Linux Mint 21.1 Vera met Cinnamon 5.6-desktopomgeving is uit

Linux Mint 21.1 is uitgebracht. De release heet Vera en wordt geleverd bij de Cinnamon 5.6-desktop. Daar zitten geen grote veranderingen in, maar de kleuren en de rest van de UI zijn verbeterd.

Linux Mint 21.1 Vera is gebaseerd op Ubuntu 22.04 LTS en de onderliggende Linux 5.15 LTS-kernel. De belangrijkste vernieuwing in Mint 21.1 is de Cinnamon 5.6-desktopomgeving. Daarnaast zijn er versies te downloaden die Xfce 4.16 en MATE 1.26 als omgevingen gebruiken. De long term support-release van Vera wordt tot 2027 ondersteund.

De Cinnamon 5.6-release is geen radicale vernieuwing, maar heeft veel kleine veranderingen die het besturingssysteem volgens de ontwikkelaars een moderner uiterlijk moeten geven. Zo zijn de kleuren scherper geworden en zijn veel accentkleuren uit de menu's verdwenen. Opvallend is vooral dat de kenmerkende groene kleur niet meer standaard is; de makers maken Aqua de standaardkleur in het OS. Ook zijn kleine elementen zoals pictogrammen en muispijltjes veranderd.

Daarnaast hebben de ontwikkelaars zaken onder de motorkap aangepast. Zo kan het driverbeheer voortaan zonder wachtwoord worden gedaan en is daar offline ondersteuning voor. Ook is er ondersteuning voor Debconf en kunnen Nvidia-gebruikers voortaan secure boot inschakelen.

Mint Vera krijgt volledige integratie voor Flatpak-applicaties. Ook is het sleutelbeheer voor PPA-packages verbeterd in Software Sources, een gevolg van het feit dat apt-keys op termijn worden uitgefaseerd in de distro. De makers zeggen dat gebruikers tot 2024 kunnen upgraden naar 21.1. Pas daarna wordt er een nieuwe codebase geschreven voor het OS.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-12-2022 • 16:09

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
37
1
0
2
Wijzig sortering
Het wordt toch eens tijd dat Wayland support komt. X is op sterven na dood. Het is dat Nvidia zo lang heeft geweigerd fatsoenlijke drivers te maken en nog steeds niet geweldig is met Wayland, want buiten Nvidia of hele specifieke use cases zoals X forwarding, heeft X geen bestaansrecht meer.
Ik ben vooralsnog een van de weinigen op m'n werk die volledig Wayland draait. Er zijn teveel edge cases en quirks (alleen al de verbeterde beveiliging heeft haken en ogen).

X forwarding kun je trouwens vervangen door WayVNC. Dat kun je weer tunnelen over een SDN oid. Hoe dan ook, moet je server het ondersteunen, en het is weer de zoveelste edge case van Wayland.

Ik ben het wel met je eens dat X dood moet gaan. Alleen al qua security is het in 2022 belachelijk dat applicaties volledig bij andere applicaties kunnen qua rechten.
Weet je toevallig of Xrdp ook al Wayland ondersteund, ik kan er eigenlijk weinig over terug vinden of is er een alternatief project voor want WayVNC lijkt de alternatief voor VNC te zijn? IK zal het sowieso wel even in een vm gaan testen om het even uit te proberen.

**Edit**
Ik heb het net even getest in een vm, zo te zien niet want xrdp gebruikt nog VNC en wanneer ik verbind naar een systeem dat Wayland gebruikt via xrdp dan start de verbinding wel maar die crasht dan en je krijg geen remote sessie te zien.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 21 december 2022 11:58]

Welke distros hebben wel al volledig Wayland dan?
In principe vrijwel alle distro's. Alleen is het niet altijd de default. Het is vooral dat ie desktop environment het moet ondersteunen. Het punt ging dan ook meer over Cinnamon, welke nog puur voor X is en niet voor Wayland.
Volgens mij wanneer je onder Wayland draait gebruiken veel applicaties nog Xwayland.
Zowel Ubuntu als Fedora gebruiken standaard Wayland voor hun GNOME sessies, ook met Nvidia.
Moet je in Teams eens proberen je bureaublad te delen, werkt niet onder Wayland, wél onder X 😜
Ik meen dat ik het in Teams wel heb gedaan, maar ik kan me vergissen. Sowieso is er niet echt een technische reden waarom het niet in Teams zou kunnen werken. OBS bijvoorbeeld kan het wel gewoon.
Heb laatst geüpdatet van Ubuntu 20.04 naar 22.04 en toen werkte het spontaan niet meer… kwam erachter dat Wayland de oorzaak was. Daarna teruggezet naar X en voila, hij doet t weer 😜
Het is mogelijk wat je zegt. Wayland stelt namelijk dat je desktop environment (of compositor) het delen moet doen. Dus dan moeten Gnome, KDE, cinnamon, etcetera allemaal zelf dat delen implementeren, op allemaal andere half werkende manieren, en teams, jitsu, TeamViewer, vnc moeten al die halve implementaties ondersteunen.
X is oud en seniel, maar om dit soort dwaze ideeën nog lang niet dood.

Begrijp mij niet verkeers, liever vandaag dan morgen vol op Wayland, maar ik moet vooral kunnen werken. En niet belemmerd worden.

[Reactie gewijzigd door Heidistein op 20 december 2022 21:08]

Een jaar terug of zo werkte het voor mij wanneer Teams als web-applicatie gebruikte via Edge, maar op gegeven moment werkte het niet meer. Ik zal het een van deze dagen nog is proberen maar ik gebruik nu teams-for-linux omdat die officiële teams client vanaf eind deze maand niet meer ondersteund word.
Xorg is springlevend. Voor gamen is er niets beter dan Xorg.
Het zou mij niet verbazen wanneer de stekker uit Wayland wordt getrokken voor iets anders. Hoe lang duurt het wel niet met Wayland en nog steeds geen fatsoenlijke videokaart drivers zijn er voor te krijgen voor zwaardere toepassingen.

De use case van Wayland is alleen nog maar voor KA en wat terminal werk.
Als je meerdere schermen hebt kan je in X geen eens Freesync gebruiken. Dat er voor gamen niets beters is, daar ben ik het absoluut niet mee eens.
Misschien is het met AMD beter. Wayland met NVIDIA is een regelrechte ramp voor gamen. Xorg werkt perfect.
Bovengenoemde is juist een probleem met Nvidia. Of eigenlijk vooral een probleem met X, maar omdat op Nvidia dus niet fatsoenlijk Wayland doet, is Freesync ook bij voorbaat al een probleem op Nvidia als je meer dan 1 scherm hebt. Je hebt op Nvidia gewoon geen Freesync tenzij je al je andere monitoren afkoppelt. En zo nog wel meer. Ik ben dit jaar daarom overgestapt op AMD. Ooit werkte dat voor geen reet, maar tegenwoordig zijn ze best goed.
NVIDIA en Linux is vaker geen gelukkige combinatie.

XWayland zou misschien ook een optie kunnen zijn. Dat is Xorg server die draait onder Wayland. Maar Wayland heeft voor mij geen voordelen, ik ben tevreden met Xorg.
Pakt dat minder VRAM?
Ik zit nu op xfce voor VRAM besparing maar ondanks dat Xorg pakt sowieso altijd heel veel VRAM. 200Mb VRAM minder zou ik het voor doen. (593Mb VRAM pakt ie momenteel :( )
Ik heb zelf niet naar VRAM gekeken, maar ik denk dat dat vooral ook sterk afhankelijk is van je window manager. Uiteindelijk is Wayland slechts een protocol, en je window manager implementeert het. In mijn ervaring maakt het wel beter gebruik van je hardware resources. Nvidia met X was het gewoon nooit helemaal. Vooral bij meerdere schermen. Altijd wat haperingen onder bepaalde omstandigheden, altijd tearing ask je verschillende refresh rates hebt, altijd net weer wat. AMD met X ging wel al beter, maar ook dat heb ik een aantal keer per ongeluk gebruikt in plaats van Wayland, en ik kon het alsnog merken. Het verschil was minder duidelijk dan bij Nvidia, maar het bleef toch ergens wat stroef voelen. AMD + Wayland met ook nog VRR erbij is gewoon zo smooth als gesmolten boter op een glijbaan.
Als hobby fotograaf op Fedora is er voor Wayland ook geen mogelheid om icc profielen voor je monitor te laden. Onder X gaat dat wel....
Ik gebruik zelf KDE met Wayland, en ik kan gewoon ICC profielen inladen. Het enige probleem is dat ik er geen drol van snap en een heel slecht profiel had gemaakt dat alles verkleurde. Ik gebruik alleen geen Fedora, maar de distro zou niet moeten uitmaken.
want buiten Nvidia of hele specifieke use cases zoals X forwarding, heeft X geen bestaansrecht meer.
Lijkt me al een bestaansrecht op zich, dat het op NVidia gewoon nog steeds ruk werkt? Dat is ruwweg 70% van alle linux PC's met een discrete GPU. Als je iets meer wil dan een desktop draaien dan zijn de open-source drivers voor Nvidia simpelweg geen alternatief, dus wat wil je dan? Wayland op Nvidia = geen hardware video decoding, geen NvFBC capture, geen G-Sync/VRR, allerlei GPU settings die je niet kunt veranderen, geen SLI, geen VR... zie ook [1]

Verder ben ik het ook eens met @CR2032, het is echt niet allemaal goud wat blinkt met Wayland, ook niet met andere GPU's dan NVidia, zo wordt er veel geklaagd over frame pacing problemen en lagere framerates. Wayland (of in ieder geval de filosofie achter Wayland) heeft zeker de toekomst maar vooralsnog zijn er genoeg situaties waar het alleen maar extra gezeik oplevert zonder veel voordelen.

[1] https://www.gamingonlinux...their-driver-and-wayland/
Het artikel laat nou net dat plaatje zien met de oude groene layout van Cinnamon terwijl nota bene in de tekst word vermeld "dat de kenmerkende groene kleur niet meer standaard is".
Ugh ja heel dom, heb ik aangepast!
Blij dat ze eindelijk van dat lelijke groen afstappen. Mint is echt wel een fijne distro maar ik pas altijd het uiterlijk aan.
Fijn dat ze inderdaad UX serieus nemen, ook ZorinOS is heel strak
Er zijn al veels te veel distros die nog de look en feel hebben van Windows XP.

Ik heb laatst weer eens Fedora Core 1 geprobeerd op echt oude hardware, en zelfs dat kan zich nog meten met bepaalde distros qua uiterlijk.. FC1 is uit 2002/2003

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 21 december 2022 03:06]

Nadat Windows XP niet meer geüpdate werd, ben ik overgestapt naar Linux Mint. Ik weet niet meer exact welke versie maar weet me nog wel te herinneren dat ik een hele waslijst met aanpassingen moet uitvoeren voordat het fatsoenlijk werkte. Ik ben dan ook erg blij dat dit tegenwoordig niet meer noodzakelijk is en het gewoon direct goed werkt. Voor huis-tuin-keuken gebruik perfect geschikt en helemaal gratis (dat eerste is natuurlijk niet helemaal des Tweakers maar dat laatste misschien weer wel? ;) )
Ik heb Vera uitgeprobeerd en het ziet er wat frisser uit. Het oog wil ook wat! Ik moest er wel een nieuwe kernel in knallen, omdat de 5.15 doffe ellende gaf i.c.m. mijn intel/nvidia gpu -combi. Vreselijke flikkeringen bij elke pixel dat ik de muiscursor bewoog. En dat terwijl ik niet eens zo'n nieuwe laptop heb.

Intussen staat er Manjaro op. Ik heb jaren met Linux Mint gewerkt en voor beginners vind ik het nog steeds een fijne distro. Persoonlijk werd ik wat ongeduldig met software-updates. Mijn laatste install eindigde met een flinke collectie PPA's waardoor de overstap naar een rolling distro logischer werd. Ik houd het overigens nog wel even bij X ipv Wayland. Onder andere door teams, maar ook een bak met ellende die ik elders lees. Nadelen zal ik wel ondervinden wanneer ik een extra scherm aansluit. ;(
Pas nog geïnstalleerd op mijn oude core 2 Duo e8400 met 4 Gb geheugen.
Bijzonder hoe snel dit systeem nog is hiermee.
Ik had eerst de Mate versie geprobeerd, maar daar was ik minder tevreden mee, vooral screen tearing bij het afspelen van video, bij Cinnamon heb ik dat niet.
Dan moet ik ook eens upgraden, ik gebruik al jaren Linux Mint en altijd een upgrade gedaan zonder problemen. Mijn linux avontuur begon rond 1998 met Red Hat Linux.
Leuke update, vooral de look. Mooi hoor. Voor de rest zie ik geen verschil.
Waarom is dit frontpage nieuws? Ik lees "De Cinnamon 5.6-release is geen radicale vernieuwing", dus dat zou prima bij downloads kunnen. Of mis ik dan wat?
Denk dat mint een van de meest gebruikte distro's is bij de t.net community (zelf deb/xubuntu fan)
Heb mint al jaaren niet meer gedraaid.

Ik ervaar dit nieuws juist als positief; keertje wat anders dan zoveelste bericht van microsoft, Apple nieuws of musk die een scheetje laat.

"ok is het sleutelbeheer voor PPA-packages verbeterd in Software Sources, een gevolg van het feit dat apt-keys op termijn worden uitgefaseerd in de distro."

...bijzonder?! Dacht juist andersom het geval is; PPA zie ik steeds vaker dicht/closed/unavailable staan. En apt-get (keys) praktisch dagelijks actief binnen ubu/deb.

@Hero of Time jij weet vast wel hoe het zit

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 20 december 2022 16:48]

Betreffende de keys voor repo's, dat is beschreven in https://wiki.debian.org/DebianRepository/UseThirdParty. Het commando apt-key gaat op een moment de deur uit en doet het dan niet meer. Packages willen nog wel eens hun key in /etc/apt/trusted.gpg.d/ dumpen en verwacht dat apt dit dan automatisch oppakt. Dat gebeurt nog wel, maar het is dus goed mogelijk dat dat in de toekomst ook niet meer werkt en het dus in de sources list gedaan moet worden zoals de wiki aangeeft.

Hoogstwaarschijnlijk is Mint hier op aan het voorbereiden. Persoonlijk ben ik geen voorstander van Mint, omdat ze nóg meer zut anders doen, voornamelijk door een eigen implementatie van apt te hebben die je ongemerkt aanroept omdat deze in /usr/local/bin/apt staat en dat vind ik :r tot het uiterste. Er is geen enkele reden om het wiel dat prima werkt opnieuw uit te vinden en feitelijk een wrapper om de bestaande tool is.
Het is ook altijd wat met apt. Jaren terug was men druk bezig om van apt over te stappen op aptitude. Wat ook een frontje was voor apt. Van de éne op de andere dag was aptitude de duivel en ging men weer terug naar apt. Nu zijn de meeste aptitude features gewoon naar apt overgezet. Maar dit is niet de eerste keer dat er in de Debian tak wat gerommel gaande is met de package manager.
Nou, aptitude is anders toch wel anders dan apt. Je denkt wellicht aan apt vs apt-get. Die twee zijn in zekere zin hetzelfde, waarbij apt-get meer script-vriendelijk is. Apt geeft een mooie voortgang van hoe ver het is met werk.

Aptitude echter heeft nog steeds een betere conflictafhandeling en als je het zonder argumenten start, krijg je een super krachtige ncurses interface waar je echt super veel mee kan. Bij Debian zelf wordt het voor een aantal zaken dan ook aangeraden om aptitude te gebruiken ipv apt(-get).

Het is alleen jammer dat Ubuntu en derivaten er wat op tegen lijken te zijn. Ik heb een Ubuntu versie gehad vroeger waarbij aptitude praktisch onbruikbaar was. Alsof men het moedwillig had gesloopt.
Aangezien je al jaren geen Mint meer draait ben je waarschijnlijk niet bewust van een probleem in 21.0. het commando apt-keys (dus niet de keys zelf welke gewoon gpg zijn) word uitgefaseerd. Op dit moment is het zo dat als je een PPA toevoegd er altijd een waarschuwing komt van dit feit en dat je dus moet migreren naar de nieuwe methode (welke naar de key verwijst vanuit de sources.list).
Ik moet zelf nog zien, maar ik ga ervan uit dat ze hun eigen fork van add-apt-repository hebben geüpdate.
Waarom niet? De zoveelste H update van Windows staat toch ook gewoon op de fp?
Vond het net leuk om te lezen, heb meteen geüpgraded!
Cinnamon is echt wel mijn favoriet voor dagelijks gebruik. Ik draai wel Manjaro Cinnamon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee