Windows Terminal krijgt Quake Mode-functie voor snel opstarten via shortcut

Microsoft heeft een preview van Windows Terminal-versie 1.9 uitgebracht. Daarin wordt de terminal onder andere voorzien van een Quake Mode-functie, waarmee gebruikers overal in Windows een terminal-venster kunnen openen via een snelkoppeling.

Met de Quake Mode-functie kunnen gebruikers de Win+`-shortcut gebruiken om een terminal-venster te openen, schrijft Microsoft in een blogpost. Dit Quake-venster verschijnt vervolgens in de bovenste helft van het scherm. Gebruikers kunnen de Windows Terminal sluiten via dezelfde snelkoppeling. De functie werkt niet als gebruikers de Win+`-shortcut al voor een andere snelkoppeling gebruiken.

Verder voegt versie 1.9 van de Windows Terminal een menu toe, waarmee gebruikers hun terminal-instellingen kunnen aanpassen. Momenteel kan dat alleen door handmatig een JSON-bestand aan te passen. Gebruikers kunnen de Windows Terminal verder als standaard terminal-app instellen. De Cascadia Code-font krijgt daarnaast een italic-versie.

Microsoft komt ook met previewversie 1.0 van zijn eerder aangekondigde Windows Package Manager. Daarmee kunnen Windows 10-gebruikers packages installeren, updaten of importeren via commando's. Volgens Microsoft bevat de Windows Community-repository momenteel ruim 1400 packages, waaronder Visual Studio Code en PowerToys. Via de REST-api kunnen gebruikers ook privé-repo's aanmaken.

Gebruikers die een Insider-build van Windows 10 draaien kunnen de Windows Package Manager installeren via de Windows Store. Volgens Microsoft komt de software 'binnenkort' beschikbaar voor Windows 10-apparaten die versie 1809 of later draaien.

Verder introduceert Microsoft een previewversie van zijn Azure Communication Services Calling-sdk, waarmee ontwikkelaars spraak- en videobelmogelijkheden kunnen toevoegen aan hun Windows-applicaties. Die functie moet werken op Windows-apparaten met UWP-ondersteuning.

De Quake Mode-functie. Afbeelding via Microsoft

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-05-2021 • 19:30

56 Linkedin

Reacties (56)

Wijzig sortering
Ik doe ctrl-alt-t voor putty. Hoef ik niet na te denken of ik in Windows of Ubuntu zit.
Putty gebruik ik eigenlijk niet meer sinds er een SSH-client in Windows 10 zit. En sinds WSL en deze nieuwe Windows Terminal is het helemaal goed vertoeven. Aanradertje!
De terminal emulatie van cmd.exe laat alleen behoorlijk te wensen over. Dat was voor mij de reden om nog PuTTY te gebruiken. Ook heeft die wat opties die af en toe handig zijn zoals seriele comms.

Maar wellicht dat het met windows terminal wel goed gaat qua xterm emulatie. Kan die ook de geavanceerdere dingen aan zoals muiskliks? Ik doe niet aan een Microsoft account dus ik heb deze nog niet geprobeerd, want hij was alleen in de store beschikbaar. Maar ik begreep dat hij nu ook gewoon los te installeren is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 mei 2021 23:49]

De nieuwe Windows Terminal-app doet alles wat een moderne (of minder moderne) terminal emulator doet. Heb zelf nog geen problemen gehad met muisklikken etc. (muis zit er al ongeveer een jaar in).

Je kunt de WTerminal uit de Store halen; gratis apps zijn uit de MS Store te downloaden zonder account. Je moet wel drie keer op cancel drukken om niet in te hoeven loggen, maar daarna downloadt hij wel en komen de updates zonder popups binnen. Betaalde applicaties zitten wel aan een account vast, maar ik ken eigenlijk niemand die dingen in de Windows Store koopt dus zo'n probleem is dat niet.

Enige probleem-veroorzakende trackerblockers (O&O shutup etc.) kunnen wel de Store mollen. Als de Store kapot is, zijn er echter meerdere update-componenten van het OS kapot dus die wijzigingen zou ik terugdraaien. De diepe integratie van die onzin is de reden dat ik Windows eigenlijk bijna niet meer gebruik...

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 27 mei 2021 01:21]

Volgens mij staat de nieuwe Terminal ook gewoon op github, als je geen zin hebt in de MS Store.
Aha dat wist ik niet van die cancel knop :) Bedankt!

En inderdaad, er zit mij ook veel te veel telemetrie in.
Terminak ondersteunt ook mousecllcks, en is altijd los van de store beschikbaar geweest. Je kunt hem ook via chocolatey installeren.
Okee Chocolatey gebruik ik ook niet, maar ik wist niet dat hij altijd al beschikbaar was geweest. In eerdere communicatie van MS werd altijd naar de store verwezen.
Het nare van de windows shell versie van ssh vind ik dat hij na een korte tijd niet meer geupdate wordt als hij geen focus heeft. Ik heb soms een tijdje een htop draaien maar als dat venster geen focus heeft wordt deze niet meer geupdate.
Via WSL werkt het wel prima, dat gebruik ik heel vaak.
Mogelijk heeft dat te maken met de "quick edit mode". Te vinden onder "edit options" via properties.
Even snel gekeken, maar mis bijvoorbeeld al de mogelijkheid aan te melden met kerberos-ticket via GSSAPI. Wel leuk om lokaal te gebruiken inderdaad!
Dat hebben ze niet goed afgestemd met de Windows PowerToys-afdeling dan :P
win-` is de sneltoets voor Fancyzones-configuratie
Microsoft is de laatste jaren best wel goed op weg naar mijn idee. Niet alleen voor de Linux en open source community, maar kijken ook wat ze zelf kunnen verbeteren aan hun eigen OS en releasen veel van hun handige tooltjes (zoals nu ook deze dus), op GitHub, erg tof!
Klopt. Twintig jaar geleden noemde Balmer Linux nog "a cancer" en nu is Microsoft de grootste contributor aan de open source community. Dat is een zeer mooie verdienste van Satya Nadella. Zelf ben ik actief betrokken in de Linuxwereld, zowel professioneel als uit interesse, en vanuit die hoek merk ik ook dat waar men Microsoft vroeger als een vijand zag, het nu wordt bekeken als een partner.
Omgekeerd waren er ook een groot aantal IT technisch onderlegde mensen die de laatste 5-10 jaar de stap hebben gezet richting MacOS en Linux. Je denkt nu misschien "dat is procentueel toch maar een klein deeltje van de markt?" en dat klopt ook. Maar wel een kleine markt met een grote invloed. Als iemand in jouw omgeving handig is met computers en geen Windows (meer) gebruikt, dan is de kans reëel dat je zelf ook eens verder gaat kijken dan Windows alleen. Uiteraard zal niet iedereen dan de overstap ook maken, maar Microsoft weet wel dat ze hun technische keyusers moet behouden om de niet-technische users te kunnen houden. Hoe dan ook, Microsoft is de laatste jaren écht goed bezig. En dit komt van een Linux gebruiker.
Dat kan toch al zeker 10 jaar door de Shift in te houden terwijl je rechts klikt op een map?
Dit gaat om een console die, net als de console in quake en andere games, direct opent aan de bovenkant van je scherm. Het heeft weinig te maken met de "open command window here" in het explorer context menu.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 mei 2021 21:19]

Ah. Daarom heet het 'Quake' console. Thanks! :+
Eigenlijk dus ook een beetje zoals yakuak onder KDE. Zeer handig. Gebruik het zelf al 8 jaar met plezier. <win>+x als je het mij vraagt ;)

https://github.com/KDE/yakuake
Weet iemand hoe die Windows Package Manager ervoor staat? Ik meen dat bij de aankondiging iedereen moord stond te schreeuwen dat het helemaal geen package manager was maar slechts een install script, is dat nu anders?
Huh, Ik dacht dat msiexec de package manager van Windows was ?
Nee dat is gewoon de installer voor msi bestanden. De package manager werkt zoals bijvoorbeeld apt in Linux. Dus je kunt er mee packages downloaden en installeren en updaten vanuit een repo met een command line, zonder eerst de installer te moeten zoeken en downloaden.

Momenteel is er chocolaty voor windows en daar kun je praktisch alles mee installeren en updaten.

Dit word dan Microsoft zijn eigen alternatief.
Ken eigenlijk maar 1 package manager die echt voldoet en dat is chocolatey
Heb een tijdje chocolatey gebruikt, kreeg van sommige programma's dubbele installaties. Daarnaast programma's die buiten chocolatey om geüpdatet werden door bv de interne updater, dacht chocolatey ook nog dat ze op de oude versie waren en wilde het alsnog weer updaten. Dit laatste komt omdat chocolatey een kopie van de .exe in zijn eigen map zet en daarvan de versie controlleert ipv te kijken in de installatie map.
Uiteindelijk dus mee gestopt, omdat het één grote rotzooi werd.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 26 mei 2021 22:49]

Ik gebruik Chocolatey enkel voor installatie, niet voor updaten...
Op zich dus goed dat ik het enkel daar voor gebruik :-)

Maar bespaar daar toch enorm veel tijd mee bij een herinstallatie nu.
Gebruik ik ninite voor.
Ja, hier ben ik het gedeeltelijk mee eens. Vooral programma’s als VSCode updaten vanuit eigen tooling. Dan snapt chocolatey er weinig meer van. Of doet het dubbel.

Voor initiële installatie is het wel top.
Kan je fixen via "choco pin enable -n=googlechrome", neen?
Chocolatey is zeer flexibel en daarmee ook complex. Elke package maintainer heeft zijn eigen code repo, issue templates, etc. Het irritante aan Chocolatey is dat ze nog elke submission handmatig reviewen en dat duurt soms weken (want vrijwilligers). De meest bekende packages hebben hier geen last van (want die hebben auto approval) maar de kleinere wel. Daarnaast is hun CI outdated en worden packages alleen op Windows 2012R2 getest.

Bij WinGet gaat dat veel sneller via een PR op GitHub. Maar daar staat dan tegenover dat het geen zipped installers ondersteund, bij Choco leunen sommige installers zelfs op AutoHotKey scripts om popups in Windows Automatisch te accepteren. Het onderhoud daarvan is natuurlijk een stuk lastiger.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 27 mei 2021 09:08]

Ziet er naar uit dat ze net v1 hebben gereleased er van.
Welke package manager wil je hebben? Microsoft heeft de laatste jaren de store geadverteerd. Dat is in mijn ogen de package-manager van microsoft.

Daarnaast zijn er de powershell modules die ik ook als packages beschouw, alleen dan beperkt tot powershell modules.

Volgens mij gebruikt Chocolatey deze techniek als basis voor de installers waarmee zij de packages downloaden en installeren.

Microsoft doet best veel met git (gitlab/github?) en omstreken. Dat is in mijn ogen ook een techniek en bron van packages.

En dan biedt ze nog de patches, die ik ook als packages zou kunnen zien.

Om kort te gaan: Laat microsft het eens een beetje consolideren, liefst naar 1 tool die alle bronnen kan bedienen en de juiste/beste packages uit de juiste repositories haalt.
Ik gok dat je winget bedoelt?
Het is in ontwikkeling maar mist nog heel wat zaken die chocolatey gewoon wel heeft.
Voor degenen die het nu al willen, ook voor oudere Windows versies:
https://sourceforge.net/p...onsole/files/winqconsole/
Gehost op SF dus moet wel oud en zijn en jawel laatste release is van 2013, lijkt me bitrotten.

https://github.com/flyingpie/windows-terminal-quake deze werkt ook, werkt lekker, en wordt nog onderhouden. Werkt ook met andere terminals.
'extraterm', een terminal emulator en multiplier, welke ook met PowerShell en CMD overweg kan.
Hebben ze daar Bethesda voor overgenomen? :o
Super handig

Gebruik het ook onder Linux en macOS
Microsoft is lekker bezig voor developers
Uhh het zou eens tijd woorden de daad bij het woord te voegen :P
Wet T-shirt contest?
De settings gui zit al sinds 1.6 in de preview variant en sinds 1.7 in de stable. Dat is dus niks nieuws.
Ik wilde net zeggen. Vorige week voor het eerst Terminal gedownload uit de Store en had gewoon een mooi uitgebreid settings menu. En ben geen Insider.
Als Quake 1 speler (ja, nog steeds) die al 20+ jaar Linux op de desktop gebruikt kan ik dit alleen maar heel hard aanmoedigen! Onder Linux gebruik ik Guake. (En ja, ook gebind aan de tilde-toets.)
Ik betrap mijzelf erop hoe vaak ik op mijn werklaptop vloek dat ik daar geen Guake ter beschikking heb. Een zeer goede evolutie wat mij betreft voor alle Windows-gebruikers.
Ik gebruik het vooral als ik snel even iets moet doen/starten.

[Reactie gewijzigd door H1MSELF1SH op 26 mei 2021 21:37]

I speel zelf Q3 sinds de release, en QL sinds 2013, alleen laatste tijd niet meer zoveel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee