Google stopt ondersteuning voor 5000 euro kostende Jamboard en app

Google stopt vanaf volgend jaar met de ondersteuning van de Jamboard-app en de fysieke whiteboards. Die touchscreenapparaten kwamen in 2016 te koop voor 5000 dollar, maar die zullen op termijn niet meer werken of onveilig zijn. Google wijst gebruikers op alternatieven als Miro.

De ondersteuning voor Jamboard stopt eind volgend jaar, schrijft Google. Op een ondersteuningspagina noemt Google de datum van 30 september 2024. Vanaf dan krijgen de whiteboards geen automatische updates meer. Dat betekent dat er dan mogelijk onveiligheden in de firmware te vinden zijn of dat functies niet meer goed werken. Ook vervalt op die datum de ondersteuning die zakelijke klanten via Google Workspace voor het apparaat krijgen.

Vanaf oktober 2024 trekt Google ook de stekker uit de Jamboard-app. De fysieke Jamboard kon worden gebruikt met een online canvas waarop gebruikers konden samenwerken en die ze konden integreren met Google Workspace-diensten als Drive en Meet. Het fysieke apparaat kan dan nog wel worden gebruikt, maar niet meer met de Jamboard-software.

Google zegt van klanten te hebben gehoord dat ze die andere apparaten en diensten fijner vonden werken. Het bedrijf noemt specifiek de tools FigJam, Lucidspark en Miro. Het bedrijf zegt daarom meer integraties uit te brengen tussen Google-software en die tools.

In de komende maanden wil Google ook een exporteertool uitbrengen voor Jamboard-data. Daarmee is het mogelijk hun data te back-uppen, maar het wordt ook mogelijk om direct naar FigJam, LucidSpark en Miro te migreren.

Google bracht de Jamboard in 2017 op de markt. Het apparaat is een 55"-touchscreenapparaat met een UHD-resolutie en onder andere een camera en microfoon. Bedrijven en scholen konden het apparaat gebruiken als een gezamenlijk werkbord waarop gebruikers met stiften digitale aantekeningen konden maken. Het apparaat kostte 5000 dollar in de aanschaf, maar er was ook een licentie nodig van 600 dollar per jaar.

Google JamboardGoogle JamboardGoogle Jamboard

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-09-2023 • 18:16

72

Submitter: Tjalling123

Reacties (72)

72
72
29
3
0
25
Wijzig sortering
Weer een mooie aanvulling voor op killedbygoogle.com
Ik had dit al verwacht als eerste reactie. Maar dit werd vooral zakelijk gebruikt en is dus allang afgeschreven.
Afschrijven heeft alleen maar te maken met het belastingvoordeel dat je eruit hebt kunnen halen. Niks met de levensduur of gebruiksduur van het apparaat.

Nieuwe wc’s zijn ook na 5 jaar afgeschreven, toch vaak bij bedrijven geweest waar de wc’s meer dan 20 jaar oud zijn.

Waarom moet ik nog 10 jaar zitten op een wc-pot die is afgeschreven maar mag ik wel iedere 5 jaar kijken naar een nieuw scherm?

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 22 juli 2024 17:35]

Dat klopt. Echter: een gemiddelde WC doet het na vijf jaar nog gewoon en zal dat ook blijven doen. Alleen af en toe wat WC eend toevoegen. Daarnaast is de WC ook vrij gemakkelijk. Er zitten weinig onderdelen op die kapot kunnen en zaken als een bril of de rubbers in het waterreservoir zijn gemakkelijk te vervangen en ook gemakkelijk te krijgen (tenzij je iets heel exotisch hebt gekocht). Dat kan dan ofwel van de fabrikant zijn, ofwel van iemand anders. Dat boeit niet zo.
En ik heb mijn WC eigenlijk nog nooit van een nieuwe firmware voorzien. Moet ik eens over na gaan denken, want ik zie nu wel een onbeveiligd gat naar de buitenwereld.

Bij een gemiddeld elektronisch apparaat voor kantoorautomatisering ligt dat wel iets anders. Ja, ik hoef niet per sé na vijf jaar de zooi weggooien. Ik kijk momenteel naar een scherm van zes jaar en dat doet het nog prachtig. Echter:
- Als dit scherm het morgen niet meer doet, dan hoef ik niet te verwachten dat het gemaakt kan worden. De kosten die ik daarvoor moet maken zijn al heel snel meer dan een nieuw scherm.
- Een nieuw scherm zal nieuwe opties hebben. Zo heeft die van mij geen HDMI 2.1. Als ik een nieuwe computer koop die wel 2.1 heeft en ik wil dat gebruiken, dan gaat dat niet met dit scherm.
- Mijn scherm heeft geen firmware updates, maar genoeg apparaten hebben dat wel en hebben dat ook nodig voor de veiligheid. Je kunt niet van een fabrikant verwachten dat hij alles wat er ooit gemaakt is, ook tot het jaar 3000 ondersteunen gaat. Zo kan die telefoon van vijf jaar geleden best nog bellen, maar zal hij waarschijnlijk geen security updates meer krijgen en zal ook het besturingssysteem niet meer worden geupdate. Dus als bepaalde apps nodig zijn, dan kan het zijn dat die niet meer werken.

In andere woorden: we praten niet zo zeer over afschrijving voor de belastingdienst, maar over economische afschrijving. En die kan zelfs korter dan vijf jaar zijn. Je weet dat als bedrijf en daar moet je ook rekening mee houden.
Wat je beschrijft is dat de economische afschrijving voor alle producten verschilt. Bij een nieuw product is het lastig te bepalen hoe lang die afschrijving moet zijn, maar als je alle elektronica binnen 5 jaar zou afschrijven (en vervangen) ben je 1) snel arm; 2) voortdurend bezig alles te vervangen. Beiden lijkt me niet positief.

En
Een nieuw scherm zal nieuwe opties hebben.
is natuurlijk een onzinreden om iets te vervangen tenzij je die functies nodig hebt. Ik weet niet of jij vanuit een bedrijfs-/werkgevers- of werknemersperspectief denkt, maar als iedere werknemer denkt "ik heb een nieuwe laptop met hdmi 2.1, nu moet ik ook een scherm met hdmi 2.1 hebben" dan kost je dat ook bakken met geld, als bedrijf.
Staat dat niet in de regel die volgt op waar jij eindigt met mij te quoten. En ik gebruik HDMI 2.1 puur als voorbeeld, omdat mijn scherm dat niet doet. Maar ik kan me wel voorstellen dat er op een gegeven moment wordt gekozen om alle schermen te vervangen door schermen waar een netwerkaansluiting en USB-C op zit, zodat ze tevens als docking station dienst kunnen doen.

Ik heb nergens beweerd dat je MOET vervangen. Ik geef alleen weer dat je er wel aan moet denken dat op een gegeven moment het economisch niet meer rendabel is om het te maken als het kapot is. Je MOET dus wel rekening houden met het feit dat je spullen moet gaan vervangen. Voor de rest kun je een business case maken wanneer je daadwerkelijk dingen gaat wegdoen en nieuwe gaat kopen. Minder verschillende soorten, betekent bijvoorbeeld simpeler onderhoud en simpelere ondersteuning, omdat je gewoonweg minder configuraties hebt. Ook kun je je afvragen of je van een bepaald iets als het kapot is gewoonweg een nieuwere versie kunt neerzetten of dat het hetzelfde type moet zijn dan de vorige. Bij dual screen oplossingen is het vaak niet handig als een van de twee schermen groter is of een andere native resolutie heeft. Dan kan het op een gegeven moment handiger zijn om alle schermen te vervangen, omdat je dan maar een type in reserve hoeft te hebben.
Hou er rekening mee dat manuren juist vaak veel meer kost dan de hardware. En als periodiek de hardware vervangen tot minder manuren leidt, je dat geld er heel snel uit hebt.
Maar bijt je niet vast op scherm. Die zal inderdaad vaak langer meegaan dan de computer die erop aangesloten is.
Het gaat in dit artikel over smartboards van 5k€ die in 2017 op de markt kwamen. De opmerking van @Marve79 was dat deze allang afgeschreven zijn. @Fidesnl merkt terecht op dat afschrijving niet betekent dat je niet meer verwacht het aangeschafte product te kunnen gebruiken (of een groot deel van de aangeschafte producten). Jij lijkt de opmerking van @Marve79 te beargumenteren met wat je zegt (je reageert immers op @Fidesnl). Ik probeer alleen aan te geven dat opdat er nieuwe functies bestaan een product niet vervangen hoeft te worden en ik bijt me zeker niet vast in een scherm. Het gaat er hier om dat er binnenkort veel (waarschijnlijk) perfect bruikbare smartboards naar een vuilnisbelt verhuizen terwijl dat nergens voor nodig is.
Ik vervang mijn WC altijd bij een lege WC-rol 8)7
Heb ik ook, nieuwe auto als de asbak vol zit.
Gelukkig rook ik niet.
die dyson stofzuigers kan gaeen zak in dus dan maar terug naar bol om te legen
Toilet pot die 5 jaar mee gaat. Bijzonder statement omdat er vooral niets van klopt.

Er zijn een paar onderdeeltjes die zullen slijten, maar die zijn makkelijk en goedkoop te vervangen.
De kosten nu zullen hem dus zitten in een nieuwe oplossing kiezen, kopen, migreren, opleiden, etc. De reden dat Google ruk is (voor bedrijven) is niet omdat de stekker eruit wordt getrokken, maar dat je weer moet migreren, best case na zes jaar, worst case na twee jaar...
Men koopt graag een productlijn waarmee ze een tijdje vooruit kunnen en niet dat men iedere keer het product opnieuw moet leren kennen. Zeker ook het beheer van dit soort apparaten is van een uitdaging en dat wiel dient ook telkens opnieuw uitgevonden te worden. Niet prettig.
Ja idd maar wie gebruikt dit nog na covid. Ken veel bedrijven die ook clickshare enzo hadden aangeschaft voor tienduizenden euros wat nu stof staat te happen.
Wat is er mis met clickshare? Is toch handig om een hybrid meeting te houden.
Clickshare is troep. Werkt niet behoorlijk cross platform. Als ik als trainer (met een laptop die Linux draait) naar klanten ga, waarschuw ik altijd dat systemen als ClickShare niet werken.
Bij ons werkt dat heel goed. Teams vergadering met de personen die thuis werken en de rest zit in een vergaderzaal.
Clickshare werkt prima als je het goed hebt ingericht (en dat is niet moeilijk), ik vermoed dat het falen hier bij de beheerder ligt niet bij de aparatuur. Dat gezegd hebbende, dat er veelal issues zijn met Linux draaiende laptops ligt meer bij Linux, dan bij betreffende aparatuur. Linux is voor een desktop gewoon niet mainstream, daar zal jijzelf als Linux gebruiker rekening mee moeten houden.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 17:35]

Wacht, dus het is de schuld van Linux dat andere partijen geen ondersteuning ervoor willen geven? :?
Ondersteuning kost geld. Het is niet de schuld van Linux per sé maar gewoon het gevolg van kleine marketshare (nihil als we eerlijk zijn)
https://www.encyclo.nl/begrip/valen

Geen idee wat je hier probeert te vertellen.
Doe mij maar gewoon een HDMI kabel. Niets aan "in te richten", werkt altijd, ongeacht het systeem van degene die wat wil laten zien.
Met fatsoenlijke en minimale integratie van Teams is click share echt onnodig. Tenzij je offline werkt, wat een hybride opstelling dus niet faciliteert.
Dat doet de organisatie iets niet goed of zet Clickshare niet op de juiste manier in. De organisatie waar ik voor werk, heeft dergelijke aparatuur ook en is het na Corona niets minder gaan gebruiken. De organisatie heeft het hybride werken geheel omarmd. De meeste collega's werken 2 tot 3 dagen per week thuis, dus er wordt veel hybride vergaderd waarbij dergelijk aparatuur goed dienst doet. Zowel ter plaats aanwezigen als mensen die remote zitten kunne presentaties bijwonen. Clickshare intergereerd ook uistekend in Teams/ Teams rooms.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 17:35]

Dat is natuurlijk zo, maar dat maakt het niet minder waar
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Marve7929 september 2023 20:45
Tenzij je dat ding een jaar geleden nog hebt gekocht ;)
Financiële afschrijving is wat anders dan technisch. Weer een apparaat dat prima werkt naar de schroot. Ik hoop dat de alternatieven dan wel langduriger worden ondersteund. Ik weet natuurlijk niet hoe Microsoft de soortgelijke vergader apparatuur ondersteunt. Misschien zijn ze geen haast beter, maar wel zelfde euvel.
I snap het niet, maakt dat het vooral zakelijk gebruikt wordt, deze actie ok? Lijkt me nog kwalijker?
En het milieu dan? Afgeschreven, geen ondersteuning dus wegkieperen?
Ik zie dat maar al te vaak bij bedrijven.
Zo kun je wel een lijst aanmaken voor elk bedrijf ter wereld. Ieder bedrijf zal producten die niet succesvol (meer) zijn, afvoeren.
Vandaag krijg ik ook geen support meer op mijn laptop van 10 jaar terug. Of op mijn TV van 15 jaar oud. Het essentiële verschil is dat deze apparaten niet stoppen met werken wanneer de fabrikant stopt met ondersteunen.

Het is niet Google-specifiek, maar een probleem van ieder product dat afhankelijk is van externe services en abonnementen. Om die reden kies en koop ik alleen producten die geheel zelfstandig werken, zonder aan de touwtjes van een externe leverancier te hangen. Dat wordt wel steeds lastiger want subscription is een goudmijn voor bedrijven.

Die subscriptions zijn inmiddels in steeds duurdere apparaten ingevoerd. Het wachten is op het moment dat dit in de auto industrie gebeurt. Dat je 1e generatie Tesla stopt met werken. Niet omdat het ding versleten is of de batterij defect, maar omdat de always-connected infrastructuur niet langer ondersteund wordt.
Het fysieke apparaat kan dan nog wel worden gebruikt, maar niet meer met de Jamboard-software.
Het apparaat kun je nog steeds blijven gebruiken. De software alleen niet meer, dat houdt op.

Overigens heb ik geen idee wat het apparaat kan zonder deze software, maar het lijkt er op dat je er nog iets mee kunt doen.

Subscription is overigens al heel oud, ook bij auto's: Lease. Na X jaar moet je de auto weer inleveren. Verschil is alleen wel dat je geen eigenaar bent. Een apparaat kopen die alleen werkt mét subscriptie, dat is onhandig. Je weet vooraf al dat je op een slechte dag eigenaar bent van iets dat niet meer werkt omdat het support ophoudt.
Helaas is bij de Model 3/Y de telefoon-sleutelfunctie toch wel redelijk essentieel en die vereist het gebruik van Tesla clouddiensten. Als Tesla hier de stekker uit trekt kan je gaan lopen hannesen met een keycard.
"gehannes" met een keycard is echter niet hetzelfde als helemaal niet meer met je auto kunnen rijden ;)

Tuurlijk is het onhandig als je gewend bent om gewoon in te kunnen stappen omdat je je telefoon bij je hebt ipv een sleutel te gebruiken, maar is dat beetje ergernis zodanig groot dat je liever 50k uit geeft aan een nieuwe auto om dat op te lossen?
Klopt niet, ook zonder connectie blijft de sleutel werken. Los daarvan kun je altijd terugvallen op je keycard.
Ik zie lease toch wel als iets anders dan dat functionaliteiten van een apparaat (zoals een auto) niet meer werken omdat de leverancier bepaalt dat ze de ondersteuning stop zetten.

Zoals BMW dat nu stoelverwarming als abonnement aanbiedt. Dit is natuurlijk een soort proefballon voor de auto industrie.
Niet zo raar natuurlijk, je zet iets nieuws in de markt, en als het niet verkoopt, stop je ermee. In de supermarkt bijv. zal dat nog veel meer het geval zijn, vele nieuwe producten vind de consument niet lekker of te duur, en dan is het na een maanden of zelf weken adios artikel.
Je zal wel een -1 moderatie krijgen maar ik ben het wel met je eens.
De laatste tijd lijkt het of Google flink aan het schrappen is om kosten te besparen.
Ook moet ik zeggen dat ik van de meeste diensten nooit gehoord heb, en ik leef niet onder een steen wat dat betreft en ik gebruik ook een aantal Google diensten.
je zegt het al A; je gebruikt het niet, B: je gebruikt een AANTAL google diensen.

ik ben jamboard daadwerkelijk 1x tegengekomen binnen een groot congrescentrum verder nog nooit,

kortom: #killedbygoogle is misschien een beetje #tekortdoordebocht

jamboard was een platform om op een hybride whitebord te kunnen tekenen/schrijven een beetje alsof je een overhead-projector combineerd met een digitaal tekentablet tergrote van een whiteboard. maar dat waren zoals gezegd instalaties van 5000 euro per bord niet echt iets dat je als consument (of kleinzakelijke gebruiker) tegen zult komen
Er is een goede reden om het niet te gebruiken. Het is van Google en het voortbestaan is twijfelachtig.
Ik investeer nooit (meer) in Google producten omdat het gewoonweg te onbetrouwbaar is. Alleen Android is te overzien omdat er zo gigantisch veel anderen een belang bij hebben, dat het risico op killing vrij klein is.

Dat jey het maar een keer gezien hebt is omdat er m.i. meer mensen zijn die verstandig zijn en geen investeringen doen is dit soort speeltjes van Google.
investeer nooit (meer) in Google producten omdat het gewoonweg te onbetrouwbaar is.
Precies, als je een Microsoft Surface, een Microsoft Sidewinder of Microsoft Zune koopt, of investeert in werken met Microsoft Silverlight, Microsoft XNA of Microsoft TFSC dan weet je zeker dat het een decenium duurt voordat de stekker eruit getrokken wordt. Er zijn dan al jaren geen updates geweest, maar Microsoft heeft dan nog niet officieel medegedeeld dat de stekker er uit ligt.
Alle tech reuzen zijn onbetrouwbaar op verschillende vlakken.
Alleen Android is te overzien omdat er zo gigantisch veel anderen een belang bij hebben, dat het risico op killing vrij klein is.
Dat lijkt me redelijk onzin. Zodra Google niet meer kan verdienen aan Android (door user tracking, app verkoop en andere zaken die bv de EU driftig aan het verbieden is) zullen ze of een ander inkomstenmodel zoeken of stoppen met investeren. Dat anderen er belang bij hebben is ook voor de al afgevoerde projecten nooit een factor geweest.
Maar stel je hebt een jaar geleden dit apparaat of zelfs meerdere gekocht als bedrijf of school en je leest nu dit. Dan zou ik niet zo snel meer iets van Google aanschaffen, ik begrijp niet zo goed dat Google zo makkelijk hun reputatie te grabbel gooit. Eerst Stadia en nu dit.
Dan kan het noemen van #killedbyGoogle volgens jou kort door de bocht zijn maar Google heeft die reputatie toch echt aan zichzelf te danken niet aan mensen die het snel roepen, want dat vind ik dan weer #kortdoordebocht
maar Google heeft die reputatie toch echt aan zichzelf te danken
Klopt. Als ze, zoals de meeste fabrikanten, een product een stille dood laten sterven, dan hebben ze dit gezeik niet. Gewoon geen software updates meer, steeds slechter leverbaar en vooral het product "volwassen" (mature) noemen.
Laat ze nou eerst beginnen met een duidelijk plan voor service die ze uitbrengen. Ze hebben zoveel verschillende services en applicaties die overlap hebben qua functionaliteit dat ze er na een tijdje pas achter lijken te komen dat dat het geval is en gaan ze dingen weer de nek omdraaien om een poging te doen het samen te voegen.
Daarbij zou iets meer geduld hebben misschien ook helpen. Stadia was een topservice, vrijwel iedereen was positief over de techniek, het had echt tot iets moois uit kunnen groeien. Maar blijkbaar moet alles binnen 2 jaar miljarden opleveren en anders wordt het de nek omgedraaid. Eeuwig zonde.
Als ze niet zoveel zouden verdienen met de advertentiemarkt zou Google misschien wel niet meer bestaan.
Zoveel succesvolle projecten hebben ze daarbuiten niet gehad, alleen de projecten die gerelateerd zijn aan de advertenties lijken een langer leven beschoren te zijn.
Als ze niet zoveel zouden verdienen met de advertentiemarkt zou Google misschien wel niet meer bestaan.
True
Dan kom jij niet uit de enterprise wereld denk ik :). Een reden om een tool als de Jamboard te kopen is dat je dus heel duidelijk weet waar je aan toe bent. Een fabrikant die gewoon stopt met het maken van updates en dus een potentieel security risico bij een klant creëert is erg slecht bezig.
Hier wordt ruim van te voren aangekondigt dat je pas over een jaar geen gebruik meer kunt maken van de Jamboard toepassing. Vanaf dan heb je gewoon een groot verrijdbaar 55" touchscreen wat je voor andere doeleinden kunt gebruiken.
Security updates heb je gelijk in. Maar kijk eens hoeveel jaar het Microsoft heeft gekost om toe te geven dat bijvoorbeeld Silverlight dood was?
Helemaal eens. Dan heb ik dus liever wat Google doet. Toegeven dat het niet optimaal is en er mee stoppen. En in de tussentijd gewoon netjes zorgen dat het veilig blijft.
Ja, want laten we alles tot in eeuwigheid support geven...
Kritiek geven is zo makkelijk.
Better to try and fail than never to try at all.
Bestaat er ook een killedbyVinez.com ?
Killed by Google was toch more over overnames, niet wat ze zelf uit brachten?
Met dat thuiswerken kan ik me voorstellen dat de verkoop wat tegenvalt.
Misschien maar je kunt ook presentatie fysiek houden en dan opnemen voor later/thuis.
Nu ben ik nit bekend met de software of de hardware, maar het lijkt me wel enigzins handig voor de thuiswerker met een touch-screen op zijn/haar laptop en een stylus te kunnen "tekenen" op zo'n jamboard dat is opgesteld in een ruimte waar andere teamleden ook op dat bord kunnen tekenen.

In combinatie met (video-)bellen lijkt me dat wel handig voor diegenen welke visuele brain-storm sessies, cursussen, enz waarderen.
Het punt is dat zelfs als mensen op kantoor zijn niet meer in een hokje gaan zitten, maar allemaal zelf achter de laptop de daylies en andere meetings doen. Tenminste ik zie dat gebeuren. Het geluid is dan beter en je creëert minder afstand tussen thuiswerkers als kantoor werkers. Het komt zelfs voor dat teams helemaal niet meer naar kantoor komen. Ik zie pand leegstand en de schermen in ons geval meerdere 65/80 inch surface hubs verstoffen in een hoekje.
Nog nooit van gehoord.

Deze dingen zijn leuk, maar in de kleine onderneming dikwijls gewoon aanzien als te duur. Een beamer/grote tv werkt toch ook ... Dit type van toestel is gewoon zoveel meer en wel gemakkelijk op bijvoorbeeld les op te geven. Maar scholen en 5k per klaslokaal uitgeven ?

En ook 600 euro per jaar abonnement ... Tsja dat noem ik je eigen product de nek omdraaien voor het op de markt is
Geloof niet dat de smart boards die in een gemiddelde basisschool hangen veel goedkoper zijn. En die hebben ook betaalde software nodig voor beheer. Er gaat best een boel geld naar ict op school. (Zolang het zinvol is, vind ik dat prima)

Het Teams systeem dat we in de vergaderzaal hebben hangen was 8k, en doet ook niets meer als we van MS Teams af zouden stappen. (wordt dagelijks gebruikt, 8k was de moeite)
Ik denk dat inmiddels veel bedrijven en scholen wel genoeg alternatieven zullen hebben gevonden en tja ook maar de vraag of Jamboard veel gebruikt is. Kan mij dat in 2017 nog wel enigszins voorstellen omdat grote touchscreens toen nog niet zo gewoon waren. Maar nu in 2023 zijn ook grote touchscreens geen zeldzaamheid meer en er dus genoeg alternatieven zijn lijkt mij.
Zo ontzettend veel verschil met medio 2017 is er ook niet... Geen idee hoe het in Amerika zit, maar hier zijn deze dingen gewoon nooit aangeslagen en de reviews waren ook niet top. Meer van, "het werkt, maar niets bijzonders". In Nederland zijn bepaalde merken de standaard, zoals Prowise en recenter ook CleverTouch etc voor scholen. Binnen bedrijven in vergaderzalen heb ik echt tal van oplossingen gezien, niet echt een duidelijke winnaar qua merk of model, maar duizend alternatieven op de markt.
Dat betekent dat er dan mogelijk onveiligheden in de firmware te vinden zijn
en het vervolg van de zin moet zijn: die niet meer gepatched zullen worden door google
Voor zover ik kan vinden, werkte de Jamboard ook als HDMI touch-display voor een Linux/Mac/Windows-machine. Blijft dit wel werken, dan valt de impact lijkt me nog mee. Het worden i.i.g geen paperweights.
Lijkt me vooral een alternatief voor de microsoft boards (ben even de naam kwijt)? Die spullen zijn ook een leuk gadget in mijn ogen, maar weinig echt in gebruik. Vooral tijdens corona een leuke toevoeging, maar daar blijft het in mijn ogen wat bij. Duur spul voor wat uiteindelijk vrij weinig meerwaarde heeft.
Hoera nog meer e-waste /s
Sarcasm on; Google misschien eindelijk als Ewaste ;) begin of the end :Y
Mocht je deze als een touchscreen kunnen gebruiken, zoals een Samsung Flip, dan zijn ze relatief eenvoudig en veilig te hergebruiken.
Nieuw woord voor het IT woordenboek?

g-waste

(diensten & hardware waarmee Google tijd van hun klanten/gebruikers/slachtoffres heeft verkwist).
Raspberry Jam Board? ... Lone Star! :(
Wederom bevestiging: investeer nooit een nieuwe productlijn van Google.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.