Slimbook introduceert lichte Linux-laptop met 16:10-scherm en Tiger Lake-cpu

Slimbook introduceert een nieuwe Linux-laptop. De Slimbook Executive krijgt onder andere een 16:10-scherm . De laptop weegt volgens de fabrikant ongeveer 1kg en krijgt een adviesprijs vanaf 1299 euro, voor een variant met 8GB geheugen en een 250GB-ssd.

De Slimbook Executive beschikt over een 14"-scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels. Volgens de fabrikant haalt dat scherm een maximale helderheid van 400 cd/m² en kan het display 99 procent van de sRGB-kleurruimte weergeven. De verversingssnelheid bedraagt 90Hz.

De laptop wordt standaard voorzien van een Intel Core i7-1165G7 met vier cores en hyperthreading. De Slimbook Executive maakt daarbij gebruik van de geïntegreerde Intel Xe-gpu. De laptop wordt standaard voorzien van 8GB DDR4-geheugen, maar het systeem kan geleverd worden met maximaal 64GB geheugen tegen een meerprijs van 350 euro. De Slimbook Executive wordt verder standaard geleverd met een 250GB NVMe-ssd, hoewel ook deze kan opgehoogd worden naar 2TB. De laptop kan ook geleverd worden met een tweede M.2-ssd van maximaal 2TB.

Verder beschikt de laptop over een USB 3.2 Gen 2-connector van het type C, een Thunderbolt 4-connector van het type C en twee USB 3.2 Gen 1-poorten van het type A. De Slimbook Executive heeft ook een SD-kaartlezer, een HDMI 2.0-connector en een 3,5mm-jack voor audio. Qua connectiviteit beschikt het systeem over Wi-Fi 6- en Bluetooth 5.1-ondersteuning. De fabrikant voorziet de laptop verder van een 720p-webcam, die ook functioneert als ir-camera voor gezichtsherkenning. Dit werkt via de gezichtherkennings-tool van Slimbook zelf.

De behuizing heeft afmetingen van 308,8x215mm en is op zijn dunste punt 13mm hoog. De laptop is gemaakt van een magnesiumlegering en weegt daardoor ongeveer 1kg. De Slimbook Executive kan geleverd worden met een groot aantal verschillende Linux-distributies, waaronder Ubuntu, Kubuntu en Ubuntu Mate. Gebruikers kunnen ook kiezen voor Manjaro, Linux Mint, Fedora, elementary OS of KDE Neon. Slimbook kan eventueel Windows 10 installeren op de laptop, maar daarvoor dienen gebruikers wel een meerprijs te betalen. De laptop kan ook geleverd worden in een dualboot-configuratie met Windows 10 en een Linux-distro.

Slimbook Executive
Slimbook ExecutiveSlimbook ExecutiveSlimbook ExecutiveSlimbook Executive

Bron: Slimbook. Licentie onder CC-BY-SA

Specificaties Slimbook Executive
Processor (Intel) Intel Core i7-1165G7
Gpu Intel Xe (geïntegreerd)
Geheugen Max. 64GB DDR4 (standaard 8GB)
Ssd Max. 2TB (M.2, NVMe) (standaard 250GB)
Optioneel tweede M.2-ssd (max. 2TB)
Scherm 14", 2880x1800 pixels, max. 400 cd/m²
Aansluitingen 2x USB 3.2 Gen 1 (type A)
1x USB 3.2 Gen 2 (type C)
1x Thunderbolt 4 (type C)
1x HDMI 2.0
1x 3,5mm-jack (audio + microfoon)
1x SD-kaartlezer
Connectiviteit Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1
Afmetingen 308,8 x 215 x 13~15mm
Gewicht ~1kg
Accu 'Maximaal 12 uur' (capaciteit nnb)
Opladen 90W (DC of USB-C)
Adviesprijs Vanaf 1299 euro

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-06-2021 • 19:13

41

Submitter: TheVivaldi

Reacties (41)

41
40
24
1
0
13
Wijzig sortering
Wat een bizar hoge prijs, alsof je dit soort specs niet op een goedkopere laptop kan krijgen en probleemloos Linux kan draaien.

Lenovo S540 13-ARE hier, 2560x1600 13.3" scherm, 16GB, Ryzen 4800U, 512MB SSD en een groot touchpad in een magnesium look-alike (geen idee of het plastic is) 1.22KG laptop. Ook met USB-C poorten die beeld+voeding verzorgen en zonder overbodige DC-in poort: 999 euro 1 jaar geleden (incl windows licentie), met de introductie van de AMD Ryzen 4700U/4800U. Draait gewoon Ubuntu Budgie 21.04.

Ik zie echt niet waarom deze laptop zo overdreven duur moet zijn, een poosje NA de introductie van de CPU die erin zit.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 19:52]

De pest met laptops is is dat het moeilijk is om garantie te krijgen dat alles werkt qua drivers. In laptop land is het heel gewoon dat onderdelen alleen werken onder windows
Je hebt Ubuntu in 10min erop en getest. Werken bepaalde dingen niet stuur je hem toch retour? Bij dit model kan ik bevestigen dat alles werkt. Je kan zelfs performance/power profiel keuzes maken in Ubuntu, omdat de firmware is ondersteund.
Juist niet bij enigszins recente Lenovo laptops. ;)
Ik denk dat Jazco2nd dat ook wist, Linux is ook de reden dat ik een 530S-14ARR heb gekocht.
Een Thinkpad laptop kopen zonder Linux certificering geeft ook geen garantie voor 100% compatibility. Mijn vrij recente Thinkpad T14 met Ryzen 4750u heeft een paar major bios issues die allerlei sleep/suspend/hibernate issues veroorzaken. Bron naar vrij fors draadje waar allerlei gebruikers hun gal spuwen: https://forums.lenovo.com...Linux/m-p/5037674?page=25
Idd, ook voorgehad bij een ander Lenovo model!
Tsja, dat soort problemen heeft de T14 ook met Windows, heeft dus met de Linux compatibiliteit niks te maken.
Geen enkele fabrikant is perfect en er zullen altijd modellen zijn met problemen.

Overigens zijn de S540-13ARE (van Jazco2nd) en de 530S-14ARR (van mij) geen Thinkpad modellen maar IdeaPad modellen. Voor zover ik weet zijn deze ook niet 'Linux gecertificeerd' overigens, maar ja, je kan natuurlijk ook afwachten wat de ervaringen van anderen zijn en daarna pas tot aankoop overgaan bij gebleken geschiktheid. Dat is voor mij praktisch nog steeds de beste soort 'garantie' op een laptop zonder problemen met Linux.
De pest met laptops is is dat het moeilijk is om garantie te krijgen dat alles werkt qua drivers. In laptop land is het heel gewoon dat onderdelen alleen werken onder windows
Klopt wel een beetje, maar dat is doorgaans vrij makkelijk bij elkaar te googelen omdat er vast al iemand is die geprobeerd heeft Linux draaiende te krijgen op jouw model laptop. En laten we wel zijn, niet iedereen en z'n leipe tante draait Linux, mensen die geïnteresseerd zijn kunnen dit ook wel even googelen.

Mijn eerste reactie hier was daarom ook dat deze laptop een paar honderd euro te duur lijkt.
Als je daar de RAM van kan upgraden is dat echt een goede deal. 16 threads * 3GB = 48GB RAM minimaal. Als dat een optie is ga ik zeker even wat meer onderzoek doen naar die laptop.
Ik heb toen ik de SSD verving voor een 2tb versie inderdaad de SODIMM modules gezien. Die zijn dus vervangbaar. Indertijd via levix.nl gekocht.
Top, dan ga ik eens onderzoeken of ik er zo veel RAM in kwijt kan.
Die Lenovo S540 13-ARE (over de 1000 euro momenteel) heeft een minder scherm en alu body. Ik denk ook niet dat je hem met 64GB ram kan krijgen. Verder een prima laptop overigens waar je binnen 3 minuten linux op kan zetten
Ofdat je het de meerprijs waard vind is een andere vraag, maar deze laptop is meer ge-apple-ificeerd: dunner, lichter en meer vergelijkbaar met lenovo's x1 lijn dan met de ideapad.
Helaas niet verkrijgbaar. Zoals met GPUs zou ik zeggen: als je het niet (meer) kan kopen kan het even goed niet bestaan, dus het doet er niet echt toe.
Zolang Lenovo zijn belofte om laptops met Linux voorgeïnstalleerd te gaan leveren niet nakomt in Europa, laat ik dat merk links liggen. Mooie PR-sier maken maar niets doen, dat werk...
Maar wel met een aluminium body in plaats van magnesium en een mider goed scherm. En geen mogelijkheid tot 64 GB RAM. Niet helemaal een goede vergelijking, dus.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 19:52]

Ja dat van die 64GB wist ik niet, je kan wel uitbreiden maar blijkbaar is dat gelimiteerd.
Dat en de hogere chipprijzen/tekorten verklaart wel de hogere prijs..
Een laptop is w.m.b. ook meer dan een lijstje met specificaties. De kwaliteit van het chassis, toetsenbord, batterij e.d. zal ook meespelen. Ben net zelf op zoek geweest naar een vervanger van mijn Elitebook uit 2014 en met een nieuwe thinkpad t15 heb ik niet de beste koop gedaan op basis van pure specs.

Maar kwalitatief is dit een beter product dan de andere lijnen van Lenovo, hij gaat dagelijks mee naar de zaak/klanten e.d. en dan is het me ook wat waard als zo'n scherm niet lam is na twee jaar.

Daarnaast, een fabrikant als Slimbook zal ongetwijfeld een stuk minder schaalvoordelen hebben in de productie van de laptop.
Als ze nou een pause/break knop in plaats van de power toets op het toetsenbord hadden gezet...
Overigens, bijbetalen om Windows te kunnen draaien? Zetten ze hardwarematig iets uit zodat Windows niet draait? Of is dit verkeerd vertaald en gaat het om een meerprijs voor de Windows licentie?
Ik denk dat ze een Acer-toetsenbord hebben gebruikt, die hebben wel vaker de powerbutton op die plek.
Asus doet dat ook op oa. de Zenbook UX305. Zeeer irritant dat de aan/uit knop op het keyboard zit. Die wordt onbedoeld aangeslagen. Bij mijn Surface zit ie links bovenop het scherm. Veel betere plaats als je toch de onderplaat plaat keyboard en scrollpad schoon wil houden. Zit er ook verlichting onder de toetsen? Ik denk trouwens dat dit weer zo'n lawaaimonster is met een hoogtoerige fan om de CPU te koelen.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 19:52]

Zeeer irritant dat de aan/uit knop op het keyboard zit. Die wordt onbedoeld aangeslagen.
Werkelijk nooit last van gehad bij MBP2014/2015 13" en 15".

Ik ben benieuwd hoe goed de touchpad is tov eerdergenoemde MBPs.
Veel betere plaats als je toch de onderplaat plaat keyboard en scrollpad schoon wil houden.
Wat heeft dat met elkaar te maken? Als je je toetsenbord schoon maakt, dien je je laptop uit te doen of in ieder geval je keyboard te locken.

Verder IMO jammer dat dit ding met Intel wordt geleverd.
Het gaat zeer waarschijnlijk om de Windows licentie. Op hun site kost elke configuratie met Windows extra geld.
Of delete... Ik begrijp die fascinatie met het vervangen van een nuttige toets door een I/O schakelaar niet.
De Supr key is delete, dit lijkt een spaans toetsenbord en suprimir = delete. Dat gezegd hebbende, ik snap die crap toetsenborden ook niet. De cursortoetsen zijn niet gelijk in grootte, er is geen Windows context-knop meer (nou is dit een 'Linux' laptop, maar hij zit op praktisch geen enkele laptop meer), geen page-up / page-down en geen pause knop. De break-knop is tamelijk specifiek en dat begrijp ik. Ik doe veel op Windows console, scripting enzo, en dan wil je soms de output stoppen. Maar ook de rest van de missende toetsen maakt het een weinig functioneel toetsenbord. Ga maar eens een dagje Excel of Word doen zonder pageup / pagedown. Mij ben je dan kwijt hoor :-) En ja ik weet dat er fn- combinaties zijn voor bepaalde toetsen, maar dat noem ik vooral geen vooruitgang.
Ik gebruik nog steeds een Lenovo Yoga 2 pro, met eigenlijk als enige reden dat dat nog een laptop is met een voor mij 'fatsoenlijk' toetsenbord. Ik gebruik mn laptop productief en daar heb ik die toetsen gewoon bij nodig.
Lijkt hard op een HP EliteBook (840 G5):
- Optische illusie, ik zie zwarte stippen tussen de toetsen, ben ik de enige?
- Metalen behuizing (buigt makkelijk, althans bij de enige HP EliteBook die ik van dichtbij heb bekeken)
- Up en down pijltje zijn half zo hoog als links en rechts (vind ik onwerkbaar)

edit:
linkje naar de optische illusie die ik bij deze laptop en bij (sommige) HP EliteBooks zie:
https://www.sciencealert.com/images/2016-09/scin-grid.jpg

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 23 juli 2024 19:52]

Grappig dat bij een plaatje van een laptoptoetsenbord terug te zien, het is de Hermann grid illusion :).
Lijkt in mijn ogen sterker op een poging om een MacBook na te doen.
Overigens geen verkeerd uiterlijk. Maar de half hoge pijltoetsen maakt het inderdaad minder aantrekkelijk.
Up en down pijltje zijn half zo hoog als links en rechts
Dit is ook het geval op de Logitech K220 toetsenborden. Dit is voor mij geen enkel probleem, maar ik kan me wel indenken dat dit b.v. bij gamen lastig kan zijn (iets meer hand-oog coördinatie nodig).
Dat zijn mooie specificaties voor een Linux laptop m.n. het scherm en de magnesiumlegering behuizing spreken me wel aan. Denk niet dat er veel gelijkwaardige concurrenten zijn.
Voor die prijs hadden ze wel een AMD Ryzen 7 (Pro) 58x0U mogen inbouwen.
10% betere singlecore-prestaties en maar liefst 90% snellere multicore-prestaties.
Nou ja, “ze”… Clevo dan, want dit is een Clevo-rebrand.
Wat een duur dingetje zeg. Maar ja het is een Magnesium kassie en een 14" scherm voor 3K.
Als je het mij vraagt koop 'm niet. Linux kan op nagenoeg elke laptop en die pinguin toets daar plak je maar een stikker op de windows toets. Overigens als je Windows 11 neemt kan er sowieso een virtual machine met Linux op.
0.22kg lichter, dunner lijkt niet het geval te zijn btw.. ik zie niet in hoe deze specifieke IdeaPad afwijkt. Kleur, toetsenbord, Apple formaat touchpad, tis allemaal zelfde.
Ik vraag me eerlijk gezegd af of er ooit nog een einde gaat komen aan het 'op MacBook Pro lijkende' uiterlijk van veel laptops tegenwoordig..
Zijn zat die er niet op lijken, van plastic fantastic tot rugged Carbon
Ik snap de haat niet op dure laptops, als je die niet wil, ga naar de Aldi ofzo
Een 'Linux laptop'. Bestaat dat uberhaupt? Volgens mij is dit gewoon een x86 laptop zonder Windows toets en het OS bijgeleverd :D
Het gaat er denk ik om dat de laptop is samengesteld met hardware waar in brede zin support voor is vanuit de linux kernel en/of waar gemakkelijk (open source) drivers voor te vinden zijn. Dus misschien is de naam wat ongelukkig gekozen maar het is ook ongelukkig dat wanneer ik een computer koop ik eigenlijk geen optie heb om de W10 licentie niet af te nemen.
Er zijn ook Windows-laptops, dus ja, een laptop met Linux is een Linux-laptop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.