Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

WSL-preview krijgt ondersteuning voor Linux-apps met grafische interface

Microsoft brengt een nieuwe previewversie van de Windows Subsystem for Linux uit, die ondersteuning voor Linux-apps met een grafische interface toevoegt. De functie zit in de Windows 10 Insiders-build 21364, die op woensdag uitkwam in het dev-kanaal van het OS.

Microsoft noemt de nieuwe feature WSLg en kondigt de bètaversie hiervan aan in een blogpost. WSL was aanvankelijk bedoeld voor het draaien van command line-tools en -apps voor Linux. Microsoft noemt verschillende gebruiksscenario's voor gui-ondersteuning in WSL, waaronder het draaien van tekstbewerkers en het gebruiken van programma's die alleen op Linux werken binnen Windows 10. Ontwikkelaars kunnen ook eigen Linux-applicaties met een grafische interface testen. WSL krijgt ook ondersteuning voor gpu-acceleratie voor Linux-applicaties, waardoor gebruikers 3d-applicaties kunnen draaien binnen Windows.

Het was al langer mogelijk om Linux-apps met een grafische interface te draaien via een X-server, maar nu de functie standaard wordt toegevoegd aan Windows, is dat niet langer nodig. WSL start automatisch een 'companion system'-distributie, met een Wayland, X-server, pulse audio server en alle andere benodigdheden voor Linux-apps met een grafische interface. Nadat gebruikers klaar zijn met dergelijke apps en WSL uitschakelen, wordt de companion-distro ook automatisch afgesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer WSLg wordt toegevoegd aan de releaseversie van Windows 10.

Naast de nieuwe WSL-functie, bevat de Windows 10 Insiders-build 21364 ook een nieuwe ecomodus in het taakbeheer. Deze feature moet ervoor zorgen dat gebruikers het systeemgebruik van bepaalde apps kunnen beperken wanneer deze te veel rekenkracht of werkgeheugen verbruiken. Verder ondersteunt de nieuwe previewbuild classification van Edge-processen. Daarmee kunnen gebruikers bekijken hoeveel resources worden gebruikt door de verschillende extensies, tabbladen of andere processen van de webbrowser.

Deze taakbeheer-features worden beide aanvankelijk uitgerold in een subset van de Insiders-build in het dev-kanaal, zodat Microsoft eerst mogelijke problemen kan identificeren die de systeemprestaties of -stabiliteit beïnvloeden. De functies worden geleidelijk aan uitgerold naar alle gebruikers in het dev-kanaal.

Ecomodus en Edge-classificatie in het Windows 10-taakbeheer. Afbeeldingen via Microsoft

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsposter

21-04-2021 • 20:35

153 Linkedin

Submitter: Brecht Laitem

Reacties (153)

Wijzig sortering
Gaaf zeg! Dit gaat van pas komen op mijn werk laptop! Gebruik er nu al WSL 2 een hele tijd en ben erg onder de indruk ervan. Erg snel, betrouwbaar, en het beste van Linux en Windows IMO.
Volledig mee eens. Voor development is dit voor mij de perfecte combo. Beter dan Mac OS.
Eens, ik wilde het niet zeggen vanwege de, laten we zeggen, sterke meningen hier. Iedereen op werk gebruikt een Macbook, maar ik vind het op Windows met WSL 2 veel beter en sneller werken. Het is allemaal apart en gescheiden, maar het integreert zo onwijs goed, vooral met VSCode, dat het net is alsof alles gewoon 1 systeem is. Echt chapeau voor MS hoe goed zij bezig zijn de laatste jaren.
Mag ik vragen waarom je niet gewoon linux gaat?
Linux kan minder makkelijk worden Ingespoeld in een enterprise. En ik heb meer moeite om bij auditors aan te tonen dat ik volledig in control ben. (Ik zit in een segment waar nogal strenge auditing is)
Dat kan prima met linux. Heel goed zelfs omdat je tegenwoordig alles met goed leesbare scripting/automatiseringstools als Ansible kan uitschrijven. Ik kan precies aan een auditor laten zien welke instelling is gedaan en op de commit specifiek laten zien waarom het erin is gezet en door wie.

In die zin geeft dit soort inrichting naar mijn een veel betere audit trail dan traditioneel Windows klik beheer. Ik kan iedere Windows beheerder dan ook van harte aanbevelen een abstractie als Ansible te gebruiken of zijn scripting in Powershell te schrijven.

Pxe boot en tooling om daarmee bare metal in te stellen met kickstart scripts e.d. hebben we in linux land ook al zo lang als ik me kan heugen.

Linux in de enterprise kan prima zolang je als organisatie er maar op ingericht bent.
Dit gaat om de werkplek en niet om je code. Wat jij beschrijft zou de standaard moeten zijn van elk development proces. Echter wat laat je als bedrijf op je netwerk toe, hoe blijft je werkplek zich aan de regels houden, welke software draait daar op, hoe is patch management geregeld en hoe worden alle (security) alerts aan het SIEM systeem door gegeven, is de werkplek onder beheer van AD/LDAP? Zomaar een paar vragen die voor de Linux werkplekken vaak niet goed ingericht zijn.

Voor een MKB vast geen probleem, enterprise wel. Dan is WSL(v2) zeker een goede oplossing.
Al is dat een kwestie van simpelweg goed inregelen.
Het is zeker mogelijk onder Linux, het is alleen geen klik,klik, done wizzard spul.
Al is dat een kwestie van simpelweg goed inregelen.
Is dat zo? Ik weet dat Linux al heel lang support heeft voor Active directory maar ik vraag mij toch af of alle policies ook goed kunnen worden geforceerd op Linux.

Er vanuit gaande dat het om een eindgebruiker gaat en dus geen administator/root rechten heeft is het op linux vrij eenvoudig om root acces te krijgen en systeem instellingen te wijzigen. Bij Windows heb je de keuze om te herinstaleren of te leren leven met AD.
Als jij de boot dichtgezet hebt bij bedrijfslaptops is het heel moeilijk tot onmogelijk root-rechten te krijgen als user
(escalation exploits even buiten beschouwing latend, zo'n zero-days zijn er voor Windows ook).
Sterker nog: Er zijn genoeg zakelijke distro's die ook voor de recovery shell het root-wachtwoord vereisen.
Ik vermoed namelijk dat je die omweg bedoeld?

Betreffende AD: Het is gewoon een fancy versie van Kerberos en dat is gewoon volledig ondersteund onder Linux.
Betreffende policy-support: Ik zie niet waarom het niet zou werken op bepaalde dingen die Windows-only (zoals de registry) zijn na natuurlijk.
> Als jij de boot dichtgezet hebt bij bedrijfslaptops is het heel moeilijk tot onmogelijk root-rechten te krijgen als user

Ik zat inderdaad te denken aan toegang via Grub.
Betreffende AD: Het is gewoon een fancy versie van Kerberos en dat is gewoon volledig ondersteund onder Linux.
Betreffende policy-support: Ik zie niet waarom het niet zou werken op bepaalde dingen die Windows-only (zoals de registry) zijn na natuurlijk.
Ja, dat regelt de beveiliging van je netwerk. Maar AD word ook vaak gebruikt op werkstations om USB poorten of Mass storage devices te disablen, het forceren van een password policy, het uit schakelen van beveiligings software voorkomen en het wel of niet mogen instaleren van nieuwe software.
Hoezo is het makkelijk om root access te krijgen op een Linux systeem? Je moet natuurlijk ook niet iedereen aan de sudoers lijst toevoegen (en sudoers gewoon alle rechten geven).
In meeste standaard installaties is het grub bootmenu toegankelijk, je zou immers ooit eens een recovery mode nodig kunnen hebben(, De recovery mode vereist alsnog credentials). In grub kun je vervolgens het commando voor het opstarten van het OS aanpassen.

Normaal is het boot process;
BIOS/uefi -> grub -> initrd image -> init / systemd (dit stard vervolgens alle services die nodig zijn voor het OS.

Maar als je het opstart commando aanpast naar;
IOS/uefi -> grub -> initrd image -> Bash

Nu word er alleen een bash shell met root gestart en kun je alles doen met het systeem.

Daarnaast is bij Linux het idee dat "The owner of a system is he who has physical access", tegenwoordig is dit op werkstations niet meer wenselijk en het meest eenvoudig om dit op te lossen is door disk encryptie aan te zetten.
Natuurlijk gaat dat allemaal. Maar het is nu eenmaal niet overal het geval dat het inderdaad in orde is. Voor al die bedrijven waar de IT enkel Windows wilt ondersteunen, komt WSL echt super goed van pas. Zeker als je software uiteindelijk op een Linux-achtig platform moet gaan draaien. Het is echt zo veel beter dan een paar jaar geleden mogelijk was met Cygwin.

Trouwens is het ook erg handig voor het thuiswerken nu. Voor COVID-19 werkte ik altijd gewoon op kantoor, op een Linux systeem. Sinds COVID-19 werk ik gewoon thuis op mijn gaming-PC. Ik zou in principe Linux kunnen dual-booten of in een VM kunnen draaien. Maar WSL doet het eigenlijk perfect. Het enige waar ik soms wat last van heb is dat de VPN aanzetten de verbinding tussen WSL en de Xserver kan verbreken. Niet echt een groot probleem, gewoon kwestie van mijn editor terug starten, maar hopelijk heeft de Microsoft implementatie hier geen last van.
Met betrekking tot indammen van werkstations maak je een goed punt. Zo had ik er nog niet naar gekeken. Ik weet niet of dit net zo goed kan met linux, dus daar heb ik geen mening over.

Bedankt voor je bijdrage.
In tegenstelling tot windows is in een Linux distro alles scriptable . Of het KDE of GNOME is maakt niet uit.
Vergeet AD (kost alleen maar windows licenties voor je Linux desktop) FreeIPA is veel beter.
Prima voor je servers, zo beheer ik er zo’n 2000 in ons datacenter.

Maar minder geschikt voor een werkplek waar je met personal devices te maken hebt buiten een trusted network.

En bovenal, geen support met MS Intune
Mijn persoonlijke mening is dat byod apparatuur niet in je vertrouwde, bedrijfskritische netwerk thuis hoort, maar in een untrusted gastennetwerk dat compleet geïsoleerd is.

Verder maak je een goed punt. Linux kent vziw geen intune alternatief.
Er zijn wel alternatieven maar die werken zelfstandig en niet samen met intune.
Maar sinds MS meer en meer de opensource markt omhelst zullen ze misschien in de toekomst als Linux groot genoeg (zou) worden dat ze het wel gaan ondersteunen. Persoonlijk hoop ik het heel erg want dat zou meer vrije keuze kunnen gaan betekenen. Voor mij zou het ideaal zijn. Ik zit op windows omdat het moet maar daar binnen eigenlijk alleen op wls (en linux vm voor testen)
Daarom kan je ook beter voor 100% LInux gaan, maar waarom is MS intune in eens zo belangrijk ?
Dat iets prima met linux kan, betekent niet dat het efficiënt is. Het is lastig genoeg om goede Linux engineers te vinden en die willen vaak überhaupt geen kantoorautomatisering doen. Waarom zou je überhaupt tijd steken in het opzetten van een complexe, self-maintained omgeving waarvoor je dure specialisten nodig hebt, terwijl je voor een kleine prijs een kant-en-klaar product kan kopen dat veel goedkopere werknemers voor je kunnen onderhouden?

Het inrichten van je audit trail is ook niet "beter". Met wat tijdsinvestering heb je een prima audit trail in Windows, of je nou wel of geen scripting gebruikt.
Pardon?
Ik werkte 20 jaar geleden bij een ISP, daar werd iedere Linux of BSD machine gewoon geautomatiseerd geïnstalleerd. Even aanklikken wat voor server het moest worden en de rest ging vanzelf.
Sindsdien is het overigens met dingen als Puppet alleen maar makkelijker geworden.

En als jij op een Linux machine in control bent, weet je dus ook waar alle logfiles staan. geef die logfiles maar aan de auditors en laat ze maar gaan lezen.
Nu lees ik andere reacties die het hebben over werkplekken. Ook die (mits geen BYOD) zijn op een zelfde manier in te spoelen en te beheren met bijvoorbeeld ansible.
BYOD devices moeten sowieso in een apart untrusted VLAN zitten.

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 april 2021 10:23]

Ik heb het toch niet over servers? Deze discussie ging m.i. over werkplekken.

Wij staan 0,0 BYOD toe, maar hebben wel unix machines nodig. Ons werkplekteam bied daarom ingespoelde Mac's aan. Omdat LInux nauwelijks in te spoelen is, is dat een BYOD en komt die niet op het netwerk. Ja het gastennetwerk, waar je niets mee kan 😊

ansible is goed in eenmalig een desired state configuration neer te zetten, maar is niet de tool voor om compliance te enforcen en te alerten wanneer er iets uit breekt of bepaalde services gestart/gestopt worden.

[Reactie gewijzigd door wmkuipers op 23 april 2021 08:31]

Als je servers 2 jaar geleden al geautomatiseerd kon uitrollen, kan dat met werkplekken ook.
Je gebruikt hetzelfde platform, alleen richt je het dan in voor werkplekken. Werkplekken kennen ook PXE-boot. Puppet en ansible kun je prima een desired state me neerzetten inderdaad en er zijn meer dan voldoende monitoring tools waarmee je compliancy kunt controleren en afdwingen.

Alarmeren wanneer daemons (want services zijn Windows processen) zijn gestopt is ook geen enkel probleem. Mogelijkheden genoeg voor.

Er zijn zelfs systemen die alles in 1 pakket ondersteunen, zoals kaseya. Daarmee kun je dus een machine deployen, monitoren, compliancy checken, updaten en ga zo maar door. En of dit nu een werkplek of een server is, dat zal een pakket als kaseya jeuken. Inrichten, finetunen en gaan .
Mag ik concluderen dat je het met mij eens bent? Nergens zeg ik dat het onmogelijk is.

Deze hele discussie laaide op omdat ik aan gaf dat het “minder makkelijk is”, voor een werkplek team dat al 5000 Windows laptops beheert via intune...

Uit alle alternatieven genoemd blijkt consequent dat het idd minder eenvoudig in dat ecosysteem past, waar een Mac zich vrolijk laat inspoelen op gelijke wijze.

Met extra tooling, op andere manieren, etc etc. Dat is leuk, maar inspoelen en alerting via oa intune en ATP moet gewoon uniform zijn

[Reactie gewijzigd door wmkuipers op 23 april 2021 08:33]

Maar als je tooling als kaseya gebruikt, gebruik je die ook voor je Windows omgeving.
En als je als eis hebt dat je alle systemen monitort, zul je ook moeten kiezen voor een pakket dat alle systemen kan monitoren en dan vallen Intune en ATP op dit moment helaas nog af.

Kies je er voor om non-windows systemen uit te leveren aan je personeel, moet je er ook voor kiezen om tooling te gebruiken waarmee alle systemen op een (nagenoeg) uniforme wijze en in eenzelfde dashboard te monitoren en beheren te zijn. Als je dat niet doet, is er door het bedrijf simpelweg een verkeerde keuze gemaakt (en of dit nu de niet-windows devices zijn of de tooling, doet er niet toe :) ).
Ik ben het met je eens, dat klinkt erg leuk, en dat zal in een Greenfield situatie echt perfect werken. Wanneer je al jaren werkt met bepaalde standaarden en een klein groepje mensen (0.5%) heeft andere requirements, ga je niet een volledig migratietraject voor iedereen doen though.
Mee eens, dan moet je gaan kijken of je voor die kleine groep een uitzondering maakt, of dat je die systemen op een andere manier kunt/moet/wilt beheren.
Niet de persoon waar je op reageert maar voor mij zelf is de reden gewoon Office en Outlook. Heb jaren lang op Linux gezeten maar het is gewoon een gemis en heb wel een Windows VM draaien maar dat is ook zo'n gedoe.

LibreOffice/OpenOffice is gewoon geen alternatief hoe hard sommige mensen ook roepen dat het een alternatief is. Zodra je verder gaat dan wat simpele wordpad styling in je document valt het compleet uit elkaar met OpenOffice. Sure je kan er een Open Document Format van maken maar ik denk dat de 99,9% van de bestanden die ik krijg uit Office komen. Als ik ze dan moet bewerken en eerst m'n Windows VM weer moet aanslingeren dan word je daar snel flauw van.
Je zou hiervoor niet de webclient kunnen gebruiken?
De webclient mist te veel functionaliteit vergeleken met de desktop versies van outlook en office. Als je snel even een documentje moet maken kan het goed, maar als het iets geavanceerder moet dan schieten de webclients gauw te kort.
De webclient van Office is inderdaad beperkt tegenover de native versie. Maar Outlook start ik al ruim een jaar niet meer op; ik vind Outlook.com vele malen beter en vooral sneller.
Huh, in mijn ervaring is outlook.com trager dan de native client. In welke browser draai jij 'm?
Firefox. Maar het punt is niet dat de webversie snel is maar Outlook traag, voordat het is opgestart heb ik de browser en pagina al op mijn scherm staan.
Het blijft opmerkelijk dat zovelen nog steeds denken aan LibreOffice/OpenOffice als hét alternatief voor MS Office. Het meest serieuze alternatief voor MS Office met de beste compatibiliteit is al sinds tijden (de gratis) FreeOffice of (de betaalde) Softmaker Office, beiden van Softmaker _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Glup op 22 april 2021 08:46]

FreeOffice of (de betaalde) Softmaker Office, beiden van Softmaker _/-\o_
Hoe goed zijn deze? Zijn ze compatible met office?

Voor outlook heb ik een (weliswaar inferieur) alternatief met thunderbird, maar voor office nog steeds op zoek. Ik ga ze toch eens proberen denk ik.
Volgens PCMag wel:
EXCELLENT (4.0)
BOTTOM LINE
SoftMaker Office 2021 is the closest thing you can find to Microsoft 365 at a lower price. It offers an elegant interface and all the capabilities home-office and small-business users need.
Mijn ervaring en van degenen die ik erover spreek is dat zij de allerbeste compatibility hebben. Hoewel sinds ~1,5 jaar Google Apps ook enorm is verbeterd en native met MS Office formaat werken zonder deze nog te converteren.

Er zit jammer genoeg geen MS Outlook kloon of andere email-client bij. De Linux versie die daar het dichtst bijkomt is GNOME Evolution. Ik weet niet of je alleen email doet met Outlook of ook agenda enz., maar hier heb je een best handig lijstje.
Je kan DOCX bestanden openen in LibreOffice... PPTX lukt ook best... En dat waren de twee populairste bestanden binnen mijn organisatie. Editen lukt ook in Libreoffice, en je slaat ze op als odt of zo. Easy (en veel goedkoper :) )
Wat een onzin. Wel eens van templates gehoord?
Visual Studio (niet visual Visual Studio Code) en Office. De Office "alternatieven" lopen mijlenver achter op MS Office; mooi vormgegevens kopstijlen worden al niet altijd goed weergegeven en een docje met verschillende sections, verschillende pagina layouts (staand/liggend), verschillende vormen van paginanummering (Arabisch/Romeins), genummerde hoofdstukken en een automatisch gegenereerde inhoudsopgave (kortom: een doorsnee scriptie bijvoorbeeld) kan je rustig vergeten.
Visual Studio (niet visual Visual Studio Code) en Office. De Office "alternatieven" lopen mijlenver achter op MS Office;
Juist MS Word is de allergrootste bagger die er is qua opmaak.

Waar ik werk zijn een clubje duurbetaalde engineers die regelmatig uren verspillen, omdat MS Word zulke gedrochten maakt. En nee, dat ligt niet aan onervarenheid; ik loop al jarenlang mensen te ondersteunen hiermee, dus ik heb echt al het halve internet afgezocht.

Gewoon ieder willekeurige shape groeperen met een afbeelding gaat niet, dus iedereen loopt heel de dag een screenshotje van een plaatje met pijltjes te maken; plaatje weg te halen en screenshotje eroverheen te plakken.

Nummering in tabellen wordt doorgaans een grote braaksel, regelmatig dat je nummering in kolom 1 begint, nummering loopt van regel 1 tot 3, en dan in een keer ongevraagd verder gaat in kolom 2 regel 4? En geen enkele manier om het te fixen, verwijderen en overnieuw beginnen.

Om de haverklap zorgen onzichtbare nummer-stijlen ervoor, dat ook allerlei genummerde lijstjes in de automatische inhoudsopgave terechtkomen. En af en toe loopt die nummering volledig in de soep.

Voor het gebruik van headers binnen tabellen / lijsten staan bepaalde bugs bij MS Word al langer dan 10 jaar open zelfs. Binnen lijsten de stijl veranderen is vaak ook een groot drama; omdat MS Word allerlei onzin-stijlen gaat lopen aanmaken. Bij veel documenten zitten er 140 stijlen in, en iedere stijl wordt precies 2 regels gebruikt.

Word documenten willen nog wel eens corrupt raken, waarna MS Word ze niet meer kan openen. Met Open/Libre-office heb ik al menig .doc-document weten te redden (!), dat Word zelf niet meer geopend kreeg. En ja, dat was ook o.a. mijn scriptie, daar zaten wat formules in. Vakkundig verneukt, gecorrumpeerd en om zeep geholpen door MS Word; niet meer te openen. Urenlang werk kwijt. Het enige programma dat nog vaker mijn data opvreet en corrumpeert is MS Access (vaak honderden megabytes aan data gecorrumpeerd).

Hoe de layout in MS Word in tabellen werkt snap ik na jaren hiermee nog steeds niet. En ook de lineaal, voor opmaak van op meerdere niveaus ingesprongen lijsten binnen tabellen valt niet mee te werken.

Om dan over de HTML-export nog maar te zwijgen: Die is helemaal gruwelijk bagger. Vaak ziet iets er in de page-layout leuk uit, maar in de webpagina-layout is je inhoud om zeep. Je plaatjes staan schots en scheef, en je pijltjes zijn in een keer allemaal naar de bodem van de pagina gezakt en staan over elkaar heen.

Gewoon 1 (huis)stijl centraal ergens centraal opslaan en vervolgens voor meerdere documenten gebruiken is volgens mij niet eens mogelijk, of het gebruik van master-documenten om daar meerdere versies van te maken; het gaat niet.

Niet dat het inderdaad in alternatieven (zoals LibreOffice) nou zoveel beter is; maar ik begrijp daadwerkelijk niet hoe anderen met de bagger die MS Word is kunnen werken; en er zelfs nog voor willen betalen.

Ooit had ik voor een mooie single-sourcing gekozen waarbij je al die onzin niet had (Madcap Flare in ons geval); kostte 1000 euro per licentie en je moest de mensen een paar uur oplijden, maar daarna bespaart het tientallen verspilde MS-Word geklungel uren per persoon per jaar. Gewoon CSS die je op 1 centrale locatie kan zetten, en iedereen kan dat daarna gebruiken. Fatsoenlijke HTML5, skins, en grafische weergave van hoe je document is opgebouwd.

Dus tja, voor een enigszins complex document dat goed moet zijn, moet je gewoon een fatsoenlijk programma gebruiken; geen Office.
Je hebt me ook niet horen beweren dat MS Word perfect is, alleen dat de door de open source community aangedragen alternatieven nog veel erger zijn. De vraag was waarom je niet op Linux zou overstappen, nou daarom dus.
Excuses, was even gefrustreerd want ik werk dus dagelijks 'professioneel' met dat amateuristische programma. Blij dat ik het mocht uiten, voelde me daarna weer een stuk beter ;) Vandaag mocht ik gelukkig met SQL (pypyodbc) en Python / Bash werken, inderdaad, op WSL2 op Windows 10!!

Maar inderdaad; voor echt goede opmaak-programma's kom je denk ik terecht bij

-(La)TeX, wat prima draait maar helaas niet aan scholieren op de middelbare school getraind wordt (waarom eigenlijk niet???), hetgeen prima draait op Linux hoor ik,

-Adobe RoboHelp / FrameMaker, draait helaas niet op Linux inderdaad, InDesign is een onderdeel van Adobe Creative Cloud; dus zou dan geloof ik moeten werken op Linux / iPad.

-MadCap Flare, is .NET maar draait vziw ook niet op Linux (wordt vziw gebruikt door Boeing),

-Adam, ken ik zelf niet maar wordt gebruikt door Airbus.

Kennelijk hebben universiteiten de zaken op orde, want die eisen vaak LaTex, en de luchtvaart kennelijk ook maar helaas gebonden aan Windows. De rest van de industrie gebruikt nog een brieftjes-typ programma dat vooral "leuk voor thuis" is.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 april 2021 17:29]

Precies! (stijlen en templates) om over te compatibiliteit tussen de verschillende MSoffice versie nog maar te zwijgen, vooral als het om talen of export naar pdf (of odf) gaat

[Reactie gewijzigd door souplost op 12 mei 2021 23:40]

Mag ik vragen waarom je niet gewoon linux gaat?
In grote organisaties, zoals bij ons wordt er vanuit IT vaak support uitbesteed, dit zijn dan standaardcontracten, waar meestal support voor bijvoorbeeld Linux niet is inbegrepen.
M.a.w. als je dan Linux gaat draaien, moet je ook je eigen support regelen.

Daarnaast zijn er nogal eens bedrijfsprocessen die afhankelijk zijn van Windows of Edge, ja ik weet het, goede web apps zijn niet afhankelijk van welke browser je runt, maar goede web apps in bedrijfsprocessen kom ik niet vaak tegen.

Tot slot zijn er in R&D omgevingen zoals waar ik werk (ontwikkeling van embedded software voor iot devices), vaak veel tools die vanuit de suplier komen, die runnen doorgaans alleen op Windows. Dan kan je wel zeggen 'kies dan een andere suplier', maar dat werkt zo niet. Suplier wordt doorgaans gekozen op basis van de features en prijs van de chip, tooling is doorgaans maar bijzaak in de beslissing.
Ik snap je struggles.

De enige oplossing is dan: Kies een andere werkgever. En dat is lang niet altijd haalbaar... (Salaris, locatie, zin, werkomstandigheden)
De enige oplossing is dan: Kies een andere werkgever.
Werk is verder leuk (dat moet je elders altijd maar weer afwachten), en Windows 10 / WSL 2 is helemaal geen slechte omgeving (integendeel, qua kwaliteit/stabiliteit komt het dicht in de buurt van macos, dat nog steeds mijn voorkeur heeft, maar dat is meer een kwestie van persoonlijke smaak).
Voor mij dus geen reden om op zoek te gaan naar een andere werkgever.
Als je zúlke stappen gaat nemen om maar geen Windows te hoeven gebruiken dan ben je wel heel erg wanhopig
Ik kies al bij voorbaat linux. Als je 40 uur per week werkt, met een PC, lijkt het mij niks meer dan logisch dat je voor een werkgever met fatsoenlijke PC kiest.
In grote organisaties, zoals bij ons wordt er vanuit IT vaak support uitbesteed, dit zijn dan standaardcontracten, waar meestal support voor bijvoorbeeld Linux niet is inbegrepen.
M.a.w. als je dan Linux gaat draaien, moet je ook je eigen support regelen.
Niet enkel in grote organisaties hoor. Al ben ik blij om minder afhankelijk te zijn van een externe partij en zelf mijn eigen support te doen. Erg vervelend om lang te moeten wachten op een IT-er die denkt er veel over te weten maar vooral veel incasseert en tegelijk irriteert door zich slimmer voor te doen met veel jargon.
Gebruik wsl ook maar om nu te zeggen dat het sneller is dan OS X. IO vind ik nog steeds een dingetje en OS X is gewoon native Unix daar kun je niet om heen. Dus de integratie zal altijd beter zijn.
Ik merk nagenoeg geen verschil in snelheid in IO met WSL2 en native anders. Zeker met Docker is WSL2 veel sneller dan OSX als ik het zo hoor van collega's.
Ja docker is wel redelijk traag met macos. Daarom voor mijn werk nu maar met linux gaan werken veel sneller dan mac.
Ik heb zelf geen Mac, maar de reden is dat Docker op Linux direct* toegang heeft tot de kernel, op OS X zit daar een VM-laag tussen.

Bij WSL2 krijgt de (aangepaste) Linux kernel ook direct toegang tot de hardware, daarom draaien Docker images op W10 vrijwel als native.

Ik heb nog niet gelezen over hoe gpu-acceleratie werkt binnen WSL, maar ik vermoed dat daar ook gewoon direct de GPU kan worden aangesproken door de aangepaste kernel.
Bij WSL2 krijgt de (aangepaste) Linux kernel ook direct toegang tot de hardware, daarom draaien Docker images op W10 vrijwel als native.
WSL2 draait ook via een VM laag.
Klopt. Via een heel kleine HyperV VM, maar dit is door MS zo geoptimaliseerd dat de snelheid bijna native aanvoelt zolang je het Linux filesystem gebruikt. Ik draai bijv. VS Code met de WSL Remote extension. VS Code draait op Windows maar mijn bestanden staan in Ubuntu en dat werkt vrijwel vlekkeloos en snel.
Zelf heb ik gemerkt dat containers via VMWare Fusion sneller werkt voor IO
Dit zal MS een groot voordeel in het bedrijfsleven geven. Vaak is het toch lastig om vanwege allerlei policies daar niet-Windows-laptops te gebruiken. Met WSL2 en WSLg is daar ook geen logische reden meer voor te bedenken.
nu maar hopen dat het niet gewoon keihard wordt uitgezet door het alziende oog van de ICT afdeling. Bij ons staat het uit en met geen mogelijkheid is ICT te bewegen het aan te zetten, want ...security
Intussen nog wel een niet bedrijfskritische OSS applicatie uit 2013 draaien waar inmiddels meer dan 25! nieuwe releases van zijn (onder het excuus 'te weinig tijd om te testen')
Bij ons staat het al uit. En is er ook geen toegang tot de MS store waar je de Linux variant moet downloaden.
Maar men wil wel meer developers 🙄
Gelukkig kan je daaromheen.
Microsoft biedt de distros ook buiten de store aan:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-manual
Als IT je toegang tot de MS store heeft geblokkeerd, heb je zeer waarschijnlijk ook geen rechten om applicaties te installeren..
Met dat verschil dat je deze rechten perfect aan IT kan aanvragen.
Als dev ben je sowieso verloren als je geen local admin rechten op je machine hebt.

Het één sluit het ander niet uit.
@KidPaddle heeft nooit gezegd dat hij geen applicaties kan installeren.
Enkel dat de store niet bereikbaar is. Wat bij ons ook het geval is.
Nice dat wist ik dus nog niet.
Local admin is overigens hier echt een ding. Maar wel mogelijk. Maar lost niet alles op helaas. Veel wordt ook in domain policies vastgeramd.
De hoofdreden om Linux te gebruiken in plaats van Windows 10 is stabiliteit, en dat is nou juist wat je niet bereikt door het bovenop het onstabiele systeem te draaien... Misschien dat het met Windows 10X nuttiger wordt.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 21 april 2021 21:49]

Jij hebt zeker geen last gehad van de 2 bsod en bootloop veroorzakende Windows updates van de afgelopen maand ;) ik snap wel dat men vraagtekens zet bij de stabiliteit van Windows 10. Ik heb voorgaande versies ook gebruikt uit de NT serie. Toen waren dit soort bugs veel minder talrijk dan dat ze nu zijn.
Totaal geen last van gehad en heb toch meerdere generaties aan apparatuur met windows 10 in huis.
Ik persoonlijk ook niet met 2 desktop machines. Maar bedrijfsmatig dus wel, op grote schaal.
Ach, mijn collega's die Linux draaien hebben echt net zo vaak last van crashes (meestal door geheugenbeheer) als ik op Windows. Ik snap dat iedereen zijn voorkeur en eigen ervaringen heeft maar zie in mijn eigen praktijkervaring geen substantiële stabiliteitsverschillen.
Misschien dat dat bij jou de hoofdreden is, maar bij mij is dat omdat de performantie van docker onder Windows echt niet goed was.

En zoals ik al op een andere comment opmerkte: ik heb geen problemen met Windows.
Bij mij persoonlijk is Linux native nog maar een fractie sneller omtrent containers dan WSL2.

Heb je WSL wel op V2 gezet?

Vooral OSX is een heel stuk trager met docker zie ik veel, altijd omtrent veel read/write naar persistent volumes. Anders gaat het wel goed.

Enige manier hoe ik op OSX bij sommige projecten in de buurt kwam, was door heel consistent volumes als :ro aan te merken enzo (composer).

Wellicht ondertussen beter, maar leek vooral aan Apple eigen disk format te liggen (weet niet hoe dat tegenwoordig heet bij ze)

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 25 april 2021 01:06]

Ik had het over native Docker for Windows, nog voor WSL2 er was.
Ah mijn excuses... Dan begrijp ik het ook wel idd...

Dat Mac moeite had met (Linux) containers, terwijl het intern een Unix/linux background heeft vond ik wat jammer, vooral omdat ze nogal 'voor de professionals' marketing arrogantie hebben....

Maar Windows containers zonder Linux midddleware had ik niet anders van verwacht haha... Heb er zelfs nooit poging tot gedaan toen der tijd..

My bad. Thanks .

Anyway, de WSL layer is tegenwoordig sneller dan je zou verwachten.. scheelt bij mij vaak 10-15% (Max) in startup van containers etc tegenover native Ubuntu met zelfde containers.. vreemd genoeg zelfs soms sneller, vooral tijdens build (maar dat zijn edge cases)

Pak eens een heavy container en vergelijk voor je zelf, als je al tijd niet check-in hebt gedaan :)

p.s. owja, Windows ziet de WSL echt als VM, dus wel een RAM druiper... Dat is enige nadeel vind ik..

Om echt op te schonen, after work zeg maar (zonder reboot) moet ik 'wsl --shutdown' runnen.

Maar das alleen nadat ~10 containers up zijn geweest

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 26 april 2021 01:28]

Windows 10 instabiel? Twintig jaar geleden was "Windows crasht te vaak" nog best een valide argument maar dat is echt niet meer. En dat komt uit de mond van een Linux gebruiker sinds kernel 2.2 en Mac OS X sinds den beginne. ;)

Windows 10 is gewoon een erg goed OS.
Windows 10 instabiel? Twintig jaar geleden was "Windows crasht te vaak" nog best een valide argument maar dat is echt niet meer. En dat komt uit de mond van een Linux gebruiker sinds kernel 2.2 en Mac OS X sinds den beginne. ;)

Windows 10 is gewoon een erg goed OS.
Ben zelf een liefhebber van macos, en doorgewinterde Linux gebruiker van het eerste uur, maar ik sluit me hier van harte bij aan, ik gebruik inmiddels al jaren Windows 10 op het werk, en het is over het algemeen zeer betrouwbaar.
In welk tijdperk kom je dat je nog serieus Windows onstabiel kan noemen? Oprechte vraag. Ik gebruik Windows 10 op werk en thuis en heb nooit dat het onstabiel is, crasht, of andere gekke dingen doet. Eigenlijk sinds Windows XP is dat mijn ervaring.
Ik vond windows ook behoorlijk stabiel sinds een recente securitypatch. Het maakt het werken in vmware sessies haast onmogelijk. Steeds weer een blauw scherm..... Deinstalleer de patch en stel windows update weer een week uit. Verschrikkelijk!
Tja, dat kan ook gewoon met Linux gebeuren. Een tijd geleden zat er een bug in (weliswaar in een RC) die je data kon opeten. Ook genoeg keren door Phoronix is er bij benchmarks aangetoond dat de ene kernel beter presteert dan de andere. Of wat dacht je van een bug dat WiFi kaartjes niet meer (goed) werkte, GPU deed crashen, etc.

Ik ben een die-hard Linux fan, maar je kunt gewoon niet stabiliteit definiëren. Het hangt allemaal van de hardware en software af, sommige gebruikers worden geraakt andere weer niet.
In een tijdperk dat ik en mijn collega's Windows systemen op grote schaal gebruiken. Als gebruiker van 1 of 2 systemen gaan sommige bugs onopgemerkt aan je voorbij. Microsoft heeft afgelopen 2 fikse bsod en bootloop veroorzakende bugs uitgebracht. Dat heeft het windows beheer team op werk flink bezig gehouden. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit soort incidenten in de releases voor Windows 10 gewoon minder vaak voor kwam.

Mijn game pc thuis en m'n Windows desktop op werk hebben dan weer geen problemen gehad van de betreffende updates, maar we hebben zat systemen gehad waar ze voor problemen zorgden
Dat is bij Apple toch ook zo. Updates doorgevoerd kunnen ook op MacOS gewoon het systeem onstabiel maken. Hoef je echt niet dat aan te kaarten.

Daarnaast is Windows 10 zeker stabiel. Het vergt misschien wat meer hardware power, maar Windows 10 ondersteunt met mate ook oudere hardware. Dat zie ik MacOS niet doen. Dus ja ik heb dan liever Windows waarvan ik weet dat als ik bijvoorbeeld een extra ram erin gooi en een ssdtje, dat ik weet het zal altijd werken en stabiel. Bij MacOS ben je te beperkt.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 april 2021 04:34]

Je noemt linux in een zin met marktaandeel :D Enige waar windows marktaandeel verliest is chromeOS. Linux heeft < 1% marktaandeel en neemt (helaas) enkel af. Dat past niet geheel in een zin.

Niet dat linux desktop niet awesome is hoor, maar anders dan als je een webdev bent gebruikt nagenoeg niemand het uit eigen wil.
Ik ben geen (web) developer, maar draai thuis wel alleen Linux. Zowel op de game-pc als mijn laptop. En dat heb ik uit eigen wil besloten. Voornamelijk omdat ik zelf in control wilde blijven met wat er met mijn data gebeurt. Ik had het gevoel dat dat bij Windows volledig de verkeerde kant op ging (vergaande integratie met OneDrive). Wellicht onterecht, maar op dat moment besloten om het in eigen hand te nemen. En geen spijt van gehad. (moet er wel bij zeggen dat ik deze stap niet had genomen als Proton niet zo goed zou werken)
Dat MS data verzamelt is wel een puntje, en daar gaat WSL niet bij helpen. Sterker nog, ik vermoed dat het een van de beweegredenen is om zo in te zetten op WSL. Ja Linux, maar alleen als we je toch in de gaten kunnen houden.
Het is maar hoe je het wilt zien. Chrome OS en Android zijn strict genomen gewoon Linux, waarmee Linux het meest gebruikte OS is op end-user devices.
Als dat de conclusie is van actief gebruik van linux (desktop), heb ik het in ieder geval met linux te doen.
ChromeOS is ook Linux.
Dat klinkt meer als problemen met die PC's dan. Ik heb dat totaal nooit ervaren, thuis en op werk. En ik geloof er niks van dat dat de redden is voor het iets lagere marktaandeel. Maar ja, als je echt nog steeds XP als superieur ziet dan weet ik ook wel genoeg.
Hier, een mooie opsomming van alle update ellende van de laatste tijd. De bsod'jes gaan lekker.

https://www.maketecheasie...ndows-10-update-problems/

[Reactie gewijzigd door dickydick666 op 21 april 2021 22:08]

Ik hoop dat linux met 5.8+ kernel beter wordt. Op ubuntu met 5.4 werkt al mijn hardware op mijn computer.
En als ik versie neem met 5.8 of hoger kernel werkt helft van mijn systeem niet meer dat noem ik pas stabiliteit.
Ik draai nochtans een 5.11 kernel op heel recente hardware ( ryzen 7 5800x, rx 6800xt ), en dat bovendien op een beta van Fedora 34. Alles draait vlotjes, geen crashes of iets dergelijks.
Maar beta versies hoor je weer niet in productie te gebruiken.
Ik ging dan ook niet uit van een productie-omgeving, gezien madcow22 sprak van "mijn computer", nam ik aan dat hij doelde op zijn eigen systeem thuis.
Fijn altijd dat dit soort problemen goed gedocumenteerd zijn, weet ik ook weer dat die bestaan. Letterlijk nog niemand over gehoord. Wat een ellende :)
Ik vind zelf dat je de plank hier behoorlijk mis slaat, als we het hebben over Linux servers, absoluut deze zijn super stabiel. Windows 10 server is natuurlijk ook gewoon stabiel maar servers draaien niet voor niets op linux voor het overgrote deel.

Hebben we het over desktop dan is Windows echt wel veel stabieler dan Linux, genoeg distro's met rolling patches waar echt constant GUI zaken breken of dat de Desktop Environment stack gewoon van alle kanten vol bugs zit of security issues.

Ubuntu zonder de rolling patches heeft exact datzelfde probleem ook, helemaal als je iets customized en regelmatig je OS update. Het gaat vaak helemaal mis als je een tijdje je OS niet herstart met linux dan begint het steeds meer uit elkaar te vallen dat je de desktop environment moet herstarten e.d.
Je bedoelt Windows Millennium ? Dat gebruik ik al een poosje niet meer.
WSL biedt de windows-gebruiker alleen de mogelijkheid om linux te gebruiken, tuurlijk is het niet hetzelfde als volledig linux. Ik heb ook nog nooit stabiliteitsproblemen met Windows 10 gehad, ook niet in combinatie met WSL1/2
Wat is nou echt je bedoeling van zo'n negatieve opmerking. Je hoeft het niet te gebruiken.
Mee eens!

Ik start als freelancer bij het starten van nieuwe klus gewoon een nieuwe WSL distro op, met zijn eigen SSH Keys, versioning van tools etc etc..

En zodra de klus klaar is, verwijder ik de WSL distro en zo blijft het super schoon! En alles binnen handbereik.

Ik vind het ook zalig werken.
Kan je meerdere instances van dezelfde distro starten?
Je moet alleen de naam wijzigen, daarna kan het wel.

Of stukje software gebruiken kan ook.

https://medium.com/swlh/w...l-windows-10-f6f140f8ed88

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 22 april 2021 22:15]

Mooie ontwikkelingen. En ach, dat eeuwige gezeik wat weer een paar mensen hier in de comments starten. Ik ontwikkel thuis op Windows zodat ik ook kan gamen, m'n cluster draait op Linux via een Raspberry (geloof me, dikke battery savings ;) ) en is over 't netwerk beschikbaar, en onderweg en op werk werk ik met mn MacBook. Git en Containers maken al vanalles mogelijk. T werkt allemaal prima. Diepgaan in die flamewar tussen Windows en MacOS / Unix is totaal zinloos want het hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren en waarvoor je ontwikkeld. Ik ontwikkel alleen maar Unix systemen, en op Windows gebruik ik daarvoor met veel plezier WSL. Gewoon goed, werkt goed, goeie richting in, punt.

En als je niet met 1 van deze systemen kan werken begin dan geen fellow ontwikkelaars te flamen maar level je skills up :)
Maak gewoon een Windows shell op Linux.
Geen gek idee. Vrijwel alle DE's zijn brandhout vergeleken met de Windows 10 GUI (en ja, ik heb alle DE's uitgebreid geprobeerd).
Persoonlijk vind ik de windows GUI niet heel erg best en op zijn zachtst gezegd nogal inconsistent. En als dat nou een tijdelijk iets was dan was dat misschien nog te verdedigen maar het is al vanaf W8 aan de gang.
Ik vind het opzich wel meevallen met Windows, als we het over de settings en configuration panel o.i.d. hebben dan geef ik je daarin gelijk natuurlijk maar hoevaak zit je nou in de settings van je OS te rommelen?

Dat de interface per app verschilt heb je wel een punt maar op Linux heb je dat denk ik nog veel meer met de QT en GTK2/GTK3 frameworks die door elkaar worden gebruikt of andere UI libraries die hun eigen componenten implementeren ipv dat ze de system components pakken. (Logisch want er zijn zoveel smaken van op Linux dat je de vormgeving van je app uniform wil houden).

Op zich is het met Windows 10 ook nog wel te verdedigen in de vorm van, de oude opties zitten nog waar ze zijn vanwege legacy, je hebt gigantische organisaties waar allemaal installaties automatisch worden gebakken en geconfigureerd dat wil je niet overhoop gooien.
Ze hebben PowerShell al naar Linux geport, niet dat er echt een reden is om dat te gebruiken tenzij je naar Linux switcht en je oude scripts wil draaien.
Ik vermoed dat hij meer op de grafische shell doelde, wat in Linux dan weer meer een Windows Manager genoemd wordt 🙂
In sommige zakelijke flows heb je de keuze tussen powershell modules vanuit de fabrikant vs. Community based Ansible modules / python libraries van twijfelachtige kwaliteit :p

T is alleen ff de Linux diehards wijsmaken dat het zelf ontwikkelen van een REST interface op de lange termijn niet altijd even handig is :p
MS doet erg zijn best om de paar procent Linux gebruikers toch aan zich te binden. De hoofdbedoeling is natuurlijk om op die manier Windows en Office te slijten aan die groep. De freeware Linux varianten van Office zouden weleens verassend langzamer kunnen zijn / worden.
De hoofdbedoeling is, denk ik, om developers ook op Windows een prettige ervaring te geven aangezien het zonder Linux terminal steeds moeilijker wordt om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. En daar slagen ze volgens mij heel goed in.
Ik vind die Linux toevoegingen heel handig en ik kan mij voorstellen dat ook devs die intern bij Microsoft werken ze willen hebben. Temeer omdat applicaties steeds vaker multiplatform worden gemaakt.
Maar welke nieuwe ontwikkelingen kun je niet praktiseren zonder Linux shell?
Het gaat niet zozeer om de shell zelf maar meer de tooling voor het programmeren.

Bv node.js en PHP die ik zelf gebruik zijn veel makkelijker te installeren onder Linux dan Windows, alsook het compilen van allerhande node libraries of zelfs PHP extensies die helemaal niet beschikbaar zijn onder Windows.

Qua bestandssysteem zit je dan ook al in Linux, waar toch nog het grootste deel van de web applicaties op draait. Geen gedoe met permissions die niet kloppen etc.

Het ecosysteem voor (voornamelijk web-)developers is gewoon veel gebruiksvriendelijker onder Linux. Als je dit kan combineren met de voor mij nog steeds superieure desktop environment van Windows zit je hier als developer echt wel in een win-win situatie. Zeker met de nieuwe Windows Terminal die de stilaan de concurrentie aan kan met de Linux terminal(s).
Oeh snap dat t voor jou zo werkt of lijkt. Ik heb net 700+ applicaties gemigreerd variërend php, python en java. Al ben ik het eens dat het makkelijker is op Linux. Ben het niet eens de opmerking "geen gedoe met permissons". Wat een ellende kan het onder Linux zijn (oke ervanuitgaand dat je geen 777 type persoon bent :) )
Met permissies bedoelde ik meer met permissies die plots weg zijn of anders staan. Simpelweg omdat je van development naar productie in hetzelfde bestandssysteem blijft.
Dit. Production draait op *nix, dan is het best onhandig dat je developed op Windows.

Ik doe zelf veel Node JS development, en ik ben ook het type dat andere projecten forked en er pull requests op maakt als een bepaald stukje code in een ander project een bug bevat of iets hardcoded heeft dat ik wil aanpassen etc. Maar veel projecten builden niet eens op Windows. In Node JS gebruiken de meesten de `scripts` sectie in hun package.json om hun build script neer te zetten. Dat wordt op de command line uitgevoerd. Dat betekent op *nix vaak Bash en op Windows Cmd of PowerShell. Die terminals hebben genoeg overeenkomsten en er is genoeg cross-platform tooling om dat platform-onafhankelijk op te zetten maar veel projecten gebruiken blijkbaar alleen Linux want het is al meerdere keren gebeurd dat ik voor ik mijn pull request in kon dienen. ik eerst een andere in moest dienen om de build op Windows werkend te krijgen.

Verder zou cross-platform testen voor mij ook echt een groot voordeel hiervan zijn. Ik zou graag Linux gebruikers beter bedienen en makkelijk kunnen testen op dat platform is een grite pré. Als je Linux draait, hoe test je dan op Windows? Niet, is vaak het antwoord. Met deze oplossing kun je met je WIndows laptop beide platformen tegelijk en geïntegreerd gebruiken. Nu hier nog Mac OS support aan toevoegen (op dezelfde manier) en dit zou een super OS worden.
Uiteindelijk is Microsoft's nieuwe business model Azure + Office 365 en niet meer het verkopen van licenties (hoewel ze dat natuurlijk gewoon nog doen). Dat betekent dat je ontwikkelaars aan je moet gaan binden, en de niet-Windows ontwikkelaar gemeenschap is eenmaal een stuk groter. Dus dan moet je als Microsoft zijnde dat ook omarmen ipv het Ballmer stramien. Daarnaast leren kinderen op steeds jongere leeftijd programmeren en is het een stuk normaler dan dat het 20 jaar geleden was. Wil je als Microsoft relevant blijven voor langere termijn moet je hier wel in meegaan.

Kortom Microsoft heeft het best wel goed bekeken en het gaat veel verder dan alleen maar "die paar procent Linux gebruikers"
Het gaat hun niet om bestaande Linux gebuikers maar om developers die overstappen op Unix-achtige besturingsystemen zoals Linux en macOS.

De meeste applicaties tegenwoordig zijn allemaal IOT en web-spul, het komt uiteindelijk toch op een Unix-achtige systeem te draaien zoals GNU/Linux, Busybox/Linux, FeeBSD etc.. Dus dan kan het handig zijn dat je applicaties ontwikkeld op het zelfde platform.
Balmer is weg en Windows (Microsoft) wordt bijna gasimileerd door Linux.

Hoe zit dit met virussen: stel je Windows machine wordt geïnfecteerd? Is dit deel dan ook gelijk geïnfecteerd?
Als de virussen hier actief moeite voor gaan doen zou het zomaar kunnen. Al lijkt me het niet echt de moeite. De mensen die dit gebruiken zouden m.i. toch al een pak minder kans op virussen hebben gezien ze wel technologisch onderricht zijn.
Ja, want Linux draait hier eigenlijk als applicatie onder Windows, dus als Windows het niet doet kun je daar ook niets meer mee (in tegenstelling tot Wubi vroeger, waar je echt bootte tot Linux maar dan vanaf een Windows-partitie). Linux wordt hier geassimileerd door Windows, niet andersom.
Balmer is weg en Windows (Microsoft) wordt bijna gasimileerd door Linux.
Is het niet andersom?
En toch zijn onder Ballmer de eerste stappen naar een betere samenwerking met Linux gezet (net als de eerste stappen cloud computing onder hem zijn gestart).
Onder Nadella worden nu wel veel grotere stappen gemaakt, maar dat was niet mogelijk geweest zonder de keuzes die eerder onder Ballmer zijn genomen.
Hoop dat een nieuwe versie van wsl ook dynamic dns verbeterd want tot nu toe is het probleem dat je docker en een dns server niet goed naast elkaar kan draaien om een *.test domain te maken of zo die naar je externe ip wijst.
Helemaal eens de dns setup en config van wsl is echt ruk. Vooral als je perse windows native apps moet benaderen op bepaalde netwerk poorten. Al hadden ze maar standaard namen voor de verschillende nics toegevoegd aan de wsl netwerk config dan kon je tenminste makkelijk op een generieke manier verbinding maken met die services zonder additionele config stappen.
Mooi zeg, dat Windows wordt nog eens een bruikbaar desktop OS :+

Maar alle gekheid op een stokje, 15 jaar geleden had ik echt een moord gedaan voor deze functionaliteit. Ik heb toen, net als wat mede-studenten, heel wat uurtjes besteed om met behulp van Exceed, Xming of Cygwin/X een zo naadloos mogelijke "best of both worlds" ervaring te maken op (toen nog) Windows XP, waarbij je Windows en Linux applicaties probleemloos door elkaar kon gebruiken. Dat was nog niet makkelijk en helemaal af is het nooit geraakt.

Inmiddels gebruik ik alleen nog maar Linux, dankzij de overvloed aan games die native op Linux draaien en Wine/Proton voor de paar games die ik wil spelen en dat niet doen heb ik Windows nergens meer voor nodig.
Heel goed nieuws! Ik gebruik sinds een tijdje een X-Server om Cypress en Intellij (project werkt alleen op OS X/Linux) op WSL te kunnen draaien en dat werkt tot nu toe prima, maar kwa setup zou het behoorlijk schelen als deze functionaliteit er standaard komt :)
"vroeger" had je gewoon prioriteit instellen in taakbeheer en dat zit er nog steeds in echter meer verstopt, wat is hier nou het voordeel van ?

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 21 april 2021 20:58]

Nog even en ze kunnen de Windows kernel uitfaseren, dat zal een hoop ontwikkel- en support capaciteit vrijmaken voor andere projecten binnen Microsoft :) .

[Reactie gewijzigd door zordaz op 21 april 2021 21:27]

De kernel van Windows is echt extreem klein dus dat scheelt op het aantal devs van Microsoft niet heel veel.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True