Linux Mint-team wil Mintbox Mini 2-pc in juni uitbrengen

Het team achter Linux Mint heeft aangekondigd dat het de Mintbox Mini 2 in juni wil uitbrengen voor een prijs van driehonderd dollar. Er komt opnieuw een Pro-versie uit, die vijftig dollar meer kost. De mini-pc's zijn gebaseerd op hardware van CompuLab.

Het team schrijft dat de nieuwe basisvariant een Celeron J3455-cpu van Intel heeft, in tegenstelling tot de AMD A4 6400T-apu, die aanwezig was in de in 2015 geïntroduceerde Mintbox Mini. De Intel-processor is een quadcore met een basisklokfrequentie van 1,5GHz en een turbo naar 2,3GHz. Er is een gpu aanwezig in de vorm van een HD Graphics 500-exemplaar. Daarnaast beschikt de nieuwe variant over wifi-ac en bluetooth 4.2, naast twee gigabitethernetpoorten. De modellen zijn fanless en de metalen behuizing is aan de bovenkant voorzien van ribben voor passieve koeling. Beide draaien ze Linux Mint 19.

Het geheugen van 4GB is uitbreidbaar naar maximaal 16GB en daarnaast is er opslag in de vorm van een 64GB-ssd. De Pro-variant beschikt over dezelfde cpu, maar heeft 8GB ram naast 120GB ssd-opslag. Beide modellen zijn voorzien van een hdmi 1.4-aansluiting en een displayport 1.2-aansluiting. Respectievelijk moeten die 4k op 30Hz en 60Hz kunnen leveren. Verder zijn ze voorzien van twee usb 2.0-poorten aan de achterkant en twee 3.0-exemplaren aan de voorkant, naast een sd-kaartslot en 3,5mm-jacks voor in- en output. Via de fabrikant wordt vijf jaar garantie gegeven.

Het Mint-team verwacht dat de mini-pc's rond juni wereldwijd beschikbaar zullen zijn via de website van CompuLab en mogelijk via Amazon. Daarover volgt een nieuwe bekendmaking.

Afbeelding via CompuLab

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-03-2018 • 15:31

70 Linkedin

Reacties (70)

70
68
29
6
0
26
Wijzig sortering
Wel apart, deze mintbox is op basis van de Intel Celeron j3455-cpu, van de Apollo Lake generatie, terwijl producten op basis van de opvolger, de Gemini Lake generatie, al te koop zijn. Koop over een paar weken een Intel NUC met een J4105-cpu of een J5005-cpu en zet er zelf Linux Mint op en je hebt een heel wat beter system wat de hardware specs betreft. Qua stabiliteit en koeling is het nog afwachten ;).

Edit: @DaveAEP De Gemini Lake generatie ondersteunt wel 4k60 native (niet zelf getest).

[Reactie gewijzigd door Frank71 op 26 maart 2018 15:42]

Ja, ik dacht dat alle HD600 Graphics en hoger chips hardwarematig 4k60 ondersteunen. Daarom ook zo jamer dat ze er wat ouds in duwen.
Ik vind het toch wel jammer dat er 'weer' een mini-computer uitkomt die hardwarematig geen 4k60 ondersteunt via HDMI. Het zou een leuke kleine HTPC kunnen zijn mocht dit wel kunnen.
Sorry, maar dan kun je nog wel lang wachten.
Ik zie genoeg bordjes die dit kunnen, maar waar de driver support gewoonweg niet bestaat. Zo zonde!
(Als voorbeeld de Rock64 )
Dat zulke bordjes bestaan, dat geloof ik best.

Maja, grote jongens willen dat waarschijnlijk opzettelijk niet. Of ze zouden zoiets voor heel duur moeten uitbrengen voor de consument.

En de kleinere fabrikanten zullen waarschijnlijk veel moeten betalen om zoiets grootschalig in te kopen.
Hmm, hoort de Intel NUC het niet al te kunnen ? HDMI 2.0 met dezelfde Celeron die 4k60 4:2:2 ondersteunt.
sorry, hier stond een heel verhaal, maar als ik het zelf al niet snap, kan ik dat zeker van jullie niet verwachten, dus maar verwijderd.

edit:
Ja, omdat ik geen onzin wil verkopen moet dat naar -1, misschien nog eens de moderatie FAQ er op na lezen dames en heren, 0 was de correcte moderatie, of eigenlijk NIET modereren. (en ja ik weet dat ik niet hoor te reageren op foute moderaties, dus sta ik nu terecht op -1 ;))


Als ik dan toch al op -1 sta, de G500 (video chipset) ondersteunt hardwarematig maar HDMI 1.4, en daarom is het dus op papier een heel mooi setje, maar zal het nooit lekker werken, hij zal dus heel veel moeten offloaden naar het CPU gedeelte, en daar is de Celeron net niet krachtig genoeg voor, maar als je hem voor de € 112,- kan krijgen waarvoor hij nu in de pricewatch staat, lijkt het me alsnog een heel redelijk koopje.

Intel zelf adverteerd dat hij 9.8Gbps throughput heeft, en dat is de helft van de benodigde 18Gbps wat HDMI 2.0 heeft, en een vijfde van HDMI 2.1 (48Gbps)

[Reactie gewijzigd door zion op 27 maart 2018 09:52]

Ik zie bij Aliexpress miniPC's met een i7, ik denk dat die het prima aankunnen.
Bij een HTPC staat dat los van de i7, het gaat hier meer om de HDMI versie van 1.4. Een i3 met HDMI2.0 kan prima 4k60Hz video afspelen, een i7 met HDMI1.4 kan geen 4k met 60Hz video afspelen.

Als je het over gaming hebt, dan doet de CPU er toe als je in 4k wil gamen, maar dan heb je het over rekenkracht, dat is wat anders.
En vanaf HDMI 2.1 pas ondersteuning voor 4K60+ dynamic sync HDR

verder: eensch :) voor TV, voor Gaming natuurlijk in enige mate wel de CPU, maar er is gewoon geen fatsoenlijke GPU die het trekt. (op Ultra 60FPS+)

[Reactie gewijzigd door zion op 26 maart 2018 22:02]

Op Aliexpress zijn gewoon originele goed werkende, kwalitatieve producten te vinden. Echter moet je zelf opletten bij wie je koopt ;).
Precies. En als je Aliexpress daarom links laat liggen, zou je ook eBay, Marktplaats en de wederverkopers op Bol.com links moeten laten liggen. Eigenlijk zou je ook webshops links moeten laten liggen...

tenzij... je weet welke je WEL kunt vertrouwen....

Oh.. dan zijn we weer aanbeland op
Echter moet je zelf opletten bij wie je koopt ;).
Ik bestel al jaren met succes op Aliexpress. 3x beroep moeten doen op een artikel dat ik niet of niet goed ontvangen heb, en dat werd kosteloos zonder problemen opnieuw opgestuurd... Kunnen veel Nederlandse webshops nog van leren!

[Reactie gewijzigd door Cheater op 26 maart 2018 16:27]

Oh.. dan zijn we weer aanbeland op
In de afgelopen jaren is er veel verbeterd in de betrouwbaarheid van de aanbieders, echter blijft het altijd even opletten. Aantal bestellingen, reviews. Is zo ook op eBay en alle wederverkopers op Bol & Amazon.

Maar goed, je kan inderdaad de de gok blind wagen en zal vaak goed komen:)
Uiteraard. Vandaar mijn reactie. Aliexpress is helemaal niet bedoeld voor de normale markt. Dat is een ander markt voor een ander doelgroep. Het is hit or miss.
Dan haal je er 1 bij gearbest of geekbuying, dealextreme of lightinthebox ;).
geekbuying alleen maar goeie ervaringen, gearbest mijd ik als de pest

hun return policy is zo opgezet dat ze ervan uitgaan dat je het product niet wil terug sturen ( alle kosten hiervan zijn namelijk voor jou - ook binnen garantie of na DOA ), het duurt een eeuwigheid met onzinnige dingen die je verplicht MOET uitvoeren ( go figure een fysieke gescheurde tablet DOA moest opgelost worden met een factory reset ) etc
Ja, terecht. Want ik koop er al minstens 10 jaar spullen en het meeste is echt prima. Maar je mag er ook gewoon 3 keer zoveel voor betalen als je dat wil hoor :).
Maar is het ook allemaal hetzelfde uiteindelijk. Ik importeer ook gewoon spul uit China hoor, maak je daar maar geen zorgen over ;)

Maar het is bedoeld voor een ander doelgroep met andere verwachtingen.
Geen idee waar je het over hebt. Ik zie/hoor ouderen bestellen, techneuten, huisvaders/vrouwen etc..allen bij ali.
Dan is die doelgroep waar je over spreekt wel erg groot in ieder geval. Misschien da tjij daar buiten valt dan. ;)
Ik denk dat iPODKiller bedoelt dat je de verwachting bij dit soort bedrijven moet bijstellen. Dat het nogal eens voorkomt, dat een product toch net wat anders werken wanneer het je huiskamer heeft bereikt.

Wat dat betreft kan ik me hierin wel vinden. Daarnaast beschikken producten via deze kanalen niet altijd over de nodige certificeringen, denk met name aan de adapters die erbij zitten. Wat doet dit met betrouwbaarheid van het product? Daar gaat het in de basis om, je koopt er omdat je niet de beste kwaliteit verwacht, wat in mijn ogen anders is wanneer je via een een Nederlandse handel aan je hardware komt. Daar weet je wat voor kwalteit je koopt.
Nou, precies dat laatste is voor mij een reden geweest om ook in China dinen te bestellen. Ook in Nederland weet je niet welke kwaliteit je koopt.

Veel spullen zijn exact wat je ook in China direct koopt. Wel opletten wat je precies bij wie koopt, maar dat doe je in Nederland ook.
Een van de redenen waarom die Celeron misschien niet zo'n goede keuze is. Als het een Core i3 of Core i5 was geweest had het technisch in ieder geval moeten kunnen. Ik weet alleen niet of de linux drivers voor de HD Graphics ook 4k60 ondersteunen.

/edit: kan dus in linux ook: https://www-user.tu-chemn...ite=projects&id=intelhd4k

[Reactie gewijzigd door 26779 op 26 maart 2018 15:44]

Er wordt een Celeron gebruikt om het betaalbaar te houden.
Voor basis functionaliteiten is het voldoende, Mint zelf heeft ook niet veel nodig.
Ik heb zeer goede ervaringen met een Intel NUC met Core i3 en 4k scherm. Maar met 16 GB memory en 256 GB SSD zijn die wel tegen de 700 euro.
dan kan je beter kiezen voor de alternatieve route:
https://nl.aliexpress.com...4-0-5-8G/32824226324.html?

is 1 van de apparaten die ik kon vinden met "gelijkmatige specs"
je dient wel zelf linux te instaleren maar dan bespaar je ook flink wat kosten.
(prijs via ali is ex btw 2x zoo goedkoop)
Alleen betaal je dan dus nog BTW, importheffing en inklaringskosten.
enkel als ze het tegen houden bij de douane... komt zelden voor. En dan weiger je het. En bestel je het nog eens. 2de keer mogelijks meer geluk dan :-)
Dat is dus gewoon keihard illegaal.
Ik zit ook al zeer lang te wachten op een "betaalbare" optie maar kom telkens terug uit bij de Nvidia shield.
Ik vind het toch wel jammer dat er 'weer' een mini-computer uitkomt die hardwarematig geen 4k60 ondersteunt via HDMI. Het zou een leuke kleine HTPC kunnen zijn mocht dit wel kunnen.
Ik vind het jammer dat de enige toepassing die sommige mensen voor dit soort systemen lijken te zien een goedkope HTPC is maar ach ¯\_(ツ)_/¯
Precies... Ik denk aan een car-PC toepassing!
Niet zozeer een 'goedkope' HTPC. Ik zoek al tijden een goedkope 4K 'steambox'. Meer dan een goede hardwarematige H264/5 decoder en hoge netwerkkaart zou niet nodig moeten zijn. Als telefoons met 4K schermen al dit beeldmateriaal kan weergeven, waarom blijft de SBC markt dan zo achter?
Zou dit niet een goede pfSense bak kunnen zijn?
Lijkt me wel, alleen beetje "kostbaar"
Valt wel mee, vanaf pfSense 2.5 gaan ze enkel nog CPU’s met AES-NI ondersteunen en dan ga je het niet veel goedkoper meer kunnen maken dan dit denk ik. De meerwaarde in de fanless behuizing en ruime aansluitingen betaal je ook natuurlijk. Langs de andere kant, 2x Gbit en WiFi A-C is toch wel leuk voor een Home pfSense.
Via de fabrikant wordt vijf jaar garantie gegeven.
Dit is echt wel netjes! Weinig/geen andere PC fabrikanten die zo lang garantie geven op hardware. :) Hopelijk opent dit de deur naar meer Linux gebruik voor simpele taken waar men nu een entry level Windows PC voor koopt.
En als bonus is de PC altijd "in mint condition" :+
Ik weet niet of die Celeron nu zo'n fantastische keuze is. Verder is het wel degelijk. Lijkt me prima voor een huis-tuin-en-keuken desktop voor iemand die slechts wat internet pagina's bekijkt en wat aan email doet. (zoals het overgrote deel van de internet gebruikers.)
Achter op een monitor schroeven en je hebt een stille pc opstelling zonder al te veel bedrading.
Nouja voor die prijs kan je niet veel meer wensen kwa processor denk ik.
Ach het is toch een beetje voor de linux fanboys en dan mag het iets meer kosten dan een plastieken ali express pc met een pirated windows 7 of 10 erop.
Ik begin Linux steeds meer te waarderen en eerlijk gezegd zou ik er best één willen hebben.
Ben alleen bang dat Europa weer buiten de boot valt.
Ach het is toch een beetje voor de linux fanboys en dan mag het iets meer kosten dan een plastieken ali express pc met een pirated windows 7 of 10 erop.
Ik begin Linux steeds meer te waarderen en eerlijk gezegd zou ik er best één willen hebben.
Ben alleen bang dat Europa weer buiten de boot valt.
Linux Mint is volledig Europees hoor, ze zitten in Ierland en de projectleider is een Fransman. Dus hoezo buiten de boot vallen?

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 26 maart 2018 19:21]

Ok stom van me, was afgeleid vanwege de dollar prijzen.
N ga ik er zeker eentje kopen.
Voor particulieren is dit niet echt interessant gezien een intel NUC voor IETS meer geld (je moet immers een SSD (60) en Ram (40) aanschaffen) meer biedt. Voor bedrijven denk ik dat het door zijn formfactor een leuk monitordingetje
€30, maar ik zou dan eerder elementary os of mint inderdaad draaien
Je vergeet deze NUC, met dezelfde soc, maar dan met HDMI 2.0.
Zelfs inclusief RAM, SSD en OS kom je goedkoper uit.
Dit zie ik ook nog wel eens op industrieel terrein gebruikt gaan worden (als de prijs aantrekkelijk is), aangezien er nog veel applicaties in bepaalde industrieën op Java draaien of via een web applicatie. Ziet er wel cool uit moet ik zeggen, ben ook wel benieuwd naar hoe de cooling doet presteren en de stabiliteit. Een NUC mini pc van intel had dacht ik wel een fan (geen idee of dit bij ieder model zo was).
Een redelijk prijsje voor een mini computer met dat formaat en specificaties. Ik neem aan dat je Mint er zelfs af kunt halen en er een Windows systeem op kunt zetten. Ik weet dat dat misschien apart klinkt voor anderen, maar je kunt een redelijk aantal Windows (en natuurlijk Linux) games draaien op zo'n boxje, of als kantooroplossing wanneer er ruimte bespaart moet worden (met Microsoft Office).
Uiteraard kan het, inderdaad bijzonder.
Mint vraagt zo weinig van het systeem, het is zo lekker snel, zonde om er Windows op te installeren.
Met Mint heb je overigens al standaard LibreOffice er bij, werkt goed, en snel!
ik wist eerlijk gezegd niet eens dat ze dit soort boxen verkopen.
Ben al een tijdje linux mint fan haha.

Qua specs fatsoenlijk maar inderdaad jammer van hdmi 1.4, tenzij er adapters zijn voor displayport naar hdmi? 4k@30hz is voor film weergave van blu-ray genoeg, dus als htpc zou het kunnen voldoen.

Maar ik hoop ook dat dit soort boxjes de weg openen voor meer linux gebruik, zeker voor huis tuin en keuken pc's
Je moet eens weten hoeveel linux gebruik er al is. Alleen op de desktop wil het niet zo vlotten, verder is linux op alle markten een grote speler.

En daarmee bedoel ik overigens niet alleen gnu-linux maar ook alle andere systemen met een linux kernel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee