andermans content een publiek geeft.

Het plan van Musk lijkt om de contentmakers (zoals bedrijven en omroepen) weg te jagen, door ze hoge kosten in het vooruitzicht te stellen en gekke labels op ze te plakken, terwijl aan de andere kant de gebruikers ook niet bepaald in de watten worden gelegd: cliënt-apps zijn de nek omgedraaid, het beleid is telkens weer anders en de interface is een puinhoop geworden.

Het is een beetje alsof de huis-aan-huis krant die je al jaren krijgt plotseling zowel de tarieven voor de leveranciers van de advertorials verhoogt, ze ondertussen ook in het hoofdredactionele commentaartje schoffeert en ook aan degenen waar het bezorgd wordt abonnementsgeld gaat vragen.

Mij lijkt het allemaal geen recept voor succes. Maar ik heb dan ook geen 40 miljard om over de schutting te gooien. (En ken ook niet een gezellige Arabier die met het wel wil lenen van zijn oliegeld)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 16:13]

Jammer wanneer dat niet kan maar het is geen ramp. Je kunt alsnog gewoon een willekeurige internetzoekmachine gebruiken om Twitter te doorzoeken met de toevoeging site:twitter.com

https://bing.com/search?q=zoek+iets+site%3Atwitter.com
https://duckduckgo.com/?q=zoek+iets+site%3Atwitter.com
https://google.nl/search?q=zoek+iets+site%3Atwitter.com
Dit geldt helaas niet als je op zoek bent naar actueel nieuws.
Gaat prima.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 16:13]

Dat ligt er maar net aan wanneer de index bot weer langs is geweest. Voor de accute zaken werkt dit natuurlijk niet.
Afgelopen jaar 2x een account aangemaakt om wat normale nieuwsbureau's te volgen, geen post geplaatst en beide keren na een week de mededeling dat ik wegens verdacht gedrag ben geblokkeerd en dat ik mij moest identificeren als ik de account terug wilde. En nu valt fatsoenlijk gebruik van de site weg voor niet ingelogde personen. Tsja dan is er maar 1 conclusie mogelijk: Opgedonderd met Twitter voor mij, dan maar niet.
Klinkt alsof je Twitter toch al niet gebruikte, dus denk niet dat ze wakker liggen van je "vertrek".
Update 15:58 uur:
Het zoeken werkt weer in de Android app.
Ook normale gebruikers kunnen niet of nauwelijks de zoekfunctie gebruiken. Veel gebruikers klagen dat ze shadow banned zijn van de zoekfunctie, zelfs betaalde accounts. Nouja, Musk doet z'n best om dit platform de grond in te boren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.