Microsoft en Linux Foundation richten Green Software Foundation op

Microsoft richt samen met de Linux Foundation en andere partners de Green Software Foundation op. Met deze non-profitorganisatie wil het Amerikaanse bedrijf meehelpen om de IT-sector en diens praktijken milieuvriendelijker te maken.

De non-profitorganisatie stelt zichzelf drie doelstellingen: ten eerste wil het ecologische standaarden en praktijken ontwikkelen in verschillende domeinen van IT-sectoren. Vervolgens wil de organisatie ondersteuning bieden aan andere non-profits en academici die de ontwikkeling van opensource ecologische softwaretoepassingen mogelijk maken. Tot slot zal de Green Software Foundation trainingen geven, certificaten uitvaardigen en events organiseren die de adaptatie van ecologische software moet stimuleren en de bewustwording moet vergroten.

Via deze doelstellingen wil de Green Software Foundation er voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen de wereldwijde communicatie- en informaticasector tegen 2030 verlaagd wordt met 45%. Tot de organisatie behoren tot nu toe Microsoft Accenture, GitHub, ThoughtWorks, Goldman Sachs, Leaders for Climate Action, Watt Time en The Green Web Foundation.

Begin dit jaar onthulde Microsoft haar plan om tegen 2030 een klimaatneutrale onderneming te worden. Tijdens een speciaal evenement kondigde het Amerikaanse bedrijf aan dat het een fonds zou oprichten ter waarde van 1 miljard dollar ten voordele van het klimaat.

Door Jay Stout

Redacteur

25-05-2021 • 19:24

53

Reacties (53)

53
48
20
5
0
20
Wijzig sortering
Ik wil niet meteen als een nee-schreeuwer de boeken in gaan, maar om te beginnen doen ze dit al jaren, en het heeft weinig met het milieu te maken: Al jaren wordt er hard aan gewerkt om Linux zo energiezuinig te maken. Immers, pakhuizen vol met servers vreten energie en vereisen veel koeling. Elke watt die ze uitsparen verdienen ze dus dubbel en dwars terug.

Ik ga pas applaudisseren als Mircosoft ook de gebruikersrechten clausules van het Linux project gaat omarmen. Tot die tijd is het gewoon een verstandige multinational die het beste doet voor onder de streep.

Toegift. 39 pagina guide over hoe je een server zuiniger configureert:
https://access.redhat.com...er_management_guide/index

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 04:01]

Ach dat is mooie van de “open”-philosophy

Zo kn me nog een verhaal herinneren van programmeur die voor Android een patch gemaakt had, om batterij efficiënter te laten draaien . Welke later weer door IBM gebruikt werd om energie te drukken van hun server park

//edit: even verhaal zoeke

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 04:01]

Marketing hè. Ze doen het al jaren, maar nu krijg je er als consument een beter gevoel bij.

Zien we toch wel vaker? Yoghurt met haver is tegenwoordig ook “een bron van vezels”. Ook niet nieuw natuurlijk.
Het enige positieve van deze marketing stunt is dat ze niet meer om Linux heen kunnen. Zo'n 15 jaar terug was Linux nog de duivel zelve en nu wordt trots gemeld dat met zijn volgelingen wordt samengewerkt.
Overstappen op FreeBSD, OpenBSD, OpenIndiana, Haiku, ReactOS.
het gaat hier toch om, niet om linux zelf:
"Vervolgens wil de organisatie ondersteuning bieden aan andere non-profits en academici die de ontwikkeling opensource ecologische softwaretoepassingen mogelijk maken. "
Microsoft en Linux Foundation richten Green Software Foundation op
Green slaat op de kleur van het dollarbiljet, niet op het milieu. ;)
Net zo groen als een groene Porsche 911.
Eens, wat is de achterliggende motivatie. En tegelijk is dit het begin van dat groener ondernemen ook economisch rendabel/een prima businessmodel is. Wmb is dit een prima bij-effect van iets dat ze eigenlijk om andere redenen doen.
Tegelijk idd rete-jammer wanneer dit niet de intrinsieke motivatie is, want dan is de adem zoveel langer om op dit vlak de 'goede' dingen te doen.
Een wijs man zei ooit dat alles voor het woordje “maar” niet waar is.
Je kunt al die zaken ook instellen met TLP. Die draai ik inmiddels op al mijn systemen, ook op mijn desktop.

Overigens heeft ZML hier nog een item over gemaakt. Conclusie was dat bedrijven als MS massaal energie parken kopen en zich daarmee als groen profileren. Dus ja, erg veel geloof ik er niet van.
Applaudiseer persoonlijk eerder als ze zelf de ACPI standaarden een keer zouden hanteren om maar wat te noemen.

Enig idee hoeveel brakke BIOS/firmware meuk kernel devs om heen moeten werken omdat Windows het niet zo nauw neemt met de standaarden (die ze zelf mee opgezet hebben overigens)?
"Ik wil niet meteen als een nee-schreeuwer de boeken in gaan... "

Nou als het om die grote Amerikaanse (tech) multinationals gaat mag je wat mij betreft best wel wat meer nee-schreeuwen.
Keer op keer bewijzen ze dat het hen maar om 1 ding gaat en dat is zoveel mogelijk winst maken op welke manier dan ook. Op een gegeven moment is de geloofwaardigheid als ze iets anders roepen gewoon nihil.

Gewoon groenwassen dit dus.
Tsja als een bedrijf kan uitsparen ... dan gaan ze dat ook doen. Een voorbeeldje ... een plaatselijke supermarkt hier in de buurt, ik ken de eigenaar, dat wil je niet weten wat die per jaar aan electriciteit verbruikt. Door zijn dak vol te leggen met zonnepalen, is dit -30.000 euro per jaar aan electriciteit. Ikea ... Kallax noemde vroeger Expedit (die vakkenkasten). De nieuwe zijn dacht ik 2mm dunner dan de vorige. De kast is misschien iets minder stevig dan voordien, maar 2mm aan materiaal besparen op 1 van hun topprodukten, wil ik gewoon zelfs niet becijferen wat de besparing is. En dan is ook minder materiaal/verf, dus ook goed voor het milieu. Zelf heb ik een paar saas apps. Op bepaalde dingen ben ik gewoon anders gaan doen, daardoor ging alles sneller, kon ik besparen en gebruik ik minder servers, dus minder electriciteit en ook minder kosten en de klant is meer tevreden, want het werkt sneller. Valt dit onder de noemer groen, voor mij is dit meer "zoals je het wilt noemen". Natuurlijk oogt het mooi om te kunnen zeggen ... kijk wij doen toch iets. Tevens is dit dan ook nog eens gratis reclame. Het is een win-win.
De nieuwe zijn dacht ik 2mm dunner dan de vorige. De kast is misschien iets minder stevig dan voordien, maar 2mm aan materiaal besparen op 1 van hun topprodukten, wil ik gewoon zelfs niet becijferen wat de besparing is.
Een goed voorbeeld hoe besparen ongelijk kan zijn aan duurzaamheid. Door de levensduur in te korten moet er eerder een nieuw product gekocht worden. Het zou mij niet verbazen als over de levensduur berekend 2mm dikkere variant veel beter is voor het milieu.
Dat 2 mm dunner minder stevig is, is slechts een aanname. Het kan kloppen, maar het hoeft niet zo te zijn.

Door het gebruik van een ander soort lijm kan het dunnere materiaal misschien steviger zijn. Of misschien was de originele dikte ingegeven door een standaardmachine die inmiddels vervangen is, en was het materiaal veel steviger dan voor normaal gebruik nodig was. Of had het oorspronkelijke materiaal enkel een bepaalde dikte omdat een schroef er voldoende houvast is moest hebben, terwijl een andere bevestiging (die je wel twee of drie keer kunt demonteren en opnieuw monteren zonder dat je bevestigingspunt kapot gaat) dunner materiaal mogelijk maakt.
We hebben het over Ikea. 2 millimeter minder dikte in je geperste houtsnippers maakt zeker uit. Dat is materiaal wat het van de bulk moet hebben voor de stevigheid.
Helaas zie ik ook dingen die totaal de andere kant op gaan. Inefficiëntie, met als motto "de klant betaalt toch en we hebben deze software incompetent ingekocht".
Dat is dan een nadeel van cloud-hosting: het is alleen maar een rekening.
(Denk wel dat die cloud-hosting onder de streep veel beter is dan losse servers die tot het einde der tijden 1 apache-paginaatje bleven oplepelen...)
Dat is de inherente milieubesparing: telkens zie je weer dat efficienter produceren milieuwinst oplevert en gewoon goedkoper is. Nu nog voorkomen dat we massaal onzinproducten kopen, en dan zijn we goed op weg voor 2030.
Ik wel ja...
Een bewoonbare aarde mag wat kosten.
Mijn punt was eigenlijk, het is win-win. Het mag wat kosten, maar vaak is het juist ook een besparing, net als bij zonnepanelen. Dus soms is de intentie wellicht niet het milieu, maar als het effect hetzelfde is en er wordt ook geld bespaard of verdiend, prima!
Ik had nooit verwacht dat Linux en Microsoft samen zouden gaan werken op welk manier dan ook. Desalniettemin is het serieus mooi dat ze samen tegen klimaatverandering gaan optreden.
Dat doen ze toch al jaren hoor. Middels bijdragen in geld en software aan de Linux kernel en diverse fondsen. Daarnaast draait meer dan 60% van de azure VM's een linux kernel. Ook kan er sinds ongeveer 2 jaar middels WSL(2) linux binnen Windows 10 een linux distributie gedraaid worden.
Nou is Azure niet alleen VM's, ook een hoop infra (waar Microsoft een eigen infra-specifieke Linux distro voor heeft), en een hoop meer "service" gebaseerde dingen zoals AKS, waar ook een Linux basis onder ligt. Azure notebooks uiteraard ook, en tsja... eigenlijk zitten we steeds meer op een punt waar het OS steeds minder uitmaakt. Powershell is erg volwassen op Linux, Bash is erg volwassen op Windows (WSL2 zit best diep in Windows), dus de beheerder hoeft niet eens écht nieuwe dingen te leren.

Dit zit natuurlijk allemaal in het "grote" spul, maar ook in kleine dingen... aan de consumentenkant is Unix-style line ending ook standaard in Windows aanwezig, wat erg fijn is, en ook voor Raspberry Pi gebruikers (waar je ook Windows op kan zetten overigens...) is zelfs een native SSH client aanwezig binnen Windows...

Het enige vlak waar Microsoft nog écht voor op staat is DirectX, en zelfs daar zetten ze best veel stappen naar "open". DirectX 12 is namelijk low level héél erg lijkend op Mantle, wat later Vulkan is geworden, en de twee smaken zitten nog steeds dicht op elkaar (niet dat veel mensen nog native tegen graphics API's praten, het meeste kiest een game engine, maar het idee dat de twee relatief makkelijk uit te wisselen zijn en ook MS nogal wat OpenGL/Vulkan titels in-house kent is positief...).
Azure is 1 systeem, 1 OS en het draait op de NT kernel. Het is niet zo alsof de Bing afdeling hun "eigen" servers gebruikt voor hun diensten of dat Xbox weer hun eigen datacenters en servers draaien. Alle diensten en producten die op Azure draaien zijn gewoon VM's of instances, ook Microsoft's eigen infra dat op Azure draait. Microsoft heeft in de begindagen er ook een linpackje mee gedraait en kwam er mee in de top supercomputers (op plaats 150 oid). Europa is ondertussen wel een los systeem en zo zal dat voor meer landen/werelddelen het geval zijn geworden.

Windows ondersteund \n alswel \r\n al sinds de oudheid. Net als dat het in padnamen in veel gevallen de verkeerde slash ook gewoon accepteerd(niet overal, maar in explorer en andere plekken wel). Dat is een design keuze geweest in Windows die nog dateert lang voordat Ballmer op toneel "Linux is a cancer" stond te bleren. Van alle stappen die Microsoft gezet heeft om Linux te omarmen, was dit er geen van :p
Net als dat het in padnamen in veel gevallen de verkeerde slash ook gewoon accepteerd(niet overal, maar in explorer en andere plekken wel).
Verkeerde slash? De hele wereld inclusief URL's gebruiken '/' als pad scheiding. Om '/' de verkeerde slash is de wereld op z'n kop. DOS is begonnen om '\' te gebruiken wat al sinds jaar en dag het escape karakter was en om het nog erger te maken '/' voor opties. Als iets een verkeerde slash is dan is het '\'. Dus je tekst had mijns inziens moeten zijn:

Net als dat het in pad namen in veel gevallen de standaard slash ook gewoon accepteert (niet overal, maar in Explorer en andere plekken wel).
Nu nog andersom, door de Windows kernel te open sourcen (of de belangrijke libraries, of door Wine te ondersteunen) :) maar inderdaad, de tijd van Ballmer (Linux is a cancer) is al lang en breed voorbij, MS onder Nadella is veel meer open.

[Reactie gewijzigd door Loen op 23 juli 2024 04:01]

Nagenoeg alle nieuwe windows onderdelen zijn foss en ook oude componenten (cmd.exe's consolehost window bijvoorbeeld) komen aan bod bij een overhaul.
.net 5: open source en cross platform
powershell: open source en cross platform
terminal: open source
qsharp: open source (en ik gok cross platform, maar heb het niet gecheckt)
powertoys: open source
winUI 3: open source

Ik denk niet dat de kernel binnen afzienbare tijd foss is, maar eerder dat del inux kernel een steeds voornamere rol in windows zal gaan spelen en de oude kernel slechts voor legacy redenen aanwezig zal blijven...

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 23 juli 2024 04:01]

Let wel dat Ballmer met Linux is a cancer, de GPL licentie bedoelde. Niet zo zeer Linux. Doordat GPL zich als een kanker door je organisatie kan verspreiden, als je niet oppast moet je alles wat het aanraakt open sourcen. Daar zijn bedrijven om verscheidene reden met hun closed software niet al te happig op.
Microsoft is nog steeds erg voorzichtig met GPL en prefereert eigen licenties(MS-PL is best een goede) of Apache's.
Als Linux engineer had ik eigenlijk een veel langere en beter beargumenteerde reactie moeten geven, echter was ik lui en wilde ik aangeven dat het Redmond vs Linux debacle al lang niet meer van toepassing is. Daarnaast wilde ik simpelweg aangeven dat Microsoft (o.a.) opensource en linux in het bijzonder al heeft omarmt.
Met WSL kan je geen Linux distributie draaien. Met WSL kan je een userland distributie draaien. De Linux kernel die je gebruikt is een speciale Linux kernel die niet gelijkwaardig is aan een Linux kernel van een gemiddelde Linux distributie. Verder heeft WSL geen werkende systemd, en zo zijn er nog meer beperkingen waardoor je Linux in WSL niet moet beschouwen als een Linux distributie.
Maar verder is het wel een hele fijne tool die Linux een stuk dichter bij developers brengt in een omgeving waar men in een Microsoft ecosysteem gelocked wordt.
touche, ik gebruik WSL voornamelijk omdat ik op mijn werk een laptop gebruik die niet geheel compatibel is met Linux en thuis omdat ik gewoon wil kunnen gamen ;)
Verder heeft WSL geen werkende systemd,
Er zijn genoeg distributies die systemd vermijden als "cancer" en toch volwaardige distributies zijn.
Dat WSL beperkingen heeft, en je er dus niet zomaar alles - inclusief een complete DE - in kunt draaien is wel een feit - helaas..
Maar wat als het nu de komende jaren steeds kouder wordt....
Statistiek laat zien dat dit... onwaarschijnlijk is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:01]

Linux is niet gelijk aan de Linux Foundation natuurlijk. Dit een nieuw initiatief dat geen gevolgen heeft voor de juridische situatie omtrent Linux.

En inderdaad zoals mensen al genoemd hebben, leveren bijna alle grote IT bedrijven ook dingen (geld/patches) terug. Al zijn dat vaak wel zaken die vooral voor henzelf interessant zijn zoals patches om de kernel beter op hun cloud platformen te laten werken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 04:01]

Anoniem: 162126 25 mei 2021 19:42
Ik heb een tip voor ze. Bouw de Teams app om naar een native applicatie ipv een electron app. Dat scheelt al een slok op een borrel met zoveel gebruikers.
Alsjeblieft ja! Mijn Mac stijgt zowat op tijdens een videocall. Zeker als ik de 'together mode' of background blurring aanzet.
Idealiter dan ook uitbrengen als AppImage of statisch gecompileerd als het even kan. Dan is er één bestand dat men hoeft te downloaden en draaien (en in geval van updaten vervangen).

Maar als ze per OS een native applicatie willen maken, hebben ze 4 à 5 codebases (Windows, Linux, MacOS, Android, iOS) bij hun huidige codebase voor als webapp.

Ik geloof niet dat je enkel met de "betere performance"-reden de afdeling Finance van Microsoft overtuigd krijgt.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 04:01]

Maar als ze per OS een native applicatie willen maken, hebben ze 4 à 5 codebases (Windows, Linux, MacOS, Android, iOS) bij hun huidige codebase voor als webapp.
Het is haast ironisch dat ze zelf .NET uitbrengen voor alle platformen en het dan niet gebruiken :+
Maar als ze per OS een native applicatie willen maken, hebben ze 4 à 5 codebases (Windows, Linux, MacOS, Android, iOS) bij hun huidige codebase voor als webapp.
Hoeft niet per se hoor. Office is een native applicatie en gebruikt dezelfde codebase op Mac en Windows (sinds een jaar of twee)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 04:01]

Het is gewoon slecht gemaakt, net als Skye.

Discord & Slack zijn toch een stuk vloeiender.
Gaan ze dit ook realiseren door de provinciale regering (belasting betalers) te laten betalen voor een windmolen park waar voornamelijk alleen MS van profiteert? *kuch* AMS 5-6 Middenmeer *kuch*
Mooi nieuws om toe te juichen maar is er kans dat dit initiatief te maken heeft met xCloud om imago schade te beperken of valt al die data verkeer mee van gamestreaming ?

Op het moment iets van 23 miljoen gamepass gebruikers en die zullen ook wel interesse hebben om onderweg verder te kunnen gamen en hoeveel verbruik zou daarvoor nodig zijn om die data te versturen en die centrums koel te houden ?

Een simpele berekening zou zijn 23 miljoen x 70W zijn voor een XB1 Slim of een XB series S of een 160W voor XB1 X en XB series X + het verbruik van de koelinstallaties etc. maar zo simpel zal het wel niet zijn..
Gedeelde resources zouden in principe beter voor het milieu moeten zijn dan ieder een eigen device thuis. Qua stroomverbruik zijn gedeelde resources ook wel zuiniger lijkt me, maar de data moet nog wel over de lijn worden gestuurd.
Wij zijn groener dan dat u zelf die data opslaat - dus geef ons die data, het is gratis. Eens ze die data hebben, gaat men die minen, en nadien gaat men u beginnen aanrekenen. Wedden dat u vanaf dan groen lacht? "ons" is het bedrijf naar keuze - of dat nu om Apple, Google, Amazon, Oracle, IBM, of Microsoft gaat of nog een andere speler - steek ze in een doos, en haal ze er uit - allemaal't zelfde op het eind.
Wat een onzin.

Als je data in de clouds zet van Microsoft of Google of Amazon is die data van jou en gaat niemand die minen. (Ik heb het dan over Azure, AWS etc niet over hun gratis Saas oplossingen)

Dit is gewoon de standaard fud van clouds zijn niet veilig etc. Slaat nergens op. Ze hebben genoeg zaken beschreven hoe ze dingen veilig opslaan
Java is veel, veel efficienter dan Python en JavaScript.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.