Ik denk dat je gelijk hebt: Dat de grootste distro's over 10 jaar een steeds kleinere base krijgen, en dat steeds meer applicaties in een distro-onafhankelijk(er) package komen. Ik draai inmiddels ook alweer 25 jaar Linux (begonnen toen RHEL nog gewoon RHL was), waarvan de laatste 10 jaar exclusief.
Maar verder deel ik jouw acceptatie (nog) niet. Ten eerste zijn voor mij de bijbel en de uitspraken van Linus Torvalds overrated. Ten tweede vind ik deze ontwikkeling
niet fijn. Snaps zijn haast universeel gehaat vanwege hun traagheid, en worden vaak
geboycot vanwege de centralisatie. Flatpaks zijn geliefd bij voornamelijk Windows developers die ook "even" Linux willen ondersteunen. Maar eindgebruikers zijn
zeer kritisch. Voor hen zijn er geen voordelen, behalve de artificieel gecreëerde voordelen wanneer developers geen distro-specifieke packages meer willen bouwen, wat overigens volledig geautomatiseerd kan gebeuren in de build pipeline, en als je je aan de richtlijnen van de distro houdt, vaak ook op gratis infrastructuur gehost kan worden. Toen Linux Mint ("Ubuntu how it should be") actief een standpunt tegen Snap aanhield en de ondersteuning hiervoor verwijderde, deed ik een donatie. Je stemt voor of tegen keuzes door ergens wel of niet voor te betalen/doneren.
In de computers die ik bouw en installeer ga ik juist Flatpaks en Snapcraft uit de weg. Ik zoek naar oplossingen om toch een package of een binary te installeren. Ik kies voor alternatieven als deze niet langer beschikbaar zijn, net zoals ik 10 jaar geleden ook voor Linux zonder multiboot koos ook al had Windows een enorme voorsprong op het gebied van game support en marktaandeel. Je stemt voor of tegen keuzes door iets wel of niet te gebruiken.
Het komt erop neer dat je een binary moet maken voor elke specifieke Linux-versie.
Dat is grotendeels onjuist. Voor zwaar gecompliceerde en Windows-georiënteerde software die achteraf een Linux-implementatie krijgen als Davinci Resolve klopt het wat je zegt. Maar veel van de apps die je nu naar flatpakworld overstappen zijn gewoon simpele electron-apps of iets soortgelijks. Telegram-desktop bijvoorbeeld stapt over van .deb op flatpak en snap, maar ze distribueren nog steeds een tarball met één binary die op vrijwel alle distro's draait. Wellicht een beter voorbeeld is de zwaar gecompliceerde maar Linux-georiënteerde 3d software Blender. Dat is ook één tarball met een binary die op vrijwel alle distro's draait. This is the way.
En nog steeds zijn er mensen die zeggen: "die worden wel gemaakt door de maintainers van de distro's." Ja, tuurlijk, die distro-maintainers kunnen uiteraard zonder issues een steeds grotere en grotere repository onderhouden...
Ik volg deze redenatie niet helemaal. Canonical vervangt steeds meer compacte .deb packages door veel grotere snap packages. Zo maken ze toch juist een steeds grotere repository? En verder heb je toch juist veel community repositories waar vrijwilligers packages gaan hosten omdat distro repo's ze niet meer willen hosten? Toen ik nog Red Hat gebruikte installeerde je vaak EPEL en RPM Fusion. Op Ubuntu had je bijvoorbeeld GetDeb. En veel software, bijvoorbeeld die waar ik zelf aan bijdraag, die bouwen en hosten hun eigen deb/rpm packages. Dan staan ze niet in een repository, maar bijvoorbeeld gratis op Gitlab of Github. De software download zelf de nieuwe versie als het beschikbaar is. Dat is naar mijn mening nog altijd beter dan een Flatpak of Snap. Als een softwarepakket geen .debs bouwt of host, dan draag ik er niet aan bij. Je stemt voor of tegen keuzes door ergens wel of niet aan bij te dragen.
Naar mijn persoonlijke mening is de enige echte goede usecase voor Snaps de distributie en licentie van commerciële closed source software op Linux.
[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 19:03]