Linux Mint 21 op basis van Ubuntu 22.04 LTS met kernel 5.15 is uit

Linux Mint 21 is uitgebracht. De nieuwe distro is gebaseerd op Ubuntu 22.04 LTS en krijgt minimaal vijf jaar ondersteuning. Mint 21 maakt gebruik van kernelversie 5.15 en heeft een nieuwe NTFS-bestandsdriver.

Linux Mint 21 Vanessa is gebaseerd op de long term support-release van Ubuntu 22.04. Daarmee krijgt het besturingssysteem ondersteuning tot 2027. Het is te downloaden met drie mogelijke desktopomgevingen. Cinnamon is de standaard, maar ook Xcfe en MATE zijn optioneel te gebruiken als gui. Mint 21 maakt gebruik van Linux-kernel 5.15. Ook dat is een lts-release. Eerder deze week kwam kernel 5.19 al uit.

Mint heeft een nieuwe upgradetool gekregen waardoor het ook voor bestaande Mint 20.3-gebruikers makkelijker wordt om een upgrade uit te voeren. Daarnaast is de bluetoothclient in Mint 21 veranderd. Dat was eerst Blueberry, maar wordt nu vervangen door Blueman. Volgens de makers heeft Blueman meer opties en biedt het betere ondersteuning voor verschillende desktopomgevingen. Ook nieuw is dat er een pictogram aan de tray is toegevoegd waarmee gebruikers in één keer processen kunnen beheren, zoals het doorvoeren van software-upgrades en -updates en het maken van snapshots.

Mint 21 maakt standaard gebruik van Cinnamon 5.4, de klassieke desktopomgeving die voor deze versie vernieuwd is. Die moet stabieler en compatibeler zijn op verschillende soorten hardware. Wat daarin vooral opvalt, is de Muffin-vensterbeheerder, een fork van Mutter 3.36. De makers zeggen die fork zo dicht mogelijk bij het origineel te hebben gehouden zodat in de toekomst nieuwe veranderingen in Mutter sneller kunnen worden doorgevoerd. Dat is een grote verandering onder de motorkap, zeggen de makers. Applicaties worden daardoor allemaal op dezelfde manier gerenderd, wat een stabielere ervaring moet opleveren.

Andere veranderingen in Mint 21 zijn de toevoeging van IPP Driverless Printing and Scanning, waardoor printers automatisch worden gevonden, de mogelijkheid om verschillende applicaties tegelijk te verwijderen en verbeteringen aan Xapps.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-08-2022 • 14:10

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
16
0
0
8
Wijzig sortering
Waar ik zelf nogal enthousiast van word, met het oog op hybride werken/online vergaderen/headsets:
Out of the box Blueman features better connectivity, especially when it comes to headsets and audio profiles.
Daarnaast begrijp ik (van oude forum posts) dat het ook gemakkelijker moet zijn om pipewire te gebruiken als vervanging van pulseaudio in Mint 21...

Met het oog op stabiliteit blijf ik nog even op 20.3, maar ik ben erg benieuwd naar Mint 21.
Maar zitten deze zelfde verbeteringen dan niet ook in Ubuntu 22.04 en dus ook in bijvoorbeeld de laatste Pop!_OS? Ik gebruik zelf al een tijdje pipewire op mijn Pop!_OS desktop en dat bevalt prima. Ik gebruik daar echter geen bluetooth audio apparaten
Ik heb pipewire draaien op mijn ubuntu 20.04.4, met LDAC op mijn Sony bluetooth headphones en betere kwaliteit op mijn andere bluetooth headset vergeleken met pulse.
Maar ik zal deze Mint release ook even aan de tand gaan voelen.
Nou ben ik een Linux newbie, maar ik zie hem niet staan in bijwerkbeheer op linux 20.3
Dit is veelal pas een paar dagen/weken na release mogelijk.
Ok, daar was ik niet van op de hoogte en waarom kan dat niet eerder dan?
Omdat de focus op stability ligt. Dat de nieuwe versie door testing is gekomen wil niet zeggen dat het upgrade proces al goedgekeurd is
Dat de focus op stabiliteit ligt zegt natuurlijk niets over het al dan niet beschikbaar zijn van een upgrade mogelijkheid. Het ligt voor de hand om deze tegelijkertijd uit te brengen, dat is ook wat de meeste eindgebruikers zullen verwachten en hoe het bij andere OSsen ook werkt.
Mee eens. Ik heb ook Linux in gebruik genomen door de lofzang die ik al jaren lees over dit besturingssysteem. Ik vind het fijn in gebruik, maar herken me niet in de lofzang. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn eerste iMac met M1 processor die ik vorig kocht. Ook MacOS is bij lange na niet zo stabiel als ik had verwacht. Mijn Windows PC is echt stabieler en betrouwbaarder. Om de paar weken loopt mijn mac gewoon vast. Heb ik met Windows eigenlijk al jaren geen last meer van.

Mijn Linux pc start het beeldscherm niet op nadat ik hem uit slaapstand haal. Schijnt probleem te zijn met de Nvidia drivers. Ik krijg het niet opgelost. Enige remedie is herstarten. Natuurlijk mis ik Office 365. Er zijn workarounds, ik heb ze geprobeerd, maar geen enkele werkt probleemloos. Linux werkt verder fijn. Maar die lofzang wordt slechts ten dele ervaren. Zoals jij stelt verwacht ik als gebruiker, dat als ik lees dat een nieuwe versie gereleased is, ik deze binnen kan halen. Ik heb dan eigenlijk geen boodschap aan allerlei verklaringen hiervoor die ik zelf moet gaan uitzoeken op internet.
Gezien de Layout afbeelding gaat in deze versie werken met meerdere monitoren én verschillende refresh rates probleemloos zijn?
Ik weet niet of je zo'n conclusie aan een screenshot kunt ontlenen.

In de blog van Linux Mint zelf wordt de screenshot getoond in de context van de window manager:
To accommodate the new window manager the Display settings were backported from gnome-control-center into cinnamon-control-center. The display configuration which was previously handled by csd-xrandr (part of cinnamon-settings-daemon) was moved into Muffin.
De screenshot (met bijbehorende tekst) staat trouwens alleen in de blog versie van Linux Mint 21 Cinnamon, dus niet MATE en Xfce.
Snap ik. Het was vooral een vraag. Juist omdat er allerlei handmatige oplossingen worden aangedragen voor dit probleem o.a. via xrandr aanroepen vanuit scripts etc. Even afwachten dan wat de ervaringen gaan zijn.
Als totale onbekende op gebied van Linux zit ik mij zo af te vragen of Linux nog wel zo stabiel blijft en compact wanneer er zoveel omheen gebouwd word. Even dan ongeacht welke distro het is maar puur dan in zijn algemeenheid gezien. M.a.w. maakt het dan nog veel uit of je een Linux distro gebruikt of dat je Windows gebruikt. Verschil blijft wel dan natuurlijk dat de meeste Linux distro's gratis zijn.
Linux is totaal anders opgebouwd dan Windows. Zo is er geen registry en wordt Linux ook niet trager na verloop van tijd. Bij Windows werkt dan vaak alleen nog een complete herinstallatie. Kies je een rolling Linux distro zoals bijvoorbeeld Manjaro of Arch dan hoef je ook nooit meer te upgraden naar een nieuwe versie.

Al is Mint zeker geen slechte keuze. Het is maar wat je belangrijk vindt.
Dank je voor je antwoord !

Ik weet dat Linux anders opgebouwd is althans voor zover ben ik er wel al bekend mee maar ik dacht meer aan zo'n grafische schil dat die van invloed kan zijn op de snelheid.
Bij Linux kies je naast welke distro ook zelf de grafische schil / Desktop Environment. Bijvoorbeeld Cinnamon, Gnome of KDE. En kun je je desktop ook helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Je hebt met Linux zoveel vrijheid.

Voor de inspiratie is dit een altijd een leuke om te volgen. https://www.reddit.com/r/unixporn/
Linux Mint is weliswaar gebouwd op Ubuntu, maar dan veel beter uitgewerkt. Ik heb Mint op diverse PC's staan en Ubuntu op nog maar één laptop. Maar Linux Mint is - na lange tijd niet gebruikt te hebben - weer helemaal mijn nummer 1 distro. Nooit problemen mee, werkt altijd en heeft nooit issues (mijn eigen ervaring, that is!), gaat zuinig met de resources om en is heel prettig om mee te werken. Gewoon een dikke 10 van mijn kant.

Ik draai trouwens standaard de Xfce-variant van Linux Mint, daar Xfce tot nu toe nog steeds mijn favoriete desktopomgeving is.
Klinkt meer alsof je Xfce fan bent dan Mint. Ik heb namelijk nooit problemen met ubuntu buiten gnome frustraties om.

Mint Cinnamon heb ik een jaar of 3 geleden voor het laatst aangeraakt en Mint 17 heb ik gedailied en cinnamon is echt een bugbende gewoon.

Ik vind mint xfce ook best prettig, maar niet beter dan xubuntu, mx linux, manjaro xfce of endeavour os xfce of debian met xfce

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 2 augustus 2022 20:49]

Klinkt meer alsof je Xfce fan bent dan Mint.
Hoewel ik een Xfce fan ben wil dat nog niet zeggen dat ik Mint specifiek dáárom waardeer. Dat zou de distro als geheel tekort doen. Ook de andere Linux Mint smaken zijn prima.

Ik draai overigens ook andere distro's met Xfce, zoals Manjaro, Xubuntu, Debian, EndeavourOS en pure Arch. Hoewel deze zonet genoemde distro's ook prima zijn, merk ik bij dagelijks gebruik dat Mint heel erg goed in elkaar zit met oog op detail. En dan bedoel ik niet het uiterlijk, maar specifiek de werking. Het team achter Linux Mint heeft gewoonweg veel beter de focus op de verfijnde dingen van het systeem. En dat maakt dat de ervaring bijzonder gladjes en aangenaam is. Op mijn werk-PC staat Linux Mint 19.3 nog, en die heeft me vanaf het begin nog geen enkele keer in de steek gelaten. Nooit gezeik, nooit vreemde issues. Het werkt gewoon, en het werkt ALTIJD. Dat kan ik van Windows 10 op de andere partitie niet zeggen. Die heb ik sinds januari 2020 al drie keer opnieuw moeten herinstalleren. En dat terwijl ik Windows 10 nauwelijks gebruik en ik daar ook nauwelijks programma's op geïnstalleerd heb (Firefox, Thunderbird en LibreOffice, verder niets!)

Jaren heb ik Linux Mint links laten liggen omdat ik een "saaie' distro vond. Tegenwoordig tweak ik minder dan vroeger, en nu wil ik gewoon een systeem hebben dat werkt en dat me niet in de weg zit. Daar slaagt Linux Mint het tot nu toe het allerbeste in. Linux Mint 20.3 op meerdere laptops is van hetzelfde laken een pak: betrouwbaar, geen issues en nooit rare quirks.

Dus nee, het ligt niet aan Xfce, maar gewoon aan Linux Mint zelf. Ubuntu, de basis van Linux Mint (LMDE even buiten beschouwing gelaten) is gewoonweg veel minder uitgewerkt en vertoond her-en-der nog weleens gekke dingen. Ubuntu was vroeger dé distro, maar tegenwoordig heb ik nog maar één installatie op één van mijn laptops. En ik ben er niet echt van onder de indruk en gebruik het nauwelijks. Dan vind ik het toch knap dat het team achter Linux Mint dit veel beter voor elkaar heeft dan Ubuntu.
Ik heb namelijk nooit problemen met ubuntu buiten gnome frustraties om.
Je spreekt jezelf tegen. Dus heb je wél problemen. Ook al is dat misschien GNOME-gerelateerd, je ervaart het toch maar onder Ubuntu.
Ik vind mint xfce ook best prettig, maar niet beter dan xubuntu, mx linux, manjaro xfce of endeavour os xfce of debian met xfce
Xfce is Xfce. Dat werkt onder elke distro, hoe verschillend de basis ook is, hetzelfde. Het gaat om de gebruikerservaring van de distro zelf. Linux Mint steekt daar met kop en schouders bovenuit, gezien mijn redelijk ruime ervaringen met diverse distro's.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 4 augustus 2022 17:38]

Kernel 5.15? 5.19 is uitgebracht.
Jij bent in de war met rolling releases.
5.15 is de meest recente LTS (Long Term Support) kernel.
Mint 21 maakt gebruik van Linux-kernel 5.15, die eerder deze week werd uitgebracht.
Volgens mij is 5.19 deze week uitgekomen toch?
Klopt toevallig gisteren een artikel over geweest :)
Linux 5.15.58 is ook een paar dagen geleden uitgekomen, te weten op 29 juli 2022.

Edit: maar het betrof inderdaad een typfoutje in het artikel, dat inmiddels is gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 augustus 2022 14:33]

Ik heb het aangepast, kwam op GR ook al voorbij.
Plus Ubuntu LTS als basis…. Andere kernel kan je er eventueel zelf injagen maar at your own risk… LTS versies hanteren wat dat betreft het Windows model (dwz: stabiele basis, updates, maar meestal in dezelfde major branches blijven) en zijn over het algemeen niet bedoeld voor (relatieve) bleeding edge meuk… derivaten van LTS versies, tja, die fietsen achter de parent aan…
Krijgen we bij elke ubuntu update ook te horen dat het op Debian gebaseerd is welke weer op.....

https://upload.wikimedia....Distribution_Timeline.svg
Debian is nergens op gebaseerd zoals die SVG ook duidelijk aangeeft :) Dat was een originele distro vanaf het begin.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 augustus 2022 18:00]

Debian draait op de linux kernel, dat is zijn basis. Dus ergens kan je die claim zetten dat Debian is gebaseerd op de linux kernel ;)
De Linux kernel zelf is maar een klein gedeelte van een distributie. Vrij belangrijk onderdeel, maar het is er maar één van de veelal honderden.
Dat is ook weer waar.
Vorig jaar op mijn laptop overgestapt van Ubuntu naar Linux Mint. Geen spijt van gehad.
Ik merk dat ze sneller zijn met Firefox updates (103.0.1 is nog steeds niet beschikbaar bij Ubuntu 20.04) en dat ze snap standaard uitgezet hebben.

Binnenkort gaat ik het ook op mijn Windows 10 desktop installeren ernaast.

[Reactie gewijzigd door Zidane007nl op 6 augustus 2022 19:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee