Eerste bèta van Linux Mint 20 verschijnt op mirrors

De eerste publieke bèta van de Linux-distributie Mint 20 is uitgekomen. Het OS heeft betere ondersteuning voor meerdere monitoren en draait op de Linux 5.4-kernel, maar kan snapd-packages niet standaard installeren.

Linux Mint 20 is het eerste OS dat is gebaseerd op Ubuntu 20.04 LTS. De bèta is nog niet te vinden op de officiële website, maar Mint 20 is inmiddels wel al verschenen op verschillende mirrors. De nieuwe bèta is gebaseerd op de Linux 5.4-kernel. Die heeft betere hardwareondersteuning, waardoor Mint 20 beter om moet gaan met configuraties met meerdere monitoren.

Op Mint 20 wordt de Warpinator-tool standaard geïnstalleerd voor het verkennen van lokale netwerken. De Chromium-browser is juist uit de release gehaald.

Mint 20 is ook de eerste versie van de distro die niet standaard snapd-installaties toestaat. Snap zou normaal worden geïnstalleerd via de Chromium-package. De ontwikkelaars van Mint maakte de beslissing Snap te verwijderen eerder deze maand al bekend. Gebruikers kunnen Snap nog wel handmatig installeren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-06-2020 • 20:15

85 Linkedin

Reacties (85)

85
84
61
6
0
16
Wijzig sortering
Kleine correctie. Pop!_os is ook gebaseerd op Ubuntu 20.04 LTS en kwam op 30-4 al uit.
Mint is zeker iets om in de gaten te houden. Ze zijn flink bezig met goeie releases en hebben duidelijk een eigen route uitgestippeld en hun mening delen ze ook graag over hoe en wat.
Wel eens eerder gebruikt en was zeer prettig om mee te werken.
Dan is Debian Mint misschien ook wel iets voor jou :)
Daar heb ik nou nog nooit van gehoord. Wat is het verschil tussen de standaard Mint en Debian MInt?
Die gebruikt puur Debian als basis(zelfstandig/onafhankelijk van Ubuntu)

Debian.Ubuntu.LinuxMint
vs
Debian.LinuxMint
Overzichtje

[Reactie gewijzigd door CHBN op 12 juni 2020 21:17]

Prachtig overzicht. Het doet me wel pijn als ik me realiseer wat als we al deze moeite maar in enkele soorten hadden gestopt; hoe ver zou het dan nu wel niet zijn?

Al met al heb ik sinds 2000 ongeveer dan toch wel een aardig groepje geinstalleerd gehad. Lang niet alles gebruikt als dagelijkse computer, maar aardig wat varianten zijn meer dan 1 week gebruikt of bij noodsituaties nodig geweest.

Mijn bescheiden lijstje distro's:
RedHat (demo cd uit 1999), Knoppix, Lindows, Backtrack, Kali, {K-, X-, Ed-}Ubuntu, XBMC Live, Elementary OS, Kiwi, Linux Mint, Raspbian, S.u.S.E., Mandrake, Fedora, Asterisk at home, Gentoo, OpenWRT, en dan de mobieltjes met Android, met als subsmaken Cyanogenmod (mooie tijd was dat) en Omnirom. Die ene keer dat ik ARCH was begonnen heb ik het ook direct weer gestopt. Ging me net iets te ver allemaal om het helemaal barebones te doen.

Nu begrijp ik, door dit overzicht te hebben gezien wederom (jaren geleden was het nog veel minder gefragmenteerd dan nu) begrijp ik waarom ik niet altijd lekker uit de voeten kwam, omdat ik echt verschillende bloedgroepen heb gedraaid continu. Sinds dat ik het meeste in de wereld van Debian ben gebleven is het allemaal een stuk makkelijker te begrijpen.

Het zou mooi zijn om dit helemaal een mooi plaatje te maken als we ook het aantal actieve clients zouden meenemen in dit overzicht. Nu kun je alleen maar gissen welke het meest gebruikt wordt :D

Ondertussen schrijf ik dit op ChromeOS, draait een server Debian en diverse Raspberry Pi's varianten van Raspbian of OpenElec.
Ik had in gedachten dat het popularity-contest package daarvoor was, maar zo te zien zijn die alleen op debian en ubuntu beschikbaar. En maakt die alleen maar een overzicht van welke architecturen er gebruikt worden: Debian en Ubuntu. Het zou opzich wel leuk zijn als alle distributies zo'n type package hebben om een goede vergelijking te doen welke nu het meest gebruikt worden. Volgens mij zou je door naar de ranking van de laatste 12 maanden op distrowatch ook wel een aardig idee moet krijgen wat er veel gedraaid word.
https://upload.wikimedia....Distribution_Timeline.svg
Hier heb je al een overzicht van alle distro's en waar ze vandaan komen, kan je misschien nog nieuwe pareltjes ontdekken ;)
Het doet me wel pijn als ik me realiseer wat als we al deze moeite maar in enkele soorten hadden gestopt; hoe ver zou het dan nu wel niet zijn?
Als vrijwilliger zie ik mijn werk terugkomen op verschillende distributies. Zou het zo zijn dat enkel “de grootten” bestaan, dan had ik er überhaupt nooit interesse in gehad. Stel je voor: als meest populaire consumenten Linux distributie zou ik alleen met een Canonical/Ubuntu kunnen werken, met hun Launchpad en CLA. Nu het zeg maar verspreid is, is er ondanks het luttele budget veel voortgang in deze wereld door vrijwilligers en mensen die genoegen nemen met een bescheiden inkomen, omdat het allemaal open is en iedereen met elkaar deelt en veelal de populaire patches toch wel op veel plekken komen.
Als kernel ontwikkelaar ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat we beter wat minder distributies hadden kunnen hebben. Resources als onwikkelaars, testers, documenters, etc zijn veel te verspreid en schaars daardoor. En de naam Linux is inmiddels niets zeggend, behalve dat de motor (voor een groot deel) uit dezelfde fabriek komt.
Overstappende mensen weten niet welke distro ze moeten nemen, software developers niet welke ze moeten ondersteunen. Vind dit punt dikke S... op linux.
Hoewel het aanbod enorm groot is, zijn er maar weinig populaire distributies en bouwen vele gewoon door op andere distributies. Mint is gebassseerd op Ubuntu wat weer Debian als basis heeft. Zoveel verlies is daar dus niet. Daarnaast denk ik dat vele mensen zouden afhaken als ze niet die vrijheid hadden van te kiezen aan welk project ze meewerken.

en voor devs van applicaties is het eenvoudig: zorg ervoor dat je Debian en RHEL ondersteund. Als het daarop werkt, dan moet het kunnen werken op zowat elke distributie.
Je vergeet de distro's die door grootste organisaties worden ontwikkeld om hun diensten op te draaien, google, amazon, microsoft, ... , etc. Maar ook specifieke systeem distro's en kleine opkomende distro's die redelijk veel impact hebben op de status quo zoals popos dat heeft op desktop en ux.

Software compatability gaat verder dan de laatste versie van debian en rhel ondersteunen. Al die distro's, zelf die paar afgeleid van debian en rhel? zijn ook nog eens niet compatible met hun upstream varianten trouwens.

Alle drie (en andere distro's) bouwen in de richting van hun eigen afwijkende filosofie, leveren relatief weinig noemenswaardigs upstream op om een gezamelijk doel te bereiken en maken het geheel behoorlijk wat complexer.
Er wordt enorm veel redundant werk verricht over de verschillende distro, welke extra overhead en ruis upstream genereren en zeker niet helpen om workflow, snelheid, stabilitiet en creativiteit te bevorderen.

Keuze vrijheid is iets anders dan aan een gezamelijk platform "kunnen" ontwikkelen. Op dit moment heb je namelijk die keuze niet... je moet een afwijkende vorm kiezen, want er is geen gezamelijk doordachte richting/platform. De enige optie dat je hebt voor iets gezamelijks is dit voorleggen aan de overige partijen in lange debats, waarbij je eerste iets moet bouwen om uberhaupt kans op slagen te hebben en waarbij iemand even later alsnog besluit een andere richting op te gaan. Hierom beginnen veel creatieve geesten er niet eens meer aan.
Al jaren probeer ik wel eens linux distro's maar kom altijd terug op MS.
Een mint (cinamon) kwam aardig in de buurt (ik denk ergens 2018) maar toch weer Win7.
Toen cloudready die op enkele laptops "lekker voor onderweg" is (en makkelijk in deze tijd om bijvoorbeeld in een verzorgingshuis tijdelijk te gebruiken)
AndroidOS was niet geschikt omdat veel apps niet werken en mus bediening alsof het touchscreen is voelt voor mij toch "onecht" aan.
De kindse kleuren, dubbele routes bij sommige lijken soms net zo'n doolhof te worden als Windows (waar ik dan de uitgang sneller kan vinden nog steeds)
Dat verschillende OS en elkaar ontmoeten (minder VM) vind ik prettig als het gaat om mensen die vrijwel zonder toetsenbord werken. (spellen etc. installeren alsof het windows betreft bijv.)
Als er dan 3 hoofdgroepen zouden zijn server, desktop en dev met allerlei "skins" zou ik dat beter begrijpen. Echter met de Android's (custom per telefoonmerk) snap ik die tak.
Een light of robuuste versie zou ook uit dezelfde kernel kunnen worden gehaald neem ik aan.
De voorkeur van een eindgebruiker zal niet zo diep gaan als iemand die veel dieper in deze materie zit.
Ik heb nooit de moeite genomen "diep" in linux te duiken daarom.
(maar erover lezen en zien is wel tof)
Ik probeer al jaren over te stappen op linux maar ik zie door de bomen het bos niet. ik heb o.a. Ubuntu en Mint gehad maar ik loop steeds tegen dezelfde problemen aan, software die ontbreekt of die ik niet kan vinden, en drivers van hardware die niet goed werkt. Er zijn zo ontzettend veel distro's en iedereen heeft er een mening over. Ik wil graag een OS, geen windows, die net zo gemakkelijk werkt als windows. Dus als je een stukje software zoekt, je het gewoon kunt downloaden en installeren. en dat je voor de hardware gemakkelijk een goed werkende driver kunt vinden. Zolang dat nog niet kan, blijf ik maar even bij windows, alhoewel het me niet zint.
Een Linux distributie vinden die hetzelfde werkt als Windows gaat nooit gebeuren, want Linux is geen Windows. Dat komt omdat de hele manier van hoe Linux werkt anders is hoe Windows werkt. Onder Linux download je niet een stukje software van een website om te installeren, maar installeer je het uit repositories. De meeste software kan je meestal wel uit de default repositories installeren, en zo niet dan kan je nog wel vertrouwde third-party repositories toevoegen en vanuit daar installeren

De Linux kernel ondersteund tegenwoordig de meeste hardware wel, ik heb in de afgelopen jaren nog nooit iets wat niet out of the box werkte na de installatie. En wanneer ik een nieuw systeem koop ga ik nooit eerst uitzoeken of alle hardware wel ondersteund word, nog nooit problemen gehad. Enige wat niet uit of de box werkte dit jaar was de software voor mijn nieuwe razor muis waarmee ik de kleuren op de muis mee kan aanpassen. Er bestaat wel een alternatief(openrazor) voor, maar mijn type muis werd nog niet ondersteund. Er bestond al een issue/verzoek op het github project, paar dagen later was het bijwerkt en kon ik het uit een third-party repo installeren.

Verder zal je niet ver komen met Linux als je met een Windows mindset Linux gaat proberen te gebruiken. Met een nieuw OS leren omgaan gaat tijd kosten en je zal je moeten willen leren. Toen ik 10 jaar geleden in een keer over ging van Windows naar Linux liep ik ook constant tegen dingen aan, dat ging ook niet vanzelf. Maar dat is een onderdeel van het anders leren denken en het leren omgaan met een ander OS. Je kwam toch ook niet uit de wieg gerold en wist toen meteen hoe MSDOS 1.x of Windows 1.x werkte, dat heb je geleerd uit ervaring en door vaak met het systeem om te gaan. Ging alles maar zo makkelijk dan waren we allemaal experts in elk gebied en zou het leven een stuk makkelijker zijn :)

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 14 juni 2020 11:17]

wat is dan het verschil tussen een windows en linux mindset. uiteindelijk moet je bij allebei al dan niet via een grafische schil of command line. Je os naar je eigen hand zetten
Ja inderdaad. Alleen dat easy install ben ik t niet mee eens.... of eigenlijk toch wel. Elke distro heeft ruzie met mijn msi rtx2080. Heb nog geen oplossing gevonden.
Mocht je Ubuntu hebben gebruikt dan kan je beter de graphics-drivers ppa gebruiken. Daar kan je de meest recente nvidia drivers vanuit installeren die beschikbaar zijn voor Ubuntu. Zo te zien word de RTX 2080 wel ondersteund door de nvidia drivers.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 16 juni 2020 00:11]

De installatie (vroeger met floppy, cd-rom) was al heel wat, dan een terminal scherm (iets wat ik nog kende van DOS en nu lijkt op CMD), het moest allemaal zo weinig mogelijk lijken op andere "merken" vanwege de rechten.
Een kleine sprong was er toen XP eruit ging en de oudere pc's iets anders moesten als OS.
Ondertussen zijn er veel distro's die een schil hebben gelijkend op iets tussen Mac en MS en zelfs een ingebouwde installatie tool maar 3e partij software moet soms (te vaak naar mijn mening) nog met veel tik werk i.p.v. enkele muisklikken worden gedaan.
De moeite terwijl ik vrij Windows mag gebruiken maakt dat ik ook niet over ga.
Maar al "lijkt" het niet op en is de bediening anders, toch willen de Linux fans vaak niet horen dat "het ergens op lijkt" (Android voor pc, Chrome voor pc, etc.) denk ik. Maar die strijd is al van ver voor deze tijd.
Open source software lijkt het soms moeilijk te hebben tegen de gevestigde orde dus laten we het zeker blijven proberen (soms groeien ze naar mekaar toe, waar ontwikkeling en ondersteuning ten koste gaat van de winst zie je de laatste jaren toch vaker een switch dan afsplitsing door overname)
Wat betreft look-a-like Windows komen er toch zeker 2 in aanmerking en sinds Windows mobile is gestopt en Android ("linux") ondersteuning komt in MS producten ben ik wel benieuwd hoe het er over enkele jaren uit zal zien.
Ik zou me best wel kunnen gaan verdiepen in Linux en op zoek gaan naar drivers en software. Als het mijn hobby was om zo'n systeem aan de praat te krijgen en houden. Maar ik heb andere hobby's waar ik liever mijn tijd en moeite aan besteed. Als tweaker weet ik meer van computers dan de gemiddelde burger en ik heb er al moeite mee. Ik denk dat een besturingssysteem voor een laptop of pc ook geschikt moet zijn voor mensen die geen tweaker zijn, die zelfs weinig of geen verstand hebben van een computer.
Check, zelfde situatie hier en helemaal mee eens. Daarnaast mag ik van geluk spreken als ik eens Ubuntu kan installeren zonder dat er nog iets mankeert of ontbreekt. Bedoel, kon zelfs mijn Ubuntu installatie niet eens werkend krijgen van de eerste keer omdat ik eerst in grub nog een setting toe moest voegen om mijn NVidia kaart een plezier te doen (nouveau.modeset ofzoiets). Als ik dat niet deed dan startte de installer gewoon niet eens op. Allez ja, bedoel wat te f*ck. En eens dat het geinstalleerd was dan was er nog vanalles mis mee. Dus ja dan de rest van de dag nog bezig geweest om alles te herstellen. De ene Google pagina na de ander. Echt totaal niet user-friendly.

Dat terwijl als ik Windows installeer, het zo goed als probleemloos werkt. Hoef niet meer te klooien met een grub ofzo, nee gewoon usb boot, wizard volgen en klaar. Heb meerdere pogingen gedaan om Ubuntu Desktop te gebruiken in het verleden maar voor dezelfde redenen als jij ben ik uiteindelijk gewoon terug gegaan naar Windows. Ik was er gewoon klaar mee.
diverse Raspberry Pi's varianten van Raspbian of OpenElec.
Ik kan je OSMC ook aanbevelen als een alternatief voor OpenELEC. Osmc is wat opener, waardoor je bv makkelijker het OS onderhoud. (voorbeeldje: ik beheer al m'n Pi's in een webmin cluster, waardoor ik evt wijzigingen in 1 keer door kan voeren op allemaal)
salt? overigens geen idee of die arm aanbieden
Prachtig overzicht. Het doet me wel pijn als ik me realiseer wat als we al deze moeite maar in enkele soorten hadden gestopt; hoe ver zou het dan nu wel niet zijn?
Waarschijnlijk zouden we lang niet zo ver zijn geweest. Het mooie van al die versies en varianten is wel dat er altijd overal over wordt nagedacht en vooral geprobeerd. Dat wat goed werkt is vanzelf een blijvertje. Details worden vanzelf door anderen overgenomen.

Overigens wel opvallend dat android wordt genoemd. Dat is voor zover ik begreep geen gnu maar android/linux: Wel de kernel maar niet (standaarde/default) de gnu omgeving. Al moet ik toegeven dat bij de ontwikkeling en voor het betere hack werk betrekkelijk eenvoudig en snel de nodige gnu-tools kunnen worden toegevoegd.
Het doet me wel pijn als ik me realiseer wat als we al deze moeite maar in enkele soorten hadden gestopt; hoe ver zou het dan nu wel niet zijn?
Eigenlijk is dat min of meer het geval. In de Linux-gemeenschap heb jij een paar hele grote distributies (Debian, Red Hat, Slackware, Arch enzovoort), en daar zijn heel veel kleinere distributies op gebaseerd (Ubuntu, Linux Mint, MX Linux, Fedora, CentOS, Manjaro Linux enzovoort).

De Linux-gemeenschap is dus evengoed redelijk gecentraliseerd.
Wat een super-overzicht. Dank!
Hou wel in de gaten dat LMDE nu niet bepaald voorop loopt qua support en updates.. het is voor Mint een fallback project om te zien of ze ook nog verder kunnen als Ubuntu om welke reden dan ook ermee zou stoppen.. de focus ligt daar dus zeker niet op!
Ik snap de hype niet. Ze komen uit met een systeem wat in beta al verouderd is (linux 5.4? Are you kidding? Dat werkt dus amper met een radeon 5x00XT of een x570 en Ryzen 2x00, 5.7 is uit!) en hun custom desktop. Al die niche besturingssystemen met 25 vrijwilligers die net de basics doen maar bij serieus gebruik afvallen, en sowieso niets speciaals doen, het is tijd dat de linux community daar eens mee ophoud.
Wat boeit jou dat dat een paar mensen samen een OS willen maken? Laat ze lekker en wees blij dat het kan.
punt is dat linux zo modulair is dat je prima een recentere kernel kunt installeren en dat 99,999% van alle packages dan nog prima werken! punt is ook dat ubuntu en debian doorgaans niet de nieuwste (nauwelijks geteste) packages kiezen voraal ubuntu 20.04 (een LTS release) zal daar voorzichtig in willen zijn.

volgende punt is dat de linux community voor 99,99999% uit NIET-vrijwilligers bestaat en dat je dus grote onzin praat.

Mint mag dan een 'hobby project met 25 devs' zijn Ubuntu 20.04 LTS is dat zeker NIET en RhEL zeker ook niet. De groten der linux 'de basis distro's waarop bijna al het andere is gebaseerd, zijn alemaal in handen van bedrijven en als die bedrijven bepaalde keuzes maken dan is daar doorgaans een reden toe.

dan kun jij en ik als (tweaker) snotneus denken dat er een nieuwere kernel is en dat ze dom of lui zijn die niet te gebruiken, maar meestal zijn daar redenen voor zoals support-baarheid, stabiliteit of levensspanne ....
5.4 is de recentste kernel met ondersteuning op lange termijn. Is dus niets mis mee. En het loopt ook weer niet zo ver achter daar de recentste versie op 5.7 zit. En voor die enkelingen die ondersteuning nodig hebben voor iets dat enkel in recentere versies zit is er altijd de mogelijkheid om zelf te hercompileren, danwel te kijken of er geen backports mogelijk zijn uit meer experimentele repos.
duidelijk een eigen route uitgestippeld en hun mening delen ze ook graag over hoe en wat
Welke distro doet dat niet? ;)
32 bits support gaat volgens LM forums ontbreken in Mint 20.
Ik gebruikte Linux Mint Tricia op een hele oude laptop met een Pentium M en 1.5GB ram sinds Linux Mint Rebecca.
En het draaide redelijk goed.
Maar Ubuntu en nu ook Mint 32 bits links laten liggen moet ik alternatieven zoeken.
Zit na te denken om over te stappen naar Debian, om precies te zijn Debian Buster with Raspberry Pi Desktop.
Dat vind ik een interresante distro omdat je van een oude pc een 'raspberry' kunt maken.
Mijn oude beestje heeft een ouderwetse roze printer poort, die kun je als een soort GPIO gebruiken.
Je hoeft niet te upgraden...laat gewoon lekker 19.3 32-bits erop staan. Is een LTS, dus nog jaren updates.
Klopt. 19.3 wordt tot 2023 ondersteund.
puppy linux is ook een zeer kleine maar verrassend snelle en complete distro
Zoals iemand anders al suggereerde kun je ook eens kijken naar Puppy Linux. Zelf dacht ik gelijk aan DSL (Damn Small Linux) maar dat project ligt al jaren stil las ik zojuist.

Interessant genoeg om ook eens te proberen is Lubuntu; een lichtgewicht, beschikbaar in zowel x86 als x64.
Ik gebruik Mint nu al een aantal jaartjes met tevredenheidnaast Win10. Dit is naar mijn mening de enige distro die probleemloos draait EN BLIJFT draaien (althans op mijn hardware). Andere Linux distros komen met de tijd altijd in de problemen zoals zwarte scherm bij opstarten, niet werkende programma's etc.
Ben erg blij dat het actief wordt ontwikkeld, het is het proberen waard als je hem nog niet kent :)
Hier de zelfde ervaring, heeeeel veel andere distributies geprobeerd sinds 1999-2000 ofzo. In het begin vond ik mint een "n00b" distributie, maar nu ik gewoon geen tijd meer heb om elke keer problemen op te lossen, en gewoon een PC nodig heb die het altijd doet als je hem aan zet is mint toch wel heilig. De hoeveelheid keren dat ik met andere distributies na updates weer had dat iets niet werkte, of iets instabiel was, of een update mn instellingen weer had veranderd.. pff..
Bij mint was ik in het begin ook een beetje huiverig, en hield ik win7 of win 10 nog wel achter de hand, maar intussen is het 100% mint omdat het me na jaren gebruik nog nooit in de steek heeft gelaten.
Als je een distributie zoekt die gewoon prima is voor een daily driver, is Mint absoluut een aanrader..
Eens ben ook via win7 op Linux mint gekomen. Wil gewoon een distro die altijd werkt , stabiliteit is voor mij erg belangrijk
Toen de laptop van mijn echtgenote (voor de zoveelste keer) vast zat door browserproblemen, heb ik (na goed overleg natuurlijk) haar Windows 10 vervangen door Mint. Sinds het omzetten, een jaar geleden, nauwelijks vragen meer gehad om haar laptop te ' fixen' . Updaten doet ze zelf via de GUI.

Het begin was even wennen voor haar (alles net op een net iets andere manier te vinden), maar het browsen, video kijken en documenten bewerken gaat prima. Nog wel een virtuele machine met Windows voor een programma wat ze nodig heeft voor haar werk.

Met dit anekdotische verhaal wil ik aangeven dat Mint ook voor een minder ervaren gebruiker een onderhoudsvriendelijke distro is.
Ubuntu Budgie 19.10 draait hier al maanden non-stop, geen reboot niks. Oerstabiel, lekker licht, snel, gebruiksvriendelijk en nooit "in de weg" zoals Windows 10.
Budgie 20.40 was ook in april al uit..
De hele basis van Mint is Ubuntu... Dus alles wat daar op draait is even stabiel of niet als Ubuntu zelf.
Of stabieler zonder Snap :)
ik snap dat gedoe rond snap eigenlijk niet zo goed,

natuurlijk zijn er zaken die raar in elkaar zitten met snap en wil je lang niet alles (elk stuk software) in een container .... maar zaken als een browser en een torrent client of een (online) mediaplayer lijken me eigenlijk by design wel geschikt om in een container te draaien dat houdt mogelijk enige kwaadaardige code íéts meer op afstand.
een browser exploit binnen een container is al erg genoeg maar buiten (direct in het OS .... pff )

tegelijkertijd krijg je dan weer dat je bepaalde slecht onderhouden packages krijgt met libs die al een jaar geleden lekker dan een rieten mand bleken.

Containers lossen 2 belangrijke problemen ook maar creëren er eentje die 'bijna net zo groot is. het enige echt grote probleem van snap lijkt voor mij te zijn dat de distributie ervan niet decentraal en op basis van trust (keysharing) gebeurt. je hebt dus relatief weinig inzicht in wil je wilt en kunt vertrouwen.
Nou dat weet ik zo net nog niet. Voorbeeld mijn systeem i5 2500k, 16GB geheugen, Nvidia 1050Ti.
Intallatie met Ubuntu 20.04: inlog bug, kom in een inlog loop terecht door combinatie van GDM3 en Nvidia drivers.
Installatie Linux Mint: kan aan de slag zonder pijn en moeite.
Paar maand geleden kondigden ze met veel enthousiasme in hun blog aan dat ze (eindelijk) de kleuren van hun themes wat gingen opfleuren met een helder Aqua en helder Pink. Daar keek ik naar uit, want de themes in Mint zijn inderdaad allemaal nogal saai en grauw. Later zijn ze daarop teruggekomen omdat "niet iedereen" de nieuwe kleuren mooi vond. Ik heb de beta zojuist gedownload en geïnstalleerd in een VM, en er is inderdaad geen spoor meer van te vinden. Ik vind het te belachelijk voor woorden dat ze besluiten bij dat grauwe palet te blijven omdat "niet iedereen" de nieuwe kleuren mooi vond.
Ik zit eerlijk gezegd ook niet te wachten op zuurstok kleuren op de desktop.
Maar ik ga er vanuit dat voor/door de liefhebbers er alsnog wat op https://cinnamon-spices.linuxmint.com/ terecht komt.
Ik had de packages met de nieuwe kleuren van hun blog gedownload en geïnstalleerd, en dat waren helemaal geen zuurstokkleuren, eerder een broodnodige toevoeging aan hun grauwe palet. In de nieuwe Mint kun je die packages echter niet meer achteraf installeren, want "a newer version is already installed". Ik wil er verder geen punt van maken, maar keuzevrijheid beperken met een kul-argument ("niet iedereen vond ze mooi") vind ik een afknapper voor iets dat vrij en open wil zijn.
je kunt altijd nog het package en de benodigde files aanpassen en er een nieuw package (met nieuw versie-nummer) van maken toch?

noem het 'controversial en release het op een themesite :P
Ach ik ben een grijze muis. Vind ik niet erg
5.4 kernel, waarom wordt er nog steeds gedacht dat een oudere kernel per definitie stabieler is dan nieuwere versies? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat alles gebackport word en dus ontzettend veel hardware niet lekker draait op deze kernel.
Zolang Mint 20 wordt ondersteund (5 jaar?), moet het voor "iedereen" blijven werken.
Bij elke kernel upgrade kan er wat mis gaan voor iemand.
5.4 is de nieuwste kernel met "longterm" support (6 jaar), die kan dus de hele tijd hetzelfde blijven.
Dus ja dat is zeker stabieler dan elk halfjaar ofzo de kernel vervangen.
En ja bij die kernels backporten ze ook support voor nieuwere hardware, voor zover dat niet te ingrijpend is.
Mint weet ik niet, maar Ubuntu bracht dacht ik ook nieuwe longterm kernels uit zodra die uitkomen, voor het geval je daar niet genoeg aan hebt.

edit: Overigens, als ik hardware zoek, is mijn eis daaraan dat het werkt met mijn OS, niet andersom.
De meeste bijv Windows/Apple users hebben diezelfde eis, verschil is alleen dat ze dat doorgaans niet van tevoren hoeven uit te zoeken (of als de hardware niet goed werkt, brengen ze het terug).
Maar goed, zoek je dat van tevoren uit, dan heb je minder last van (in dit geval 9 maanden?) oude drivers.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 13 juni 2020 09:21]

het is gewoon irritant om een distro te hebben met zulke oude software. Zelfs windows is tegenwoordig een rolling release, deze beperkte release xycles zijn gewoon ouderwets. Arch, openSUSE tumbleweed - dat model is de toekomst.
"Linux Mint 20 is het eerste OS dat is gebaseerd op Ubuntu 20.04 LTS."

Hmm.. is dat zo?

"About Linux For All (LFA) Build 200607
The system is based on Ubuntu 20.04 LTS and Debian."

bron: http://lfa.exton.net/

..en met een recentere (Kernel 5.7.0-exton is used) kernel.. ik wachtte namelijk zelf op een distributie die 5.7 heeft wat ik nodig heb voor mijn Medion laptop.. ;)
gebruik opensuse tumbleweed. Zo up to date als Arch maar met dengebruilersvriendelijkheid van mint, Ubuntu enzo. Plus, zypper is 100x beter dan apt...
Ik heb het meteen binnen geharkt en geprobeerd te installeren.. de installatie ging heel lang prima todat ik tegen het einde, pal na installeren van de kernel (5.6.14) ineens foutmeldingen kreeg.. nog even wachten op 5.7 blijkbaar, maar zeker een distributie die ik in de gaten ga houden! ;)
5.7 zit er nu al weer een tijdje in, Tumbleweed is vaak 1 van de eerste zo niet de eerste die nieuwe dingen shipt ;-)
Dank je, heb het gemerkt en is nu goed te installeren.. alleen met de videokaart gaat het minder, als ik zonder nouveau installeer en later de drivers wil installeren loopt dat spaak met de melding dat nouveau al geïnstalleerd is (?) en is op geen manier deze melding te verhelpen.. maar langzaam maar zeker begint de laptop tot leven te komen.. ;-)
Ik werk ook alweer enkele jaren met Mint, begonnen met 13 toen Windows 98 stopte met support. Toen nog wat lastig te installeren maar net vorige week 19.3 op mijn laptop gezet. Ik gebruik het met veel plezier als main machine en het voldoet uitstekend voor mij. Ga zo door, niks prettiger dan een open source, gratis te downloaden OS dat het voor heel veel mensen goed zou doen naast of zelfs ipv Windows. Er is ook steeds meer software verkrijgbaar voor Linux dus daar hoef je het niet voor te laten. Hulde voor de hele community!
Helemaal mee eens. Ik werk ook al jaren in volle tevredenheid met Mint.
Heeft iemand ook ervaring met Linuxfx?
Ik heb het een paar dagen terug via VirtualBox geïnstalleerd, nadat ik gelezen had dat het wel erg op Windows 10 lijkt.
Dat doet het zeker. Ik vraag me alleen af of Microsoft ze niet kan aanklagen i.v.m. gebruik van iconen waar waarschijnlijk wel patent op staat.

https://windowsfx.org/ind...wsfx/windowsfx10-1/pc-x86

Dit is helaas een website in het Portugees. De installatie verloopt in een aantal talen, waaronder Engels. Na de installatie is het wel mogelijk de interface in Nederlands in te stellen.

[Reactie gewijzigd door Michel___ op 13 juni 2020 06:01]

Dit zou ik persoonlijk nooit bij iemand anders installeren. Zo'n gelijkend uiterlijk wekt vergelijkbare verwachtingen als van Windows 10, terwijl het onder de motorkap juist bepaald niet hetzelfde is :(
Fijn! Mint (Cinnamon) is mijn distro of choice. Wat uitstapjes gemaakt naar andere distro's maar uiteindelijk kom ik toch altijd weer terug bij Mint. Momenteel draait 19.3 nog prima op m'n laptop maar zodra 20 uitkomt gaat dat er overheen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee