Tuxedo introduceert InfinityBook S 15-Linux-laptop met Tiger Lake-cpu en Wi-Fi 6

Het Duitse Tuxedo Computers heeft een nieuwe Linux-laptop aangekondigd. De InfinityBook S 15 beschikt over een Intel Tiger Lake-U-cpu met geïntegreerde Xe-gpu en ondersteuning voor Wi-Fi 6.

Tuxedo voorziet de InfinityBook S 15 van een IPS-paneel met een schermdiagonaal van 15,6" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het display kan volgens Tuxedo 100 procent van de sRGB-kleurruimte tonen en haalt een maximale helderheid van 300cd/m². De laptop wordt geleverd met een Intel Core i5-1135G7 of Core i7-1165G7, die respectievelijk beschikken over een geïntegreerde Xe-gpu met 80 en 96 execution units.

De laptop wordt standaard uitgerust met 8GB DDR4-3200-geheugen, maar dit kan vanuit de fabriek opgehoogd worden naar maximaal 64GB. De InfinityBook S 15 biedt verder plaats voor twee M.2-ssd's. Gebruikers kunnen daarbij kiezen uit verschillende ssd's van Samsung. De laptop kan ook zonder opslag geleverd worden.

Tuxedo InfinityBook S 15Tuxedo InfinityBook S 15Tuxedo InfinityBook S 15Tuxedo InfinityBook S 15

Qua aansluitingen beschikt de laptop over een USB 2.0- en USB 3.2 Gen 2-aansluiting van het type-A, een USB-C 3.2 Gen 2-connector en een HDMI 2.0b-poort. Tuxedo noemt daarnaast een USB 4.0-aansluiting van het type-C, die ook functioneert als een Thunderbolt 4-poort. Verder krijgt de laptop een RJ45-aansluiting voor 1Gbit/s-ethernet, een Micro-SD-kaartlezer en een 3,5mm-combojack voor audio en een microfoon. De 73Wh-accu kan opgeladen worden via een dc-aansluiting met een meegeleverde 65W-oplader. De laptop kan ook worden opgeladen via de USB 4.0-connector.

De Infinitybook S 15 beschikt verder standaard over een Intel AX200-adapter met Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2. De laptop kan geleverd worden met verschillende Linux-distributies. Gebruikers kunnen kiezen uit Tuxedo OS of Ubuntu 20.04 LTS, of OpenSUSE met verschillende desktopomgevingen. Optioneel kunnen de installaties versleuteld worden en Tuxedo kan ook Windows 10 leveren als VirtualBox of volledige installatie.

Een basismodel met 8GB geheugen en een 250GB-ssd kost 937 euro. Gebruikers kunnen ook de ssd's en de Intel AX200-adapter weglaten. Daarmee wordt de prijs van deze basisconfiguratie verlaagd naar 870 euro. De laptop kan niet zonder DDR4-geheugen worden geleverd.

Tuxedo InfinityBook S 15

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

24-01-2021 • 17:19

91

Submitter: TheVivaldi

Reacties (91)

91
89
51
1
0
12
Wijzig sortering
Zoals altijd is de vraag.

"Is dit een linux laptop of een laptop waar toevallig linux standaard op meegeleverd is?"

Vooralsnog zie ik geen coreboot of libreboot op deze laptop als default wat toch een stap in de goede richting naar een "echte" linux laptop gaat.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 24 juli 2024 10:38]

Tja ik denk dat alle laptops gewoon laptops zijn waar toevallig een os op meegeleverd is.

Waarom zou een opensource uefi alternatief een laptop meer of minder Linux maken? Hooguit meer opensource.
Als je kijkt naar de mainstream markt qua laptops: ja. Dan heb je een punt. Elke laptop gebaseerd op de x86-64 architectuur zal in principe een Linux distro kunnen draaien; het staat en valt uiteindelijk alleen met de support vanuit de kernel op de hardware. Hier spelen partijen als Tuxedo goed op in: er zijn bijvoorbeeld gewoon wireless chipsets waar de support beter is dan bij andere. Zelfde is van toepassing op webcam-support en audiochipsets; puur even een aantal zaken waarin gigantisch veel diversiteit is dat niet alles gesupport kan worden. Al is het wel flink beter geworden als je kijkt naar een 5 a 10 jaar terug!

Kijk je echter naar de meer "niche" markt: ook daar zijn er mogelijkheden. De MNT Reform is bijvoorbeeld dusdanig "open" qua karakter dat er alleen voor HDMI output een binary blob nodig is. Tevens ook niet op de gebruikelijke x86-64 architectuur gebaseerd, maar op ARM. :)

Letterlijk het hele concept van de MNT Reform is gebaseerd op vendor-lockout op het gebied van hardware. Wil je de accu vervangen; gooi er 8 nieuwe LiFePO4 batterijen in en klaar. Geen gebruikelijk touchpad? Waarom niet!
Idd, mijn Mac is dan ook een Linux laptop ...
De pinebook is wel echt een Linux laptop.
Met die specs kan er ook niets anders op.
Tja ik denk dat alle laptops gewoon laptops zijn waar toevallig een os op meegeleverd is.

[...]
Enige uitzondering hierop is denk ik de macbook.
Daar kun je ook prima een ander OS op installeren.
Als ik de foto's en specs zie, dan kon dit wel eens een Intel laptop nuc zijn.
Is dit een linux laptop of een laptop waar toevallig linux standaard op meegeleverd is?
Ik heb een Dell XPS13 met Ubuntu pre-installed ("Developer Edition"). Ik noem het een Linux laptop puur en alleen omdat hij uit de doos met Linux komt. Het betekent dat de leverancier Linux serieus neemt. Dat er zowel Linux hardware als software supported is. Het zorgt ervoor dat de fabrikant (Dell) componenten zoekt die Linux support hebben en dat daardoor fabrikanten van componenten op hun beurt óók weer het nut zien om geld te steken in Linux support. Zo voegt elke laptop die standaard geleverd wordt met Linux toe aan het Linux ecosysteem.

En daarom noem ik elke laptop die uit de doos met Linux wordt geleverd een "Linux laptop".
Dat kan ik ook bij Windows-laptops vragen. "Is dit een Windows-laptop of een laptop waarop toevallig Windows standaard meegeleverd is?".
Mooie specificaties voor een linux laptop. Alleen het gewicht van 1,74 kg ga je wel voelen als je hem mee moet sjouwen. Iets waar een laptop uiteindelijk toch wel voor bedoeld is.
Geinig om te zien dat en jaar of 8 gelden 3kg de norm was voor 15" laptops en bijna niemand daar over klaagde. Alhoewel snel daarna de thin&lights in opkomst kwamen.

Daarnaast vind ik het relatief duur voor wat je krijgt. Hoor wel positieve verhalen van mensen over dit merk in zn algemeen.
Volgens mij klaagde men daar best over maar was er niets beters.
Laptop/Smartphonefabrikanten krijgen geld toe om (closed source) bloatware te installeren, wat in Windows en Apple omgeving natuurlijk kan. Dit drukt de productiekosten.

Dat gaat helaas moeilijker bij Linux laptops en foons, de reden tot aankoop is vaak omdat het open source is..
Geloof ik best, maar buiten wat linux hardware compatibility om (netwerk devices bijv.) Kun je op elke willekeurige laptop linux installeren. Het voordeel van dergelijke devices weegt gewoon niet snel op tegen de meerprijs.
Klopt, de meeste draaien altijd wel Linux. Toch zijn er wel 's wat chips (vaak WLAN, kb, tp enz), chipsets (Tiger Lake) die niet zo snel ondersteund zijn. Bedrijven als Tuxedo geven je de garantie dat alle componenten iig werken.

En Nvidia moet 's een keer normaal doen mbt Linux.
Gewicht valt echt wel reuze mee. Ook als je de laptop in een tas hebt zitten, weegt het echt zoveel niet. De 1,74kg is wat dat betreft echt wel licht te noemen, zeker als je kijkt naar oudere laptops, die ook nog eens meer wogen. Zo woog mijn laptop 2,6kg (Asus M6Va).
Vind je? Zeker voor de prijs is het heel teleurstellend en kun je eenvoudiger een windows laptop halen en daar gewoon je favo linux distro op knallen.
eenvoudiger een windows laptop halen en daar gewoon je favo linux distro op knallen.
Maar als er iets onder Linux niet werkt, zoals energiebeheer, of bepaalde grafische modi, dan heb je geen enkele ondersteuning. Daar betaal je ook voor.
Dat is inderdaad waar, al kun je voor je een laptop koopt wel redelijk achterhalen of er Linux drivers voor diverse chipsets en hardware is.
Als hobbyist heb ik daar niets op tegen. Als je bedrijfsmatig behoefte hebt aan Linux op laptops zou ik toch voor een professionele partner kiezen.
Er zijn niet zoveel bedrijven die op desktop linux gebruiken, maar je punt snijdt zeker hout.
Nee helemaal niet. 9999 van de 10000 ICT afdelingen van bedrijven hebben daar compleet maling aan. bovendien pakken ze gewoon de eerste de beste Dell/Lenovo/HP laptop en voila... Linux werkt er gewoon op (althans dat is mijn ervaring van de afgelopen 15 jaar ofzo) en ja er zijn altijd wel dingen te vinden die niet werken. Het antwoord was meestal... probeer dan een ander model, zoek maar uit
Niet veel maar het gebeurt zeker; het ISS bijvoorbeeld.
Ik heb in 15 jaar tijd bij 7 bedrijven gewerkt, maar bij 5 van de 7 heb ik gewoon op een laptop gewerkt met Linux er op. (Meestal zelf er op geïnstalleerd)
Eerste bedrijf was ik nog een broekie, en werkte ik op de laptop die gegeven was, daarna bij 5 bedrijven achter elkaar gewoon op Linux kunnen werken omdat ik dat het fijnst vindt voor mij als programmeur.
Nu zit ik verplicht op een MacBook, helaas de organisatie nog niet kunnen overtuigen voor een Linux laptop, maar Windows was in ieder geval een no-go voor mij als werk machine.
Dan ben je de uitzondering. Ik kom afgelopen 10 jaar bij heel veel bedrijven over de vloer en slechts bij twee waren er enkele medewerkers (van de >1000) die Linux op de laptop hadden staan.

Het voordeel van de Linux gebruikers is dat ze in elk geval iets kunnen. De klanten met mac books.....
Heeft waarschijnlijk ook te maken met de vrijheid die developers krijgen waardoor ze beter kunnen functioneren. Het is meer dan een programmeertaal beheersen, het is een machine gebruiken om bepaalde werkzaamheden makkelijker te maken voor iemand anders maar ook voor jezelf.
Heb ik niet genoeg rechten op de machine, dan wordt ik beperkt in mijn functioneren en zal dit ten koste gaan van de productiviteit en creativiteit.
Voor developers zie je Linux inderdaad veel meer, de rest een klein beetje academische wereld, maar ook daar is 99,9% Windows, mede ook vanwege allerlei tools.

Maar qua rechten kan ik je 100% gelijk geven. Niks is zo hinderent als een systeem welke helemaal op slot zit, ik kan allerlei software installeren, maar de power safe settings mag ik niks aan wijzigen. Tenenkrommend. Omdat ik veel rechten heb, is het me al wel gelukt om de verplichte reboots, die je niet kan verhinderen, er uit te slopen.

Maar ook Linux systemen kun je dichttimmeren als IT organisatie.
Maar nu kijk je alleen naar medewerkers. Er zijn ook genoeg computers binnen die bedrijven die niet van een medewerker zijn en Linux draaien. Bij EyeWish bijv. (ik weet niet of het nog zo is, maar tot een paar jaar geleden wel) draaiden alle computers in de winkels op Linux met KDE 3.5 als werkomgeving. Die computers werden gebruikt om metingen uit te voeren, maar ook om aankopen vast te leggen, etc. Ik wil maar zeggen dat het dus niet persoonsgebonden hoeft te zijn, maar algemene computers bij winkels en bedrijven ook op Linux kunnen draaien.
Dat klopt en waar ik eerst werkte ook een hoop servers (bijna alle clients wel Windows).
Waar ik het over had waren clients, geen servers.
Dat kun je wel achterhalen, maar dat geeft nog geen garantie. En bovendien, ik weet niet of je het weet, maar stuurprogramma's kunnen ook stuk. En als dat gebeurt, dan is het fijn als je officiële ondersteuning hebt.
Als bedrijf wil je niet hebben dat het waarschijnlijk werkt, maar dat het gegarandeerd werkt inclusief docks.
Daarnaast wil je ook niet meegeteld worden in de Windows statistieken als je exclusief Linux gebruikt.

Om de Joker te quoten:
It is not about the money. Its about sending a message.
Light het aan mij of is dat een hele hoop geld voor een intel chip en xe grafics

Voor een paar tientjes extra heb je al een MacBook air m1

En voor heel wat tientjes minder moeten er ryzen5 laptops te krijgen zijn
Niet iedereen is zich bewust van wat er in de computerindustrie gaande is, maar Apples M1 is nog maar het begin van een ontwikkeling die de komende jaren de verhoudingen flink kan gaan veranderen. Daarnaast zoekt Intel steeds meer de toenadering tot Microsoft, nu Linux op steeds meer niet-x86 chips goed draait.

Ik zou nu ook eerder wachten op de ontwikkelingen wat betreft Asahi Linux en ARM en RISC-V chips van andere fabrikanten en vind het wel een beetje jammer dat zoveel fabrikanten vasthouden aan chips van Intel en AMD. Maar daar zullen ze wel goed over nagedacht hebben, want er zal immers vraag naar zijn.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 24 juli 2024 10:38]

nu Linux op steeds meer niet-x86 chips goed draait.
Sorry? Dat kun je moeilijk een recente ontwikkling noemen. Zelfs niet een van de laatste jaren. Ik weet niet beter dan dat Linux dit hele millennium al op iedere architectuur prima draait.
Dat is natuurlijk het geval, maar het grote verschil is dat ARM en RISC-V (en ook het enigszins in onbruik geraakte MIPS) chips commodities zijn, waar dat bij POWER, SPARC, Alpha en PA-RISC niet echt het geval was. Dat zorgde er ook voor dat er veel meer software geoptimaliseerd werd voor x86 en daar merk je op bijvoorbeeld POWER9 nog steeds de gevolgen van.
Ik merk anders geen gevolgen van het draaien van een paar niet-geoptimaliseerde Linux-programma's op AmigaOS 4.1 op mijn AmigaOne 500 met PowerPC. En die Amiga is één van de zwakste moderne Amiga's, dus dat zegt wel genoeg.
Ik draai en ontwikkel Linux-programma's op x86, ARM, POWER, RISC-V en in het verleden ook wel op MIPS en SPARC. Het kost altijd wat moeite om sommige software aan de praat te krijgen op niet-x86 architecturen, simpelweg omdat niet iedereen alles test. En dat komt volgens mij alleen maar door de beschikbaarheid van betaalbare hardware.

Big-endian POWER heeft bijvoorbeeld te maken met ernstige bitrot, waardoor het niet echt meer aan te raden valt om het te gebruiken. FreeBSD krijg ik sinds 11.2 niet meer geïnstalleerd in QEMU of op mijn hardware na meermaals de ontwikkelaars op de hoogte te hebben gebracht op Freenode.

Op mijn Powermac G4 draai ik nu daarom OpenBSD en op mijn Powermac G5 heb ik op het moment Debian en OpenSUSE draaien met gebreken. Maar voor dat soort oude hardware zijn Void Linux PPC en Adélie Linux meer aan te raden, omdat die actief bugs proberen te verhelpen. Ik weet niet wat ik zelf qua software ga doen, maar er zijn mensen die geïnteresseerd zijn in Haiku.

64-bit ARM hardware heb ik sinds 2017 en in die tijd is steeds meer software goed gaan werken en bovendien sterk geoptimaliseerd. Er zijn nog wel wat problemen, maar daar wordt aan gewerkt. POWER is wat meer een niche en daar zie je dus ook dat er wat meer problemen zijn, die overigens niet onoverkomelijk zijn en waar ook continu aan gewerkt wordt.

Mijn (64-bit) x86 en ARM Debian installaties zijn identiek, zodat ik eventuele problemen snel zie en ze kan melden en/of verhelpen. Ik hoop daar in de toekomst RISC-V en wellicht weer POWER en MIPS (Loongson) aan toe te kunnen voegen, want naar mijn mening is "dogfooding" de enige manier om ervoor te zorgen dat alles echt goed (samen)werkt.
Mooi, duidelijk verhaal, maar je gaat totaal niet in op míjn ervaring en dat vind ik dan weer jammer...
Ik vind het juist goed dat je een goede ervaring hebt met de software op dat besturingssysteem en op die hardware, maar dat heeft er misschien ook wel meer te maken dat AmigaOS primair op PowerPC draait en daarvoor ontwikkeld wordt en dat er nog veel mensen trots op zijn om goede en snelle code te schrijven. Het grote punt voor mij om me niet met AmigaOS bezig te houden is dat het closed source is.

In zekere zin draai ik eerlijk gezegd op oudere hardware liever OpenBSD gezien de richting waarin GNU/Linux zich ontwikkelt. Ik draai zelf op één van mijn x86 laptops Haiku als enige besturingssysteem en ik zou ook best bereid zijn om op een andere een AROS distributie te draaien.

Eenvoudige en efficiënte code zouden wat mij betreft weer de boventoon mogen voeren, dus ik kijk ook naar andere besturingssystemen en applicaties. Als ik op een specifiek punt nog niet ben ingegaan, mag je me dat gerust laten weten en dan kunnen we er alsnog dieper op ingaan.
Ik vind het juist goed dat je een goede ervaring hebt met de software op dat besturingssysteem en op die hardware, maar dat heeft er misschien ook wel meer te maken dat AmigaOS primair op PowerPC draait en daarvoor ontwikkeld wordt en dat er nog veel mensen trots op zijn om goede en snelle code te schrijven.
Dan heb je dus nog steeds niet gelezen wat ik nou schreef, want ik had het niet over AmigaOS-software, maar over Linux-software op AmigaOS 4.1. Je kunt namelijk gewoon een X-server met Linux-apps draaien, zeg maar net als dat dat op macOS kan met XQuartz. De Linux-apps die ik daar in draai zijn totaal niet geoptimaliseerd voor PowerPC, maar ik merk geen verschil in prestaties.

(Haiku is trouwens ook erg leuk en fijn in het gebruik, en ik wil daar in de toekomst ook op overstappen (van Linux naar Haiku) - althans, in de zin van mijn laptop dan, want mijn Amiga blijft gewoon op AmigaOS, ook als Haiku een PowerPC-port zou krijgen ;))

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 10:38]

NVidia is zich heel erg bewust van de positie van ARM. Ze hebben het net op tijd gekocht. Hopelijk blijft deze ontwikkeling zich doorzetten en zien we meer (open) concurrentie komen op de processor markt.
Voor Apple is de M1 een grote overstap, voor de markt maakt het weinig uit omdat Apple een apart segment is. Het zou anders zijn als Apple een lagere prijsstelling zou hanteren, maar ze zoeken juist een fors hogere prijsstelling, waardoor ze alleen in het hele hoge segment, daar nog minder concurreren. Minder want je kan er zelfs geen Windows meer op draaien. Wie Windows nodig heeft in het dure segment, koopt nu nog eerder een Surface.

Verder zie ik Windows helemaal niet doorbreken met ARM en inderdaad weer samenwerking zoeken met Intel. RISKV zie ik niet gauw op consumer devices verschijnen en zal daar geen rol van betekenis spelen. Daar ligt ook niet de kracht van RISKV. Al met al verandert er de komenden jaren juist weinig in de PC markt.

Als het op Arm aankomt is het vooral Chromebooks en Linux. Het wordt aantrekkelijker om een Linux laptop te kopen omdat MS het zo goed als onmogelijk heeft gemaakt om Linux nog naast een voorgeïnstalleerde Windows OEM te installeren. Laten ze deze Linux-saboteurs maar snel weer uit de Linux Foundation zetten, ze horen er niet thuis.

Als je Linux er toch niet naast kan zetten zonder Windows licentie te kopen, dan kan je beter een laptop kopen die al Linux voorgeïnstalleerd heeft en daarvoor ondersteuning heeft. Je weet dan in ieder geval dat er goede drivers zijn en alles goed werkt. Niet dat dit tegenwoordig nog een probleem is, maar zekerheid is ook wat waard.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 10:38]

Kleine producent + kleine doelgroep. Prijs lijkt mij niet raar.

Je kan hier 2 x ssd + 64GB ram inprikken. Heel iets anders dus dan een macbook air.
Het geheugen is vastgesoldeerd en dus niet zelf bij te prikken. Dat maak ik op uit het volgende:
...dit kan vanuit de fabriek opgehoogd worden naar maximaal 64GB.
De laptop kan niet zonder DDR4-geheugen worden geleverd.
Dat lijkt me _zeer_ onwaarschijnlijk.
Overigens quote van de gelinkte website:
'...The CPU and iGPU are provided with two assignable slots of 3200 MHz DDR4 memory in a Dual-Channel configuration with a capacity of up to 64 GB....'

En even verder bij de specs:
'...Memory
DDR4 3200 MHz SoDIMM | 2 sockets changeable | Max. 64 GB | Dual Channel...'

Wat me verder het meest opvalt:
Up to 19 hours of battery life
Ik bedoel: DANG!.. Dat is een serieuze tijd om zonder lader te kunnen.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 24 juli 2024 10:38]

Up to ja das waarschijnlijk in de perfecte omstandigheden en enkel Libre Office open ;-)
Dat wel ja, maar 10 uur kunnen deze laptops wel halen.
Ik heb een andere van Tuxedo en die haalt ongeveer 10 uur met de development tools open (en aan het werk!) en wifi & bluetooth actief.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 24 juli 2024 10:38]

The large, internally screwed 73 Wh battery allows a long mobile for around 12 hours in practical office tasks with medium brightness (~ 150 cd/m2) and activated Wifi adapter. At idle status even runtimes of up to 19 hours are achievable with the Linux business laptop.
Het gaat om 19 uur niks doen. Dus het gaat niet om een heel speciale prestaties.
Dus nog erger dan ik dacht
Mwah dingen als Libre is de CPU vooral idle hoor. Die staat dan te wachten op jouw input.
Volgens mij is dit niet echt een producent van laptops, maar gebruiken ze barebones als basis. De laptop hier heeft heel veel weg van een Clevo backbone.
2x ssd is inderdaad een pluspunt maar met deze cpu is 64gb gewoon overkill

Die cpu is bij lange na niet genoeg om programma’s te draaien die zoveel ram nodig hebben

Zelfs 3d objecten zijn niet zo groot of zijn te zwaar voor deze machine

Ook het scherm 1080p is een aanfluiting voor dit geld

Die mb air met bijvoorbeeld 16gb en een tb4 to m.2disk adapter zal maar iets duurder zijn. Maar onder tussen half zo zwaar dubbel zo zuinig en met een significant beter scherm zijn

Ik vraag me ook oprecht af wat de waarde is van zulk spul.

Krijg je gegarandeerd en werkend en stabiel systeem voor ubuntu 20.04 to 22.04. Inclusief tech support bij non compatibel issues

Of kun je gewoon een hp kopen en hopen nuja rekenen op dat het gewoon werkt
Come again? Juist geheugen is 9 van de 10 keer de bottleneck. Niet de CPU. Zeker als je een of meerdere VM's hebt draaien op je laptop. Dat is in ieder geval de usecase waar een linux host in kan uitblinken. En met VM's is er niet zo iets als 'te veel RAM'.
Dat is nog maar de vraag. Ik gebruik nu een HP Zbook Studio G3 met alleen Linux, maar ik denk dat ik deze net zo lang ga gebruiken, totdat hij stuk gaat. HP mag aan mij gaan bewijzen dat hun Linux ondersteuning op nieuwe hardware van de hoogste kwaliteit is en anders komt er gewoon geen tweede.

Tegen die tijd hoop ik trouwens ook dat er genoeg alternatieven zijn gebaseerd op ARM en wellicht RISC-V chips die primair Linux ondersteunen, zodat ik niet nogmaals voor een HP Intel/AMD laptop hoef te gaan.

Het zou zomaar kunnen dat niet-x86 laptops van andere fabrikanten betere Linux ondersteuning krijgen, omdat dat het primaire besturingssysteem is dat erop draait en Windows zowel technisch als qua gebruikerservaring minder handig is. Dat is wat bij onder andere de Raspberry Pi en Apple M1 te zien is.
Ik vind het reuze meevallen voor een kleine producent. Als je het vergelijkt met de meeste workstation laptops zit deze daar qua prijs ruim onder. Hij zal inderdaad wat kracht missen door de afwezigheid van een bijv. een quadro. In ieder geval vind ik het goed om te zien dat er naast Windows en Mac steeds meer Linux alternatieven zijn.
Dat is wel zo, qua M1 MacBook Air, maar die is er alleen als 13". De 15" inch zal er vermoedelijk alleen als MacBook Pro komen en de 13" komt al op 1319, de grotere komt dus vermoedelijk boven de 15 uit
Een paar tientjes meer? Het zijn er toch bijna 20, en dan heb je 13" ipv een 15" laptop.
Wil je een vergelijkbaar 16" model dan betaal je bij alle toch 2,5 maal zoveel..
Dat was ook mijn eerste gedachte
Bestel maar eens extra geheugen bij Apple dan weet je wat je kwijt bent.
De laptop kan niet zonder DDR4-geheugen worden geleverd.
Lijkt me ook niet zo raar, zonder geheugen krijg je überhaupt geen werkend systeem. Wellicht dat er bedoeld wordt dat het RAM gesoldeerd zit of zo, maar anders is het volgens mij redelijk standaard dat een laptop met geheugen geleverd wordt. ;) Mensen willen immers een werkende laptop kopen.
Zonder storage doet een laptop over het algemeen ook niet veel (ook bootable usb stick ofzo maar die moet je dan ook maar hebben) en die kan je wel uitvinken.
Zonder storage doet een laptop over het algemeen ook niet veel
Network boot (PXE) gaat prima. Kan je hele Linux distributies mee draaien, en volgens mij ook Windows.

Heb je wel RAM voor nodig. Als je voldoende hebt, dan kan het hele OS in RAM draaien. Anders een permanente netwerkkoppeling: iSCSI, NFS (Linux), SMB (Windows)...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 10:38]

Ok dat is interessant. Weer wat geleerd. Thanks.

Het lijkt me wel dat dit soort oplossingen voor een apparaat dat bij uitstek stand alone wordt gebruikt vrij ongebruikelijk zijn?
Het lijkt me wel dat dit soort oplossingen voor een apparaat dat bij uitstek stand alone wordt gebruikt vrij ongebruikelijk zijn?
Dat is FreeDOS ook. Toch wordt dat wel eens als OS meegeleverd als een notebookfabrikant wettelijk gezien niet de optie heeft om geen OS mee te leveren.
Wel een cd speler kopen
Tegenwoordig start je gewoon vanaf een stickje. :)
Het is niet zo gek. Dit soort bedrijven leveren ze ook als barebone. Zo krijgen zij ze ook binnen. Deze laptop komt van een odm (Clevo, BTO, XMG) die hem aan meerdere merken levert als barebone.

Het geheugen zal wss deels gesoldeerd zijn, 8Gb gesoldeerd en 1 dimm slot.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 24 juli 2024 10:38]

Leuke laptop.
Ik zag een leuke feature dit wat mij betreft naar alle PC en smartphones mag komen.
Flexicharger
https://www.tuxedocompute...ons/What-is-Flexicharger-

Hiermeer kan je een start en stop charge percentage instellen om de levensduur van je accu te optimaliseren.
Ah, dat is zeker erg vet.
Mijn laptop hangt bijna altijd aan netstroom.
Momenteel laat ik daarom gewoon de accu eruit, waardoor ie na 8 jaar nog steeds prima is (voor die paar keren dat ik _wel_ accu nodig heb). Maar bij n ingebouwde kan dat niet.
Er staat ook "can be operated exclusively via the alternating current connection without affecting the battery charge", dat zou betekenen dat je de accu effectief helemaal niet gebruikt, waardoor ie even hard slijt als wanneer je m helemaal eruit haalt.
Inderdaad nice.
Wou dat mijn laptop dat ondersteunde :(
Is gewoon een clevo barebone, je kan in Nederland bij skikk.eu of https://laptopmetlinux.nl/linux-laptops/ ook deze laptops bestellen.

Heb zelf de ultrabook zonder extra videokaart. De bouwkwaliteit is super. Heb zelf 64gb ram en 1tb nvme erin zitten en Fedora erop.
Koop gewoon een windows laptop en wis de SSD, linux er op en klaar is kees.
Ben je stuk goedkoper uit.
Anoniem: 162126 @raven2224 januari 2021 19:27
Je vergeet die 8 uur uitzoeken waarom je wifi kaart niet werkt? Of je graphics slecht presteert?
Met deze laptop (Intel Xe gpu) maak je je als koper sowieso niet druk over slecht presterende graphics lijkt me. En Wi-Fi netwerkkaarten werken anno 2021 zonder problemen op Linux of je moet wel een hele exotische hebben.
Xe grafics zijn nieuwe en bij lange na niet genoeg bewezen
Kies dan eerder een ruzen

Amd doet het al behoorlijk lang erg goed met linux drivers
Ik bedoel het ook als in: als je voor een Xe kiest dan boeien grafische prestaties je toch al niet.
Heeft ook zijn nadelen. Vroeger kon ik mijn laptop opvoeren. Iedereen in huis van het wifi afknallen en zelf alles naar mij toe trekken met een paar iwconfig commando's. }>
Ik typ dit vanaf een budget Asus laptopje die ik in een fysieke winkel heb gekocht en die gewoon zonder issues draait op Linux, wat Sander zegt, het is geen 2000 meer. En als je nu echt bang bent dat er iets niet werkt, zou je het model van de wifi kaart en het model van de grafische kaart + linux nog even door je favoriete zoekmachine kunnen halen.
Je vergeet dat we in 2021 leven en niet meer in 2000?
Wat uiteindelijk ook weer niet alles zegt. Ja, meer werkt nu, maar nog steeds niet alles. En juist de opmerking van @Anoniem: 162126 snijdt daardoor wel hout. Heb hier een of andere TP-Link wifi adapter, die werkt dus ook niet zomaar onder Linux. Third party kernel module voor nodig (waar weer verschillende forks van zijn) waarbij er ook weer forks zijn die niet meer onderhouden worden onder het mom van "ik heb deze hardware niet meer".

En semi hetzelfde voor graphics. Toen die hele hybrid graphics "revolutie" begon heb ik er wel iets over gelezen. Maar ik heb echt geen idee hoe dat nu ervoor staat en hoe "plug & play" dat is zeg maar (werkt het meteen met een kale Ubuntu installatie bv?). Waarbij je ook weer aan komt bij het punt: doet bv Ubuntu nu wel of niet standaard de Nvidia drivers installeren? Volgens mij nog steeds niet / moet je vinkje zetten voor non open source drivers. Doe je dat niet zul je dus met de Nouveau driver worden opgezadeld die meestal ook wel aardig achter loopt. Ondanks dat Nvidia in ieder geval paar jaar terug wat meer info deelde over hoe dingen werkte.

Begrijp me overigens niet verkeerd. Ik draai al iets meer dan 15 jaar Linux waarvan het grootste deel eigenlijk alleen maar Linux (ondanks dual boot). Afgelopen ~5 jaar volg ik het allemaal wat minder (ook geen nieuw systeem meer gekocht / gebouwd, maar als ik een leuke laptop voorbij zie komen kan ik zomaar upgraden). Maar in ieder geval 5 jaar terug was het wel makkelijk om te installeren, maar niet perse ideaal en blijft het opletten met hardware (voornamelijk Realtek wifi IIRC wat nog steeds issues kan geven, of bv in mijn huidige laptop met losse subwoofer die uiteraard niet aan de praat te krijgen is. RealSense webcam? Ja, je krijgt beeld, maar "RealSense" kun je niks mee).
Tja TP Link... maar ben het met je eens er blijven excessen, maar ik heb hier een 2011
Mac mini met Ubuntu draaien en daar niks bijzonders voor hoeven doen. Ook een lenovo L490 met touch screen, fingerprint sensor etc ook stock Ubuntu 18 (en inmiddels 20) zonder enige tweaks draait dat prima. Ook USB-C hubs, DisplayPort naar 34” UHD etc gaat prima.

En na enkele jaren doe ik inmiddels ook vrijwel zonder nadenken dist upgrades

[Reactie gewijzigd door Sander op 24 juli 2024 10:38]

Ugh, dat was misschien zo in Debian 3 of Ubuntu 12 het geval...
99% werkt het out of the box. En zeker die standaard hardware dat je in de winkel koopt
Is anno 2021 veel minder een issue.
<Zucht> Zoveelste generieke ultraboek.

De specs kunnen best interessant zijn, maar het ontwerp is fantasieloos en saai in de slechte zin van die woorden.
Met een nu al verouderde Wi-Fi 6 card erin, de Intel AX200, de opvolger is de Wi-Fi 6E met AX210 chipset die in Azie en USA volop te koop is, zie
https://nl.aliexpress.com/item/1005001700588244.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.