Tuxedo brengt Aura 15-laptop met Linux en Ryzen 7 4700U-cpu uit vanaf 800 euro

Tuxedo Computers heeft de Aura 15 aangekondigd. Deze Linux-laptop beschikt over een AMD Ryzen 7 4700U-cpu. Het basismodel kost 800 euro en heeft 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Een versie zonder ssd kost 750 euro.

De Tuxedo Aura 15 kan standaard geleverd worden met verschillende Linux-distributies. Gebruikers kunnen kiezen tussen al dan niet versleutelde installaties van openSUSE, Tuxedo_OS 20.04 LTS of Ubuntu 20.04 LTS. Andere Linux-distro's worden ook ondersteund. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de laptop te bestellen zonder OS. Windows 10 Home en Pro zijn ook opties, al dan niet in een dualboot-configuratie.

Tuxedo Aura 15-laptopTuxedo Aura 15-laptopTuxedo Aura 15-laptop

De Tuxedo Aura 15. Afbeeldingen via Tuxedo

De laptop kan enkel worden uitgerust met een Ryzen 7 4700U-cpu van AMD. Deze 15W-processor heeft acht cores zonder simultaneous multithreading met een kloksnelheid van 2GHz en boostsnelheden tot 4,1GHz. De geïntegreerde RX Vega-gpu heeft zeven compute units.

De Aura 15 heeft twee SO-DIMM-slots en ondersteunt officieel maximaal DDR4-3200. De laptop wordt maximaal geleverd met 8GB aan DDR4-geheugen, maar gebruikers kunnen dit eventueel uitbreiden naar maximaal 64GB. Tuxedo biedt keuze uit DDR4-2666 en -3200-dimms van verschillende fabrikanten. Qua opslag biedt de Aura 15 een enkele M.2-slot. Gebruikers kunnen de laptop vanuit de fabriek maximaal uitrusten met een 2TB-drive van Samsung. De laptop kan ook geleverd worden zonder ssd.

Het 15,6"-ips-paneel van de Aura 15 heeft een full-hd-resolutie en haalt een maximale helderheid van 300cd/m². Volgens Tuxedo kan het scherm 95 procent van de sRGB-kleurruimte tonen. De 49Wh-accu van de Aura 15 wordt geleverd met een 65W-oplader. Bij 'gemiddeld office-gebruik' met gemiddelde schermhelderheid gaat de laptop volgens Tuxedo tot 9 uur mee. De laptop houdt het 15 uur vol op de laagste schermhelderheid en zonder wifi, bluetooth en toetsenbordverlichting, zo claimt de fabrikant.

De laptop heeft een Intel AX-200-kaart met ondersteuning voor Wi-Fi 6 en bluetooth 5.1. Optioneel kan ook een LTE-module van Huawei worden toegevoegd voor 4G-ondersteuning. De laptop heeft afmetingen van 360x239x19,9mm en weegt 1,65 kilogram. Het basismodel kost 800 euro en de duurste variant kost 1596,50 euro. Zonder ssd kost de laptop 750 euro.

Tuxedo Aura 15-laptop
Cpu

AMD Ryzen 7 4700U

8c/8t, 2,0GHz base, 4,1GHz boost

RX Vega 7-gpu

Geheugen

2x SO-DIMM DDR4, max. 64GB.

Opslag 1x M.2-ssd (SATA of NVMe). Max. 2TB meegeleverd.
Scherm

15,6", 1920x1080 pixels, IPS

95% sRGB, 300cd/m²

Besturingssysteem

OpenSUSE (Xfce, KDE Plasma, Gnome)

Ubuntu 20.04 LTS (opt. versleuteld)

Tuxedo_OS 20.04 LTS (opt. versleuteld)

Windows 10 (Home of Pro)

Connectiviteit

Wi-Fi 6, bluetooth 5.1

Optioneel: 4G LTE

Accu 49Wh
Aansluitingen

1x USB 3.2 gen 2 Type-C

1x USB 3.2 gen 1 Type-A

2x USB 2.0 type-A

1x HDMI 2.0

1x RJ45-ethernet (gigabit)

1x 3,5mm-jack (audio + microfoon)

1x simkaartlezer (LTE)

1x Micro SD-kaartlezer

1x DC-IN

Webcam 1 megapixel, met microfoon
Afmetingen (BxHxD) 360mm x 239mm x 19,9mm
Gewicht 1,65 kilogram
Adviesprijs Vanaf 800 euro

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

03-10-2020 • 14:58

38

Lees meer

Reacties (38)

38
37
34
0
0
2
Wijzig sortering
Zonder SSD, OS en geheugen voor 750euro is niet heel goedkoop, maar alternatieven met deze CPU die leverbaar zijn kosten ook al snel 900 en hebben specwise een minder scherm (Lenovo E15). Als ik nu zou kopen, zou ik het in ieder geval overwegen!
Sluit ik me volledig bij aan, goede specs voor een prima prijs en mooi om Linux te supporten. Het is dat ik net een nieuwe laptop gekocht heb (Lenovo Ideapad 5 14", mooi ding maar geen fantastisch scherm, zoals je schrijft :)), anders was ik heel waarschijnlijk voor deze of een KDE Slimbook gegaan.
Zeker geen gekke laptop, zeker een overweging als ik een nieuwe zou willen. Maar hou support dit Linux precies? Wat maakt dit daar beter voor dan een Dell bijvoorbeeld?
Ik neem aan dat alles out of the box werkt. Dat is tegenwoordig nog steeds niet vanzelfsprekend. Zelf heb ik vorig jaar een nieuwe (HP) laptop gekocht, Ubuntu geïnstalleerd, en toen had ik geen wifi. Gelukkig had een of andere hobbyist al een werkende driver verzorgd die ik zelf aan de kernel kon toevoegen. Maar als je geen ervaring met dat spul hebt, wordt het wel lastig. Dan is een gegarandeerd werkend systeem kopen toch wel handig.
Dat snap ik en is vervelend, maar b.v. Dell heeft best wel wat modellen waarop Linux gewoon ondersteund wordt.
Veel linux distros hebben een live CD waarmee je ook het systeem kunt installeren.
Het mooie van een live CD, je kunt controleren of alles naar behoren werkt.

Ben je nieuwsgierig en zonder ervaring met linux zou je ook linux kunnen installeren in Virtualbox of vmware.
Grootste voordeel is naar mijn mening dat alles modulair is. Geheugen is niet vast gesoldeerd zoals bij lenovo en andere merken steeds meer het geval is. Hij gaat makkelijk open, en je kan overal normaal bij. Tegenwoordig is dat een vrijheid waar ik extra voor wil betalen. Zeker omdat dat dat achteraf zichzelf kan terugbetalen.
Komt ook bij kijken dat ze wat extra's hebben gestoken in de specificaties, de meeste laptops zeker rond deze prijs hebben een dramatisch scherm. Op reddit vertelde een medewerker dat ook bij dit chassis dat het geval was en dat ze er extra moeite in hebben gestoken hier een beter scherm in te zetten. 250 nits 45% srgb naar 300 nits 95% srgb. En dan nog alle extra R&D kosten om alles te testen / om te bouwen voor Linux bij een kleinere laptop leverancier brengt natuurlijk ook het nodige met zich mee.

Als hier ook een hoge kwaliteit touchpad in zit vind ik de prijs in ieder geval volledig verantwoord gezien deze in de zelfde klasse valt qua prijs/performance als mijn 800 euro Lenovo E540 toen was. Met low-midrange graphics en een sterke midrange CPU.
voor die 644.83 ex btw zit ik toch echt heel erg te twijfelen. met mijn huidige Lenovo Ideapad C340 heb ik constante problemen met linux drivers en moet ik regelmatig terug windows installeren om de bios te kunnen updaten (om die problemen zogezegd op te kunnen lossen) echt een drama.
Waarom Windows voor bios-updates? Lenovo biedt ze ook gewoon aan in de vorm van .img zodat je er zelf een opstartbare cd of usb van kunt maken om het bios zonder Windows te kunnen updaten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 15:01]

Waarom? Ik weet niet welke Linux distributie je hebt draaien, maar in combinatie met een van de Ubuntu-based distributies heb je helemaal geen aparte tools of Windows nodig. Je kunt met fwupdmgr vaak voor Lenovo apparatuur alle firmware updaten! Ik weet dat in elk geval Thinkpad laptops werken, mijn laptop van de zaak (T580, 2018) wordt in elk geval ondersteund.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 15:01]

Vanuit hun webpagina:
Maintenance: After opening the base plate via a series of screws, all components and fans are easily accessible, easy to maintain, clean and replace.
Daar word ik als Tweaker blij van. :) Mijn eigen laptop heeft ook al eens nieuwe scharnieren, een wifi module, en een andere schijf, en extra werkgeheugen gekregen, dus fijn als dat een beetje normaal te vervangen is, ipv een nieuwe laptop te moeten kopen

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 24 juli 2024 15:01]

Ik heb een vriend werken bij dit bedrijf als technieker en soms sales. Kreeg vroeg te zien wat er ging komen en vroeg dan ook; ik wil mijn eigen grotere SSD plaatsen en geheugen bankjes dat ik heb liggen. Ze vertelde mij dat het allemaal geen probleem is en dat er tools via een GitHub pagina (of een support pagina) waren als je je eigen Distro installeert dat heerlijk heel het toestel kan aanspreken (sensoren en fans bijvoorbeeld), drivers zijn voor het hele netwerk gebeuren en dat alles nog mooi binnen garantie valt als ik eigen materiaal en Distro plaats. Echter volledige support en hulp als je een Arch installatie doet zullen ze wat te kort schieten.

Niet erg, maar dus TuxedoOS dat ze leveren, er leuk voor mijn partner en weinig onderhoud. Voor mezelf dan grub en dual boot. Mooie 2TB NVME er in van mijn bestaande laptop en klaar. Trackpad defect binnen garantie periode en de laptop met gekke groene dimms en een ali express SSD, gaan ze niet moeilijk over doen.

Als je belt of mailt omdat je Deepin 20 draait en de Bluetooth 5.1 doet wat gek, ja dan kunnen ze jouw niet 100% helpen, maar als Tweakertje een mooi tinker en gepruts wel leuk is. Volledig up to eigen spec maken.

Hun andere line up met de 4700u 91w batterij ziet er net iets aantrekkelijker uit kwa prijs en dan prestatie rondom de batterij, CPU en IPS 14/15”
Ik heb een lenovo 520 en draai er altijd al linux mint op. Ik installeer linux gewoon naast windows, mocht je een bios update nodig hebben is dat eenvoudig te doen.

Drivers nog nooit problemen mee gehad behalve de fingerprint scanner die werkt niet onder linux.
Als ik mij niet vergis, ondersteunt Lenovo nu ook gewoon LVFS (maar nog niet voor alle laptops dacht ik). Via fwupd kan je zeer eenvoudig bios en firmware updates uitvoeren, zonder dat je nog noog hebt aan Windows.
Anoniem: 532949 3 oktober 2020 18:17
Ben benieuwd naar de bouw kwaliteit van de behuizing, de laptop ziet er verder veel belovend uit.
Deze laptop lijkt op de fotos qua behuizing enorm veel op de https://tweakers.net/pric...skikk-green-15-ryzen.html. Ook de poorten lijken overeen te komen aan de zijkant. Ik heb zelf de Green 3 14 inch en ben er best wel blij mee. De behuizing is van een magnesium "alloy" en lijkt mij vrij sterk.

Qua specs zit je beter bij Skikk 15 inch... Grotere batterij en betere processor.
Dit zou hem zomaar kunnen worden, ik ben al maanden op zoek naar een AMD 15,6"+ laptop met een scherm met prettige kleurweergaven (Geen opvallende kleur afwijkingen, goed contrast, goede helderheid) een numpad en een touchpad die volledig klikbaar is of fysieke knoppen heeft aan de onderkant met de juiste componenten voor Linux met namen Intel Wifi is daar in belangrijk en AMD graphics.

In dit geval adverteren ze met "Big Touchpad" en dat geeft mij hoop, de rampen dingen met boven schanier zijn meestal kleine touchpads. Met een beetje geluk kun je deze wel volledig indrukken en deze dan ook zonder tap to click snel en effectief gebruiken, Het zou dit voor mij de perfecte vervanger maken voor mijn defecte Lenovo E540.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 24 juli 2024 15:01]

Ik moest voor mijn Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 de Ubuntu kernel vervangen omdat de standaard kernel nog geen ryzen 7 support had. Is die er inmiddels wel?
Qua prijs lijkt het voordelig maar de windows tax zit er natuurlijk nog niet bovenop.

Er staat onderin de link een configurator. RAM is echt abnormaal goedkoop (43 Eur voor 3200mhz 16GB RAM). SSD's lijken wel een beetje overpriced, die kan je misschien beter zelf halen
Tuxedo brengt Aura 15-laptop met Linux (...) uit
(...) de windows tax (...)
Ehm...
Bij elke andere lappie koop je ook een licentie voor windows. Een "Linux" laptop betekent ook wel "geen Windows license included". Kan je evt. wel zelf installeren.
Helaas zijn er nog weinig foto's, maar als ik het goed zie zijn de USB3.2 Type A/C poorten aan de rechterzijde gepositioneerd. En de 2 USB2.0 poorten aan de linkerzijde. Nogal onhandig bij het gebruik van een muis.

Edit: Bij het gebruik van een muis én het aansluiten van een externe SSD.

[Reactie gewijzigd door Sternis op 24 juli 2024 15:01]

Waarom? Persoonlijk vind ik het als rechtshandige juist fijner om een (bedrade) muis links aan te sluiten, omdat de connector en de draad dan juist veel minder in de weg zitten.
Zelf sluit ik graag een externe SSD aan die de hoge snelheden van USB3.2 nodig heeft. Dat moet nu dus aan de rechterzijde, waarbij de SSD in de weg ligt voor de muis.

[Reactie gewijzigd door Sternis op 24 juli 2024 15:01]

Waarom niet gewoon een bluetooth muis dan? Scheelt weer een poort.
Ik ben rechtshandig, de muis ligt dus aan de rechterzijde van mijn laptop.
De externe SSD moet aan de rechterzijde worden aangesloten en ligt dus ook aan de rechterzijde van mijn laptop.

Als ik de muis beweeg, ligt de SSD in de weg. Ik denk niet dat bluetooth dit probleem gaat oplossen.
Iets langer kabeltje aan de SSD kan ook.
Het is niet alleen de kabel, maar ook de Type A connector die behoorlijk uitsteekt.
Een 90 graden kabel of adapter lost dat toch echt makkelijk en goedkoop op.
Setje met links en rechts, werkt dus altijd!
Zelfs USB A steekt dan nauwelijks uit en de kabel is compleet uit de weg naar achteren.

Als je daar nog steeds 'last van zou hebben' kom je dus sowieso regelmatig met je muishand tegen de zijkant van je laptop aan en heb je dus eigenlijk een heel ander probleem. ;)
Anoniem: 63072 @swhnld3 oktober 2020 17:00
Ik heb zelf een USB-C kabel met gevlochten mantel, die is veel soepeler dan de meeste kabels en steekt niet verder uit dan dat de usb stekker lang is.

En er is ook nog zoiets:
https://www.amazon.nl/UGR...ok-Samsung/dp/B083PP7PSS/
Kreeg bij mijn SSD 2 kabeltjes. Dus kan hij op usb-c links. Opties zijn er gelukkig,
Ah ik zie niet dat ik het verkeerd las, ik dacht dat de muiskabel het probleem was.
Want de kabel is zo'n lig in de weg? Ik denk dat het echt wel meevalt.
Het is niet hypothetisch, ik heb er nu ook al last van als ik een externe SSD aan de rechterzijde aansluit. Ik denk niet dat de aanschaf van deze laptop deze ervaring anders maakt.
Ik zeg ook niet dat het hypothetisch is, maar ik zie niet hoe een kabeltje (ook voor een SSD zullen die vast niet maar een paar CM zijn) een dergelijke irritatie kan opwekken, maar misschien begrijp ik het verkeerd, dan wil ik het graag gaan begrijpen. :)
De externe SSD met Type A connector steekt met meest optimale ligging van de draad (zover buigen dat je de draad niet molt) nog steeds 7 cm uit de laptop. Eerlijk gezegd zie ik niet in hoe iemand hier geen last van kan hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.