Ford werkt aan EV-platforms en investeert 24,5 miljard euro in elektrificering

Ford gaat naar eigen zeggen tussen nu en 2025 ongeveer 24,5 miljard euro in elektrische voertuigen investeren. Het bedrijf werkt daarbij aan twee EV-platforms. De autofabrikant zegt dat naar verwachting 40 procent van zijn wereldwijde volume tegen 2030 elektrisch zal zijn.

Deze plannen maken deel uit van het Ford+-plan, meldt de autofabrikant aan investeerders. Onder dat Ford+-plan zal het bedrijf onder andere werken aan twee EV-platforms, iets wat eerder al werd uitgelekt door Reuters. Een van deze platforms wordt toegewijd aan verschillende soorten auto's met ondersteuning voor achterwiel- en vierwielaandrijving. De andere is bedoeld voor full-size pick-uptrucks en SUV's. Het bedrijf zou onder andere werken aan elektrische versies van zijn Explorer- en Lincoln Aviator-auto's.

Volgens de fabrikant is het Ford+-plan bedoeld om een 'duurzame relatie' met klanten te vormen, die ook na de verkoop van het voertuig wordt voortgezet, schrijft ook The Verge. Dat wil het bedrijf onder andere bereiken door onder andere meer toekomstige auto's van netwerkconnectiviteit te voorzien, zodat deze over-the-air geüpdatet kunnen worden. Ford sloot in februari een deal met Google. Het bedrijf zei toen al dat het toekomstige voertuigen van Android Automotive gaat voorzien, en gebruik van Google Cloud kan maken om klanten onder andere in realtime berichten te sturen over onderhoud of inruilmogelijkheden voor hun auto's.

Verder gaat het bedrijf investeren in accutechnologieën; het bedrijf gaat zelf accu's ontwerpen, ontwikkelen en produceren, schrijft ook CNET. Het bedrijf brengt deze accu's uit onder de naam IonBoost. Het bedrijf werkt samen met BlueOvalSK, een gezamenlijke onderneming van Ford en het Zuid-Koreaanse SK Innovation, die vorige week al werd aangekondigd. De twee bedrijven zullen werken aan lithium-ijzerfosfaataccu's voor commerciële voertuigen, en lithium-ion-accu's voor consumentenauto's. Daarnaast verwacht Ford voor 2030 solid-state-accu's gereed te hebben.

Ford meldt verder dat het tot en met 2025 24,5 miljard euro gaat investeren in elektrische auto's. Daarmee vergroot het bedrijf zijn eerder toegezegde investering; eerder zei de autofabrikant dat het tot en met 2025 ongeveer 20 miljard euro zou investeren in het elektrificeren van zijn line-up. De fabrikant verwacht naar eigen zeggen dat 40 procent van zijn wereldwijd verkochte auto's in 2030 elektrisch zullen zijn. Het bedrijf sprak eerder al uit dat het rond die tijd specifiek in Europa alleen nog maar volledig elektrische auto's verwacht te verkopen.

Afbeelding via Ford

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-05-2021 • 18:55

98 Linkedin

Reacties (98)

98
94
52
1
0
32
Wijzig sortering
Dus in 2030 nog steeds 60% nieuwe ICE auto's van de band? Gaat de electrificatie dan zo langzaam??
Lijkt me een niet meer dan redelijke voorspelling gezien het normale gebruik van een auto. EV kan nog niet voor iedereen als vervanging optreden
Tuurlijk wel. Alleen leeft men hier en daar nog onder de illusie dat klimaatopwarming voorkomen kan worden zonder hier en daar in te moeten boeten qua levensstandaard en comfort.
Betaal jij de laadpaal en nieuwe auto voor mij dan?

Ik heb daar op dit moment nog lang geen geld voor joh.
Laadpaal? Ofwel je hebt geen oprit en dan plaatst de gemeente er een, ofwel je hebt een eigen oprit en je gebruikt gewoon een stopcontact. Zowat alle EVs en PHEVs zijn voorzien van een "mobiele lader" en die voldoet ook prima voor nachtelijk laden.
Anoniem: 486069
@Tassadar3227 mei 2021 09:18
Ofwel je woont ergens waar je geen vaste parkeeplek hebt
Anoniem: 486069
@bilgy_no127 mei 2021 09:25
Waar plaatst de gemeente er dan een? Op een plek waar je niet altijd kan parkeren? Lijkt me toch vrij lastig als je elke dag maar moet hopen dat je bij de paal kan parkeren..
Letterlijk iedereen rijdt al hun hele leven kilometers om om maar te kunnen tanken overal. Ik denk dat je die 100 meter van de laadpaal naar je huis ook nog wel overleeft eens in de paar dagen.
En dan heb je ook nog een grote groep mensen die extra omrijdt om 3cent/L goedkoper te tanken.

In praktijk is elektisch prima te doen. Partner rijdt elektrisch, 100km accu = vaak moeten laden.
Wij vonden de stap ook eng, best dure auto, zou niet fijn zijn als t dan kansloos in praktijk blijkt te zijn.

Conclusie: Je moet aanleren anders te denken dan tanken en dan heb je 80% wel gehad. Wij raden aan een auto met minimaal 200 echte KMs aan bereik en dan ga je zonder stress je dagelijks leven door. Je hoeft maar eens per 3 dagen te laden als je 50km/dag rijdt, dan heb je nog een stukje buffer over.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 27 mei 2021 11:00]

Iedere gemeente heeft een andere regeling, dus ik zou zeggen: zoek dit uit in je eigen gemeente.

In ieder geval is er meestal een regeling dat als de bezetting meer dan 50% is er een extra paal wordt geplaatst.
Ergens in de buurt. De parkeerplaatsen bij de laadpaal zijn dan alleen voor laden EVs dus die zijn wel beschikbaar (tenzij de buren ook een EV hebben en dit niet doorgegeven hebben aan de gemeente). Bij hoge bezettingsgraad plaatst de gemeente meer laadpalen en worden meer plekken dus gereserveerd voor (PH)EVs en zijn er minder plekken beschikbaar voor ICE auto's (dit zorgt wel eens voor frictie in de buurt).
Laadpaal? Ofwel je hebt geen oprit en dan plaatst de gemeente er een,
Tuurlijk joh, dat doen ze meteen. Je hoeft alleen maar even het gemeentehuis te bellen, en morgen beginnen ze al met graven voor je huis.

Nee dus. Daarvoor kreeg ik in mijn gemeente gewoon het 'Nee, doen we niet' antwoord. Ik zou daarmee een parkeerplaats onttrekken voor mijn eigen voordeel, terwijl deze plaatsen voor de hele straat zijn. Op zich hebben ze daar een punt. Op mijn vraag of ze dan ergens in de straat een algemene laadplaats wilden inrichten werd ik verwezen naar het Van der Valk Hotel 800 meter verderop. Daar waren voldoende publieke laadplaatsen.
ofwel je hebt een eigen oprit en je gebruikt gewoon een stopcontact. Zowat alle EVs en PHEVs zijn voorzien van een "mobiele lader" en die voldoet ook prima voor nachtelijk laden.
Ja, want met 10 ampere laden (2300 watt) krijg je echt je accu wel vol in een nachtje????

Nee dus. Ik heb een Opel Ampera-e en met diens reislader (10A) heb je 29 uur en 15 minuten nodig de accu volledig te laden.

Ik heb (inmiddels verhuisd naar huis met eigen oprit) een 3 fase laadpaal op 3x25A (maar de Ampera-e gebruikt slechts 1 fase) en dus op 1x25A heb ik alsnog ruim 11 uur nodig om volledig te laden. Dus om 8 uur 's avonds aan de lader, kan ik 's morgens om 07:00 weg met volle accu.

Valt allemaal best wel tegen hoor!
Mjah, ik rij een Model 3 Long Range en laad met een 3,7kW NewMotion lader (niet veel meer dan de 10A van jouw mobiele lader, de mobiele lader van mijn 3 gaat echter wel tot 16A) op de oprit en de auto is iedere ochtend gewoon netjes vol. Mijn accu is dan ook bijna nooit leeg als ik thuiskom en ik ben naast 8 uur werk en wat reistijd eigenlijk meestal wel thuis.
Mjah, ik rij een Model 3 Long Range en laad met een 3,7kW NewMotion lader (niet veel meer dan de 10A van jouw mobiele lader,
Inderdaad, 3700watt versus mijn 2300watt, dat is slechts 50% meer... ;)

En dat je mobiele lader tot 16a gaat is leuk, maar dan moet je wel zeker weten dat je aan een dedicated groep hangt anders 'klapt de stop'. Nu kun je dat in je auto of lader aangeven, dus in de praktijk geeft die aan dat 6 of 10A 'veilig' is.

Hoe dan ook, ik ben een elektrisch rijder, maar ik vind het geen 'Walhalla'... En dat is niet om de Auto (expliciet voor deze Opel gekozen), maar ik vind het allemaal nog geen vetpot. Ik heb ook nog een boot van 1800 kilo die ik moet trekken, waarvoor ik een Model X zou moeten hebben, en dan nog kom ik de grens niet over zonder een snellader op te zoeken.

Daarvoor heb ik nog een 3 liter TDI Audi Quattro ernaast. En ook al accelereert die gekke Opel sneller (en jouw 3 al helemaal sneller), toch geeft die V6 TDI meer rij-plezier. ;)
Mjah. Ik heb de vorige auto ruim 4 jaar lang geen trekhaak nodig gehad dus dat was niet echt een issue. Ritje Disneyland een paar jaar terug was alleen een enkele stop in Lille halverwege voor lunch+supercharger. De supercharger was sneller dan de lunch dus absoluut geen probleem. Rijplezier in de 3 is voor mij dikke prima. Ik heb hiervoor voornamelijk hybride of phev gereden dus het geluid doe ik het niet voor. De acceleratie en handling van de 3 zijn uitstekend.
De mobiele lader van Tesla is begrensd op 13A (3kW op één groep) om de stoppen niet te laten klappen. Dan heb je inderdaad meer dan 24 uur nodig om een Model 3 Long Range op te laden. Met 3x16A (voor de 11kW on-board AC lader) op onze oprit heb ik aan een paar uur genoeg. En zelfs met een MTB op het dak haal je Lille :)
Zou toch maar eens verder kijken. Volgens mij is de gemeente tot redelijke hoogte verplicht om laad voorzieningen te treffen voor u als u deze niet hebt.

https://decentrale.regelg...Ronde%20Venen/302909.html

Ze hebben zich hier aan te houden. En 800m verder op een laadpaal hebben is veel te ver weg om u te kunnen voorzien van de juiste voorzining.
Ik kan het fout hebben natuurlijk maar mijn inziens schiet uw gemeente hier dan zeer hard tekort er in.

Hoe vaak gebruikt u verder de volledige accu? of zal het vaker zo rond de 50% zijn dat u moet laden? Scheelt al een hoop in tijd.

Verder op steeds meer bedrijven tereinen kan je opladen als je aan het werk bent.
Eventueel verplaats je dan even de auto in de pauze als deze vol is. Beetje met elkaar mee denken kan een heel eind komen.

Verder zijn er nog vele andere oplossingen voor het "laad" probleem zoals de technologie over nemen dat bij elke lantaarnpaal ook 2 laders geplaatst kunnen worden. Zie hoeveel laadplekken er dan bij komen in elke straat.
Tegen 2030 zijn de eerste elektrische auto's tegen de 20 jaar oud. Nu zijn Nissan Leafs van 2011 al voor €5.000 verkrijgbaar (met subsidie €3.000). Dan praat je over ca. 80km bereik.

Ben je 5 jaar verder dan praat je over een Hyundai Ioniq met 200km bereik voor €5.000. Of een Renault Zoe 41kWh met 250km bereik voor datzelfde bedrag.

Tegen 2030 is er zoveel aanbod van tweedehands EV's dat dat zeker voor 2/3 van de mensen zowel betaalbaar als haalbaar is.

Daarnaast, een laadpaal is een breed begrip. Laad je aan de straat dan heb je hem niet nodig. Of je laad gewoon aan een stopcontact thuis. Wil je een losse laadpaal die iets sneller kan laden praat je over 250 euro op marktplaats. Wil je echt serieus snel kunnen laden thuis, dan wordt het wel meer. Maar dat is voor veel mensen niet eens nodig.
Levensstandaard? Of Levenswijze?

Ik denk er in de komende jaren grote stappen gezet gaan worden in levenswijze. Zeker in Europa, het slaat nergens op wij met een vliegtuig naar Berlijn gaan. Een goede trein duurt misschien wel langer maar is echt een reis terwijl een vlucht meer een trip naar de bestemming is (als dat logisch klinkt). Een goede trein is misschien wel beter qua comfort dan een vliegtuig, want vliegen is gewoon vervelend. Stoelen zijn te kort op elkaar. De huiding is het net niet. Dat om zoveel mogelijk mensen in dat ding te proppen dat het goedkoop is. Terwijl met een trein is een extra wagon niet extreem veel duurder in energie.
Voor bedrijfsmatig reizen moeten we dus eerst af van het concept "Tijd is geld". En dat concept wordt van bovenaf opgelegd.
Voor prive reizen geldt dit concept minder maar als de trein veel duurder is dan wint het vleigtuig toch meestal wel.

Het is nog maar de vraag of de trein goedkoper kan - die infrastructuur kost ook geld. En die investering daarvoor moet soms relatief snel worden terugverdiend - wat natuurlijk niet handig is.
Voor bedrijfsmatig reizen moeten we dus eerst af van het concept "Tijd is geld".
Of juist niet... Afgelopen jaar hebben we met z'n allen een crash course gehad in effectief op afstand werken. Ik denk dat heel veel bedrijven flink kunnen gaan besparen op reiskosten en er heel veel mens-uren vrijvallen die niet worden verlummeld op vliegvelden en in vliegtuigen.
Alleen leeft men hier en daar nog onder de illusie dat klimaatopwarming voorkomen kan worden zonder hier en daar in te moeten boeten qua levensstandaard en comfort.
Er zijn genoeg redenen om elektrisch te willen rijden: Lekker stil, instant torque, geen uitlaatgassen in je leefomgeving.

Wat schittert van afwezigheid in dat rijtje is milieu of global warming, want het enige wat je doet is verplaatsen van vervuiling, of transformeren in een iets andere vorm.

Ik race graag in het rond op m'n elektrische crossbrommer (die dus niet bromt, want elektrisch) waar voorheen niet kon vanwege geluidoverlast. Maar geen moment heb ik de illusie dat ik "het mileu" red daarmee.

[Reactie gewijzigd door merethan op 27 mei 2021 11:20]

Jij leeft duidelijk nog in de illusie dat klimaatopwarming door CO2 komt. Er is geen enkel bewijs daarvoor btw. De helft van de opwarming is gebeurt in de eerste helft van de 20ste eeuw. Toen er veel en veel minder CO2 uitstoot was. Geen enkel klimaatmodel kan dat uitleggen, net zoals ze nog steeds niet kunnen uitleggen waarom het tussen 1950 en 1970 zo absurd hard afgekoeld is. Toen waren de apocalyptische boodschappen even erg, alleen ging het dan over de extreme afkoeling. Ze dachten zelfs dat er een nieuwe ijstijd aankwam. Net zoals de stijging van de zeespiegel, die stijgt idd. Maar die stijgt al sinds 1860 gradueel en is niet versneld sindsdien. CO2 is de boosdoener, nee ze begrijpen niet waarom het komt en door het op CO2 te steken doen ze alsof ze het begrijpen. In de wetenschap is er niks vervelender dan iets niet begrijpen. Natuurlijke oorzaken zijn veel en veel logischer.
Zou je linkjes hebben hiervoor?
Uiteraard, maar heb geen tijd nu dus ik zal ze straks posten.
Ik wist niet dat ze nog steeds bestaan, mensen die ontkennen dat klimaatopwarming door broeikasgassen (voornamelijk CO2) komt. Misschien is er onder het publiek nog discussie over, maar wetenschappers zijn er al lang en breed uit. We're scientists. We know the climate's changing. And we know why.
Trust me, ze weten niet waarom, ze doen alsof ze het weten.
Ik heb inmiddels geleerd dat het vaak beter is om er niet eens meer op te reageren.
Net zoiets als de mensen die roepen dat de aarde plat is. Je kan de beste bronnen en bewijzen tegen ze aan gooien. vaak helpt het helemaal niks helaas....

Thx voor de link trouwens! kende deze nog niet. even aandachtig doorlezen wat ze allemaal te vertellen hebben :)
"hier en daar"? Probeer 95+% van de mensen.
95% van de mensen moet hier en daar wat aanpassen? Valt mee dus.
95% hier moet beseffen dat om klimaaropwarming tegen te gaan we moeten inboeten op levenstandaard en comfort ja
Maar elektrificatie maakt veel beter. Dat we moeten inboeten is een mythe.
Spijtig genoeg niet. Elektrificatie is maar een kleine stap die nodig is en zal amper effect hebben.
Je krijgt meer comfort terug voor een EV.
Nooit meer wachten bij een benzinestation. Altijd schone handen. Meer comfort door de aandrijflijn. Minder onderhoud.
Het ging over klimaatopwarming. EV's helpen daarin maar echt niet veel en bijlange na niet genoeg. We moeten veel meer doen dan louter overschakelen op EV's.
En hoe realistisch is die verwachting? Het omgekeerde is waar - we proberen om de klimaatopwarming tegen te gaan zonder daarbij in te boeten op comfort/levensstandaard.
Mensen beseffen meestal niet dat er problemen zijn tot ze er zelf enkeldiep inzitten. Echter is het tegen dan veel te laat.
Ford is natuurlijk vooral groot in de VS waar de elektrificering een stuk trager gaat dan bijv. in Europa of China. Tegen 2030 willen de eerste landen in de EU al een verbod op de verkoop van nieuwe wagens met een brandstofmotor.

De best verkochte wagen van Ford is de F-150, een pickup truck. In de volledige F-reeks worden jaarlijks zowat 750k trucks geproduceerd. Om die allemaal te elektrificeren gaat er nog een stuk vooruitgang geboekt moeten worden.
De helft van hun verkopen zijn in de VS. daar gaat dat nog niet zo snel.
Het probleem is denk ik dat er bij lange na niet genoeg accu's zijn. Er worden wereldwijd elk jaar bijna 90 miljoen nieuwe auto's gemaakt. Als alle fabrikanten rond 2030 100% elektrische willen worden zou de accu-industrie het niet bij kunnen houden. Tesla is niet voor niets begonnen met zijn eigen batterijenproductie en zelfs tesla zegt dat ze naast hun eigen productie batterijen willen blijven inkopen van andere leveranciers. Andere fabrikanten hebben wel batterijenfabrieken aangekondigd maar allemaal eigenlijk aan de kleine kant. Wel jammer eigenlijk want tegen 2030 is de verkoop van ICE-auto's in sommige landen verboden. Ook denk ik niet dat men in 2030 bij een koop van een nieuwe auto een ICE wil. Nu zou je nog kunnen beargumenteren om een ICE te kopen als je een nieuwe auto koopt maar ergens in de komende 10 jaar komt een moment dat dit niet meer zo is. Dit heb ik onderhand ook vaak met andere technieken gezien, zoals de overstap van CRT naar LCD monitoren. Met elektrische auto's gaat dit ook geburen en ik denk dat dit eerder gebeurt dan dat autofabrikanten denken.
Sorry hoor maar ik ben het hier totaal niet mee eens.
En u geeft eigenlijk zelf al aan waarom het argument dat de accu industrie dit niet bij kan houden niet echt een valide argument is.

Tesla wilt in 2030 zelfstandig al 3000 GWh gaan produceren aan accu capaciteit exclusief wat ze van leveranciers kunnen krijgen.
Eind vorig jaar waren verder alle planningen van alle fabrikanten voor 2028 zo'n 2800 GWh productie per jaar.

De 40% van Ford die ze willen gaan bouwen in 2030 komt neer op 40% van 5.4 miljoen voertuigen. Met gemiddeld zeg 100 kWh/voertuig voor het gemak van rekenen komen we dan maar uit op ~220 GWh per jaar aan accu capaciteit dat nodig is.

Dus ja ik ben het zeker dat alles aan de kleine kant is wat fabrikanten hebben aangekondigd tot nu toe. Echter het is pas 2021 en niet bijna 2030. VW heeft bv aangekondigd om 240 GWh aan productie in 2030 te hebben alleen in Europa. Dus valt er prima te verwachten dat ze 2-3x zoveel nog gaan aankondigen de komende ~2 jaar voor 2030 waardoor ze al snel richting de 7-8 miljoen voertuigen kunnen voorzien van accu's. vooral als ze voor de kleinere voertuigen gaan kan de gemiddelde capaciteit misschien omlaag per voertuig en kunnen ze al snel de 9 miljoen aan gaan tikken voor 2030. Ik verwacht dat meer fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen en we in 2023-2034 van elke fabrikant echt wel kunnen gaan verwachten dat ze genoeg accu capaciteit gaan produceren in 2030 met partners/leveranciers om zeker 80% van hun vloot te voorzien van accu's.
Simpel gezegd, als ze dit niet doen zie ik de toekomst als slecht voor ze.
Ik ben met je eens dat in de komende jaren de fabriekanten wakker worden en ineens besluiten om toch meer te investeren in accuproductie. Ik zeg ook niet dat dit niet gaat geburen maar juist dat dit moet geburen. Ik leg gewoon uit waar de 40% van nu komt en dat is op basis van de huidige projectie. Maar je hebt gelijk, als er straks steeds meer en meer vraag komt naar elektrische auto's dan hebben de autofabrikanten geen andere keus om nog meer in accuproductie te investeren.
Je zegt het zelf, Tesla wil voor 3000GWh produceren en daarbij ook nog accu's van andere fabrikanten gaan afnemen. Tesla heeft als doel om 20 miljoen voertuigen te maken. Laten we uitgaan dat ze dat lukt, dan blijft er 70 miljoen voertuigen die de rest van de industrie maakt. Aangekondigde plannen voor 2028 is 2800GWh, dat is genoeg 28 miljoen voertuigen wat toevallig precies 40% is van 70 miljoen. Vergeet trouwens niet dat niet alle accu's naar voertuigen gaan, Tesla zou zelf genoeg hebben aan 2000GWh maar ze hebben meer nodig omdat ze ook powerwalls en megapacks produceren. Die 40% is dus een goede schatting op de huidige planning van de accufabriekanten.
To be fair: er staat ook dat er vanuit gaan dan in Europa alleen nog elektrische auto's te verkopen.

Maar ik denk dat ze de snelheid van de ontwikkelingen onderschatten. In Californië wordt ook al gewerkt aan een ICE verbod per 2030. En volgens een recent onderzoek zouden in alle voertuigklassen vanaf 2026-2028 elektrische auto's niet alleen goedkoper zijn in gebruik, maar ook in aanschaf goedkoper. Wie wil er dan nog meer betalen voor een auto met inferieure prestaties en meer gedoe?

De grote uitdaging is dus om in de komende 10 jaar elektrische auto's op voldoende schaal te gaan bouwen. En er zijn maar weinig fabrikanten die op die schaal investeren. Het is wel goed dat Ford de plannen nu versterkt, maar eigenlijk moeten ze dus het dubbele investeren (en misschien doen ze dat wel in 2025-2030) om de omschakeling volledig te maken.

Maar zelfs de plannen van VW (73 miljard euro) leiden maar tot 60% elektrisch in 2030. Dat zijn zo'n 6 miljoen auto's per jaar. Hyundai en Kia zijn helemaal overvallen door het succes van de Ioniq 5 en de EV6. Hyundai had voor dit jaar een target van 70.000 Ioniq5-en. Dat hebben ze dan opgeschroefd naar 90.000, maar nog steeds is de vraag veel groter. Die moeten een ambitie hebben van 500.000 per jaar en gewoon stoppen met de Tucsons en andere ICE auto's...

Alleen Tesla heeft een masterplan gericht op 20 miljoen EV's per jaar. Die vraag naar EV's gaat er wel zijn en als niemand anders op die schaal produceert zouden ze zomaar met stip de grootste autofabrikant kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 27 mei 2021 10:02]

Ford gaat gebruik maken van het ID platform van Volkswagen.


http://www.autoexpress.co...eb-platform-in-2023%3famp

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 26 mei 2021 19:12]

Met 1 platform kom je er natuurlijk niet. Ford heeft een enorm divers gamma aan voertuigen en iets zoals de F-150 zou je nooit kunnen bouwen op het MEB platform van VAG. Ik verwacht dat de op het MEB platform vooral kleinere wagens willen laten bouwen voor bijv. de EU markt.
Met 1 platform kom je er natuurlijk niet. Ford heeft een enorm divers gamma aan voertuigen en iets zoals de F-150 zou je nooit kunnen bouwen op het MEB platform van VAG. Ik verwacht dat de op het MEB platform vooral kleinere wagens willen laten bouwen voor bijv. de EU markt.
Nee, maar je kan wel verwachten dat een focus een ID4 uitstraling zal krijgen (dus richting een SUV design), een fiesta een ID3, en de kleinere varianten op basis van een e-up

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 26 mei 2021 19:16]

Is het niet eerder Focus op ID3? Er is voor het B segment momenteel geen elektrische wagen van Volkswagen, alhoewel qua prijs de e-up eerder B segment is dan A segment. ;(
Ik denk het niet. Gok dat ze daar eerder iets als een b of c max op gaan zetten, maar dan meer in stijltje Kuga.

Voor de focus eerder ID.3.

De fiësta zal nog wel even blijven zo. Dat is te duur voor de auto die je dan krijgt. In het C segment gaat dat nog (e-corsa zit net op het randje bijvoorbeeld) maar voor A en B is het nog iets te hoog gegrepen. De e-up is bijvoorbeeld niet heel spannend voor het bedrag wat je er voor moet betalen. Daar kun je heel wat jaartjes voor rijden.
Gok dat ze daar eerder iets als een b of c max op gaan zetten...
Wellicht een e-max ;)
Ik rij een elektrische Citigo (daarvoor een Zoe) en moest eens week in een conventionele Up rijden (ander had tegen de auto gereden). Wat een downgrade zeg; traag, lawaai, veel schakelen en langs het tankstation moeten voor dure brandstof.. nee zou niet weer terug willen naar zoiets.

Voor a t/m c segment is elektrisch juist wel een verbetering behalve de kosten vooralsnog. Bij luxe wagens is de ice meestal wel snel en comfortabel. Die zijn ook meer geschikt voor lange afstanden waar elektrisch toch minder goed in is.
Kleine auto’s met ICE voor korte afstanden maken ook meer koude starts, zijn minder efficiënt op de snelweg dus al met al meer vervuiling denk ik zo.
ford heeft ook ge investeert in de fivian heb ik ergens gelezen dat is een pickup en hebben ook al een test model van de f150 die elektrisch is. https://www.autoweek.nl/a...sche-ford-f-150-in-beeld/
Ford heeft inderdaad geïnvesteerd in Rivian, initieel 500 miljoen dollar, ondertussen meer dan dat. Er zijn plannen geweest om een SUV voor het Lincoln merk te laten bouwen, maar die zijn geschrapt. Ook heeft Rivian enkele F150s omgebouwd om hun eigen aandrijflijn te kunnen testen in de prototype fase.

De F150 die Ford vorige week gelanceerd heeft, is evenwel niet ontworpen met technologie van Rivian maar is een volledig eigen Ford product. Al kan je uiteraard niet zeggen hoeveel kennisoverdracht er geweest is.
Ze zouden toch het platform van de VW Amarok als basis kunnen nemen en dat iets verbreden voor de F-150?
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Amarok

Wel bijzonder trouwens dat Ford op het ID-platform gaat bouwen, want andersom gaat VW juist het Ford Ranger-platform gebruiken: https://www.motorauthorit...ned-with-next-ford-ranger

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 26 mei 2021 20:21]

Europees waarschijnlijk aangezien Ford al heeft aangegeven met kleine modellen te stoppen in Noord Amerika.
Maar “kleine modellen” is daar alles onder de B-max.

Overigens had ford al sinds 2011 de ford focus electric: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ford_Focus_Electric

Apart dat die hier niet te krijgen is.
Niet apart, want dat was een 'compliance car'. Oftewel, een snelle conversie van 1 model in een minimale oplage. Puur en alleen om in een beperkt aantal Staten te voldoen aan de eisen voor het leveren van een percentage emissieloze voertuigen.
Dat zal best, maar dan had je hier je sales best een boost mee kunnen geven.

Met een range van 122 km in 2011 was dat best een leuke voor sommige leasers.

Als ie een beetje snel kon laden via 230V kon ik daar toch m’n dagelijkse woon werkverkeer mee doen (100km retour) de afgelopen paar jaar.

Maar ik geloof wel dat het een compliance car is.
Het punt was dat de meeste fossiele fabrikanten helemaal niet om wilden schakelen. Die zagen vooral een bedreiging voor hun bestaande business, verdienmodel van hun dealers, afschrijving van hun kennis en productie van verbrandingsmotoren etc. Ze besteedden liever miljoenen aan het lobbyen om de uitstootregels te versoepelen
Wel bijzonder dat Ford op het ID-platform gaat bouwen, want andersom gaat VW juist het Ford Ranger-platform gebruiken: https://www.motorauthorit...ned-with-next-ford-ranger
Nouja. Opzich wel slim aangezien je dan gewoon 1-op-1 kunt wisselen en er niet al te veel voor hoeft te dokken.
Ford heeft een behoorlijk aandeel in Rivian. Er was ook sprake dat Lincoln gebruik zou maken van het Rivian platform.
40% maar?? Ouch. Die hebben de boot dus al ruimschoots gemist. RIP Ford…
Blijkbaar is er nog 60% vraag naar benzine modellen.
Ik woon in Ottawa, Canada en kan je vertellen dat EV's hier nog niet heel veel voorkomen. Je ziet ze in de stad hier en daar wel rijden, maar zodra je tussen steden rijdt kom je ze eigenlijk niet tegen. Dit komt voornamelijk door:
- De afstanden zijn hier gewoon veel langer. Als ik naar m'n schoonfamilie ga, moet ik 800km rijden. Als ik dat in 1 dag wil doen, heb ik geen tijd om een uur bij een laadstation te gaan staan als ik ook nog andere korte stops wil doen.
- Het wordt hier koud in de winter. Overdags temperaturen van tussen de -20 en -30 graden is niet uitzonderlijk. Dat betekent dat je in de winter nog een stuk minder ver komt. Volgens deze test bijvoorbeeld 34% range loss (https://www.teslaoracle.c...-cold-winter-night-video/)
- Afhankelijk van waar je woont / vaak naar toe rijdt is het laadpalen netwerk niet echt dekkend. Wanneer je in een grotere stad woont zijn er wel wat charging stations te vinden, maar zodra je de boonies in rijdt is het goed zoeken.

Voor de doorsnee city dweller is het dus een prima optie.

[Reactie gewijzigd door SE_Sleepy op 26 mei 2021 21:05]

De afstanden zijn hier gewoon veel langer. Als ik naar m'n schoonfamilie ga, moet ik 800km rijden. Als ik dat in 1 dag wil doen, heb ik geen tijd om een uur bij een laadstation te gaan staan als ik ook nog andere korte stops wil doen.
Gelukkig kan je 3x die afstand afleggen met een goede EV en laad infrastructuur.
https://cleantechnica.com...0in%20northern%20Germany.

Heeft u verder enig idee hoeveel efficientie verlies er is bij een brandstof auto bij die temperaturen?
Want deze is ongeveer net zo groot. Dus dat is dan ook wel zo eerlijk om er bij te vermelden.

Zie het Tesla supercharger netwerk. Dat word continu uitgebreid met meer oplaad punten tussen alles in als meer oplaad punten aan de "randen" van het netwerk.

Tesla is hier niet alleen in en er zijn een goed aantal partijen die het zelfde doen.
Het is een kwestie van tijd voor het zeer toegankelijk word voor iedereen i.p.v. voor een goed aantal mensen.

Verder is de markt nog steeds maar een paar % EV wereldwijd. Echter veranderd dit snel. Vergeet niet dat Tesla zo'n 5 miljoen EV's wilt produeren in 2025 en 20 miljoen EV's in 2030. Dat is goed voor ~7-8% van de markt in 2025 en ~25% van de markt in 2030 als ze die aantallen halen en wereldwijde productie ongeveer gelijk blijft t.o.v. vandaag de dag.
Gelukkig kan je 3x die afstand afleggen met een goede EV en laad infrastructuur.
Klopt, maar zoals ik al aangaf zodra je de grote steden uit rijdt hier wordt het al snel lastiger om die laadpalen te vinden. Misschien tussen grote steden, maar daar buiten wordt het rap minder. Daarbij kost een "goede" EV net zoveel als een rijkelijk uitgeruste pick-up truck.
EV's
 • Model S (long range) - $114,990
 • Model 3 (standard range plus) - $52,990
Trucks
 • Ford F150 (XLT) - $38,035 base price
 • Dodge Ram 1500 (Big Horn) - $43,915 base price
Laat staan als je naar de kosten van een normale sedan kijkt, bijvoorbeeld een Ford Fusion Hybrid (zat toevallig nog op de Ford site). Base price van zo'n wagen is $29,375.
Heeft u verder enig idee hoeveel efficientie verlies er is bij een brandstof auto bij die temperaturen?
Want deze is ongeveer net zo groot. Dus dat is dan ook wel zo eerlijk om er bij te vermelden.
Absoluut waar, die gaan er ook niet beter van rijden :) Het punt wat ik hiermee wilde maken, en overigens niet goed maakte, is dat je voor zo'n lange rit dus nog vaker lang stilstaat bij een laadpaal. En even zitten bij een Tim Hortons is echt geen probleem, maar na een kwartier heb je het daar ook wel gezien :P

De combinatie van (relatief) lange laadtijden, grote afstanden en hogere aanschafkosten is, denk ik, voor veel mensen gewoon nog niet praktisch genoeg hier. Ik hoop van harte dat de techniek zo evolueert dat dit allemaal niet zo'n punt meer is (hogere accu capaciteit, kortere laadtijd, betere laad infrastructuur, etc.) maar vooralsnog is dat hier in Canada, in mijn optiek, nog niet aan de orde en zal de vraag naar ICE wagens (al dan niet hybrid) nog wel even blijven bestaan.
Als ik naar de laadinfrastructuur kijk in Canada zie ik dat er zeer zeker wel een goede dekking is. Echter is dat vooralsnog alleen in het wat zuidelijker gedeelte wat meer in de buurt is van de US. Tesla heeft als doel om minimaal in een straal van 150 mijl een supercharger station te hebben. en op ten duur moet dit continu verder omlaag tot er langs elke snelweg prima 1 te vinden is voor iedereen.
Dus ja daar is zeker nog een hoop te verbeteren (iets dat letterlijk elk jaar verbeterd dus nogmaals, de prijzen komen omlaag van de voertuigen en laadinfra word steeds beter en zal dus niet in 1 x er zijn) echter gaat dit al hard.

Een ander punt is de kosten die u noemt. Echter laat u de totale kosten voor een voertuig achterwegen en dat maakt juist het grote voordeel van een EV.
Bv in Amerika kan je een Tesla Model 3 LR kopen voor ~50k of een Honda Accord voor ~25k. En na 5 jaar gebruik met 15k mijl per jaar is het verschil in kosten als je ze beide weer verkoopt ineens nog maar ~5-10k i.p.v. 25k. Dat is ook iets om naar te kijken.

Verder denk ik dat het u nog niet helemaal duidelijk is dat waar het hier over gaat nog 9 jaar duurt.
In de Afgelopen 9 jaar heeft Tesla de Model S en Model 3 uitgebracht waar ongeveer 6 jaar tussen zat. Inmiddels nu met 9 jaar verschil kunnen we zeggen dat de Model S die in 2012 uit kwam ongeveer 110k USD koste en een actieradius had van 265 mijl EPA. Nu kan je een Model 3 kopen die 350 mijl EPA kan rijden en deze kost rond de 50k. Tesla wilt binnen 2 jaar nog een nieuwer model uitbrengen die zo rond de 25k moet gaan kosten.
Als we kijken naar andere fabrikanten lopen ze zo'n 3-5 jaar achter op Tesla dus als we dat allemaal bij elkaar optellen zitten we nog steeds op nieuwe modelprijzen van onder de 25k voor de meeste EOM's met EV's.
De combinatie van (relatief) lange laadtijden, grote afstanden en hogere aanschafkosten is, denk ik, voor veel mensen gewoon nog niet praktisch genoeg hier.
Wat is een lange laadtijd voor u?
Want bv de Model 3 kan van 20-80% opladen in ongeveer 15 minuten op een V3 supercharger en dit zal alleen maar beter worden met de volgende generatie accu's die Tesla dit jaar nog in productie voertuigen gaat plaatsen. Deze moeten sneller kunnen laden, hebben een hogere energie dichtheid en maken het hele voertuig door de nieuwe architectuur van het pakket ook nog eens lichter plus goedkoper. Andere fabrikanten moeten deze voorbeelden gaan volgen anders zullen ze het helaas niet redden.

Verder vind ik nog steeds het doel van Ford echt een teleurstellend doel. met 5.4m voertuigen per jaar die ze ongeveer verkopen komt dat nee rop zo'n 225 GWh/jaar aan accu capaciteit die ze nodig zullen hebben. Echter hadden ze al aangegeven met 1 partnerschap 240 GWh/jaar te gaan produceren in 2030. Oftewel het klinkt alsof ze de beloftes klein houden om hun ICE markt te beschermen of ze gaan er echt nog steeds niet voor.
Echter is dat vooralsnog alleen in het wat zuidelijker gedeelte wat meer in de buurt is van de US.
Exact, dat is dus alleen bij de grote steden in de buurt. Wat logisch is, aangezien de bevolkingsdichtheid daar het grootst is natuurlijk.
Bv in Amerika kan je een Tesla Model 3 LR kopen voor ~50k of een Honda Accord voor ~25k. En na 5 jaar gebruik met 15k mijl per jaar is het verschil in kosten als je ze beide weer verkoopt ineens nog maar ~5-10k i.p.v. 25k. Dat is ook iets om naar te kijken.
Het probleem is dat de maandelijke kosten (veel auto's worden hier op financiering aangeschaft, dus je betaalt maandelijks een bedrag, net als je hypotheek) a la 50k voor veel mensen gewoon nog te duur is. Als Tesla inderdaad met een optie komt die u noemt die rond de 25k gaat kosten met een hoge range, kon het wel interessant worden. Ben benieuwd hoeveel ik daarvan zal gaan zien :)
Want bv de Model 3 kan van 20-80% opladen in ongeveer 15 minuten op een V3 supercharger en dit zal alleen maar beter worden met de volgende generatie accu's die Tesla dit jaar nog in productie voertuigen gaat plaatsen.
15 minuten is het probleem niet zo. Al helemaal niet wanneer ik van plan ben 800km te gaan rijden. Graag even 15 minuten pauze zelfs. Het probleem is meer dat de richting die ik op rijd nog niet veel superchargers heeft.

Net even gekeken. Het zou nog moeten kunnen maar ben dan blijkbaar 10 uur onderweg https://www.tesla.com/en_...136494,-84.33575259999999 in tegenstelling tot, laten we zeggen 9 uur met 3 stops van 10 minuten in een ICE wagen volgens Google Maps https://www.google.ca/map....3357526!2d46.5136494!3e0
Moet zeggen dat me dat nieteens heel erg tegenvalt. Dit is wel met de Long Range uitvoering, dus vermoedelijk zal met de Standard Range Plus de laadtijden wat hoger liggen. (Ik had gewisseld van model op die map om even te kijken. Daarbij sprong de eerste laadtijd omhoog van 5 naar 55 minuten, maar de gehele reistijd is maar 10 minuten langer. Kan me niet voorstellen dat daar iets van klopt. Of die 55 minuten laadtijd bij de eerste stop niet of de gehele reistijd niet. Bugje op de map denk ik :) ).

Ik ben het verder met je eens dat het niet super ambitieus is / lijkt van Ford. Ik kan echter niet echt gegevens vinden over bijvoorbeeld VAG om het mee te vergelijken.

*Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SE_Sleepy op 28 mei 2021 15:53]

...en gebruik van Google Cloud kan maken om klanten onder andere in realtime berichten te sturen over onderhoud of inruilmogelijkheden voor hun auto's.
Jeej, nog meer mogelijkheden voor reclame. Dat hebben we net nodig.
Google cloud heeft weinig te maken met reclame, het is de cloud dienst van Google. Naast die van Microsoft en die van Amazon is dat de top 3 in cloud land.
Ik weet wat Google Cloud is. Er staat meer in mijn quote dan de woorden Google Cloud.
oh, dan heb ik het verkeerd geïnterpreteerd. De reclame komt dan van Ford, niet van google cloud.
Ze hebben er een die bijzonder leuk is, maar wel een beetje laat, de gemiddelde Ford rijder zal die niet snel kopen.
Beetje te laat , als je nu nog moet beginnen met ontwerpen.
De gemiddelde Ford rijder rijdt een F150. Daar zijn er vorig jaar 900.000 van verkocht, de elektrische versie ervan komt komend voorjaar uit.
De gemiddelde Ford rijder rijdt een F150. Daar zijn er vorig jaar 900.000 van verkocht, de elektrische versie ervan komt komend voorjaar uit.
In Amerika ja, in Europa verkopen ze die nauwelijks.

De elektrische variant van de F150 is er overigens al: https://www.focusmania.co...che-ford-f-150-lightning/
"F-150 Lightning rolt vanaf volgend jaar van de band"

Op een productie van in totaal zo'n 4 miljoen auto's wereldwijd over het gehele gamma aan modellen kun je stellen dat het model waarvan er bijna een miljoen zijn verkocht wel een beetje het gemiddelde is, niet?

[Reactie gewijzigd door pagani op 26 mei 2021 19:31]

in de USA idd, hier niet, de fiesta en de focus en de Ka+ wat minder...die zie je hier
Ford is wel vaker laat geweest met innoveren. De overgang vanaf de T-ford naar opvolgende modellen was al zo'n geval waar de competitie de vernieuwing min of meer afdwong.
Ik denk eerder dat andere (bijvoorbeeld Aziatische merken) veel eerder begonnen zijn en dus behoorlijk wat markt aan het afsnoepen zijn. Dus ik ben het er mee eens, best wel laat als je nu pas begint met ontwerpen.
Zoveel Chinese successen zijn er ook weer niet, en daarnaast kom je met het probleem dat je hier alsnog een afzetmarkt moet vinden. Vele mensen hier zouden niet snel een Chinese wagen kopen, gewoon omdat het Chinees is. Voor een deel ook omdat onbekend gewoon onbemind maken. Vraag maar eens rond wie er een Xpeng of een Nio zou kopen als volgende wagen. Denk dat de meeste mensen niet zullen weten waarover je het hebt.
Volvo is Chinees, MG is Chinees, zo hebben al paar bekende merken maar ook aantal kansloze eigen merken die het wat minder doen maar over paar jaar zie je hier merken waar je nog nooit van gehoort hebt hoor
Ik heb het over Aziatisch, daar vallen uiteraard ook Chinese producenten onder, maar ook anderen. Denk aan de Kia e-nero, Hyundai kona, maar ook Polestar 2 die van Volvo is maar door Geely word geproduceerd, gebruik makend van CMA platform, een ontwikkeling van Volvo en Geely. Ik zie veel meer Kia's en Hyundays rond rijden in Nederland dan andere traditionele merken (100% electrisch bedoel ik dan). Je ziet nu wel iets meer VW id.3 en ook id.4. Laten we ook niet Honda vergeten, ook een Aziatisch merk, die al heeft aangegeven zich op de electrische markt te willen storten (tot ongenoegen van Max Verstappen ;) ).
Ligt denk ik ook een beetje aan de regio waar je woont.

Ik weet hier een stuk of 5 ID.3/4 wagens te vinden terwijl er iets van 20 Tesla’s in de wijk staan (model 3 alleen al staan er een stuk of 12-15). Allemaal nog voordelig kunnen scoren in de lease.
Ik vermoed ook dat mensen eerder een vw id x zien dan en willekeurig Aziatisch merk ;) . Bij mij is dat net zo. Ik herken de id x van VW eerder dan de Kia of de Hyundai.

Ik heb ook bewust niet Tesla genoemd omdat dat die ten opzichte van alle andere producenten een enorme voorsprong hebben. Alleen de productielijnen in de fabrieken, daar lopen ze nog wel wat achter ten opzichte van de traditionele auto bouwers. Prachtige techniek, maar de assemblage en afwerking....mmm, ja dat mag wel veel beter gezien de prijs. ;)
Ik twijfel nog steeds:

al kabel trekken voor EV opladen in mijn woning of niet? Ik heb een bedrijfwagen ...
Of, als je nu toch aan het verbouwen bent, een lege mantelbuis vanuit je meterkast naar je oprit. Dat zijn voor nu de kosten niet (paar tientjes voor een meter of 25) en je kunt er de juiste kabels in (laten) trekken die nodig zijn wanneer ze nodig zijn.
Als je toch als bezig bent, waarom niet? Ga je er zelf geen gebruik van maken, dan de volgende eigenaar van het huis wel.
Met alleen batterijen op het huidige niveau gaan we het niet redden. En mensen levensstandaarden laten inleveren.. we hebben gezien hoe dat ging met een avondklok. Gaat een hoop weerstand oproepen(gele hesjes in Frankrijk taferelen) we staan aan de vooravond van een grote omslag naar een ander type economie. En elke omslag gaat gepaard met een hoop gedoe, onrust, banenverlies. Hopelijk vinden we een innovatie uit waardoor we dit geruisloos kunnen doen. Ik zelf heb een ice auto en wil best overstappen maar dan voor Max 15.000 euro voor een tweedehands. En er zijn vele met mij. Dat gaat hem voorlopig niet worden. Dus het moet goedkoper of er moeten goedkopere alternatieven komen. Hoe dan ook? We moeten gaan veranderen met z’n allen. Ik ben benieuwd!
Het is gewoon heel erg afhankelijk van hoe jij jouw auto gebruikt. Zelf ben ik begin dit jaar overstapt naar een elektrische auto. Tot nu toe nog niet 1 keer onderweg hoeven bijladen (Opel Ampera-e). Maar goed, het is geen vetpot hoor. Toch ook wel eens thuisgekomen met nog maar <30km 'in de tank'. En dan ben je eigenlijk 'grounded', want je kunt de komende uren niet echt meer ver weg.

Aan de andere kant: Onderweg bijladen is natuurlijk geen schande, dat moest ik vroeger dagelijks toen ik nog op LPG reed. Alleen ging dat 'wat' sneller dan elektrisch laden. :)

Nu is die range ook wel een dingetje hoor. Mijn auto zou volgens WLTP zo'n 560km halen, maar in de praktijk mag je in je handen knijpen als je er 's winters 200-250km uit haalt (en dan moet je nog rustig aan doen). Want WLTP gaat uit van:
- Omgevingstemperatuur altijd 23 graden. (Bijna juni en dit jaar nog niet meegemaakt!! :))
- Accu voorverwarming uit externe bron (bij mij komt de accuvoorverwarming uit eigen accu)
- Alle elektrische verbruikers staan uit (ik heb toch graag verwarming/airco aan, en ook het multimediasysteem)
- Gereden snelheid niet realistisch t.o.v. het werkelijke verkeer.

Nu de temperaturen wat hoger worden heb ik een enkele keer al 250-300 km op mijn dashboard gezien. Ik verwacht als het 30 graden is dat ik zomaar zo'n 350km zou kunnen halen (hopelijk dan wel met airco aan! hahaha).

Hoe serieus is een EV? Serieus genoeg als je structureel geen lange ritten maakt en over een oplaadmogelijkheid beschikt.

Maar wat je zegt: Voor 15.000 heb je momenteel nog niet veel. Hooguit haal je dan een tweedehands BMW i3, Renault Zoe (met accu koop) of zo'n elektrische Fiat 500. Maar dan heb je weer een te kleine accu.

Zelf hebben we nog een ICE auto (met trekhaak!) er bij, en die gaat voorlopig de deur niet uit tot een EV alles kan wat ik voorheen met een ICE ook kon.
Zo vermoeiend dit soort reacties.
Totaal geen besef van perspectief hoe dit al aan het veranderen is naar de eisen die u stelt. En mensen roepen dit zelfde riedeltje nou al vele jaren.

Heel simpel.
Tesla Model S 2012 had ~425 km EPA actieradius en koste makkelijk over een ton.
Tesla Model 3 2021 heeft een actieradius van ~560 km EPA en kost de helft.

Dus de auto's worden goedkoper en de actieradius gaat omhoog.
En met alle innovaties die er aan komen en momenteel in productie genomen worden bij merken zoals Tesla zullen nieuwe EV's van de categorie 20k-30k prima mogelijk worden met een actieradius van 500km.

Maarja dat is niet allemaal poef en klaar. Dat zijn zaken die vergen decenia aan ontwikkelingen en optimalisaties. Iets dat veel auto merken duidelijk nog steeds moeilijk te begrijpen vinden. Net zoals vele klanten die eventueel in de markt zouden zijn voor zulke voertuigen.

Weet nog wel in 2016-2017 dat ik een discussie met iemand had die riep dat een EV onder de 50k nieuw nooit meer dan 300km zou kunnen rijden want dat kon niet met de technologie die toen uit was. Zelfs niet met die van Tesla...
Ik vind dit maar een zwakke marketing kreet.
Ze hebben vorige week bekend gemaakt dat ze met SK innovation in 2030 een accu productie op touw willen zetten van 240 GWh per jaar.

Als we er van uit gaan dat ze gemiddeld 100 KWh per voertuig zullen gebruiken en als hun aantal voertuigen ongeveer in lijn liggen met de productie van 2019 komen we uit op zo'n 5.4 miljoen voertuigen totaal waarvan 40% volledig elektrisch zal zijn.

Dat komt neer op zo'n 2,2 miljoen voertuigen oftewel 220 GWh/jaar aan capaciteit nodig.

Om dit even een perspectief te geven. Tesla wilt in 2030 3.000 GWh/jaar produceren intern en dan willen ze er nog eens 1000+ GWh per jaar bij hebben van leveranciers.
Als Ford echt ambities heeft dan moeten ze toch ook echt richting de 500-800 GWh/jaar productie gaan. Niet alleen om alles elektrisch te kunnen maken maar ook om de kostprijs verder omlaag te drukken voor die EV's

De F-150 Lightning is een prima EV pickup naar mijn mening. Echter is het verschil tussen de Cybertruck en Lightning zeer groot voor de prijs die je voor beide betaald.
De normale burger versie die 230 mijl kan rijden van die Lightning zal 54k kosten bij de dealer. Voor 50k heb je ook een CT die 300 mijl kan rijden, meer kan trekken, meer kan laden aan gewicht en meer ground clearance heeft.

Allemaal niet erg aangezien het verder een prima werk truck is. Maar het laat wel zien dat ze er nog lang niet zijn. En met zulke niet ambitieuze doelen ben ik bang dat ze het ook echt niet ver gaan schoppen op het lange termijn.
De gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is gestegen naar 11 jaar
Maak je niet druk, tegen 2030 kan je nog steeds de leuke bakken van vandaag kopen :)

Hopelijk krijgen ze ICE's tegen die tijd niet meer aan de straatstenen kwijt, kan jij een vette bak kopen voor een prikkie. Prima dat je dan 4 euro per liter betaald, voor het weekend cruizen prima genoeg :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee