Google Meet krijgt nieuwe interface en virtuele videoachtergronden

Google voorziet de webversie van Meet binnenkort van een nieuwe interface. Deze nieuwe UI moet onder andere overzichtelijker en toegankelijker zijn. Google introduceert in de komende weken ook virtuele videoachtergronden.

De nieuwe interface verschijnt in mei, meldt het bedrijf in een blogpost. Het uiterlijk zou onder andere verbeteringen in de videofeed doorvoeren. Zo kunnen gebruikers binnenkort hun eigen webcambeelden herpositioneren, verkleinen of minimaliseren. Gebruikers krijgen ook de optie om meerdere videofeeds vast te pinnen, of om een presentatie te 'ontpinnen' en het formaat hiervan te verkleinen.

Verder worden alle gespreksopties in de nieuwe interface weergegeven in een toolbar onderaan het venster, waaronder de tekstchat en de lijst met deelnemers. Google verplaatst ook de knop voor het beëindigen van het gesprek weg van de camera- en microfoonknoppen.

De nieuwe webinterface voor Google Meet. Afbeelding via Google

Google rolt in de komende weken ook virtuele videoachtergronden uit voor Google Meet. Meet kreeg eerder al ondersteuning voor virtuele achtergronden, maar tot nu toe werden alleen statische afbeeldingen ondersteund. De komende weken rolt Google een nieuwe functie uit voor de mobiele versie en de webversie van de dienst, die het bedrijf video-achtergrondvervanging noemt. Daarmee kunnen gebruikers bewegende beelden als virtuele achtergrond instellen. Bij de release van deze feature zijn drie bewegende achtergronden beschikbaar; een klaslokaal, een feest en een bos. Later volgen andere videoachtergronden.

Verder krijgt de webversie van Meet een low-light-modus. Deze feature zat al in de mobiele versie van de videobeldienst. De functie past de webcambeelden bijvoorbeeld aan om gebruikers beter zichtbaar te maken wanneer ze in een donkere ruimte zitten, of wanneer ze teveel licht achter zich hebben. Betaalde Google Meet-gebruikers krijgen in de komende maanden toegang tot een autozoom-functie, waarbij hun webcambeelden automatisch worden ingezoomd op de gebruiker.

Virtuele videoachtergronden in Google Meet. Klik voor een gif. Afbeelding via Google

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-04-2021 • 19:50

36 Linkedin

Reacties (36)

36
34
24
6
0
9
Wijzig sortering
Waar en bij welke doelgroep is Google Meet populair? In Nederland ben ik het niet tegengekomen.
Yacht is een bekende die het gebruikt, maar ik zie het ook regelmatig bij nieuwere tech bedrijven die ook al in de Google Workspace zitten. Ik moet zeggen dat mijn voorkeur volgorde Meet, Teams, Zoom en WebEx is. Vooral vanwege Google Workspace, want de O365 opzet om samen te werken echt een puinzooi begint te worden na een tijdje.
NGO's/Non-profits kunnen een gratis licentie krijgen voor Google Workspace, dus daar zie je het ook vaker.
Heel veel scholen in primair en voortgezet onderwijs maken gebruik van Google Workspace for Education. Veel scholen zijn daar nu door de coronamaatregelen van afhankelijk, die doorontwikkeling kan zeker geen kwaad!
Wij werken volledig binnen het google systeem (mails, agenda,...) en gebruiken dus ook meet. Groot Amerikaans bedrijf. Easy to use en vooral supersnel met weinig tot geen storingen. Ook superhandig als je al een google agenda hebt (ik van thuis en het werk) dat je makkelijk met eender welk toestel dat bij 1 van de 2 accounts ingelogd is kan gebruiken zonder nog eens te moeten inloggen met de andere account (als je dat aanzet). Ben er zeer tevreden van (extern werken we ook met Teams, Zoom,... maar mijn voorkeur gaat toch een beetje naar google meet).
De onderwijsinstellingen waar ik werk gebruiken de Google-omgeving, en dus ook Google Meet. Gaat om twee middelbare scholen.
Ik gebruik het ook bij twee verschillende bedrijven. Het werkt aanzienlijk fijner dan Zoom en Teams en ik ervaar minder problemen bij gebruikers die proberen in te loggen e.d., zeker bij externe gebruikers. In de afgelopen 4-5 jaar is het altijd Google Meet geweest.
Mijn ervaring is 50/50 ten opzichte van Teams.
En de meeste IT bedrijven merk ik vooral Meet en overige Teams.
Ik hoor in de Britse media steeds "Zoom Zoom Zoom" terwijl ik daar echt nooit gebruik van heb gemaakt.

In het bedrijfsleven, daarentegen, is het Teams en Meet. Bij mijn bedrijf is alles O365, dus Teams, terwijl de klant is overgestapt op GSuite, dus Meet. De klant is een zeer groot Europese industriële conglomeraat met honderden duizenden werknemers en nog veel meer in de hele supply chain...

Verder was Hangouts de gebruikte chat bij een tak van de familie en dat zal dan ook Meet worden (als het overgang nou eindelijk plaatsvindt). (Een ander tak heeft eventjes met Jitsi geexperimenteerd.)

Dus anecdotaal heb ik Meet juist als zeer populair ervaren!
Ik hoop vooral dat de aanpassingen die ze doen dan ook naar alle browsers komen. Tot nu toe zijn de aanpassingen voor het gebruik van een eigen achtergrond beperkt tot Google Chrome.

[Reactie gewijzigd door lohost op 22 april 2021 09:01]

Na Teams, Zoom en Meet te hebben gebruikt vind ik, zeker als je de browser versies van Teams en Zoom erbij haalt, Meet veruit de fijnste optie. Geen vertraging, fijne interface, werkt een stuk sneller en soepeler dan de concurrenten.
grappig, ik vind het juist de minste van de drie. Vooral de huidige interface met de hoge, witte, nutteloze balk onderin stoort mij enorm. En de flinke cpu load is ook een nadeel. Mijn fan staat contant max te draaien, ook al heb ik alle video settings zo laag mogelijk gezet. Teams heeft dat gelukkig minder.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 april 2021 08:43]

Tot voor kort had ik juist heel veen problemen met Teams hierom. Ongeacht OS, trok Teams gewoon de hele verbinding dicht en bleef de laptop hangen. Niet alleen die van mij, ook die van collega's. Bij Meet heb ik dat juist niet.
Teams heeft dat minder??? Ik haat teams werkelijk hiervoor! Heel veel klachten op het werk dat pc's traag werken. Doorgaans is de oorzaak Teams. Gebruikt veel CPU en geheugen, en belachelijk veel diskspace ook. Zeker als er verschillende gebruikers aanloggen op een toestel.
Tis maar dat we het er gratis bij krijgen, anders gebruikte ik het nooit...
Teams is voor mij een hell om me te werken wat dat betreft.
Vreet letterlijk alle resources from time to time.
Macbook loopt vast. Of als je een andere tab aanklikt dan bevriest het en over 5 seconden gebeurt er wat enzo.
Dat is zo’n beetje de definitie van veel Google producten. Vaak top in hun klasse maar onbekend en onbemind.
Voor mij doet Google gewoon niet meer mee ivm privacy. Het is een van de bedrijven die het hardste vecht tegen privacyregels en er alles doet om er omheen te werken (zie FLoC) in plaats van het probleem bij de basis aan te pakken (zie Tweakers die bij Google geen trackingvrije ads met HTML5 kan afnemen omdat ze geen moeite doen dat aan te bieden). Het maakt niet uit hoe goed hun producten zijn, er zitten gewoon teveel addertjes onder het gras.

Maar ze zijn niet de enige hoor, Zoom zou ik ook nooit gebruiken. Ik gebruik op het werk altijd Teams (betaald en met strenge privacy afspraken) en privé altijd Jitsi. Overigens vind ik van die twee Jitsi gek genoeg het beste werken. Het gebruikt veel minder CPU kracht en bovendien is de video veel vloeiender.
Tussen de Google (consumer) Privacy Policy en Google Workspace (customer) Privacy Policy zit een wereld van verschil.

De privacy implicaties waar jij naar refereert zijn niet van toepassing bij Workspace. Mogelijk nog wel de Cloud Act, maar dat geldt voor alle VS bedrijven.
Het gaat hierbij ook om het sentiment, denk ik. Althans ik kan niet voor @GekkePrutser spreken maar Google heeft voor mij de stikker evil en privacy onvriendelijk. Plus ze proberen nog steeds het internet te privatiseren. En ik ben bang dat ze daar nooit meer vanaf komen, wat ze ook doen.
Je moest eens weten hoeveel moeite MS op dit moment aan het doen is om Teams om te vormen tot een werknemer tracking powerhouse. Wellicht niet om data af te tappen voor MS zelf, maar wél om grote organisaties de mogelijkheid te geven om hun werknemers op ongekende manieren op afstand in de gaten te houden.

Sure, MS neemt daarmee niet direct zelf de privacy van haar gebruikers weg, maar ze stimuleert haar echte klanten (De organisaties die het pakket afnemen) wél om dit te doen.
Autozoom lijkt me heel prettig als het ook het beeld midden in de uitzending zet, ik zit nu met teams vaak tegen onderkanten of bovenkanten van gezichten aan te kijken.
Ziet er netjes uit, werkt tot nu toe erg goed maar sommige dingen zaten wat verstopt. Ik weet niet of ik heel vrolijk wordt van filmpjes als virtuele achtergronden. Dit kan erg afleidend werken.
En dan een video instellen waarbij je jezelf steeds koffie komt brengen :+
Soms lijkt het of er in de conferentie software één enkel persoon al job hoppend de trend bepaald. Zo zie je de afgelopen jaren steeds een tool opkomen die vervolgens door iedereen omarmt wordt, om vervolgens af te glijden door profit squeezing, talent walkouts, security rampen, exorbitante beursgangen en overnames. En dan staat er weer een nieuwe leader of the pack op. Nu is dat blijkbaar Google Meet. Is dat vooruitgang of toch die ene magische persoon?

Ik hoor trouwens goede verhalen over videokantoor.nl dus misschien is die geest sinds kort in de lage landen gereïncarneerd?
Het is nuttig, maar om die dark-mode en deze backgrounds zo te bejubelen - nah, leuk, het volgende item graag.
Als ik de nieuwe interface bekijk is er eigenlijk maar 1 ding waar ik oprecht enthousiast over wordt. In de huidige interface is er in de knoppenbalk onderaan drie knoppen zichtbaar:
Microfoon - uit het gesprek gaan - Camera

De keren dat ik per ongeluk uit het gesprek ben gegaan omdat ik de camera of microfoon aan/uit wilde zitten, omdat de uit knop er precies tussenin stond is niet te tellen. Wie dat ooit bedacht heeft, heeft blijkbaar de software zelf nooit actief gebruikt. Het feit dat ze deze nu zo ver mogelijk van de microfoon en camera knop hebben gezet, maakt me oprecht gelukkig. Zullen ze hun software dan eindelijk ook met mensen getest hebben?
protip: ctrl+d is mute ;) hoef je niet meer te klikken. Nadeel is, in een ander scherm is het create bookmark!

Ik gebruik al jaren Google Meet, en als ik het vergelijk in een browser, met bv Teams of Zoom, dan loopt Google lichtjaren voor (imho).
Ik hoopte al een tijdje dat die nutteloze witte balk onderin weg zou gaan, zodat je meer ziet van de deelnemers. Nooit begrepen wat die balk statisch zo pontificaal in beeld moest staan.
Wat ik de screenshots zie is dat het plaats gemaakt heeft voor een donkergrijze balk. Laten we hopen dat die wat kleiner is en autohide, zodat die niet permanent in beeld is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee