Baldur's Gate III cross-saves gaan via eigen servers voor volle compatibiliteit

Larian gaat cross-saves bieden bij Baldur's Gate 3. Dat is op zich niet nieuw, maar die saves worden opgeslagen op Larians eigen servers en de ontwikkelaar belooft dat de saves zelfs compatibel zullen zijn met platformen waarop een BG3-release nog niet is aangekondigd.

Het is niet de eerste keer dat de Belgische gamestudio cross-saves biedt, maar bij bijvoorbeeld Divinity: Original Sin 2 was Larian afhankelijk van Valve en Nintendo voor cross-save-functionaliteit tussen pc en Switch. Diezelfde functie voor Xbox One en PS4 is er bij D:OS2 niet. Die beperkingen heeft Larian niet als het saves zelf in de cloud host en alle versies van Baldur's Gate 3 daarmee compatibel maakt.

In de toekomst zal ook cross-play via een gebruiker's Larian Account gaan, maar die functie zit in ieder geval niet meteen in de Early Access-versie van de game. Verder zal ook de 'Twitch extension' van de game hier te vinden zijn, die het mogelijk maakt voor het publiek om te stemmen op wat voor beslissingen personages in het verhaal maken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Baldur's Gate 3 is de nieuwe titel in de franchise die in 1998 oorspronkelijk door BioWare opgezet werd. De fantasy role-playing game gebruikt het tabletop-rpg-systeem van Dungeons & Dragons. Ook inhoudelijk heeft het een link met D&D: het spel speelt zich af in de Forgotten Realms-fantasiewereld van Dungeons & Dragons.

Baldur's Gate III staat nu gepland voor een Early Access-release op 6 oktober. Het spel gaat ook naar Google Stadia komen, de gamestreamingdienst.

Gameplay-onthulling van BGIII, d.d. februari 2020

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-10-2020 • 14:31

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
23
3
0
11
Wijzig sortering
Zo jammer dat Baldur's Gate 3 een turn-based spel woord, heb liever gewoon een spel gehad zo als de Diablo reeks spellen, en andere die het zelfde hebben, in X-COM was het wel wat leuk maar lange niet zo leuk als je gewoon vrij ben hoe vaak je achter elkaar aan valt en zo, ben niet zo een fan van turn-based spellen.
Ook in Realtime with Pause spellen heb je geen invloed op hoe vaak je aanvalt. Daar is het gebonden aan turns die een X aantal seconden duren en heb je attackspeed en casting time die bepalen hoe lang het duurt om een actie uit te voeren.

Daarnaast is D&D in principe ook Turn Based en is een Turn Based game vaak een betere methode om de concepten te implementeren. Het geeft meer strategische diepgang omdat je makkelijker de acties van meerdere characters met elkaar kan synchroniseren.
Dat kan wezen, maar ik kan weg lopen zo lang als ik dat wil in niet turn-based spellen, en dat gaat niet met een turn-based spel, ik kan aanvallen weg lopen en weer aanvallen en ga maar zo door in niet turn-based spellen allemaal live, en met niet turn-based spellen heb het vaak wel invloed op hoe vaak je aanvalt, light ook aan welke spel en als je de vijand niet buiten je scherm laat verdwijnen.
Ik meen dat in de oude Baldurs gate spellen het niet uitmaakt. de computer berekent de dobbelsteen zowel in real time als turn based. het ziet er alleen anders uit.
Ik snap niet wat je bedoelt hier.
Maar anderen hebben het al gezegd: in BG is gekozen voor een bepaald attack mechanism en die is een belangrijke factor voor de populariteit van de serie. Gewoon een rare kronkel om dan te zeggen: die wil ik anders. Want dan moet je echt Diablo gaan spelen.
Dat kon in de oude BG spellen ook.
Helemaal eens, DOS2 was ook echt een van de beste games die ik in de laatste jaren heb gespeeld.
Realtime with Pause werkt niet echt met de D&D regels, moet je bijv. of de friendly fire uit alle AoE slopen of het allemaal instacast maken. Anders kan je eigenlijk alleen maar die paar AoE effecten gebruiken waar je je party immuun voor kan maken of als verrassingsaanval. Iets als charge werkt vaak ook voor geen meter.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 3 oktober 2020 17:16]

Ooit baldur's gate gespeeld? Werkte perfect, een slecht gemikte fireball of cloudkill en je halve party was dood.
Had niks met mikken te maken, ik zat gewoon de autopause en party te micromanagen om er een quasi turn-based game van te maken.

Maar als je de rest van de party niet aan de AI kan overlaten en zo moet spelen kan je het net zo goed echt turn based maken.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 3 oktober 2020 20:14]

Ik wil juist niet de hele party aan de AI over laten. Dat vond ik zo vervelend aan NWN, dat je companion er als een malle vandoor ging als jij een andere strategie in gedachte had. Juist de hoge mate van controle in combinatie met scripts is de aantrekkingskracht van BG voor velen, waaronder mijzelf.
Het is onder de motorkap gewoon turn based...
Kwa de tijd die een karackter moet besteden aan acties wel, kwa volgorde niet.

In echt turn based zijn de meeste spells feitelijk instant, met een pauze na het casten, dus je kan perfect mikken met je fireball zonder je zorgen te maken wat er na je turn gebeurt ... maar dat ziet er natuurlijk niet uit in RTwP. Hetzelfde met iets als Charge.

RTwP is wel realistischer, maar het is niet waar de regels voor ontworpen zijn.
En dat was leuk. The sunfire spell in Icewind Dale was ook tricky.
Of je party zo neerzetten dat ze net buiten de rand staan.
Maar dan zit je voor/na elke AoE de hele party te micromanagen. Dat is zowat hetzelfde als turn based, alleen vervelender.
Dat is juist de essentie van Baldurs Gate.

Als je dat jammer vindt, kijk je naar een ander spel.
Heeeerlijk genre. Alle tijd om uit te rekenen waar je de meeste schade kunt doen in welke volgorde, in plaats van dat adrenaline gejaagd in actionRPG's. Xenoblade bijvoorbeeld lijkt me erg gaaf, maar na 4, 5 uur is het te. Te veel adrenaline waar je niets mee kunt.
Heeeerlijk genre. Alle tijd om uit te rekenen waar je de meeste schade kunt doen in welke volgorde, in plaats van dat adrenaline gejaagd in actionRPG's. Xenoblade bijvoorbeeld lijkt me erg gaaf, maar na 4, 5 uur is het te. Te veel adrenaline waar je niets mee kunt.
Geen idee heb Xenoblade nooit gespeeld, maar heb wel Neverwinter Nights gekocht en uitgespeeld, fantastische spel was dat, en Diablo 1 en 2 en alle uitbreidingen, en Diablo 3, en veel meer action role-playing video games, maar turn-based spellen hebben me nooit veel gedaan, enigste die ik gekocht heb en uitgespeeld is X-COM.
Sommige zijn wel kick, heb liever action rpg's maar bv het oude might and magic 3 was wel erg leuk.
Sommige zijn wel kick, heb liever action rpg's maar bv het oude might and magic 3 was wel erg leuk.
Die had je ook op de Amiga, alleen nooit gespeeld.

Was meer van de platform spellen zo als Turrican 1,2 en 3 en Superfrog en Magic Pockets en VEEL meer, en de horizontally scrolling shooters zo als Z-OUT en Silkworm en R-Type, en VELE meerdere spellen.
Soms heb je ook geen zin in de noodzaak om 6 poppetjes te micro managen. AI aan en gaan. Bij lastige gevechten echter was de pauze knop wel belangrijk.
Maar Neverwinter is real-time with pause, terwijl Diablo mik-en-klik is: totaal andere manieren van vechten, net zo'n groot verschil als met beurten.
Euh dat is de essentie van baldurs gate 1 & 2 , ze moetne er toch echt geen diablo kloon van maken AUB.
Haha precies, alsof ze bij Madden vragen of ze niet kunnen gaan voetballen want dat speelt zo lekker in Fifa.
Mijn eerste gedachte: waarom moet dit opgeslagen worden bij de devs? Ben je zelfs voor savegames afhankelijk van de goodwill en goed beheer van de developer. Maak een smb connectie met de thuis computer en plaats het daar. Met wat instructies moet dat wel lukken. Als het echt niet lukt, of je hebt gewoon geen goesting kun je nog altijd cloudaves gebruiken.

Gedachte achteraf: gelieve niet af te komen met het track record van Larian! Dit is bedoeld als algemene opmerking.

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 3 oktober 2020 14:56]

Ik vind dit altijd zo'n non discussie. Niet iedereen is goed met computers, 99% van de spelers wil gewoon het spel spelen, en als je dan ook nog tussen 2 platforms kan switchen zonder zelf dingen in te hoeven stellen, is dit toch alleen maar goed. Ik ben überhaupt allang blij dat steam mijn saves bij houdt voor sommige spellen zodat ik kan switchen tussen m'n pc en m'n laptop. Je eigen save games backuppen is ook niet meer van deze tijd.

Ik snap dat mensen huiverig zijn als ze afhankelijk zijn van een bedrijf, maar in eerste instantie staat je save gewoon lokaal. Dus bang zijn dat je je save kwijt bent als larian zijn servers uit zet hoeft dus niet.
Anoniem: 1463186
@JeroenED3 oktober 2020 15:03
Maar het gaat hier over cross-saves. Dus saves die je tussen platformen uitwisselt, iets wat niet zo eenvoudig kan met je eigen USB stickje.
Dat is in ieder geval hoe ik het lees, ik zie nergens dat dit zou gaan om de saves waarmee je op één console speelt. Als je op verschillende platformen gebruik wilt maken van dezelfde saves ben je vrijwel altijd afhankelijk van de ontwikkelaar. Ten eerste of het überhaupt wel kan, en dan ook nog om het op een juiste manier over te zetten (niet alleen formaat, maar denk ook aan wanneer wordt het gesynchroniseerd e.d.)
Dat opslaan is inderdaad het spannende niet, de rekenkracht/handigheid/certificaten om dit snel en stabiel te doen is iets anders dan 'domme' opslag leveren. Je hebt te maken met tussenliggende partijen (Valve, Nintendo en andere) die ook iets te willen hebben en bijvoorbeeld die certificaten eisen. Ze willen wel enige mate van inspraak over wat er gebeurd in hun enviroment zodat als er iets is zij niet aansprakelijk zijn.
Mijn eerste gedachte: heb je het artikel wel helemaal gelezen en snap je hoe save files werken?

Hoe zou jij anders je progressie van de PS4 versie willen synchroniseren met de Xbox of PC versie? Sony en Microsoft wisselen geen save files uit. Dus dat betekent dat je op een andere wijze de save files moet kunnen uitlezen: via de servers. Dit is niet anders dan hoe online games werken. Alleen daar heb je geen save file, maar wordt je progressie real time bijgehouden (bijv Destiny 2).
SMB open zetten naar het internet is echt een heel dom idee vanuit security perspectief. Google maar eens op EternalBlue bijvoorbeeld.
Dan hoef je niet te kijken naar filecompatibility en kan je gewoon in een eigen format iets opslaan. Best handig, maar ik mag toch hopen dat het optioneel is en dat je ook gewoon lokaal kan saven.
Gedachte achteraf: gelieve niet af te komen met het track record van Larian! Dit is bedoeld als algemene opmerking.
En waarom niet? Larian neemt de moeite om dit te implementeren en heeft een goeie trackrecord naar ondersteuning, updates en contact met de community. Maak gerust je algemene opmerking, maar hier gaat het specifiek over BG3 en Larian.

Kan je me trouwens ook eens uitleggen wat je bedoelt met cloudsaves? Mij lijkt dat het saven op een server van Larian een cloudsave is... welke andere cloudsave die crossplatform is zou jij anders aanraden?
Een SMB optie lijkt me niet zo zinvol, maar het zou wel interessant zijn om je cloud saves op een cloud platform naar keuze te zetten. Een link aan je OneDrive, gdrive, Dropbox etc en zet de files daar.
Bij bijv. Enpass wordt je password vault(s) opgeslagen bij cloud providers naar keuze, en kan je mixen zoals je wil.
Hierdoor blijft deze cloudsync gewoon werken wanneer je developer ermee zou ophouden of er geen goesting in meer heeft.
Vaak worden cloudsaves ook gewoon lokaal opgeslagen.
Nee. Over een jaar of 10, misschien 15, als de servers offline gaan, dan kan je je savegames niet meer tussen verschillende platformen uitwisselen. Dat is nogal een verschil.
of als Larian niet meer bestaat. Nu bestaan ze al heel lang en gaat het prima, maar de gamesindustrie blijft vrij onvoorspelbaar.
Ja of ze worden overgekocht en de ondersteuning vervalt...
Risico's te over. Voor mezelf maakt het niet uit, ik speel deze game waarschijnlijk in 1 klap uit en dan kijk ik niet meer om en als ik toch terugkom dan speel ik hem met plezier vanaf het begin. Zolang hij maar lokaal opslaat dan is het prima. Volg deze studio al sinds hun begin met plezier, dus daar heb ik eigenlijk ook wel alle vertrouwen in.
Ik mag er van uit gaan dat ze, wanneer ze de servers offline halen, een patch aanbieden die je game offline laat draaien en saves offline laat opslaan en dat ze je cloud saves laten downloaden.

Sterker nog, ik ga er eigenlijk van uit dat ze dit vanaf dag 1 al als optie ingebouwd hebben (cloud-saves downloaden & lokaal opslaan en sowieso lokaal saven voor diegene die gewoon offline willen gamen)
Hopelijk komt er een Switch versie, heerlijk onderweg BG spelen lijkt me wel tof. OS2 is ook voor de Switch dus ik denk dat het wel goed komt.
Ik zou alleen nog willen hopen dat je korting zou krijgen als je al een versie hebt, zodat je niet dubbel hoeft te betalen. Tweede voor 50% korting of zo. Maar misschien is dat lastig te organiseren zonder dat het makkelijk misbruikt wordt. Dan zouden ze haast een tweede versie moeten maken voor mensen die al een versie hebben, die alleen werkt als je al een versie hebt. Aan de andere kant, je kan via Steam toch al games delen. En hee, een tweede versie goedkoper verkopen is beter dan 1 verkoop.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 3 oktober 2020 15:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee