Google stelt limiet op gespreksduur gratis versie Meet uit tot april 2021

Google limiteert na 31 maart 2021 de gespreksduur van Meet tot 60 minuten bij gebruikers die niet betalen voor de videoconferentiedienst. Eerder werd aangekondigd dat die limiet dit jaar op 30 september zou ingaan, maar dat is uitgesteld.

Google zegt de dienst ongelimiteerd beschikbaar te willen houden gedurende de komende feestdagenperiode, waarin mensen minder zullen reizen dan gebruikelijk. Tot en met 31 maart 2021 kunnen alle gebruikers met een Gmail-account Meet 'onbeperkt' blijven gebruiken. Er is in de praktijk wel een limiet; gesprekken kunnen maximaal 24 uur duren.

Eind april maakte Google zijn videoconferentiedienst Meet beschikbaar voor alle gebruikers met een Google-account. Eerder was de dienst alleen beschikbaar als onderdeel van G Suite, voor zakelijke gebruikers. Bij de aankondiging in april zei Google dat gesprekken tot 30 september ongelimiteerd zouden zijn en dat daarna een tijdslimiet van een uur per gesprek ingevoerd zou worden.

Vanaf woensdag worden er wel andere eerder aangekondigde beperkingen doorgevoerd voor het G Suite-basisabonnement en G Suite for Education-gebruikers. Zo verdwijnt de mogelijkheid om meetings met maximaal 250 deelnemers op te zetten en ook kunnen gebruikers met deze abonnementen geen opnames meer opslaan in Google Drive. Deze features zijn nog wel beschikbaar bij de zakelijke G Suite-abonnementen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-09-2020 • 10:13

27 Linkedin

Lees meer

Reacties (27)

27
27
9
3
0
15
Wijzig sortering
Is google Meet niet hetzelfde principe als Hangouts? Hangouts heb ik echter ook maar 1x gebruikt om mn moeder door te geven dat mn telefoon gestolen was :+ dat terzijde, waarom komen dit soort systemen nog terwijl we al een wereldaanbod aan andere meeting tools/software hebben?
Edit: lijkt mij sterk dat dit in het zakelijk leven snel zal worden toegepast, omdat grote bedrijven vaak een eigen software hebben of gebruikmaken van teams. toch?

[Reactie gewijzigd door yvo_duh op 30 september 2020 10:19]

Scholen maken veel gebruik van Google Classroom en is Hangouts of Meet de eerste meeting tool voorhanden.
Het zal zeer zeker zakelijk gebruikt gaan worden, voor bedrijven die in het Google-ecosysteem zitten.

Heb je als bedrijf Office 365, dan is Teams een logische keuze.
Heb je G Suite, dan is Meet een stuk logischer.

Beiden kosten geld en komen met een bundel, waarbij je werknemers waarschijnlijk al een account hebben als je die bundel reeds gebruikt. Om Teams te gaan gebruiken in een organisatie die met G Suite werkt levert extra gedoe en kosten op.

Eigen teleconference applicaties bij bedrijven zijn tricky. Ik heb van een grote werkgever gehoord die dit inderdaad had voorafgaand aan de lockdown, servers meteen volledig overbelast bij de lockdown, applicatie onbruikbaar, en toch maar een aparte dienst ervoor afgesloten. Videocalls vragen veel bandwidth, dus als je een zelf in controle/alles lokaal bedrijf bent, zijn deze vaak lastig op te schalen.
De organisatie waar ik werk (>80k werknemers) gebruikt de Google omgeving wereldwijd en dus ook Meet... moet zeggen dat het soepel werkt en de integratie met agenda etc. prima voor elkaar is. Bij de vrouw en kids gebruiken ze Teams en dat biedt wat meer en andere mogelijkheden als de primaire functie die Meet (bij ons) vervuld.
Nee, wij zijn overgegaan van Teams naar de Google G-Suite, mede ook omdat Visma google fan is :p En daarbij werkt Teams belabberd slecht en is Google Meet prima voor snelle en lange vergaderingen en werkt het heel soepel.
Nu ben ik verre van Microsoft fan, maar wij gebruiken op het werk Teams en ik moet toegeven dat het echt wel heel aardig werkt. Beter dan ik zelf eigenlijk wil toegeven. Af en toe even zoeken hoe ze iets wat minder handig hebben geïmplementeerd, maar alles doet het voor zover ik zie. Ook fijne notes opties voor tijdens een meeting die direct toegankelijk zijn voor iedereen. Wat vind je er belabberd aan werken dan?
Wij gebruikte het 1,5 jaar geleden, misschien dat het in die tijd tot nu vele malen is verbeterd, maar ik betwijfel het. Ten eerste crashte teams om de haverklap, was het tergend sloom, veel input lag en dan nog maar te zwijgen over het belabberde UX design, misschien had het gewenning nodig, maar ik kon er niet aan wennen. Veel te onoverzichtelijk. Dat waren een beetje mijn problemen met Teams.
k Heb het idee dat sinds dat Corona gedoe er enorm veel verbeterd is aan Teams. Ik heb meer te klagen over gebruikers die "Teams" aanmaken met nietszeggende namen waardoor je zaken slecht kunt terugvinden, maar dat zijn gebruikersissues. Crashen heeft het bij mij nog nooit gedaan en ik ben juist te spreken over de snelheid ervan. Ook goede keuzes om geluid voorrang te geven boven beeldupdates bij de collega's die het met heel weinig bandbreedte moeten doen. UX design had ik zelf ook anders gedaan zo hier en daar, maar dat is dan ook het enige waar ik over kan zeuren. En natuurlijk de optie om collega's ongevraagd te kunnen muten is fantastisch om te narren :)
Hey, mijn beste maat werkt daar, gebruiken jullie dan ook geen office, ben zelf totaal niet bekend met Gsuit
In principe niet, we doen alles via de g-suite, maar voor bijvoorbeeld Word sjablonen die we verwerken in onze software hebben een aantal mensen alsnog een Office 365 pakket nodig en wordt dit dus ook gebruikt, maar veelal door consultants/ontwikkelaars.
Binnen onze organisatie leunen wij zo veel mogelijk op Google, waarom zouden we iets anders gebruiken als Google Meet bestaat?
Voor G-Suite gebruikers lijkt me dit een prima oplossing, zal mooi integreren vermoed ik. Dat er andere producten bestaan is nog nooit een reden geweest om iets niet te maken (getuige de 1000 email clients...).
Nu met COVID-19 is videoconferencing en remote support ineens big bussiness geworden. Waar het een paar maanden geleden vooral werd gezien als een enterprise level iets is het nu consumer/end-user level geworden. Zoom is van 10 miljoen gebruikers in december naar 300 miljoen gebruikers in april gegaan.

nieuws: Zoom corrigeert cijfers over aantal gebruikers

Daar zit flink wat meer geld in en dus springen al die bedrijven op de kermiskar.

Overigens, wat ik zie is het sterk afhankelijk van welke dienstverlener je gebruikt. Bedrijven met Office 365 of Exchange gebruiken Microsoft Teams. Bedrijven met G-Suite gebruiken Meet. Jammer dat daar geen standaard voor bestaat, zeker als je een meeting hebt met iemand buiten je bedrijf moet je eerst van te voren afspreken wat je gaat gebruiken, daardoor ben je eigenlijk verplicht om een hele scala aan apps te installeren.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 30 september 2020 10:39]

Gelukkig hebben zowel Teams als Meet gewoon een webclient, enkel met Zoom moet je weer een client installeren. En laten we maar algemeen zwijgen over webex en alternatieven.

En als je een alternatief wil dat volledig openSource is en waar geen accounts voor nodig zijn kan ik jitsi aanraden https://meet.jit.si/
Ik zat gisteren gewoon in de Zoom meeting vanuit de browser. Wel met gelimiteerd functionaliteit.
https://support.zoom.us/h...214629443-Zoom-web-client

[Reactie gewijzigd door Zidane007nl op 30 september 2020 11:34]

Via hangouts doorgeven dat je telefoon gestolen is? Wat ouderwets, kan je beter via whatsapp doen. Kan je meteen je nieuwe nummer doorgeven en vragen of ze geld over willen maken omdat je nog een rekening moet betalen :+
Google Meet is gewoon het vroegere Hangouts. Als je een call wilt opstarten in Hangouts ga je ook gewoon direct door naar Meet. Het is een prima oplossing: eenvoudig in gebruik, zeer goede kwaliteit en keurig geintegreerd met Gmail en Google Calendar.

Op je tweede vraag:
waarom komen dit soort systemen nog terwijl we al een wereldaanbod aan andere meeting tools/software hebben?
Het is er natuurlijk een fors aantal jaren hè... En de reden dat het er is, is omdat communicatie nou eenmaal een essentieel onderdeel is van wat wij als mensen dagelijks doen. Naast e-mailen en chatten. En natuurlijk kan dat met andere tools als Zoom of Teams, maar waarom zou je die gebruiken als het in G.Suite zit?

Anders geformuleerd: waarom zou ik Google Meet gebruiken als ik Teams heb?
Ja Hangouts heeft hetzelfde principe als Meet. Hangouts wordt binnenkort ook uit de lucht gehaald.
Bron: https://killedbygoogle.com/
Hebben ze het over de feestdagen, sluiten ze de feature in de goede week, net voor Pasen op 4 april 2021. Dat is vragen om nog een keer verlengen. Of ze dat gaan doen zullen we tegen die tijd wel merken.

Een maand eerder is het net na Carnaval en eind mei is het Pinksteren. Zomaar een paar feestdagen uit de christelijke kalender. Wie vult andere feestdagen in?
Omdat tijdens de feestdagen die hier bedoeld worden (Kerstmis en Oud en nieuw) mensen normaal gesproken naar hun familie reizen. Door de coronacrisis zal dat niet gebeuren en is er meer behoefte aan videobellen. Met Pinksteren zie ik mensen minder snel hun familie opzoeken ;)
Het is maar net wat je als feestdagen ziet. Half Nederland ziet Carnaval wel als feestdag om naar familie te gaan. Dat valt aardig binnen de nieuwe periode. Pasen is voor veel christenen net zo'n feest als Kerstmis en daarmee net zo'n reden om naar familie te gaan. En nu valt dat net (nog geen week) buiten deze periode.
Klopt, alleen is Google een Amerikaans bedrijf. Daar is de periode rondom Kerstmis een stuk "groter" (om het zo te noemen) dan in Nederland. Geen idee hoe ze daar met Pasen omgaan
We zullen afwachten of het tegen die tijd inderdaad teruggaat, of dat het nog verder uitgesteld zal worden. Het is PR-technisch handiger om iets een paar keer uit te stellen (met elke keer weer positieve PR) dan om in één keer een heel lange periode bekend te maken. Zeker als je dat dan zou willen inkorten als het achteraf als 'niet meer nodig' wordt gezien, want dat is - ook al is het gratis - not done natuurlijk.
Deze features zijn nog wel beschikbaar bij de zakelijke G Suite-abonnementen.
Alleen het duurste (Enterprise) abonnement houdt de Meet recordings functie, ook bij Business verdwijnt deze.
Een limiet van een uur... Hmmm... Gevoelsmatig zeg ik dat het best op twee uur gezet mag worden. In sommige organisaties is een namelijk net te krap. Aan de andere kant: hoevaak hebben we met z'n allen wel niet in ellenlange meetings gezeten die veel te lang duurden omdat Fred van Sales z'n snater weer eens niet kon houden?
Een limiet is soms zo slecht nog niet.
Zou het zalig vinden moesten meetings niet langer als een uur kunnen duren, als een meeting langer als een uur durrd, is er iets mis met de meeting
Ik bied mijn services graag aan! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee