Europese Arm-cpu voor supercomputers krijgt 72 cores, ondersteunt hbm2e en ddr5

Het Franse SiPearl, dat met financiële steun van het European Processor Initiative een cpu voor supercomputers ontwikkelt, werkt aan een Arm-cpu met 72 cores en ondersteuning voor hbm2e-geheugen en ddr5. De chip kan op 7nm of 6nm worden gemaakt.

SiPearl heeft zelf nog geen gedetailleerde informatie over zijn eerste processor gegeven, maar op Twitter staat een afbeelding die het ontwerp van de eerste cpu met codenaam Rhea toont. De foto is gemaakt tijdens een rondleiding van een politicus bij het bedrijf.

Uit de foto is op te maken dat het om een processor met 72 cores gaat. SiPearl maakte in april al bekend een licentie te hebben afgenomen bij Arm voor het gebruik van de nieuwe Zeus-core. Dat is de opvolger van de Neoverse N1-core, die al in serverprocessors wordt gebruikt.

De afbeelding verklapt dat de chip vier hbme2-geheugencontrollers krijgt en vier tot zes ddr5-controllers. Dat duidt volgens AnandTech op een hybride systeem waarbij het zeer snelle hbm2e-geheugen gecombineerd zou kunnen worden met grotere hoeveelheden ddr5-dimms.

Ontwerp van Rhea-processor van SiPearl. Foto via Alexandra Dublanche op Twitter

Op de foto staat dat het ontwerp is bedoeld voor productie op TSMC's 7nm-procedé, terwijl SiPearl eerder op een roadmap heeft aangegeven zijn processor op 6nm te laten maken. De 7nm- en 6nm-procedés van TSMC zijn echter design compatible, het ontwerp kan dus op beide procedés gemaakt worden.

SiPearl wil in 2021 zijn eerste processor uitbrengen voor high performance computing. Een jaar later moet een chip volgen die gebruikt kan worden in exascalesupercomputers. Het Franse bedrijf werkt aan de chip in samenwerking met en met financiële steun van het European Processor Initiative. Dat initiatief bestaat uit 27 partners van 10 Europese landen.

Eerder dit jaar behaalde een Japanse supercomputer die is uitgerust met Fujitsu Arm-cpu's en hbm2-geheugen de eerste plek op de Top500-lijst van supercomputers. De Fujitsu-chip is voorzien van 48 cores met een aangepast ontwerp op basis van de Armv8.2-A-instructieset.

Roadmap van SiPearl en European Processor Initiative

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-09-2020 • 10:29

29 Linkedin

Lees meer

Reacties (29)

Wijzig sortering
Iemand die meer informatie kan geven over het belang van de Europese Commissie bij dit soort initiatieven?
Belang is niet het juiste woord, de Europese Commissie zijn uitvoerders. Hun taak is het uitvoeren van de wensen van het Europees Parlement en de Raad voor de Europese Unie.

Als Parlement en de Raad op gegeven moment vinden dat we ons niet de kaas van het brood moeten laten eten door de Amerikanen en Aziaten en niet alleen de chipindustrie die we al hebben moeten behouden maar deze zelfs strategisch moeten uitbreiden dan krijgt de EC de opdracht om daar een plan bij te verzinnen. Een plan met strategie, taktiek, details, risico's, kansen, kosten etc. etc.

Het European Processor Initiative is een van de zaken die uit zo'n plan zijn gekomen. Het bevorderd niet alleen de samenwerking tussen bestaande bedrijven en onderzoeksgroepen in deze sector, het stimuleert ook het opzetten van nieuwe bedrijven. Als ik met mijn onderzoeksresultaat bij de universiteit in Karlsruhe, Toulouse, Malmö of Delft van plan was om dat om te zetten in een bedrijf in deze richting dan zou mijn eerste stap waarschijnlijk zijn om bij het EPI aan te kloppen.
Zouden ze eens moeten stoppen met het kopen van Amerikaanse software:

Microsoft-Software: Safe for Europe? (Full Documentary, 2018)
https://www.youtube.com/watch?v=duaYLW7LQvg
De waarheid vertellen wordt hier als ongewenst gemodereerd en gekker moet het niet worden. Die documentaire is heel goed gemaakt en we zouden er goed aan doen hier in Nederland de zaak ook zo kritisch te bekijken.

Bovendien ben ik van mening dat een overgang op niet-x86 architecturen vrije software een echte kans geeft op de vrije markt op gelijke voet te concurreren in plaats van tweede viool te spelen in een wereld gedomineerd door Intel en Microsoft, zoals bij de lancering van Intels Evo platform maar weer is gebleken. Wat dat betreft zie ik het ook als iets positiefs dat Apple ondanks de fratsen van het bedrijf overstapt op eigen chips.
Rectificatie, toch nog een +2 ondertussen O-)
Je kunt ze niet allemaal winnen hier op Tweakers. |:(

De Europese Unie heeft er een handje van om heel nobel te doen, maar als het puntje bij paaltje komt acteren ze vaak anders. Dit zie je duidelijk bij de afhankelijkheid van software vanuit de VS. Of gas vanuit Rusland. Of Olie vanuit Saudi Arabië.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 9 september 2020 22:22]

Het is een vicieuze cirkel: Na de behandeling met bloedzuigers ziet de patiënt er nogal bleek uit. De remedie, meer bloedzuigers!
De jongeren moeten wakker worden en aan een beter sociaal systeem gaan werken voor als deze instort. Ze betalen gedwongen steeds hogere premies, maar het systeem stort in voor ze hun pensioen kunnen genieten en dan staan zij met lege handen. En nee dat komt niet door de oudere generaties. Die hebben wel gevochten voor hun belangen. Het zijn de jongeren die maar denken dat ze dromend op hun telefoon door het leven kunnen gaan en apps bevrijding brengen.

Ik las pas dat men de nieuw generatie de "Einsteiners" noemt. Ze hebben geen parate kennis of geheugen meer maar googlen en plakken alles creatief aan elkaar. Ze vinden dat ze voor dat creatieve geknutsel flink beloond moeten worden, de oudere generatie moet maar even oprotten. Dat ze zelf met 35 en opgroeiende kinderen dan ook aan de kant worden gezet voor de nieuwe lichting slaven, hebben ze nog niet door.

Wat heerlijk om op een cloud te zweven zonder geheugen. Alles wat je verzint lijkt dan nieuw,

Ik zou ze eerder de generatie van slaapwandelaars willen noemen.
Die alsmaar donker wordende cloud gaat straks in een grote regenbui veranderen.
Dat wordt huilen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 10 september 2020 16:49]

Ik vermoed dat dit gaat om onafhankelijker te zijn van Azie en de VS met betrekking tot supercomputers en onderzoek. We hebben er wel wat in Europa, maar onderzoek is vast niet iets waar je wil op besparen. Door supercomputers op eigen bodem te hebben, beheer je het onderzoeksproces from-start-to-finish. Je hoeft dus geen data door te sluizen naar de andere unies, en je behoudt ook de resultaten. In tijden van handelsoorlog en kennisdiefstal is het dus wel een slimme zet.

Dat gezegd zijnde ben ik een sterk voorstander van het delen van onderzoeksresultaten zolang deze door alle partijen eerlijk en met een goed doel voor ogen gebruikt worden.
Maar dan zit je volgensmij nog steeds met de grondstoffen die grotendeels uit Azie komen.
Het gaat er ook niet om om Europa volledig autarkisch te maken. Bovendien, grondstoffen zijn vaak nog best flexibel en niet een middel om veel druk mee uit te oefenen. Dat komt meestal pas na dat er waarde is toegevoegd aan grondstoffen.

Congo is theoretisch het rijkste land ter wereld maar hun gigantische rijkdom aan grondstoffen heeft ze niet in een wereldmacht veranderd. Australie verdient absoluut bakken met geld aan hun grondstoffen export (zoveel dat het juist allerlei economische problemen veroorzaakt) maar heeft desondanks op het wereldtoneel nog steeds weinig in de melk te brokkelen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 9 september 2020 14:29]

Onderzoeksresultaten horen gedeeld te worden, maar computertijd kost geld, en voor tijd op supercomputers moet 'gevochten' worden. Rekenkracht in Europa kunnen we vrijer verdelen, en misschien kunnen we er zelfs geld mee verdienen.
We hebben echt zat supercomputers in de eu. Dit is puur om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologie.
Technologische soevereiniteit, kijk wat het handelsbeleid van de VS gedaan heeft met ZTE en Huawei.
Het handelsbeleid heeft gelijk twee grote concurrenten van Amerikaanse big tech een paar kopjes kleiner gemaakt.

De wereld is snel aan het veranderen en de alleen heerschappij van de VS in de periode tussen de val van de Sovjet Unie en de 2008 kredietcrisis, is in de afgelopen 10 jaar best hard aan het afbrokkelen. Wie weet wat voor soort vreemde sprongen de VS kan gaan maken in de toekomst. Ze kunnen zo de EU gaan aanvallen met een handelsoorlog en de export van halfgeleider ontwerpen naar de EU tegenhouden, zoals met Huawei. Met als gedachte als wij gaan dan nemen wij jullie mee. Is het hoogst waarschijnlijk dat zoiets gebeurd waarschijnlijk niet, maar de potentie dat het kan plaats vinden is vind ik best groot.
Ondersteuning van de Europese techsector.

Het is altijd een beetje een mix van oprecht bevorderen van innovatie en economisch nationalisme (of nou ja, 'regionalisme').

Omdat we sinds 2016 zien dat onze grootste handelspartner de omslag heeft ingezet van een betrouwbare vrijhandelaar tot een opportunistische protectionist, is het misschien wel zo verstandig.

Helemaal als die andere grote partner, China, tot voor kort vooral het lage eind van de 'value-chain' (fabricage, grondstoffen) voor zijn rekening nam, maar sinds de jaren '10 ook gretig bezig is om in het hogere segment (integratie, diensten) te gaan concurreren.

Wat @BramVroy en @BlackwaterEl1te ook zeggen: we krijgen meer blokvorming, waarbij technologie en kennis als pressiemiddel worden gebruikt. In zo'n wedloop is het niet onverstandig om ook je eigen ammunitievoorraad aan te leggen.
Iemand die meer informatie kan geven over het belang van de Europese Commissie bij dit soort initiatieven?
Het EU project zelf natuurlijk ;)

https://www.montblanc-pro...-a-european-hpc-processor

"Being able to design HPC systems based on home-grown technologies is critical for Europe’s strategic self-reliance, as well as for the robustness of European industry and of the European job market.

The EuroHPC Joint Undertaking addresses this issue, promoting the development of European technology for the Exascale. As part of this, the European Processor Initiative (EPI) ambitions to deliver an indigenous HPC processor, as well as an embedded processor for automotive and other AI applications by 2025."

[Reactie gewijzigd door kidde op 9 september 2020 14:35]

De volgende dus op basis van RISC-V isa om de EU ook onafhankelijk van de UK te maken :) _/-\o_
De ARM is dichterbij ontworpen dan de RISC-V, in Europa. Waarom zou je een in de VS ontworpen ongeteste technologie gebruiken?
De ARM is dichterbij ontworpen dan de RISC-V, in Europa]
Is dat zo?

- ARM is in Japanse handen, en binnenkort mogelijk van het Amerikaanse NVidia.
- ARM heeft verschillende ontwikkel-vestigingen, die "om de beurt" een nieuwe core maken. De Cortex A78 bijvoorbeeld is gemaakt door ARM Austin (Texas), en mag daarom niet zomaar worden geexporteerd naar China.
Is dat zo?
Begin jaren 90 had ik een Acorn Archimedes met ARM 2 processor dus ik weet dat de ARM processor eind jaren 80 is ontworpen door Acorn computers in Cambridge Engeland.
Ze waren eerst van plan om de processor in de VS te laten ontwerpen maar toen ze zagen dat het team daar klein was en niet eens in een kantoor zat hebben ze besloten dat ze het ook zelf konden ontwerpen.
Doordat de processor door hetzelfde kleine team is ontworpen dat ook het OS moest maken (in machinetaal) is de instructie set zo geworden als die is.

RISC-V (volgens wikapedia) op de universiteit van Californië ontworpen.
De RISC-V foundation is recentelijk naar Zwitserland verhuist zodat zij minder snel aangevallen kunnen worden door de het handelsbeleid van de VS met name tot technologie export.
Niet zozeer waar deze is ontworpen. Het gaat om de vrijheid van gebruik. Overigens is de RISC-V isa uitgebreid getest en al een aantal jaren in gebruik. Wat nodig is, is een state of the art cpu/gpu chip die deze RISC-V isa gebruikt.
Het verbaast mij dat RISC-V niet al gebruikt wordt voor nieuwe ontwerpen.
Angst voor het 'onbekende'?
Van ARM zijn de resultaten bij grootschalige toepassingen vrij goed bekend en voorspelbaar, RISC-V is wat dat betreft een minder goed voorspelbare weg.
Zelf denk ik dat RISC-V een glorieuze toekomst heeft, maar de RISC geschiedenis heeft anders laten zien.
Het grootste voordeel is ook meteen het nadeel van RISC-V:
De instructieset is heel modulair en geheel aan te passen en uit te breiden naar eigen inzicht. Het probleem daarmee is dat standaard software nogal wat problemen kan geven, of niet het maximale uit de hardware kan halen.

RISC-V is zeker interessant om in specifieke gesloten toepassingen te gebruiken zoals SSD controllers. Als general purpose CPU is het minder interessant.
ARM is grotendeels in Japanse handen (Softbank) en die wil er maar al te graag vanaf (NVidia, Taiwan/VS).
Ik heb nooit begrepen dat de EU ARM niet harder heeft willen verankeren. Er is met ons geld de zot gehouden! Dit is een regelrechte schande.
Ik weet ook niet waarom de EU zo terughoudend is op dat gebied. Zodra er SBC's met 64-bit ARM chips beschikbaar waren, heb ik er een aantal aangeschaft en dat worden er de komende jaren alleen nog meer. Het enige wat eraan ontbreekt, is dat ik graag zou zien dat de ontwikkeling nog sneller gaat dan die tot nu is gegaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee