Canonical trekt upgradeoptie van Ubuntu 22.04 naar 24.04 LTS terug vanwege bug

Canonical heeft de upgrade van Ubuntu 22.04 naar 24.04 LTS tijdelijk opgeschort vanwege een bug, die het voor sommige gebruikers onmogelijk maakte om hun besturingssysteem bij te werken.

Canonical heeft de release weggehaald uit meta-release-lts, merkt OMGUbuntu op. Dat is de functie waarmee Ubuntu controleert of er nieuwe versies van het besturingssysteem binnen de longtermsupportbranch beschikbaar zijn. Dat betekent in de praktijk dat gebruikers van de vorige lts-release, Ubuntu 22.04 LTS, niet via het besturingssysteem kunnen upgraden naar 24.04 LTS, de versie die in april uitkwam.

De afgelopen weken verschenen er meerdere bugrapportages van gebruikers, die stelden dat hun upgrade vastliep. Canonical zegt in een reactie aan OMGUbuntu dat het bedrijf de release nu heeft stopgezet 'vanwege een kritieke bug in ubuntu-release-upgrader', specifiek in de manier waarop die de apt solver inzet. Het bedrijf zegt dat het die problemen eerst wil oplossen voordat het de release weer beschikbaar maakt, maar zegt niet wanneer dat moet gebeuren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-09-2024 • 15:15

32

Submitter: TheVivaldi

Reacties (32)

32
32
18
3
0
11
Wijzig sortering
Kun je wel naar 23.04 en dan rustig naar 24.04 ?
Dat zou ik sowieso niet doen, om 3 redenen:
  • 23.04 is al 8 maanden EOL
  • Het upgrade-pad van 23.04 naar 24.04 wordt niet ondersteund en is dus niet getest
  • Upgrade van LTS naar non-LTS, naar LTS zou ik sowieso niet doen

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 6 september 2024 15:28]

Tenzij je gaat hacken is het upgrade-traject toch afgedwongen en kun je geen dingen doen die niet ondersteund zijn (minus bugs als van het artikel). Begin dit jaar ben ik van 20.04 naar 23.10 gegaan (vanwege nieuwe hardware die 22.04 niet goed ondersteunde). Dat gaat in tussenstappen van 20.04 → 22.04 → 22.10 → 23.04 → 23.10 (iirc), Ik was er wel even mee zoet. Inmiddels naar 24.04 LTS. Anyway, het kan wel, en afhankelijk van hoeveel je zelf hebt lopen prutsen gaat het triviaal.

(Anekdotisch: mijn installatie stamt van 12.04, mijn eerste Linux-installatie, dus ik had wel enig handmatig werk te doen onderweg :). Maar niets dat niet tijdens update zelf kon met de diff-tool.)
Van 23.04 naar 24.04 zou volgens mij via 23.10 moeten gaan.

Een upgrade van lts via non-lts is wat je doet als je standaard op non-lts zit en netjes iedere upgrade mee pakt. Zo af en toe komt daar een lts versie tussendoor. Maar dat houdt wel in dat je elke stap gaat doen op het moment dat beide versies ondersteund worden. Dus nu niet meer 22.04 op 'non-lts' zetten om 22.10 en de rest van de trein te installeren.

Detail: Als je toch overweegt om de non-lts versie trein te volgen, zorg er dan voor dat je elke volgende versie ook serieus nakijkt op issues en het liefst een tijdje (week, maand) gebruikt en zo.

Voor lts naar lts versie update/upgrade kan je naar mijn idee het beste op ubuntu wachten. Je hebt immers niet voor niets voor lts gekozen.
Upgrade van LTS naar non-LTS, naar LTS zou ik sowieso niet doen
Kun je dat uitleggen? Als je nu 23.10 (Non-LTS) draait, is upgraden naar 24.04 (LTS) toch de enige logische stap? In het najaar zul je dan echter weer naar 24.10 gaan (non-LTS). Ik denk dat het overslaan van LTS nergens goed voor is.
Deze file helpt bij upgraden tussen de LTS releases. Versie 23.04 is geen LTS release (en volgens mij is de support erop al verlopen, al weet ik het even niet 100% zeker*), dus die kun je altijd upgraden met '(sudo) do-release-upgrade'. Die kun je dan eventueel ook naar de 23.10 tillen.

Upgraden van 22 naar 23 kan, maar is even wat omslachtiger (je moet namelijk wat instellingen aanpassen om niet enkel naar LTS releases te zoeken); https://jumpcloud.com/blo...ntu-22-04-to-ubuntu-23-04. Daarna kun je stapsgewijs naar elke release upgraden en pak je ook de upgrades mee die tussen een nieuwe LTS release in zitten. Vervolgens kun je dan ook van 23 naar 24 upgraden, maar is een beetje zonde van de tijd, om eerst naar 23 te upgraden nu en daarna door te gaan naar 24. Als je nu nog op 22 (en dus LTS) zit, is het verstandiger te wachten tot de bug opgelost is. Ik zou het althans vreemd vinden als de bug er niet zou zijn wanneer je upgrade van 23 naar 24.

* Volgens mij is de support op non LTS .04 releases (zoals 23.04 dus) slechts 6 maanden, totdat de .10 release uitkomt. Of de .10 support krijgt tot de volgende .04 release durf ik even niet te zeggen, maar zou wel logisch zijn als minimale, maar dacht dat .10 releases maximaal 9 maanden support krijgen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 september 2024 15:55]

Zo, ben ik blij dat ik "Ask me later" heb geantwoord...
Ik moet zeggen dat ik bij mijn computer en servers/VM's geen problemen gehad heb. De installer van 24.04 was wel bagger, maar die wordt bij een release upgrade niet gebruikt.

De problemen waar het artikel naar linkt lijken veroorzaakt te worden door een netwerkprobleem (DNS/firewall) en een PPA/alternatieve repo. Dat laatste is een bekend probleem, en is ook iets wat Ubuntu officieel niet ondersteunt. In dat specifieke geval werd bijvoorbeeld een versie van Pipewire van de Debian-maintainer geïnstalleerd die net wat anders is dan de officiële Pipewire die Canonical op Ubuntu aanbiedt.

Ik weet niet of dat de problemen zijn waardoor Ubuntu de release tijdelijk pauzeert, maar ik zo groot zijn de problemen niet als het alleen hier op neerkomt. De fix lijkt me vooral liggen in het niet doorzetten van updates bij configuraties die kapot gaan, de bron van de problemen zul je nog steeds op moeten lossen als je daar tegenaan loopt.
Ik moet zeggen dat ik bij mijn computer en servers/VM's geen problemen gehad heb.
Dan ben ik blij voor jou, maar dat neemt toch niet weg dat er problemen voor anderen zijn.
Nou het zal vast niet met elke upgrade voorbij komen want dan was hij al veel eerder geblokkeerd. Er is dus een situatie die toch genoeg voorbij komt die het upgrade proces laat vast lopen.
En die scenarios gaan ze nu eerst fixen
De release is voor de meeste gebruikers pas een week live. Je kon voorheen wel forceren om te updaten (-d toevoegen aan do-release-upgrade) wat ik ook gedaan heb, maar pas vorige week is de update standaard aan mensen aangeboden.

Canonical wacht meestal een paar maanden voordat ze een LTS-release aan oudere LTS'en aanbieden, juist om dit soort fouten te vinden voordat iedereen er tegenaan loopt.
Was dus gister net een daggie te vroeg dus....
Ik braaf een Ubuntu machine van 20.04 naar 24.04 opkrikken. Want dat mocht wel een keer dacht ik...

Was ineens systemd-resolved foetsie. Dat is pech.... DNS weg!
Handmatige entry gezet in /etc/hosts voor nl.archive.ubuntu.com en systemd-resolved maar weer geinstalleerd.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Riesch op 6 september 2024 17:04]

Ik had de upgrade toevallig ook geforceerd en was mijn loginscherm en Nautilus kwijt, ook heel gek. Snel opgelost, maar zou ook niet mogen natuurlijk.
Op drie systemen deze laatste versie geinstalleerd. Op een systeem duurde dat vrij lang, enige uren.
Alleen Rhytmbox wil niet meer opstarten.
Bij mij ging het ook fout, maar op een andere manier. Upgrade ging goed, eerste reboot ging goed, eerste avond zonder problemen 24.04 gebruikt. 's Avond de computer uitgezet, volgende middag aan, en... Alleen een zwart scherm. Een groot deel van het OS was al opgestart, want ik kon vanaf andere computers wel over SSH inloggen. Maar wat ik ook deed, ik kreeg geen beeld meer.

Dus sinds afgelopen maandag overgestapt op Debian 12.7, en eigenlijk bevalt dat prima. Heb ook al ontdekt dat een paar bugs die mij in Ubuntu niet genoeg irriteerden om ze te melden, wel degelijk Ubuntu-specifiek zijn (voorbeelden zijn verkeerd gelabelde en gekleurde knoppen van xcalc, en 3D-screensavers die foutief renderden). Want in Debian zijn ze ineens verdwenen.
Ze zijn lekker bezig. De Cloud-init file was ook kapot door een bug waardoor 24.04 niet automatisch geinstalleerd kon worden via PXE. https://bugs.launchpad.net/bugs/2062988
Dat heeft ook lang zat geduurd. En nu dit. Verder zou ik het update sowieso afraden. Mijn display link drivers zijn kapot. Mijn bluetooth speaker crashed bij connecten. En me dark thema werkt ook niet meer.

Heel slechte ervaring met Ubuntu.
Ik ben dus wel van 22.04.4 LTS naar 24.04.1 LTS gegaan....
Hoop ge*&$. Ik kan het niet meer reproduceren. Gedoe met ESM en het door elkaar halen van eth1 en eno1. Was twee uur CLI zoeken en rommelen op de zaak weer gezond werkend te krijgen.
Dus inderdaad voorlopig wegblijven van 24.04.1.

[Reactie gewijzigd door Prisma16 op 6 september 2024 16:58]

Draai voornamelijk Linux servers (zonder enige GUI) hier. Servers die maar 1 enkele taak uitvoeren. Daarvan heb ik de hele installatie-procedure en keuze voor settings vastgelegd. Daarmee scripts gebouwd waardoor het niet veel moeite kost om servers opnieuw van de grond opgebouwd kunnen worden zonder tussenkomst.

Mijn ervaring met 'do-release-upgrade' is dat het nooit zeker is dat de taak van de server overeind blijft. Het duurt ook vaak enkele uren, vooral als je niet zo up-to-date bent met je patches en kernels. En dan nog is het niet zeker dat je server/taak net zo betrouwbaar is als voor de upgrade.

Nu draait mijn omgeving in Proxmox, dus spendeer ik liever tijd aan het bouwen van een template server installatie met de nieuwste Ubuntu LTS en gebruik deze om bestaande servers te recreëren in deze nieuwe versies. Configuraties zijn in de meeste gevallen makkelijk te transplanteren, want deze zijn vastgelegd in een versie controle systeem.

Zo ben ik van 12.04 (bare metal) naar 16.04 (bare metal) naar 20.04 (Proxmox) gegaan. Normaal gesproken wacht ik eerst totdat er een 24.04.1 release is verschenen voordat ik aan de migratie start.
LTS versies krijgen standaard 5 jaar ondersteuning, en op deze manier gebruik ik deze periode bijna volledig. En is het ook niet zo'n probleem om voortschrijdende/nieuwe inzichten te scripten voor het opbouwen van de nieuwe servers.
Een upgrade stond voor komende week op het programma. Dit geeft wat ruimte in de agenda.
Niet vervelend bedoeld, ik snap het waarschijnlijk gewoon niet. Maar vanwaar toch die neiging om een LTS versie van een OS dat nog vele jaren ondersteund wordt te upgraden naar een bleeding edge(je hoef geen ervaren IT-er te zijn om te weten dat dit vaak ellende oplevert) nieuwe LTS versie?
Hét voordeel van de LTS versie is de lange ondersteuning(waar je blijkbaar geen gebruik van wil maken) een ander voordeel van de LTS versie is dat deze zeer conservatief is met mayor versie upgrades van packages (maar dat wil je dus ook niet).
Als dat laatste een nadeel voor je is, dan gebruik je toch de verkeerde distributie? Kijk, ik snap nog wel dat je b.v. midden 2025 de upgrade gaat doen, en niet gaat wachten tot 2027(normal support) of 2034(end of life) hoor.
De support voor 22.04 stopt in april volgend jaar. Als je die dus nu gebruikt wordt het wel tijd om na te gaan denken over een update.
Dat klopt niet. LTS versies worden standaard 5 jaar ondersteund. Ubuntu 22.04 krijgt dus nog ondersteuning tot april 2027.
Zie https://ubuntu.com/about/release-cycle.
Je hebt helemaal gelijk. Wij zitten (op het werk) nog op 20.04 :P Vandaar de verwarring.
24.04 is, zoals je uit het versienummer kan opmaken, in april uitgekomen. Daarnaast is het een LTS versie waarbij altijd extra zorgvuldig wordt omgegaan met welke nieuwe packages worden geüpdatet. Als je een IT-er verteld dat je daarmee op de bleeding edge zit word je uitgelachen.

Het is voor een desktop gebruiker heel normaal om upgrades uit te voeren wanneer deze worden aangeboden via de GUI. In het geval van deze upgrade pop up is deze een maand later dan bij de vorige LTS upgrade. Daarom is het niet onredelijk dat mensen verwachten dat de issues al zijn verholpen.

Het is nog altijd handig om niet meteen de upgrade te doen wanneer deze pop up er is en uit de reactie kan je zien dat er niet direct is geupgradet. Dat is meer in lijn met het idee van de Ubuntu LTS versies dan wat jij schetst.
De upgrade van draaiende systemen wordt(nu dus niet meer) pas sinds een paar weken aangeboden(en geplaagd door allerhande issues, waarvan deze er slechts één is) . Dan zit je aardig aan de vroege kant met je upgrade van je LTS systeem wat nog in principe tot 2027(of zelfs 2034 extended) gesupport wordt.
Als je nu al belangrijke systemen gaat upgraden, een maand nadat een upgrade beschikbaar komt, en terwijl je nog jaren support hebt op de 'oude' LTS, dan vind ik dat wat vreemd. Is niet de use case van LTS, en wel de use case van de normale interim releases, ook volgens canonical zelf. Beetje vreemd dat we deze discussie überhaupt moeten voeren.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 8 september 2024 11:13]

Hoopte ooit mijn bas speakers uit de laptop aan de praat te krijgen met een nieuwere versie. Werd hem niet. Daarna is upgraden ook moeilijker en worden niet alle grote pakketten ondersteunt (meestal alleen lts-support). Het bracht ook niet veel. Bij de LTS versie met een subscriptie (die gratis is tot 5 machines) heb je ook live-patch waardoor de kernel live gepatcht kan worden. De STS versies hebben dat niet. Daarom mijn advies gebruik zoveel moegelijk LTS.
Valt me wel op dat Canonical de laatste tijd meer steekjes laat vallen.
Zou hun personeelsbeleid verandering (hang naar goedkopere programmeurs) dit verklaren?

[Reactie gewijzigd door groene henk op 7 september 2024 12:22]

geen probleem hoor, de upgrade was voor enkele van onze pods, om te testen. Juist om eea voor te zijn zoals je schetst. De processen die in onze pods draaien moeten tot 2028 draaien (einde project), dus testen of ze op de laatste lts draaien voordat het project van start gaat is wel zo handig.
Ik lees ook veel over problemen met ZFS.

Ik heb ooit versie 18.04 geïnstalleerd met ZFS op de root. De upgrade naar 20.04 ging vrij soepel, maar ik lees nu veel problemen met ZFS in combinatie met 24.04 LTS. Dus dat zal wel weer een dagje hoofdpijn opleveren bij een upgrade...
gelukkig kan je gauw terug met ZFS snapshots 😁

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.