Linux Mint 20 'Ulyana' is verschenen

In het afgelopen weekend is Linux Mint 20 met projectnaam Ulyana verschenen in drie varianten: Cinnamon, MATE, and Xfce. De distributie bevat diverse verbeteringen en wijzigingen, waaronder een nieuwe tool met de naam Warpinator, voor het delen van bestanden.

De ontwikkelaars van Linux Mint melden de komst van de definitieve release van versie 20 in afzonderlijke aankondigingen voor de versies met Cinnamon-, MATE- en Xfce-desktopomgevingen. Linux Mint 20 is een lts-release met ondersteuning voor langere tijd en gebruikers kunnen tot 2025 ondersteuning verwachten.

Nieuw bij versie 20 is de aanwezigheid van Warpinator, waarmee gebruikers eenvoudig bestanden binnen een lokaal netwerk kunnen delen met andere systemen die Warpinator draaien. De tool is volgens de makers in feite een voortzetting van Giver, dat tien jaar geleden al in Mint 6 zat en vergelijkbare functionaliteit bood, maar als project gestaakt werd.

Verder bevat versie 20 van Linux Mint verbeterde ondersteuning voor Nvidia Optimus, om te kunnen wisselen tussen de geïntegreerde gpu van de processor en een losse videokaart van Nvidia. Ook is de weergave van de systemtray verbeterd en is bijvoorbeeld het ontwerp van de icoontjes gelijkgetrokken. Mint 20 is gebaseerd op Ubuntu 20.04, maar blokkeert Ubuntu's Snap via apt-packages. Gebruikers kunnen Snap nog wel handmatig installeren. De Linux-distributie verschijnt met Linux-firmware 1.187 en Linux-kernel 5.4.

Linux Mint 20 Cinnamon

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-06-2020 • 10:15

142 Linkedin

Submitter: H1MSELF1SH

Reacties (142)

142
141
81
2
0
9
Wijzig sortering
Had nog een Lenovo 100-15iby liggen, gisteravond Cinnamon er op gezet, helaas weer problemen met vermoedelijk de wifi-driver; wifi staat aan maar kan geen verbindingen ontdekken. Het blijft toch altijd wat meer werk dan Windows ;) maar dat is stiekem dan ook wel weer het leuke eraan
Ik heb het de laatste tijd op 4 systemen geinstalleerd en geen problemen gehad op de systemen met een wifi chip. Ik weet niet welke chip het betreft, maar ik denk dat jij net even pech hebt.

Aan de overige lezers: laat je niet afschrikken. Ik heb mijzelf juist verbaasd over hoe weinig moeite het installeren van een compleet werkend systeem (incl. FOSS zoals Firefox, LibreOffice) is. Zulke eenvoudige installaties heb ik met Windows nog nooit gehad.

De stappen:
  1. Linux Mint image downloaden
  2. Image naar USB geheugen schrijven (middels bv BalenaEtcher)
  3. Booten van USB geheugen
  4. Enkele opties kiezen (zoals toetsenbord, invoertaal)
  5. Reboot
  6. Klaar!
Geen gedoe met drivers, na een kwartiertje ofzoiets had ik een werkbaar systeem waar de gemiddelde gebruiker verder niets meer op hoeft te installeren.

[Reactie gewijzigd door zork op 29 juni 2020 12:06]

Tenzij je een nvidia kaart hebt. Daar heb ik meerdere malen mee geworsteld aangezien hij dan niet eens door de boot heen kwam.
Ik ben een NVidia en Linux gebruiker. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat hij moeite had bij het opstarten van een Live Linux CD. Het enigste dat ik dan moest doen was bij het beginscherm even compatibility mode aanzetten, en dan boot hij wel. Heb niet het gevoel dat ik dat tegenwoordig nog moet doen, het is volgens mij al een hele tijd geleden dat ik een computer in compatibility mode moest opstarten.

En als je er dan doorheen kwam, was het de NVidia driver selecteren en werkte het gewoon daarna.
Dan kan ik je Pop OS aanraden, zij hebben de nvidia driver in hun live iso ingebakken.
Anoniem: 1409490
@zork29 juni 2020 11:59
Ik heb ondertussen ook een paar keer Mint geinstalleerd, maar gewoon via de normale weg, dus via de live enviroment. Wat is het voordeel van de OEM install procedure?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1409490 op 29 juni 2020 11:59]

Ik heb het inimddels uit het lijstje gehaald, want het was een te specifieke instructie.

Maar om jouw vraag te beantwoorden: de OEM optie is handig als je het voor familie of vrienden doet, omdat ze dan bij de eerste keer opstarten enkele configuratie vragen krijgen (zoals taal, gebruikersnaam & wachtwoord).
Toevoeging: je krijgt geen vragen in welke mate je je ziel wil verkopen }>
Jij verkoopt je ziel niet? Jij gebruikt geen Android telefoon, gebruikt geen facebook, whatsapp of twitter? Google je nooit?
Ik verkoop mijn ziel tegenwoordig alleen nog aan Microsoft, Whatsapp, Youtube en Google Maps.

Aan die vier valt voor mij helaas voorlopig nog niet te ontkomen.

Wat Linux Mint betreft: die staat bij mij op de derde plaats van favoriete distro's.
1e Plaats: Manjaro Gnome (vanwege diens Layouts app)
2e Plaats: Manjaro XFCE
3e Plaats: Linux Mint XFCE
4e Plaats: Linux Mint Mate

Het hangt sterk van de ontwikkelingen rondom Flatpak af of ik terug switch van Manjaro naar Mint.

Linux Mint Cinnamon doet/zegt mij helemaal niets. Wat is daar eigenlijk het voordeel van?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 29 juni 2020 19:18]

Op zich is dat niet zo moeilijk: je gebruikt een iPhone, als social media je weinig (meer) zeggen en je DuckDuckGo gebruikt als zoekmachine, heb je volgens jouw definitie je ziel niet verkocht :P
Zeker wel, ik gebruik zelfs ook nog Windows.
Anoniem: 1367158
@Broekventje1 juli 2020 05:19
wat is het alternatief voor een android phone of google search ? (voor mensen die geld nodig hebben om eten te kopen enzo) praktisch bekeken helaas ... alsook windows, ik zit met honderen steam-games , dat draait helaas niet op linux mr ik gebruik die windows 10 partitie eigelek enkel daarvoor. Dan start ik dat een half-uurtje vooraf op , heb ik tijd om even te eten of te wandelen tegen het moment dat die desktop responsive wordt (maar die splash-screen staat er wel fast) ... hetzelfde systeem met linux (mint vooral hier) is een heel andere ervaring. Waar die windows-pc (beste hardware die ik momenteel heb) soms 2+ minuten nodig heeft om een browser (eender welke) op het scherm te zetten en dan misschien nog een minuut voor ik iets kan typen (soms ook 60+ seconden om een explorer window te openen) heb ik hier ook een mini-pctje met een celeron cpu 8gb en onboard graphics waar een lighttpd server op draait een aantal cronjobs en meestal 1 mailclient + 3 browser open (firefox + chrome + chromium) met 10-30 tabs, dat draait perfekt.

Wat windows WEL doet is, eens de steam client is opgestart games als tekken en soulcalibur of dark souls glitchless draaien op 4K , dat systeem is gewoon krank en enkel goed voor xbox simulatie (lol yes)

dus dat ding komt nu standaard met optie voor een centrale datadoos ... = win ... musthave

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1367158 op 1 juli 2020 05:40]

Nou, Canonical heeft ook geen schoon track record op dat gebied: https://www.pcworld.com/a...mazon-search-spyware.html.

Dat en hun 'aparte' bijdragen aan de open-source community (denk aan Mir) zijn de redenen dat ik verre van Ubuntu en afgeleiden distro's blijf.
Nou, Canonical heeft ook geen schoon track record op dat gebied: https://www.pcworld.com/a...mazon-search-spyware.html.
Canonical heeft niets met Mint te maken.
Dat en hun 'aparte' bijdragen aan de open-source community (denk aan Mir) zijn de redenen dat ik verre van Ubuntu en afgeleiden distro's blijf.
En dat is nou het mooie van Linux, er is zoveel keuze.
Anoniem: 100047
@Arrogant29 juni 2020 12:31
Ik ben je even kwijt, welke verkoopopties bedoel je precies? Je ziel verkoop je bij Windows .
Ik denk dat je dat je over het woord 'geen' hebt heen gelezen.
Je ziel verkoop je bij Windows .
Precies!
Anoniem: 100047
@Arrogant29 juni 2020 12:56
Ahhh... oké... pre-lunch vraagje :P Ik ben weer helder :+
Ligt er ook aan beetje aan. Ik heb namelijk nog nooit een vlekkeloze linux installatie gehad (vaak lag het aan niet ondersteunde hardware). Bij Windows alleen maar.
Ik heb echt nog nooit een vlekkeloze Windows installatie gehad! Vroeger (tot 7) was het altijd gezeik met de netwerkkaart en videokaart die het niet deden, pas vanaf 7 zou je kunnen zeggen dat je een uur na de installatie volledig operationeel bent.

Met Linux heb ik dit nooit gehad, na de installatie had ik gewoon fatsoenlijk beeld en netwerk en kon ik meteen aan de slag. Ik heb net mijn 12 jaar oude laptop voorzien van een verse Lubuntu installatie en ik ben er nog geen 45 minuten mee bezig geweest en hij is klaar. Ik kan internetten, teksverwerkeren, e-mailen... alles.

Ik wil er vanmiddag voor de gein wel even Windows 10 (of 7) op zetten en de tijd bijhouden tot het laptopje dan zover is, maar ik kan je verzekeren dat het een tikkie langer gaat duren.
De tijd van afschrikken door ontbrekende Wifi driver ligt denk ik wel achter ons :). Ik kan me nog goed herinneren dat ik met een diskette naar een maat van me kon gaan om even een driver te downloaden omdat ik zelf het internet niet meer op kon.

Onlangs met installatie van Linux op nieuwe laptop gehad dat er voor de wifi kaart nog geen driver ingebakken zat in de distro (nieuw type wifi kaart in Dell XPS systemen); telefoon even connecten en binnen no-time was de driver geïnstalleerd.

Dit was voor mij ook de eerste Linux installatie in minimaal 10 jaar; en was ook verbaasd hoe ontzettend soepel het ging.
De tijd ligt nog steeds helaas niet achter ons dat je goed moet kijken of je Wifi kaartje wel Linux compatibel is. Ik weet dat het niet aan Linux ligt... maar toch. Ik heb er nog een paar liggen hier die het echt niet doen onder Linux.
Ja, als je een laptop koopt waar je linux op wil zetten, kijk je best naar compabiliteit.
De thinkpads en Dell XPS lijn zijn hier heel goed in :)
En tweedehands/refurbished thinkpads zijn dan ook nog eens geweldig gebouwd en spotgoedkoop :)
Windows installeren is inderdaad uitermate complexe materie.. :9
Duurt inderdaad een stuk langer dan een moderne Linux distro en dan nog heb een vrij kaal systeem waar je nog niet mee aan het werk kan.
Dat staat niet gelijk aan complex. Als installeren van Windows (10) iets niet is dan is het complex.

En wat kan je meer met een OOB Linux Distro wat je met Windows dan precies niet kan?

[Reactie gewijzigd door murkienl op 29 juni 2020 15:09]

Docker draaien zonder performance verlies :P
Verder is het een geval van voorkeur, al kan ik me goed voorstellen dat mensen de (stabiliteits-) ellende genaamd Windows 10 zat worden.
Docker draaien zonder performance verlies
Ik kan me ook voorstellen dat een bepaalde groep gebruikers de onvoorspelbaarheid en onzorgvuldigheid van Microsoft omtrent updates zat begint te worden. Echter is er ook een groot deel die er geen kennis en of energie voor hebben om een nieuw OS te "leren" kan ik me zo voorstellen.
Valt mee, de meeste gebruikers uit die bepaalde groep (neem mijn ouders) kijken niet verder dan waar ze internet kunnen opstarten, hoe ze bij de mail komen en waar ze kunnen typen. Firefox is Firefox, onder Windows of Linux maakt niet zo veel uit, dus dat was een makkie. Vervolgens het icoontje aanpassen zodat Thunderbird een envelopje heeft en dat werkte ook. Toen nog even uitleggen waar ze kunnen typen en waar de foto's zijn gebleven en klaar was ik.

Wat alleen echt niet goed werkt is OneDrive. Dank u Microsoft voor het moeilijker maken dan nodig is.
En wat kan je meer met een OOB Linux Distro wat je met Windows dan precies niet kan?
Tekstverwerken, rekenen en presenteren met een (lokaal) office pakket.
Programmeren.
Dat kan niet op Windows?
Niet zonder installeren van extra software na een verse installatie. Daarbij moet je op windows de meeste software zelf van de sites van de ontwikkelaars downloaden, terwijl je op linux de software die je wilt alleen hoeft te selecteren in het software centre.
Poeh, Poeh...
Die 20 seconden ben je al lang verloren aan het kiezen van de juiste distro ;)
Het zou ook dit probleem kunnen zijn: https://askubuntu.com/que...n-go-back-to-ubuntu-a-res

Het is namelijk net nieuw aangemaakt als topic, staat nu in "hot questions" en Mint is Ubuntu-based. Hopelijk heb je er wat aan!
Aannemend dat alles goed geconfigureerd is en de wireless adapter uberhaupt enabled is (driver en firmware geladen, enabled in rfkill, etc): Realtek maakt belabberde drivers, dus dat is geen verrassing. Zorg als het even kan voor een Intel kaartje, die werken in de regel het beste.
Nouja, jij koopt een laptop die vermoedelijk preloaded gekomen is met Windows. Dat Linux daar op draait is alleen maar leuk natuurlijk, maar als de fabrikant geen fatsoeinlijk werkende drivers voor Linux voorziet kan je dat natuurlijk niet echt een "probleem" met Linux noemen :9 't is opzich best wel bijzonder dat het toch zo vlotjes draait op zoveel apparaten, gezien de staat van de markt.
Misschien helpt het om de dkms driver te gebruiken, als deze beschikbaar is in je package manager. De link van slaay heeft bruikbare informatie.

Een andere simpelere oplossing die het proberen waard is, zou het installeren van een LTS kernel zijn (een oudere kernel, 4.14 of eerder).
Van het weekend mn Compaq netbook uit 2010 voorzien van Ubuntu. Vier dagen aan het zoeken geweest om wifi werkend te krijgen. De drivers voor de Broadcom 4313 wireless modem niet goed geinstalleerd. Via Ask Ubuntu de oplossing gevonden door de juist drivers te laden door deze met n andere usb wifi ontvanger te downloaden. En opeens was r wifi. :) :)
Ik ben pas recentelijk wat serieuzer gaan werken met Mint. de showstopper bij Mint 19 was uiteindelijk het ontbreken van fractional scaling. Ofwel eea was waardeloos wanneer ik mijn notebook dockte aan een 4K scherm. Gisteren uitgebreid met Mint 20 gaan spelen en het werkt nu geweldig. Ben er erg blij mee en de overstap van Ubuntu is nu snel gemaakt. Heb een hekel aan dat Ubuntu snap door je strot duwt dus dat is een extra pluspunt met het snaploze Mint.
Dit "door de strot duwen" is desinformatie en FUD.

Chromium is GEEN onderdeel van standaard Ubuntu. Canonical voorziet packages als een community effort en heeft voor snap gekozen omdat dit hen nu eenmaal toelaat om voor beperkte effort 5 versies van Ubuntu te ondersteunen. Die migratie werd 9 maanden geleden reeds aangekondigd en ook de reden waarom werd ruim toegelicht.

Je bent overigens niet overgestapt van Ubuntu, je hebt gewoon een andere DE nu. Al die gebruikers die kwalijke bedoelingen zien in dit geval zouden beter naar een niet-Ubuntu gebaseerd alternatief overstappen. Het archief waar je OS op steunt bestaat uit 10.000-en packages van Canonical die root rechten hebben op je machine bij installatie. Dat is de realiteit. Vlucht nu je nog kan.
Het gaat mij niet om Chrome hoor. Heb wat onnodige ellende gehad met Docker op Ubuntu server 20.04. Oorzaak was dat ik docker aanvinkte bij Ubuntu Server installatie. Vervolgens ging van alles mis. Toen ik door had dat docker via Snap was installeert eraf gegooid en via apt geïnstalleerd. nu draait alles prima.
Zit er zelf ook over te denken om over te stappen op Mint voor deze reden. Weet alleen nog niet of ik wéér een andere DE wil gaan gebruiken, die van Ubuntu bevalt me wel prima.

Kan natuurlijk wel proberen Ubuntu's DE op mint te installeren, maar goed er zijn gelukkig ook nog steeds wel manieren om snapd te weren van een Ubuntu-systeem en dat is dan waarschijnlijk makkelijker.
Als je gewoon een goed Gnome desktop zoekt kunnen Manjaro, Solus of Fedora goede alternatieven zijn.

Let op: ik denk dat Manjaro ook snaps mogelijk maakt standaard. Solus ben ik niet zeker.
Ik hoor dit vaker, maar wat is het probleem dan? Ik bedoel, AppImage en Flatpack zijn de alternatieven maar die vind ik echt een stuk minder handig, waar ik vroeger NextCloud vanzelf startte (als deb) moet het nu met een dubbelklik vanuit mijn Downloads map en BalenaEtcher vind ik ook terug in mn Downloads map, nergens in het menu te bekennen.

Dat gezeur over alle implementaties die een poging doen om dingen gewoon te laten werken is echt typisch voor de Linux communitie. Het is toch fijn dat een software pakket altijd werkt op vele distro's met minimale effort voor een developper? Dat betekend uiteindelijk meer en meer up-to-date software voor ons eindgebruikers.

Ubuntu werkt gewoon. Het enige nadeel is dat als je een keer een probleem hebt en je voor hulp gaat Googlen, je in allerlei technisch geklaag beland van nekbaarden die verandering haten, ook al merk je van die onder-de-motokap-veranderingen verder weinig als gebruiker.

Gewoon geen Chromium is een goede optie dan? Want zelf een goede deb onderhouden doen ze niet bij Mint, het is te lastig inderdaad, en daarom heeft Ubuntu een oplossing gemaakt en gebruikt die ook op de lange termijn houdbaar is.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 11:51]

Het probleem in dit geval is dat als je de Chromium deb package wil installeren dat dat een meta package is die opeens de snap variant van Chromium installeert zonder dat je daar van op de hoogte wordt gebracht. Als snap niet geïnstalleerd is word die daarmee ook actief. Daarnaast is snap van Canonical, wat ook vragen oproept over een hidden agenda om zo de populariteit van snap te bevorderen.
Maar het werkt toch gewoon? Je krijgt precies wat je wilt en je hebt als gebruiker geen nadelen behalve een wat grotere download, initieel. Ik vind het gewoon storend dat je dit soort negatieve dingen zegt terwijl er eigenlijk niks negatiefs is, behalve een esoterische technische mening gebaseerd op een filosofie over software, een filosofie die heel persoonlijk is. Je zegt niet eens wat je dan dwars zit wat betreft snaps of waarom iemand die Ubuntu overweegt snaps niet zou moeten willen, je herhaalt gewoon negatieve sentimenten van andere plekken.

De "agenda" van Canonical is ook niet verborgen. Snaps zijn cross-distro te draaien en helemaal open source. Snap lost het dependencies netwerk probleem op. Daarbij verhogen ze door isolatie de veiligheid. Een ander argument, voor Canonical, is dat ze op Ubuntu Core draaien, een system meer als een smartphone OS, met een read-only rootfs en atomical updates. Mijns inziens is dat waar we naartoe moeten om veilig te blijven in het steeds ingewikkeldere software ecosysteem van vandaag.

Snaps zijn goed doordacht qua toekomstige toepasbaarheid, makkelijk voor devs om te onderhouden en zorgen ervoor dat eindgebruikers up-to-date software krijgen (probeer de oeroude NextCloud client uit de repo's maar eens te installeren, een en al errors en het is onveilig). Die software is onafhankelijk van alle libraries die op het target systeem draaien dus je krijgt geen conflicten. Daarbij kan je permissies van snaps met makkelijke schuifjes aanpassen en als jij niet wilt dat je browser bij je files kan, dan kan dat nu. Dat vind ik wel een iets grotere download waard, een download die op Ubuntu niet eens hoeft want daar staat snapd er al gelijk op.

Met jouw opmerkingen denken noobs gelijk "huh? Wat? Snaps, slecht, wat heeft Canonical als agenda?" En dan heb je weer een gebruiker die op Windows blijft, want "daar is het net zo slecht". Maar dat is niet waar. Negatief doen over andere distro's dan je eigen is gewoon een slechte gewoonte. Wij zouden Linux-buddies moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 12:53]

Nee, het werkt niet "gewoon". Het werkt, maar daar is alles mee gezegd. Snap packages zijn echt aanzienlijk trager dan een op een normale manier geinstalleerde package. Je kunt natuurlijk je schouders ophalen en het prima vinden dat je 2 minuten zit te wachten tot je browser opgestart is, maar als je weet dat dat alleen maar is omdat Canonical zo nodig hun zelfgebouwde bundel moet pushen ipv een normaal gecompileerde versie, dan is dat wel behoorlijk irritant.
Ik vind het trager zijn wel meevallen. De eerste keer na installatie duurt het inderdaad wel langer maar daarna merk ik eigenlijk geen verschil.

Ik vind de snaps wel een gemak. Ze werken gewoon goed.

Mij zal het eigenlijk worst wezen of ik een .deb, snap, rpm, appimage of flatpak installeer, zolang de software maar zijn werk doet. Voor een gewone gebruiker is het wel niet echt overzichtelijk mee, iedereen verkoopt zijn manier van installeren als dé oplossing en je moet al goed geïnformeerd zijn om de verschillen tussen al deze manier te kennen.

Dat Linux Mint snaps tegenwerkt is hun keuze maar dat vind ik wel erg betreurenswaardig. Geef mij maar Ubuntu met snaps, dat is voor een gewone gebruiker wel gebruiksvriendelijk of een distributie als Fedor om even mee te spelen ;-)
Precies. In de Ubuntu Software center zie je het verschil amper tussen debs en snaps. Het zou mooi zijn als ze ook gewoon flatpack en appimage integreren. Ik was altijd van de commandline, maar software center is snel en ik vind meestal wat ik wil. Het werkt allemaal erg goed tegenwoordig.
Chromium is blijkbaar een pita om te builden, dat doet Google expres, Chromium is er voor Google meer voor het goede gevoel van hun Chrome gebruikers, iets waar ze naar kunnen wijzen en roepen "open source".
Overigens start Chromium op Ubuntu 20.04 bij mij net zo snel als Firefox, in een paar sec op mn 3 jaar oude laptop (met ssd). Dus misschien moet je een bug filen?

Als Mint oprecht was en ze je wellicht uit de goedheid van hun hart de snapd download willen besparen, dan zouden ze zelf toch een deb kunnen maken? Maar dat doen ze niet, ze maken een soort van statement die resulteert in een slechte gebruikers ervaring. En dan maar claimen dat ze zich richten op beginnende gebruikers. En klagen zouden ze al helemaal niet moeten doen ze gebruiken gewoon de Ubuntu repo's van Canonical servers.

Bovendien zit deze wijziging al maanden in de Ubuntu beta's en was goed aangekondigd. Nu klagen en een matige oplossing aan gebruikers opdringen is gewoon aandachtvragerij. Nogmaals, laten we allemaal gewoon aardig doen als Linux fans onder elkaar, geklaag in het openbaar over technische en filosofische issues is niet goed, niet op een forum waar ook Windows gebruikers ons eye-ballen om te kijken hoe het is in de Linux wereld.

*Meisjes en Jongens, hier is niks aan de hand, wij zijn allemaal vriendjes, Linux is een pracht OS, voel je vrij verschillende distro's te kiezen en zelf je keuze te maken!*

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 12:55]

Op het moment dat ik een Debian package installeer verwacht ik dat er een Debian package geïnstalleerd wordt, En niets anders.
Laat het ze dan aangeven dat de Debian package te moeilijk is om te onderhouden en dat als je toestemt een snap package wordt geïnstalleerd. Maar niet onderwater zonder toestemming. Iets met transparant zijn. Verder ben ik het eens dat snaps dependencies oplossen, maar voor uniformiteit zorgt het niet, omdat het een container is, wordt opeens je theming niet meer toegepast en updates kunnen ook raar verlopen.
Zie ook https://www.reddit.com/r/.../proscons_of_snap_vs_apt/ voor de voor en nadelen van allebei. Ook dat is een voordeel van Linux, vind je iets niet leuk interessant, dan stap je over naar een distro die wel aan je eisen voldoet of je past het zelf aan in de distro. Niemand die je tegenhoudt.
Ook nog een recent artikel over snaps: https://www.howtogeek.com...ut-snaps-on-ubuntu-20.04/
Verder heb ik de voorkeur voor flatpaks.
Tenslotte, ik heb niets tegen Ubuntu, het is een prima os wat ook op mijn werk veel gebruikt wordt. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij wil/verwacht van een os en daarop gebaseerd een keuze maken.
Dat theming issues is wel opgelost trouwens. Overigens vraag je aan apt om een pakket te instaleren, ik weet niet waar je daarmee vraagt om een deb. Dat het altijd zo was zegt niks natuurlijk.

Overigens heeft Ubuntu dat publiek aangegeven en heeft Ubuntu al vele snaps out of the box. Het is dus de verantwoordelijkheid van Mint om te communiceren dat er dingen veranderen. Bij Ubuntu is dit al vanaf 19.10 aan de gang
Apt is altijd al een frontend geweest voor dpkg, zie https://en.wikipedia.org/wiki/APT_(software)
En dat is mijns inziens ook niet veranderd. Alleen wordt nu een meta-package 'misbruikt' om opeens de snap variant van een package te installeren.

Het Linux Mint team heeft de veranderingen ook netjes in hun blog doorgegeven.
https://blog.linuxmint.com/?p=3906
Snaps zijn wat Unity en Mir een paar jaar geleden waren. Die heeft Canonical ook aan de wilgen gehangen en is daarna over gegaan op wat de community wil, namelijk Gnome en Wayland. Over een jaar of twee ga je wederom zien dat Snaps opgegeven worden en iedereen standaardiseert op Flatpaks.
Ok, dat lijk je erg zeker te weten. Overigens leeft Mir nog steeds (als Wayland compositor) en Unity wegdoen was iets wat de community graag wilde (overigens bleek er daarna weer een groep mensen te zijn die Unity liever hielden...), Unity 8 leeft nog voort in UBports overigens.

Ik ben het overigens met je een wat betreft Wayland and Mir verder, het is beter om upstream te focussen. Maar ik vind de ervaring met Snaps echt superieur aan alle kanten, ik zie dat niet snel weggaan. Daarbij denk ik dat Ubuntu Core ooit belangrijk wordt. En functioneel OS op mn computer met perfecte roll-back en atomic updates lijkt me geweldig, helemaal op mijn Raspberry Pi's.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 13:50]

Ik bedoel, AppImage en Flatpack zijn de alternatieven maar die vind ik echt een stuk minder handig, waar ik vroeger NextCloud vanzelf startte (als deb) moet het nu met een dubbelklik vanuit mijn Downloads map en BalenaEtcher vind ik ook terug in mn Downloads map, nergens in het menu te bekennen.
Dan heb je het niet geïnstalleerd nog, want ik heb hier een aantal Flatpaks (Spotify, Setzer, DBeaver, Apostrophe, en Lollypop) en deze komen netjes in mijn menu uit.

Let wel, dat is op Fedora.
Bij Pop!-OS kan je soms kiezen tussen de .deb en de flatpak variant.
flatpak heeft soms een wat duidelijkere cmd line interface dan snap
en het vervuild de mountpoint lijst wat minder.
Alleen VLC doet er ook org.kde.Platform bij wat toch weer een kleine 900MB extra is.
Bij Pop!-OS kan je soms kiezen tussen de .deb en de flatpak variant.
Dat kan bij de meeste distros denk ik wel. Bij Fedora (wat ik draai) heb je, als je Flatpak en Flathub als store hebt, vanuit GNOME Software netjes de keuze of je de RPM of de flatpak wilt hebben, als het pakket wat je zoekt bij beide beschikbaar is.
en het vervuild de mountpoint lijst wat minder.
Helemaal niet, zelfs. Een snap word 'dynamisch uitgepakt' als je 'm draait, dus vandaar dat je onder ~/snap een mountpunt krijgt. Een flatpak is dat niet, dus hoeft er ook niks zo uitgepakt te worden.
Hmm, het zou Ubuntu sieren als ze dat ook zouden implementeren. Ik moet toegeven dat ik zeker Fedora-curious ben. Maar ja, ik ben opgegroeid in apt land met af en toe een uitstapje naar Arch. Life begins at the edge of your comfortzone, dus misschien wordt het tijd.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 13:47]

Ik heb net een Ubuntu 20.04 VM gemaakt hier en Flatpak geïnstalleerd. Ook daar komen de Flatpaks die ik installeer (Lollypop en Setzer) gewoon netjes in de GNOME UI naar voren bij de rest van de applicaties.
Ok sorry iets te hard geschreeuwd dan. Dan is het alleen bij AppImages dus lastig, hoe gaat het bij BalenaEtcher? https://www.balena.io/etcher/
Zelfde geld voor de NextCloud client: https://nextcloud.com/install/#install-clients

Blijft nog het confinement argument (naast het developer argument, een yaml schrijven die naar je git repo wijst is niet moeilijk). En een centrale store is wel handig en commandline integratie. MAar er is natuurlijk flathub.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 29 juni 2020 14:14]

Dan is het alleen bij AppImages dus lastig, hoe gaat het bij BalenaEtcher?
Etcher heeft alleen een Windows, macOS en portable versie. Voor Linux zie ik alleen een AppImage, dat is inderdaad rot ondersteund in de meeste Linux distros.
Zelfde geld voor de NextCloud client:
Zelfde geld voor NextCloud, alleen een AppImage, geen flatpak. Al zit de nextcloud-client gewoon in mijn repos onder Fedora, dus is dat geen issue.
En een centrale store is wel handig en commandline integratie. MAar er is natuurlijk flathub.
Een centrale store heb je, namelijk flathub. Integreert netjes in Gnome Software. Commandline integratie gaat met $ flathub.
Ik ben al enige tijd bezig met Linux maar kon het nog niet voor mijn thuiswerkdagen gebruiken.
Ik zit namelijk elke keer in de knoop met het feit dat wij via het werk een exchange server gebruiken voor de e-mail en dropbox + Sharepoint voor onze documenten.

Ik weet dat met Thunderbird + een licentie op owl kan werken. maar ik zoek voor een gratis oplossing aangezien ik maar 2 dagen thuis werk en dan elke keer me Windows laptop moet meenemen.

Iemand tips hoe ik het goed werkend krijg in Linux Mint:

Dropbox
Sharepoint
E-mail met exchange server
De exchange server van mijn werkgever snapt ook imap, zou kunnen dat ze dat speciaal aangezet hebben.
gmail op de telefoon gebruikt de webmail server.
Ja dat kan die van mi ook, maar groepen en mappen worden dan niet meer goed gesynct..
Ik werk nu met Mint 19.3
Mijn mail haal ik op via OWA (Outlook Web Access) oftewel webmail.
Moet je werkgever volgens mij wel ingeregeld hebben; volgens mij is dat niet standaard.
dropbox heeft gewoon een deb-install in de canonical partners repo dacht ik? Weet ff niet hoe dat nu is, maar dropbox heeft bij mij altijd prima gewerkt met een eenvoudige installatie.
Voor de email kan je Evolution gebruiken als gratis optie.
Ik heb het een tijdje gedaan, werkte soms wel soms niet.

Uiteindelijk ben ik voor thunderbird + owl gegaan. Ja het kost wat geld maar direct geen gedoe meer.
In navolging van Uchy:
Dropbox werkt ook bij mij zonder problemen in Linux Mint.
https://help.gnome.org/us...icrosoft-exchange.html.en

Heb deze flow (gnome-accounts) geloof ik ook ooit eens werkend gekregen in Mint, kan je helaas niet meer vertellen hoe.
Om te syncen met exchange zou je davmail kunnen gebruiken. Maar voor die 10 euro per jaar zou ik toch voor owl for exchange gaan omdat met met deze add-on je gelijk toegang hebt tot het O365 adresboek, dus ook de algemene contacten lijst van je bedrijf mocht die gebruikt worden en je agenda word er gelijk mee gesyncd.

Ik gebruik zelf geen dropbox maar zo te zien bied dropbox zelf een linux client.

Ook geen ervaring met een linux client voor sharepoint omdat ik de webinterface gebruik, misschien is dit wat?

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 29 juni 2020 19:25]

De laatste keer dat ik met Evolution en de gratis Exchange plugin evolution-ews werkte (eind 2019 tot begin 2020) had ik een stabiele oplossing voor het probleem dat jij schetst.

Evolution nu is véél stabieler dan Evolution 5-10 jaar geleden.
Dropbox: https://www.dropbox.com/install-linux (je moet de Ubuntu versie hebben voor Mint)
Sharepoint: Gebruik de website ( https://support.microsoft...7b-4475-b64a-13a0c14c45ec )
E-mail: Gebruik Thunderbird met ExQuilla, €10 p/j. https://addons.thunderbir...la-exchange-web-services/
Ik heb nu Linux Mint op mijn systeem maar ik ben er niet tevreden over omdat deze OS geregeld blokkeert. Het enige wat ik dan nog kan doen is weer alles resetten. Ook het geklooi met de printerdriver van Brother, wat ik ook doe ik krijg de printer maar niet aan de praat. Dus ik stop met het Mint experiment en ga voor iets anders. Heeft iemand een LINUX tip voor iets zeer stabiel en met een veel betere printer driver begeleiding dan Mint?

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 29 juni 2020 11:15]

Ik gebruik zelf geen Linux Mint, maar andere distributies zoals Debian en OpenSUSE (en nog K/Xubuntu, maar die gaat binnenkort verdwijnen). Heb je geprobeerd je printer gebruik te laten maken van de brlaser driver, die in alle recente distributies zou moeten zitten?
Het is geen laser maar een inkjet printer https://www.brother.nl/ondersteuning/mfc-5890cn/downloads
Nu zie ik wel dat Brother hun printer driver hebben geupdated, dus ga ik zeker ook uitproberen, maar dan wel in combinatie met een andere Linux Versie.
Zit tegenwoordig op Pop!_OS van System76. Erg tevreden over. Ubuntu-kwaliteit, maar dan verfijnder en gewoon open toegang tot applicaties (Deb, Flatpak) zonder 'verplichting' om Snap software te gebruiken.

https://distrowatch.com/table.php?distribution=popos
https://pop.system76.com/
Heb dat Pop OS ook eens bekeken, maar ik irriteer me heel erg aan de standaard Amerikaans georiënteerde setup en het begin achtergrond scherm vond ik maar niks. En een heel klein beetje irriteer ik me over dat uitroepteken in de naam, (die ik hier dus ook achterwege heb gelaten), wat een klein beetje voelt als: Wij zijn heel goed!
Brother printers hebben een nieuwe firmware om onder Linux of android te weken
Je kan het beste hier even een topic openen: Non-Windows Operating Systems
Deze opmerking heeft Toine1 helemaal niets aan, maar gewoon voor het tegengeluid :) :

Ik heb ook een Brother laserprinter/scanner en die draait als een trein in Linux Mint. Het hele OS draait trouwens als een zonnetje (op mijn NUC8).
Heb geen problemen ondervonden met Canon wifi printers in combinatie met linux mint.
Ik heb een oudere Brother 3-in-1 met de drivers van Brother draaiende onder Fedora zonder al te veel geknoei...
Dan gaan we deze als eerste uitproberen, nogmaals iedereen hier bedankt.
Manjaro had een redelijke printer management oplossing, maar volgens mij is het hele printer aansturen in het algemeen brak onder linux.
Hoho, niets negatief schrijven over Linux of je wordt hier meteen gedownsized in je beoordeling. O-)

Maar ik denk wel dat je gelijk hebt, waarschijnlijk besteden de printer fabrikanten gewoonweg te weinig aandacht aan Linux.
Maar hoe dan ook de combinatie Mint en mijn systeem of ik zelf, werkt niet goed, want het is niet alleen de printerdriver, dus ik ga gewoon een andere Linux uitproberen, totdat ik er tevreden over ben.
Ik heb hier al een paar heel goede suggesties ontvangen, bij deze iedereen bedankt.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 29 juni 2020 11:51]

Ik had begrepen dat printers in het algemeen lastig te ondersteunen zijn, ook in Windows (tov andere hardware).
En wat ik zo heb gezien van Linux printen is ook dat het nogal complex in mekaar zit.
Ik neem aan dat de printer support in de kern bij alle distro's wel ongeveer hetzelfde is.

Maar goed, het lijkt erop dat jouw printer idd kan werken in Linux, als ik hier of hier kijk, met die driver van jouw link. Oude informatie maar goed.
Probleem lijkt te zijn, dat die driver 32-bit is, en Mint 20 dat vlgs mij niet (goed?) ondersteunt.

edit: Maar waarschijnlijk dat die geupdatete installer van je link inderdaad de benodigde 32-bit support installeert als die ontbreekt, dat lijkt me ook een erg goede reden om juist nu zo'n update uit te brengen.

Maar goed, wil je sowieso iets anders dan Mint proberen, dan zou je de meeste kans van slagen hebben met iets dat 32-bit ondersteunt (dus iig niks gebaseerd op Ubuntu 20.04, wat Mint 20 is).
Moederdistro Debian ondersteunt dat wel, dus wellicht is dat, of een ander Debian derivaat, geschikt.
Ikzelf gebruik Debian en ben daar tevreden mee iig, maar dat is wel minder "afgewerkt" dan Mint/Ubuntu.
Ja of gewoon een oudere Mint (gebaseerd op Ubuntu 18) proberen, die nog wel 32-bit heeft.
NB: je hoeft niet de 32-bit OS versie te installeren, een 64-bit OS met 32-bit support is ook goed.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 29 juni 2020 15:19]

Dat over de printers moeilijk zijn aan te sluiten, misschien in de jaren 90. Nu is het onder Windows, printer aansluiten en het werkt 99 van de 100 keer.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 29 juni 2020 13:55]

Totdat Microsoft, of de printerfabrikant, vindt dat je printer te oud is
En dan heb je bij Linux toch het zelfde probleem? Daar ging het dus niet om.
Nou nee,
Als de drivers in het Cups programma zitten (meestal) blijven ze daarin heel lang ondersteund.
Ik snap je punt denk ik niet. In beide gevallen is er dus ondersteuning nodig en in beide gevallen kan deze weg vallen. Uiteindelijk waar het om ging is de opmerking dat printers lastig te ondersteunen zijn, ook in Windows en dat is naar mijn mening niet correct want onder Windows werkt het gewoon in 99,9% van de gevallen en je hoeft er ook nog eens minder moeite voor te doen.

Mijn huidige printer is 10+ jaar oud. Werkt nog steeds. Aansluiten en draaien.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 29 juni 2020 18:26]

In het geval van Linux en Mac OS is de ondersteuning third-party. Niet door de fabrikant en niet door de OS-bouwer (https://www.cups.org/).
Waarom zouden die werkende drivers verwijderen tot de architectuur echt niet meer werkt?

Jouw 10 jaar oude printer zal onder Linux ook gewoon plug&play zijn. Dat is onder elk OS hetzelfde. Het verschilt komt pas bij netwerk printers en daar is Windows toch echt de mindere van de 3.

Jouw printer zal domweg niet meer werken onder een moderne Windows als de fabrikant geen zin heeft de drivers bij te werken en MS weer doodleuk iets veranderd in hoe printers werken.

Printers detecteren die via een USB-draad hangt aan een PC is easy. Ze detecteren en instellen via ethernet of wifi is een stuk moeilijker.

Ik heb bij een oud-werkgever een tijdje tech-support gedaan en het OS dat constant de netwerk printers "kwijt" (lees zag de printer niet meer) was, was toch echt Windows 10. Onder OS X en Linux bleven de printers netjes werken zolang de print-server draaide.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 juni 2020 18:34]

Wie heeft het over verwijderen? Onder Windows worden er toch ook een drivers verwijderd?

Ik denk dat dit een eindeloze discussie wordt dus laat ik het zo zeggen, uit eigen ervaring (ong 30 jaar) heb ik minder problemen (de laatste 15 jaar helemaal niet) met Windows en het installeren op Windows en ondersteuning van Windows. Terwijl ik met Linux nog nooit geen problemen heb gehad.
Over ethernet hoeft niet moeilijker te zijn, mijn laatste hp laser werd gewoon automatisch gevonden en toegevoegd. meestal is ethernet zelfs makkelijker als usb.
Relatief is het moeilijker dan via USB ;)
Het werkt natuurlijk prima onder Linux mits de printer ondersteund is
Ja, maar een printer fabrikant zorgt er wel voor dat het sowieso in Windows goed werkt, voordat ze m gaan verkopen. Ik had het meer over hoe het achter de schermen in mekaar zit.
Je hebt de laatste Windows update gemist die een hoop printers heeft gesloopt?

Anyway printer support onder Linux en Mac OS vallen onder het Cups-project. Wordt je printer daarin ondersteund werkt het out of the box. Staat het er niet bij mag je hopen dat de fabrikant drivers heeft gemaakt.
Dat is natuurlijk niet helemaal het zelfde. We hebben het over de ease of use van het installeren. En het is niet alsof een linux update nog nooit wat heeft gesloopt ;)
Als het ondersteund wordt door Cups is het letterlijk add printer => click => click => done.
Hoe makkelijker wil je het hebben?

Als er geen driver is, ja dan wordt het stront vervelend, maar dat is onder Windows niet anders.
Windows: Steek stekker in apparaat. Done!

Is toch een stuk makkelijker :+
(kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst zelf achter drivers aan moest voor Windows)

Maar inderdaad dat is het voordeel van Windows, de aanwezigheid van 99% van alle drivers.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 29 juni 2020 17:48]

Onder Windows zal je de printer echt nog eerst moeten toevoegen in je printer overzicht voor ie werkt ;)

Dat is onder Linux niet anders. Wat ik schreef was het niet het installeren van de driver, maar simpelweg de printer toevoegen in de printer lijst.
Ik heb genoeg ervaring met printers onder Linux, OS X/Mac OS en Windows en van de 3 is Windows de meest pain in the ass om de (netwerk)printer toe te voegen en werkend te houden.
Nee hoor. Het is letterlijk stekker er in, even wachten tot de drivers zijn geinstalleerd en printen maar. De enige handelingen zijn aansluiten en op printen drukken. Zo ging het bij mij iig de laatste keer (ong 5 jaar terug). Handmatig toevoegen is iets van 10 jaar terug of zo.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 29 juni 2020 18:15]

Maar ik denk wel dat je gelijk hebt, waarschijnlijk besteden de printer fabrikanten gewoonweg te weinig aandacht aan Linux.
Ik heb in 20 jaar alleen issues gehad met een aantal Canon printers. De rest (vooral HP en Toshiba) werken prima out-of-the-box.

Let wel, met Fedora of CentOS of RHEL. Ubuntu is voor beginners
Ubuntu voor beginners, ja zo ook Manjaro, zo ook Mint. Maar de printerdriver in Ubuntu was met mijn Canon nou niet echt beginnerstuf, het begon al met dat je ergens een cups server die op te pc draait , inmoest.
Dat ligt eraan hoe de fabrikant het doet. Alle Linux print drivers gaan via CUPS, welke frontend je pakt kan het verschil maken.

Dit kan via de browser op "localhost:631" of via een printer front-end, gnome-printing-properties bijvoorbeeld. Je komt onderhuids echter op dezelfde plek in het systeem uit, maar ik snap je punt.
Ik ben benieuwd wat je niet fijn vind aan het Printer Management. De printer hier installeren gaat gewoon heel makkelijk, paar klikken en hij werkt. (HP nogiets, zo'n 3-in-1 printer).
Dat die printer niet werkt afschuiven op Linuxmint vind ik te ver gaan, die zal dan op Ubuntu ook problemen geven verwacht ik.
Maar fair is fair ik kreeg een Canon laser printer, na talloze pogingen, ook niet aan de gang en heb uiteindelijk een hp printer gekocht.

En wat bedoel je precies met blokkeert?
Mij lijkt dat ik beter eerst kan experimenteren naar andere Linux “versies” dan een nieuwe printer te kopen.

Gewoon niets werkt, alles KO, geen beweging in te krijgen, alsof mijn komplete USB is afgekapt. Ik heb geen ps/2 aansluiting op mijn moederboard die zou hier nu wel goed van pas komen om dit te kunnen detecteren.
Heb je 'bijzondere' hardware in dat systeem zitten toevallig? Een Quadro kaar bijvoorbeeld? Wat je beschrijft klinkt namelijk precies als de problemen die al jarenlang bestaan als je een Quadro kaart gebruikt met de standaard nouveau drivers (geen Mint specifiek probleem dus).
Nee Gigabyte Aorus Z390, GTX1080 en een i7-9700k, geen OC.
wat wordt dat iets anders dan.
Gebruik je de driver van de site van Brother of de meegeleverde driver? ik gebruik zoveel mogelijk de meegeleverde driver en krijg mijn Brother gewoon aan de praat. Dat zegt natuurlijk niet niet heel veel omdat ieder model verschilt. Ik heb zelf slechte ervaringen met drivers voor Linux die door leveranciers aangeboden worden.
Ik heb vanalles geprobeerd maar nogmaals ik zie ook dat Brother voor mijn printer de driver heeft geupdated, waarschijnlijk waren er meer printer probelemen met hun voorlaatste versie. Maar hoe dan ook ik ga toch naar een andere Linux, zoals al eerder beschreven.
De printer wifi printers van Canon laten zich kinderlijk eenvoudig installeren anders.
Geweldige distributie, gebruik hem dagelijks. Na 10 jaar Arch Linux overgestapt op Linux Mint en het is een verademing, zelfs voor gevorderde Linux gebruikers werkt alles soepel en meestal out-of-the-box.
Was een overstap naar manjaro dan niet meer voor de hand liggend? Manjaro is tov arch wat mint is tov ubuntu.
Is Manjaro niet ten opzichte van Arch wat Ubuntu is ten opzichte van Debian?

Arch -> Manjaro
Debian -> Ubuntu -> Mint

Als er nog een distro is die downstream van Manjaro zit zou je die gelijk kunnen stellen met Mint.
Is Manjaro niet ten opzichte van Arch wat Ubuntu is ten opzichte van Debian?

Niet helemaal.

Bijvoorbeeld zijn er bij de drivers van Canon MG... printers alleen rpm en .deb instalatie pakketjes te vinden.
Ja, vergelijking gaat niet helemaal op idd
Ben wel benieuw wat jij er een verademing aan vind, ik ben bijna een jaar geleden overgestapt naar Arch Linux en vind het een stuk fijner werken omdat alles gericht is op het KISS principe.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 29 juni 2020 11:41]

Wellicht is k1ss.org dan ook wat voor jou :)
linux kernel begrijp ik nog. maar wat is linux firmware ?? misschien domme vraag, maar ik dacht dat de firmwares in het algemeen door hardwarefabrikanten uitgebracht werden
Voor zover ik het begrijp bestaat de Linux firmware uit non free blobs die inderdaad door fabrikanten geleverd worden.
Zo te zien weer een mooi stapje, en ook mooi om te zien dat er echt naar de community geluisterd wordt.

Ik zie zelf alleen nog niet echt redenen op vanaf Linux Mint 19.3 over te stappen.

Features die ik zelf gaaf zou vinden voor toekomstige versies:
- Naast folders ook files een kleurtje kunnen geven in Nemo (zoals dat vroeger kon in Mac OS X, waar ze die feature helaas vervangen hebben door een soort labels bolletje)
- Chrome remote desktop support (ik heb het niet goed werkend kunnen krijgen iig). Dat werkt op mijn windows en Mac OS machines als een trein.
- Application launcher ala Quicksilver/Launchy/Albert standaard in de distro (ik gebruik nu Albert, maar die moest uit een andere bron geïnstalleerd worden)
Ik heb ULauncher, een App (+more) Launcher in gebruik met een paar extensies. Die werkt op zich ook wel lekker.
Dit zit toch ook niet in de Linux Mint distro? Of zie ik iets over het hoofd?
Fractional Scaling vind ik ook wel noemenswaardig. Tenminste voor mij een mooie feature op een 4k scherm. Met Hi-DPI vond ik alles veel te groot ogen. De upgrade instructies komen in juli zeggen ze, en daar wacht ik met smart op :)
Ik herinner me Mint 6 en die Giver... "Welcome to the sow shul!" zei die als je een bestand had gegeven. Het heeft toen een tijdje geduurd voor ik doorhad wat dat betekende... :-)
Leuk om te zien dat het Linux Mint team nog zo goed bezig is. Linux Mint was mijn tweede distributie die ik heb geprobeerd maar draai het intussen al niet meer. Maak nog wel gebruik van de Cinnamon Desktop die ook ontwikkeld word door het Linux Mint team.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee