Google integreert Gmail, Chat, Rooms en Meet eind dit jaar voor G Suite-klanten

Google gaat Gmail, Chat, Rooms en Meet met elkaar integreren in één interface. Dat gebeurt eind dit jaar voor zakelijke G Suite-gebruikers. Een deel van die gebruikers kan de vernieuwde interface vanaf deze week testen.

Google toont de nieuwe interface in een video. Vanuit één app kunnen G Suite-gebruikers e-mails opstellen, chatten, Rooms aanmaken en Meet-videovergaderingen starten. Geïnteresseerde gebruikers kunnen zich aanmelden om aan de slag te gaan met een testversie. Eind dit jaar moeten de veranderingen voor alle zakelijke G Suite-gebruikers zichtbaar zijn.

Google zegt de aanpassingen door te voeren om een 'geïntegreerde werkplek' te creëren. In een sessie van het Google Cloud Next '20 OnAir-evenement gaat het bedrijf meer informatie geven over de integratie van de diverse tools met Gmail. Vooralsnog lijken de veranderingen alleen bedoeld voor zakelijke G Suite-gebruikers. Voor zover bekend worden de consumentenversies niet aangepast.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-07-2020 • 09:18

60 Linkedin

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (60)

Wijzig sortering
Dit zal dan vast ook wel weer na 2 jaar in de prullenbak verdwijnen zoals met inbox en tal van andere google diensten. Ik ga niet eens meer een poging doen het te gebruiken want de kans dat het verdwijnt op het moment dat je er goed en wel aan bent gewend is kennelijk heel groot.
Dat was ook direct mijn eerste gedachte. Al meermaals gehad dat ik een dienst na tevredenheid gebruikte en dat toen de stekker er weer uitgetrokken werd.

Een overzichtje: Google Graveyard
+2Anoniem: 1350842
@robcoenen16 juli 2020 09:54
Een mooie link die ongeveer net zo overgebruikt is als die comic over USB.
Zodra je echter enigszins kritisch gaat kijken naar die lijst zie je dat heel veel gewoon over is gegaan in andere diensten, maar wel wordt neergezet als geannuleerd.

Prima natuurlijk, maar doen alsof alles wat Google heeft maar de prullenbak in gaat vind ik vrij kort door de bocht. Zeker bij een interface, die kan bij Teams ook over een jaar anders zijn maar dan hoor je niemand er over.
Functies die niet worden gebruikt en geen geld opleveren zijn niet aantrekkelijk om te houden, dat maakt het niet minder vervelend maar Microsoft had dezelfde dienst ook kunnen annuleren (even doelend op wat jij gebruikte, ik weet niet welke van die obscure diensten je gebruikte natuurlijk) maar dan was het vast minder 'Oh nooit meer Microsoft ik neem ik wel Apple'
Microsoft houdt tenminste nog enige vorm van 'rust in de tent' als het gaat om de functielijst. Bij Google kunnen functies net zo snel verdwijnen als dat ze verschijnen.
Bij Google Suite valt dat reuze mee volgens mij, ik heb ook Outlook 360 via mijn werk en die interface veranderd vaker dan die van Google Suits.
G suite hangt als los zand aan elkaar. Chat integreert niet met Meet. Nog wat oude Hangouts functionaliteit die weer niet werkt in de mobiele apps...
Ja dat klopt wel. Vroeger was dat wel allemaal wel compatible met elkaar naar dat is ergens getopt.

Maar dat fuctionaliteit veranderd in Gsuite zelf daar reageerde ik op. Dan denk ik aan knoppen en dingen in de interface die veranderen en dat gebeurt vaker in Outlook 360. Maar als je dat niet wil kun je misschien ook beter geen webapplicaties gebruiken.
Er zit gewoon een integratie tussen Chat en Meet..? Je kan vanuit Chat gewoon een Meet sessie opzetten
Ja, dan stuur je een link naar iemand, waar die persoon dan op moet klikken. Je kunt die persoon niet bellen zoals in Skype, Teams, Zoom, etc wel kan. Kans is groot dat die andere persoon je link pas veel later ziet. Dus het is allemaal erg half-bakken. Het feit alleen al dat je twee verschillende apps hebt terwijl de rest dit allemaal integreert in 1 app, zegt al dat er zaken niet zo soepel integreren als bij ander apps.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 20 juli 2020 12:51]

True. Maar er komen wel verbeteringen aan, a.s. woensdag ;)
Tuurlijk is het jammer voor je om inbox te zien verdwijnen als je het gebruikte, maar gmail heeft 80% van de functies overgenomen. Dus het heeft zeker z'n nut/doel gehad.

Als je maar het halve verhaal verteld kan je als verteller kiezen of dat goed/slecht is, maar met het hele verhaal kan degene die het leest/hoort gewoon zelf beslissen of dat wenselijk is. Beetje offtopic maar daar stoor ik me meer aan dan een dienst die stopt maar waar veel functionaliteit wel in andere producten is overgevloeid...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 juli 2020 10:27]

Gmail is een onoverzichtelijke puinhoop vergeleken bij inbox. Het is niet te vergelijken. Inbox had alles in een oogopslag in beeld, color coded etc. Bij gmail belanden meerdere mails in submappen waar ze eerst netjes bovenaan staan. Het is met gmail zelfs zo stom geregeld dat er meerdere dingen zijn die je enkel op een desktop aan kan passen en niet in de android app.
Dat kun je ook uitzetten, die submappen en ze weghalen.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 16 juli 2020 15:23]

Klopt, maar bij inbox had je een primaire feed met enkel belangrijke mail en alles color coded, ook als het in andere submappen stond. Bij Gmail niet voor zover ik heb kunnen zien.
Ik gebruikte destijds ook Inbox en heb geprobeerd anderen enthousiast te krijgen, maar die vonden het te ingewikkeld in vergelijking met Gmail, dus kennelijk niet voor iedereen zo gemakkelijk.
Zie hier iemand die wel het nut zag van Inbox, maar er maar niet aan kon wennen.
Er zijn geen mappen in Gmail.. het zijn labels ;)
Ehh dat je emaild in een mapje belanden heb je zelf ingesteld dat gebeurt niet vanzelf (tenzij je het over priority tabs hebt, wanneer emails automatisch worden ingedeeld in reclame, social, etc. - maar dit kun je gewoon uitzetten)
Wat me vooral stoort, is de interface van Gmail. Ik vind 'm zo omslachtig.

Taken maken uit e-mails is iets wat ik graag snel zou willen kunnen doen, heb ActiveInbox nu, maar werkt ook niet zoals ik zou willen + het werkt alleen onder gmail.

Eens gaan zoeken naar een manier om een mail door te sturen naar iets en daar een tijd bij in te kunnen geven of zo...
Je kan daarvoor kijken naar de dienst Todoist. Je kan (in ieder geval als je de premium hebt) naar je "todo" lijstje mailen met wat opties. Je kan je laten notificeren en projecten eraan koppelen.

Is echt wel even wat uitzoek werk, maar als je je er even in hebt verdiept, wil je niet anders meer! (ik zelf gebruik die mail optie niet, daarom weet ik niet precies hoe die werkt).
Ik snap dat je skeptisch bent, maar wat willen ze in de prullenbak gooien dan?
De integratie van de belangrijkste toepassingen in de G-Suite app voor bedrijven?
Dit is geen nieuw product maar een aanpassing van bestaande producten.
Als G-Suite-voor-bedrijven gebruiker denk ik dat deze aanpassingen veel gebruiksvriendelijkheid problemen aanpakken die er momenteel zijn: te veel tabbladen open voor gerelateerde taken en te veel wisselen tussen apps voor diezelfde taken.
Nu Google Drive, een scrum/kanban tool (wat Google nog niet heeft) en Google Apps (en de nodige integraties van derden) er nog aan koppelen en je hebt een goed alternatief voor Microsoft Teams.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 16 juli 2020 09:45]

Een scrum / kanban tool in het Google Suites pakket zou wel handig zijn :)
Lijkt me een goed alternatief voor MS Teams doordat Email, Chat en Meetings bij elkaar komt. Met name het ontbreken van Email in MS Teams is voor mij nog een groot gemis.
Ik hoop zo erg dat ze Miro overnemen en dat dan volledig in Gsuite integreren.. :9~
De feature dat als je een collega om een afspraak wil vragen op chat en dat Google NLP dat herkent en direct in het venster terugkoppelt dat de betreffende collega in afspraken zit tot 16u was wel even een jaw drop momentje :)
Ik heb het juist niet zo op met collega's die via een chat een afspraak willen maken als ze ook toegang tot het agenda systeem / venster hebben en de beschikbare tijden kunnen zien, waarom zou ik beschikbaarheid info die ik via de agenda heb gegeven ook nog een keer via de chat of mail moeten geven. Dit haalt mij alleen maar uit de flow en is voor twee mensen werkverschaffing om de afspraak alsnog in de agenda te zetten. Ook in de "vergaderverzoek" funktie kun je alsnog genoeg pingpongen over de inhoud en de info staat met één klik gelijk in de agenda en het aantal muisklikken / toets aanslagen is niet meer dan een nieuwe chat te starten. Je wordt alleen van je verwacht dat de de info gestructureerd invoert. Als dit met Google NLP nu ook vanuit andere vensters herkent wordt is dit voor mij een joepie momentje zodat ik minder jaw drop momenten heb van mensen die een chat of mail gebruiken om een afspraak te maken ipv de agenda.
Vind ik echt totale onzin, een afspraak maken doe ik veelal in overleg met de andere kant. Als Google dat integreert in het contactkanaal is dat naar mijn idee per definitie handig. Jij brengt het alsof er na introductie geen andere optie meer bestaat of dat het slecht gedrag zou veroorzaken of iets dergelijks; gaat me wat ver.
Zo heel jaw dropping vind ik het niet. Het is niets anders dan de "Do-not-disturb/In a meeting" functie in Skype/Teams met daarbij en een kijkje in de agenda wanneer de meeting/DND is afgelopen volgens de planning. Dit kan een simpele meeting-bot ook in teams en iedere outlook gebruiker kan dit zeker sinds 2003 al via de scheduling assistent die in outlook zit.

Het enige verschil is dus dat het in de GSuite nu iets meer geautomatiseerd en in 1 venster is.

Toegegeven, ik val in de categorie Microsoft-adepten en heb een gezonde aversie van Google, maar heel bijzonder kan ik dit niet vinden.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat alles in 1 interface diezelfde interface alleen maar verwarrender gaat maken. Waarom al je files, chats, meetings, mails etc in 1 venster. Ga je daardoor écht productiever worden?

[Reactie gewijzigd door walteij op 16 juli 2020 10:19]

Daarnaast is het ook nog eens zo dat alles in 1 interface diezelfde interface alleen maar verwarrender gaat maken. Waarom al je files, chats, meetings, mails etc in 1 venster. Ga je daardoor écht productiever worden?
Dat heeft Teams ook, ben ik nog niet helemaal aan gewend...
Vooral het navigeren tussen documenten en chats is soms nogal verwarrend, vind ik.
Chat's kun je nu ook loskoppelen maar eerlijk gezegd is dat ook niet echt een fijne oplossing.
Het is niets anders dan de "Do-not-disturb/In a meeting" functie in Skype/Teams met daarbij en een kijkje in de agenda wanneer de meeting/DND is afgelopen volgens de planning.
Dat is het natuurlijk wel want de context in de chat wordt geanalyseerd, begrepen en de feedback wordt begrepen. Dit zie je terug in geheel GSuite en is hun AI/ML systeem. Hetzelfde systeem gebruiken ze ook voor bijvoorbeeld SmartCompose.

Dit kan een simpele meeting-bot ook in teams en iedere outlook gebruiker kan dit zeker sinds 2003 al via de scheduling assistent die in outlook zit.
Dat kan ook al lang in andere producten. Als ik echter nu in Teams een afspraak probeer te maken via chat gebeurd er niets mee. Dit is dus zeker niet hetzelfde.

Toegegeven, ik val in de categorie Microsoft-adepten en heb een gezonde aversie van Google, maar heel bijzonder kan ik dit niet vinden.
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Een goed oordeel kun je pas vellen als je beide kanten van het verhaal hebt gezien. Ik was zelf ontzettend verrast en ben nu een GSuite gebruiker.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat alles in 1 interface diezelfde interface alleen maar verwarrender gaat maken. Waarom al je files, chats, meetings, mails etc in 1 venster. Ga je daardoor écht productiever worden?

Het is naar mijn mening een beetje een hype maar wel een vraagstuk waar moderne werkplek oplossingen mee zitten. Voor microsoft was dit probleem best groot erg gezien Sharepoint niet eenvoudig is. Door teams te introduceren hebben ze een meer eenvoudige oplossing.

Google heeft dit probleem nooit echt gehad vind ik. Die heeft gewoon shared drives zoals je vroeger met een fileserver had. Uitleg voor een werknemer kost 5 minuten en dan werkt deze gewoon verder zoals 'vroeger'.
Dat kan ook al lang in andere producten. Als ik echter nu in Teams een afspraak probeer te maken via chat gebeurd er niets mee. Dit is dus zeker niet hetzelfde.
Klopt, standaard zit dat inderdaad (nog) niet in Teams. Maar je kunt wel redelijk eenvoudig een meeting-bot (waar ik naar verwijs) registreren/installeren die dit voor je kan doen.
ApprovedContact en SecretaryBot zijn hier voorbeelden van, maar er zijn er nog wel meer.

Maar dan valt of staat alles wel met het goed invullen van de agenda door iedereen.
Het gaat om de uitwerking, chatbots, instellingen, etc zijn er niet nodig in Google's implementatie. Wat nog fijner is is wanneer je een email wil stuurt naar iemand die OOO is, dan krijg je ook gelijk een melding in je email venster dat degene weg is.
Een soort Google Wave dus?
Precies waar ik aan dacht :) Maar dan nog meer in silo, ipv gebaseerd op XMPP
Aas Google Wave niet de voorganger van Docs?
Nu nog deelnemen aan families met een GSuite account. En reviews in de play store schrijven..
Een prima vooruitgang, mits het ook uit te schakelen is wat je niet gebruikt. Functionaliteit die je niet gebruikt maar wel nodige ruimte in gebruik neemt erg hinderlijk.
Ik vind het er heel handig uitzien en denk dat dit echt kan werken. Je mailbox wordt meer een one-stop portal.
Het zou pas mooi wezen als het ook cross functional kon met platformen als Teams en Zoom. Als dat met e-mail kan, waarom niet met videobellen? Ik vind het enorm hinderlijk dat ik regelmatig moet overstappen van platform, omdat mijn opdrachtgever weer op een ander werkt.
Alsjeblieft niet. Meet is niet te doen op mijn macbook...
Hele machine word traag, batterij percentage schiet in no time naar beneden.
Een 13 inch zeker, die stijgen bij ons op de zaak altijd op bij het kijken van een videostream of discord of eigenlijk bijna alles wat je doet...

Heb zelf de 15 inch en die houdt zich toch een stuk beter door betere koeling + ded. videokaart.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 juli 2020 10:42]

Heel potente 15” mid 2015. Stuk sneller dan al die nieuwe 13” apparaten op kantoor.

Verder internet via utp en altijd aan de stroom. Helemaal bij met updates.

Alle andere conference diensten doen het prima

[Reactie gewijzigd door harrald op 16 juli 2020 13:51]

Werk zelf op een MBP 13" early 2015. Upgraden naar Catalina en tijdens een meeting in instellingen de video naar 360p instellen doet wonderen. Aansluiten op stroom en bedraad netwerk zorgt voor meer verbetering, net als het afsluiten van andere CPU-zware programma's.

Werkt nu wel vlekkeloos, in fullscreen zijn presentaties ook prima te lezen.
is er een dedicated desktop app voor van hun?

elke keer dat google iets nieuws heeft zit het in de browser (handig op hun chromebooks natuurlijk)
maar ik wil dingen gewoon als een losse app hebben. ik weet dat je deticated tabs kan opzetten enzo maar tis gewoon niet het zelfde voor mij
niet echt nuttig antwoord, maar thanks voor de effort i guess
Toch is dat de desktop app van Google, ze hebben zelfs een OS gebouwd met als kern de browser.
dat snap ik, maar de vraag was voor een losse app, het is duidelijk dat ik dan niet een browser bedoel

google talk had vroeger bijv zn eigen losse app, werkte heerlijk maar dat werd al snel een in-browser only experience en is toen daarna ook dood gegaan, tis toen google hangout geworden en dat is ook niet super popular (met uizondering van roll20 maybe)

een desktop app die gmail en chat doet en niks anders lijkt mij heerlijk en ik weet dat ik niet de enige ben.
Je kunt vanuit de Chrome browser apps maken bij bepaalde sites.
Dat bestaat wel voor een aantal van die Gsuite apps, zoals Drive en Chat. Die hebben dan een web-app, een PWA, die je kan "installeren". Deze kun je dan als een app gebruiken, dus pinnen op je taakbalk, desktop snelkoppeling, etc.

Gmail en dit all-in-one versie is wel heel uitgebreid dus vraag me af of ze hier een PWA van maken. Volgende week woensdag zal er hoop nieuws uitkomen hierover.
In Chrome kan je bij opties, een shortcut maken van elke website (zoals add to home screen op Android). Drie puntjes rechts boven, en dan onder more tools zo uit mijn hoofd... Anders even daar zoeken naar iets met shortcut.

Je moet dan aanvinken dat hij het in een venster opent.

Als je die shortcut (in Windows) van je bureaublad naar je taakbalk sleept, heb je een "chromeless" app. Aangezien email en alles van hun toch online is, zal dit niet verschillen qua werking als een native app, en je kan ook offline email aanzetten als je zou willen.

Dit werkt overigens voor alle websites apps die je zo zou willen gebruiken.
in andere woorden, "nee" geen deticated app ;) thx maar ondanks dat het met wat moeite zo gemaakt kan worden wil ik gewoon een app die je download en installed, ik snap het wel, tis 1 ding minder voor hun om te onderhouden maar goed :) thanks for the help
Je hebt gelijk hoor, "technisch gezien".

Maar wat zou de meerwaarde zijn voor jou met een native app?

Je wilt toch gewoon een dedicated shortcut hebben om een "app" te starten, wat je met deze methode bereikt. Ik zie namelijk alleen nadelen met een dedicated app, schijfruimte voor nodig (hoe weinig ook) los moeten updaten eventueel, meer points of faillure.

Andere browsers ondersteunen dit ook, dus niet perse chrome voor nodig, en een browser gebruik je sowieso. Ok misschien gebruik je er een die dit niet kan, dan snap ik het :)

Maar misschien vergeet ik iets wat wel belangrijk is?
tis voornamelijk een kwestie bij mij waar bij het fijn is om dingen in hun eigen hokje te hebben.
ik heb ook Slack en Discord bijv als gewoon geinstalleerde apps. ondanks dat ze ook in de browser kunnen

het is fijn om altijd op de zelfde plek te kunnen kijken voor de berichtjes, tis fijn dat als ik die apps afsluit ik ook gewoon uitgelogd ben, en niet nog ergens op een verdwaald tabblad ingelogd sta.

links die geopened worden zullen in chrome komen en niet mn window overwritten.

systray icons.

ik weet dat het een beetje zeikerig klinkt maar het zijn deze kleine dingen die ik fijn vindt aan op een desktop werken (als ik op mn phone ben of tablet is het weer een ander verhaal)

:)
links die geopened worden zullen in chrome komen en niet mn window overwritten.
Ja dit is idd wel een irritant dingetje! +1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee