Baldur's Gate III komt dinsdagavond uit als Early Access-versie en komt naar Mac

De Belgische ontwikkelaar Larian Studios brengt Baldur's Gate 3 dinsdagavond om 19:00 uur uit als Early Access-versie. Het spel komt dan beschikbaar op Stadia, Steam en GoG. De ontwikkelaar maakt daarnaast bekend dat de Early Access-versie ook op de Mac te spelen zal zijn.

Larian Studios maakt de aankondiging bekend via een korte boodschap op Twitter. Daarbij worden nieuwe screenshots van het spel getoond. De release van de vroegtijdige versie is in de afgelopen maanden vaak opgeschoven. Eerder werd gesproken over een uitgave in augustus, maar door het coronavirus lag een deel van de werkzaamheden stil. Onder meer het maken van motioncaptures voor de animaties werd door de pandemie bemoeilijkt. Medio augustus werd de datum van 30 september genoemd, om dit later door te schuiven naar 6 oktober.

Baldur's Gate is een serie rpg's die zich afspelen in de Forgotten Realms-wereld van Dungeons & Dragons. De eerste spellen werden nog gemaakt door BioWare, daarna namen andere ontwikkelaars die rol over. Baldur's Gate III is het eerste spel in de reeks dat door Larian Studios wordt gemaakt. Volgens de Steam-pagina verwacht de ontwikkelaar dat het spel zeker een jaar in Early Access blijft.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-10-2020 • 12:50

102 Linkedin

Submitter: MeanGreen

Lees meer

Reacties (102)

102
98
35
8
0
53
Wijzig sortering
Alhoewel ik nooit Baldur's Gate heb gespeeld, is het feit dat het van Larian is eigenlijk al genoeg reden om geïnteresseerd te raken. Divinty: Original Sin 2 was een geweldige game, en dit is grof gezegd een "clone" (zelfde stijl, zelfde engine), dus ik verwacht dat iedereen die DOS2 grijs gespeeld heeft deze ook wel gaat halen.
Hoop niet dat het D&D principe wat te prominent aanwezig is eerlijk gezegd, of dat je het kan verbergen en je een "gewone" aRPG hebt.

Ik las overigens dat de early access prijs €60 is. Dus echt full price, en je krijgt natuurlijk wel de volledige game ook als hij uit is, maar het voelt wat krom aan de ene kant. Ben benieuwd hoeveel content de EA nu is, mag hopen dat er wel 15+ uurtjes in zitten nu?

[Reactie gewijzigd door Angeloonie op 6 oktober 2020 13:04]

Een clone zou ik het niet noemen, en het D&D aspect zal in alles terugkomen. Baldur's Gate is 100% Dungeons and Dragons. Alle achterliggende systemen zullen zo dicht mogelijk tegen de regels van DND 5th edition aankruipen. DOS2 en BG3 zijn vergelijkbare spellen als in klassieke RPGs, maar vergeet alles van wat je van combat of skills weet. Alles, van combat tot valstrikken weten te ontdekken tot hoe je met NPCs zal kunnen communiceren hangt af van het achterliggende D20 systeem.

Dat gezegd hebbende denk ik inderdaad ook dat iedereen die DOS2 geweldig vond dit gaat opvreten, maar in de "backend" is dit een volledig ander beest dat draait op de DND engine.

De EA lijkt trouwens ongeveer 25 uur te zijn.

[Reactie gewijzigd door Bombtrack op 6 oktober 2020 13:10]

Oh ik had altijd het idee dat DOS2 juist goed omschreven kon worden als digitaal DND (ik weet niet veel van DND) Waarom is Baldur's Gate 3 dan toch heel anders?
Andere regels voor het onderliggend systeem.

Het spel D:os2 lijkt misschien op een D&D spel, maar dat is het niet BG3 is dat wel, deze volgt de D&D regels van generatie 5 terwijl D:os2 zijn eigen regels had.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 6 oktober 2020 16:16]

Het neemt de spelregels over, maar je hebt niet een groep vrienden die het samen speelt, met een dungeon master..

In D&D kan je proberen om een mechanische wasmachine te bouwen, in DOS2 ben je beperkt tot wat er mag van het computerspel.
Ik ken eigenlijk geen computerspel waarin die dungeon-master - speler relatie zit, wat toch eigenlijk wel de core is van eigenlijk iedere tabletop roleplaying game...
Ik ken eigenlijk geen computerspel waarin die dungeon-master - speler relatie zit, wat toch eigenlijk wel de core is van eigenlijk iedere tabletop roleplaying game...
In DOS2 zit een Game Master Mode waarbij één persoon gamemaster is en de rest de spelers. De gamemaster kan het spel volledig beinvloeden, zoals het on-the-fly aanpassen van het weer, de tijd, de loot, kan items laten verdwijnen of toevoegen, events triggeren, etc. Larian heeft zelfs een deal gesloten met de publisher van D&D om de game te demo'en met een bekende D&D 5th edition campaign (Lost Mine of Phandelver).

https://www.polygon.com/2...ideo-dungeons-and-dragons
In neverwinter nights zat het geloof ik wel in.
Ja dat snap ik. misschien kan dat over een jaar of 5-10 met AI ofzo :P
De EA lijkt trouwens ongeveer 25 uur te zijn.
Die suggestie wordt gewekt, ja. Vergelijk het met het eerste gebied van D:OS 2 toen het in EA was.

De prijs zal 60 USD (en daarmee waarschijnlijk ook EUR) zijn, overigens. Echt enkel voor de enthousiastelingen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 oktober 2020 13:12]

60 euro is wel veel om dan nog mee te werken aan de game ... ik ga het zo dan laten.
Voor 30 euro had ik het nog overwogen.
Je kan ook wachten op de officiële release die later (2021? 2022?) zal plaatsvinden. Dan zal de prijs hetzelfde zijn als nu, alleen heb je nu de mogelijkheid al vrij groot stuk van het spel te spelen. Voordat de prijs halveert zul je waarschijnlijk best lang geduld moeten hebben.

Het is ook vooral gericht op mensen die mee willen helpen finetunen en het daarmee alvast veel eerder kunnen spelen. Je kunt het een betaalde bètatest noemen, al is met 25 uur speeltijd en heel veel features het echt wel meer dan dat.
Volgensmij staat er in dat linkje toch echt 25 uur voor een playthrough in de EA
dat is inderdaad ACT I. 25 uur.

versie 1.0 zal ook ACT II en III hebben.
Baldur's Gate is echt fantastisch. Die sfeer, characters, en storytelling ben ik maar in weinig games tegengekomen. Het is nu wel gedateerd maar zeker nog de moeite om eens te spelen, wel bij voorkeur op een retro computer (met maximaal een 17" beeldscherm).
Een retro computer? Er zijn gewoon Enhanced Editions in omloop via alle kanalen (Steam, GoG, App Store, etc) die prima op moderne PC's en Mac's draaien, als het nodig is in een window.
Ja en dat moet je dus juist niet willen. Die spellen moet je helemaal in opgaan en niets anders tegelijk doen. Dat is tegenwoordig dus ook het hele probleem, mensen zijn veel te snel afgeleid en doen veel te veel tegelijk. En die enhanced edition vond ik echt 3 keer niks, waardeloze graphic engine. Doe mij maar het origineel.
Hij heeft het toch niet over iets anders doen terwijl je aan het spelen bent.

En de enhanced editions zijn echt wel een beter aanzien op een modern scherm.en wat bedoel je met een waardeloze graphics engine. Wat was daar zo waardeloos aan dan? Het is namelijk de zelfde engine maar opgepoetst. De UI was helemaal een verbetering met het origineel.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 6 oktober 2020 17:53]

click click click waarom gaat ie nou niet naar het volgende scherm? Pleas gather your party before venturing forth!

Ik kan mij nog herinneren dat ik helemaal blij was toen ik een manier had gevonden om alle 6 cds op harde schijf te zetten zodat ik niet telkens hoefde te swappen als ik een andere area in ging.
En dan liep 1 party member door die rare pathfinding AI ergens aan de andere kant van de map. :D
Waarom mogen mensen niet kiezen hoe ze de spellen zelf spelen? Verder ben ik ervan overtuigd dat de Baldur's Gate serie sterk genoeg is om in een Window je zoveel te absorberen dat je niet afgeleid wordt ; )

Ik heb BG2 helemaal grijs gespeeld vroeger en vind de enhanced edition een uitstekende vervanging voor moderne computers. Ik zou de oude niet meer aanzetten nu ik de enhanced heb. Hetzelfde geldt voor Icewind Dale en BG1.
Als je een Switch hebt, er is een cartridge uitgekomen met Baldur's Gate 1 en 2 (plus extra's). Feitelijk de opgepoetste versies die ook al op PC zijn uitgekomen, maar de controls werken eigenlijk ZO goed, dat dat voor mij de beste manier is geworden om die games te ervaren.
Offtopic: Aangezien het combat systeem turn-based is, kun je niet eens spreken van aRPG ;)
turn based action ;)
Ik weet niet wat je bedoelt met het D&D-principe, maar het D20-systeem is een systeem net als elk ander. Als je bij D:OS2 geen problemen had met alle statistieken zul je dat bij BG3 ook niet hebben. Het is weliswaar een ander systeem dus het is misschien even wennen, maar er is een reden dat D20 zoveel gebruikt wordt in de tabletop community.

Persoonlijk zou ik nog graag een video game willen zien met het D&D 3.5 systeem (dat speel ik nog steeds wekelijks nadat ik er 19 jaar geleden mee begon), maar het is logisch dat ze voor 5E kiezen. Die laatste heb ik weinig gespeeld (hoewel het natuurlijk niet enorm verschilt van 3 en 3.5) maar BG3 maakt het dan uitstekend om er wat dieper in te duiken.
Mijn hart zegt me dat ik het op gog moet kopen, maar mn gemakzucht fluistert: steeeaaammmm... :|
Als je de gog galaxy client gebruikt, en die linkt aan steam, heb je beide in 1 library (die van gog). Deze integratie werkt perfect (zolang er niet ook nog eens een uplay langs komt, dan wordt het ietsje minder).

Ik ga deze zeker halen, weet alleen niet of het early access wordt. Mijn platform of choice is zeker gog.
Ga ik proberen, heb steam nog niet onder windows geinstalleerd. Kan ik net zo goed gog installeren als dat naadloos werkt.
Ligt dat er niet vooral aan welke DRM er bij Steam mogelijk bijkomt? Zit er een verschil tussen GoG en Steam op de DRM na?
Dat je bij GOG ook de installers kunt downloaden. Uiteraard kun je bij Steam (als er geen DRM gebruikt wordt die dat verhinderd) de gamemap kopiëren naar een backupschijf. Ik geef echter de voorkeur aan het downloaden van de installers.
Wat is er dan niet makkelijk aan GOG?
Geen linux en steam draait al :)
Nog ff kijken bg3 daarop draait!
Bg3 draait niet native onder linux helaas.

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 6 oktober 2020 13:45]

Draait op Google Stadia wat draait op linux :)
Of het nu nog steeds zo is, weet ik eigenlijk niet, maar voor veel games was het zo dat updates voor steam veel (en veel) sneller kwamen dan voor gog. Blijkbaar vanwege een vrij inefficiënt systeem bij gog.

Nu gog inmiddels wat volwassener geworden is, zou dat verholpen kunnen zijn.
Als gemakzucht een doel is, raad ik aan te kijken naar GoG Galaxy 2.0. Ik hoef eigenlijks nooit meer in de interface van steam dingen te doen.. of van Epic games, of the microsoft store. Al mijn games heb ik in 1 interface toegankelijk
Wel jammer dat het (in de screenshots in ieder geval) totaal niet meer op Baldurs Gate lijkt. Ik had dan liever iets gezien zoals bijv. Pillars of Eternity eruit ziet. Die titel riep bij mij veel meer het Baldurs Gate gevoel op dan bdeze screenshots.

Als hier bij had gestaan dat dit een screenshot was van insert generieke RPG / MMORPG had ik het ook geloofd.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om het verhaal en de speelwijze.

Als ze de sfeer en het verhaal passend hebben gemaakt met deel 1 en 2 en de vijfde generatie D&D regels zo zijn ingepast dat het lekker loopt, heb ik liever de huidige uitvoering dan die van pillars.

Ook al vind ik pillars een fantastische reeks, de manier waarop larian Divinity original sin 2 heeft gemaakt, en wat BG3 terugkomt, is superieur wat mij betreft.
Goed gebruik van hoogtes, van de omgeving, van voorwerpen maakt de gevechten een stuk minder statisch.
Het is natuurlijk "early days" maar juist die sfeer vind ik ontbreken op het "gameplay" screenshot. Dat lijkt gewoon op een generieke 3d RPG. Ik had toch liever de oude sfeer van de infinity engine gezien, isometrisch and all.

Misschien datde daadwerkelijke game me compleet omver blaast, maar ik vraag me echt af waarom ze qua "feel" naar deze "semi realistische" 3d setting gegaan zijn.
Ik snap je argumenten compleet, en dat had ik ook toen ik de eerste keer screenshots en zelfs een video van BG3 zag. Ik had toen nog geen Divinity: Original Sin-deel gespeeld maar nu ik dat wel heb, en ook Pillars of Eternity heb gespeeld, vind ik het niet erg dat BG3 in de stijl van D:OS komt. Naar mijn mening is er zeker genoeg sfeer, en juist de achtergronden geven nu zoveel meer weer zodat je meer in de wereld getrokken wordt.

Een nieuwe D&D game in de stijl van Pillars of Eternity zou echter ook nog steeds cool zijn, maar als ik eerlijk ben zou ik het liefst een Enhanced edition of remake willen zien van Icewind Dale 2, maar dat komt alleen omdat die D&D 3.5 regels gebruikt. Die vlieger gaat helaas niet op, want de source code van IWD2 is kwijt :/
Baldur's Gate II (met een total conversion die BG I toevoegt en samenbrengt tot een geheel) is een van de weinige games die ik nog steeds speel.
En nee... dit ziet er inderdaad niet meer uit zoals BG I & II of Icewind Dale. Maar voor mij (van wat ik nu gezien heb, en als (nog steeds) pen & paper-speler) is dit toch een logisch vervolg.
Het geeft mij meer een D&D (en BG) gevoel dan games als Skyrim of the Witcher.
Heel bijzonder dit, ik had verwacht dat het "gewoon" af zou zijn, niet dat ze ook op de Early Access trein zouden springen... Teleurstellend ergens, zeker voor een single player RPG, als het nu een MP shooter o.i.d. was zoals PUBG dan had ik het begrepen. Dit niet zo.

Het voelt een beetje als een kickstarter project zonder Kickstarter. :O

edit:

Gezien alle zuurtjes hier: Ik vind het gewoon jammer.

[Reactie gewijzigd door freggel op 6 oktober 2020 13:36]

Een gemiddelde campaign voor een shooter ben je in vier, vijf uur doorheen. Een RPG tientallen, zo niet honderden uren. Ik vind het JUIST beter te verklaren dat hier voor Early Access wordt gekozen, simpelweg omdat de hoeveelheid content in zo'n game immens veel groter is.

Daarbij was van het begin af aan al vermeld dat Baldur's Gate 3 als Early Access uit zou worden gebracht en is dat in vrijwel alle berichtgeving sindsdien herhaald.
[quote]
Een gemiddelde campaign voor een shooter ben je in vier, vijf uur doorheen. Een RPG tientallen, zo niet honderden uren. Ik vind het JUIST beter te verklaren dat hier voor Early Access wordt gekozen, simpelweg omdat de hoeveelheid content in zo'n game immens veel groter is.
[/qoute]

Net als een e-boek wat je koopt met 2 halve hoofdstukken welke met de tijd aangevuld en gewijzigd worden? Een RPG is is imo een interactief verhaal wat verteld wordt en waar je deel aan neemt, zoals the Witcher en Cyberpunk 2077. Maar misschien is BG3 niet zo'n RPG, maar wat anders, misschien meer als SCUM.
Daarbij was van het begin af aan al vermeld dat Baldur's Gate 3 als Early Access uit zou worden gebracht en is dat in vrijwel alle berichtgeving sindsdien herhaald.
Misschien zaten die in mijn blinde vlek, ik heb ze in ieder geval niet meegekregen. :)
Grappig dat je de vergelijking trekt met hoofdstukken. Bij de voorgaande games van Larian was er altijd een hele duidelijke indeling in hoofdstukken. Dat is bij BG3 niet anders en de EA er van bevat, je raadt het misschien al, Hoofdstuk één.

[Reactie gewijzigd door Smuey op 6 oktober 2020 13:28]

Anoniem: 599181
@Smuey6 oktober 2020 15:01
Doet larian het niet altijd in hoofdstukken?
Je hebt 2 soorten mensen mensen die elke week wachten op een nieuw hoofdstuk/aflevering en mensen die wachten tot alles uit is en dan alles in een keer uit kijken.

En dan heb je de rest die er niet omgeeft en niet kijken / spelen. Die tel ik niet mee.

Ik heb er geen probleem mee om te wachten, maar ik had liever wel iets van bonus gekregen bij ea met full pricy, misschien komt dit nog.
BG1 & 2 heb ik gespeeld, evenals andere games uit de AD&D series.
In alle gevallen was het een verhaal wat je beleefd inderdaad en gaandeweg ontrafel je alles en werk je naar het einde toe. Wat hier nog bijkwam was dat je evil, neutral of good kan spelen en dan nog lawfull, neutral of chaotic. Verschillende NPC's zullen anders reageren als je Evil bent of juist Good etc. Ben je Evil en doe of zeg je iets goeds dan kun je ook punten omhoog richting good....etc
Destijds was het vaak een lineair verhaal, soms met meerdere mogelijke eindes, afhankelijk van hoe je het verhaal gespeeld hebt.

Ik heb Baldurs Gate 1 hier nog liggen, kostte 80 gulden toen in 1999 (bonnetje zit er nog in zie ik). :)
Het verhaal en het spel was erg goed destijds. Persoonlijk houdt ik heel erg van turn based RPG's, dus ik ben bevooroordeeld in deze.
#Jaloers! Ik heb alleen nog de CD's liggen, de dozen (net als van Fallout 1&2) zijn al lang met het oud papier meegegaan..

En misschien een tip, Wasteland 2&3, die vond ik ook erg leuk.
Oh, die ken ik nog niet. Gameplay ziet er direct al leuk uit, thanx.
Probleem met wasteland 3 is dat, ook al is het een recent spel, het ouderwetse systemen en opzet heeft.

Als je dat vergelijkt met BG3 en D:os2 dan is het meteen extreem gedateerd.

In de video's blijkt dat je in BG3 flink gebruik kan maken van de omgeving (hoogte, objecten, ondergrond), dat is, voor mij, na D:os2 toch wel een vereiste in dit soort RPGs . Dat heb je helaas niet in wasteland.
Heel bijzonder dit, ik had verwacht dat het "gewoon" af zou zijn, niet dat ze ook op de Early Access trein zouden springen...
Je hebt niet veel ervaring met de titels van Larian Studios, lees ik. Met Divinity: Original Sin 1 en 2 ging het op dezelfde manier, en het is gebleken dat dit hun succesformule is.
Teleurstellend ergens, zeker voor een single player RPG
Baldur's Gate III heeft vier speler online co-op ondersteuning, en ook twee speler split-screen ondersteuning (vergelijkbaar met de Divinity: Original Sin titels, die slechts twee spelers online ondersteunen).
Het voelt een beetje als een kickstarter project zonder Kickstarter. :O
En net als met Kickstarter hoef je het spel niet te kopen als het niet 'af' is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 oktober 2020 13:07]

Ik speel gewoon met 4 mensen online op D:OS2 8)7 dit kan je modden naar 6 of 8.

D:OS1 is inderdaad max 2 mensen moddable naar 4.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 oktober 2020 13:20]

Ik speel gewoon met 4 mensen online op D:OS2 8)7
Ah, dan had ik mij daarin vergist. Ik dacht dat de limiet twee spelers was (met ieder een 'main' character en een side character). Elke dag wat nieuws. :P
Ja dat was een van de grote features van d:os 2. Een 4 player Lone Wolf playthrough is zoveel plezier. Ook met z'n vieren in een party hoor maar dan is het minder chaotisch en dat maakt het juist zo leuk.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 oktober 2020 18:48]

[...]
Je hebt niet veel ervaring met de titels van Larian Studios, lees ik. Met Divinity: Original Sin 1 en 2 ging het op dezelfde manier, en het is gebleken dat dit hun succesformule is.
Klopt! Die heb ik pas gespeeld na een tijdje, blijkbaar na het EA gedeelte. :)
[...]
Baldur's Gate III heeft vier speler online co-op ondersteuning, en ook twee speler split-screen ondersteuning (vergelijkbaar met de Divinity: Original Sin titels, die slechts twee spelers online ondersteunen).
Dat wist ik niet, maar Co-op en MP zijn in mijn ogen echt fundamenteel anders. Co-op is toch echt story driven, MP vaak toch niet (WoW en consorten daargelaten, maar dat is nu niet echt een RPG in de zin van BG 1&2)
[...]
En net als met Kickstarter hoef je het spel niet te kopen als het niet 'af' is.
True be that, ik koop 'm misschien wel maar speel 'm dan pas als ie af is. :)
Dit was met de laatste games (Divinity OS en D:OS2) ook al zo, en vond ik prima werken voor hen.
Gewoon even wachten toch?
Ga ik ook doen, ik had alleen gehoopt dat het een "normale" release zou zijn zoals the Witcher en Cyberpunk 2077. :)
Ik ben het overigens helemaal eens hoor. Probleem is dat de een hem nu al gaat spelen en de ander pas gaat kopen tijdens officiele release. Resultaat is dat tegen de tijd dat de full release er is de ene helft van de vriendengroep er al op uit is gekeken en de ander er pas aan begint. Dat maakt de coop ervaring toch minder / niet. Ik koop zelf ook liever geen early releases ondanks dat het meer gameplay biedt dan veel andere games.
Dat ging ook zo met DOS en DOS2. In bv. DOS2 was alleen Act 1 beschikbaar in early access. Tegen de tijd dat DOS2 uit kwam was Act 1 goed gepolijst door alle feedback, maar de kwaliteit van Act 2,3,4 was veel minder. Na een jaar of 2 zal er voor BG3 (net zoals DOS en DOS2) wel weer een "Definitive Edition" uitkomen die de grootste problemen oplost in de latere Acts.

In principe speel ik liever alleen de Definitive Edition. Maar zo veel RPGs komen er niet uit, dus dat vergt wel wat zelfbeheersing.
Het heeft een multi player functie
Kickstarter helpt met het schalen van een project, aan de hand van de interesse is er te kijken of men meer of minder content gaat toevoegen.
Geen Linux versie? Dat vind ik eigenlijk wel erg raar. Als je toch een versie maakt voor Stadia (wat in feite al Linux is) en Mac OS (wat meer gedoe is dan Linux), dan kost het bijna meer moeite om het NIET voor Linux te maken.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 6 oktober 2020 13:37]

Volgens ProtonDB draait de vorige game van Larian Studios (officeel ook alleen voor Windows & Mac) vrijwel probleemloos op Linux met een paar kleine tweaks. Misschien willen ze geen volledige support geven voor Linux omdat ze daar de kennis niet voor hebben.
Misschien willen ze geen volledige support geven voor Linux omdat ze daar de kennis niet voor hebben.
Dat zal het niet zijn, want Divinity: Original Sin 1 is wel voor Linux uitgekomen. Het zal iets te maken hebben met de beperkte spelersaantallen t.o.v. de investering.
Dat lijkt me ook stug, want de investering hebben ze in feite al gedaan. Stadia is al Linux. Mac OS is meer gedoe dan Linux omdat Apple nogal rare platformafhankelijkheden heeft. Het spel is sowieso al erg platformonafhankelijk. In wezen is er zelfs al een Linux port.
Er is altijd een extra investering. Je moet ook de extra build die je maakt afzonderlijk testen. Platform onafhankelijke frameworks gebruiken helpt, maar het haalt de hoeveelheid extra werkt nooit helemaal naar nul.
Maar ze geven wel Stadia support, wat Linux is.
Erg gaaf! Hoewel ik het liefst gewoon op het eindproduct wacht en de early access zeer waarschijnlijk aan me voorbij laat gaan: alles wat ik tot nu toe van deze game voorbij heb zien komen, heeft me enthousiaster gemaakt dan welke andere game van de afgelopen 15 jaar dan ook.
Blijf het toch jammer vinden. Met alles wat ik heb gezien ben ik teleurgesteld afgehaakt, met name op het turn based aspect en in bredere zin op het feit dat het meer een skin met wat vernieuwingen (oa D&D ruleset) van larians andere games is . Hoewel ik DOS erg vermakelijk vond... in baldurs gate sfeer en gameplay zoek ik toch echt iets anders dan DOS geeft.. jammer want verheugde me erg bij de aankondiging. Zal een prima game worden, maar verdient niet de titel baldurs gate vind ik.
Dus in plaats van afgebrand worden als uitgever dat je een buggy product uitbrengt noem je het gewoon early access. Uiteindelijk gaan we alles waar we vroeger moord en brand over schreeuwden heel normaal vinden.
Betalen om gametester te mogen zijn, waar dat bedrijf normaal mensen voor in moet huren, zo vat ik het op. De kans is aanwezig dat je snel afhaakt want speelt niet goed, en na een jaar moet je maar zien of je het nog een tweede kans wil geven..
En 'we' duiken er 'allemaal' bovenop, in de hoop een D&D regel te vinden die overtreden wordt..

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 6 oktober 2020 13:10]

Wat ik ook vreemd vind is dat de early access ook nog eens een jaar duurt... dat voelt voor mij als, het is nog lang niet af en over een jaar als de game dan echt uitkomt ben je je interesse alweer verloren.... hoe kan dit hun succesformule zijn?
Door daar gewoon open over te zijn. Van het begin af aan is de boodschap: Je kunt het spelen, maar het is bij lange na nog niet af en zo goed als alles kan op ieder moment nog veranderen. Open en eerlijk zijn werkt verrassend goed, blijkbaar.
Ik heb Divinity: Original Sin 1 en 2 gespeeld nadat ze uit early access kwamen. Dat heet een geduldige speler zijn. Je speelt dan een goedkoper en vollediger spel.

Leeftijd van een spel vind ik niet belangrijk ten opzichte van hoeveel vermaak ik eruit haal. Ik pak liever iets goed uit de backlog dan dat ik ga graven door shovelware.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 oktober 2020 13:25]

Ken de serie niet maar keek naar de screenshots en moest meteen aan dragon age inquisition denken. Als het van bioware komt verklaart dat meteen een hoop, leek op eerste gezicht haast wel een dlc van DAI te zijn.
Alleen komt dit deel niet van bioware, maar larian studios.

Deel 1 en 2 kwamen ooit in de jaren '90 van bioware.
"Baldur's Gate III komt dinsdagavond uit als Early Access-versie en komt naar Mac
Volgens de Steam-pagina verwacht de ontwikkelaar dat het spel zeker een jaar in Early Access blijft.
Waar slaat dit in godsnaam op?
Risico spreiding. Een deel van de ontwikkelkosten kan je op deze manier al terugverdienen tijdens de ontwikkeling. Daarnaast is massale alpha testing op deze manier ook gedekt, heb je minder interne testers nodig.

Voor kleinere studios is dit tegenwoordig zo'n beetje standaard.
Tja, inderdaad een risico. Namelijk, dat ze de game hierdoor niet verkopen.
Mijn interesse verdwijnt letterlijk na zo'n laatste zin.
Oprechte vraag: Waarom?

Nu zijn ze aan het ontwikkelen terwijl sommige mensen het al (een beetje) kunnen spelen. Wat is daar anders aan dan vroeger toen je gewoon moest wachten tot het klaar was en alleen officiële testers het mochten proberen?
Omdat ik geen behoefte heb bij een game die niet af is. Het artikel wekte m'n interesse, maar zie het over een jaar wel weer, als we 150 patches verder zijn.
Ahh op die fiets! Nee prima, dat is natuurlijk jouw goed recht :)
Dan wacht je toch tot het klaar is.
Je hoeft het nu niet te kopen, als ze over een jaar het spel echt uitbrengen, kun je alsnog je centen kwijt.

Dat je geen interesse hebt in een EA, dat kan. Maar waarom zou dat meteen het hele spel af serveren?

Nu ze een EA uitbrengen, welke jij toch negeert, en over een jaar het hele spel zorgt voor geen interesse, maar als ze de EA over geslagen hadden en alsnog over een jaar het spel uitbrachten, had je wel interesse. Does not compute.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee