Google hernoemt G Suite naar Workspace en wijzigt logo's van onder meer Gmail

De Google G Suite-dienst gaat voortaan door het leven als Google Workspace. Bij de naamswijziging horen ook nieuwe logo's voor de G Suite-diensten, zoals Gmail en Docs. Google wil daarnaast de diensten meer met elkaar integreren en extra functies toevoegen.

Met de naamswijziging in Google Workspace, is de eerder aangekondigde integratie van Gmail, Chat, Rooms en Meet beschikbaar voor alle zakelijke klanten. Zo kunnen gebruikers nu vanuit één app e-mails opstellen, Rooms aanmaken en videovergaderingen starten. Deze geïntegreerde app moet in de komende maanden beschikbaar komen voor consumenten, zegt Google nu. Vanaf vandaag krijgen gebruikers daarnaast de mogelijkheid om met het @-teken iemand te noemen in een document, waarbij een pop-up contactinformatie toont over de persoon.

Google kondigt daarnaast nieuwe functies aan. Zo moeten klanten en partners die via een gastaccount toegang hebben tot de Chat-functie, in de toekomst samen een document kunnen maken via Chat. Op die manier moet het volgens Google gemakkelijker worden om te communiceren en informatie te delen met contactpersonen buiten een bedrijf. Daarnaast moet het binnenkort mogelijk worden om een gelinkt bestand in Docs, Sheets en Slides te previewen zonder dat er een nieuw tabblad geopend hoeft te worden. De Meet-functie picture-in-picture, waarbij gebruikers in Gmail en Chat via een pop-upvenster kunnen videobellen, wordt daarnaast uitgebreid naar Docs, Sheets en Slides.

De naamswijziging in Workspace moet volgens Google aan gebruikers en klanten laten zien dat de applicaties verbonden en meer geïntegreerd zijn met elkaar. De logo's van de Workspace-applicaties worden daarom gewijzigd en krijgen hetzelfde kleurenschema als het huidige Google-logo. De nieuwe logo's worden in de komende weken geïntroduceerd; het is niet duidelijk of deze logo's ook voor de consumentenapps gaan gelden. Google Workspace komt in de komende maanden beschikbaar voor onderwijs- en non-profitklanten. Voor zakelijke klanten is er daarnaast een nieuw Business Plus-abonnement, dat 3TB meer opslag per gebruiker geeft en honderd extra deelnemers aan Meet-vergaderingen toestaat dan het bestaande Business Standard-abonnement.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-10-2020 • 11:58

80 Linkedin

Lees meer

Reacties (80)

80
80
47
5
0
27
Wijzig sortering
Hmm, met Business Plus verdwijnt ook stilletjes de onbeperkte opslag die Google aanbood voor G Suite klanten...
Waar staat dit? Ik heb namelijk zo'n 20TB in mijn Drive staan, ben benieuwd wat daar mee gaat gebeuren
Niet echt. Er komt 'n Google Workspace Enterprise Standard/Plus abo met "as much storage as you need". Zou rond de $20 liggen.

https://i.imgur.com/71RppSZ.png
Anoniem: 1463186
@Juliian6 oktober 2020 12:16
Het is inderdaad niet meer onbeperkt, maar ik vraag me heel erg af wat voor bedrijven meer dan 5TB per gebruiker nodig hebben. Het lijkt me dat je op een gegeven moment dan ook een beetje aan data management moet gaan doen, want 5TB is gigantisch veel data om op een Google Drive te hebben staan.

Als je echt met zulke hoeveelheden data werkt is het misschien niet gek om te kijken naar een meer gespecialiseerd cloud data warehouse, een Google Cloud, Amazon Redshift oid. Want ik kan me niet voorstellen dat je met spreadsheets en documentjes snel boven de 5TB per persoon aan relevante data komt.
Volgens mij gebruikt LinusTechTips deze onbeperkte opslag om hun video's te backuppen. Al gaven ze wel aan in een video dat ze weten dat dit waarschijnlijk niet gewaardeerd wordt door Google.
Volgens mij hadden ze in diezelfde video al gezegd dat er een limiet is. Daarom hebben ze al die opslag servers.
Op zich is 5TB natuurlijk niet heel veel als je bijvoorbeeld Google Drive gebruikt bij wijze van goedkope backup oplossing voor iets als een videoarchief.

Het hangt dus heel erg van het soort data af of 5TB veel is of niet.
Als je goedkoop veel data wilt opslaan met 99.999999999% durability (in 3 zones) waar je niet vaak bij hoeft is een dienst zoals Amazon S3 Glacier misschien iets: https://aws.amazon.com/glacier/

$0.0045 per GB / Month

Omgerekend dus ongeveer € 20 per maand voor 5TB.

En Deep Glacier is nog goedkoper, vanaf € 4,5 per maand voor 5TB.

$0.0018 per GB / Month

Je betaald dan wat extra fees als je de data wilt opvragen en dergelijke. (Afhankelijk van snelheid en aantal GB's)

[Reactie gewijzigd door Navi op 6 oktober 2020 12:39]

Maar Glacier is echt backup-storage en is niet direct toegankelijk. Dat is Google Drive wel.
En precies wat je zegt, als je dus iets wilt opvragen, moet je er voor betalen en moet je daarnaast wachten tot de data beschikbaar voor je is.

Dus even plat gezegd is Amazon Glacier niets meer dan offsite tape opslag.
Het is inderdaad bedoeld voor backups, maar dan nog, Glacier is na 1 minuut toegankelijk, best snel.
20 euro per maand is een stuk meer dan wat ik nu betaal voor unlimited backup bij Google... En ik heb 4,7TB aan data staan..... Vooral videofiles en foto's.

Dus ik zal naar een alternatief moeten zoeken. Erg vervelend, want ik heb al mijn foto's en videos in Google Photos staan.... met unlimited backup. En das best handig vaak.

Er zijn wel andere unlimited backup-oplossingen. Maar daar mag je nooit je NAS backuppen.

[Reactie gewijzigd door Waah op 6 oktober 2020 13:09]

Welk plan heb je dan? Want privé is unlimited niet mogelijk, dacht ik? En vroeger was g suite ook pas unlimited vanaf 5 gebruikers wat dan ook boven de 20 eur per maand uit komt??
G-suite kan je afsluiten als je een eigen domein hebt. Ze kijken niet of je echt een bedrijf hebt .

De unlimited vanaf 5 gebruikers werd niet gehandhaafd. Officieel had je 1 of 2 tb dacht ik. Maar met 1 gebruiker had ik bijna 5TB. En er zijn mensen die véél meer TB hadden met 1 account.

Wat google zegt en doet zit verschil tussen.....

[Reactie gewijzigd door Waah op 7 oktober 2020 20:06]

Bedankt voor de uitleg. Maar dan toch niet echt volledig unlimited waarschijnlijk, ze zullen dan eerder een FUP hanteren? Nou ja, voor dat bedrag heb je inderdaad niet echt veel andere alternatieven :P Toch is Glacier wel het overwegen waard voor backups. Wat toch iets anders is dan automatisch syncen met Google of OneDrive.
Wanneer je je overlevert aan het verschil tussen wat Google doet en zegt, neem je wel een enorm groot risico met je data.
Ze kunnen elk moment besluiten om te doen wat ze zeggen en je dataruimte terug te brengen tot waar je volgens de overeenkomst recht op hebt. Je moet dan maar afwachten of je de tijd krijgt om je data te verhuizen, of dat je morgen wakker wordt en er achter komt nog maar bij de eerste TB van je bestanden kunt.
5TB is natuurlijk niks voor een YouTube kanaal als LinusTechTips
Ongetwijfeld, maar zelfs als je richting een Petabyte of meer gaat is dit heel betaalbaar en zeker voordeliger dan zelf iets opzetten en beheren op meerdere geografisch gescheiden locaties.

(Petabyte in Deep Glacier kost zo'n 1800 USD per maand)

[Reactie gewijzigd door Navi op 6 oktober 2020 12:43]

Deep Glacier is dan ook niet geschikt om als content gebruikt te worden, maar om long time backups in op te slaan die niet per direct beschikbaar hoeven zijn.
Zie https://www.youtube.com/watch?v=HDbl4MZQhtw voor de verschillen.
Dit is dus niet snowball, die middels een koffer of grotere doos heen en weer geschoven wordt, wat ik ook wel een gaaf concept vind puur door de gigantische hoveelheden data waarover het dan gaat.
5TB is natuurlijk niks voor een YouTube kanaal als LinusTechTips
ik zou google drive niet willen aanbevelen voor een multimediabedrijf.

al je bronmateriaal etc op een google account plaatsen lijkt me heel onpraktisch .. dan zou ik eerder voor een hele dikke lokale nas gaan met meerdere 10gbit connecties naar je lan.

natuurlijk wil je die lokale nas dan backuppen maar daar zijn andere diensten voor waarbij de manier van verzenden en ontvangen iets anders in elkaar zit.

google drive (en soortgelijke diensten) specialisseren zich in het bieden van een online disk, waarbij zoveel en zo vaak mogelijk data wordt benaderd. gewoon een online usb-stick die je van pc naar pc sleept om data direct bruikbaar te maken. Dat soort acties zijn bij backups niet nodig. die moeten vooral betrouwbaar zijn en goedkoop.
Ik denk dat die met zijn inkomsten ook wel wat S3 storage kan afnemen.
Als je de Google Drive als netwerkschijf gebruikt, wat het in principe is, dan hebben wij genoeg gebruikers die fluitend de 5TB over gaan.
Met wat voor files? Ik zeg niet dat het niet kan, ik zie mezelf gewoon never nooit zoveel data opslaan.
Voor bedrijven niet maar veel vrienden van mij zijn Data Hoarders die leterlijke petabytes and hoarding erop hadden staan. Aan al het mooie komt een eind maar toch is het jammer. Grappig genoeg gister nog over gehad
Ik zag het ook maar ben benieuwd hoe dit dan word verwerkt met Shared Drives.

Om gebruik te maken van Shared Drives moest je al minimaal Business hebben wat dus onbeperkte opslag betekende voor alle gebruikers. Dat was ook wel makkelijk omdat in een Shared Drive niemand eigenaar is van een bestand dus kon het ook niet bij een user quota worden opgeteld.

Ik kan nog niet vinden in de online documentatie of men onderscheid maakt tussen bestanden opgeslagen in de persoonlijke drive (5TB) en in een shared drive (onbeperkte opslag).
ik zie het nog wel gebeuren dat shared drives straks gewoon als 'een eigen' user gaan tellen en dus een 'eigen' 5tb limiet krijgen. met 'mogelijk' na verloop van tijd zelfs de daarmee geassocieerde kosten.

het is ook wel logisch, het data verbruik van de gemiddelde klant @google groeit bijna zeker harder dan de kostprijs voor opslag daalt, dus moet er nu ergens een grens worden getrokken. bovendien wat het het een lekker lokkertje voor bedrijven om in het google-cloud gedoe te worden geslurpt, nu ze er eenmaal inzitten kan er geld worden gevangen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 6 oktober 2020 12:56]

Ze hanteerde het limiet van 1TB al niet op accounts met minder dan 5 gebruikers, dus vraag me af of ze dit limiet van 3TB wel gaan uitvoeren.
Het punt is niet of ze dat nu al doen of niet. Het punt is dat ze op elk moment kunnen beslissen om het wél te doen. Wat zou dat voor jou of je bedrijf betekenen, wanneer je er nu op rekent dat die limiet niet gehandhaafd wordt?
Ha kleine stress hierover en de communities waar ik in zit.

Gdrive wordt gebruikt om tientallen tot honderden TBs aan media op te slaan voor Plex, lijkt nu misschien een einde aan te komen. Niemand weet precies hoe het zit nog.
Hmm, met Business Plus verdwijnt ook stilletjes de onbeperkte opslag die Google aanbood voor G Suite klanten...
Dat zal vast komen door alle massale misbruik daarvan.
Met dank aan mensen die hier compleet misbruik van maakte door tientallen terabytes te gebruiken voor 'datahoarden' en dergelijke.
Het is niet alleen de onbeperkte storage die verdwijnt. Zo'n beetje alle functies die verdwijnen wat voor mij een reden was om voor G Suite Business te kiezen.
 • Als ik 10,40 per maand blijf betalen in Workspace verdwijnen ook onderstaande features:
 • Onbeperkte opslag → 2TB per gebruiker
 • Google Vault (E-mails en documenten bewaren, doorzoeken en exporteren om te voldoen aan de archiverings- en eDiscovery-behoeften van uw organisatie) → Niet beschikbaar
 • Beveiliging en naleving (Gegevensregio's. Geavanceerd eindpuntbeheer, Bestanden delen buiten uw organisatie, bewaren in Gmail) → Niet beschikbaar
Vooral de optie voor gegevensregio's en delen buiten je organisatie is een pijnpunt hier.
Mooi dat ze meer willen integreren, nu nog eens Assistent/ Home integreren in GSuite eh Workspace.
Hoewel ik niets heb tegen het concept van integratie, heb ik wel een probleem met de uitvoering en snelheid van de software. Vroeger was GMail de vlotste online email client die er was, maar nu? Het komt niet zelden voor dat ik meerdere seconden moet wachten op een of andere actie die in een fractie van een seconde doenlijk is. En dat komt niet door gebrek aan horsepower van m'n workstation kan ik je vertellen.
En alles wat voor Gmail gaat gaat ook voor de websites van de rest van hun office suite: calendar, maps, drive, etc.

Ik zit om die reden persoonlijk niet te wachten op verdere integratie, laat staan weer zo'n volledig (en dan ben ik nog gul) zinloze rebranding.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 6 oktober 2020 12:14]

Het is inderdaad traag, geef mij dan toch maar een geinstalleerde applicatie ipv een webapplicatie.
Totdat je iets uit een ver verleden moet opzoeken... dan zit ik op mijn werk met mijn Outlook en diverse pst bestanden toch altijd jaloers te kijken naar mijn prive mail bij Google Apps Suite Workspace met al het zoekgemak van dien ;)
ik weet niet wat traag is maar op een mail account van enkele jaren oud en de daarbij horende opslag grootte van de mailbox (ongeveer 8gb) kan ik je zeggen dat mijn google apps (free) mailbox en mijn calender een stuk sneller reageren dan de hosted en non-hosted outlook boxjes die ik op respectievelijk school en werk heb gebruikt, na een jaar gebruik waren die al een stuk trager in bijv. zoekfuncties en filteracties of verwijderingen. wanneer ik in outlook een stuk of 150 mails probeer te verwijderen gaat dat lang niet altijd goed.
Je vergelijkt appels met peren. Gmail in dit scenario moet je vergelijken met Outlook.com danwel exchange/office365
je moet natuurlijk wel lezen voor je reageert,

ik zeg net dat ik google apps free gebruik dat is dus de 'voorloper' van G-suite (nu workspace), en is in grote mate een mengvorm van de meeste g-suite diensten maar dan met de 15gb per account limiet die je ook bij de concumenten versie van gmail hebt. ik kan bijv gewoon beperkte mdm toepassen op de (maximaal 50 user accounts die ik kan aanmaken onder mijn gehoste domains) en heel veel andere g-suite diensten werken ook gewoon.

Op school gebruikte wij o365 for education, dus de 'zakelijke variant van outlook.com en op werk word er een lokale exchange-server gebruikt beide met online mailbox én ms outlook integratie.

ik vergelijk dus gewoon appels met appels én peren.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 6 oktober 2020 13:33]

On-prem Exchange servers hebben vaker wel dan niet een baby-sitter nodig. Zelfs als Microsoft beweert van niet. En met (te) strak afgeregelde mailboxen worden berichten automatisch naar backups overgeheveld omdat de max van 2Gbyte (of lager, ligt eraan hoe de policy is ingesteld) aan mail berichten is bereikt.

Het transporteren van en naar de backups neemt tijd in beslag. Is op een Cloud Exchange server niet anders, maar daar hangen deze aan 100GBit/sec NICs en supersnelle drives waar je dus weinig merkt van vertraging. Scholen hebben echter veel minder budget om zo'n on-prem Exchange server van soortgelijke hardware te voorzien. Want je geeft voor 1 degelijke Exchange server hardware en Exchange licentie al gauw 25.000 Euro's uit. Zonder dat soort geld uit te geven, dan loop je echt wel tegen drastische vertragingen aan.

Zelf beheer ik al 15 jaar een mail server op Linux, Core Duo dual core Intel processor met maar liefst 2GByte aan RAM...dat ding vliegt door mijn mail archief met 12 jaar aan data (zo'n 44 GByte) en er zitten nog 10 andere actieve gebruikers op deze server. Roundcube (web-interface) toegevoegd en zelfs met deze web-interface is mijn mail server nog altijd sneller dan Google GMail. Gebruik zelf de Thunderbird client voor mijn mail en heb qua snelheid echt niets te klagen.

Outlook is zowiezo een resource-verkwistende applicatie, in combinatie met een Exchange Server is het vaak ook nog eens traag. Door gebrek aan beheer of beheer overlaten aan de automatons die zijn ingebakken (in Exchange).

Als je geen gebruik maakt van de andere functionaliteit die in Outlook is ingebouwd, dan kun je Outlook als simpele mail client beter links laten liggen. Outlook 2003 en 2007 waren behoorlijk wat efficienter dan Outlook 2010 en hoger.
Gmail werkt best snel als je het aantal mails in je inbox beperkt. Vandaag hebben mensen al makkelijk meer dan 10.000 mails in de inbox staan. Dan is elke bewerking die je doet gelijk nogal intensief.

Ik heb laatst alles verplaatst naar het "Archief" en merk wel dat het laden van de inbox niet meer zo lang duurt als voorheen.
Het gaat puur al om het openen van je mailbox al traag is. Dat duurt echt enkele seconden.
Dat herken ik dan niet want het opstarten van Outlook in een web omgeving en/of als desktop applicatie is in veel gevallen langzamer dan de webinterface van Google.

Ik maak zelf gebruik van Gapps en zit echt binnen 1 a 2 seconden in mijn (web) inbox.
Ik vraag me af of ze dat ooit gaan doen. De naam zegt het al Google Home, precies het tegenovergestelde van Google Workspace.
Ik denk dat het juist in de interesse van heel veel mensen is om die twee gescheiden te houden, zeker nu de fysieke ruimte al hetzelfde is voor werk en privé denk ik dat het een slecht idee is om die diensten dan nog verder te gaan integreren. Misschien lijkt het ideaal, maar de scheiding tussen werk en privé wordt zo klein dat je eigenlijk gewoon altijd aan het werk bent. Genoeg studies die hebben aangetoond dat bereikbaar zijn voor werk hetzelfde is als werken, en nu met thuiswerken is het voor veel mensen steeds lastiger om te scheiden wat wat is.
Voor kleinere kantoren die Google Home spul gebruiken misschien jammer, maar dat is denk ik een hele kleine uitzondering om daarvoor een hele dienst te integreren.

Assistent kan ik me nog voorstellen, maar daarbij vraag ik me heel erg af waar de toegevoegde waarde in zit. Maar dat is misschien dan meer dat ik de relevante functies van de assistent niet gebruik in mijn eigen setting.
Er is wel een beta voor assistant integratie: https://gsuiteupdates.goo...nt-with-your-g-suite.html

En hier de aanmeldform: https://services.google.c...uite-betatestapplication/

Dit werkt aardig, maar bv. reminders werken nog niet met deze beta.
Dat kan al...
https://support.google.com/a/answer/9089027?hl=en

Maar ik zat in het beta programma en ik weet niet of deze al officeel is afgerond?
Edit, ah. @Lizard was mij al voor. Blijkbaar dan nog niet officeel.

[Reactie gewijzigd door dycell op 6 oktober 2020 21:23]

Ik gebruik al G Suite vanuit de tijd dat het nog Apps for Domains heette, maar eigenlijk heb ik daar ontzettend veel spijt van.

Alles komt of heel laat, of nooit naar Apps for Domains G Suite Workspace. Assistant en Google Home werken niet, dus ik kan niet eens onze Chromecast aan het account van mijn vrouw koppelen.

Ook werkt parental control voor de tablet van mijn dochter niet, en een family abonnement op bijvoorbeeld Google Music YouTube Music mag ook niet.

Het enige wat nu dus een voordeel is, is ons eigen e-maildomein. Voor de rest alleen maar nadelen.

[Reactie gewijzigd door haling op 6 oktober 2020 13:48]

dat komt natuurlijk ook omdat het geen google suite home-edition heet.

immers wat heeft een 'zakelijk gebruiker' aan ouderlijktoezicht. die zitten meer te wachten op mdm, authenticatie en authorisatie -middelen. en integratie tussen, op zakelijk gebruik gerichtte diensten. niet op google home en al helemaal niet op family-sharing in google music!

ter vergelijk diezelfde features werken ook niet onder ms o365 buisness essentials

ik ben het met je eens dat het 'fijn' zou zijn als er een google family suite zou zijn zoals je bijvoorbeeld ook een apple Family account kunt hebben dus met apps delen binnen je gezien en gezamelijke opslagabonnementen etc en een domain voor je mailboxjes á la jan@devanhoutentjes.fam en marijke@devanhoutentjes.fam maar de 'ham'-vraag is dan natuurlijk al snel wat zoiets gaat kosten en wie er berijd zijn voor te betalen. ik heb nu een gApps free account voor het hosten van mijn mail en dat van mijn gezin en ik maal er niet om dat er geen parential control is, -

ik zou best berijd zijn om een paar euro per jaar te betalen voor het koppelen van een domain en wat andere home-integration dingen zonder de 'overhead van een zakelijk account maar zodra het in de buurt komt van enkele euro's per account per maand blijf ik lekker waar ik zit.
Het probleem is dat het vroeger speciaal op Families gericht was.
Daarna is het gerebrand naar G-Suite en worden er opeens allemaal (zakelijke) restricties opgelegd.
Maar weg migreren is ook lastig want je kan niets exporteren, je aankoopgeschiedenis niet overzetten etc.
Dat is dus ook precies wat ik dus last van heb, vroeger met "apps for domains" werd je aangemoedigd om als familie een domein aan te maken, nu zit je ineens met een zakelijk account.
Ook voor bedrijven kan het handig zijn om bijvoorbeeld een Chromecast aan een locatie te koppelen. Google Assistent is ook gemaakt voor zakelijke doeleinden: maar bijvoorbeeld agenda-items zijn nu bijvoorbeeld niet uit te lezen. 8)7

Google Home support is een veelgevraagde feature, maar Google antwoordt alleen met "zit niet in de planning".
Hoezo werkt een YouTube familieabonnement niet? Hier werkt dat gewoon hoor, @haling 😬
ik ben ook terug over gegaan op een klassieke account.
Gebruik het nu enkel nog voor email (op eigen domeinnaam)
Dus ik hou enkel de voordelen :p

Verder maken ze het zoeken naar oplossingen voor problemen ook moeilijk door telkens de naam te veranderen
Heb je een betaalde versie of nog een Legacy gratis versie van Google Apps?

Zelf heb ik een aantal Legacy accounts en inderdaad, de beperking daarvan is dat ze inderdaad niet meer alle diensten naar uitrollen of het max houden op het niveau van Basic (wat te begrijpen is). Soms halen ze ook wat features weg uit de Legacy versie, wat best wel irritant is als je het pakket met meerdere domeinnamen gebruikt... Alles om je uiteindelijk toch richting een betaald account te masseren.
Legacy free. Ik heb zelfs nog 3 van dat soort plans lopen, ook voor 2 bandjes waar ik vroeger in zat ;)

Zelf mail hosten vind ik teveel gedoe met alle beveiliging en backups en zo. Ook werkt de webinterface van Gmail gewoon goed.

Ik moet er nog maar eens over nadenken.
Zelfde reden bij mij hoor, wel zo gemakkelijk als je er geen omkijken naar hebt :)

Heb zelf nog 5 van de Legacy free pakketten. 2 privé, de rest voor verenigingen. Zou graag wat van de betaalde features willen gebruiken maar ik vind dat vooralsnog niet de kosten waard dus dan maar accepteren dat soms iets niet helemaal kan in de Legacy versie.
Zal mij benieuwen wanneer de grote jongens straks weer massaal alles omnoemen naar een andere kreet. Momenteel is alles Workspace... verbaasd me nog dat het geen Google Workspace One is :)
Google One Workspace Synergy Cloud 360
Ah doet me denken aan linux ten tijde van Kernel 3.11. Dit blijft een mooie screenshot:
Linux for workgroups jpg
Precies. Je moet gewoon op iedere spot kunnen werken! Thuis op kantoor bij Starbucks. G-Spot?
Ik heb er bij Google-iconen op mijn telefoon een beetje last van dat ik ze niet snel meer herken. Het lijkt allemaal wat op elkaar doordat ze dezelfde kleuren gebruiken.
Ik had ze gesorteerd op kleur staan maar dat werkt nu ook niet meer. |:( :9~
Ze zijn helaas afgestapt van hun eerdere filosofie met duidelijk herkenbare iconen, die ook niet in een vast kader hoefden te passen.


Nu allemaal dezelfde kleuren, maakt het er niet overzichtelijker op.
Wordt wel hoog tijd dit soort integraties. Wat dat betreft loopt Microsoft toch wel voorop. Nu hebben we G-Suite en Slack en losse office licenties, dan wordt migratie naar Microsoft 365 wel heel erg interessant. Ten eerste goedkoper en ten tweede beter geintegreerd. Het is alleen zoveel rompslomp om te migreren :-(
Ik heb een jaar lang professioneel met de G Suite gewerkt maar na een overstap na een andere werkgever werk ik nu in Office 365 met alle toeters en bellen. Het is een wereld van verschil, de G Suite voelde voor mij als een groot "net niet" platform. De apps zijn matig qua functionaliteit, het geheel voelt niet erg gebruiksvriendelijk aan en gmail begint steeds meer te lijken op een product dat te ver doorontwikkeld is en eigenlijk toe is aan een volledig herontwerp.

Microsoft heeft de integratie tussen de online/offline componenten veel beter in de vingers en alles werkt naadloos samen in Windows 10. Dat allemaal nog los van Office zelf wat nog altijd de gouden standaard is.
Idem, dit. Alleen dan precies omgedraaid!
Die integratie van MS producten werkt ook heel goed op Android telefoons.
Outlook, Office, Launcher, Edge, koppeling met Windows 10. Behalve de Play Store kun je vrijwel alle Google apps verwijderen of uitschakelen.
Apart dat deze tools allemaal al zo lang bestaan en pas nu beter geïntegreerd gaan worden met elkaar. Het open source Nextcloud doet dit soort dingen al een tijdje (samen documenten editen terwijl je in een videocall zit + chat, met optie om gasten uit te nodigen, etc.).
Apart dat deze tools allemaal al zo lang bestaan en pas nu beter geïntegreerd gaan worden met elkaar. Het open source Nextcloud doet dit soort dingen al een tijdje (samen documenten editen terwijl je in een videocall zit + chat, met optie om gasten uit te nodigen, etc.).
nadeel van nextcloud is toch wel dat het geen alles-in-een oplossing biedt er is momenteeel volgens mij geen enkele provider of diy-distributie te vinden die nextcloud integreerd met ' domain management, key management, en mailhosting. pas vanaf dat moment ga ik het zien als een volwaardig gsuite o365 alternatief. want wat ga je met je hosted agenda of documenten doen als je ze niet eens kunt mailen naar collega's of klanten?
Anoniem: 696166
@i-chat6 oktober 2020 13:17
Ik snap je probleem niet helemaal, nextcloud heeft gewoon een mailapp die geïntegreerd is met files en calendar: https://apps.nextcloud.com/apps/mail
Welk voordeel heeft domeinhosting in nextcloud?
Bedankt voor de link! Kwam via deze link het 'mail-in-a-box'-concept tegen en op hun web-site stonden 2 links naar andere soortgelijke projecten met nog meer mogelijkheden voor doorgewinterde gebruikers. iRedMail ziet er heel behoorlijk uit.

Nogmaals, bedankt voor de link. _/-\o_
Lijkt qua naam erg op Facebook Workplace - originele namen zijn schijnbaar ver te zoeken.
En Citrix Workspace, VMWare Workspace One, Workspace 365 etcetera.
We gebruiken G Suite op mijn werk maar ik moet zeggen dat Google Chat nou niet echt fantastisch is. De integratie bots valt vies tegen vergeleken met Teams en/of Discord. Verder wordt het snel onoverzichtelijk omdat je niet gemakkelijk kan zien wat de laatste berichten zijn en de 'bubbles' maken het ook niet altijd overzichtelijk. Doe mij maar Teams of Discord stukken beter.

Maar ja, komt niet gratis met G Suite... Google Chat mag flink onder handen worden genomen maar het lijkt nou niet echt te gebeuren/

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 6 oktober 2020 13:34]

De nieuwe iconen zijn imo een slechte verandering. Op Drive na, waar eigenlijk weinig aan veranderd behalve iets fellere kleuren en een likje rood, zijn deze iconen gewoon het net niet. Gezamelijk - inclusief Drive - is dit imo een slechte set. Als deze iconen wat kleiner worden getoond herken je gewoon niet fatsoenlijk in een oogopslag welk product welk icoon is. Het geforceerd pushen van de 4 Google-kleuren werkt gewoon niet.

Ben benieuwd wanneer Chrome nu ook deze fellere kleuren gaat overnemen.
Ben het geheel eens met je. Het huidige Gmail logo is makkelijk terug te vinden in de tabs, want herkenbaar en de simpelheid ervan wekt bij mezelf een 'professioneel' gevoel. Kan dat niet zeggen van de voorbeelden die in dit artikel worden getoond.

Op een of andere manier voelt het te druk en bijlange niet zo 'professioneel' als het huidige GMail logo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee