Google Docs, Slides en Sheets voor Android krijgen ondersteuning Office-files

De Android-versies van Google Docs, Slides en Sheets krijgen ondersteuning voor het rechtstreeks bewerken van Microsoft Office-bestanden, zoals .docx en .pptx. Momenteel moeten gebruikers dergelijke bestanden eerst omzetten naar een ander bestandsformaat.

Office-editing komt volgens Google beschikbaar voor 'alle G Suite-gebruikers en mensen met een persoonlijk Google-account'. Het bedrijf geeft wel aan dat het 'langer dan 15 dagen' kan duren voordat alle gebruikers toegang hebben tot de functie. In 2019 voegde Google dezelfde functionaliteit al toe aan de webversies van de apps.

Gebruikers kunnen met de functie Microsoft Office-bestanden openen en bewerken in Google Docs, Slides en Sheets. Ook het gezamenlijk bewerken van deze bestanden wordt ondersteund. Voorheen konden gebruikers ook al Office-documenten bewerken in de mobiele apps van Google, maar daarvoor moesten gebruikers het document eerst omzetten naar een bestandsformaat dat compatibel is met Google Docs, Sheets of Slides.

Met de toevoeging van deze nieuwe functionaliteit, staakt Google de ontwikkeling van QuickOffice. Deze app bood al ondersteuning voor Microsoft Office-bestanden, maar had beperkte functionaliteit ten opzichte van Docs, Sheets en Slides. Ook konden QuickOffice-gebruikers slechts beperkt samenwerken aan documenten, zo meldt Google.

Ondersteunde bestandsformaten in Google Docs, Sheets en Slides
Word (Docs) Excel (Sheets) Powerpoint (Slides)
.docx .xlsx .pptx
.doc .xls .ppt
.dot .xlsm .pps
.xlt .pot

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-09-2020 • 10:48

55

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (55)

55
55
32
7
0
22
Wijzig sortering
Dat is erg fijn. Andersom zou overigens ook handig zijn. Dat ik vanuit office de google drive zou kunnen benaderen. Maar goed dat is aan MS.
Een Google Doc is toch geen bestandsformaat? Ik moet zeggen dat het voor mij lang geleden is, maar:
  • Wanneer je synct met je Google Drive zijn Google Docs, spreadsheets en presentaties allemaal weblinks die naar het document gaan in de browser. Het is dus geen bestand op je computer. Daar kan Microsoft Office dus ook niks mee, want die moet een bestand hebben.
  • Het lijkt ook niet mogelijk om een Google Doc vanuit de Google Drive webinterface te kunnen downloaden. Hij wordt namelijk altijd geconverteerd naar een .docx
De bal lijkt dus sowieso bij Google te liggen om eerst maar eens een bestandsformaat aan te bieden.
De bal lijkt dus sowieso bij Google te liggen om eerst maar eens een bestandsformaat aan te bieden.
Opendocument is er al een flinke tijd. Jammer dat Microsoft de standaarden negeert en net doet alsof hun formaat standaard is. Ze hebben zelfs een standaarden organisatie omgekocht om net zoals Opendocument als standaard te worden bestempeld. Ookal gebruiken ze hun eigen standaard niet.
Zodra ik voor het eerst een Office programma open, krijg ik echter een popup of ik de voorkeur heb voor OpenDocument bestandsformaten, of Office Open XML, wat dan meteen het standaard formaat wordt voor nieuwe bestanden. En Office Open XML is, zoals de naam zegt, open. Er is een publieke specificatie. Die gebruikt Office weldegelijk, een paar uitzonderingen (oude bestandsformaten, MS Access e.d.) daargelaten.

Wat wil je nog meer? Dat Microsoft zich strikt aan een specificatie houdt die ze niet zelf ontwikkelen en waar ze geen features aan kunnen toevoegen, en de ontwikkeling van Office-producten praktisch stil staat?
Samenvatting van mijn bijdrage in een ander draadje:
MS Office maakt standaard gebruik van het gesloten document formaat OOXML Transitional (bindery strings binnen XML tags) terwijl het ook het wel ISO gestandaardiseerde OOXML Strict ondersteund. Beide documenten hebben dezelfde extensie DOCX/XLSX/..

De ISO standaard OOXML Strict wordt in de praktijk nauwelijks gebruik en is in Office bij document formaten terug te vinden als Opslaan Als "Strict Open XML-document", wat de gemiddelde gebruiker in ieder geval zal afgeschrikken om te gebruiken. De first time wizard in MS Office laat enkel de keuze zien tussen "Microsoft Office Document (DOCX)" (dit is dus geen ISO standaard) of opslaan in "Open Document Format (ODT)" waarbij DOCX onder optie netjes "Word-document" in plaats van "Transitional Open XML-document" wat net zo afschrikwekkend klikt als "Strict Open XML-document". Daarnaast zou de first time wizard dan toch ook de keuze voor het open formaat moeten geven indien Microsoft er trots op geweest dat formaat gestandaardiseerd te hebben gekregen.
Wat wil je nog meer? Dat Microsoft zich strikt aan een specificatie houdt die ze niet zelf ontwikkelen en waar ze geen features aan kunnen toevoegen, en de ontwikkeling van Office-producten praktisch stil staat?
Dat is natuurlijk niet correct: iedereen kan bijdragen aan een standaard, juist omdat een standaard per definitie open is. Microsoft heeft nota bene als een van de hoofd sponsoren bijgedragen aan de totstandkoming van ODF 1.3, welke op dit moment bij de ISO voorligt ter acceptatie.
https://blog.documentfoun...-committee-specification/

Microsoft heeft in het verleden aangegeven deze standaarden binnen drie maanden na acceptatie in Office te implementeren. LibreOffice 7, welke onlangs is verschenen, heeft reeds ondersteuning voor ODF 1.3.

Dus ja, ik verwacht dat MS zich hieraan houd.
Een Google Doc is niks. Het is gewoon een link naar een document dat online staat en dat je in een opendocument formaat kunt downloaden. Makkelijker kun je het niet hebben.
Precies, maar dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je geen "Google Doc" kunt bewerken in Office. Ze zetten het graag voor je om in het opendocument-formaat, maar dan is het op dat moment geen "Google Doc" meer. En daar ging de vraag toch over waarop ik antwoorde?
Dat is niet alleen aan MS heh ;)

Maargoed, Office is ook de laatste echte troef van Microsoft en zo enorm geïntegreerd in de workflow van elk bedrijf en dat maakt Microsoft natuurlijk ook een beetje onwillig om derde partijen te integreren.

Ps, ja alternatieven bestaan. Sterker nog, Google docs is het populairste alternatief, maar geen van de alternatieven kan echt tippen aan de volledige Office suite van microsoft
Hangt heel erg van je use-case af natuurlijk. Wij hebben een mengeling van besturingssystemen, willen graag samen werken in hetzelfde document, en er ook mobiel bij kunnen. Dat is een redelijke mismatch met MS Office ;) Dus wat mij betreft kan MS Office niet tippen aan Google Docs, of LibreOffice for that matter. Het is dus zeker niet in onze workflow geïntegreerd (gelukkig maar).

Interoperabiliteit van MS Office is natuurlijk ook om te huilen. Maar het blijft wel een breed door de industrie gedragen "Standaard", dus top dat de integratie met Google Docs verbeterd wordt!
Dat hebben wij ook op het werk, maar met office 365 is dat allemaal goed geregeld ook hoor.
Office (Microsoft) 365 heeft inderdaad aantal dingen al beter voor elkaar maar wat betreft samenwerken in bestanden, delen, etc werkt Google Drive etc toch nog een heel stuk intuïtiever.
Toch een behoorlijk verschil, MS eigen online versies ondersteunen hun eigen bestandsformaten maar half. Comments in een Word docx zijn in Word Online bijvoorbeeld onzichtbaar. Tijd terug collega aan de lijn, had een docx die gemaakt was in Desktop versie word die vol stond met comments gechecked in Word online, comments onzichtbaar. Deze had hij doorgestuurd naar een klant die hem opent in de Desktop versie en opbelt dat er een berg info in de comments stonden die niet verstuurd hadden mogen worden. Krijg dat maar eens uitgelegd..
WPS Office komt behoorlijk in de buurt voor mij, tot nu toe ben er ik bijzonder tevreden over, beter dan verwacht. Wel laat ik de cloud integratie van wps zoveel mogelijk links liggen. Maker Kingsoft komt uit China.
Pardon laatste troef? Ik kan je tig producten noemen waar Microsoft marktleider in is, wat dacht je bijvoorbeeld van SQL Server? Visual Studio? .NET (hoewel technisch open source / standaard).
Troef tegenover thuis gebruik bedoelde ik dan. Als mensen jong al continue in aanraking zijn met een product zijn ze geneigd dat altijd te prefereren. Daarom hebben bedrijven vaak ook een Office suit integratie.
Dit is precies de reden dat Google de Chromebooks zo aan het stimuleren is in scholen.
Ah, ja ik zie dat ook veel bij bedrijven, je wilt eigenlijk als bedrijf geen devices maar een omgeving managen, zelf heb ik een aantal "desktops" in de cloud die ik weg kan gooien of uitzetten wanneer ik er klaar mee ben.
Ze zijn behoorlijk marktleider in SQL Server, want ze zijn de enigste leverancier van dat specifieke product. Qua marktaandeel kan ik getallen tussen de 15 en 20% vinden. Leuk, maar geen leider. Dan Visual Studio: als je voor MS ontwikkeld is de enige tool die over is (na Borland/Inprise fiasco). Buiten MS platformen zie ik 0% gebruik. .Net is van MS maar ze gebruiken het zelf al bijna niet. In het bedrijfsleven kom ik het in bepaalde branches tegen, maar zeker niet exclusief. Met andere woorden, als je iets doet met een non-MS platform is de keuze voor niet MS producten vaak logischer.
Google heeft een prima outlook implementatie voor gmail en google drive ontwikkeld dus dat kan ook voor de overige 'office' producten. Probleem is wel dat dan pijnlijk zichtbaar zal worden hoe veel beperkter google's oplossing is op sommige gebieden.
Maar het kan wel de acceptatie in bepaalde bedrijfstakken mogelijk maken. Bij ons is MS Office echt de enige manier wanneer je bekijkt hoeveel add-ins wij gebruiken.
Google kan daar natuurlijk ook voor zorgen. Zij zouden een add-in kunnnen schrijven die de integratie verzorgt
Goed dat dit eindelijk wordt/is geregeld in Google Docs/Sheets/Slides. Dat had veel eerder moeten gebeuren.
Toch blijf ik zelf gewoon de Microsoft Apps gebruiken. Op mijn telefoon gebruik ik daarvoor de "Microsoft Office" app van Microsoft. hier kun je eenvoudig word, excel en powerpoints in openen en ook eenvoudig bewerken.1 app, in plaats van losse apps.
mede vanwege linux gebruik, hanteer ik al jaren wps-office voor bewerkingen van propritaire standaarden. werkt verrassend goed
Maar is het moderne office formaat OOXML een propritaire standaard?

bukt snel

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 10:59]

<hap> Ja dat klopt:)
MS Office maakt standaard gebruik van een gesloten document formaat OOXML Transitional (bindery strings binnen XML tags) terwijl het ook het wel ISO gestandaardiseerde OOXML Strict ondersteund; deze ISO standaard wordt in de praktijk nauwelijks gebruik en is in Office terug te vinden als Opslaan Als "Strict Open XML-document", zodat de gemiddelde gebruiker in ieder geval wordt afgeschrikt om dat te gebruiken. Ook de first time wizard in MS Office laat enkel de keuze zien tussen "Microsoft Office Document (DOCX)" (dit is dus geen ISO standaard...) of opslaan in "Open Document Format (ODT)" waarbij DOCX onder optie netjes "Word-document" in plaats van "Transitional Open XML-document" wat net zo afschrikwekkend klikt als "Strict Open XML-document" maar zet je in ieder geval aan denken. Daarnaast zou de first time wizard dan toch ook de keuze voor het open formaat moeten geven indien Microsoft er trots op geweest dat formaat gestandaardiseerd te hebben gekregen. Er is destijds veel om te doen geweest bij het ISO standaardisatie proces van OOXML, online veel over te vinden.

Is een kwestie van tijd voor (met name) onze overheden weer gaan huilen dat ze het allemaal niet wisten en toch graag in een standaard zouden willen werken. Dat zijn ze overigens ook verplicht; zie Forum Standaardisatie https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/odf

Google trapt hiermee in dezelfde val als iedereen die OOXML ondersteund; niemand kan het zo goed implementeren als Microsoft zelf... en zij kunnen het tussen Office versie soms niet eens goed houden... er zullen dus altijd edge-cases zijn waarbij documenten niet helemaal goed worden weergegeven net als dat het geval is bij OnlyOffice, WPS, LibreOfifce, etc. Zou me overigens niet verbazen wanneer de Google implementatie is gebaseerd op die van The Document Foundation/LibreOffce. Of ze hebben een overeenkomst met MS om toegang tot de specs te krijgen, zelfs dan is het lastig om dit allemaal te implementeren.
Wat ik me nog vooral uit de discussie van destijds herinner is dat tegenstanders de binary blobs op de korrel nemen in OOXML terwijl voorstanders uitpakten met hoeveel meer er gedocumenteerd is van OOXLM tegenover ODT wat enorm veel ruimte voor interpretatie over liet (en misschien nog altijd over laat)
Dan heb je vast ook gelezen dat Microsoft er alles aan heeft gedaan om hun OOXML door ISO als standaard te laten accepteren terwijl ODF reeds door verschillende partijen als standaard was geaccepteerd.

Natuurlijk is er met modder gegooid over wat de een kan en de ander zou kunnen, of niet, maar dat is natuurlijk een rookgordijn geweest; eigenlijk is het ook niet meer zo belangrijk omdat het (door de doorsnee gebruiker) minder toegepaste ODF de standaard voor overheden is en zie je OOXML (Strick) nooit. ODF is ook nog steeds in ontwikkeling, ODF 1.3 is onlangs beschikbaar gekomen en ligt nu bij ISO ter acceptatie, terwijl OOXML (Strict) geen nieuwe versie heeft gekregen omdat (behalve misschien Microsoft zelf) niemand hierin is geïnteresseerd. Microsoft is een van de grote bijdragers aan deze nieuwe ODF specificatie.
https://blog.documentfoun...-committee-specification/

Als OOXML STRICT en TRANSITIONAL zo goed zouden zijn gedocumenteerd, waarom hebben dan al die derde partijen zoveel moeite om dit goed te implementeren? Een van de zaken die mij op mijn netvlies staat is bijvoorbeeld wanneer je een DOC opslaat als DOCX is dat je dan gewoon de binary regels uit de DOC in XML tags zet ten behoeve van compatibiliteit. Je krijgt dan een OOXML Transitional document wat niets van doen heeft met de Strict standaard.
Mooie, goed beargumenteerde en prima beet :)
Kan je helaas niet plussen, omdat je op mij reageerde.
Nu rest alleen nog dat iedereen ook .odf gaat ondersteunen, dan hebben we een echte bedrijfsonafhankelijke standaard.
Ik ben overgegaan op OnlyOffice DeskoptEditors, voor Linux. Beste OOXML ondersteuning (de Office formaten) op Linux.

Daarnaast heeft FileRun, een private cloud die ik in Docker op m'n server draai, een OnlyOffice viewer ingebouwd. Heel handig.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 10:59]

interresante tip, niet bekend met dit pakket. eens testen, thx
Tis inderdaad erg onbekend, OnlyOffice is wel een beetje bekend voor private cloud enzo. Maar ik wist tot voor kort ook niet van de Desktop applicatie voor Linux.
Nu nog voor iOS en iPadOS.

Sinds mijn lieve vader van een 9.7 inch iPad naar een 10.5 inch iPad is gegaan, verwacht Microsoft doodleuk dat hij per maand geld ophoest voor Word (omdat scherm groter is dan 10 inch... man...), wat hij zelden gebruikt om een keer een brief in te kloppen. Als de Docs en Sheets app Word en Excel kunnen vervangen op iPad, dan is dat heel mooi meegenomen.

Dank voor de web-app suggestie. Die had ik al getest, maar zoals hieronder al gezegd, na 2 weken kan hij weer inloggen. Dat is mij al een hindernis te veel.

Ik zal Collabora Office eens bekijken.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 23 juli 2024 10:59]

Snelkoppeling naar de web-apps op startscherm niet een oplossing, misschien?

Geen idee of dat beetje ondersteund wordt op iPads, maar die browserversie werkt bij m'n schoonmoeder's desktop prima, voor die 3 bestanden per jaar.
Web-apps op iOS zijn een beetje een ondergeschoven kindje. Fullscreen werkt niet en de Safari-browserengine is zeer matig. Als je de web app twee weken niet opent, worden je gegevens voor de app weggegooid. Bepaalde features die op ieder ander platform werken, doen het ook niet op iOS.

Hoewel ik zelf graag web-applicaties gebruik bij gebrek aan native apps, zou ik ze voor iOS niet aanraden. Apple wil dit niet ondersteunen (anders kunnen ze tenslotte geen kwaliteitsgaranties meer geven over apps, en dat is nou net hun selling point) dus ik zou het lekker bij native houden.
Apple’s eigen Pages, Numbers en Keynote zijn prima alternatieven voor respectievelijk Word, Excel en PowerPoint en zijn gratis meegeleverd op iedere iPad, iPhone en Mac. De MS Office bestanden worden doorgaans volledig intact geïmporteerd en uiteraard kunnen Apple’s iWork apps ook exporteren in Office bestandsformaten.
Je vader kan gratis de web apps gebruiken van Word, Excel, PowerPoint, OneDrive en Outlook, via bijvoorbeeld http://onedrive.com. Werkt prima op moderne browsers. Safari is niet mijn favoriet en Apple verplicht de Safari-engine WebKit voor alle concurrenten (Chrome, Edge, Firefox), maar dat is meer een Apple probleem.
Je kunt gratis gebruik maken van Collabora Office op IOS en Android, dat is een branded-versie van LibreOffice. Kan alle formaten open/schrijven die LibreOffice ook ondersteund.
Als Apple dit ook in iWork zou regelen, dan kan dat hele officepakket direct van mijn Mac af!
Als ik het me goed kan herinneren gebruikt pages al dezelfde document format als Word. Het .pages bestand kan je uitpakken met bijvoorbeeld winrar en de inhoud is dan een .docx bestand.

Al waren er wel eigenaardigheden qua intercompatabiliteit de laatste keer (10 jaar geleden) ik op deze manier met iemand heb samen moeten werken
Je kan bestanden wel openen etc, maar er treden nog vaak fouten op. Niet bij simpele documenten, maar wel bij de documenten met veel tabellen, afbeeldingen enzovoort
Gewoon een eerlijke vraag, maar waarom wil je van het officepakket af?
Omdat office op de mac traag is en daarnaast doe ik alles in iWork op mn iPhone, iPad etc. Het doorgaan in een document op de iPhone vanaf een Mac werkt prettiger. Verder staan al mijn bestanden in iCloud en wordt het continu opgeslagen in de cloud
Ik begrijp precies waarom je dit wil aangezien de integratie van Apple producten uitstekend is tussen hun apparaten maar helaas moet je ook flexibel zijn maar klanten en het gros van die klanten zal ms Office gebruiken. En geen een van de Office rivalen die de bestanden van Microsoft kunnen lezen kunnen dat perfect en zo naadloos als ms Office zelf, schrijven idem dito.

De reactie van @sebati omschrijft dit probleem in detail
Als ik het nieuwsbericht lees kan je zometeen met Google Docs naadloos Word-bestanden maken, bewerken etc. Je hebt dan Word als losse app niet meer nodig. Zolang dat niet met Pages kan, zal ik word blijven gebruiken. Als student ontkom je er niet aan. Maar dat zou niet meer nodig zijn als er geen comptabiliteitsproblemen meer zijn
In hoeverre word het echt naadloos? Echt naadloos kan enkel als Google de volledige spec heeft afgetroggeld van Microsoft
Mooie ontwikkeling. Ik gebruik nu regelmatig ook Microsoft Word Online maar ik vind die vele malen minder prettig werken dan Google Docs.
In Word Online wordt opmaak vaak een zooitje. Nummering van headers gaat vaak mis. Echt een drama.
Bijzonder, dat laatste heb ik juist met Google Docs, echt gekmakend... Heb verschillende add-ons geprobeerd maar het blijft behelpen.
Kan je je ook als niet zakelijke gebruiker, prive persoon, aanmelden voor G-Suite?
Dat kan, maar waarom zou je?
Met G Suite beschikt u over enkele aanvullende professionele services die niet zijn inbegrepen in de gratis apps voor consumenten. Deze services betreffen onder andere een aangepast zakelijk e-mailadres (@uwbedrijf), twee keer zo veel cloudopslag voor Gmail en Drive, zeven dagen per week dag en nacht ondersteuning per telefoon en e-mail, gegarandeerd 99,9% uptime voor zakelijke e-mail, ondersteuning voor gebruik met Microsoft Outlook, extra beveiligingsopties zoals authenticatie in twee stappen en SSO, en beheerfuncties voor gebruikersaccounts.
https://gsuite.google.com/faq/

Heb je die bovenstaande features echt nodig dan als privé gebruiker?
Zitten interessante dingen bij.
Vraag zou ook kunnen zijn of zakelijke gebruikers dit allemaal wel nodig hebben, denk aan eenmansbedrijven, zzl'ers.
Vraag blijft dus staan kan je als niet zakelijke gebruiker je aanmelden voor G-Suite en ja ik weet dat het niet gratis is.
Dat kan, maar waarom zou je?
Heb je die bovenstaande features echt nodig dan als privé gebruiker?
Vroeger kon je gratis G Suite (het heette toen Google Apps) instellen op een domeinnaam. Echt lang geleden kreeg je zelfs 1000 gebruikers daarbij. Dat wed snel ingeperkt tot 200, 100, 50 en later 10, totdat het Legacy werd genoemd en niet meer kon worden aangevraagd. Dat was het begin van betaalde Google Apps. Maar Google beloofde wel de bestaande legacy accounts gratis te laten blijven. Ze proberen bedrijven met alle geweld over te krijgen naar de betaalde pakketten, door nieuwe features enkel aan te bieden in de betaalde G Suite pakketten.

Tot een jaar of twee terug ontstond er zelfs een levendige handel in tweede hands legacy G Suites, vooral die met heel veel gebruikers accounts, omdat je toen nog het gekoppelde hoofddomein kon switchen. Bedrijven konden zo voor een schijntje alsnog op gratis G Suite overstappen. Logisch dat Google daar uiteindelijk een stokje voor stak.

Zelf heb ik voor mijn familie zo'n prachtige Legacy omgeving. Genoeg accounts voor enkele generaties en op familie domeinnaam. Documenten met elkaar delen is best handig. Ook de agenda's en mail. Allemaal heel handig, zonder reclame. En in tijden van Corona was de geïntegreerde Meets en Chat erg handig. En de oudjes in de familie hoeven niet moeilijk te doen als ze een keer een wachtwoord vergeten. Vanuit de admin omgeving kun je gebruikers wachtwoorden eenvoudig resetten.

Ik zou het mooi vinden als Google een soort familie G Suite zou uitbrengen. Niet te duur natuurlijk en niet alle functies hoeven erin.
Dat is mooi, ik heb nu gewoon de Word en Excel app en kan bepaalde bestanden gewoon bewerken met die app vanuit mijn Onedrive, niet alle terwijl het allemaal .docx is, maar goed.

Het is mooi als ik dat straks met 1 app allemaal kan, scheelt me wat vaker de laptop uithalen en kan ik een kleine aanpassing even snel met de telefoon doen.
Volledig Excel compatibel zal het wel niet zijn ben ik bang.
De webversies van deze apps hadden deze feature al jaren. Eigenlijk dus godgeklaagd dat ze deze feature nu pas op de mobiele apps overnemen. Ik vind dat functionaliteit identiek moet zijn, waar je ook met je documenten werkt.
Hoe lang nog eer een van de cloud providers met de ogen knippert - en de open-formaten-paden verlaat - en ons terug opsluit in gesloten formaten. Dokken of niks meer doen! En dan zitten uw data in de cloud - ze hebben dan alles - en dan begint de afperserij pas echt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.