Google geeft onderwijsversie van Meet achtergronden en 'hand opsteken' - update

Google werkt aan extra functies voor de onderwijsversie van Meet. Later dit jaar moeten moderators in een Meet-gesprek meer rechten krijgen, zoals het standaard weigeren van anonieme gebruikers. Gebruikers kunnen binnenkort ook hun achtergrond wijzigen.

Een van de eerste nieuwe functies die Google noemt voor de G Suite for Education- en G Suite Enterprise for Education-klanten, is het kunnen aanpassen van de achtergrond van een gebruiker. Hiermee wil Google het voor studenten en leraren comfortabeler maken om thuis te videobellen. Gebruikers kunnen hun achtergrond vervagen of vervangen door een afbeelding. Gebruikers kunnen hiervoor zelf een achtergrond uploaden. Google levert daarnaast preset-afbeeldingen. Gespreksmoderators kunnen de functie om de achtergrond te vervagen of te vervangen uitschakelen.

Google Meet achtergrond vervangen of vervagen

Google werkt daarnaast aan functies die de interactie tussen studenten en leraren moeten verbeteren. Zo krijgen de Education-versies van Meet een functie waarmee studenten hun 'hand' kunnen opsteken. Daarmee weet de leraar dat de leerling iets wil zeggen en kan hij de leerling de beurt geven. Het bedrijf gaat de Jamboard-app daarnaast integreren in Meet, waarmee een digitaal whiteboard beschikbaar komt. Dit bord wordt tussen alle deelnemers gedeeld en moet het volgens Google gemakkelijker maken om ideeën te delen. De onderwijsversies krijgen ook een grotere tegelweergave met maximaal 49 deelnemers en ondertitelingen in meer talen.

Google Meet Jamboard

Bij de nieuwe onderwijsfuncties horen ook mogelijkheden om de aanwezige groepsdeelnemers beter te kunnen beheren. Wanneer iemand nu wil deelnemen aan een Meet-vergadering, 'klopt' deze gebruiker aan bij het gesprek. Op dit moment kan een gebruiker oneindig lang blijven aankloppen, ook als een moderator deze gebruiker uit het gesprek heeft verwijderd.

Straks kan een gebruiker niet meer bij een gesprek aankloppen als hij eerder uit de vergadering is verwijderd. Een 'klop' die twee keer is geweigerd, zal ook niet meer zichtbaar worden voor moderators. Google gaat de klop-interface aanpassen, zodat de kloppen minder opdringerig zijn voor leraren. Moderators kunnen groepsvergaderingen stopzetten, zodat studenten 'niet blijven plakken' als de leraar uit de vergadering is gestapt. Anonieme gebruikers worden later dit jaar standaard geweigerd bij onderwijs-Meets, tenzij de opleiding dit in de instellingen aanpast.

De laatste moderatierechten gaan om het kunnen muten van alle aanwezigen, het uitschakelen van de chat en het beperken van wie tijdens een vergadering kan presenteren. Google wil het met een extra instelling ook mogelijk maken dat een vergadering pas kan beginnen als de moderator aanwezig is.

Google kondigt tot slot extra functies specifiek voor Enterprise for Education-klanten aan. Zo krijgt deze versie van Meet aanwezigheidsregistratie, waarmee leraren inzicht krijgen in welke studenten een les hebben bijgewoond. Leraren kunnen straks vergaderingen in kleinere groepen onderverdelen, er komt een q&a-functie waarmee leerlingen vragen kunnen stellen zonder de vergadering te verstoren en er komt een pollfunctie.

Het is vooralsnog onduidelijk of de aangekondigde functies ook beschikbaar komen voor andere Google Meet-versies. Tweakers heeft Google hierover vragen gesteld. De genoemde functies komen volgens Google later dit jaar beschikbaar. Het techbedrijf is van plan om in de komende maanden meer te vertellen over de nieuwe functies.

Update, dinsdag 30 juni: Google schrijft in een reactie aan Tweakers dat de nieuwe functies uiteindelijk ook naar de andere versies van Google Meet komen, waaronder de gratis variant van Google Meet voor consumenten. Wanneer dat zal zijn, is niet bekend.

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-06-2020 • 10:08

31

Reacties (31)

31
30
16
2
0
10
Wijzig sortering
Dus leerlingen kunnen hun achtergrond aanpassen vanwege privacy redenen maar de leraar kan dat weer overrulen???
Nu is dat bij een examen misschien nuttig om cheaten tegen te gaan...
Maar eigenlijk kan het dus alleen worden 'verborgen' voor mede-leerlingen indien de leraar het daar mee eens is?
|:(
De volgorde is andersom: Het kan, tenzij de leraar het uit zet. Als leraar kan ik je vertellen dat dit heel prettig is, want enkele leerlingen vinden het nodig om aandacht te vragen en de les te verstoren. Dat op afstand effectief tegengaan terwijl je ook les staat te geven is lastig, dus als je het uit kunt zetten wanneer leerlingen ermee gaan klooien dan is dat bijzonder prettig. Zeker voor m'n collega's die (veel) minder hebben met techniek en voor deze baan kozen toen de administratie nog op papier ging en het bord beschreven werd met krijt.
Het zal wel een instelling zijn waarmee je van te voren bepaald wat er wel/niet mogelijk is in een online vergadering. Niet dat je van individuele studenten hun achtergrond aan/uit zet.

Erg origineel is het allemaal niet, trouwens. Google neemt hier gewoon dingen over die al enige tijd in Zoom en Teams zitten.
Anoniem: 951889 26 juni 2020 10:41
"hand opsteken" mag er sowieso wel in. In kantooromgevingen word je vaak uitgelachen als je je hand opsteekt want volwassenen kunnen blijkbaar gedachten lezen. Maar het gebeurt vaak genoeg dat iemand met een goed inzicht nooit aan bod komt en iemand anders een kwartier lang over onbelangrijke zaken lult.
Dan is er geen goede voorzitter. Deze dienst dat vermogen te hebben om ook die ideeën van stillere mensen naar voren te kunnen halen.
Anoniem: 951889 @onecht26 juni 2020 10:57
Mee eens, de bron van het probleem is dat effectief overleggen een skill is die moeilijker word hoe meer mensen er mee doen, maar dat veel bedrijven zich dat niet realiseren / er vanuit gaan dat iedereen die skill heeft of maar moet kunnen hebben. Parallel aan het probleem dat engineers vaak gepusht worden om "carriere te maken" door management taken op zich te nemen terwijl je dan vaak een geweldige engineer omzet naar een middelmatige manager.

Maar ik denk dat als er een framework word geboden binnen gangbare software tools om die mindset een beetje te breken, dat een positief effect kan hebben :*)
Daarnaast is mondeling overleggen niet de beste vorm van overleggen. Niet iedereen kan zich ad-hoc goed uitdrukken en de mensen die dat wel kunnen denken vaak slechts hardop in plaats van er goed over nagedacht te hebben.

Het is broodnodig om tot vormen van overleg te komen waarbij je niet ad-hoc hoeft te reageren. Alles wat mondeling kan, kan schriftelijk beter. Zowel kwalitatief inhoudelijk (want ook inbreng van stillere mensen of mensen die het moment van samenkomst gemist hebben worden meegenomen) als ook efficiënter (gedachten/ideeën structureren en daarna helder en bondig opschrijven).
Eens maar ook niet.
Sommige mensen bezitten de gave om een email in een waar proza om te toveren, waarbij het zoeken is naar de relevante details. Waar vervolgens alle betrokkenen een aantal minuten tijd aan moeten besteden om te lezen en eventuele antwoorden op te geven. Een kort audio/video overleg is dan vaak veel efficienter.

Een mondeling overleg hoeft ook geen uren te duren. Wij zijn inmiddels redelijk gewend geraakt aan het kort, hooguit paar minuten, overleg via Teams. Als er iets besloten moet worden niet ad-hoc, maar aangekondigd , zodat iemand zich er op kan voorbereiden. Altijd een agenda vooraf rondgestuurd (kan in de chat van een terugkerende meeting) en achteraf beknopt de relevante zaken uit het overleg noteren.

Minder spraakzame personen hebben de mogelijkheid om op de samenvatting te reageren en hun inbreng te doen.

Best of both worlds
Ik durft te stellen dat schrift altijd slechter Is dan mondelings / fysiek.

De boodschap zit niet alleen in wat er gezegd wordt. Toon hoogtes, lichaamshouding zijn allen onderdeel van het bericht.
Legio’s voorbeelden waarom veel misverstanden ontstaan door alleen schriftelijk overleg.
Je kan vooraf aan een gesprek de scope van de overleg vast leggen. Hierdoor heb je tijd om in het gesprek voor te bereiden.

- edit typo -

[Reactie gewijzigd door zircondan op 24 juli 2024 17:18]

In een online vergadering met veel mensen is zo'n signaal symbool heel gemakkelijk voor de moderator en maakt het geheel veel rustiger.
Het is eerder onkunde dat Meet nog steeds belangrijke functies mist die Teams en anderen al lang hebben.

Google doet met GSuite alsof ze een professioneel pakket aanbieden, maar ik kan (helaas door ervaring) melden dat ze nog mijlen achter lopen: missende functies, bugs,...
Chat is daar nuttiger voor, weet je meteen het onderwerp.
Niet mee eens. Vaak zat meegemaakt dat er in de chat een compleet andere discussie gaande is dan welke er hardop besproken wordt, omdat mensen direct gaan reageren in plaats van dat diegene het woord krijgt.
Dit lijkt op een aanval op MS Teams. Ben benieuwd naar reactie. De coronatijd en deze concurrentie zijn een aardige boost om deze producten te verbeteren.
Eerder op het overnemen van functies uit Cisco Webex.
Anoniem: 498327 @batjes26 juni 2020 20:11
Ik zie vooral BBB terug. Heel fijn systeem voor onderwijs, dat ook prima op schoolserver draait. Stabieler dan Teams en Meet bij de kinderen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 24 juli 2024 17:18]

BBB? Wat is dat?

Over stabiliteit van Meet niks negatiefs hier. Al jaren een vaste gebruiker en geen problemen ervaren.
Anoniem: 498327 @dakathefox27 juni 2020 12:15
Big Blue Button, open source, zelf te hosten indien gewenst. Vaak als plugin bij Moodle, Canvas, Blackboard etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 24 juli 2024 17:18]

Ik ben docent in het voortgezet onderwijs.

Aan het begin van de coronacrisis konden leerlingen mij verwijderen en mijn microfoon uitzetten. Dit is binnen een week (of twee) aangepast door Google, waardoor alleen degene die de Meet heeft aangemaakt deze functies heeft. De functie om handen op te steken zal erg handig zijn.

Maar wellicht is tegelijk de microfoon uitzetten van alle aanwezigen nog wel het handigst. En dan niet voor de leerlingen, die snappen wel dat je de microfoon uit moet zetten. Nee, deze functie is het handigst voor mijn collega's die tijdens online teamvergaderingen hun microfoon aan laten staan en vervolgens met hun kind gaan praten.
Het gedrag in de eerste alinea kon je ook voor Corona al krijgen als je de Meet via Agenda maakte. Was wel onhandiger. Muten van collega's moet ook nu al gewoon kunnen? Ik kan dat wel.

Klinkt vooral alsof op jouw school nog net iets te weinig is nagedacht over de implementatie (of gewoon een slechte IT partner heeft).

Edit: oh hey... zie nu pas waarom het verhaal zo bekend klinkt ;)

[Reactie gewijzigd door Cio op 24 juli 2024 17:18]

Muten van collega kan alleen door persoon die de Meet heeft aangemaakt.
Dit zijn wel erg goede features voor scholen die digitaal lesgeven.

Ik heb nu een paar keer bij mijn vriendin meegekeken hoe het bij haar opleiding er aan toe gaat bij een MS Teams meeting maar die service is er eigenlijk niet goed voor geschikt. Nu moet ik ook zeggen dat leraren ook niet goed weten hoe ze met MS Teams moeten werken.
Het feit dat ze niet weten hoe het werkt is dat niet een gebrek aan kennis of interesse in de applicatie? Op zich zijn de functies eenvoudig in gebruik. Je moet alleen even weten waar te klikken. Wij gebruiken het dan niet voor onderwijs maar wel voor vergaderen en livestreams en dat gaat erg goed.
Het is zeker een gebrek aan kennis of interesse maar ik vind dat scholen hier ook meer aandacht aan mogen besteden. Zorgen dat hun personeel op de hoogte word gebracht van features in de software die ze gebruiken. Maar ook het continu op de hoogte houden het personeel rondom nieuwe features.

Het is tegenwoordig anders omdat nu features on the fly worden geïntroduceerd. Het is niet meer even een cursus doen wanneer de hele school van Office 2000 naar Office 2016 gaat.
Veel meer aandacht. Deze mensen moeten kinderen klaarstomen voor de maatschappij, maar hebben geen idee van de context waar ze in terecht komen.

Ik vind dat triest!
Deze mensen zijn pedagogisch opgeleid. Ik wil jou ook graag voor de klas zien :+
Heb een paar keer voor de klas gestaan voor een hbo vak. Weinig speciaals aan.
Deze beide features zitten ook in Teams, al sinds het begin van de Corona-crisis. Dus Google heeft dit gewoon afgekeken, het is niet iets dat ze zelf bedacht hebben. Niet dat dit erg is ofzo, maar Teams is dus net zo geschikt als Meet.
Ik heb liever dat ze iets doen aan de stabiliteit. Maak veel gebruik van Zoom en Meet maar waar Zoom zeer weinig hickups kent in de verbinding en audio gaat het bij Google iedere keer mis.
Ipv functies toevoegen kunnen ze beter met dat hele educatiegebeuren stoppen. Het is maatschappelijk gezien zeer ongewenst wanneer het onderwijs afhankelijk is van ‘s werelds grootste reclame-, datamining- en privacyschendingbedrijf.

Helaas zijn bedrijven, en dan met name de grotere en die uit Amerika, niet gebonden aan enige morele bezwaren, en zullen net zolang uit blijven breiden totdat ze alles opgeslokt hebben of er vanuit de overheid een halt toegeroepen wordt. Van de overheid verwacht ik niet zo veel, die zitten zelf ondertussen flink in Google’s zak, dus wie gaat ons redden van Skynet?
:X
Ja wel jammer hoor van zo`n bedrijf.. Ze maken toch mooie dingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.